<-- Dosare Juridice - PeliPartners -->
OPINIA SPECIALIȘTILOR STOICA & ASOCIAȚII
Veronica Dobozi
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Imobilele naționalizate

Modificări aduse regimului de compensare pentru imobilele naționalizate sau cum statul român ia, dar uită să mai dea înapoi

de Veronica Dobozi STOICA & Asociatii
La data de 21 martie 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 22/2020 din 18 martie 2020, pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
Andrei Buga
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Munca în vremea pandemiei

de Andrei Buga STOICA & Asociatii
Având în vedere evenimentele asociate pandemiei provocate de COVID-19, raporturile de muncă au suferit modificări importante, cu scopul asigurării protecției sanitare și sociale. Totodată, raporturile de muncă s-au adaptat realității și au fost activate unele mecanisme legale care, pentru majoritatea salariaților, reprezentau doar o posibilitate și nu o modalitatea efectivă de a presta munca.​
Dan-Rareș Răducanu - Senior Partner
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - interviu ​

​VIDEO INTERVIU Dan-Rareș Răducanu, Senior Partner, STOICA & Asociații: Chiar dacă nu există o clauză de forță majoră stipulată în contract, părțile implicate sunt protejate de Codul Civil

de STOICA & Asociatii
Pandemia a scos la iveală o discuție juridică referitoare la forța majoră. Cum poate fi invocată? Ce înseamnă clauza de forță majoră? Care este raportul dintre chiriași și proprietari, mai ales în cazul mall-urilor? Poate un aviz de forță majoră să te exonereze total de răspundere? Ce se întâmplă în cazul contractelor în care nu există o clauză de forță majoră? Despre toate aceste lucruri s-a discutat în interviu cu Dan-Rareș Răducanu, Senior Partner, STOICA & Asociații.
Dragoș Bogdan, Constantin Cosmin Pintilie
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Starea de alertă: de ce nu este neconstituțională OUG nr. 21/2004

de Dragoș Bogdan, Constantin Cosmin Pintilie STOICA & Asociatii
În viața oricărei societăți pot să apară situații excepționale, situații care se abat de la comun și care necesită luarea unor măsuri de către autoritățile statale, măsuri adaptate contextului fiecărei situații. În articolul 93 din Constituția României sunt menționate starea de asediu și starea de urgență care se instituie de către Președintele României, în conformitate cu dispozițiile constituționale și legale. De asemenea, Constituția României mai prevede și alte două stări excepționale - starea de război și starea de mobilizare -, situații care au propria reglementare constituțională și legală.
Catalina Dicu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Legăturile personale dintre părinți și copii în timpul stării de urgență sau "Războiul rozelor"

de Catalina Dicu STOICA & Asociatii
Pentru a se limita infectarea cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei, Președintele a decretat starea de urgență începând cu data de 16 martie 2020. Din acel moment viața noastră s-a schimbat, a fost restrâns exercițiul mai multor drepturi și libertăți, unul dintre acestea fiind și dreptul la viață intimă, familială și privată (art. 2 lit. b) din Decretul nr. 195/2020).
Ingrid Amelia Apetrei
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19​

Sistemul bancar - ajutorul de bază în criza Covid-19

de Ingrid Amelia Apetrei STOICA & Asociatii
Deşi lumea trece în aceste momente printr-o perioadă de confuzie şi incertitudine, un lucru pare totuşi să fie sigur în toată această ecuaţie: băncile nu mai joacă, de această dată, rolul de “damsels in distress” şi nu au stat la baza crizei ce se anunţă cu din ce în ce mai multă siguranţă pe toate canalele. Pot ele însă ocupa, fie şi doar partial, alături de alte structuri implicate, rolul de “knight in shining armour”?
Veronica Dobozi, Mihai Trandafir
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Frânarea răspândirii coronavirusului și represiunea penală

de Veronica Dobozi, Mihai Trandafir STOICA & Asociatii
Trăim vremuri incerte, vremuri în care relațiile sociale suferă schimbări rapide, ivindu-se astfel situații noi ce trebuie acoperite de cadrul legislativ în vigoare. În contextul răspândirii virusului SARS-CoV2 (COVID-19) pe teritoriul României, pe lângă necesitatea adoptării unor măsuri excepționale pentru frânarea epidemiei, legiuitorul român a apreciat ca fiind necesară o adaptare a dispozițiilor art. 352 Cod penal privind infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Angelica Georgiana Alecu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Contact tracing apps - Salvare de COVID-19 sau preambulul unei supravegheri orwelliene?

de Angelica Georgiana Alecu STOICA & Asociatii
În mai puțin de 3 luni, amenințarea COVID-19 a schimbat preocupările și cursul obișnuit al vieții oamenilor de pretutindeni. Restrângerea drepturilor și libertăților în această perioadă de criză suscită multe dispute aprinse. Sunt măsurile justificate? Putem fi și liberi, și în siguranță? Dar mai presus de toate, planează curiozitatea dacă vom putea reveni la stilul de viață obișnuit. Schimbările prin care trecem sunt departe de a se fi terminat. Cum restricțiile de circulație nu pot fi menținute sine die, însă nici pericolul răspândirii virusului nu pare să se fi estompat, oficialitățile caută măsuri alternative Ne-ar putea salva măștile, mănușile sau… telefonul mobil? Ultima opțiune a intrigat.
Andreea Micu, Alin-Gabriel Oprea
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Construcții

Proiectele de construcții în vremea pandemiei de Covid-19

de Andreea Micu, Alin-Gabriel Oprea STOICA & Asociatii
Cu toate că în actualele circumstanțe excepționale, economia românească pare să dea impresia că ar fi „luat o pauză”, este posibil ca întârzierea în prezent a implementării unor proiecte de investiții să aibă ulterior un impact social și economic semnficativ la nivel local sau chiar național. În plus, utilizarea eficientă a fondurilor europene care au fost deja accesate reprezintă o prioritate pentru România, iar continuarea executării contractelor de infrastructură bazate pe sprijin european este necesară pentru implementarea eficientă a acestor proiecte.
Dan Rareș Răducanu, Irina Titorian
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Rechiziția de bunuri și chemarea persoanelor fizice la prestarea de servicii în interes public în contextul instituirii stării de urgență - aspecte practice

de Dan-Rareș Răducanu, Irina Titorian STOICA & Asociatii
Este cunoscută instituirea stării de urgență, pe teritoriul României, de la data de 16 martie 2020. Prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020, au fost dispuse o serie de măsuri în vederea gestionării crizei provocate de COVID-19. Decretul atrage atenția și asupra posibilității efectuării, în această perioadă, de rechiziții de bunuri și de chemare obligatorie a anumitor persoane/categorii de persoane care să presteze servicii în interes public.
Valeriu Stoica - interviu pentru HotNews
Foto: Hotnews
Dosare Juridice - interviu

INTERVIU ​VIDEO Valeriu Stoica, Partener Fondator - STOICA & Asociații: Declinul economic va fi comparabil, poate, cu cel de după al Doilea Război Mondial. Un declin economic foarte sever.

de STOICA & Asociatii
Valeriu Stoica, Partener Fondator - STOICA & Asociații, a discutat în cadrul unui interviu acordat HotNews despre restrângerea drepturilor și libertăților pe perioada stării de urgență, digitalizarea României și viitorul economiei românești. "Trebuie să fim foarte moderați în această politică de împrumutare pentru că vom împovăra foarte mult generațiile următoare și vor avea o povară foarte mare dacă împrumuturile acestea vor fi direcționate către consum și vor fi risipite în salarii". ​
Mircea Bogdan Popescu, Bianca Anamaria Iamandi
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - GDPR

Drepturile conferite de regulamentul general pentru protecția datelor în cazul unor amenințări la adresa sănătății publice

de Mircea Bogdan Popescu, Bianca Anamaria Iamandi STOICA & Asociatii
Răspândirea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României a necesitat o reacție rapidă din partea autorităților naționale, materializată prin punerea în aplicare a unor măsuri în vederea limitării răspândirii virusului, precum și a monitorizării și a informării populației cu privire la evoluția transmiterii acestuia. O componentă a acestor măsuri este reprezentată de activitatea de informare publică cu privire la numărul de cazuri nou înregistrate și la cel al persoanelor vindecate.
Veronica Dobozi, Mihai Trandafir
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Prescripția specială în vremea stării de urgență

de Veronica Dobozi, Mihai Trandafir STOICA & Asociatii
Mai există prescripția specială în vreme de Covid? Pe scurt, problema este următoarea: "Este firesc ca perioada stării de urgență să nu intre în calculul prescripției speciale a răspunderii penale, în raport de dispozițiile Decretului Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României?"
Cătălina Dicu, Carmen Alexandra Muresan
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Reorganizarea judiciară a societății în timpul pandemiei

de Cătălina Dicu, Carmen Alexandra Muresan STOICA & Asociatii
Pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 a determinat instituirea stării de urgență de către Președintele României prin Decretul nr. 195/2020. Pentru a combate răspândirea virusului și pentru a diminua efectele negative asupra economiei, s-a restrâns exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale reglementate de către legislația românească.
Valentina Preda
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Soarta contractelor în derulare în timpul pandemiei. Este sau nu starea de urgență un caz de forță majoră?

de Valentina Preda STOICA & Asociatii
Apărută inițial în dreptul britanic sub denumirea de Act of God (calamitate, dezastre naturale, cutremur, etc.), noțiunea a fost preluată și în dreptul continental, după Revoluția franceză, sub numele mai laic de force majeure, conținutul sau fiind extins si la evenimente sociale imposibil de anticipat si de evitat, precum războaie, rebeliuni, revoluții, etc. Forța majoră a devenit o clauză contractuală obligatorie, dar de cele mai multe ori inserată din inerție, efectul sau fiind acela de a exonera sau măcar de a limita răspunderea contractantului ajuns în imposibilitatea de a-și executa propria prestație.
Dragoș Bogdan, Mihai Stănescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Șapte mituri legate de amânarea plății ratelor la credite

de Dragoș Bogdan, Mihai Stănescu STOICA & Asociatii
În data de 30 martie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 37/2020, privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori. În ciuda acestui fapt, anterior publicării actului normativ, în spațiul public au apărut numeroase luări de poziție față de presupusul conținut al reglementării, opiniile exprimate fiind mai mult sau puțin partizane în funcție de „tabăra” din rândul căreia provin autorii, cea a debitorilor sau cea a creditorilor.
Andrei Buga, Anca Ștefania Manolache
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Toți angajatorii și salariații afectați, direct sau indirect, de efectele pandemiei de SARS-CoV-2 pot să beneficieze de sprijin din partea statului

de Andrei Buga, Anca Ștefania Manolache STOICA & Asociatii
În Monitorul Oficial nr. 260 din data de 30 martie 2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 32/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 30/2020. În ceea ce privește șomajul tehnic, prin OUG 32/2020, pe de o parte a fost simplificată procedura și s-au redus termenele de plată a indemnizației, iar pe de altă parte au fost clarificate anumite aspecte care țin de situația salariaților cu mai multe contracte individuale de muncă. Subliniem faptul că prevederile acestei Ordonanțe sunt aplicabile doar pentru perioada în care România se află în stare de urgență.
Dan-Rareș Răducanu, Roxana Daskălu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Forța majoră

Cine și cum poate invoca prezumția de forță majoră instituită de OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare

de Dan-Rareș Răducanu, Roxana Daskălu STOICA & Asociatii
Pe 21 martie 2020, a intrat în vigoare OUG nr. 29/2020, care reglementează o serie de măsuri economice menite să protejeze activitatea desfășurată de întreprinderile mici și mijlocii care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada actualei stări de urgență. Așa cum era de așteptat, în scurtul timp care a curs de la acest moment, în spațiul public au fost lansate o sumedenie de opinii din partea mai multor profesioniști ai dreptului în legătură cu majoritatea măsurilor astfel implementate.
Cristiana I. Stoica, Alin Oprea
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Clauza arbitrală​

Clauza arbitrală - un avantaj pentru profesioniștii aflați în litigiu

de Cristiana I. Stoica, Alin Oprea STOICA & Asociatii
Circuitul economic traversează actualmente o perioadă neobișnuit de dificilă. Relaţiile contractuale riscă să nu își atingă scopul propus, iar nerespectarea obligaţiilor contractuale poate conduce la litigii a căror rezolvare este, însă, întârziată, din cauza suspendării activităților de la instanţele judecătoreşti, aşa cum e cazul în prezent, pe fondul declarării stării de urgență la nivel național, pentru motiv de pandemie COVID-19.
Dragoș Bogdan, Ana Maria Mihaela Teodorescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - CEDO

Starea de urgență, România și CEDO

de Dragoș Bogdan, Ana Maria Mihaela Teodorescu STOICA & Asociatii
Activarea articolului 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (“Convenția”) conferă unui stat posibilitatea de a lua măsuri ce derogă de la obligațiile stabilite în sarcina sa prin Convenție (și, implicit, de la drepturile fundamentale garantate de aceasta). Totuși, o astfel de inițiativă nu conduce la o înlăturare totală a garanțiilor Convenției, nu înlătură, de plano, orice control referitor la respectarea drepturilor fundamentale și nu constituie o sustragere de la prevederile Convenției.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by