OPINII
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Educația financiară, o ecuație cu mai multe necunoscute

de Calu Monica HotNews.ro
Vineri, 21 Feb 2020 Actualitate | Opinii
De multe ori mi se întâmplă să mă aflu în locuri unde se dezbate problematica educației financiare pentru consumatori, fie că este vorba despre întâlniri dintre consumatori și reprezentanți ai asociațiilor de consumatori, fie că este vorba despre prelegeri, conferințe și mese rotunde tematice organizate de autorități cu prerogative în domeniul protecției consumatorilor, de ședințe de lucru ale autorităților europene sau naționale de supraveghere financiară sau chiar să asist la dialoguri purtate pe forumuri sau pe paginile băncilor sau ale instituțiilor financiare nebancare.
Dana Budeanu
Foto: Screenshot via Youtube

Dacă nu exista Dana Budeanu pe internetul românesc, cineva tot o inventa

de Răzvan Băltărețu HotNews.ro
Vineri, 21 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Dana Budeanu este mătușa mea de 50 de ani, conservatoare și care nu înțelege de ce există minorități sexuale. Este unchiul meu care se îmbată și plânge comunismul, apoi înjură clasa politică. E, totodată, o verișoară îndepărtată a mamei care vorbește despre cum bărbații sunt prea feminini. Dana Budeanu este ceea ce au fost la timpul lor Vadim, Becali sau chiar Monica Tatoiu.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

E vreo problemă cu voucherele Violetei Alexandru?

de Sorin Ionita Contributors.ro
Vineri, 21 Feb 2020 Actualitate | Opinii
S-a dezlănţuit contra Violetei Alexandru industria mimării ofensei sociale, adică brigada de zgomote care profită de orice ocazie nu ca să discute raţional o problemă, ci doar să-şi semnalizeze ea bombastic virtutea şi tribalismul politic. Mai e un pas până s-o facă fascistă, şi cred că vine şi asta azi-mâine. Deşi ministra Alexandru pornise de la nişte evaluări şi date din teren de natură să stârnească îngrijorare când a zis ce-a zis, chestia cu păcănelele, nu lansase vreun manifest ideologic abstract.
Dorin Dobrincu
Foto: Arhiva personala

Mihai Chirica în PNL: aranjamentele pentru capturarea Iașului

de Dorin Dobrincu Contributors.ro
Joi, 20 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Am în față câteva fotografii, care mă ajută să recompun cadrul. Primele imagini sunt de acum trei ani, când doi politicieni din PNL Iași – Marius Bodea și Costel Alexe –, care își datorau carierele unor aranjamente de culise, se pregăteau să confiște organizația municipală, respectiv organizația județeană. Ambii politicieni veneau din preajma lui Relu Fenechiu, cel care patronase o cooperativă care a ținut organizația locală a partidului într-o lungă captivitate. Niciunul dintre cei doi nu a luat distanță de magistru, nu s-a disociat de acesta în mod public.
Lucian Bondoc
Foto: Arhiva personala

"Trilogia" elitelor de facto din România (I) – Fractura din 1989/1990

de Lucian Bondoc Contributors.ro
Joi, 20 Feb 2020 Actualitate | Opinii
În cunoscuta carte „Shogun” a lui James Clavell, nobilul japonez, Toranaga, are la un moment dat un dialog despre războaiele europene cu pilotul englez a cărui navă eșuase pe țărmurile nipone. Ajung să discute despre revolta Țărilor de Jos împotriva regelui Spaniei. Toranaga îi spune pe un ton dur și amenințător că “nu există nicio scuză pentru răzvrătirea împotriva suveranului de drept”. Pilotul răspunde „numai dacă nu câștigi”, stârnind râsul lui Toranaga care e de acord că, într-adevăr, aceea ar fi o excepție, singura excepție.
Stelian Ene
Foto: Arhiva personala

Alocația copiilor prin voucher: o escrocherie de 45 de milioane de euro pe an

de Stelian Ene Contributors.ro
Joi, 20 Feb 2020 Actualitate | Opinii
A fost rostogolită în spațiul public în ultimele zile o propunere din partea ministrului de Finanțe Florin Cîțu și a premierului interimar Ludovic Orban ca alocația copiilor să nu mai fie plătită cash sau prin transfer bancar, ci prin intermediului unor bonuri valorice, propunere susținută emfatic de doamna Violeta Alexandru. E o idee mai veche propusă în 2018 de deputații PSD și preluată acum de guvernul PNL.
Lucian Pintilie
Foto: Arhiva personala

Gust amar

de Lucian Pintilie Contributors.ro
Joi, 20 Feb 2020 Actualitate | Opinii
In sfarsit, ceea ce s-a solicitat insistent de catre binefacatorii cercetarii romanesti s-a intamplat. Domnii de la MEC, sustinuti de asociatii de cercetatori si asociatii sindicale (?), au fortat mana doamnei Ministru sa semneze OM 3285 din 19 februarie 2020 si OM 326 din 19 februarie 2019 prin care: se reduce suma prevazuta pentru programe Nucleu pentru anul 2020 cu circa 80 de milioane; se plafoneaza salariile brute, dupa modelul legii salarizarii unitare 153/2017; se reduce regia la programele Nucleu la 50 %.
Catalin Drula
Foto: Arhiva personala

Încă un ministru al Transporturilor mâncat de sistem

de Contributors.ro
Miercuri, 19 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Aș fi vrut să-l întreb pe ministru de ce nu îl preocupă deloc reforma. De ce nu face schimbări la compania de drumuri CNAIR sau la cea de căi ferate CFR. De ce nu operaționalizează Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), vehicul special creat în 2016 pentru proiectele de construcție de autostrăzi, abandonat de PSD timp de 3 ani de zile, scrie Cătălin Drulă, deputat USR pe Contributors.ro
Borbála Kovács
Foto: Arhiva personala

ANALIZĂ Impozitarea veniturilor salariale în România post-decembristă

de Borbála Kovács Contributors.ro
Miercuri, 19 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Introducerea cotei unice de impozit pe venit începând cu ianuarie 2005 a urmat după singura dezbatere electorală pe impozitare după 1989. În afară de recente sugestii izolate în spațiul public pentru reintroducerea unui sistem de impozitare progresiv, de pildă de la Liviu Voinea (Radio Europa Liberă, 2019; Voinea și Mihăescu, 2009) sau din partea Platformei Demos, cota unică pare să fie populară nu doar în rândul elitelor politice, dar și în rândul contribuabililor (Domonkos, 2016: 435–436). Acest lucru ar trebui să fie surprinzător în lumina următoarelor:
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Efectele “macronizării” relațiilor UE-Rusia asupra vecinătății estice

de Denis Cenusa Contributors.ro
Miercuri, 19 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Normalizarea dialogului cu Rusia a revenit în prim plan la Conferința de Securitate de la Munchen din 2020. Liderul francez Emmanuel Macron vrea o relație îmbunătățită cu Rusia. Solicitarea repetată de a reabilita dialogul strategic cu gigantul estic nu ignoră agresiunea rusă față de Ucraina, ci o privește ca pe o unică abatere de la normă.
Mihai Buzea
Foto: Arhiva personala

O întrebare și niciun răspuns

de Mihai Buzea Contributors.ro
Miercuri, 19 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Profesorul Paul Cernat a lansat o întrebare în spațiul virtual: „De ce” (vocea narativă aparține studenților săi) „trebuie să învățăm lucruri pe care nu le știm, care sunt dinainte să ne naștem noi și care nu au legătură directă cu viața noastră?”. Întrebarea e cumplită. Nu, nu m-ați înțeles: aceasta este o întrebare cumplită, cumplită! Am citit cu două perechi de ochelari răspunsurile propuse, și nici măcar unul nu se apropie de pragul de-a fi luat în serios. Papagalisme, locuri comune, văicăreli și învinovățiri, dar niciun răspuns. Îmi asum, deci, răspunderea.
Mircea Kivu
Foto: Arhiva personala

Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate – un precedent periculos

de Mircea Kivu Contributors.ro
Marţi, 18 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Ce ar fi în neregulă cu ordonanța de urgență privind alegerile anticipate? În primul rând, modul de adoptare a încălcat în mod grosolan principiul transparenței decizionale: nu numai că nu a existat o publicare a proiectului anterioară adoptării, dar niciuna dintre principalele prevederi (votul în orice secție de votare, mandatele alocate circumscripției pentru cetățenii din străinătate, modul de strângere a semnăturilor de susținere, obligativitatea ca cel care strânge semnături pentru susținerea unei candidaturi să fie împuternicit în scris de către conducerea partidului etc.) nu a făcut subiectul unor discuții publice...
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Statul român, după Dragnea

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Marţi, 18 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Nimic mai emoţionant decât reîntâlnirea, pe aceeaşi scenă, dintre Marcel Ciolacu şi Victor Ponta: solidaritatea pesedistă, dincolo de graniţe, este reafirmată. În cele din urmă, în pofida conflictelor, perspectivele reunificării celor despărţiţi de ambiţia lui Liviu Dragnea sunt mai mari ca niciodată: singurul absent de la această scenă de fraternizare este Călin Popescu-Tăriceanu, cel fără de care uselismul reinventat după ruperea USL nu ar fi fost de imaginat.
Bogdan Dumitrescu
Foto: Hotnews

Indicele de corecție aplicabil pensiilor din anul 2020 amplifică ineficiența formulei de calcul a pensiei de stat

de Bogdan Dumitrescu Contributors.ro
Marţi, 18 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, indicele de corecție aplicabil la ieșirea la pensie aferent anului curent s-a stabilit la o valoare de 1,41 comparativ cu 1,2 în anul anterior. Această majorare semnificativă, a cărei sursă o voi detalia mai jos, este de natură să amplifice major ineficiența formulei de calcul a pensiei de stat, cu implicații multiple asupra echității și asupra cheltuielilor bugetare.
Armand Gosu
Foto: Hotnews

Cum s-a strecurat propaganda rusescă la World Holocaust Forum. Și de ce vrea Putin să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Interviu cu analistul Armand Goșu

de LP Contributors.ro
Luni, 17 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Istoria e o materie care poate crea emoție, astfel încât să fie folosită pentru a consolida ura față de străini, obsesia cetățenii asediate, forțând comparații între diferite epoci și evenimente care să conducă adesea la concluzii aberante. Nu întâmplător, abia în ultima fază a regimului Putin, după 2012, și mai ales după anexarea Crimeei și lansarea războiului din Ucraina, controlul asupra “adevărului istoric” devine o obsesie a Kremlinului, spune Armand Goșu în interviul de mai jos. Putin se folosește de rescrierea unor episoade din istorie ca să mobilizeze și consolideze societea rusă în jurul puterii
Radu Carp
Foto: Arhiva personala

Autonomia religiilor în disputa dintre Muntenegru şi Serbia

de Radu Carp Contributors.ro
Luni, 17 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Potrivit ultimului recensământ din Muntenegru, 72% din populaţia acestei ţări (620.000) aparţine Bisericii Ortodoxe Sârbe (BOS) sau Bisericii Ortodoxe Muntenegrene (BOM). 19,1% din populaţie s-au declarat musulmani, restul romano – catolici sau fără religie. BOM nu este recunoscută din punct de vedere canonic de alte Biserici Ortodoxe.
Vintila Mihailescu
Foto: Arhiva personala

Cui îi e frică de ecologi? Ecologie politică, punitivă și…poetică

de Vintila Mihailescu Contributors.ro
Luni, 17 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Oricare ar fi începutul acestui articol, nu pot să nu amintesc dicursul lui Donald Trump la întrunirea de anul acesta de la Davos, dedicat problemelor de mediu și unde i s-a cerut acestuia să deschidă dezbaterile – ironie sau provocare a orgnizatorului, spun unii. Conform stilului său inconfundabil, Trump a început prin a blestema „acești profeți ai nenorocirii”; prim-ministrul Australiei, mare fun al lui Trump, i-a atacat și el dur pe acești activiști care abordeză un „ton apocaliptic” – după care a plecat în vacanță, lăsând pădurile Australiei să ardă în voie.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Marele fluviu își adună apele?

de Mircea Morariu Contributors.ro
Luni, 17 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Nimic senzațional în ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei de duminică în zona stângii politice din România. Prezența la Convenția Națională a Partidului Pro România a doi lideri importanți ai PSD- d-na Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, care indubitabil dorește să obțină și o funcție importantă în partid cu ocazia viitorului Congres, dar și a președintelui Marcel Ciolacu- erau de așteptat și în firescul lucrurilor.
Bogdan Capraru
Foto: Hotnews

Educația financiară trebuie să cuprindă și o componentă de finanțe publice!

Duminică, 16 Feb 2020 Actualitate | Opinii
În ultimii ani se tot discută de problema educației financiare la români. Diverși actori din societate (instituții financiar-bancare, autorități de reglementare, asociații profesionale, ONG-uri, instituții de învățământ, liberi profesioniști etc.) sunt angrenați în diverse programe și acțiuni care au ca scop ridicarea nivelului de educație financiară la nivelul populației, dar și al celor din mediul antreprenorial. Toate acestea sunt demersuri absolut necesare pentru cei vizați, care fac nu doar ca ei să ia decizii financiare bine informate și inteligente, dar ajută și la dezvoltarea economică armonioasă a unui stat.
Felicia Simion
Foto: Arhiva personala

Fotografie și antropologie. Intersecții

de Felicia Simion Contributors.ro
Sâmbătă, 15 Feb 2020 Actualitate | Opinii
Povestea intersecției dintre fotografie și antropologie începe undeva mai departe în trecut, chiar dinaintea genezei celor două domenii, odată cu folosirea desenului pentru a ilustra populațiile native întâlnite în călătoriile colonizatorilor de secol XVI. La momentul apariției sale, fotografia a fost văzută drept o prelungire a desenului – acel pencil of Nature despre care vorbește Henry Fox Talbot la mijlocul secolului al XIX-lea, considerând lumina drept agentul principal în crearea unei imagini.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by