​Acționând pentru un important distribuitor de carburanți cu activitate în zona de sud și sud-est a țării, avocații STOICA & ASOCIAȚII au câștigat un litigiu complex privind anularea unei mărci care ar fi putut avea drept efect împiedicarea desfășurării în continuare a activității comerciale a clientului. Premisa acestui litigiu a constat în conflictul dintr-un nume comercial utilizat cu funcție de marcă pentru o perioadă îndelungată de timp și valabilitatea unei mărci ulterioare înregistrate de un terț.

Daniel Aragea, Yolanda BeșleagăFoto: STOICA & ASOCIATII

În prima fază procesuală, pe baza probatoriului complex propus în sprijinul dovedirii cererii de chemare în judecată, Tribunalul București a admis cererea, dând câștig de cauză clientului și a arătat - în ampla motivare bazată pe criteriile dezvoltate în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene - raționamentul ce a condus la concluzia că ambele cauze de nulitate sunt fondate, marca fiind înregistrată atât cu rea-credință, cât și cu vătămarea unui nume comercial protejat de Convenția de la Paris din 1883 pentru protecția proprietății industriale.

În cadrul apelului promovat de pârâtă, Curtea de Apel București a întărit cele statuate de primă instanță, arătând existența unui consorțiu fraudulos implicat în înregistrarea mărcii și a aplicat la speță cerințele legale necesare pentru protecția numelui comercial utilizat cu funcție de marcă.

Decizia Curții de Apel București a rămas definitivă prin anularea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a recursului promovat.

Echipa de avocați STOICA & ASOCIAȚII a fost formată din Daniel Aragea (Partner) și Yolanda Beșleagă (Senior Associate).

Daniel Aragea: “Miza acestui litigiu a constat în protejarea activității clientului prin desfășurarea neîngrădită a activității sub numele ce i-a consacrat reputația comercială. Implicațiile economice ar fi fost foarte mari pentru clientul nostru în cazul respingerii acțiunii în anularea mărcii. Din punct de vedere juridic, pe lângă un probatoriu complex strâns cu sprijinul clientului, litigiul a presupus o aplicare a ipotezei anulării înregistrării unei mărci cu rea-credință în cazul unui consorțiu fraudulos și o rezolvare a conflictului ce poate exista între un nume comercial anterior și o marcă ulterioară. Instanțele au tranșat cele două chestiuni juridice complexe în favoarea clientului nostru, reușind astfel să protejăm juridic numele comercial utilizat cu funcția de marcă chiar și împotriva unei mărci care este înregistrată ulterior.”

Constituită în anul 1995, STOICA & ASOCIAȚII a câștigat recunoaștere națională şi internațională în lumea dreptului şi a mediului de afaceri, prin întreaga sa activitate de asistență juridică şi de reprezentare a unui portofoliu vast de clienți. De la înființare și până în prezent, avocații din cadrul STOICA & ASOCIAȚII au făcut dovada că sunt o echipă puternică, întemeiată pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & ASOCIAȚII a dobândit o excelentă reputație națională şi internațională. Performanțele sale profesionale sunt recunoscute ca atare în cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.