OPINII
Andrada Ilisan
Foto: Arhiva personala

Neiubire

de Andrada Ilisan Contributors.ro
Andrei Zviaghințev nu e un regizor căldicel. Iar Neiubire e un film pe măsură, distins în 2017 cu premiul juriului la festivalul de la Cannes. “Nelyubov” în rusă. “Loveless” în engleză. Filmul se pricepe de minune să livreze sentimentul precis al absenței. Absența iubirii. Animale frumoase, dar reci și egoiste, agățîndu-se de alte animale reci, disperate de amenințarea abandonului. Căutarea lor e amușinare și nu are pic de căldură, ea e dirijată exclusiv de instinctul nemilos al supraviețuirii împotriva deprivării.
Alexandru Damian
Foto: Arhiva personala

Eșecul politicii României în relația cu Moldova: asistență da, reforme ba

de Alexandru Damian Contributors.ro
Vineri, 22 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Eșecul politicii României în relația cu Moldova e tot mai greu de ascuns atât la București, cât și la Chișinău. Și în special la Bruxelles. Republica Moldova se pregătește de alegeri pe 24 Februarie, cu un guvern dominat de un partid care se bucură de un nivel de încredere mai mult decât modest și aflat sub un tir de critici dinspre Bruxelles, un Partid Socialist alergic la vectorul European al țării și o opoziție pro europeană complet ignorată de puterea de la București. Încrederea Uniunii Europene în guvernul de la Chișinău a ajuns la un minim istoric...
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

#Rezist, în interiorul coaliției antijustiție. O explicație

de Miron Damian Contributors.ro
Vineri, 22 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Îmi pot închipui că a fost audibil, măcar de dragul efectului dramatic.
Mă refer la clicul care s-a auzit în ultimele 48 de ore în anumite capete din coaliția pestriță și de vastă respirație penală care exercită acum puterea, în zona politică, mediatică și de justiție. Speculez. Planul era cam așa, în mare: dl Dragnea, ca toți din grup, are probleme cu justiția penală, foarte serioase chiar. O condamnare, un dosar în stadiu de apel, altele în instrumentare. Așa că le va șterge cu buretele pentru toată lumea...
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Zgomot și furie: Socialiștii democrați americani și Green New Deal

de Constantin Crânganu Contributors.ro
Joi, 21 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Alexandria Ocasio-Cortez (New York), cea mai tânără membră a Camerei Reprezentaților, și senatorul Edward Markey (Massachusetts), au prezentat pe 8 februarie a.c. un proiect de rezoluție – Datoria guvernului federal de a crea un Green New Deal – în vederea discutării și votării lui în Congres. Imediat, alți 95 senatori și deputați democrați, s-au grăbit să suporte inițiativa celor doi colegi. Scheletul pe care s-a construit noul proiect îl reprezintă o idee apocaliptică, exprimată de Ocasio-Cortez: Lumea se va sfârși în 12 ani dacă nu vom aborda problema schimbărilor climatice.
Vasile Ghetau
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Privire de ansamblu asupra declinului și depopulării în ultimii 30 de ani

de Vasile Ghețau Contributors.ro
Joi, 21 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Mor demografic comunele și orașele țării în indiferența celor care au gestionat și gestionează bogățiile țării, cea mai importantă fiind populația. Imensa emigrație din anii 1990 și din primul deceniu al acestui secol le-a sărăcit continuu de populație tânără și adultă iar o scădere naturală ajunsă în ultimii ani la 70 de mii de locuitori pe an a însoțit masiva emigrație, amplificând dimensiunea declinul și a depopulării iremediabile a țării.
Cât de realiste pot fi toate programele de finanțare/dezvoltare la nivel de localitate fără cunoașterea numărului populației rezidente? Cui se adresează aceste programe? În anul 2017 în 80 la sută dintre comunele, orașele și municipiile țării populația rezidentă a fost în declin.
Maia Sandu
Foto: Hotnews

INTERVIU Maia Sandu. ”Aceste alegeri sunt cele mai nedemocratice din toată istoria Republicii Moldova. Abuzurile guvernării sunt sufocante. Noi, liderii opoziției, suntem urmăriți de poliție, ne sunt interceptate telefoanele, ne-a fost deschis un dosar penal pentru trădare de patrie”

de Lucian Popescu Contributors.ro
Miercuri, 20 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Maia Sandu: Abuzurile guvernării au început cu mult înainte de începerea campaniei electorale și au devenit sufocante în aceste zile. Statul este capturat și instituțiile sale sunt folosite împotriva opoziției. Regimul actual a schimbat sistemul electoral în pofida obiecțiilor partenerilor externi, și-a subordonat administrația publică centrală și locală, și-a numit oameni loiali în pozițiile-cheie, inclusiv la Curtea Constituțională, la Comisia Electorală Centrală, în procuratură, în instanțele de judecată și folosește toate aceste resurse administrative pentru a frauda alegerile. Campania electorală este dominată de dezinformare și știri false.
Petre Guran
Foto: Arhiva personala

Împietrirea canonică a inimilor: criza ucraineană a Ortodoxiei

de Petre Guran Contributors.ro
Miercuri, 20 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Dacă noul principiu de organizare teritorială al Bisericilor ortodoxe este cel național înseamnă că orice individ care se declară parte a unei națiuni este și parte a Bisericii sale naționale. Pe cale de consecință orice Biserică națională este teritorial universală, fiindcă oriunde s-ar afla un membru al națiunii el are drept la jurisdicție ecleziastică națională. Iar dacă într-o casă s-ar aduna 14 membri ai celor 14 Biserici autocefale, asupra acelei case ar avea jurisdicție 14 episcopi ortodocși.
Eugen Radulescu
Foto: Arhiva personala

Dansul lui Zorba

de Eugen Radulescu Contributors.ro
Marţi, 19 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Vă mai amintiți sfârșitul apoteotic al filmului “Zorba grecul”? Toată afacerea pe care o pusese la cale, pentru care muncise din greu, se năruie. Ce face eroul filmului? Dansează sirtaki! Mi-am adus aminte de această scena privind, tot mai siderat, ce se întâmplă în țara noastră. Guvernul actualei majorități a început aplicarea părții economice a programului său punând în centru teoria #wageledgrowth – deși ea nu mai fusese vreodată încercată de nimeni și toți oamenii cu cât de puțină înțelegere a fenomenului economic avertizau că ea nu are cum să funcționeze pe termen mai lung.
Cristina Prună
Foto: Arhiva personala

De ce gazul natural, la un preț fixat politic, nu va reporni industria petrochimică

de Cristina Prună Contributors.ro
Marţi, 19 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Plafonarea prețului la producția internă de gaze naturale pare să fie, la o primă vedere, cel mai mare obstacol pentru un posibil reviriment al industriei chimice din România. Ideea că un preț mic al gazului, stabilit din pix de politicieni timp trei ani de zile, face din sectorul chimic românesc unul competitiv, nu este decât un miraj. Bazele unei industrii performante depind de cu totul alte criterii, nu de mofturile unor politicieni vremelnici în funcția pe care o ocupă.
Silviu Cerna
Foto: Arhiva personala

Nu statul face banii

de Contributors.ro
Marţi, 19 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Unii autori prezintă banii ca fiind creația statului sau invenția vreunui individ genial. Autoritatea, statul sau o înțelegere între cetățeni ar fi condus, conștient și intenționat, la apariția banilor. În monumenatala sa lucrare, „Acțiunea umană. Un tratat de economie”, Ludwing von Mises demonstrează că nu statul crează banii. Această demonstrație este de actualitate, având în vedere proliferarea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, care are loc fără intervenția statului.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

ISTORIE RECENTA Aurul ţării, agricultura românească şi efectele provocate de facturile neplătite (1986-1989)

de Petre Opris Contributors.ro
Luni, 18 Feb 2019 Actualitate | Opinii
În urmă cu 10 ani, fostul vicepreşedinte al Comitetului de Stat al Planificării, Gheorghe Stroe, ne-a explicat faptul că, în al doilea semestru al anului 1986, „forurile politice au decis vânzarea unei cantităţi de 80 de tone de aur din tezaurul B.N.R. (corect: 45,8 tone în 1986 şi 30,5 tone în 1987 – nota Petre Opriş). Totodată, s-a stabilit condiţia ca acesta să fie răscumpărat, după ce se va lichida datoria externă, pentru reconstituirea rezervelor de aur ale ţării. S-a stabilit ca vânzarea aurului să se efectueze până în trimestrul I/1987.
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Cazul Kovesi, un devastator act de acuzare al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

de Miron Damian Contributors.ro
Luni, 18 Feb 2019 Actualitate | Opinii
De fapt, acuzatorii dnei Kovesi spun că aceasta s-a implicat în extrădarea infractorului Popa, deși nu era treaba ei. Chestie care, incidental, contrazice premisa celeilalte acuzații. Un set de fapte pot fi contrare atribuțiilor de serviciu sau pot să nu aibă legătură cu ele, dar nu și una și alta. Dincolo de asta, pot accepta că după părerea procurorilor Florea și Stan este ceva absolut îngrozitor, mizerabil, inacceptabil dacă un procuror se ocupă de punerea după gratii a unui infractor. Este însă și ilegal, penal chiar?
Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres

Tăriceanu: Teodorovici să își țină părerile pentru el legat de Ministerul Energiei

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu l-a sfătuit pe ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici să își țină părerile pentru el atunci când comentează în legătură cu Ministerul Energiei, fiindcă nu cunoaște cum funcționează ministerul care este condus de un liberal.
Alexandru Cristian Surcel
Foto: Hotnews

ANALIZĂ Pentru ce atâta luptă? Ce înseamnă sa fii Procurorul-Şef European?

de Alexandru Cristian Surcel Contributors.ro
Sâmbătă, 16 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Vedem de când Laura Codruţa Kovesi, fost Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi fost Procuror General al României înainte de asta, şi-a anunţat intenţia apoi s-a înscris în cursa pentru numirea în fruntea structurii de parchet a Uniunii Europene- EPPO- ce urmează să devină funcţională anul viitor, o obstinaţie probabil surprinzătoare la Bruxelles, din partea autorităţilor române şi, în special, a Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a împiedica această candidatură.
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Puterea diasporei în alegerile din Moldova

de Denis Cenusa Contributors.ro
Sâmbătă, 16 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Votul din 24 februarie 2019 pune țara în față unei răscruci, al cărui caracter pare nefavorabil. Scenariile post-electorale de bază sunt pesimiste, deoarece indică fie perpetuarea guvernării oligarhice în frunte cu Partidul Democrat, fie transferarea epicentrului puterii către Socialiști. În oricare din aceste situații, condițiile opoziției s-ar putea cel puțin normaliza. Față de poziția sa marginalizată din prezent, după alegeri, forțele din componența blocului electoral “ACUM” se vor integra în procesul de influențare a deciziilor politice.
Claudia Pirvoiu
Foto: Hotnews

Bugetul pe 2019- nimic cert, doar isterie și spectacol​

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 15 Feb 2019 Actualitate | Opinii
„Aveţi un fix legat de acest lucru”, a spus Viorica Dăncilă, sătulă de întrebările jurnaliștilor care voiau să afle de ce nu se construiesc autostrăzi în România. A întors spatele și a plecat, lăsând multe întrebări în aer. S-a întâmplat imediat după votul dat asupra celui mai controversat și neverosimil buget din ultimii mulți ani. Este un buget care pare a sfida logica, un buget scris după cifre comandate. Realitatea economică nu are nicio legătură cu modul în care s-au împărțit banii și nici cu scenele melodramatice la care am asistat, zilele acestea, în Parlament.
Vlad Zografi
Foto: Arhiva personala

Negaționalismul

de Vlad Zografi Contributors.ro
Vineri, 15 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Da, există într-adevăr un stat paralel, ba mai mult, există un univers paralel. Să-i zicem Universul N. El a fost creat prin eforturile liderilor PSD și ale aparatului lor de propagandă. Tot ce există în universul nostru își are un corespondent în Universul N, având însă un mare N în față. De pildă, există și acolo politicieni, mai bine zis N-politicieni, cum sunt doamna Dăncilă sau domnul Daea, N-specialiști, ca domnul Vâlcov, e plin de N-jurnaliști care populează Antena 3 și RTV, avem mari N-victime (corespondenți ai foștilor deținuți politici), ca domnii Adrian Năstase și Sebastian Ghiță
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Avatarurile Occidentului. De la „The Wall” (Pink Floyd, 1979) şi „Mr. Gorbachev, Tear Down This Wall!” (Reagan, 1987) la „Walls Work” (Trump, 2019)

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Vineri, 15 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Neputând convinge Congresul să-i dea cei 5,7 miliarde de dolari pentru ridicarea Zidului de care crede că are nevoie pentru a fi reales anul viitor (ci doar 1,3 miliarde pentru câteva porţiuni de gard), Trump va recurge la artificiul tehnico-politic (permis de lege, se pare) al decretării „stării de urgenţă naţională”, urmat de autorizarea imediată a utilizării fondurilor bugetare ale Pentagonului pentru construcţia Zidului de la frontiera cu Mexicul. Fostul secretar al Apărării, Jim Mattis, excludea varianta ca Departamentul pe care îl conducea să construiască Zidul din fondurile proprii, spunând sec că asta nu e treaba Armatei SUA.
Nicolae Aurariu
Foto: Arhiva personala

OUG 114 – Fundamentare si aplicare in stil balcanic sau cat de şmecheri suntem noi

de Nicolae Aurariu Contributors.ro
Joi, 14 Feb 2019 Actualitate | Opinii
OUG 114 este justificata de emitenti, pentru unele din prevederile sale, inclusiv prin aplicarea unor prevederi ale Tratatului privind functionarea Uniunii Europene respectiv a unor Directive ale Consilului Uniunii Europene, mai vechi sau mai noi. Laudabil, am putea spune, daca guvernantii nu ar uita, intentionat sau nu, de aplicarea altor Directive Europene transpuse in legislatia interna in ultimele decenii, cele privind piata de energie. Din perspectiva celor din urma, putem spune ca revenirea la piata reglementata de energie electrica este o masura cel putin pripita, care nu ofera garantia obtinerii unor efecte benefice pentru actorii din piata si care nu poate fi justificata decat de interese de moment ale guvernantilor si reglementatorului.
Vasile Ersek
Foto: Arhiva personala

Schimbare climatică și schimbare socială. Mesopotamia, de pildă

de Vasile Ersek Contributors.ro
Joi, 14 Feb 2019 Actualitate | Opinii
Imperiul Akkadian este primul imperiu din lume și a fost înființat în Mesopotamia în urmă cu 4300 de ani de Sargon de Akkad, care a unit o serie de state-oraș independente. Influența sa se întindea de-a lungul râurilor Tigris și Eufrat din ceea ce este acum sudul Irakului, până în Siria și Turcia. Extinderea vastă pe axa nord-sud a imperiului înseamnă că acoperă regiuni cu climă diferită, de la zonele fertile din nord, care depind foarte mult de precipitații (unul din grânarele Asiei), la câmpiile aluviale irigate cu apa din râurile Tigru și Eufrat.

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version