OPINII
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Implicatiile fiscale ale intalnirii Biden-Putin

de Adrian Luca Contributors.ro
În ajunul întâlnirii deja considerate ”istorice” cu președintele Rusiei, președintele SUA a declarat că ”ar trebui să stabilim care sunt zonele unde este în interesul nostru mutual, în interesul lumii, să colaborăm. Iar unde nu putem cădea de acord, să stabilim clar care sunt liniile roșii”. Iată o declarație atât de atemporală încât pare superfluu să mai dăm coordonatele, pentru cititorii de mâine. Unde se întâmplă?
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Alegerile anticipate din Moldova și puterea geopolitică a diasporei

de Denis Cenusa Contributors.ro
Înainte de alegerile anticipate din 11 iulie 2021 (NEE, Aprilie 2021), lupta pentru atragerea votului diasporei pare să devină subiectul central al campaniei electorale. Ca și în cazul scrutinului prezidențial din 2020, forțele pro-UE investesc speranțe enorme în contribuția electorală a diasporei. Oponenții lor de orientare pro-rusă nu își ascund preocuparea legată de eventualul impact nedorit pentru ei al diasporei asupra compoziției viitorului Parlament.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Ipoteza Augustin-Tudorel și demonstrația Valer

de Cristian Felea Contributors.ro
În 2010 DNA îl trimite în judecată pe Cătălin Voicu, general SPP și fost parlamentar, care în aprilie 2013 este condamnat definitiv la o pedeapsă cu executare de șapte ani. Despre Voicu, presa vremii scria: „Cariera politică și militară a lui Cătălin Voicu este strâns legată de patru persoane cu influență foarte mare în statul român: fostul președinte al României, Ion Iliescu, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie și generalul (r) SPP Dumitru Iliescu.
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Ce este şi ce face Avocatul Poporului

de Cristi Danilet Contributors.ro
Joi, 17 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Ştiu că voi şoca pe mulţi spunând că „Avocatul Poporului” nu este nici „avocat”, nici al „poporului”, cum în mod greşit lasă să se înţeleagă denumirea dată acestei instituţii, dar chiar aşa stau lucrurile. Iată mai jos ce este şi cu ce se ocupă în realitate această instituţie publică.
Cosmin Gabriel Pacuraru
Foto: Arhiva personala

Programul Național de Rateuri și Regrete – capitolul energie. (și câteva explicații științifice)

de Cosmin Gabriel Pacuraru Contributors.ro
Joi, 17 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Am scris de mai multe ori despre faptul că „ai noștri” nu știu decât „hidrogen în amestec cu gaz natural în conducte” și „cetrala de la Halanga” (mai nou și cea de la Constanța). Mi-am exprimat consternarea că investiția în regenerabile și hidrogen din regenerabile nu este altceva decât o infuzie de bani proveniți din taxele și impozitele plătite de noi în economia chineză și tehnologiile disponibile pe plan local sunt total necunoscute.
Adriean Pârlog
Foto: Arhiva personala

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

de Adriean Pârlog Contributors.ro
Joi, 17 Iun 2021 Actualitate | Opinii
O primă idee desprinsă se referă la confirmarea corectitudinii strategice a inițiativei Președintelui Biden de a avea un dialog direct cu Președintele Putin, chiar în condițiile în care o mare parte a clasei politice americane considera că evenimentul este prea devreme să se materializeze. Probabil că lecțiile desprinse din evenimentul similar din vara anului 2018, găzduit de Helsinki, erau încă proaspete și că schimbarea retoricii americane în relația cu Rusia ar fi trebuit să aibă nevoie de timp suplimentar pentru confirmarea valabilității sale.
Vlad Perju
Foto: Arhiva personala

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

de Vlad Perju Contributors.ro
Joi, 17 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR privind conformitatea reorganizarii judiciare cu principiile Constituției României nu este convingator. Însă chiar mai important decât legalitatea acestor reforme, pe care Parlamentul le poate modifica oricand prin amendarea legii privind Organizarea Judiciara, este poziționarea generala a sistemului juridic romanesc fata de dreptul european ca urmare a deciziei CCR.
Adriean Pârlog
Foto: Arhiva personala

Ce știm înainte de întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin

de Adriean Pârlog Contributors.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Că toată lumea este dominată de ideile legate de marea resetare post-pandemică, de crizele în cascadă în derulare și de cele ce vor urma, precum și de perspectiva proiectării unei noi ordini globale. Cine vor fi actorii principali se știe, aproape cu siguranță. Ordinea plasării acestora, într-o eventuală logică a ierarhizărilor, reprezintă marele semn de întrebare.
Radu Carp
Foto: Arhiva personala

Enclava Ceuta şi Sahara Occidentală: efectul consecinţelor neintenţionate

de Radu Carp Contributors.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Sahara Occidentală este un teritoriu disputat din nord-vestul Africii. 20% din teritoriul său este controlat de auto-proclamata Republică Democrată Arabă Sahrawi (RDAS), iar 80% este administrat de facto de Maroc. Sahara Occidentală este unul din cele mai puţin dens populate teritorii din lume, populaţia sa totală fiind estimată la 500.000 de locuitori.
Dragos Alexandru Iordache
Foto: Arhiva personala

Popoviciu v Romania – De ce ratează România extrădările din Regatul Unit?

de Dragos Alexandru Iordache Contributors.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Actualitate | Opinii
La data de 11.06.2021, Înalta Curte din Londra (denumită în continuare „instanța britanică de apel”) a admis apelul cetățeanului român Gabriel Popoviciu, aflat pe teritoriul Regatului Unit, formulat împotriva deciziei instanței britanice de fond, Westminster Magistrates’ Court, din 12.07.2019 de a permite extrădarea în România a persoanei antemenționate pentru executarea unei pedepse cu închisoarea dispuse printr-o hotărâre definitiva a Înaltei Curți de Casație si Justiție (denumită în continuare „ÎCCJ”) din 2.08.2017[i].
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

de Sorin Ionita Contributors.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Liderii Chinei comuniste au apăsat până la podea pedala triumfalismului de partid şi de stat de vreo jumătate de an încoace, în aşteptarea marelui moment 23 iulie, când Partidul Comunist (PCC) împlineşte 100 de ani de la înfiinţare (la vreo trei luni după cel românesc, cum ar veni). În cinstea evenimentului s-au îndeplinit cu anticipaţie planurile cincinale, cum ar fi acela de eradicare a sărăciei, obiectiv extraordinar declarat îndeplinit în februarie.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Joe și Vladimir pe urmele lui Ronald și Mihail, într-o zi fierbinte de iunie, la Geneva

de Cristian Felea Contributors.ro
Marţi, 15 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Nimănui nu-i poate scăpa simbolismul întâlnirii de miercuri, 16 iunie, dintre Joe Biden și Vladimir Putin de la Villa La Grange de pe țărmul lacului Geneva, la ceva mai bine de 35 de ani după istorica întâlnire dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, în plin Război Rece, atunci când nimic nu părea să anunțe că între Statele Unite și Uniunea Sovietică poate fi loc de dialog și de concesii.
Bogdan Dumitrache
Foto: Arhiva personala

Reacții la articolul despre plăcuțele stradale (cu video)

de Bogdan Dumitrache Contributors.ro
Marţi, 15 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Au trecut zece zile de cînd am publicat primul meu articol pe Contributors, platforma generalistă care încurajează experții să se exprime. Ca orice autor, sînt măcinat de neliniști: a plăcut sau n-a plăcut? Și iată că a sosit momentul bilanțului – viața acestui tip de conținut este scurtă (practic cîteva zile). Dacă sînteți curioși, am făcut o analiză a reacțiilor primite pe Contributors.ro, social media, și în viața reală.
Dan Marin (foto Vali Cămară)
Foto: Arhiva personala

In război cu Școala de Război

de Dan Marin Contributors.ro
Luni, 14 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii Superioare de Război (1), pe un amplasament situat pe platoul Cotrocenilor, ales nu numai pentru a fi în proximitatea cartierelor militare, ci și ”pentru a domina cât mai mult posibil orașul”. (1
Silviu Cerna
Foto: Arhiva personala

Datoria publică în concepția liberală

de Silviu Cerna Contributors.ro
Luni, 14 Iun 2021 Actualitate | Opinii
În România, principalele măsuri legate de pandemia COVID-19, care au afectat situația bugetului de stat, au fost următoarele: reduceri la plata în avans a impozitelor pe veniturile corporațiilor, ajutoare de stat pentru păstrarea locurilor muncă, sporuri salariale pentru personalul aflat în prima linie a luptei împotriva pandemiei și pentru unele categorii de personal administrativ, cumpărarea de vaccinuri și de echipamente medicale și informatice, garanții de stat pentru creditele bancare, susținerea financiară a întreprinderilor de turism etc.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Iunie 1990: fesenismul, mineriadele şi barbaria

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Luni, 14 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Iunie 1990 nu este un accident istoric, ci cel din urmă act al comunismului românesc. În iunie 1990, partidul- stat, (cel care îşi asumă denumirea de “Front al Salvării Naţionale”), încearcă, utilizând întregul aparat de represiune, să lichideze, definitiv, pluralismul născând. Intenţia regimului Iliescu- Roman este una cât se poate de clară: crearea unui sistem autocratic care să permită vechii elite comuniste continuitatea la nivelul conducerii României.
Teofil Stanciu
Foto: Arhiva personala

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

de Teofil Stanciu Contributors.ro
Duminică, 13 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la nivel mondial, este de 2.432.007.000, dintr-un total estimat de 7.875.465.000 de locuitori ai planetei (deci puțin peste 32% din populația globului). Într-un top 3 al religiilor, creștinii sunt urmați de musulmani (1.926.115.000) și hinduși (1.073.619.000).
Vasile Catalin Bobb
Foto: Arhiva personala

Despre sens. Şi despre sensul vieţii

de Vasile Catalin Bobb Contributors.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Întotdeauna m-a intrigat spusa lui Cioran din Caiete: dacă scrii o recenzie şi nu citezi abundent, îi faci autorului şi cărții, deopotrivă, o mare nedreptate. Mi s-a părut o acuză puţin cam nedreaptă şi poate un pic prea orgolioasă (dacă nu cumva, de fapt, orgoliul în joc e a celui ce scrie recenzii). Oricum ar sta lucrurile, cred acum, după ce am închis cartea lui Ştefan Afloroaei, că Cioran are dreptate.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Joi, 10 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe. După cei patru ani mohorâți ai Erei Trump și după vreo două decenii de declin insidios al Vestului, începute -întâmplător sau nu- după atacul terorist devastator din 11 septembrie 2001, America se întoarce în Europa cu promisiunea reinventării Occidentului transatlantic.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Istanbul Kanal. So what?

de Cristian Felea Contributors.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Actualitate | Opinii
Încă din vremea în care era premier al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan promitea să devină un personaj politic de prim ordin în regiune, cum probabil că republica turcă nu a mai propus de la Mustafa Kemal încoace, și nu neapărat în sensul bun al cuvântului. A fost însă nevoie de momentul 15 iulie 2016 pentru ca el să erupă cu adevărat pe scena politică internațională și să se angreneze (mai degrabă) nechemat și îndrăzneț în jocurile celor mari.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by