OPINII
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

Câteva sfaturi pentru viitorul ministru al Educatiei

de Mihai Maci Contributors.ro
Ştiu – o ştiu prea bine! – nu sunt decât un oarecare, ce a îmbătrânit ca lector într-o universitate de provincie. Nu pot vorbi nici în numele teoriilor proprii, nici în numele funcţiilor, nu am specializări în “managementul educaţiei” şi nici nu sunt “expert” în problemele învăţământului... Am căutat să înţeleg educaţia aşa cum încerc să mă văd pe mine însumi: fără iluzii, fără nostalgii, fără scuze de circumstanţă, fără ură, dar şi fără (auto)compătimire. În numele acest efort de sinceritate (care, proiectat asupra învăţământului, e unul de luciditate), cred că am şi eu dreptul de a-mi spune părerea.
Andrada Ilisan
Foto: Arhiva personala

Cum recunoști un psihopat: după nevinovăție

de Andrada Ilisan Contributors.ro
Voi aduce în discuție acel sentiment de vinovație ce apare în urma răului făcut în imediata apropiere, nu despre vina abstractă care ține de amorul propriu. Nu vina mea ca distrug planeta, ci vina mea că sunt vanitos, impulsiv, egoist, adică în general vina ce decurge din autoiluzionare și răul comis asupra celuilalt. Vina din relația mea cu soția mea, nu din relația cu planeta. Nu vina că stric stratul de ozon, ci vina față de prietenul cel mai bun sau față de soră care înregistrează realitatea mea cea mai personală. Ca orice chestiune de pe lume, valoarea discuției e dată de rezonabilitate.
Cristina Prună
Foto: Arhiva personala

Op-ed Măsurile imediate pentru salvarea sectorului energetic

de Cristina Prună Contributors.ro
Marţi, 15 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Este limpede că România, sub guvernarea PSD-ALDE, a devenit o țară care nu mai știe să își folosească resursele în interesul cetățenilor săi. Sectorul energetic, de care depinde întreaga economie și confortul nostru de zi cu zi, a fost căpușat, infestat cu sinecuri, decapitalizat și abandonat în negura discursurilor ultra-naționaliste. În aceste condiții, sectorul energetic nu ar trebui să lipsească din soluțiile pentru o nouă guvernare.
Dacian Dolean
Foto: Contributors.ro

Despre utilitatea temei pentru acasă la elevii din clasele primare: Rezultatele primului studiu experimental pe aceasta temă din România

de Dacian Dolean Contributors.ro
Marţi, 15 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Utilitatea temei pentru acasă a fost subiectul a peste 100 de ani de dezbateri și în ultimii ani această temă și-a găsit locul și în spațiul public din România. Părerile abundă, dar puține sunt argumentate științific. Daca studiem literatura de specialitate observăm că cercetările științifice au găsit în general o corelație pozitivă între volumul temei pentru acasă și performanța elevilor de liceu (deși nici un studiu nu arată o relație clară de cauzalitate). Cu toate acestea, efectul temei asupra performanței elevilor din clasele primare este încă neclar
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

Valentina Ivan (Enercap). Ar fi investitorii interesați de piața de termoficare din România?

de Otilia Nutu Contributors.ro
Marţi, 15 Oct 2019 Actualitate | Opinii
În ultimii ani, sectorul de termoficare în România se află într-un declin accelerat, așa că se pune întrebarea: mai are încălzirea centralizată sens din punct de vedere economic? Cel mai simplu ar fi să ne uităm dacă există posibili investitori privați în acest sector. Am discutat cu Valentina Ivan, Energy Policy Director al fondului de investiții EnerCap Capital Partners, care a investit în Europa peste 600 milioane Euro în proiecte de energie regenerabilă, și care vrea să investească în România și în sectorul de cogenerare de înaltă eficiență (centrale ce ar putea înlocui CET-urile existente).
Tudor Calin Zarojanu
Foto: Arhiva personala

Despre cât de nocive sunt Facebook, Wikipedia, Google și în general Internetul

de Tudor Calin Zarojanu Contributors.ro
Duminică, 13 Oct 2019 Actualitate | Opinii
„Pe Facebook proliferează fake news-urile, știri de acum șapte ani apar ca noi, bântuie false apeluri umanitare, sunt omorâte vedete care trăiesc etc.” Așa este, din păcate. Desigur, ca și la televizor, ca și în presa scrisă, dar mai ales ca și în declarațiile noastre, ale tuturor, de tipul „Știu eu precis”, „Nu e așa, stai să-ți explic”, „Cunosc eu pe cineva care…”
Valeriu Stoica
Foto: Hotnews

Care sunt prioritățile pentru noul guvern și de ce e nevoie neapărat de anticipate. Interviu cu Valeriu Stoica, după moțiune

de Contributors.ro
Joi, 10 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Care sunt urgențele, în viziunea lui Valeriu Stoica, pe care le va avea noul guvern de tranziție: anularea consecințelor OUG 114, desființarea secției speciale, restabilirea atribuțiilor președintelui în numirea procurorilor și reorganizarea Poliției. Și de ce e esențală o alianță a PNL cu USR la alegerile locale: "Să nu uităm că de-a lungul ultimilor 30 de ani, chiar atunci când PSD nu a fost la guvernare, PSD a guvernat România la nivel local. Și încă o guvernează..."
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

Claudiu Crețu, ELCEN. Vom mai avea căldură la iarnă în București?

de Otilia Nutu Contributors.ro
Joi, 10 Oct 2019 Actualitate | Opinii
De când a venit frigul, din ce în ce mai mulți consumatori din București reclamă lipsa căldurii și a apei calde, iar anul trecut am avut un număr serios de probleme în sistem: cca 3500 de avarii la rețeaua RADET și pierderi de 2000 t/h prin găurile din rețelele de transport și distribuție a energiei termice. În ce măsură sistemul de termoficare mai face față unei ierni și ce trebuie făcut de urgență?
Lucian Bondoc
Foto: Arhiva personala

ANALIZA De ce o idee cheie a legilor proprietății a reprezentat o eroare majoră de politică publică care încă produce efecte?

de Lucian Bondoc Contributors.ro
Joi, 10 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Cele de mai jos se referă la abordarea proprietății în România și încearcă să arate că principala eroare de politică publică în materie din ultimii 30 de ani a fost reprezentată de privilegierea de către legile proprietății a restituirii în natură. Scopul vizează mai buna înțelegere a unor dinamici încă în derulare în societate și o contribuție la ce ar fi de făcut în continuare.
Dan Nica
Foto: AGERPRES

De ce mi-e rușine, ca gălățean, că Dan Nica a fost propunerea României pentru postul de comisar european

de Iulian Grosu HotNews.ro
Miercuri, 9 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Inițial, mi-a venit să râd când am auzit că Dan Nica a fost propus, alături de Rovana Plumb, pentru postul de comisar european din partea României. Apoi m-a încercat un sentiment de revoltă amestecat cu rușine pentru că un asemenea personaj, care conduce de 22 de ani Galațiul spre dezastru, ar putea fi recompensat de partid cu o funcție înaltă în executivul Uniunii Europene.
Alexandru Lazescu
Foto: Arhiva personala

Costurile și beneficiile moțiunii de cenzură

de Alexandru Lazescu Contributors.ro
Miercuri, 9 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Una dintre enigmele momentului este ce anume i-a determinat pe liberali să se zbată atîta să depună o moțiune de cenzură din care, indiferent de rezultatul votului de pe 10 octombrie, vor ieși prost. Dacă, așa cum se speculează, Klaus Iohannis este cel care a presat pentru asta, raportul costuri – beneficii nu este nici pe departe unul teribil, inclusiv din punctul său de vedere.
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Rusia, UE și refacerea conviețuirii geopolitice pe linia Kiev-Chișinău-Tbilisi

de Denis Cenusa Contributors.ro
Miercuri, 9 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Examinarea ultimelor evoluții din Europa arată că deschiderea actorilor europeni față de Rusia rezultă din dezlegarea unei serii de noduri critice. Astfel, se domolește panica legată de ascensiunea populismului eurosceptic. Deși deocamdată parțiale și temporare, reculurile populiștilor pro-ruși în Italia, Grecia, mai recente în Austria (alegerile anticipate din septembrie 2019), calmează temerile anti-populiste în principalele capitale europene.
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

Dr. Ing. Ioan Bitir-Istrate (UPB – Energetică). Debranșarea în masă de la termoficare și conectarea la gaze ar fi imposibilă pe termen scurt

de Otilia Nutu Contributors.ro
Miercuri, 9 Oct 2019 Actualitate | Opinii
O îngrijorare reală – și cât se poate de legitimă – a locuitorilor din orașele mari este că sistemele de termoficare, abandonate de decidenți, nu pot oferi confort și siguranța căldurii pe termen lung. De aceea, singura soluție ar fi centrala individuală. Ca să ne explice pe scurt și pe înțelesul tuturor dacă lucrurile stau într-adevăr așa, l-am întrebat pe Dr. Ing Ioan Bitir-Istrate, Facultatea de Energetică, Universitatea Politehnica București, care are peste 20 de ani de experiență în studii pentru domeniul energetic (audituri energetice, bilanțuri energetice, studii de fezabilitate, strategii energetice).

Vezi dialogurile anterioare pe subiect:

Dialoguri “la cald” (III) – Eugenia Gușilov (ROEC). Termoficarea eficientă e soluția spre care se îndreaptă UE

Dialoguri ”la cald” (II) – Liviu Popa (RADET Constanța). Cum poate fi redresat un sistem de termoficare în picaj?

Dialoguri ”la cald” (I) – Ana Maria Icătoiu. Cum ne încălzim la iarnă?

Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

Eugenia Gușilov (ROEC), despre riscul foarte mare ca Bucureștiul să rămână fără termoficare în urmatorii ani

de Otilia Nutu Contributors.ro
Marţi, 8 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Incertitudinea privind sectorul de termoficare în București se adâncește, odată cu procesul intentat de ELCEN pentru a-și recupera datoria de 3,8 miliarde lei de la Primăria Bucureștiului. De infinitele procese și proceduri de insolvență s-ar putea bucura cel mult avocații, în timp ce se pierd fonduri europene și nu se face nimic pentru îmbunătățirea calității serviciului pentru populație. În acest timp, țările occidentale se îndreaptă din ce în ce mai mult spre soluții de încălzire eficiente, inclusiv termoficare, spune Eugenia Gușilov, expert în energie și director fondator al think tank-ului Romania Energy Center (ROEC).
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Controversa „Șora”

de Mircea Morariu Contributors.ro
Marţi, 8 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Toți cei care îl atacă astăzi ignobil pe dl.Șora se fac că uită ce a urmat în viața filosofului după debarcarea din fruntea ESPLA. Fapte rezumate de însuși dl. Sora într-o postare pe contul domniei-sale de Facebook din data de 29 noiembrie 2017. E vorba despre o postare în care filosoful vorbește, între altele, despre șocul avut în clipa în care a aflat că a fost turnat “organelor specializate” chiar de fiul domniei-sale.
Cristina Cioaba
Foto: Arhiva personala

Cui îi e frică de Mihai Șora?

de Cristina Cioaba Contributors.ro
Marţi, 8 Oct 2019 Actualitate | Opinii
De câteva zile nu reușesc, oricât de mult m-aș strădui, să înțeleg de unde, cum și de ce s-a stârnit valul de furie&ură împotriva unui filmuleț de reclmă în care un om vorbește despre bucuria de trăi în libertate după ce a cunoscut o viață întreagă ce înseamnă lipsa ei. Și eu am cunoscut această lipsă, puțină vreme și, cu toate că nu am făcut pușcărie, nu am fost urmărită, persecutată, torturată, totuși am simțit pe pielea mea frica, frigul, foamea. Și asta m-a făcut să sufăr.
Dorin Dobrincu
Foto: Arhiva personala

Câteva observații în jurul „cazului” Mihai Șora

de Dorin Dobrincu Contributors.ro
Sâmbătă, 5 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Prin apariția în reclama de la eMAG, Mihai Șora a stârnit, involuntar, o întreagă campanie împotriva sa. De la stânga (extremă) la dreapta (extremă) mulți indignați s-au apucat să-i scormonească trecutul și să dea lecții despre cum trebuia se poarte Șora în trecut, ce (nu) trebuia să facă în ultimii ani sau zilele acestea. Și l-au asociat cu personaje odioase din istoria recentă, i-au atribuit calități pe care nu le-a avut, l-au făcut responsabil moral de fapte pe care nu le-a comis.
Raul Patrascu
Foto: Arhiva personala

Batjocura PSD din Sănătate – rezidenții, acești iobagi ai Sistemului

de Raul Patrascu Contributors.ro
Sâmbătă, 5 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Spitale noi, nu avem. Spitale mai curate, nu avem. Românii încă mor cu zilele în spitalele noastre, cam 120.000 pe an (Eurostat, decese ce puteau fi prevenite). Zilele acestea am asistat la încă o batjocură a Guvernului Dăncilă, de data aceasta la adresa tinerilor medici absolvenți, fără niciun venit din luna iunie, care ar fi trebuit să susțină concursul de rezidențiat și să își înceapă activitatea în ianuarie 2019. Ne aflăm în situația incertă de a nu ști sigur dacă acesta va putea fi organizat, sau când.
Brindusa Armanca
Foto: Arhiva personala

Libertatea presei și captura media

de Brindusa Armanca Contributors.ro
Vineri, 4 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Nici nu s-a instalat bine noua președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că douăzeci de organziații media europene și internaționale i-au și expediat o scrisoare pentru a se asigura că libertatea presei, accesul la informațiile publice și siguranța jurnaliștilor vor sta permanent în atenția decidenților Uniunii Europene.
Dorin Popescu
Foto: Arhiva personala

Chișinău – Putin ante portas

de Dorin Popescu Contributors.ro
Vineri, 4 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Pas cu pas se apropie falimentul ideii românești în R. Moldova– cel puțin falimentul celei politice/geopolitice (încă nu și decontarea acestui faliment, la București și Chișinău), pe baza deteriorării considerabile (aproape iremediabile) a capacității (acum nepermis de modeste, a) Bucureștiului de a sprijini ideea pro-europeană și pro-românească în R. Moldova.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version