DOSARE JURIDICE
Liliana Dranca si Alexandra Valcelaru - PeliFilip
Foto: PeliFilip
Dosare juridice

Noile obligatii privind achizitia si vanzarea gazelor naturale si restrictiile la import - export

de Liliana Dranca si Alexandra Valcelaru PeliFilip
Noi reguli privind functionarea pietei gazelor naturale au fost introduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 ("OUG 64/2016"). In principiu, OUG 64/2016 limiteaza aplicarea in timp a unor dispozitii ale Legii nr. 123/2012 si stabileste anumite obligatii in sarcina producatorilor si a furnizorilor in legatura cu vanzarea si achizitia de gaze naturale. Masura in care, urmare a OUG 64/2016, piata gazelor naturale din Romania se indreapta spre o completa integrare in piata interna de gaze naturale a Uniunii Europene, fara restrictii la import si export, ramane insa discutabila.
Sebastian Gutiu si Andreea Ghita
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare juridice

Raspunderea penala a persoanei juridice nu descurajeaza coruptia

de Schoenherr si Asociatii
Putine tari din lume se pot lauda cu un procuror sef care sa puna sub acuzare peste 1.250 de oficiali numai la finalul anului 2015, pentru infractiuni de coruptie medie si mare. Romania este una dintre acele putine tari. Aici, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a reusit aceasta performanta anul trecut. Declarand razboi coruptiei, procurorul sef este hotarat sa opreasca definitiv infractiunile economice si politice.
Mihnea Sararu si Alina Ciocoiu - PeliFilip
Foto: PeliFilip
​Dosare Juridice

Ce efecte mai poate produce "Legea darii in plata" ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 623 din 25 octombrie 2016?

de Mihnea Sararu si Alina Ciocoiu PeliFilip
Prin decizia pronuntata saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a incercat sa atinga o solutie prin care sa impace atat sustinatorii, cat si contestatarii Legii darii in plata. In ceea ce priveste unele dintre cele mai importante prevederi ale legii, Curtea a admis ca exista vicii de neconstitutionalitate, insa, prin comunicatele sale de presa, a indicat o solutie de salvgardare a acesteia: obligatia instantelor de drept comun de a analiza o conditie suplimentara (neprevazuta de lege) pentru a putea aproba darea in plata.
Oana Constantinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii

Fara gluten

de Schoenherr si Asociatii
Incepand cu vara acestui an, in Romania se aplica noi reguli de etichetare pentru continutul de gluten al produselor alimentare, informatii care sunt de interes mai ales pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau cele care pot tolera doar cantitati mici de gluten.
Dosare Juridice

Egalitatea in achizitiile publice: cand contractantul existent re-liciteaza pentru serviciile pe care deja le presteaza

de Alexandru Gosa PeliFilip
In peisajul achizitiilor publice se intalneste frecvent situatia in care, la expirarea termenului unui contract de servicii, autoritatea contractanta trebuie sa organizeze o noua procedura de achizitie pentru continuarea prestarii acestora. Situatia prezinta anumite particularitati in domenii precum IT&C, cand se pune problema dezvoltarii si mentenantei unor sisteme si programe deja implementate si operate de actualul contractant, iar acesta se decide sa participe la noua procedura de achizitie, fie ca ofertant, fie ca subcontractant.
Alexandru Manucu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

BREXIT si cateva posibile consecinte fiscale

de Alexandru Manucu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Una dintre cele mai importante implicatii fiscale ale BREXIT-ului poate fi reprezentata de impactul asupra impozitului pe veniturile obtinute de rezidentii britanici din Romania. In absenta unor date certe cu privire la arhitectura viitorului acord dintre Regatul Unit si UE, o analiza simplista indica faptul ca nivelul impovarator al taxelor si impozitelor post-BREXIT i-ar putea tine pe investitorii britanici foarte departe de Romania.
Razvan Ionescu si Loredana Cristea, Associate PeliFilip
Foto: PeliFilip
Dosare Juridice

O noua procedura de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul nebancar instituita in favoarea consumatorilor

de Razvan Ionescu, Loredana Cristea PeliFilip
In contextul unei tendinte generale la nivel european de intarire a protectiei consumatorilor de servicii financiare, in luna iulie a anului curent a fost lansata Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar nebancar (SAL-FIN), domeniu ce cuprinde piata asigurarilor-reasigurarilor, piata de capital si sistemul pensiilor private. Entitatea isi propune sa ofere o varianta extrajudiciara simpla, rapida si necostisitoare de solutionare a disputelor dintre consumatorii de servicii financiare nebancare si comercianti, fiind un remediu suplimentar pus la dispozitia acestora. Important de mentionat este faptul ca procedura nu inlatura posibilitatea consumatorilor de a adresa plangeri catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.), A.N.P.C. sau de a formula cereri direct in fata instantelor de judecata.
Alin Chitu & Cornel Popa
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

VIDEO INTERVIU Alin Chitu, Tax Partner si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii: Referitor la Brexit, deja ne-am inscris intr-un scenariu din care toate lumea pare sa piarda

de Smile Media
Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii au explicat in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro care sunt consecintele fiscale si comerciale ale Brexitului, ce posibilitati are Romania pentru a atrage investitii straine si cum vor fi afectati cei aproximativ 200.000 de romani care muncesc pe teritoriul Marii Britanii, dar si despre efectul indirect al politicilor Uniunii Europene.
Alin Chitu si Cornel Popa
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Care sunt consecintele fiscale si comerciale ale Brexitului? Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii  au discutat online cu cititorii 

de Smile Media
Aveti parteneri comerciali in Marea Britanie sau intentionati sa stabiliti legaturi de afaceri cu societati din Marea Britanie? Care sunt riscurile potentiale si cum va influenta Brexitul structura contractelor comerciale sau taxarea si impozitarea? Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii au discutat online cu cititorii.
Catalin Suliman
Foto: Schoenherr si Asociatii

Eforturile de conformare cu legislatia de concurenta trebuie sa tina pasul cu vremurile

de Catalin Suliman, Partener Schoenherr si Asociatii Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 8 Iun 2016 Dosare Juridice - Concurenta
Consiliul Concurentei este una dintre cele mai active autoritati din Romania atat din perspectiva numarului de investigatii in curs cat si prin nivelul amenzilor aplicate. Companiile din Romania trebuie sa tina pasul cu practica autoritatii si cu modul ei de investigare. Exista unele reguli ce ar putea ajuta societatile sa evite sanctiuni usturatoare. Dintre acestea, trei par a fi cele mai importante.
Vlad Ghinescu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Impozitul pe cladiri: este acest nou sistem de impozitare in avantajul contribuabililor sau nu?

de Vlad Ghinescu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Desi Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare la inceputul anului, normele metodologice de aplicare au suferit deja mai multe modificari legislative in ceea ce priveste titlul de impozite si taxe locale. De asemenea, au fost aduse modificari si anumitor termene limita ce nu puteau fi sustinute din punct de vedere administrativ nici de catre contribuabili, dar nici de autoritatile fiscale. Iata asadar ca subiectul taxelor locale a revenit pe ordinea de zi.
Oana Constantinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Fumatul ramane in aer

de Oana Constantinescu; Toma Barbărasă Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 1 Iun 2016 Dosare Juridice - Concurenta
Romania va trebui sa introduca o noua serie de prevederi in materie de tutun, inclusiv eliminarea tigarilor mentolate sau schimbarea mesajelor de pe pachete. Decizia vine de la Uniunea Europeana si este obligatorie, chiar daca Romania este unul dintre cele 18 state membre care nu au implementat Directiva in cauza pana la termenul limita. Initial, Romania si alte state membre, impreuna cu jucatori privati, au atacat  anumite prevederi ale Directivei in instanta, dar demersul lor a esuat. Intre timp, insa, producatorii si consumatorii de tutun nu stiu ce urmeaza si, in consecinta, nu isi pot face planuri si bugete.
Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Cine indeplineste obligatiile de natura fiscala in cazul vanzarii de actiuni/parti sociale?

de Alexandru Manucu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

Pe masura ce avansam in anul fiscal 2016, termenele pentru indeplinirea obligatiilor declarative aduc rand pe rand in atentia contribuabililor elemente de noutate din noul Cod Fiscal adoptat prin Legea 227/2015. Daca ianuarie s-a aflat sub semnul TVA-ului si al ajustarilor impuse de diminuarea cotei standard de la 24% la 20%, luna februarie s-a remarcat prin declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate (si anume D205, un element de noutate fiind reprezentat de informatiile solicitate organizatorilor de jocuri de noroc) iar martie a pus in prim plan discutiile privind impozitul pe cladiri si terenuri.

Oana Constantinescu, Partener - Schoenherr si Asociatii SCA
Foto: Schoenherr si Asociatii
​Dosare Juridice

Se schimba etichetele laptelui si ale produselor lactate: ce inseamna produs natural si care e tara de origine

de Oana Constantinescu Schoenherr si Asociatii
In calitatea noastra de consumatori dorim sa fim cat mai bine informati despre produsele alimentare pe care le cumparam. De curand, a fost promulgata legea care prevede masuri suplimentare de etichetare a laptelui proaspat de consum si a produselor lactate. Legea prevede informatiile obligatorii care trebuie oferite consumatorilor pe eticheta. In plus defineste ce este un "produs natural" si ce este un "produs romanesc". Ajuta noua lege consumatorii? Care va fi impactul noi legi asupra procesatorilor din industria laptelui sau asupra consumatorilor? Vor creste preturile? De cand se aplica legea? Sunt cateva intrebari la care incercam sa raspundem azi.
Ramona Chitu, Izabela Stoicescu - Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Asocierile in participatiune in Noul Cod Fiscal

de Ramona Chitu, Izabela Stoicescu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Actualul cadru fiscal (atat in domeniul impozitului pe profit, cat si in domeniul TVA) aduce un plus de claritate in ceea ce priveste tratamentul aplicabil structurilor de asociere, des intalnite in oil & gas, constructii, proiecte livrate catre institutii publice, etc.
Oana Constantinescu (Alexandru), Toma Barbarasa - Schoenherr si Asociatii SCA
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Siguranta alimentelor: Un ghid pentru consumatori sanatosi si unitati alimentare fara sanctiuni

de Oana Constantinescu (Alexandru), Toma Barbărasă Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 27 Apr 2016 Dosare Juridice - Concurenta
In ultima jumatate de an, operatorii economici din domeniul alimentar au fost sanctionati de autoritati in urma inspectiilor efectuate de catre acestea. Principalele cauze vizeaza nerespectarea prevederilor legale privind mentinerea igienei produselor alimentare. Legislatia in domeniu e vasta, iar numarul inspectiilor este in crestere, astfel ca operatorii din acest sector trebuie sa dovedeasca o responsabilitate tot mai mare in a asigura protectia consumatorilor si a dovedi ca produsele de la raft sunt sigure pentru sanatatea acestora.
Oana Constantinescu (Alexandru), Iustina Sima - Schoenherr si Asociatii
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Monumente istorice de vanzare. Ce ar trebui sa stim?

de Oana Constantinescu (Alexandru), Iustina Sima - Schoenherr şi Asociaţii
Vanzarea monumentelor istorice are un statut special in piata imobiliara, pentru ca autoritatile au dreptul de a alege daca vor cumpara ele respectivul monument, chiar daca acesta apartine unor persoane private. In plus, conceputul de monument istoric este interpretat diferit de autoritati si instante. De aceea, e important de stabilit ce este de fapt un monument istoric si ce trebuie sa stim si sa facem pentru ca vanzarea sa fie legala.
Ramona Chitu - Tax Senior Manager, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

VIDEO INTERVIU Ramona Chitu, Tax Senior Manager in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii: Incepand cu 1 ianuarie 2016 se schimba baza de impozitare a microintreprinderilor in functie de numarul de angajati

de Narcis Anton Smile Media
Ramona Chitu, Tax Senior Manager in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat in cadrul unui interviu despre impozitul pe profit si impozitul de venit al microintreprinderilor. O alta modificare importanta adusa de Noul Cod Fiscal va fi modalitatea de impozitare a microintreprinderilor in functie de numarul de anagajati.

webPR: Tuca Zbarcea & Asociatii, in tranzacția americanilor de la McDonald’s cu grupul maltez Premier Capital

de Tuca, Zbarcea & Asociatii
Vineri, 29 Ian 2016 Dosare Juridice
McDonald’s a incheiat, la finele saptamanii trecute, o tranzactie complexa, prin care actiunile McDonald’s System of Romania, Inc., o companie inregistrata in Delaware si care detine filiala din Romania au fost vandute catre Premier Capital S.R.L., o filiala a companiei malteze Premier Capital plc. Tranzactia a inclus, de asemenea, o franciza in temeiul careia fosta filiala romaneasca a lui McDonald’s va continua sa opereze pe plan local sub celebra marca de restaurante de tip fast-food.
Ramona Chitu, Tax Senior Manager
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Impozitul pe profit si impozitul pe venitul microintreprinderilor in 2016. Ramona Chitu, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a discutat cu cititorii

de Smile Media
Din ianuarie 2016, a intrat in vigoare o noua legislatie fiscala in Romania. Noul Cod Fiscal si Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal au adus numeroase modificari in sfera impozitului pe profit atat in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil unor cheltuieli si venituri cat si in ceea ce priveste modalitatea de calcul a impozitului. Ramona Chitu, Tax Senior Manager in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, va discuta online cu cititorii, joi, 28 ianuarie, de la ora 12:00, despre impozitul pe profit si impozitul pe venitul microintreprinderilor in 2016.
 • Intra in articol pentru a vedea raspunsurile
Mircea Teis, avocat senior de drept penal
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Deducerea TVA. Mecanism fraudulos sau victima colaterala?

de Mircea Teis Tuca Zbarcea & Asociatii
Daca s-ar realiza un top al celor mai acaparante subiecte din Romania ultimului deceniu, cu siguranta in acesta s-ar regasi evaziunea fiscala, "transpusa" intr-un subiect la fel de acaparant: mecanismele frauduloase in materie de deducere a TVA. Combaterea evaziunii fiscale a devenit in mod cert o prioritate, atat la nivel national, cat si comunitar.
Ana Popescu, avocat de drept penal
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Conflictul de interese si protectia de care (chiar) nu aveam nevoie

de Ana Popescu Tuca Zbarcea & Asociatii
Una dintre inovatiile Noului Cod Penal vizeaza conflictul de interese, infractiune careia modificarile legislative de data recenta tind sa-i atribuie o relevanta tot mai mare, cu impact deopotriva asupra activitatii functionarilor publici si a operatorilor din mediul privat.
Alexandru Gosa - Senior Associate
Foto: PeliFilip
Dosare Juridice

Litigiile sicanatoare pe piata de capital

de Alexandru Gosa PeliFilip
Lipsa unei traditii si a experientei in confruntarea cu reclamanti abuzivi face ca pietele de capital din Romania sa fie vulnerabile la abuzurile actionarilor. Practica ultimilor ani releva situatii in care actionari minoritari sau ultraminoritari au declansat adevarate razboaie impotriva emitentilor sau a celorlalti actionari, impiedicand functionarea corespunzatoare a societatii sau blocand realizarea unor operatiuni importante decise de adunarea generala. Intr-un caz extrem, un actionar care detinea o singura actiune la capitalul social al emitentului a introdus sute de cereri vizand blocarea inregistrarii la registrul comertului ori anularea hotararilor adunarii generale, reusind sa amane publicarea si implementarea unor hotarari pentru aproape un an.
Alin Chitu -Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Parabola guvernarii

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
La inceputul anului 2013, un cunoscut de-ai mei din Buzau (implicit mai putin conectat la realitatile economice din Bucuresti) a hotarat, impreuna cu sotia, sa construiasca o casa pe terenul (in valoare de 40.000 lei) mostenit de la bunici. Pentru asta au stabilit ca veniturile familiei de 4.000 lei (2.400 lei sotul si 1.600 lei sotia) pot acoperi o rata lunara de 1.000 lei aferenta creditului de 60.000 lei necesar pentru achizitia materialelor de constructie.
Monica Cojocaru
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Un proiect de lege propune o noua autoritate de reglementare in sectorul petrol-gaze

de Monica Cojocaru Schoenherr si Asociatii
In ultimii sapte ani Romania a cunoscut un adevarat boom in materie de explorari offshore in Marea Neagra. Existenta a importante rezerve de petrol si gaze este in prezent confirmata. Bulgaria - stat vecin dependent de importul de gaze intr-o proportie covarsitoare - planuieste sa urmeze aceeasi strategie pe care Romania a aplicat-o cu success, operatiuniile de explorare fiind planificate a incepe in 2016. Pana in momentul de fata nu a existat o reglementare legala specifica privind operatiunile petroliere si gaziere offshore - de aici si caracterul de noutate al proiectului de lege.
Ana Popescu, avocat de drept penal
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Cand martorul pe limba lui piere

de Ana Popescu Tuca Zbarcea & Asociatii
Cum reactionam atunci cand, primind corespondenta, gasim o citatie emisa pe numele nostru de catre un organ de cercetare penala? Si suntem chemati la o audiere in calitate de martor? Oare, in urma declaratiei date, vom ramane in anticamera procesului penal sau vom fi poftiti la masa suspectilor?
Alexandru Manucu - Tax Senior Consultant al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice​

Stock option plans in 2016 - beneficii sau riscuri fiscale?

de Alexandru Manucu Smile Media
Prin intrarea in vigoare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, programele de tip "stock option plan" sunt, pentru prima data, definite de legislatia fiscala. Astfel, se ofera un raspuns la numeroasele semne de intrebare ridicate de interpretarile privind tratamentul fiscal in cazul acestor planuri de fidelizare a angajatilor, date in trecut atat de catre reprezentantii autoritatilor fiscale, cat si de consultanti.
Florentin Tuca, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR: Tuca Zbarcea & Asociatii face valuri la Swimathon Bucuresti

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Joi, 25 Iun 2015 Dosare Juridice
Avocatul Florentin Tuca se alatura initiativei Fundatiei Comunitare Bucuresti si va participa la maratonul de inot Swimathon Bucuresti din 4 iulie, in sustinerea cauzei ARDOR Romania. Swimathon este un eveniment de strangere de fonduri si o platforma in care se intalnesc 16 proiecte diferite, pentru care inoata aproape 200 de oameni.
Alexandru Cristea, Izabela Stoicescu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Frauda de TVA. Povestea celui care ar fi trebuit sa stie

de Alexandru Cristea, Izabela Stoicescu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Asistam la o continua mobilizare a echipelor ANAF in verificarea contribuabililor pasibili de frauda de TVA sau, in termeni mai generali, de complicitate la frauda de TVA. Desi actiunile sunt per ansamblu laudabile, exista totusi situatii in care afaceri viabile sunt incetinite de masurile antifrauda, se inchid porti fara ca instantele nationale sa fi decis inca vinovatia societatilor, se suspenda activitati fara rost, se evita tranzactii noi de teama. In acest context in care contribuabili onesti, de buna-credinta, perfect in armonie cu legea, sunt afectati de actiunile antifrauda, intrebarea care se pune este care este solutia (legislativa) pentru a-i proteja pe acestia si a-i sanctiona pe cei care participa intr-adevar la frauda de TVA.
Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Hotnews

​VIDEO INTERVIU Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii vorbeste despre impozitarea activitatilor independente si a bacsisului

de Smile Media
Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat in cadrul unui interviu despre legislatia fiscala din Romania, impozitarea activitatilor independente si a bascisului si despre prioritatile Guvernului privind fiscalitatea. "Normele de aplicare ale Codului Fiscal actual prevad faptul ca profesiile libere nu pot fi incadrate ca activitati dependente. Avem un proiect de Hotarare de Guvern (n.r. intre timp a fost emisa aceasta Hotarare de Guvern insa pana acum nu a fost publicata in Monitorul Oficial) care elimina aceasta exceptare si are aplicabilitate imediata. Ceea ce inseamna, probabil, ca in a doua jumatate a anului va trebui sa respectam aceasta noua prevedere”, a declarat Alex Chitu.
Silviu Vasile, Catalin Suliman
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Provocarile comertului online in contextul regulilor de concurenta

de Catalin Suliman, Silviu Vasile Schoenherr si Asociatii
Vineri, 22 Mai 2015 Dosare Juridice - Concurenta
Mediul online a cunoscut o dezvoltare fulminanta in ultimii 10 ani si, de multe ori, legislatia nu a reusit sa tina pasul cu aceasta dezvoltare. Un exemplu in acest sens poate fi dat de regulile de concurenta care se aplica si comertului online. Ne vom opri asupra aplicabilitatii regulilor de concurenta in on-line in contextul contractelor de exclusivitate incheiate intre furnizor si distribuitor(i). Tema este de interes in contextul in care Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru concurenta Margrethe Vestager, a anuntat lansarea unei investigatii sectoriale in e-commerce.
Alin Chitu -Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificarile fiscale privind impozitarea activitatilor independente. Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat online cu cititorii

de Smile Media
Impozitarea activitatilor independente reprezinta un subiect de discutie extrem de aprins in aceasta perioada. Atat recentele propuneri de modificari fiscale, cat si varianta de Cod fiscal supusa atentiei publice aduc sau sunt intentionate a implementa modificari semnificative privind impozitarea activitatilor independente. Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre modificarile si previziunile privind impozitarea acestor activitati.
Alexandru Moldoveanu, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Arhiva personala
Dosare Juridice

Riscurile meseriei: abuzul in serviciu

de Alexandru Moldoveanu Tuca Zbarcea & Asociatii
Dispozitiile Codului penal referitoare la abuzul in serviciu (art. 297) sunt de natura sa protejeze valorile sociale care se refera la asigurarea bunului mers al activitatii oricaror institutii, servicii de utilitate publica, societati etc. si presupun indeplinirea cu corectitudine a atributiilor profesionale, precum si asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor persoanelor. In acest sens, sunt reglementate doua variante ale abuzului in serviciu.
Cornel Popa, Partener - Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Arhiva personala
Dosare Juridice

Despre bacsis, amenzi si robie birocratica

de Cornel Popa Tuca Zbarcea & Asociatii
Chiar daca este neplacut pentru contribuabili, statul are dreptul de a reglementa impozite asupra oricaror activitati doreste, insa in limite care sa respecte libertatea individuala si drepturile constitutionale ale cetatenilor. In recenta chestiune a impozitarii bacsisului, autorii legislatiei au ignorat insa, printre altele, un aspect esential: libertatea economica reala presupune ca investitorii sa-si desfasoare activitatea cu o ingerinta minima din partea statului, asa incat ei sa consacre cat mai putin timp indeplinirii formalitatilor birocratice si sa se concentreze cu prioritate asupra activitatii lor economice principale.
Ana Popescu, avocat de drept penal
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Doua fete ale raspunderii, o singura persoana

de Ana Popescu Tuca Zbarcea & Asociatii
Raspunderea persoanei juridice in cadrul procesului penal reprezinta un subiect de maxim interes pentru mediul de afaceri, pana recent legislatia romana fiind oarecum lipsita de previzibilitate in acest domeniu. In conditiile noilor reglementari in materie penala, se impun anumite observatii cu privire la modul in care se impletesc cele doua tipuri de raspundere a persoanei juridice: cea penala si cea civila delictuala.
Alexandru Cristea
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Masurile asiguratorii si popririle pe conturi - intre nevoia justificata de prezervarea veniturilor statului si lipsa unei gandiri pro-business a ANAF

de Alexandru Cristea, Tax Partner Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
In ultima perioada, in zona fiscala, atentia publicului a fost monopolizata aproape exclusiv de actiunile de verificare ANAF cu privire la emiterea bonurilor fiscale de catre micii intreprinzatori. Deoarece acest subiect a cazut deja in derizoriu (prin manipularea mediatica intr-un sens sau altul in functie de diverse interese), simt nevoia sa aduc in discutie alte chestiuni, din zona administrarii fiscale, care pot crea adevarate blocaje in activitatea companiilor vizate.
Catalin Suliman, partener Schoenherr
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare juridice

Actiunile promotionale in retailul alimentar. Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei inseamna sfarsitul promotiilor?

de Catalin Suliman Schoenherr si Asociatii
Marţi, 31 Mar 2015 Dosare Juridice - Concurenta
Regulile de concurenta nu impun in sarcina furnizorilor obligatia de a acorda numai promotii generalizate, ci permit acestora sa aiba o politica proprie de stimulare a vanzarilor si promovare a propriilor produse. Fiecare agent economic (fie el furnizor, fie retailer) are libertatea de a actiona independent pe piata si de a incerca, respectand regulile de concurenta, sa isi mareasca pozitia pe piata.
Alexandru Cristea, Izabela Stoicescu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Noutati legate de procedura de inregistrare in scopuri de TVA

de Alexandru Cristea, Izabela Stoicescu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
La capitolul TVA, inceputul de an a fost marcat, pe langa introducerea de noi reguli in domeniul serviciilor electronice - aplicabile la nivelul intregii Uniuni Europene, de modificari pe plan local cu privire la procedura de inregistrare in scopuri de TVA, totul sub egida diminuarii fraudelor fiscale in domeniul TVA. Noile modificari legate de inregistrare au generat un val de discutii in randul contribuabililor. Vor fi alte conditii suplimentare pentru obtinerea codului de TVA? Caror persoane le este aplicabila noua procedura? Noua procedura afecteaza in vreun fel persoanele inregistrate deja in scopuri de TVA? Ce rol are directia antifrauda in acest context?
Anca Puscasu_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Asocierea in participatie. Cateva aspecte de drept civil si fiscal

de Anca Puscasu Tuca Zbarcea & Asociatii
Regimul legal aplicabil asocierilor in participatie - referite ca asociatiuni sau asocieri in participatiune, in vechea terminologie a Codului Comercial 1887, precum si in anumite acte normative inca in vigoare - a facut, de-a lungul timpului, obiectul unor ample controverse doctrinare si practice. Desi beneficiaza de o consacrare legala succinta in noul Cod Civil (art. 1949-1954), fiind reglementata ca o variatiune a contractului de societate, asocierea in participatie are o aplicabilitate practica extinsa. Astfel, este deseori considerata drept modalitatea optima de implementare a unor parteneriate de afaceri sau a unor colaborari intra-grup pentru realizarea in comun a unor lucrari, fara a fi necesara parcurgerea unor ample formalitati de inregistrare sau autorizare.
Alin Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Noul Cod Fiscal - intre relansarea economiei si golurile bugetare uriase

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Proiectul noului Cod Fiscal aduce, per ansamblu, o relaxare pentru populatie si firme, insa anumite masuri pozitive din proiect, respectiv reducerea de taxe si impozite, se cer tratate cu semnul intrebarii.
Proiectul de rescriere a Codului Fiscal, desfasurat sub mandatul a trei ministri pe o perioada mai lunga de un an, reprezinta un pas inainte din perspectiva tehnica, si anume in considerarea notiunilor introduse, a faptului ca s-au definit termeni utilizati, ca au fost acoperite anumite situatii intalnite in practica s.a.m.d. De asemenea, salutar este si faptul ca, pana la un punct, acest proiect a fost unul deschis si a beneficiat de suport (pro bono) din partea specialistilor din domeniu, invitati cu regularitate la discutiile cu reprezentantii ministerului Finantelor Publice.
Alexandru Cristea
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Programul Mini One Stop Shop – regimul special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune

de Alexandru Cristea, Tax Partner Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
De la 1 ianuarie 2005 au intrat în vigoare prevederile anunțate cu privire la regimul special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune prestate de companii stabilite în spațiul Uniunii Europene către clienți persoane fizice stabilite tot pe teritoriul Uniunii Europene, dar în alt stat membru decât cel al prestatorului.
Sofia Cozac, Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Cum arata noile etichete pentru alimente?

de Toma Barbărasă, Sofia Cozac - Schoenherr si Asociatii
Luni, 2 Feb 2015 Dosare Juridice
La data de 13 decembrie 2014 au intrat in vigoare o serie de prevederi ale Regulamentului nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare ("Regulamentul"), adoptat la 25.10.2011. Reglementarea apare ca o masura necesara menita sa raspunda nevoilor tot mai diversificate ale actorilor implicati in industria de profil. Aceasta cu atat mai mult cu cat legislatia privind etichetarea generala dateaza de mai bine de 30 de ani, iar normele privind etichetarea nutritionala au fost adoptate in anul 1990.
Andreea Lisievici si Cornel Popa
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR: Tuca Zbarcea & Asociatii a lansat portalul dataprivacyblog.tuca.ro

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Miercuri, 28 Ian 2015 Dosare Juridice
Tuca Zbarcea & Asociatii a creat portalul dataprivacyblog.tuca.ro, ca raspuns la provocarile cu care se confrunta mediul public si privat in ceea ce priveste cerintele de protectie a datelor cu caracter personal si a dreptului la viata privata. Pe fondul inaspririi legislatiei in domeniul securitatii cibernetice, al proliferarii solutiilor si serviciilor IT si de comunicatii, dar si ca urmare a cresterii cerintelor de protectie a datelor cu caracter personal, atat la nivel intern, cat si la nivelul Uniunii Europene, firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a decis lansarea unui blog care sa prezinte principalele noutati legislative in acest domeniu.
​Dosare Juridice

Efectele nulitatii contractelor de achizitie publica in contextul Noului Cod Civil

de Mariana STURZA Tuca Zbarcea & Asociatii
Contractele de achizitie publica reprezinta o categorie de contracte din ce in ce mai des intalnita in practica. Suntem adesea bombardati cu stiri privind, indeosebi, neregularitatile constatate in legatura cu atribuirea si incheierea acestor contracte. In acest context, se ridica intrebarea fireasca: ce se intampla cu acele contracte de achizitie publica care au fost incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale?
Afis-Florentin Tuca in dialog cu Andrei Plesu-Galceava cu juristul din mine
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR: Avocatul Florentin Tuca, intr-un dialog inedit cu Andrei Plesu, prilejuit de aparitia cartii "Galceava cu juristul din mine"

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Miercuri, 14 Ian 2015 Dosare Juridice
Maine, 15 ianuarie, incepand cu ora 19:00, Libraria Humanitas de la Cismigiu devine gazda evenimentului "Florentin Tuca in dialog cu Andrei Plesu". Fondatorul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii este autorul volumului aparut la editura Humanitas sub titlul "Galceava cu juristul din mine". Florentin Tuca, Managing Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii, va participa la un dialog inedit cu Andrei Plesu, prilejuit de aparitia cartii "Galceava cu juristul din mine", o culegere de texte scrise de avocat in ultimii ani.
Tudor Alexandru Craciun
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Obtinerea de despagubiri in cazul intarzierii sau pierderii bagajului de avion

de Tudor Alexandru Craciun Tuca Zbarcea & Asociatii
Raspunderea transportatorului aerian si limitele compensarii daunelor survenite in situatia intarzierii sau pierderii bagajului transportat pe avion sunt reglementate in principal prin doua acte normative internationale: (i) Conventia adoptata la Montreal la 28 mai 1999 pentru unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian international, ratificata de Romania prin Ordonanta Guvernului nr. 107/2000 si (ii) Regulamentul (CE) nr. 2027/97 privind raspunderea operatorilor de transport aerian, privind transportul aerian al pasagerilor si al bagajelor acestora.

Procedura de restituire a diferenței de accize la motorina

de Vlad Ghinescu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Hotararea Guvernului nr. 537/2014 (denumita in continuare "Hotararea de Guvern") reglementeaza procedura de restituire a diferentei dintre nivelul standard al accizelor pentru motorina utilizata drept combustibil de catre operatorii ce transporta marfa sau persoane si nivelul accizelor diferentiat prevazut in Codul Fiscal, specific pentru acesti contribuabili.
Mihaela Truica_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

​Despagubirile in proces de divort

de Mihaela Truica Tuca Zbarcea & Asociatii
Spre deosebire de vechiul Cod al familiei care nu oferea posibilitatea soțului nevinovat să solicite celuilalt soț o reparare a prejudiciului provocat prin desfacerea căsătoriei, actualul Cod civil introduce dreptul la despăgubiri de care beneficiază soțul nevinovat, care a fost prejudiciat prin divorț. Dreptul la despăgubiri este apreciat ca având un rol atât preventiv, cât și sancționator în ceea ce privește comportamentele neglijente şi dăunătoare ale soților, care în final duc la destrămarea relațiilor de căsătorie. Despăgubirile care se pot solicita în acest temei se acordă separat față de alte drepturi patrimoniale care pot fi solicitate de soțul interesat în cazul divorțului, cum ar fi posibilitatea de a cere partajarea bunurilor comune, dreptul la anularea actelor încheiate în frauda celuilalt soț ori dreptul la pensie de întreținere (care poate aparține, după caz, soțului divorțat sau copilului minor).
Anca Puscasu_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Mandatul si alte contracte derivate in Noul Cod Civil

de Anca Puscasu Tuca Zbarcea & Asociatii
​Spre deosebire de legislaţia anterioară, contractul de mandat şi celelalte contracte derivate sau asemănătoare (contractele de comision, consignaţie, expediţie, agenţie şi intermediere) se bucură în prezent de o reglementare distinctă şi detaliată în Noul Cod Civil. Totuşi, practica ne demonstrează că există, încă, dificultăţi în diferenţierea acestor tipuri de contracte.
Cornel Popa - Partener al Tuca Zbarcea si Asociatii
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

Ce inseamna ISDS, ca mecanism de solutionare a disputelor dintre investitori si statul gazda al investitiilor? Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, a discutat online cu cititorii

de Smile Media
Istoricul ISDS, argumentele pro si contra utilizarii acestui mecanism ori functionarea efectiva a ISDS (constituirea tribunalelor arbitrale, procedurile urmate, cai de atac etc.) sunt principalele puncte de interes atunci cand ne referim la ISDS ca mecanism de solutionare a disputelor. O analiza atenta se impune si din perspectiva utilitatii ISDS pentru investitori si statele gazda, precum si in ceea ce priveste utilizarea ISDS de catre statele Uniunii Europene. Aceste teme vor fi abordate de catre avocatul Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in arbitraje domestice si internationale. El a discutat online cu cititorii HotNews.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Intrati in articol pentru a citi raspunsurile 
Alin Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Romania lucrului bine facut inseamna si o reforma in domeniul fiscal

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Asa cum era de asteptat, odata cu incheierea alegerilor si apropierea sfarsitului de an (cand expira o parte a clauzelor de stabilitate fiscala din contractele de concesiune) revine pe tapet discutia despre redevente. Se pare ca actualul executiv lucreaza deja la un proiect privind impozitarea hidrocarburilor si e de dorit ca acesta sa fie unul fundamentat, care sa asigure premise stabile (a se citi ca nu va suferi modificari dupa ce va fi implementat) pentru dezvoltare. In acest sens, proiectul ar trebui asumat de catre presedinte si, eventual, de opozitie iar reglementarea prin Ordonanta de Urgenta ar trebui sa nu fie o optiune.
Alexandru Manucu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Probleme in aplicarea impozitului aferent veniturilor din jocuri de noroc

de Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Sfârșitul anului 2013 a adus o serie de propuneri de modificare a legislației fiscale cu privire la veniturile din premii și jocuri de noroc. Proiectele de Ordonanță de Urgență și Notele de fundamentare aferente publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe au reaprins controversele legate de impozitarea jocurilor de noroc, însă măsurile propuse nu s-au concretizat. Cu toate acestea, a fost recunoscută imposibilitatea inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a aplica prevederile legale în vigoare, mai ales în cazul operatorilor de jocuri de noroc de tip slot-machine.
Dana Buscu, Stan Tirnoveanu
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

Noul Cod al Insolventei trateaza echilibrat bancile in cazul executarii antecontractelor privind imobile ipotecate

de Stan Tirnoveanu, Dana Buscu Zamfirescu Racoti & Partners
Marţi, 14 Oct 2014 Dosare Juridice - Insolventa
Imobilele antecontractate inainte de deschiderea procedurii insolventei vor fi vandute cu respectarea drepturilor creditorilor ipotecari de a beneficia cu prioritate de sumele incasate din exercitarea dreptului promitentilor-cumparatori. Cand acest lucru nu este posibil, creditorul ipotecar va beneficia de una dintre masurile de protectie corespunzatoare prevazute de noua lege a insolventei.
Liviu Flusca, Eva Hegedues-Brown
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Agentul „Wood Tracking” intra in actiune din octombrie 2014

de Eva Hegedues-Brown, Liviu Flusca Schoenherr si Asociatii
Agent Wood Tracking nu este titlul unui personaj dintr-un film de actiune, ci este denumirea folosita de legiuitor in lupta pentru combaterea taierilor ilegale de arbori. In contextul taierilor ilegale de masa lemnoasa in Romania, Guvernul Romaniei a adoptat in data de 04.06.2014 Hotararea Guvernului nr. 470/2014  prin care inaspreste obligatiile operatorilor economici de a urmari si documenta provenienta si circulatia masei lemnoase (HG 470/2014). Noile reguli vin in completarea Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.
Gabriel Zbarcea_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR: Tuca Zbarcea & Asociatii, partener juridic unic al Concursului si Festivalului International "George Enescu"

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Miercuri, 3 Sept 2014 Dosare Juridice
Bucuresti, 3 septembrie 2014: Tuca Zbarcea & Asociatii este, incepand din acest an, Partener Juridic al evenimentului cultural devenit o emblema pentru Romania- Concursul si Festivalul International "George Enescu".
Echipa de avocati din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii ofera consultanta in domeniul proprietatii intelectuale/drepturi de autor, drept comercial etc.
Silviu Vasile, Georgeta Gavriloiu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Provocari ale noilor reguli privind concurenta.

de Georgeta Gavriloiu, Silviu Vasile - Schoenherr și Asociații
Miercuri, 27 Aug 2014 Dosare Juridice - Concurenta
La inceputul lunii septembrie, vor intra in vigoare modificarile aduse Legii privind concurenta neloiala prin Ordonanta Guvernului nr. 12/2014. Prin aceste modificari se doreste modernizarea unei reglementari care, desi adoptata inca din anul 1991, s-a dovedit dificil de aplicat in practica.
Dosare Juridice

Conventia de nulitate

de Ana Pârvu Tuca Zbarcea & Asociatii
Nulitatea reprezinta sanctiunea care intervine atunci cand sunt incalcate normele juridice de rangul legii, ce reglementeaza conditiile sale de validitate (de fond sau forma). In principiu, efectul fundamental al acestei sanctiuni consta, printre altele, in lipsirea actului de acele efecte juridice contrare normei incalcate.
Izabela Badarau
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Controalele fiscale in comertul electronic

de Izabela BĂDĂRAU, Tax Senior Consultant Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Schimbările aduse de era digitală se regăsesc în felul în care sunt privite locurile de muncă, salariile, relaţiile de business, în modul în care sistemul de producţie este integrat cu cel financiar, de marketing etc. De la cumpărăturile făcute de acasă, până la închiderea magazinelor tradiţionale pentru a trece în mediul online, comerţul electronic influenţează fiecare decizie de business, atât la nivel de management, cât şi în rândul cumpărătorilor.
Stan Tirnoveanu in studioul HotNews.ro
Foto: Zamfirescu Racoti and Partners
Dosare Juridice

VIDEO Stan Tirnoveanu, Zamfirescu Racoti & Partners: Noua lege a insolventei creeaza un mediu mult mai corect juridic comercial

de Zamfirescu Racoti & Partners
“Legea insolventei (nr. 85/2014) isi propune sa reuneasca aproape toata legislatia din domeniul insolventei, iar in al doilea rand, sa realizeze un tratament echitabil intre interesul debitorului si interesul creditorului”, a declarat Stan Tirnoveanu intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro.
 • Intra in articol pentru a vedea inregistrarea video din studioul HotNews.ro
 • Citeste aici raspunsurile din cadrul intalnirii online
Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare juridice

Erata fiscala

de Alexandru Manucu, Tax Senior Consultant Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dupa 10 ani de la publicarea Codului Fiscal, perioada in care o serie de ordonante de urgenta au inghesuit peste 400 de articole individuale in 298 de pozitii, transformand legislatia fiscala intr-o provocare inclusiv pentru profesionistii in domeniu (inspectori si consultanti deopotriva), promisiunile guvernantilor s-au concretizat intr-o initiativa general apreciata, si anume publicarea pe site-ul Ministerului de Finante a unui proiect de rescriere a Codului Fiscal. La aceeasi data a fost supusa opiniei publice si varianta rescrisa a Codului de Procedura Fiscala, ca un raspuns adresat solicitarilor venite din partea mediului de afaceri.
Stan Tirnoveanu
Foto: Zamfirescu Racoti and Partners
Dosare Juridice

Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, a discutat online cu cititorii Hotnews despre impactul noii Legi a Insolventei asupra companiilor si schimbarile pe care noua lege le va aduce in economie

de Catalina Ciociltan HotNews.ro
Miercuri, 16 Iul 2014 Dosare Juridice - Insolventa
De ce era necesara o schimbare in legislatia privind insolventa? Ce masuri benefice pentru firme sunt cuprinse in noile reglementari? Care este finantarea in perioada de observatie si tratamentul firmelor de leasing in cadrul procedurii insolventei? Exista o agravare a raspunderii persoanelor care au contribuit la starea de insolventa? ​Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, a discutat online cu cititorii Hotnews.

  Alexandru Cristea_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Foto: Hotnews
  Dosare Juridice

  Procedura esalonarii la plata a obligatiilor fiscale

  de Alexandru Cristea, Tax Partner Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Aparuta ca un balon de oxigen in contextul crizei financiare, masura esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, instituita prin OG nr. 29/2011 a putut avea o aplicare practica limitata, conditionata de profilul societatilor cu dificultati financiare, activele acestora si resursele pentru redresarea activitatii.  Bineinteles, aceasta masura trebuie pusa in contextul asigurarii securitatii veniturilor la bugetul de stat, context in care statul trebuia sa joace rolul unui creditor prudent iar abuzul de aceste facilitati sa fie cat mai greu de atins. Accesul limitativ la masura esalonarii la plata trebuie considerat normal, totusi sunt anumite aspecte importante unde imbunatatirea cadrului legislativ este vitala pentru flexibilizarea procedurii.
  Dr. Simona Chirica, Madalina Irina Mitan
  Foto: Schoenherr si Asociatii
  Dosare Juridice

  Vanzarea terenurilor agricole extravilane fara respectarea Legii 17/2014 - sanctiunea nulitatii relative sau a nulitatii absolute?

  de Dr. Simona Chirica, Madalina Irina Mitan - Schoenherr si Asociatii
  Miercuri, 25 Iun 2014 Dosare Juridice - Real Estate
  Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului ("Legea 17") a suferit o serie de modificari introduse prin Legea nr. 68/2014 pentru modificarea alin. (1) al art. 29 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si a Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului ("Legea 68").
  Mihai Anghel
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
  Dosare Juridice

  Activitatile de voluntariat in ONG-uri, recunoscute ca experienta profesionala

  de Mihai Anghel Tuca Zbarcea & Asociatii
  La sfarsitul lunii mai, plenul Camerei Deputatilor a votat noul proiect legislativ privind activitatea de voluntariat in Romania, care inlocuieste astfel vechea reglementare privind voluntariatul, respectiv Legea nr. 195/2001 (republicata in 2007). De asemenea, legea a fost promulgata recent si de presedintele Romaniei.
  Alin Chitu
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Dosare Juridice

  Sistemul de impozitare: Nimic nou pe frontul de vest

  de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Acest titlu ar defini si inutilitatea demersurilor efectuate de mediul de afaceri si consultanti in discutiile cu Ministerul de Finante cu privire la impozitul pe proprietati speciale. In ciuda semnalarii efectelor negative pe care acest impozit le are (mai ales din perspectiva suportabilitatii si a competitivitatii Romaniei ca destinatie de investitii), se pare ca pozitia creditorilor internationali a fost mai puternica in discutiile cu guvernantii. Astfel, cota de impunere ramane aceeasi (1,5%) iar baza ramane, de asemenea, neschimbata.
  Silviu Vasile, Catalin Suliman
  Foto: Schoenherr si Asociatii
  Dosare Juridice

  Participarea la licitatii in vizorul Consiliului Concurentei

  de Catalin Suliman, Silviu Vasile, Schoenherr
  Miercuri, 11 Iun 2014 Dosare Juridice - Concurenta
  Numai in anul 2013, Consiliul Concurentei a finalizat 5 investigatii privind trucarea de licitatii (reprezentand aproape un sfert din totalul investigatiilor privind posibile incalcari ale regulilor de concurenta), una dintre acestea conducand la amenzi de 2.8 milioane de euro, iar celelalte patru au fost inchise pentru lipsa de dovezi suficiente pentru dovedirea incalcarii legii concurentei. De asemenea, in 2013, autoritatea de concurenta a deschis doua investigatii privind posibile trucari de licitatii. Durata medie a unor asemenea investigatii este de aproximativ 2 ani.
  Silviu Manolescu
  Foto: BDO

  (P) BDO Romania isi dezvolta o noua linie de servicii de consultanta, asistenta si reprezentare juridica prin parteneriatul cu avocatii de la Portnoi, Tudor si Asociatii

  de Smile Media
  Miercuri, 11 Iun 2014 Actualitate | Esenţial
  BDO Romania, a cincea firma de audit si consultanta din ierarhia nationala, face un pas important in vara lui 2014 si introduce in portofoliul sau o noua linie de servicii, aceea a consultantei juridice. In baza unui contract de parteneriat, avocatii din cadrul Portnoi, Tudor si Asociatii SPRL se alatura specialistilor din BDO, intregind astfel paleta de servicii oferite de grup in Romania.
  Mihai Anghel
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
  Dosare Juridice

  Despre concediere in cazul falimentului angajatorului ori in urma desfiintarii locului de munca

  de Mihai Anghel, Avocat senior Tuca Zbarcea & Asociatii
  Angajatii pot fi concediati din motive care tin de persoana acestora, cum ar fi, de exemplu, incalcarea regulilor de disciplina in munca, necorespunderea profesionala, arestarea preventiva pentru mai mult de 30 de zile, inaptitudinea fizica si/sau psihica. De asemenea, concedierea poate avea loc si pentru motive care nu sunt legate de persoana lor, precum in cazul desfiintarii postului ocupat, de exemplu pentru motive economice, tehnologice sau care privesc reorganizarea structurilor functionale din cadrul unei societati.
  Alexandru Iorgulescu si Stan Tirnoveanu
  Foto: Zamfirescu Racoti and Partners
  Dosare Juridice

  Modificari aduse de Noua Lege a Insolventei (Partea II)

  de ZRP Insolvency
  Miercuri, 21 Mai 2014 Dosare Juridice - Insolventa
  ​Largi controverse a suscitat si initiativa instituirii unui procent valoric din totalul masei credale care sa voteze favorabil in cadrul exprimarii votului asupra planului, actuala reglementare prevazand doar conditii intrunirii votului majoritatii claselor.
  Alexandru Iorgulescu si Stan Tirnoveanu
  Foto: Zamfirescu Racoti and Partners
  Dosare Juridice

  Modificari aduse de Noua Lege a Insolventei (Partea I)

  de Zamfirescu Racoti and Partners
  Legea reia in mare structura si continutul OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, declarata neconstitutionala la 29.10.2013. Reglementarea contine o serie de noutati legislative precum si raspunsul la multe dintre disfunctionalitatile intalnite in practica, in aproximativ sapte ani de aplicare a legii 85/2006 privind procedura insolventei. Pe de alta parte, o serie de aspecte sesizate de practicieni au ramas inca fara raspuns din partea legiuitorului.
  Dr. Simona Chirica, Madalina Irina Mitan
  Foto: Schoenherr si Asociatii
  Dosare Juridice

  Blocajul actual al tranzactiilor cu terenuri agricole extravilane

  de Dr. Simona Chirica, Madalina Irina Mitan - Schoenherr si Asociatii
  Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului ("Legea 17") nu se aplica la momentul actual intrucat Guvernul nu a adoptat inca normele metodologice pentru aplicarea Legii 17. Prin urmare, pana la adoptarea normelor metodologice se va aplica dreptul comun in materie. Cu toate acestea, practica atesta faptul ca primariile refuza eliberarea unor adeverinte in vederea vanzarii terenurilor agricole extravilane iar notarii publici refuza autentificarea oricaror acte referitoare la vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan argumentand inexistenta normelor metodologice pentru aplicarea Legii 17. Prin urmare, la ora actuala piata funciara in materia terenurilor agricole extravilane este afectata de un blocaj birocratic.

  webRelease: Societatea de Stiinte Juridice si Tuca Zbarcea & Asociatii organizeaza conferinta "Controverse in materia achizitiilor publice"

  de webPR.ro
  Editia a II-a a conferintei "Controverse in materia achizitiilor publice" are loc pe 13 mai 2014, la Hotel Howard Johnson, Bucuresti, in intervalul orar 10:00-17:00. Conferinta "Controverse in materia achizitiilor publice" are drept scop lamurirea polemicilor iscate de diversele interpretari oferite unor chestiuni punctuale in materia achizitiilor publice, precum si o mai buna intelegere a modului de aplicare a prevederilor legale in aceasta materie.
  Alin Chitu
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Dosare Juridice

  Varianta autohtona a scutirii impozitului reinvestit

  de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Profitand de vacanta de 1 mai (oficializata in anul 1889 drept ziua internationala a muncii in cadrul unui congres al Internationalei Socialiste in cinstea protestelor sindicale din SUA, dar care, in mod ironic, nu este sarbatorita oficial in SUA), capitalistii ce detin intreprinderi autohtone ar putea fi tentati sa isi reanalizeze planurile de investitii.
  Mihaela Popescu, Madalina Neagu
  Foto: Schoenherr si Asociatii
  Dosare Juridice

  Asset Deal sau Share Deal in structurarea unei tranzactii imobiliare?

  de Madalina Neagu, Mihaela Popescu Schoenherr si Asociatii
  Tendintele recente ale pietei de M&A imobiliar au aratat o predilectie a cumparatorilor pentru structurarea tranzactiilor sub forma unor achizitii de active (asset deal), iar motivele acestora sunt lesne de inteles. Pe de alta parte, vanzatorii sunt in general adeptii unei structurari a tranzactiei sub forma achizitiei de participatii (share deal). O analiza mai detaliata a celor doua structuri contractuale va arata ca ambele prezinta deopotriva avantaje si dezavantaje pentru partile implicate, iar optiunea partilor pentru una dintre structuri trebuie precedata de o cercetare mai amanuntita a principalelor aspecte de natura juridica, fiscala si comerciala caracteristice fiecareia dintre ele.
  Raul Ghiberdicu si Stan Tirnoveanu
  Foto: Hotnews
  Dosare Juridice

  Posibilitatea de plata a unor sume in perioada de observatie din procedura insolventei

  de Zamfirescu Racoti and Partners
  Miercuri, 23 Apr 2014 Dosare Juridice - Insolventa
  Dupa deschiderea procedurii insolventei impotriva sa, debitoarea (societatea) poate desfasura activitatile sale curente si efectua plati catre creditorii cunoscuti care se incadreaza in conditiile obisnuite de exercitare a respectivei activitati curente. Pentru ipoteza in care se doreste efectuarea unor plati in favoarea creditorilor care nu intra in categoria celor cu care debitoarea isi desfasoara activitatile curente, atunci aceasta trebuie sa obtina un acord expres din partea comitetului creditorilor sai care vor supune la vot propunerea de aprobare a unor astfel de plati.
  Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Dosare Juridice​

  Se justifica aplicarea impozitului cu retinere la sursa pe veniturile nerezidentilor in Romania?

  de Alexandru Manucu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Impozitarea veniturilor nerezidentilor prin retinere la sursa pare a nu se mai justifica, fie si numai pentru faptul ca traducerea tratatelor care reglementeaza mecanismul de impozitare este una deficitara, aspect confirmat, de altfel, si de jurisprudenta interna. Traducerile defectuoase preluate in forma conventiilor semnate de Romania au condus la o paradigma fiscala, complet ignorata pana de curand.
  Dana Buscu si Stan Tirnoveanu
  Foto: Zamfirescu Racoti & Partners
  Dosare Juridice

  Unde se termina reorganizarea si unde incepe frauda in procedura insolventei

  de ZRP Insolvency
  Nerealizarea planului de reorganizare confirmat poate sa duca la modificarea masei credale si fraudarea creditorilor. Procedura reorganizarii judiciare vizeaza implementarea unui plan de reorganizare, al carui continut este conceput cu respectarea prevederilor legii insolventei. In cadrul planului trebuie indicate perspectivele de redresare in raport cu posibilitatile si specificul activitatii debitorului, cu mijloacele financiare disponibile si cu cererea pietei fata de oferta debitorului si va cuprinde masuri coordonate cu ordinea publica, inclusiv in ceea ce priveste modalitatea de selectie, desemnare si inloc
  Alin Chitu
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Dosare Juridice

  Anticipari de politici fiscale pentru perioada urmatoare

  de Alin CHITU Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  In timp ce 2014 nu ar trebui sa mai aduca modificari substantiale in sensul cresterii sarcinii fiscale datorate de populatie, ar exista o fereastra pentru anumite inovatii in anul 2015 si apoi in anii electorali 2017, 2014 si 2016. Totusi, schimbarea politica recenta de la varful ministerului de finante (preluarea portofoliului de catre o tehnocrata cu studii de economie efectuate in cadrul Universitatii Harvard) ar crea premisele teoretice pentru anumite modificari, cum ar fi cota unica. Cu toate acestea, esalonul imediat inferior din structura Ministerului de Finante (format din secretari de stat pe politici fiscale, presedintele ANAF etc) a ramas acelasi. Experienta de munca din institutiile de invatamant straine probabil nu a asigurat o intelegere de substanta a sistemului fiscal romanesc si, prin urmare, noul ministru ar putea intampina probleme in a se impune in fata esaloanelor inferioare din cadrul ministerului pe care il conduce.
  Serban Paslaru_Tuca Zbarcea & Asociatii
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
  Dosare Juridice

  webRelease: Tuca Zbarcea & Asociatii, asistenta juridica pentru dezvoltarea laserului de la Magurele, parte a unui proiect international de cercetare in valoare totala de peste 850 milioane de euro

  de Tuca Zbarcea & Asociatii
  Miercuri, 19 Mar 2014 Dosare Juridice
  Roma, 19 martie 2014: Astazi, la Roma, are loc ceremonia de semnare a Contractului de achizitie publica dintre Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si consortiul european condus de "stituto Nazionale di Fisica Nucleare" din Italia, vizand constructia infrastructurii de cercetare aferenta dezvoltarii celui mai mare laser din lume, parte a proiectului european ELI-NP.
  Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Dosare Juridice

  Scutirea pentru profitul reinvestit in Romania. Exemplul Estoniei

  de Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Cu toate că atenţia opiniei publice s-a concentrat în ultima perioadă asupra modificărilor legislative de natură a îngreuna sarcina fiscală a contribuabilului, există și amendamente care, implementate corect, sunt în avantajul acestuia. Asemenea amendamente, rezultate în urma dialogului cu reprezentanţii sectorului privat, reflectă o deschidere destul de mare din partea legislativului de a introduce facilităţi fiscale cu efecte pozitive atât la nivelul mediului de afaceri, cât şi al încasărilor bugetare. Printre acestea se numără prevederile care favorizează înfiinţarea de companii de tip holding, precum şi introducerea posibilităţii de reportare (7 ani) a dreptului de deducere, din impozitul pe profit, pentru sumele aferente sponsorizărilor, în cazul contribuabililor care înregistrează pierdere fiscală în anul efectuării sponsorizării.
  Eva Hegedues-Brown, Oana Manuceanu
  Foto: Arhiva personala
  Dosare Juridice

  Interes crescut pentru terenurile agricole si forestiere din Romania

  de Eva Hegedüs-Brown, Oana Mănuceanu Schoenherr si Asociatii
  Liberalizarea pietei terenurilor agricole si forestiere pentru cetatenii si companiile din UE si SEE incepand cu ianuarie 2014 starneste si mai mult interes in legatura cu acestea. Nu este un secret faptul ca preturile terenurilor agricole si forestiere din Romania sunt foarte atractive. In acelasi timp, cele mai mari castiguri din productia de alimente din zona Euro au fost realizate in Romania, conform raportarilor pentru prima jumatate a anului 2013. Acelasi fenomen este valabil si in cazul terenurilor forestiere.
  Alin Chitu
  Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Dosare Juridice

  Taxa pe constructii speciale si nevoia de reasezare in zona de suportabilitate economica

  de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
  Taxa pe constructii speciale afecteaza un numar mare de sectoare si industrii, precum agricultura, telecomunicatiile si, probabil cel mai afectat dintre domenii avand in vedere valoarea investitiilor afectata de impozitare, cel energetic. Despre taxa pe constructii speciale, aceasta noua sarcina fiscala, s-a scris si s-a dezbatut destul de mult incepand din luna noiembrie a anului trecut, cand a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 102/2013 (OUG 102/2013). Contextul economic si asteptarile mediului de afaceri cereau adoptarea unor masuri pentru cresterea atractivitatii economiei romanesti, cum ar fi legislatia de tip holding, reglementata prin noul act normativ.
  Dosare Juridice

  webRelease: Trei noi parteneri si alte zece promovari la Tuca Zbarcea & Asociatii

  de HotNews.ro
  Miercuri, 18 Dec 2013 Dosare Juridice
  Societatea de avocati Tuca Zbarcea & Asociatii a anuntat avansarea a trei avocati la statut de partener, in cadrul uneia dintre cele mai ample proceduri de promovare interna din ultimii ani. Dupa cooptarea in iunie 2013 a lui Catalin Baiculescu in calitate de partener, Tuca Zbarcea & Asociatii continua promovarile interne cu alte 13 numiri in diverse roluri din cadrul firmei.
  Theodor Artenie, Victor Iacob
  Foto: Schoenherr si Asociatii
  Dosare Juridice

  Emiterea de cupoane valorice direct consumatorilor – Riscurile unei practici din ce in ce mai frecvente

  de Theodor Artenie, Victor Iacob, Schoenherr
  „Emiterea de cupoane valorice direct consumatorilor poate fi insotita de riscuri care pot fi usor omise de agentii economici, mai ales datorita faptului ca aceasta practica devine din ce in ce mai frecventa in retailul modern. Calificarea cuponului valoric in sensul aplicarii legislatiei fiscale si aspectele relevante din punct de vedere al dreptului concurentei sunt doar unele dintre considerentele care trebuie sa insoteasca orice decizie privind emiterea unui cupon valoric direct consumatorilor.”
  Elena Iacob
  Foto: Zamfirescu Racoti & Partners
  Dosare Juridice

  VIDEO Elena Iacob, avocat senior coordonator in cadrul Zamfirescu Racoti & Partners: O restructurare a creditului reusita inseamna o restructurare care nu se termina printr-o executare silita a debitorilor si garantilor acestora

  de Zamfirescu Racoti & Partners
  Miercuri, 4 Dec 2013 Dosare Juridice - Contracte
  “O restructurare reusita inseamna o restructurare in urma caruia debitorul poate relua platile si isi poate continua activitatea in conditii adecvate”, a declarat  Elena Iacob, avocat senior coordonator in cadrul Zamfirescu Racoti & Partners in cadrul unei intalniri online realizate in studioul HotNews.ro.
  • Citeste in articol raspunsurile din cadrul intalnirii online

   Stefania Maciuceanu si Stan Tirnovanu
   Foto: Hotnews
   Dosare Juridice

   Agentie de turism in insolventa. Cum pot obtine despagubiri turistii abandonati in strainatate?

   de Stan Tirnoveanu, Senior Partner; Stefania Maciuceanu, Senior Associate Zamfirescu Racoti & Partners
   Miercuri, 27 Nov 2013 Dosare Juridice - Insolventa
   Polita de asigurare pentru insolvabilitate era cu ceva timp in urma doar o formalitate ce trebuia intrunita atunci cand agentiile de turism doreau sa se autorizeze sau sa isi reinnoiasca licenta. In contextul economic actual, falimentele care au avut loc in ultimii ani au influentat puternic si piata asiguratorilor, iar astazi din ce in ce mai putine companii de asigurare incheie acest gen de polite, considerandu-le prea riscante.
   Ramona Moisa_Tuca Zbarcea & Asociatii
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Dosare Juridice

   Holding-urile, premisa pentru stimularea investitiilor in Romania?

   de Ramona Moisa Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Intr-un moment in care mediul de afaceri se astepta la schimbari de anvergura in domeniul legislatiei fiscale prin republicarea Codului Fiscal, autoritatile s-au limitat la emiterea unei ordonante de urgenta cu modificari punctuale, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014  (Ordonanta de Urgenta nr. 102/2013).
   Sofia Cozac, Oana Alexandru
   Foto: Colaj / Sursa: Arhiva personala
   Dosare Juridice

   Traditional, handmade, bio - trendul alimentelor pe piata romaneasca. Ce trebuie sa faci ca sa poti opera pe piata produselor traditionale?

   de Oana Alexandru, Sofia Cozac - Schoenherr
   Marţi, 19 Nov 2013 Dosare Juridice
   In contextul extinderii pietei produselor traditionale in ultimii ani, autoritatile au simtit nevoia unei innoiri a legislatiei in domeniu, care sa permita o identificare mai clara a produselor traditionale. Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, ministrului sanatatii si presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 724/1082/360/2013 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 688 din data de 11 noiembrie 2013 si urmeaza sa intre in vigoare la data de 11 decembrie 2013 ("Ordinul 724/2013").
   Theodor Artenie, Adriana Nastase
   Foto: Colaj / Sursa: Arhiva personala
   Dosare Juridice

   Aplicatiile mobile, dolarii si dezvoltatorii

   de Adriana Nastase, Theodor Artenie - Schoenherr
   Nu stiu cati dintre utilizatorii de telefoane „destepte” s-au gandit vreodata la ce se intampla cu banii pe care ii platesc pentru aplicatiile mobile pe care le cumpara de pe diverse platforme online (fie ca este vorba de platforme pentru sistemul de operare android, fie ca este vorba de AppStore-ul celor de la Apple sau de App World-ul celor de la RIM) si la cum ajung acesti bani la dezvoltatorii respectivelor aplicatii. Mai mult, ne asteptam ca incidenta celor care s-au gandit la implicatiile juridice si fiscale ale acestui foarte nou tip de comert sa fie si mai mica.
   Dosare Juridice

   Clauza de preciput din noul Cod civil

   de Mihaela Băiculescu Tuca Zbarcea & Asociatii
   Art. 333 Noul Cod Civil (NCC): "Clauza de preciput (1) Prin conventie matrimoniala se poate stipula ca sotul supravietuitor sa preia fara plata inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, detinute in devalmasie sau in coproprietate. Clauza de preciput poate fi stipulata in beneficiul fiecaruia dintre soti sau numai in favoarea unuia dintre ei. (2) Clauza de preciput nu este supusa raportului donatiilor, ci numai reductiunii, in conditiile art. 1096 alin (1) si (2). (3) Clauza de preciput nu aduce nicio atingere dreptului creditorilor comuni de a urmari, chiar inainte de incetarea comunitatii, bunurile ce fac obiectul clauzei.
   Larisa Popoviciu, Senior Associate
   Foto: Hotnews
   Dosare Juridice

   Adaptarea contractelor de vanzare la era consumerismului. Garantia de buna functionare a produselor

   de Larisa Popoviciu, Senior Associate Zamfirescu Racoti & Partners
   Vineri, 11 Oct 2013 Dosare Juridice - Contracte
   In conditiile in care suntem in plina era a consumerismului, se impune sa acordam atentie acelor prevederi care protejeaza consumatorul atunci cand achizitioneaza varii produse. In acest sens punctam faptul ca, pe langa anumite acte normative consacrate acestui subiect, ca de pilda Legea nr. 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora (Legea 449) si Legea nr. 240/2004 privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte, dreptul comun, atunci cand reglementeaza contractul de vanzare, impune in sarcina vanzatorului si o obligatie de garantie pentru buna functionare a produsului instrainat.
   Stan Tirnoveanu
   Foto: Zamfirescu Racoti and Partners
   Dosare Juridice

   VIDEO Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, a discutat online despre modificarile cuprinse in noua lege a insolventei si impactul acestora asupra mediului de business

   de Zamfirescu Racoti & Partners
   Miercuri, 16 Oct 2013 Dosare Juridice - Insolventa
   Care sunt cele mai importante modificari aduse de Codul Insolventei si cum afecteaza acestea mediul de afaceri? Cum se incearca evitarea practicilor frauduloase prin Noul Cod al Insolventei? In ce masura sunt respectate de catre Noul Cod al Insolventei principiile pe care a fost construit? Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, a discutat online cu cititorii despre intrarea in vigoare, constituționalitatea si efectele produse asupra mediului de business de catre noua lege a insolventei.
   • Intalnirea s-a incheiat
   Dosare Juridice

   Dreptul la compensatie intre soti

   de Mihaela Băiculescu Tuca, Zbarcea & Asociatii
   Dreptul la compensatie intre soti este reglementat de art. 328 din Noul Cod Civil ("NCC") si este o institutie juridica nou introdusa in NCC, de inspiratie din Codul Civil din Quebec. Sub titulatura de "prestation compensatoire", Codul civil din Quebec creeaza in articolul 427 bazele celor doua drepturi. In alineatul 1 vorbeste despre compensatia ce poate fi primita in caz de divort, separare sau nulitate a casatoriei, iar in alineatul al doilea reglementeaza prestatia compensatorie fondata pe baza contributiei unuia dintre soti la activitatea celuilalt.
   Elena Iacob
   Foto: Zamfirescu Racoti & Partners
   Dosare Juridice

   Actiunile colective pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele bancare- la granita dintre revendicari legitime si interpretari emotionale

   de Elena Iacob Zamfirescu Racoti & Partners
   Prin articolul 12 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, in forma acestui articol care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu data de 1 octombrie 2013 s-a stabilit ca, in cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (A.N.P.C) va sesiza tribunalul de la sediul bancii, solicitand obligarea acesteia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
   Serban Paslaru
   Foto: HotNews.ro
   Dosare Juridice

   VIDEO Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii: Lipsa specialistilor este principalul motiv pentru care, pana in prezent, nu avem in Romania o poveste de succes in materie de parteneriat public privat

   de Smile Media
   Ar trebui imbunatatita capacitatea si capabilitatile institutionale de intelegere a acestui tip de proiect, de pregatire si de implementare, pentru ca PPP este un concept complex, presupune un model economico-financiar, tehnic si juridic complex. Este important sa existe in cadrul autoritatilor acei specialisti care sa poata sa contribuie la pregatirea si implementarea propriu-zisa a unui astfel de proiect. Din pacate, la noi experienta a aratat ca de foarte multe ori astfel de resurse interne lipsesc" a declarat Serban Paslaru, avocat asociat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in parteneriat public privat si concesiuni, intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro.
   • Vezi in articol interviul din studioul HotNews.ro
   Alexandru Cristea in studioul HotNews.ro
   Foto: Hotnews
   Dosare Juridice

   VIDEO Alexandru Cristea, consultant fiscal Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax: Contribuabilii au o serie intreaga de proceduri si drepturi in a contracara atitudinea inspectorilor fiscali sau a schimba deznodamnatul unui raport de inspectie fiscala

   de Smile Media
   "Contribuabilii au o serie intreaga de proceduri si drepturi in a contracara atitudinea unor inspectori fiscali sau a schimba deznodamnatul unui raport de inspectie fiscala. Inspectorii nu pot face verificari departe de contribuabil si nu se pot intoarce direct cu un raport de inspectie fiscala. Sunt pasi procedurali importanti, iar inspectorul fiscal trebuie sa vina cu un draft de raport fiscal care sa fie discutat la modul oficial, o discutie finala in care contribuabilul isi poate exprima un punct de vedere scris. Toate aceste lucruri vor fi consemnate si vor influenta derularea cazului pe viitor" a declarat Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax in cadrul unui interviu in studioul HotNews.ro.
   Cosmin Cojocaru si Stan Tirnoveanu
   Foto: Hotnews
   Dosare Juridice

   Angajator in insolventa. Ce se intampla cu salariatii si drepturile lor? Accesarea Fondului pentru plata creantelor salariale

   de Zamfirescu Racoti & Partners
   Marţi, 17 Sept 2013 Dosare Juridice - Insolventa
   In prezent, insolventa a devenit un fenomen social care afecteaza nu doar mediul economic ci si sectoare intregi ale populatiei, salariati ai societatilor afectate de insolventa. Acestia isi pierd, de regula, drepturile banesti aferente ultimelor luni de munca, in conditiile in care este evident faptul ca societatea falita nu are fonduri disponibile in scopul acoperirii masei credale.
   Adriana Nastase, Oana Apopei
   Foto: Schoenherr si Asociatii
   Dosare Juridice

   Aplicatiile mobile care nu respecta regimul juridic al colectarii de date cu caracter personal pot aduce amenzi de pana 2% din cifra de afaceri

   de Adriana Nastase, Oana Apopei Schoenherr si Asociatii
   Miercuri, 4 Sept 2013 Dosare Juridice - MEDIA
   Dezvoltarea, vanzarea si utilizarea de aplicatii mobile pentru dispozitive inteligente (e.g. telefoane, tablete, etc.) implica de multe ori o serie de riscuri in ceea ce priveste confidentialitatea datelor cu caracter personal ale utilizatorilor.
   • Citeste in articol ce date cu caracter personal prelucreaza aplicatiile mobile si care sunt partile responsabile pentru acestea
   Florentin Tuca, Levana Zigmund si Cornel Popa
   Foto: Hotnews

   webRelease: Tuca Zbarcea & Asociatii obtine o noua victorie pentru Romania la curtea de arbitraj de pe langa Banca Mondiala

   de Tuca Zbarcea & Asociatii
   Miercuri, 11 Sept 2013 Dosare Juridice
   Curtea de arbitraj a Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a respins, la data de 5 septembrie, cererea de arbitraj initiata de investitorii turci Omer Dede si Serdar Elhuseyni impotriva Romaniei si, in consecinta, pretentiile reclamantilor estimate la peste 28 milioane Euro.
   Izabela Badarau_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Foto: Hotnews
   Dosare de Fiscalitate

   Impactul la nivel macro si microeconomic al masurii de reducere a TVA la paine

   de Izabela Badarau Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Dupa indelungate discutii mediatice activate la inceputul primaverii, cota redusa de 9% la paine si alte produse de panificatie, precum si la materia prima aferenta a intrat in vigoare de la 1 septembrie. Este adevarat ca reducerea TVA la paine pe tot lantul de productie va avea un anumit impact social pozitiv, cata vreme se va traduce in scaderi de preturi pentru cumparatorii finali. Fiind totusi vorba de o modificare de nisa, cu o sfera destul de restransa de aplicare, si anume asupra unor bunuri comune si pentru care cererea este inelastica, amploarea efectelor reale in economie va fi probabil mai redusa decat amploarea dezbaterilor pe aceasta tema.
   Catalin Suliman, partener Schoenherr
   Foto: Schoenherr si Asociatii
   Dosare juridice

   Participarea la asociatii profesionale  - un risc pentru o societate din perspectiva regulilor de concurenta?

   de Catalin Suliman Schoenherr si Asociatii
   Participarea la asociatii profesionale poate constitui un risc pentru o societate atunci cand nu se acorda suficienta atentie respectarii regulilor de concurenta. Consecintele acestei abordari sunt majore putand consta in angajamente asumate cu privire la comportamentul pe piata, amenzi semnificative, impact asupra reputatiei societatii sau chiar sanctiuni de natura penala.
   Adriana Nastase, Oana Apopei
   Foto: Schoenherr si Asociatii
   Dosare Juridice

   In ce masura se poate vinde legal un program pentru calculator second hand

   de Adriana Nastase, Oana Apopei Schoenherr si Asociatii
   Joi, 22 Aug 2013 Dosare Juridice - MEDIA
   Probabil ca prima intrebare fireasca care apare in urma titlului acestui articol este ce inseamna un program pentru calculator sau un software „second hand” si abia apoi cum se poate vinde. Notiunea de software „second hand” porneste in principal de la un model de business prin care o companie achizitioneaza de la clientul unui producator de software licente de utilizare software care nu mai sunt necesare clientului respectiv, pe care le vinde mai departe catre diversi cumparatori interesati.
   Anca Jurcovan si Raluca Vasilache
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
   Articol webPR

   Tuca Zbarcea & Asociatii, de partea Vodafone Romania in acordul cu Orange Romania pentru partajarea infrastructurii retelei de comunicatii

   de Tuca Zbarcea & Asociatii
   Miercuri, 31 Iul 2013 Dosare Juridice
   Bucuresti, 31 iulie 2013: Tuca Zbarcea & Asociatii a asistat Vodafone Romania in incheierea unui acord cu Orange Romania vizand partajarea infrastructurii fizice de retea. O echipa de avocati a oferit servicii de asistenta juridica pentru definirea, structurarea si implementarea cadrului contractual necesar incheierii de catre Vodafone Romania a unui acord cu Orange Romania in vederea partajarii infrastructurii fizice asociate retelelor de comunicatii ale celor doua companii. Proiectul a presupus o analiza extinsa a cadrului de reglementare in multiple arii de drept si definirea mecanismelor optime prin care sa se asigure implementarea cu succes a acordului intentionat de Vodafone Romania si Orange Romania. Problematica juridica a acoperit aspecte de drept comercial si societar, dreptul concurentei, comunicatii electronice, drept imobiliar si aspecte financiare.
   Simona Chirica, Madalina Mitan
   Foto: Arhiva personala
   Dosare Juridice

   Constructii ridicate fara autorizatie de construire - Cum se pot intabula?

   de Simona Chirica, Madalina Mitan Schoenherr si Asociatii
   Problema intabularii constructiilor care au fost executate in lipsa unor autorizatii de construire emise in conformitate cu legislatia aplicabila sau a celor care au fost executate cu nerespectarea prevederilor autorizatiilor de construire a fost si inca este de actualitate in tara noastra.
   Silvana Ivan
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
   Articol webPR

   Tuca Zbarcea & Asociatii, in prima tranzactie de preluare a administrarii unui SIF de catre alt SIF

   de HotNews.ro
   Joi, 18 Iul 2013 Dosare Juridice
   Bucuresti, 18 iulie 2013: Tuca Zbarcea & Asociatii a reprezentat cu succes Grupul Financiar Muntenia in tranzactia de vanzare catre SIF Banat-Crisana a participatiei sale in SAI Muntenia Invest - societatea de administrare a SIF Muntenia (SIF4). Achizitia a primit recent avizul favorabil al Consiliului Concurentei, care nu a constatat nicio incompatibilitate cu un mediu concurential normal in implementarea acesteia de catre parti. De asemenea, ulterior acestui aviz, transferul a fost aprobat si de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
   Dosare Juridice

   Recente modificari in materia achizitiilor publice

   de Anca Danilescu, Senior Partner, Iuliana Negoita, Senior Associate Zamfirescu Racoti & Partners
   La data de 01 iulie 2013 a intrat in vigoare Legea nr. 193/2013 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 77/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Prezentam in cele ce urmeaza modificarile relevante.
   Dosare Juridice

   Actiunea in anularea actelor frauduloase ale debitorului in procedura insolventei

   de Stan Tirnoveanu, Cosmin Cojocaru Zamfirescu Racoti and Partners
   Cauzele aparitiei starii de insolventa pot fi multiple si cu totul independente de vointa debitoarei sau de managementul acesteia, cu atat mai mult in actualul context economic, caracterizat de o scadere a activitatii in majoritatea sectoarelor economiei.
   Dosare Juridice

   Disciplina contractuala in reglementarea Legii nr. 72/2013

   de Anca Danilescu Zamfirescu Racoti & Partners
   Marţi, 25 Iun 2013 Dosare Juridice - Contracte
   La 4 ani dupa ce Legea nr. 469/2002 privind disciplina contractuala intre comercianti a fost abrogata, un nou act normativ re-instituie in sarcina partilor contractante obligatii speciale in derularea contractului si reglementeaza mecanisme particulare de garantare a platii pretului.
   ​Dosare juridice

   Suspendarea actiunilor judiciare si extrajudiciare ca urmare a deschiderii procedurii insolventei

   de Stan Tirnoveanu - Senior Partner Zamfirescu Racoti & Partners, Alexandru Iorgulescu – Associate Zamfirescu Racoti & Partners Zamfirescu Racoti and Partners
   Marţi, 11 Iun 2013 Dosare Juridice - Insolventa
   Unul dintre cele mai importante efecte ale deschiderii procedurii insolvenței il reprezintă suspendarea tuturor acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau a măsurilor de executare silită demarate pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale. Scopul avut în vedere de legiuitorului român prin dispoziția de la art. 36 din legea 85/2006, deși poate părea paradoxal, vizează protejarea creditorilor iar nu dezavantajarea lor. Astfel, prin refuzul de a permite unor creditori să deruleze acțiuni și urmăriri individuale împotriva debitorului, odată ce procedura insolvenței a fost deschisă, legea garantează că valorificarea patrimoniului se va face în mod colectiv și organizat sub supravegherea judecătorului sindic, fără ca anumite părți din patrimoniu să fie sustrase sau exceptate.
   Adriana Nastase, Oana Apopei
   Foto: Schoenherr si Asociatii
   Dosare Juridice

   Este publicitatea online targetata comportamental o problema pentru utilizator?

   de Adriana Nastase, Oana Apopei Schoenherr si Asociatii
   Marţi, 21 Mai 2013 Dosare Juridice - MEDIA
   In general, fiecare om are un anumit nivel de toleranta la supravegherea si monitorizarea activitatii sale de catre altcineva. Nivelul de toleranta este diferit in functie de varsta, preocupari, acces la tehnologie, etc. Probabil o persoana monitorizata de fostele servicii secrete inainte de 1989 va avea in prezent un nivel de toleranta a supravegherii activitatii sale online substantial mai redus fata de un student la cibernetica.
   Dosare Juridice

   Cat sa-ntindem coarda? Reguli de buna-purtare in cadrul negocierilor

   de Ioana Gelepu, Avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii
   Vechiul Cod Civil nu trata problema negocierii contractelor. Cat priveste institutia bunei-credinte, aceasta nu avea un sediu al materiei, dedicat exclusiv. Respectiva configuratie a Codului Civil a facut ca, in ciuda tendintei belicoase a romanilor, conduita profund inadecvata din timpul negocierilor sa nu fie sanctionata de instantele de judecata. De altfel, ideea ca negocierile reprezinta un taram al conchistadorilor, unde orice era permis, a fost atat de incetatenita, incat nu am intalnit nici macar un litigiu care sa priveasca sanctionarea modului in care o parte a inteles sa negocieze.
   Dosare Juridice

   Contractul de vanzare cu optiune de rascumparare

   de Anca Danilescu, Senior Partner Zamfirescu Racoti & Partners
   Noul Cod Civil cuprinde dispozitii speciale referitoare la o categorie contractuala cu un istoric relativ tumultuos in peisajul legislativ romanesc - vanzarea cu optiune de rascumparare. Astfel, art. 1758 defineste aceasta varietate de vanzare ca fiind vanzarea afectata de conditie rezolutorie prin care vanzatorul isi rezerva dreptul de a rascumpara bunul sau dreptul transmis cumparatorului.
   Dosare Juridice

   Partenerul dvs. contractual se afla in stare de insolventa? Prima masura urgenta: urmariti Buletinul Procedurilor de Insolventa

   de Stefania Maciuceanu, Senior Associate Zamfirescu Racoti & Partners
   In ultima perioada, existenta pe rol a unui numar din ce in ce mai mare de dosare de insolventa a creat o stare aproape de panica in mediul de business, motiv pentru care se dovedeste necesara o mai buna cunoastere a fenomenului insolventei de cat mai multe persoane. In anumite situatii, permise de lege, activitatea firmei intrate in insolventa poate continua in mod obisnuit, iar o parte dintre creditori isi pot recupera total sau partial creantele sau bunurile datorate de catre firma aflata in insolventa. Pentru aceasta trebuie luate insa anumite masuri urgente, atat din punct de vedere legal, cat si din punct de vedere comercial.
   Alin Chitu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Foto: Hotnews
   Dosare de Fiscalitate

   Miza relaxarii fiscale in Romania: ce este, de fapt, legislatia de tip holding si de ce ar trebui implementata?

   de Alin Chitu, Tax Partner Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Pe fondul crizei sistemului bancar din Cipru, credibilitatea intr-un sistem care vreme de ani buni a reusit sa atraga atentia pana si celor mai putin avizati este astazi zguduita. Cipru a reprezentat o optiune care parea la indemana oricui. Jurisdictie insorita si prietenoasa, iata argumente suficiente sa puna in umbra prezenta Ciprului pe listele cu jurisdictii aflate sub supravegherea unor autoritati fiscale din alte state. Doar ca prietenia intre autoritatile cipriote si contribuabilii de pretutindeni a ajuns astazi intr-un moment de cotitura.
   Dosare juridice

   ​Aspecte practice privind suprapunerile imobiliare

   de Oana Alexandru, Toma Barbarasa Schoenherr si Asociatii
   Piata imobiliara din Romania reprezinta in continuare o oportunitate pentru investitorii interesati de dezvoltarea unor proiecte majore, atat datorita pretului scazut al terenului comparativ cu restul tarilor membre ale Uniunii Europene cat si datorita posibilitatii de a achizitiona un numar considerabil de suprafete de teren in vederea comasarii si dezvoltarii lor ulterioare.
   Cu toate acestea, aspecte precum existenta unor cereri de revendicare a suprafetelor de teren detinute sau a unor vicii ce afecteaza titlul de proprietate, cat si lipsa unor indicatori privind dezvoltarea urbanistica sau existenta unor suprapuneri se dovedesc a fi in prac-tica probleme ce impiedica dezvoltarea normala a unui proiect.
   Dosare juridice

   Protectia datelor cu caracter personal si serviciile de tip cloud computing

   de Adriana Nastase, Oana Apopei Schoenherr si Asociatii
   Serviciile de tip cloud computing sunt privite ca noua sursa de crestere pentru companiile active pe piata tehnologiei. In acest context, in ultima perioada a crescut foarte mult atat numarul serviciilor si aplicatiilor de tip "cloud" disponibile pe piata, cat si numarul utilizatorilor acestora. Cloud-ul ridica insa o serie de probleme de securitate, procesare si stocare a datelor cu caracter personal ale utilizatorilor (e.g. nume, telefon,CNP, adresa, etc.), care sunt mai putin luate in seama in actualul context legislativ, unde, cel putin in Romania, nivelul sanctiunilor aplicate pentru incalcarea prevederilor legale este relativ scazut.
   Dosare Juridice

   Creditorii garantati au dreptul sa calculeze dobanda pana la momentul valorificarii bunului in cadrul procedurii insolventei

   de Raul Ghiberdicu- Associate Zamfirescu Racoti & Partners
   Marţi, 30 Apr 2013 Dosare Juridice - Insolventa
   Incepand cu data deschiderii procedurii insolventei nu se mai pot adauga dobanzi, penalitati ori alte accesorii creantelor nascute inainte de data deschiderii procedurii.Legea insolventei recunoaste creditorilor garantati dreptul sa adauge dobanzi, penalitati ori alte accesorii la creantele nascute anterior datei deschiderii procedurii insolventei, cu conditia ca aceste creante sa fi fost securizate cu garantii reale (ipoteca, garantie reala mobiliara, gaj) conform art. 41 din Legea nr. 85/2006.
   Dosare Juridice

   Acordurile precontractuale. Ce aspecte nu ar trebui neglijate in cazul incheierii unor astfel de conventii?

   de Larisa Popoviciu – Senior Associate Zamfirescu Racoti & Partners
   Marţi, 30 Apr 2013 Dosare Juridice - Contracte
   Varii motive, ca de pilda, intentia cumparatorului de a realiza o analiza diligenta cu privire la bunurile ce se vor achizitiona, obtinerea unor autorizatii preliminare, aprobarea unor credite, justifica incheierea acordurilor precontractuale. Aceasta etapa precontractuala nu trebuie neglijata, avand in vedere ca se stabilesc termenii viitoarei tranzactii si detaliile sunt importante inca de la acest moment.
   Dosare de Fiscalitate

   Taxarea in sectorul energiei - de la macro la micro - perspectivele anului 2013

   de Alexandru Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii
   Incepand cu 1 februarie 2013, toate activitatile extractive, inclusiv extractia petrolului, dar mai putin cea a gazului natural, sunt impozitate cu un procent de 0,5% aplicat la veniturile obtinute de operatorii din aceste industrii. De asemenea, operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale sunt supraimpozitati cu 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare cresterii preturilor gazelor naturale, ca efect al dereglementarii pietei. Separat, operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale vor plati un impozit de 0,1 lei/MWh pentru transport si 0,75 lei/MWh pentru distributie. Fondurile estimate de Guvern a fi obtinute cumulativ din aplicarea celor trei masuri fiscale depasesc doar in 2013 valoarea de 600 milioane lei.
   Dosare Juridice

   Riscuri legale implicate de utilizarea de personal prin intermediul contractelor de prestari servicii

   de Gabriela Dinu Tuca Zbarcea & Asociatii
   Prin modificarile aduse in cursul anului 2011, Codul Muncii contine prevederi care, cel putin la prima vedere, sunt mai permisive sub aspectul conditiilor in care angajatorii pot utiliza forta de munca pe perioada determinata sau forta de munca pusa la dispozitie prin intermediul unui agent de munca temporara.
   Dosare de Fiscalitate

   Introducerea unui sistem de impozitare forfetar in Romania

   de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Impozitul forfetar reprezinta o prelevare baneasca obligatorie si definitiva, efectuata de catre stat, din veniturile obtinute de persoanele fizice si/sau juridice, in vederea acoperirii cheltuielilor publice efectuate de catre stat. Chiar daca acest sistem a fost adoptat si in alte state ale lumii, printre care Polonia, Franta si Spania, temerea care inca se mentine in mediul fiscal este, pe de o parte, sarcina fiscala suplimentara pentru micii intreprinzatori, si pe de alta parte, diminuarea expansiunii economice care ar putea fi realizata prin investitiile marilor contribuabili in economie, care ar putea fi descurajati prin introducerea unui bir suplimentar.
   Robert Rosu-Tuca Zbarcea & Asociatii
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
   Articol webPR

   Avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii scapa strazile din Bucuresti de haosul rutier

   de Tuca Zbarcea & Asociatii
   Joi, 17 Ian 2013 Dosare Juridice
   In anul 2011, Administratia Strazilor Bucuresti a organizat procedura de atribuire a acordului-cadru avand ca obiect proiectarea, executia si administrarea semnalizarii rutiere orizontale si verticale in Municipiul Bucuresti, avand o valoare estimata de 45 de milioane de euro. Una dintre societatile amendate de curand de Consiliul Concurentei pentru trucarea unei licitatii publice a contestat procedura de atribuire, motiv pentru care, timp de un an de zile, aceasta a fost paralizata.
   Dosare Juridice

   Simulatia - Comparatie sintetica intre reglementarea din Codul civil de la 1864 si cea din Noul Cod civil

   de Nicolaie Adam Tuca Zbarcea & Asociatii
   Chiar daca la o prima vedere ar putea parea improbabil, atat legea noua, cat si cea veche agreeaza, in anumite limite, minciuna. Daca reglementarea anterioara se distingea, totusi, sub acest aspect, prin timiditate, Noul Cod civil consacra nu mai putin de sase articole institutiei simulatiei, un mecanism care serveste oricui doreste sa mistifice realitatea juridica.
   Dosare Juridice

   Stabilirea si utilizarea criteriilor de evaluare a activitatii angajatilor

   de Gabriela Dinu Tuca Zbarcea & Asociatii
   Odata cu modificarile suferite de Codul Muncii la inceputul anului 2011, un element de noutate in cadrul raporturilor de munca a fost reprezentat de criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor. Nu neaparat pentru noutatea adusa, ci mai curand pentru modul usor contradictoriu in care sunt reglementate, criteriile de evaluare au ridicat o serie de intrebari in legatura cu modalitatea in care poate fi abordata aplicarea prevederilor legale aferente, in asa fel incat ele sa profite cu adevarat atat angajatorului, cat si salariatilor.
   Alexandru Cristea-Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Dosare Juridice

   VIDEO Noi modificari ale legislatiei fiscale. Alexandru Cristea, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax: Normele aduc clarificarile necesare, insa nu suficiente in anumite situatii. Inca mai asteptam pe anumite puncte de detaliu opiniile sau clarificarile Ministerului de Finante in acest sens

   de Smile Media Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Marţi, 13 Nov 2012 Dosare Juridice - T.V.A
   Mecanismul de TVA la incasare a ajuns acum la un nou episod. Recent, au fost publicate normele metodologice care stabilesc detaliile de aplicare. "Cu siguranta ca in cazul oricarei schimbari la momentul acesta exista o reticenta a companiilor direct vizate de acest sistem cu privire la implementarea sistemului; si in mare masura pe buna dreptate pentru ca acest sistem va aduce, sa spunem, la un efort administrativ mai mare, declaratiile fiscale vor fi mai complexe. Vor trebui surprinse mai multe date si avute in vedere mai multe informatii pentru constituirea acestor declaratii fiscale. (...) Normele aduc clarificarile necesare, insa nu suficiente in anumite situatii. Inca mai asteptam pe anumite puncte de detaliu opiniile sau clarificarile Ministerului de Finante in acest sens", a declarat intr-un interviu Alexandru Cristea,Tax Partner - Ţuca Zbarcea & Asociatii Tax.
   Florentin Tuca
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
   Articol webPR

   Premiera The Lawyer: Un avocat roman este desemnat Managerul Anului in Europa 

   de Tuca Zbarcea & Asociatii
   Vineri, 26 Oct 2012 Dosare Juridice
   Avocatul Florentin Tuca, fondatorul Tuca Zbarcea & Asociatii, a primit cea mai inalta distinctie The Lawyer in cadrul galei de premiere The Lawyer European Awards 2012. Este pentru prima oara cand un avocat roman din fruntea unei firme de avocatura independente obtine aceasta recunoastere. Tuca Zbarcea & Asociatii este detinatoarea titlului The Lawyer de Firma de Avocatura a Anului in Europa de Est si Balcani in 2010.  (articol webPR)
   Serban Paslaru_Tuca Zbarcea & Asociatii
   Foto: Tuca, Zbarcea & Asociatii
   Dosare Juridice

   VIDEO Noi schimbari ale legislatiei muncii la numai un an de la flexibilizarea pietei muncii. Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii: Prin proiectele initiate de catre Blocul National Sindical se doreste, in mare, revenirea la situatia anterioara anului 2011

   de Smile Media
   "Prin schimbarea conditiilor impuse pemtru reprezentarea a salariatilor se doreste sa se ofere o mai mare putere organizatilor sindicale care nu indeplinau cerinta introdusa prin Legea 62/2011 (de a avea in cadrul organizatiei cel putin jumatate din numarul angajatilor unei unitati) prin reducerea acestui prag la 35%. (...) In ceea ce priveste protectia liderilor de sindicat, se doreste o revenire, pe de-o parte, la situatia anterioara, in care acestia erau protejati impotriva concedierii nu doar pe durata mandatului ci si la doi ani dupa, dar mai mult decat atat se doreste acordarea unei astfel de protectii nu doar liderilor alesi ci si celor numiti in functii", a declarat Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in consilierea angajatorilor in probleme de dreptul muncii, intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro
   • Intra in articol pentru a citi raspunsurile invitatului si pentru a vedea interviul inregistrat in studioul HotNews.ro
   Dosare Juridice

   Protectia drepturilor omului consacrata de noul cod civil: intre doua curti europene

   de Ana Parvu Tuca Zbarcea & Asociatii
   Raporturile de drept civil au fost modificate de Noul Cod Civil,  intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2011, ("NCC"), nu doar pentru a corespunde realitatii juridice actuale ori pentru a codifica curente jurisprudentiale si doctrinare consacrate, dar si pentru a corela legislatia nationala cu cerintele dreptului european.
   Alexandru Cristea-Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Dosare Juridice

   Ce mai ascund noile modificari la Codul Fiscal

   de Alexandru Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
   Marţi, 28 Aug 2012 Dosare Juridice - T.V.A
   Mecanismul de plata a TVA la incasarea facturii a captat toata atentia in ultima perioada, in timp ce alte propuneri din Proiectul de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, aparent inofensive, dar de mare impact pe bugetele companiilor din anumite industrii, au fost lasate in subsidiar. Este vorba de obligatia companiilor de a autocolecta si plati TVA pentru bunurile constatate lipsa din gestiune, obligatie care va fi eliminata din Codul Fiscal. Ramane in schimb aplicabil mecanismul ajustarii TVA dedusa, adica anularea deducerii initiale de care a beneficiat compania la achizitia bunului.
   Dosare Juridice

   Negocierile precontractuale - la granita dintre libertatea de a contracta si rigorile bunei-credinte

   de Gabriela Anton, Raluca Sanucean Tuca Zbarcea & Asociatii
   In vederea incheierii unui contract, partile trec aproape invariabil prin etapa negocierilor. Partea care ia initiativa poate purta negocierile cu una sau mai multe parti deodata, dupa cum se poate razgandi si renunta la incheierea contractului. Sunt multe situatii, mai ales atunci cand negocierile au ajuns intr-o faza avansata, ca o parte sa se considere afectata de neincheierea contractului si sa doreasca compensatii sau chiar obligarea celeilalte parti la incheierea contractului.
   Dosare Juridice

   Respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane in reglementarea Noului Cod Civil

   de Smile Media
   Drepturile privitoare la viata privata si demnitate, astfel cum au fost conturate odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil ("NCC") , sunt  drepturi indisolubil legate de existenta insasi a fiintei umane si se circumscriu ideii generale de "drepturi ale personalitatii". Ca o prefata a noii reglementari in materie, art. 58 NCC enumera urmatoarele drepturi ale personalitatii: "dreptul la viata, la sanatate, la integritate fizica si psihica, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vietii private, precum si alte asemenea drepturi recunoscute de lege".
   Dosare de Fiscalitate

   Efectele majorarii plafonului TVA la 220.000 lei asupra firmelor

   de Alexandru Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii
   In principiu, majorarea plafonului de scutire aplicabil intreprinderilor mici la 220.000 RON ar trebui sa aduca efecte benefice companiilor aflate sub incidenta acestui regim (a caror cifra de afaceri anuala este sub plafon), consumatorilor finali, precum si aparatului administratiei fiscale gestionat de ANAF.
   Dosare Juridice

   Modificarea Codului Fiscal - o necesitate?

   de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii
   Contrar prevederii exprese din Codul Fiscal (celebrul art. 4 pe care legiuitorul ar trebui sa-l elimine pe motiv de inaplicabilitate) conform careia orice modificari si completari se implementeaza prin lege cu sase luni inainte de data intrarii in vigoare a acestora, Codul Fiscal va suferi noi modificari incepand cu 1 iulie.
   Cornel Popa - Tuca Zbarcea & Asociatii
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
   Articol webPR

   Peste 100 de reprezentanti ai mediului de afaceri transilvanean, judecatori, avocati si consultanti fiscali au discutat la Cluj despre executarea silita a obligatiilor si cesiunea de creante

   de Tuca Zbarcea & Asociatii
   Seminarul "Probleme si solutii privind executarea silita a obligatiilor si cesiunea de creanta. Efecte ale Noului Cod Civil si Noului Cod de Procedura Civila. Implicatii fiscale" a pus in discutie problemele legate de cesiunea de creanta in lumina noii legislatii civile si procesual civile, precum si prin prisma Codului Fiscal. (articol webPR)
   Cornel Popa - Avocat Asociat Tuca Zbarcea & Asociatii
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
   Dosare Juridice

   Video Cornel Popa: Multa vreme vom avea practic doua Coduri Civile aplicabile in Romania

   de Smile Media
   "Noul Cod Civil nu opereaza neaparat o armonizare a legislatiei romanesti cu legislatia europeana, neexistand, de altfel, o legislatie europeana unitara in materie civila. Explicatiile tin, in special de diferentele care exista intre sistemul de drept continental de origine franco-germana si sistemul de drept anglo-saxon reprezentat de Marea Britanie", a declarat Cornel Popa, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii.
   Dosare Juridice

   Caracterul executoriu al contractelor de inchiriere - inregistrarea la organele fiscale

   de Andreea Lisievici Tuca Zbarcea & Asociatii
   Noul Cod Civil ("NCC") consacra caracterul de titlu executoriu al contractelor de inchiriere incheiate in forma autentica, precum si al celor incheiate prin  inscris sub semnatura privata dar inregistrate la organele fiscale, in ceea ce priveste obligatia de plata a chiriei (art. 1798 NCC) si obligatia de restituire a bunului care face obiectul contractului (art. 1809 alin. 2 si 3 si art. 1816 alin. 3 NCC).
   Dosare Juridice

   Regimurile matrimoniale in Noul Cod Civil

   de Levana Zigmund, Sandra Anca Tuca Zbarcea & Asociatii
   Una dintre cele mai importante noutati introduse de Noul Cod Civil (NCC) o constituie cele doua regimuri matrimoniale noi, si anume:  comunitatea conventionala si regimul separatiei de bunuri. Acestea constituie alternative la regimul comunitatii de bunuri (art. 339-359 NCC), singurul existent anterior in sistemul nostru de drept si care ramane regula si in noua reglementare. De mentionat ca si sotii din casatorii incheiate inainte de intrarea in vigoare a NCC pot sa aleaga unul dintre regimurile matrimoniale noi (art. 330 alin. (3) NCC), cu respectarea conditiilor de forma si fond impuse de lege.
   Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii
   Foto: Hotnews
   Dosare Juridice

   VIDEO Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii: Durerea investitorilor nu era atat in zona rigiditatii pietei muncii, ci mai degraba in zona de fiscalitate

   de Smile Media
   "Indiferent de cat de flexibila sau buna ar fi legislatia muncii, romanii plecati in afara se vor intoarce in Romania doar in masura in care vor gasi pe piata locala alternative similare.(...) In ceea ce priveste afluxul de lucratori din spatiul extracomunitar spre Romania, nu sunt convins ca o sa vedem foarte curand acest lucru.  Dintr-o perspectiva pe termen lung, cred ca ar fi utila revizuirea abordarilor in aceasta zona, mai ales avand in vedere problemele demografice deosebit de grave pe care le avem", a declarat Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in consilierea angajatorilor in probleme de dreptul muncii.

   Dosare Juridice

   Pactul comisoriu - o relicva inutila in noul cod civil?

   de Cornel Popa Tuca Zbarcea & Asociatii
   Se cunoaste ca in practica aplicarii vechii legislatii, in special in materie comerciala, pactele comisorii au reprezentat veritabile clauze de rigoare contractuala. In functie de iscusinta juridica a partilor sau avocatilor acestora, pactele comisorii se regaseau in mai toate contractele si aveau ca obiectiv obisnuit posibilitatea desfiintarii pe cale extra-judiciara a unui contract, in caz de neexecutare culpabila a obligatiilor de catre una dintre parti. Printre diversele grade de pacte comisorii, rolul de super-star ii era atribuit in mod incontestabil asa-numitului pact comisoriu de grad IV, care, daca era scris in mod corect, asigura desfiintarea de drept a contractului. Nu staruim in detalii, pentru ca exista o literatura juridica bogata si accesibila  asupra acestui subiect.
   Dosare Juridice

   Modificari de procedura civila cu impact asupra duratei de solutionare a cauzelor

   de Oana Cornescu Tuca Zbarcea & Asociatii
   Duminică, 22 Apr 2012 Dosare Juridice - Noul Cod Civil
   Unul dintre obiectivele urmarite de Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) este acela de a imprima eficienta principiului celeritatii procesului civil. In acest sens, legiuitorul a pastrat mijloace si proceduri judiciare reglementate in actuala legislatie pe care le-a modificat, dar a introdus si institutii si reguli noi, toate acestea cu scopul de a eficientiza actul de justitie. Astfel de modificari vor avea, pe langa rolul de a conduce, cel putin la nivel teoretic, la reducerea timpului de solutionare a cauzelor si un efect pozitiv asupra mediului de afaceri, in sensul reducerii costurilor suportate de justitiabili.
   Dosare Juridice

   Solutiile retinute in Noul Cod Civil privind reductibilitatea clauzei penale

   de Levana Zigmund, Ruxandra Niţă Tuca Zbarcea & Asociatii
   Clauza penala reprezinta acea conventie prin intermediul careia debitorul se obliga sa plateasca creditorului o suma de bani sau sa efectueze o alta prestatie determinata in favoarea acestuia in cazul neexecutarii obligatiilor sale contractuale. In mod traditional, clauzei penale i-a fost atribuita o dubla natura juridica, fiindu-i recunoscut atat un rol compensatoriu (de evaluare anticipata a prejudiciului suferit de creditor in caz de neexecutare), cat si un rol sanctionator (pedeapsa privata contractuala pentru neexecutarea obligatiilor asumate).
   Ion Capdefier
   Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
   Articol webPR

   Tuca Zbarcea & Asociatii Tax isi extinde echipa de consultanti fiscali

   de Tuca Zbarcea & Asociatii
   Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, societate afiliata casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, anunta cooptarea lui Ion Capdefier in echipa de consultanti fiscali. Ion Capdefier va activa in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax in calitate de consilier of-counsel si va avea un aport considerabil in dezvoltarea practicii diviziei de consultanta fiscala.( articol webPR)
   Dosare Juridice

   Impreviziunea - Cenusareasa din imperiul vechiului Cod civil

   de Ioana Gelepu Tuca Zbarcea & Asociatii
   Exemplul deja clasic era acela al contractelor de locatiune din anii 1990, incheiate pentru o durata de 20-25 de ani, avand ca obiect terenuri si spatii de productie. 10 ani mai tarziu, proprietarul se afla in postura ingrata a celui care nu a putut anticipa evolutia pietei de profil din anii 2000 si care nu putea beneficia, din punct de vedere al reglementarilor existente, de niciun remediu practic pentru a obtine o majorare a pretului locatiunii sau incetarea respectivului contract.
   Dosare Juridice

   Ipotecarea unei cladiri finalizate dupa intrarea in vigoare a NCC si construita pe un teren ipotecat conform prevederilor vechiului Cod Civil

   de Mihai Dudoiu, Dragos Stratone Tuca Zbarcea & Asociatii
   Facem o mentiune preliminara cu privire la faptul ca observatiile de mai jos nu au in vedere regimul derogatoriu instituit de Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.
   Dosare Juridice

   Natura juridica a ipotecilor ce poarta asupra chiriilor, arenzilor si indemnizatiilor de asigurare cu privire la plata chiriilor sau arenzilor

   de Mihai Dudoiu, Dragoş Stratone Tuca, Zbarcea & Asociatii
   La nivel de principiu, conform art. 2.389 lit. a) C. Civ. pot face obiectul unei ipoteci mobiliare creantele banesti nascute (printre altele) din contracte de locatiune sau din contracte de asigurare. Textul nu face o distinctie intre contractele de locatiune sau de asigurare avand ca obiect bunuri mobile si contractele de locatiune sau de asigurare avand ca obiect bunuri imobile.
   Dosare Juridice

   Elemente de noutate introduse de Noul Cod Civil cu privire la contractul de agentie

   de Christina Vladescu, Diana Agafitei Tuca, Zbarcea & Asociatii
   Aspecte preliminare. Contractul de agentie reprezinta o creatie a sistemului de drept anglo-saxon, care, lipsit de constrangerile sistemului de drept continental, a construit un mecanism juridic caracterizat printr-o flexibilitate conceptuala sporita, care sa raspunda cerintelor desfasurarii activitatilor de comert.
   Dosare Juridice

   Legea cadru a asistenţei sociale

   de Tuca Zbarcea & Asociatii
   In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 905/20.12.2011 s-a publicat Legea nr. 292/2011 a asistentei sociale ("Legea nr. 292/2011").
   Legaturile cu alte acte normative ale Legii nr. 292/2011 sunt urmatoarele:
   • Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;
   • Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.
   Dosare Juridice

   Cesiunea contractului în Noul Cod Civil

   de Sandra Anca
   O noutate adusă de Noul Cod Civil ("NCC") este reglementarea cesiunii contractului, instituţie absolut necesară în contextul mediului economic de astăzi, chestiune semnalată, de altfel, de majoritatea civiliştilor de renume români, care au susţinut, de lege ferenda, că viitoarea noastră legislaţie civilă ar trebui să reţină şi transmisiunea de datorie. Cesiunea contractului este reglementată în NCC în Cartea a V-a (Despre obligaţii), Titlul II (Izvoarele obligaţiilor), Capitolul I (Contractul), Secţiunea a 8-a (Cesiunea contractului).
   Dosare Juridice

   Dreptul de preferinta al locatarului profesionist la re-inchirierea unui imobil

   de Cornel Popa
   Potrivit art.1828 din Noul Cod Civil ("NCC"), chiriasul are, in conditii egale si sub rezerva indeplinirii obligatiilor sale, drept de preferinta la incheierea unui nou contract de inchiriere pentru un imobil, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor cu privire la exercitarea dreptului de preemptiune din materia contractului de vanzare. Dreptul de preferinta exista in primul rand in legatura cu reinchirierea spatiilor cu destinatia de locuinta, dar, in temeiul normei de trimitere din art. 1778 alin. (3) NCC, se aplica si in privinta spatiilor care sunt necesare desfasurarii activitatii unui profesionist.
   Dosare Juridice

   Privilegiile si garantiile reale

   de Mihai Dudoiu
   Noul Cod Civil reglementeaza urmatoarele tipuri de garantii reale si privilegii: privilegiile speciale, ipoteca imobiliara, ipoteca mobiliara (inclusiv asupra conturilor si asupra creantelor), gajul (sub forma unei garantii reale cu deposedare) precum si dreptul de retentie (sub forma unei garantii reale imperfecte).
   Dosare Juridice

   Efectul retroactiv al nulitatii in materia contractelor cu executare succesiva

   de Levana Zigmund, Ruxandra Nita
   Noul Cod Civil aduce modificari substantiale in materia nulitatii instituind principiul retroactivitatii efectelor nulitatii si in ceea ce priveste contractele cu executare succesiva. In acest sens, art. 1257 (3) din Noul Cod Civil prevede ca, la desfiintarea contractului, partile vor fi tinute sa restituie, in natura sau prin echivalent, prestatiile primite, chiar daca acestea au fost executate succesiv sau au avut un caracter continuu. Acelasi text prevede ca restituirea se va face in conformitate cu dispozitiile art. 1639 - 1647 privind modalitatile de restituire a prestatiilor.
   Dosare Juridice

   Exercitarea autoritatii parintesti in Noul Cod Civil - specificul noii reglementari

   de
   Definita ca fiind ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului, autoritatea parinteasca apartine, potrivit Noului Cod Civil ("NCC"), ambilor parinti, care trebuie sa o exercite numai in interesul superior al copilului (Titlul IV din Noul Cod Civil - Autoritatea parinteasca). In acest sens, urmeaza a fi avute in vedere si dispozitiile legii speciale in materie, anume Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului ("Legea nr. 272/2004"), care afirma prevalenta principiului interesului superior al copilului in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti (art. 2 din Legea nr. 272/2004).
   Dosare Juridice

   Administrarea bunurilor altuia – alegerea unei forme de administrare

   de Oana Ureche
   Noul Cod Civil introduce, pentru prima data in dreptul romanesc, si reglementari referitoare la administrarea bunurilor altei persoane, prin transpunerea prevederilor cuprinse in Codul Civil din Quebec. Aceste dispozitii reprezinta cadrul legal general aplicabil cu privire la administrarea bunurilor altor persoane, cu exceptia cazului in care legea, actul constitutiv sau imprejurarile concrete impun aplicarea altui regim juridic de administrare. Astfel, in lipsa unor prevederi legale exprese sau a vointei partilor, instantele judecatoresti vor avea dreptul sa analizeze conditiile in care are loc administrarea si sa determine regimul juridic aplicabil acesteia.
   Dosare Juridice

   Notiunea si constituirea fiduciei in Noul Cod Civil

   de Oana Ureche
   Fiducia presupune transferul temporar al unor drepturi sau a dreptului de proprietate asupra unor bunuri, prezente sau viitoare, de la o persoana fizica sau juridica (numita constituitor) catre o alta persoana (numita fiduciar), pentru ca bunurile sau drepturile astfel transferate sa fie administrate in interesul unui beneficiar, urmand ca, la incetarea fiduciei, sa fie transmise de catre fiduciar beneficiarului. Calitatea de beneficiar al fiduciei poate reveni unui tert, dar si constituitorului sau fiduciarului.
   Dosare Juridice

   Abuzul de drept in reglementarea Noului Cod Civil

   de Christina Vladescu
   O modificare substantiala adusa de Noul Cod Civil ("NCC"), cu impact asupra viitoarelor solutii jurisprudentiale, consta in codificarea doctrinei si a jurisprudentei cu privire la abuzul de drept. Abuzului de drept ii este, astfel, consacrata o reglementare expresa: pe de o parte, art. 15 din NCC ("niciun drept nu poate fi exercitat in scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte"), pe de alta parte, art. 1353 din NCC ("cel care cauzeaza un prejudiciu prin chiar exercitiul drepturilor sale nu este obligat sa-l repare, cu exceptia cazului in care acesta este exercitat abuziv"). In acest sens, de pilda, punerea in executare silita a unei hotarari judecatoresti executorii nu constituie un abuz de drept: neminem laedit qui suo jure utitur (cel ce uzeaza de dreptul sau nu lezeaza).
   Dosare Juridice

   Decaderea din termen conform Noului Cod Civil

   de Cornel Popa, Ruxandra Frangeti
   Termenul, ca modalitate a obligatiilor, este reglementat in art. 1411 - 1420 din Noul Cod Civil. O reglementare noua si importanta aferenta acestei teme este decaderea din termen. Debitorul decade din beneficiul termenului daca se afla in stare de insolvabilitate sau, dupa caz, de insolventa declarata in conditiile legii, precum si atunci cand, cu intentie sau din culpa grava, diminueaza garantiile acordate creditorului sau nu constituie garantiile promise creditorului.

   Hotnews
   Agenţii de ştiri

   Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
   hosted by
   powered by
   developed by
   mobile version