OPINII
Barbu Mateescu
Foto: Arhiva personala

La ce să te uiți după ce se anunță rezultatele europarlamentarelor

de Barbu Mateescu Contributors.ro
PSD are în jur de 1680 de primari (oficial). PNL are 1081. PSD are 29 președinți CJ și guvernarea, deci controlează banii. PNL are 8. La parlamentare raportul voturilor a fost 2,3-la-1 pentru PSD. În această campanie, însă, în plan electoral Carmen Avram a fost la fel de irelevantă pe cât a fost Rareș Bogdan de relevant. PNL a recuperat din dezavantajul teritorial printr-o victorie în bătălia vedetelor. Să vedem cât a recuperat.
Laurentiu Stelea
Foto: Arhiva personala

Miliardele ignorate si pierdute

de Laurentiu Stelea Contributors.ro
În perioada în care am servit ca demnitar public piața era inundată cu informații despre cât de bravă este industria de IT si cum face ea 5-6% din PIB, articole care în mare parte par să aibă dreptate. La o privire sumară în care analizezi numai efectele, industria de IT își face datoria și face miliarde. Însă cât din aceste rezultate sunt derivate din politicile publice ale statului roman cu privire la educație, stimularea investițiilor sau oferirea unui mediu corect competitiv în zona tehnologiei informației nu a adresat nimeni, totul rămânând într-o zonă gri.
Alina Dobre
Foto: Contributors.ro

Cum arată campania electorală pentru alegerile europarlamentare în Germania și cum arată la noi în România

de Alina Dobre Contributors.ro
Duminică, 19 Mai 2019 Actualitate | Opinii
În vreme ce România se zbate mai departe în programa națională, în certuri, conflicte, mitinguri eșuate și huiduite, prezentând astfel imaginea unei țări divizate, răzvrătite, obosite de manipulările și subcultura, pe care nici oamenii simpli de la țară nu o mai acceptă, în Europa occidentală campania pentru alegerile europarlamentare este una decentă, fără atacuri infantile sau închipuite la persoană, ci cu programe serioase, argumentate, explicate, mai ales în conceptele partidelor germane serioase.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Cu ce se mai ocupă elefantul roșu din camera vecină

de Cristian Felea Contributors.ro
Vineri, 17 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Aprilie 2019, undeva în nordul țării, foarte aproape de granița României cu Ucraina. Un elicopter K26 zburând foarte jos, peste vârfurile arborilor, pătrunde în spațiul aerian al țării dinspre Teresva și, înainte de a ajunge în apropierea Săpânței, aruncă încărcătura de contrabandă și dă să se întoarcă pe direcția Bedevlia, dar aparatul de zbor nu ia suficientă altitudine și nu poate evita contactul cu liziera, prăbușindu-se în câteva secunde într-un zgomot înfundat de mecanisme frânte. Este încă noapte și, pentru că a avut grijă să intre în România zburând sub plafonul de 100 de metri...
Iovan Drehe
Foto: Arhiva personala

Kerketare – Rețeta noastră secretă – Despre cum ne alegem o temă de cercetare atunci când dorim un doctorat

de Iovan Drehe Contributors.ro
Joi, 16 Mai 2019 Actualitate | Opinii
O mică poveste, dacă tot se poartă, mai personală, dar depersonalizată prin omiterea numelor implicate, fiindcă nu vrem să atentăm la cutumă. A fost odată ca niciodată o perioadă în care mă doream și eu admis la un doctorat și se face că am nimerit în seara dinaintea admiterii la o masă ilustră. Acolo, printre alți colegi de diverse vârste și orientări în ale înțelepciunii teoretice și practice, trona un coordonator (scuzați eufemismul), iar viitorii săi doi doctoranzi își cultivau cuminți bunele relații cu maestrul...
Vlad Zografi
Foto: Arhiva personala

Crescătorii de politicieni

de Vlad Zografi Contributors.ro
Joi, 16 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Dacă într-o discuție cu șoferul de taxi (barometrul meu politic) vrei să fii aprobat fără rezerve, soluția e să spui, pe ton scârbit, „Toți sunt o apă și-un pământ, nimeni nu-i mai breaz”. Dacă simți cumva la celălalt vreo ezitare, trântește-i cu un aer expert „Lasă, dom’le, că știm noi cum stau lucrurile!”, și îți zâmbește complice.
Bogdan Olaru
Foto: Hotnews

Ce sunt aceste mici gângănii și sub ce lupă le vedem mai bine?

de Bogdan Olaru Contributors.ro
Joi, 16 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Ce înseamnă să acționezi împotriva imposturii în domeniul disciplinelor umaniste? Și încă din afara instituțiilor, ocolind mecanismele lor înțepenite (ambele – și cel de perpetuare a erorii, și cel de corectare a ei). Care să fie acea formă de rezistență la sistem, care nu-și propune să distrugă instituțiile, doar să le facă mai bune? (Pentru a nu fi exclus, marginalizat, linșat chiar la locul exercitării profesiei tale.) Ce activism e posibil în domeniul scrierii și al scrierilor? Ei bine, răspunsul survine firesc: să scrii! Să scrii despre operele în cauză comentarii critice.
Dorin Dobrincu
Foto: Arhiva personala

În atenția doamnei Carmen Dan, ministru al Afacerilor Interne. AUTODENUNȚ

de Dorin Dobrincu Contributors.ro
Miercuri, 15 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Doamnă Ministru,

Am înțeles că vreți să derulați o anchetă împotriva celor care au participat la protestul antiDragnea-PSD de la Iași, în ziua de 9 mai 2019. Din capul locului mărturisesc că am fost acolo, alături de mii și mii de oameni. Liviu Dragnea, președintele partidului dvs., ne-a numit „derbedei”, la fel cum Ion Iliescu i-a numit „golani” pe protestatarii din 1990, iar Nicolae Ceaușescu i-a numit „huligani” pe protestatarii din decembrie 1989.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Opiniile lui Nicolae Ceauşescu despre drepturile omului în România şi R.S.S. Moldovenească (1989)

de Petre Opris Contributors.ro
Miercuri, 15 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Unul dintre motivele pentru care Nicolae Ceauşescu era criticat în anul 1989, în presa din străinătate, a fost nerespectarea drepturilor omului în România. Informaţiile din mass-media occidentală despre abuzurile reale sau imaginare săvârşite de autorităţile de la Bucureşti se bazau pe relatările unor membri ai ambasadelor de la Bucureşti, pe ştirile provenite de la diverşi martori oculari, precum şi pe reportajele realizate de ziariştii străini care au vizitat România în perioada respectivă.
Silviu Nate
Foto: Arhiva personala

Întâlnirea Pompeo-Lavrov sau reflexia globală a două sisteme politice cu valori diferite

de Silviu Nate Contributors.ro
Miercuri, 15 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Întrevederea la Soci din 14 mai 2019 a Secretarului de stat american Mike Pompeo cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, afișează contrastele dintre Washington și Moscova cu privire la politica globală. Pe fondul unei atmosfere distante și tensionate a fost reiterată necesitatea dialogului bilateral permanent, fiind surprinse o serie de probleme globale, începând cu Venezuela, Peninsula Coreeană și Iran, și încheind cu Ucraina, Siria și Afganistan.
Barbu Mateescu
Foto: Arhiva personala

Evaluare cu două săptămâni înainte de finalul campaniei pentru europarlamentare

de Barbu Mateescu Contributors.ro
Luni, 13 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Voi trece în revistă competitorii la europarlamentare, în ordinea mărimii electoratului maximal, cel surprins de sondajele CURS șiIMAS (cum ar fi scorurile dacă toți cei 10 milioane de oameni care au o opțiune de vot chiar ar vota?). Voi lua în calcul însă și mobilizarea, identificabilă prin sondaje care se concentrează asupra opțiunii de vot a celor foarte hotărâți să vină (INSCOP și D&D Research). Nu mă voi aventura să intuiesc gradul de mobilizare al fiecărui electorat în ziua votului, chiar în timp ce citești aceste cuvinte lucrurile putându-se schimba semnificativ într-un fel sau altul.
Daniel Musat
Foto: Arhiva personala

China, SUA și «războiul comercial» Game of Loans și Marele Salt tehnologic

de Daniel Musat Contributors.ro
Luni, 13 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Idei principale: - Prin Inițiativa Drumul Mătăsii China încearcă să își construiască, la nivel planetar, accesul la zonele cu resurse naturale esențiale producției, dar și la piețe de desfacere pentru uriașa sa industrie; - Pentru țările în curs de dezvoltare se oferă, la pachet, atât proiecte, cât și finanțare, însă practicile de creditare îi fac pe unii beneficiari să invoce "un nou colonialism"; - China se află totuși într-un punct de inflexiune – capcana venitului mediu, din care doar 10% din țări au ieșit în ultimii 60 de ani. Cum va reuși să evite stagnarea?
Silviu Cerna
Foto: Arhiva personala

Mentalitatea anticapitalistă: o mare problemă a României

de Silviu Cerna Contributors.ro
Sâmbătă, 11 Mai 2019 Actualitate | Opinii
În România, cuvântul „capitalism” a fost atât de compromis de propaganda comunistă încât chiar și acum, la treizeci de ani de la căderea comunismului, pare imposibil de reabilitat. După decenii în șir de anatemizare, acest cuvânt este încă utilizat ca o sperietoare de către anticapitaliștii din diverse părți ale eșichierului politic. Astfel, în ultimele discursuri electorale, el servește pentru a acuza și discredita Occidentul, care „vrea să ne fure resursele”, „exploatează poporul român”, „ne vinde alimente contaminate” ș.a.m.d.
Andreea Ofițeru
Foto: Hotnews

Aplaudacii doamnei Dăncilă. Câteva observații despre (re)educarea de la Lipova

de Andreea Ofițeru HotNews.ro
Sâmbătă, 11 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Protestul anti-PSD de la Lipova, județul Arad, la care au participat mai mulți elevi, mi-a adus aminte de o altă manifestare de anul trecut, din aprilie, de la Pitești, la care zeci de copii de școală primară și de grădiniță erau scoși de profesorii lor la defilare în cinstea politicienilor veniți de la București.
Claudia Pirvoiu
Foto: Hotnews

Succesul Europei de la Sibiu vs. eșecul PSD de la Iași și Cluj

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 10 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Ce și-a imaginat Liviu Dragnea când a hotărât să organizeze mitingul PSD la Iași, chiar de ziua Europei? Că va pune într-un con de umbră Summit-ul de la Sibiu? Că va recuceri partea din Moldova care a început să se ridice? Greu de spus. Cert este că decizia lui s-a tranformat într-o grea lovitură în imaginea PSD și a pus într-un puternic contrast două Românii, ceea ce, în mod evident, a fost în defavoarea partidului pe care îl conduce.
Alexandra Mercescu
Foto: Arhiva personala

Judecătorii Curților Constituționale și politica

de Alexandra Mercescu Contributors.ro
Joi, 9 Mai 2019 Actualitate | Opinii
La nivel global asistăm la o creștere a rolului judecătorilor în guvernarea polis-ului (destul de ironic, asumarea unui rol de legislator pozitiv, deci de autoritate care creează drepturi și indică măsuri precise de urmat, nelimitându-se la un rol negativ de anulare a legilor și actelor neconstituționale este fix ceea ce Hans Kelsen, mintea care a gândit în anii 1930 sistemul de control constituțional, nu și-ar fi dorit). Nu de puține ori, avem de-a face cu intervenții spectaculoase ale judecătorilor în viața comunității. Ran Hirschl, autor american de drept constituțional, vorbește despre o „juristocrație”...
Alexandru Lazescu
Foto: Arhiva personala

Cum se văd la Bruxelles viitorul UE și noua lume multipolară

de Alexandru Lazescu Contributors.ro
Miercuri, 8 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Atunci cînd abordează chestiunile legate de securitate și de poziționare în contextul geopolitic global, explicitînd cele cinci direcții strategice de acțiune pe care ar trebui să le aibă în vedere UE în perioada următoare, Comisia Europeană evită cu desăvîrșire să facă vreo referire la NATO, Statele Unite sau la partenariatul euro-atlantic
Roxana Wring
Foto: Arhiva personala

Patrimoniul arhitectural al Bucureștiului – incompetență si corupție

de Roxana Wring Contributors.ro
Miercuri, 8 Mai 2019 Actualitate | Opinii
De curând, rectorul Academiei de Știiințe Economice a confirmat că un colos de sticlă si oțel, parașutat parcă dintr-un peisaj american, va fi alipit de cladirea ASE(1). Proiectul imobiliar va distruge nu numai valoarea arhitecturală a imobilului ASE, clasat monument istoric, dar și valoarea urbanistică a întregului front nordic al zonei construite protejate Piața Romană(2). Din proiect va face parte și cladirea de lângă ASE, construită în stil neo-romantic la începutul secolului XX, și clasată în 2013 pentru a fi salvată de la demolare.
Claudia Pirvoiu
Foto: Hotnews

Campania electorală la români: agheasmă, mici și dans

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marţi, 7 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Am urmărit, zilele trecute, o dezbatere electorală captivantă, găzduită de un post de televiziune belgian. Șase candidați la europarlamentare răspundeau unor întrebări puse de reprezentanții unui electorat tânăr. Ulterior, 109 tineri votau în ce măsură răspunsurile erau sau nu convingătoare. Însă nu formatul emisiunii mi-a atras atenția în mod deosebit, ci dezbaterea în sine, temele de discuție și atitudinea candidaților. Apoi am făcut o comparație cu zgomotul electoral de la noi.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Despre nevrozele şi viitorul incert al Uniunii, la summitul de la periferia Europei

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 7 Mai 2019 Actualitate | Opinii
Summitul de la Sibiu nu va fi ceea ce era gândit initial să fie și nu va produce deciziile epocale pe care le prevedeau liderii europeni acum o jumătate de an. Nu are cum, în faza în care ne aflăm. Amânarea Brexitului, în primul rând, dar și distanța mult prea scurtă până la alegerile europarlamentare, practic de doar două săptămâni (majoritatea membrilor Consiliului European sunt şi „jucători” implicaţi electoral), vor reduce destul de mult mizele și posibilitățile reuniunii șefilor de stat sau de guvern prezenți la Sibiu de a configura decizii politice și strategice stabile pe termen lung...

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version