OPINII
Mihnea Vasilache
Foto: Contributors.ro

Cum e turcu, si pistolul. Lectii pentru Romania

de Mihnea Vasilache Contributors.ro
In ziua de luni, 13 august, lira turceasca (“TRY”) a atins un nivel de slabiciune istoric fata de dolarul american (“USD”). USDTRY a inchis ziua la 7.24 fata de sub 4.0 la inceputul anului. Care sunt cauzele si mai ales ce concluzii relevante putem trage pentru economia Romaniei? Imi propun sa explic cauzele fundamentale, tehnice ale recentei deprecierii extraordinare a lirei turcesti si sa ofer cateva invataminte pentru economia si moneda romaneasca. Dupa evenimentele din Iulie 2016 tendinta istorica de depreciere a TRY fata de USD s-a accelerat. Principala cauza a fost inflatia, in special cea a costurilor fortei de munca...
Radu Vancu
Foto: Hotnews

7 întrebări despre represiunea din 10 august

de Radu Vancu Contributors.ro
După aproape o săptămână, ceea ce atunci era o bănuială e acum certitudine: cineva a vrut neapărat victime la protestul din 10 august. Cât mai multe – și în stare cât mai gravă. De asta au informat jandarmii că cel puțin doi dintre colegii lor au fost uciși: pentru a-i face să devină cât mai violenți. Pentru a-i face capabili să elimine fizic cât mai brutal protestatarii. Toți cei care ne-am aflat în piață am fost materie primă pentru scenariul unui scelerat.
Liviu Papadima
Foto: Arhiva personala

Scrisoare către un pesedist/o pesedistă

de Liviu Papadima Contributors.ro
Dragă domnule, dragă doamnă, nu te cunosc. Nu știu ce fel de om ești. Poți fi o persoană cumsecade și educată sau nu. Nu contează. Tot ce te rog este să mă asculți puțin. Te numesc ”pesedist” / ”pesedistă” pentru că fie te regăsești între cadrele active ale partidului, fie ești doar un simplu membru, fie ai votat PSD-ALDE la ultimele alegeri, fie doar simpatizezi cu acest partid, adică îți simți nevoile și speranțele legate de promisiunile lui politice. În oricare din aceste situații, consideră-te, te rog, destinatar al acestei scrisori.
Clarice Dinu
Foto: Facebook

Centenarul pulanului 

de Clarice Dinu HotNews.ro
Miercuri, 15 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Dumnezeu cu mila! Ce altceva ai fi putut înțelege din declarația făcută Sebastian Cucoș, șeful în exercițiu al Jandandarmeriei la momentul reprimării manifestației din Piața Victoriei, care a apărut, după patru zile, în fața unui altar cu mai multe icoane decât la o biserică de cartier, bătând, de această dată, obrazul românilor că au umplut netul cu imaginile violențelor acelorași subordonați care în alte dăți au salvat oameni la inundații ? Ce altceva ai fi putut înțelege din interviul dat de șeful Brigăzii Speciale de Intervenție, Cătălin Paraschiv, care aproape 60 de minute, i-a explicat unui ziarist, că bătaia aplicată sistematic oamenilor din Piață a pornit după ce cineva i-a spus în cască, nici mai mult, nici mai puțin, că doi jandarmi au fost omorâți?
Proteste
Foto: Wikipedia

Washington Examiner: Este timpul să curățăm România prin intermediul sancțiunilor și să slăbim și nfluența lui Putin

de Crăița Ciobotaru HotNews.ro
Miercuri, 15 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Recunoscând criza în creștere a României cu privire la domnia legii, SUA ar trebui să sancționeze politicienii români despre care se știe că sunt corupți, scrie Tom Rogan, unul dintre cei mai cunoscuţi analişti de orientare conservatoare din Statele Unite, în editorialul său din washingtonexaminer.com.
Armand Gosu
Foto: Hotnews

Liviu Dragnea și deraierea României de pe ecartamentul european

de Armand Gosu Contributors.ro
Marţi, 14 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Scenele de coșmar petrecute aproape de miezul nopții de vineri spre sâmbătă, 10/11 august, în centrul Bucureștiului, amintesc de raidurile violente ale trupelor speciale din Kiev împotriva Euro-Maidanului, din decembrie 2013-ianuarie 2014 sau, mai recent, ale poliției de la Moscova împotriva tinerilor mobilizați de Aleksei Navalnîi. Aproape 500 de răniți, dintre care 70 au fost internați în spital, reprezintă bilanțul operațiunii Jandarmeriei împotriva manifestanților.
Violente ale jandarmilor
Foto: Stirile ProTV

Cum au denaturat adevărul Jandarmeria Română și Ministrul de Interne

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 14 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Reprezentanții Jandarmeriei Române și ministrul de interne Carmen Dan nu au reușit să justifice până acum actele de violență exercitate vineri împotriva protestatarilor pașnici și asupra jurnaliștilor. Multe dintre explicațiile oferite începând de sâmbătă au fost dezmințite ulterior. Există numeroase probe video și mărturii care demonstrează clar că dispozitivele Jandarmeriei Române nu au fost "eminamente defensive", că femeia jandarm nu a rămas "paralizată pe viață" și că Parchetul militar nu a delegat un procuror care să supravegheze intervențiile "de la începerea activităţii până la finalitatea ei".
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Frumoasă lovitura guvernului de (de)tensionare a investitorilor, dar cum rămâne cu … ceteris paribus?

de Adrian Luca Contributors.ro
Marţi, 14 Aug 2018 Actualitate | Opinii
De când Finanțele ne-au dat de înțeles că se discută de eliminarea salariului minim pe economie, cel puțin pe partea privată, mă macină o întrebare – dacă acum o jumătate de an ar fi fost valabilă măsura, atunci, ceteris paribus (restul condițiilor rămând neschimbate), ar fi ales Mercedes să facă noua investiție de 1 miliard de euro în România și nu în Ungaria? Răspunsul e ușor de intuit, având în vedere că Mercedes alegea Ungaria și în 2008, chiar dacă la noi salariul minim era sub 150 de euro.
Silviu Nate
Foto: Arhiva personala

Democrația românească, propaganda dirijată și brokerii dezinformării

de Contributors.ro
Marţi, 14 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Cercetările experimentale arată că, pentru a obține succes în difuzarea propagandei, varietatea surselor contează. Astfel, sursele multiple sunt mai persuasive decât una singură, mai ales dacă aceste surse conțin argumente diferite care indică aceeași concluzie. Primirea aceluiași mesaj sau a unui mesaj similar din mai multe surse este mai persuasivă. Oamenii presupun că informațiile din surse multiple se vor baza pe perspective diferite și, prin urmare, merită să fie luate în considerare mai mult. În România a fost dezvoltată o rețea vastă de pagini online care au ca obiectiv promovarea știrilor false...
Raul Patrascu
Foto: Arhiva personala

Efectele gazelor lacrimogene asupra adulților, copiilor, bătrânilor. Pierderi de sarcină, pneumonie, cancer

de Raul Patrascu Contributors.ro
Marţi, 14 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Ce conține gazul lacrimogen? Există mai multe tipuri de chimicale ce pot fi utilizate pentru a obține amestecul necesar, însă de departe cele mai populare și „eficiente” (a se citi – puternice) sunt cele pe bază de clor și/sau arsenic, două elemente extrem de toxice pentru organismul uman – și anume gazul CS (o-Clorobenziliden malononitril) sau gazul DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina). Jandarmeria nu a precizat ce tip de gaz a fost folosit, însă având în vedere efectul imediat, putem specula că s-a folosit tipul CS.
Alexandru Cristian Surcel
Foto: Hotnews

Model de plângere penală privind evenimentele din 10 august 2018

de Alexandru Cristian Surcel Contributors.ro
Luni, 13 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Avocatul Alexandru Surcel a intocmit pe Contributors.ro un model de plangere penala pentru victimele din 10 august 2018: După violenţele de vineri, 10 august 2018, ca şi potrivit indicaţiilor din notele de subsol, iar atunci când e gata să scoateţi notele de din noaptea care a urmat, care au reprezentat aproape o mineriadă, am pregătit un model de plângere penală pentru victimele celor întâmplate atunci. O să vă rog să-l personalizaţi subsol.
Dragos C. Mateescu
Foto: Arhiva personala

ANALIZA A dispărut un stat: „noua Turcie” şi provocările viitorului

de Dragos C. Mateescu Contributors.ro
Duminică, 12 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Într-un articol precedent, publicat de contributors.ro în decembrie 2017, avertizam în legătură cu dispariţia graduală a unor instituţii care reprezentau regimul tradiţional republican turcesc, fondat de Mustafa Kemal Atatürk în 1923. După alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 24 iunie 2018, acea „republică kemalistă” este înlocuită cu un regim prezidenţial à la carte, special croit pentru liderul Erdoğan. Având în vedere importanţa politică şi economică a Turciei pentru regiunea noastră, ar trebui să ne intereseze la ce ne putem aştepta în viitor de la acest stat.
Alexandru Dimitriu
Foto: Arhiva personala

România în epoca talibanismului guvernamental represiv. Între „domnia legii” și „domnia prin lege” – rule of law vs. rule by law

de Alexandru Dimitriu Contributors.ro
Sâmbătă, 11 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Dar cum s-a ajuns la aceste violențe? Din ianuarie 2017 de când au început protestele anti guvernamentale nu au existat asemenea violențe. Au fost proteste la care au participat mult mai multe persoane decât cele din 10 august. Cu mai bine de o săptămână înaintea protestului de pe 10 august, organele statului și politicienii din arcul guvernamental s-au angajat într-o campanie de manipulare prin care au fost trase „semnale de alarmă” cu privire la potențialul violent al manifestațiilor. Această campanie precum și provocările jandarmeriei din timpul protestelor „au dat roade”.
Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Nu va lasati amagiti!

de Vladimir Tismaneanu Contributors.ro
Sâmbătă, 11 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Responsabilitatea pentru crimele impotriva umanitatii comise in seara zilei de 10 august 2018 o poarta intreg guvernul PSD-ALDE-UDMR. Discipolii lui Ion Ilici Iliescu au repetat ceea ce-a organizat acesta, impreuna cu Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Mihai Chitac si Virgil Magureanu in iunie 1990. Noaptea trecuta, Bucurestiul a fost din nou aruncat in barbarie.
Vlad Zografi
Foto: Arhiva personala

Gazele doamnei Carmen Dan

de Vlad Zografi Contributors.ro
Sâmbătă, 11 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Mai întâi, câteva întrebări adresate doamnei ministru Carmen Dan, doamnei prefect Speranța Cliseru și șefilor Jandarmeriei. Ce sens are să lansezi gaze lacrimogene în mijlocul unei adunări pașnice, când indivizii violenți cu care se presupune că ai de furcă se află la marginile ei, în contact direct cu jandarmii? De ce indivizii violenți n-au fost izolați și neutralizați imediat, când dispuneai de forțe de ordine atât de numeroase? Ce rost avea să intri cu cai și câini care într-o mulțime care nu se comportase deloc agresiv
Lucian Pintilie
Foto: Arhiva personala

Atentat la Siguranta Nationala: situatia critica din Cercetare

de Lucian Pintilie Contributors.ro
Joi, 9 Aug 2018 Actualitate | Opinii
​Inca un an cu rectificare negativa la Cercetare. Viziunea contabiliceasca a Ministerului Finantelor Publice (cat ai cheltuit anul trecut atata iti dau anul viitor) coroborata cu impotenta conducerii Ministerului Cercetarii si Inovarii (MCI) de a angaja in proiecte putinele fonduri alocate, au dus la situatia actuala, in care avem cel mai mic numar de cercetatori raportat la 1000 locuitori intre fostele tari comuniste incluse in Comunitatea Europeana. Prin taierea a circa 120 milioane la rectificare, fondurile alocate Cercetarii in Romania vor ajunge in 2018 la circa 0.15 % din PIB, de departe cel mai mic procent in Comunitatea Europeana. Cum s-a ajuns aici?
Lucian Pintilie este Director Stiintific al INCD Fizica Materialelor.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

România în criză. Opțiunea demnă versus opțiunea coruptă. De la protest la proiect?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Joi, 9 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Autoritarismul, partizanatul, abuzurile, supușenia umilă a celor care se bucură de firimiturile aruncate de la masa ciocoilor, nepotismul și pilăraia grețoasă și mai ales „baronatele” politice și administrative fac legea în interiorul acestei lumi. Ești cuminte, te supui și primești și tu ceva! Are grijă daddy de tine și de familia ta. Ai vorbit pe lângă, out! Și, peste toată această țesătură coruptă, penală, se așterne uriașa, incredibila submediocritate intelectuală a celor care reprezintă puterea PSD-ALDE – șefi de parlament repetenți în facultate, premieri, miniștri și secretari de stat agramați, plagiatori, absolvenți de Drept „la mare distanță”, demnitari cu mândria Centenarului și cu „tricoaiele” pe piept...
Blog Mic-Mic-Anc
Foto: Mic-Mic-Anc

MCI confundă ceața cu lumina și dezinformarea cu adevărul în meciul cu Președinția

de Mic-Mic-Anc Contributors.ro
Miercuri, 8 Aug 2018 Actualitate | Opinii

Săptămâna aceasta Președintele României a luat o poziție publică fermă împotriva proiectului de Ordonanță de Urgență care ar abroga legea cercetării avertizând „că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90”. Salutăm poziția Președintelui, cu toate că am așteptat astfel de poziții și anterior! Din partea MCI nu e prima dată când trage perdele de fum în încercarea de a acoperi haosul din cercetare, de care sunt direct răspunzători. E destul să ne amintim de „fake-news”-urile incluse în raportul de activitate al ministrului Lucian Georgescu. Acum însă, aflați în ring cu Președintele, au luat-o rău pe arătură.

UPDATE: comentariile de pe pagina de Facebook a Ministerului Cercetării, care trimiteau catre acest articol, au fost sterse


Dorin Popescu
Foto: Arhiva personala

08.08.08. Solidarități retorice, geopolitici ezoterice

de Dorin Popescu Contributors.ro
Miercuri, 8 Aug 2018 Actualitate | Opinii
În noaptea de 7 spre 8 august 2008, trupele ruse au intrat în Georgia pentru a opri prin forță militară demersurile și acțiunile Tbilisiului, inclusiv/prioritar militare, de a restabili ordinea constituțională în Osetia de Sud. La finalul activităților militare de pe teritoriul Georgiei, Moscova a recunoscut oficial independența Abhaziei și Osetiei de Sud. În momentul de față, independența acestor regiuni este recunoscută de 5 state ONU...
Virgil Iordache
Foto: Contributors.ro

Câteva lucruri despre Consiliul Naţional de Management de Programe

de Virgil Iordache Contributors.ro
Miercuri, 8 Aug 2018 Actualitate | Opinii
Deoarece Ministerul Cercetării în comunicatul său afirmă în mod fals că odată cu dispariţia Consiliului Naţional de Management de Programe (CNMP) “a fost eliminată competitivitatea în cercetare” aş vrea să relatez din interior câteva lucruri despre felul cum se gestionau proiectele de cercetare de către acest organism.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă