DOSARE JURIDICE
Kodru Mansour, Associate PeliFilip
Foto: PeliFilip
Dosare Juridice - Drept International

Legea privind aprobarea incetarii valabilitatii tratatelor bilaterale de investitii intra-UE

de Kodru Mansour PeliFilip
In data de 27 februarie 2017, Parlamentul a adoptat Legea nr. 18/2017 privind aprobarea incetarii valabilitatii tratatelor bilaterale de investitii ("TBI") intra-UE. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 198 din 21 martie 2017 si a intrat in vigoare in data de 24 martie 2017. Legea nr. 18/2007 aproba incetarea valabilitatii prin acordul partilor sau prin denuntare unilaterala a tuturor celor 22 de TBI-uri intra-UE, in prezent in vigoare, incheiate de Romania si listate in Anexa la Lege.
Gianina Gavanescu, Senior Associate
Foto: PeliFilip
Dosare Juridice - Real estate

Despre stropitori sau ce au votat de fapt alesii nostri

de Gianina Gavanescu PeliFilip
Zilele trecute a circulat pe internet un material video cu privire la respingerea proiectului de lege privind obligativitatea "stropitorilor" ca mijloace de aparare impotriva incendiilor. Din motive lesne de inteles, materialul a ajuns viral. Dincolo de umorul situational si de limbaj de tip balcanic, problema "stropitorilor" este insa cat se poate de serioasa si merita a fi elucidata.
Mircea Teis
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Drept penal al afacerilor

Big brother-ul financiar și „prevenirea imprevizibilului”

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (O.N.P.C.S.B.) este Unitatea de Informatii Financiare a Romaniei si are ca obiect de activitate prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, scop in care primeste, analizeaza si prelucreaza informatii. Atunci cand constata existenta unor indicii temeinice de spalare a banilor sau de finantare a actelor de terorism, sesizeaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Serviciul Roman de Informatii, dupa caz. Potrivit prevederilor Legii nr. 656/2002, O.N.P.C.S.B. functioneaza ca organ de specialitate cu personalitate juridica in subordinea Guvernului inca din anul 1999 si este coordonat de prim-ministru.
Ciprian Timofte
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Protectia datelor cu caracter personal

Ofiterul de conformitate - Noul "gardian" al prelucrarilor cu date de caracter personal

de Tuca Zbarcea & Asociatii
In sistemul Directivei 95/46/CE privind protectia datelor cu caracter personal, Statele Membre puteau opta ca, la nivel national, controlul prelucrarilor de date sa fie realizat fie in baza notificarilor prealabile cu privire la prelucrarea datelor (Sistemul Notificarilor); fie de catre persoane specializate si independente numite de catre operatori si, dupa caz, de catre persoanele imputernicite - asa-numitii ofiteri de conformitate (DPO) (Sistemul DPO). Unele State Membre (cum ar fi Germania) au adoptat Sistemul DPO, in timp ce altele (inclusiv Romania) au apelat la Sistemul Notificarilor.
Regulamentul UE 2016/679 instituie o schimbare de paradigma, in sensul in care, pe de o parte, elimina in mod absolut Sistemul Notificarilor, iar pe de alta parte impune numirea unui DPO pentru anumite situatii.
Mircea Teis
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Dreptul penal al afacerilor

Noul sistem de preventie in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica si rolul ANI

de Mircea Teis Tuca Zbarcea & Asociatii
Conform informatiilor existente pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, "ANI este doar piesa centrala sau motorul unui mecanism complex de evaluare, identificare si sanctionare a derapajelor de integritate". In cei opt ani de activitate, Agentia a creat una din cele mai mari baze de date cu privire la declaratii de avere si de interese (5,5 milioane de documente) si a finalizat peste 10.000 de dosare ce au vizat identificarea incidentelor de integritate survenite in cazul mai multor functionari publici, parlamentari, membri ai Guvernului, sefi de institutii din administratia publica locala, etc.
Oana Constatinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Etichetarea alimentelor, solutii care creeaza noi probleme

de Schoenherr si Asociatii
Marţi, 21 Feb 2017 Dosare Juridice - Concurenta
Modificarile intervenite in ultimul an in domeniul legislatiei alimentare si in special in privinta etichetarii alimentelor se pot dovedi o adevarata provocare atat pentru consumatori, cat si pentru orice operator cu activitate in acest domeniu. Desi nu putem nega importanta asigurarii protectiei consumatorilor printr-o etichetare corecta, trebuie avut in vedere si faptul ca in unele cazuri prevederile legal adoptate in aceasta materie nu tin cont de problemele practice care se pot ivi odata cu implementarea acestora.
Alexandru Moldoveanu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Delapidarea

de Tuca Zbarcea & Asociatii
​In actuala reglementare, infractiunea de delapidare este prevazuta de dispozitiile art. 295 din Capitolul II (Infractiuni de serviciu) al Titlului V (Infractiuni de coruptie si de serviciu) din Codul penal.
Mircea Teis, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Confiscarea de la terti. Directiva de Bruxelles

de Mircea Teis Tuca Zbarcea & Asociatii
Indiferent de natura infractiunilor care stau la baza constituirii unor asocieri transfrontaliere ce au doar o aparenta de legalitate, castigul financiar reprezinta principala miza.
Sebastian Gutiu si Andreea Ghita
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare juridice

Raspunderea penala a persoanei juridice nu descurajeaza coruptia

de Schoenherr si Asociatii
Putine tari din lume se pot lauda cu un procuror sef care sa puna sub acuzare peste 1.250 de oficiali numai la finalul anului 2015, pentru infractiuni de coruptie medie si mare. Romania este una dintre acele putine tari. Aici, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a reusit aceasta performanta anul trecut. Declarand razboi coruptiei, procurorul sef este hotarat sa opreasca definitiv infractiunile economice si politice.
Oana Constantinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii

Fara gluten

de Schoenherr si Asociatii
Incepand cu vara acestui an, in Romania se aplica noi reguli de etichetare pentru continutul de gluten al produselor alimentare, informatii care sunt de interes mai ales pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau cele care pot tolera doar cantitati mici de gluten.
Alexandru Manucu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

BREXIT si cateva posibile consecinte fiscale

de Alexandru Manucu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Una dintre cele mai importante implicatii fiscale ale BREXIT-ului poate fi reprezentata de impactul asupra impozitului pe veniturile obtinute de rezidentii britanici din Romania. In absenta unor date certe cu privire la arhitectura viitorului acord dintre Regatul Unit si UE, o analiza simplista indica faptul ca nivelul impovarator al taxelor si impozitelor post-BREXIT i-ar putea tine pe investitorii britanici foarte departe de Romania.
Catalin Suliman
Foto: Schoenherr si Asociatii

Eforturile de conformare cu legislatia de concurenta trebuie sa tina pasul cu vremurile

de Catalin Suliman, Partener Schoenherr si Asociatii Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 8 Iun 2016 Dosare Juridice - Concurenta
Consiliul Concurentei este una dintre cele mai active autoritati din Romania atat din perspectiva numarului de investigatii in curs cat si prin nivelul amenzilor aplicate. Companiile din Romania trebuie sa tina pasul cu practica autoritatii si cu modul ei de investigare. Exista unele reguli ce ar putea ajuta societatile sa evite sanctiuni usturatoare. Dintre acestea, trei par a fi cele mai importante.
Alin Chitu & Cornel Popa
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

VIDEO INTERVIU Alin Chitu, Tax Partner si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii: Referitor la Brexit, deja ne-am inscris intr-un scenariu din care toate lumea pare sa piarda

de Smile Media
Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii au explicat in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro care sunt consecintele fiscale si comerciale ale Brexitului, ce posibilitati are Romania pentru a atrage investitii straine si cum vor fi afectati cei aproximativ 200.000 de romani care muncesc pe teritoriul Marii Britanii, dar si despre efectul indirect al politicilor Uniunii Europene.
Alin Chitu si Cornel Popa
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Care sunt consecintele fiscale si comerciale ale Brexitului? Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii  au discutat online cu cititorii 

de Smile Media
Aveti parteneri comerciali in Marea Britanie sau intentionati sa stabiliti legaturi de afaceri cu societati din Marea Britanie? Care sunt riscurile potentiale si cum va influenta Brexitul structura contractelor comerciale sau taxarea si impozitarea? Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii au discutat online cu cititorii.
Vlad Ghinescu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Impozitul pe cladiri: este acest nou sistem de impozitare in avantajul contribuabililor sau nu?

de Vlad Ghinescu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Desi Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare la inceputul anului, normele metodologice de aplicare au suferit deja mai multe modificari legislative in ceea ce priveste titlul de impozite si taxe locale. De asemenea, au fost aduse modificari si anumitor termene limita ce nu puteau fi sustinute din punct de vedere administrativ nici de catre contribuabili, dar nici de autoritatile fiscale. Iata asadar ca subiectul taxelor locale a revenit pe ordinea de zi.
Oana Constantinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Fumatul ramane in aer

de Oana Constantinescu; Toma Barbărasă Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 1 Iun 2016 Dosare Juridice - Concurenta
Romania va trebui sa introduca o noua serie de prevederi in materie de tutun, inclusiv eliminarea tigarilor mentolate sau schimbarea mesajelor de pe pachete. Decizia vine de la Uniunea Europeana si este obligatorie, chiar daca Romania este unul dintre cele 18 state membre care nu au implementat Directiva in cauza pana la termenul limita. Initial, Romania si alte state membre, impreuna cu jucatori privati, au atacat  anumite prevederi ale Directivei in instanta, dar demersul lor a esuat. Intre timp, insa, producatorii si consumatorii de tutun nu stiu ce urmeaza si, in consecinta, nu isi pot face planuri si bugete.
Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Cine indeplineste obligatiile de natura fiscala in cazul vanzarii de actiuni/parti sociale?

de Alexandru Manucu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

Pe masura ce avansam in anul fiscal 2016, termenele pentru indeplinirea obligatiilor declarative aduc rand pe rand in atentia contribuabililor elemente de noutate din noul Cod Fiscal adoptat prin Legea 227/2015. Daca ianuarie s-a aflat sub semnul TVA-ului si al ajustarilor impuse de diminuarea cotei standard de la 24% la 20%, luna februarie s-a remarcat prin declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate (si anume D205, un element de noutate fiind reprezentat de informatiile solicitate organizatorilor de jocuri de noroc) iar martie a pus in prim plan discutiile privind impozitul pe cladiri si terenuri.

Oana Constantinescu, Partener - Schoenherr si Asociatii SCA
Foto: Schoenherr si Asociatii
​Dosare Juridice

Se schimba etichetele laptelui si ale produselor lactate: ce inseamna produs natural si care e tara de origine

de Oana Constantinescu Schoenherr si Asociatii
In calitatea noastra de consumatori dorim sa fim cat mai bine informati despre produsele alimentare pe care le cumparam. De curand, a fost promulgata legea care prevede masuri suplimentare de etichetare a laptelui proaspat de consum si a produselor lactate. Legea prevede informatiile obligatorii care trebuie oferite consumatorilor pe eticheta. In plus defineste ce este un "produs natural" si ce este un "produs romanesc". Ajuta noua lege consumatorii? Care va fi impactul noi legi asupra procesatorilor din industria laptelui sau asupra consumatorilor? Vor creste preturile? De cand se aplica legea? Sunt cateva intrebari la care incercam sa raspundem azi.
Ramona Chitu, Izabela Stoicescu - Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Asocierile in participatiune in Noul Cod Fiscal

de Ramona Chitu, Izabela Stoicescu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Actualul cadru fiscal (atat in domeniul impozitului pe profit, cat si in domeniul TVA) aduce un plus de claritate in ceea ce priveste tratamentul aplicabil structurilor de asociere, des intalnite in oil & gas, constructii, proiecte livrate catre institutii publice, etc.
Oana Constantinescu (Alexandru), Toma Barbarasa - Schoenherr si Asociatii SCA
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Siguranta alimentelor: Un ghid pentru consumatori sanatosi si unitati alimentare fara sanctiuni

de Oana Constantinescu (Alexandru), Toma Barbărasă Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 27 Apr 2016 Dosare Juridice - Concurenta
In ultima jumatate de an, operatorii economici din domeniul alimentar au fost sanctionati de autoritati in urma inspectiilor efectuate de catre acestea. Principalele cauze vizeaza nerespectarea prevederilor legale privind mentinerea igienei produselor alimentare. Legislatia in domeniu e vasta, iar numarul inspectiilor este in crestere, astfel ca operatorii din acest sector trebuie sa dovedeasca o responsabilitate tot mai mare in a asigura protectia consumatorilor si a dovedi ca produsele de la raft sunt sigure pentru sanatatea acestora.
Oana Constantinescu (Alexandru), Iustina Sima - Schoenherr si Asociatii
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Monumente istorice de vanzare. Ce ar trebui sa stim?

de Oana Constantinescu (Alexandru), Iustina Sima - Schoenherr şi Asociaţii
Vanzarea monumentelor istorice are un statut special in piata imobiliara, pentru ca autoritatile au dreptul de a alege daca vor cumpara ele respectivul monument, chiar daca acesta apartine unor persoane private. In plus, conceputul de monument istoric este interpretat diferit de autoritati si instante. De aceea, e important de stabilit ce este de fapt un monument istoric si ce trebuie sa stim si sa facem pentru ca vanzarea sa fie legala.
Ramona Chitu - Tax Senior Manager, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

VIDEO INTERVIU Ramona Chitu, Tax Senior Manager in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii: Incepand cu 1 ianuarie 2016 se schimba baza de impozitare a microintreprinderilor in functie de numarul de angajati

de Narcis Anton Smile Media
Ramona Chitu, Tax Senior Manager in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat in cadrul unui interviu despre impozitul pe profit si impozitul de venit al microintreprinderilor. O alta modificare importanta adusa de Noul Cod Fiscal va fi modalitatea de impozitare a microintreprinderilor in functie de numarul de anagajati.

webPR: Tuca Zbarcea & Asociatii, in tranzacția americanilor de la McDonald’s cu grupul maltez Premier Capital

de Tuca, Zbarcea & Asociatii
Vineri, 29 Ian 2016 Dosare Juridice
McDonald’s a incheiat, la finele saptamanii trecute, o tranzactie complexa, prin care actiunile McDonald’s System of Romania, Inc., o companie inregistrata in Delaware si care detine filiala din Romania au fost vandute catre Premier Capital S.R.L., o filiala a companiei malteze Premier Capital plc. Tranzactia a inclus, de asemenea, o franciza in temeiul careia fosta filiala romaneasca a lui McDonald’s va continua sa opereze pe plan local sub celebra marca de restaurante de tip fast-food.
Ramona Chitu, Tax Senior Manager
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Impozitul pe profit si impozitul pe venitul microintreprinderilor in 2016. Ramona Chitu, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a discutat cu cititorii

de Smile Media
Din ianuarie 2016, a intrat in vigoare o noua legislatie fiscala in Romania. Noul Cod Fiscal si Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal au adus numeroase modificari in sfera impozitului pe profit atat in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil unor cheltuieli si venituri cat si in ceea ce priveste modalitatea de calcul a impozitului. Ramona Chitu, Tax Senior Manager in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, va discuta online cu cititorii, joi, 28 ianuarie, de la ora 12:00, despre impozitul pe profit si impozitul pe venitul microintreprinderilor in 2016.
  • Intra in articol pentru a vedea raspunsurile
Mircea Teis, avocat senior de drept penal
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Deducerea TVA. Mecanism fraudulos sau victima colaterala?

de Mircea Teis Tuca Zbarcea & Asociatii
Daca s-ar realiza un top al celor mai acaparante subiecte din Romania ultimului deceniu, cu siguranta in acesta s-ar regasi evaziunea fiscala, "transpusa" intr-un subiect la fel de acaparant: mecanismele frauduloase in materie de deducere a TVA. Combaterea evaziunii fiscale a devenit in mod cert o prioritate, atat la nivel national, cat si comunitar.
Ana Popescu, avocat de drept penal
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Conflictul de interese si protectia de care (chiar) nu aveam nevoie

de Ana Popescu Tuca Zbarcea & Asociatii
Una dintre inovatiile Noului Cod Penal vizeaza conflictul de interese, infractiune careia modificarile legislative de data recenta tind sa-i atribuie o relevanta tot mai mare, cu impact deopotriva asupra activitatii functionarilor publici si a operatorilor din mediul privat.
Alin Chitu -Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Parabola guvernarii

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
La inceputul anului 2013, un cunoscut de-ai mei din Buzau (implicit mai putin conectat la realitatile economice din Bucuresti) a hotarat, impreuna cu sotia, sa construiasca o casa pe terenul (in valoare de 40.000 lei) mostenit de la bunici. Pentru asta au stabilit ca veniturile familiei de 4.000 lei (2.400 lei sotul si 1.600 lei sotia) pot acoperi o rata lunara de 1.000 lei aferenta creditului de 60.000 lei necesar pentru achizitia materialelor de constructie.
Monica Cojocaru
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Un proiect de lege propune o noua autoritate de reglementare in sectorul petrol-gaze

de Monica Cojocaru Schoenherr si Asociatii
In ultimii sapte ani Romania a cunoscut un adevarat boom in materie de explorari offshore in Marea Neagra. Existenta a importante rezerve de petrol si gaze este in prezent confirmata. Bulgaria - stat vecin dependent de importul de gaze intr-o proportie covarsitoare - planuieste sa urmeze aceeasi strategie pe care Romania a aplicat-o cu success, operatiuniile de explorare fiind planificate a incepe in 2016. Pana in momentul de fata nu a existat o reglementare legala specifica privind operatiunile petroliere si gaziere offshore - de aici si caracterul de noutate al proiectului de lege.
Ana Popescu, avocat de drept penal
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Cand martorul pe limba lui piere

de Ana Popescu Tuca Zbarcea & Asociatii
Cum reactionam atunci cand, primind corespondenta, gasim o citatie emisa pe numele nostru de catre un organ de cercetare penala? Si suntem chemati la o audiere in calitate de martor? Oare, in urma declaratiei date, vom ramane in anticamera procesului penal sau vom fi poftiti la masa suspectilor?
Alexandru Manucu - Tax Senior Consultant al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice​

Stock option plans in 2016 - beneficii sau riscuri fiscale?

de Alexandru Manucu Smile Media
Prin intrarea in vigoare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, programele de tip "stock option plan" sunt, pentru prima data, definite de legislatia fiscala. Astfel, se ofera un raspuns la numeroasele semne de intrebare ridicate de interpretarile privind tratamentul fiscal in cazul acestor planuri de fidelizare a angajatilor, date in trecut atat de catre reprezentantii autoritatilor fiscale, cat si de consultanti.
Florentin Tuca, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR: Tuca Zbarcea & Asociatii face valuri la Swimathon Bucuresti

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Joi, 25 Iun 2015 Dosare Juridice
Avocatul Florentin Tuca se alatura initiativei Fundatiei Comunitare Bucuresti si va participa la maratonul de inot Swimathon Bucuresti din 4 iulie, in sustinerea cauzei ARDOR Romania. Swimathon este un eveniment de strangere de fonduri si o platforma in care se intalnesc 16 proiecte diferite, pentru care inoata aproape 200 de oameni.
Alexandru Cristea, Izabela Stoicescu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Frauda de TVA. Povestea celui care ar fi trebuit sa stie

de Alexandru Cristea, Izabela Stoicescu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Asistam la o continua mobilizare a echipelor ANAF in verificarea contribuabililor pasibili de frauda de TVA sau, in termeni mai generali, de complicitate la frauda de TVA. Desi actiunile sunt per ansamblu laudabile, exista totusi situatii in care afaceri viabile sunt incetinite de masurile antifrauda, se inchid porti fara ca instantele nationale sa fi decis inca vinovatia societatilor, se suspenda activitati fara rost, se evita tranzactii noi de teama. In acest context in care contribuabili onesti, de buna-credinta, perfect in armonie cu legea, sunt afectati de actiunile antifrauda, intrebarea care se pune este care este solutia (legislativa) pentru a-i proteja pe acestia si a-i sanctiona pe cei care participa intr-adevar la frauda de TVA.
Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Hotnews

​VIDEO INTERVIU Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii vorbeste despre impozitarea activitatilor independente si a bacsisului

de Smile Media
Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat in cadrul unui interviu despre legislatia fiscala din Romania, impozitarea activitatilor independente si a bascisului si despre prioritatile Guvernului privind fiscalitatea. "Normele de aplicare ale Codului Fiscal actual prevad faptul ca profesiile libere nu pot fi incadrate ca activitati dependente. Avem un proiect de Hotarare de Guvern (n.r. intre timp a fost emisa aceasta Hotarare de Guvern insa pana acum nu a fost publicata in Monitorul Oficial) care elimina aceasta exceptare si are aplicabilitate imediata. Ceea ce inseamna, probabil, ca in a doua jumatate a anului va trebui sa respectam aceasta noua prevedere”, a declarat Alex Chitu.
Silviu Vasile, Catalin Suliman
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Provocarile comertului online in contextul regulilor de concurenta

de Catalin Suliman, Silviu Vasile Schoenherr si Asociatii
Vineri, 22 Mai 2015 Dosare Juridice - Concurenta
Mediul online a cunoscut o dezvoltare fulminanta in ultimii 10 ani si, de multe ori, legislatia nu a reusit sa tina pasul cu aceasta dezvoltare. Un exemplu in acest sens poate fi dat de regulile de concurenta care se aplica si comertului online. Ne vom opri asupra aplicabilitatii regulilor de concurenta in on-line in contextul contractelor de exclusivitate incheiate intre furnizor si distribuitor(i). Tema este de interes in contextul in care Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru concurenta Margrethe Vestager, a anuntat lansarea unei investigatii sectoriale in e-commerce.
Alin Chitu -Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificarile fiscale privind impozitarea activitatilor independente. Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat online cu cititorii

de Smile Media
Impozitarea activitatilor independente reprezinta un subiect de discutie extrem de aprins in aceasta perioada. Atat recentele propuneri de modificari fiscale, cat si varianta de Cod fiscal supusa atentiei publice aduc sau sunt intentionate a implementa modificari semnificative privind impozitarea activitatilor independente. Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre modificarile si previziunile privind impozitarea acestor activitati.
Alexandru Moldoveanu, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Arhiva personala
Dosare Juridice

Riscurile meseriei: abuzul in serviciu

de Alexandru Moldoveanu Tuca Zbarcea & Asociatii
Dispozitiile Codului penal referitoare la abuzul in serviciu (art. 297) sunt de natura sa protejeze valorile sociale care se refera la asigurarea bunului mers al activitatii oricaror institutii, servicii de utilitate publica, societati etc. si presupun indeplinirea cu corectitudine a atributiilor profesionale, precum si asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor persoanelor. In acest sens, sunt reglementate doua variante ale abuzului in serviciu.
Cornel Popa, Partener - Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Arhiva personala
Dosare Juridice

Despre bacsis, amenzi si robie birocratica

de Cornel Popa Tuca Zbarcea & Asociatii
Chiar daca este neplacut pentru contribuabili, statul are dreptul de a reglementa impozite asupra oricaror activitati doreste, insa in limite care sa respecte libertatea individuala si drepturile constitutionale ale cetatenilor. In recenta chestiune a impozitarii bacsisului, autorii legislatiei au ignorat insa, printre altele, un aspect esential: libertatea economica reala presupune ca investitorii sa-si desfasoare activitatea cu o ingerinta minima din partea statului, asa incat ei sa consacre cat mai putin timp indeplinirii formalitatilor birocratice si sa se concentreze cu prioritate asupra activitatii lor economice principale.
Ana Popescu, avocat de drept penal
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Doua fete ale raspunderii, o singura persoana

de Ana Popescu Tuca Zbarcea & Asociatii
Raspunderea persoanei juridice in cadrul procesului penal reprezinta un subiect de maxim interes pentru mediul de afaceri, pana recent legislatia romana fiind oarecum lipsita de previzibilitate in acest domeniu. In conditiile noilor reglementari in materie penala, se impun anumite observatii cu privire la modul in care se impletesc cele doua tipuri de raspundere a persoanei juridice: cea penala si cea civila delictuala.
Alexandru Cristea
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Masurile asiguratorii si popririle pe conturi - intre nevoia justificata de prezervarea veniturilor statului si lipsa unei gandiri pro-business a ANAF

de Alexandru Cristea, Tax Partner Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
In ultima perioada, in zona fiscala, atentia publicului a fost monopolizata aproape exclusiv de actiunile de verificare ANAF cu privire la emiterea bonurilor fiscale de catre micii intreprinzatori. Deoarece acest subiect a cazut deja in derizoriu (prin manipularea mediatica intr-un sens sau altul in functie de diverse interese), simt nevoia sa aduc in discutie alte chestiuni, din zona administrarii fiscale, care pot crea adevarate blocaje in activitatea companiilor vizate.
Catalin Suliman, partener Schoenherr
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare juridice

Actiunile promotionale in retailul alimentar. Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei inseamna sfarsitul promotiilor?

de Catalin Suliman Schoenherr si Asociatii
Marţi, 31 Mar 2015 Dosare Juridice - Concurenta
Regulile de concurenta nu impun in sarcina furnizorilor obligatia de a acorda numai promotii generalizate, ci permit acestora sa aiba o politica proprie de stimulare a vanzarilor si promovare a propriilor produse. Fiecare agent economic (fie el furnizor, fie retailer) are libertatea de a actiona independent pe piata si de a incerca, respectand regulile de concurenta, sa isi mareasca pozitia pe piata.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri