OPINII
Catalin Vasilescu
Foto: Arhiva personala

Profesorul Dinu Antonescu despre impactul comunismului asupra medicinei românești. Un exercițiu de autoritate morală la Teatrul Național din București

de Catalin Vasilescu Contributors.ro
Duminică 19 ianuarie, profesorul Dinu Antonescu a susținut la Teatrul Național din București conferința ”Impactul comunismului asupra medicinei românești”. A vorbit academic, cu o voce limpede, măsurat, fără iritare. Nu a ridicat tonul, nu scrâșnit din dinți și, mai ales, nu a plătit polițe. A făcut recurs la istorie și a documentat solid ce era medicina românească până în 1945:
Lucian Pintilie
Foto: Arhiva personala

Comentarii la cateva stiri recente din cercetare (din presa sau pe surse)

de Lucian Pintilie Contributors.ro
In conditiile de la noi, este esential un mecanism de evaluare profesionala care sa permita stimularea performantei, adica remunerarea cat de cat diferentiata in functie de rezultate, cantarite calitativ si cantitativ. Cum competitii de proiecte nu prea exista, si daca se organizeaza cate una, sumele alocate sunt infime, permitand rate de succes ridicole, singura solutie de a stimula cat de cat performanta este o remunenerare cat de cat diferentiata din Nucleu. Aplicarea legii salarizarii unitare nu va face decat sa niveleze remuneratiile, eliminand orice posibilitate de stimulare a performantei.
Nicolae Oaca
Foto: Arhiva personala

Memorandumul România-SUA, o abordare europeană!

de Nicolae Oaca Contributors.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În plin proces de pregătire a licitației 5G de către ANCOM, guvernele României și SUA semnau în 20 august 2019 un memorandum care viza accesul fabricanților de echipamente de telecomunicații la construirea noilor rețele 5G, urmare a acordului celor doi președinți, memorandum care avea sa influențeze și chiar să blocheze licitația 5G din România.
Blog Mic-Mic-Anc
Foto: Mic-Mic-Anc

Vreme trece, directorii de Institute Naționale de Cercetare rămân

de Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu Contributors.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Cele aproximativ 50 de Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (Institute, de aici încolo) ale României primesc anual peste 100 milioane de Euro de la bugetul central prin așa-numitul Program Nucleu. Încă cel puțin 100 milioane de Euro provin din alte surse, în principal tot bugetul de stat, fiind vorba de proiecte câștigate în competiții naționale, finanțate prin Programul Național de Cercetare (PNCDI 3).
Mircea Kivu
Foto: Arhiva personala

Obiecții la prevederea privind combaterea „traseismului electoral”

de Mircea Kivu Contributors.ro
Marţi, 21 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Despre Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 se știe, în general, că are drept obiect alegerea primarilor în două tururi, în loc de unul singur. Dar proiectul mai conține trei modificări importante: votul persoanelor care și-au modificat reședința înainte de alegeri, mărirea numărului membrilor birourilor electorale de circumscripție și reducerea numărului de semnături necesare înregistrării candidaturilor, în comunele mici.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Operaţiuni cu aur românesc în Elveţia şi Cehoslovacia (1947-1949)

de Petre Opris Contributors.ro
Marţi, 21 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În septembrie şi octombrie 1946, autorităţile de la Bucureşti au încercat să obţină din S.U.A. un milion de tone de cereale (porumb, grâu, secară) deoarece seceta din anii 1945 şi 1946 a afectat într-un mod grav recoltele agricole din România. Departamentul de Stat al S.U.A. a fost de acord să ofere un ajutor în acel moment, cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să obţină din partea celor de la Moscova o amânare cu un an a livrărilor de cereale româneşti către U.R.S.S.
Claudiu Vuta
Foto: Arhiva personala

Situația actuală a sistemului de pensii din România și perspectivele acestuia

de Claudiu Vuta Contributors.ro
Marţi, 21 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În România trăiesc, în prezent, 5,2 milioane pensionari, conform Institutului Național de Statistică. Numărul salariaților activi este de 5,6 milioane, această cifră nu include funcționarii publici și personalul din sistemul de ordine publică și apărare. Cota CAS este de 25% și se aplică la salariul brut. Spre Pilonul I (pensia publică) este direcționat un procent de 21,25%, spre Pilonul II (pensia privată obligatorie), 3,75%. Acest sistem (public) este sustenabil doar când numărul angajaților îl depășește pe cel al pensionarilor...
Lucian Bondoc
Foto: Arhiva personala

De ce lupta anti-corupție trebuie recalibrată?

de Lucian Bondoc Contributors.ro
Luni, 20 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Combaterea fermă a corupției este o necesitate clară în România pe termen scurt, mediu și lung. Erorile nu trebuie să conducă la afectarea principiului politicii respective. În caz contrar, vom deveni timp de decenii o republică bananieră în sensul cel mai de clișeu al expresiei din punctul de vedere al infracționalității, arbitrariului decizional și neglijării meritocrației.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

C.E.O., bătrâna doamnă a energeticii românești și viitorul său incert

de Cristian Felea Contributors.ro
Luni, 20 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Pentru România funcționarea acestui complex energetic – în fapt un colos energetic (la scara țării noastre, așa cum se vede mai sus) organizat după principii valide în urmă cu o jumătate de secol – și în viitor, cel puțin în următoarele trei decenii, nu este opțională ci esențială, pentru a menține securitatea sistemului energetic național și, implicit, pentru a asigura una din dimensiunile esențiale de securitate națională, și anume stabilitatea și reziliența pilonului energetic.
Blog Mic-Mic-Anc
Foto: Mic-Mic-Anc

În timp ce România premiază „invențiile” de la Geneva, cercetătorului român din diaspora îi arde de Nobeluri – interviu cu Mircea Ivan

de Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu Contributors.ro
Luni, 20 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Doi Mici și un Anc (MMA) au stat la povești cu Mircea Ivan, (tenured associate) profesor la Indiana University School of Medicine, SUA și prim-autor al articolului din Science care a stat la baza acordării Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2019. Mircea este românul care s-a apropiat cel mai mult de Nobel, după George E. Palade, laureat în 1974, ambii lucrând însă în laboratoare din SUA.
Eugen L Nagy
Foto: Arhiva personala

DUPĂ 30 DE ANI (V): România regiunilor

de Eugen L Nagy Contributors.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Diversitatea regională reprezintă una dintre bogățiile unice și specifice ale României – pentru că este de ajuns să mergi de la Timișoara la Arad, pentru a te găsi într-o altă cultură, și anume pentru a întâlni moduri de gândire și feluri de a funcționa diferite, deși înrudite. La fel la Oradea, un oraș splendid (cum este și Aradul, de altfel), și pe care eu îl pot ”înțelege”, ca timișorean, dar care totuși nu este ”același” ori la fel cu Timișoara; și tocmai această diferență specifică, adăugată dimensiunilor culturale care-mi par familiare și apropiate, fac din Oradea un oraș atât de atractiv.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Temele săptămânii și așa-zisa putere a presei

de Mircea Morariu Contributors.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Trei au fost temele care au reprezentat punctele de maxim interes pentru opinia publică și pentru presă în cursul săptămânii ce se încheie astăzi. Prima este legată de posibilitatea organizării alegerilor anticipate și de alegerea primarilor în două tururi de scrutin, cea de-a doua a avut în centru tragicul sfârșit al jurnalistei Cristina Țopescu, cea de-a treia ține de decizia lui Moise Guran de a părăsi gazetăria în favoarea politicii.
Dorin Dobrincu
Foto: Arhiva personala

De la Agamiță Dandanache la noul centralism democratic. Pe marginea unei candidaturi la Iași

de Dorin Dobrincu Contributors.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În octombrie 1884, un scriitor român în ascensiune, pe numele său Ion Luca Caragiale, citea la Iași, în cercurile Junimii, o lucrare intitulată O scrisoare pierdută. După doar o lună, la Teatrul Național din București avea loc prima reprezentație a acestei piese, care a fost reluată generație după generație, pe scene din România și din afară. Sunt mai multe personaje devenite celebre. În textul de față ne interesează Agamemnon/Agamiță Dandanache. Pe scurt, conducerea centrală a unui partid l-a trimis într-un județ de munte pe domnul amintit pentru a candida și a câștiga alegerile.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

O agitată lună ianuarie

de Mircea Morariu Contributors.ro
Sâmbătă, 18 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Decizia guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe legea vizând alegerea primarilor în două tururi de scrutin accelerează și mai mult viața politică din România. Complet ieșită din tipare, evident ruptă de obișnuința de a face din luna ianuarie una de digestie prelungită, de dulce somnuleț de recuperare de după prea-plinul sărbătorilor de iarnă.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

La granița dintre cotidian și ficțiunea pe care o putem transforma în realitate: miza alegerilor locale

de Cristian Felea Contributors.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Se apropie alegerile locale și o emoție străbate clasa politică pe verticalele și orizontalele sale, dar stările febrile despre care vorbesc nu reverberează și în societate, care privește viitoarele evenimente mai degrabă cu apatie. Mai înainte de a regreta că electoratul nu empatizează și nu încearcă la rândul său, plin de spirit civic, să vină în întâmpinarea alegerilor, ar fi util să vizualizăm absurdul tablourilor de mai sus, recitind dialogul abracadabrant dintre Gabriela Firea și Costel Alexe, altminteri demnitari ai statului român...
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Război şi pace în Era Trump. Competiţia Marilor Puteri pentru supremaţie globală şi deruta strategică a UE

de Contributors.ro
Joi, 16 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Statele Unite, Rusia şi China înţeleg cel mai bine noile realităţi ale (dez)ordinii globale şi dau semne că se adaptează eficient la acest nou realpolitik al lumii, care combină pragmatic pârghiile soft ale competiției (comerţ, diplomaţie publică şi culturală) cu expansiunea hibridă a intereselor proprii (investiţii strategice, intelligence, protecţionism economic, condiţionări dure în zona marilor contracte, influenţă politică externă) dar şi cu puterea militară amenințătoare, în timp ce Uniunea Europeană pare derutată strategic şi confuză, refuzând realismul politic
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Guvernarea locală şi reforma statului: către un nou patriotism

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Joi, 16 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Opoziţia tenace a PSD faţă de orice iniţiativă de modificare a legislaţiei prin care sunt desemnaţi primarii şi preşedinţii de consiliu judeţean este cât se poate de firească. Pentru PSD, cu sau fără Liviu Dragnea la conducere, prioritatea este conservarea hegemoniei la nivelul guvernării locale . Fesenismul, ca ansamblu de practici clientelare, de patronaj şi de control despotic asupra unor întregi comunităţi, se întemeiază pe spoliererea resurselor bugetare : atâta vreme cât îşi păstrează poziţia dominantă la nivelul comunelor, oraşelor şi judeţelor, PSD poate înfrunta intervalul de opoziţie, spre a se regenera în viitor.
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Început rezonabil în transpunerea celei mai nerezonabile directive europene, DAC6. Urmează proba de foc – ghidul care evită amenda de 50.000 de lei

de Adrian Luca Contributors.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Știrea începutului de an în fiscalitate sună ca o premieră încurajantă: vom avea în curând o ordonanță de modificare a Codului de procedură fiscală care își asumă din start un ghid de asistență în aplicare. Orice contribuabil cu dorință de conformare voluntară va tresări când va citi ”ANAF publică pe pagina de internet proprie un ghid prin care detaliază aspectele referitoare la modul de aplicare a prevederilor”, în proiectul postat la sfârșitul săptămânii trecute pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Gabriela Tuftedal
Foto: Arhiva personala

Ce facem cu moartea Cristinei Topescu?

de Gabriela Tuftedal Contributors.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Tragedia aceasta m-a facut sa ma gandesc ca eu, la fel ca si tine care citesti acum, as fi putut fi unul din prietenii ei, dintre cei care ar merita sa fie criticati acum. Pentru ca si eu am prieteni despre care stiu ca sunt singuri dar pe care de multa vreme, din diferite motive, nu i-am intrebat ce mai fac . Ai si tu nu? Cine are moral dreptul sa arunce prima piatra? Prietenii Cristinei, care au constiinta si care se simt vinovati au deja o povara pe umeri, una mare si dureroasa.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

“Oricum ar fi, ei sunt ai noștri!”

de Mircea Morariu Contributors.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Actualitate | Opinii
S-au împlinit la sfârșitul săptămânii trecute două luni de la momentul investirii în funcție a guvernului monocolor condus de dl. Ludovic Orban. Evenimentul nu a trecut neobservat, chiar dacă principala preocupare politică a acestor zile și săptămâni o reprezintă posibilitatea alegerilor anticipate. S-au adus cu această ocazie și laude, s-au formulat și reproșuri. Din categoria acestora din urmă cele mai multe s-au referit la prudența dovedită în luarea unor decizii-cheie legate de probleme ce preocupă marea majoritate a electoratului.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by