DEFENSE
Portavionul Liaoning, inainte de a intra in reparatii in China
Foto: Wikipedia Commons - N328KF

O victorie a Americii asupra Chinei într-un război regional nu mai este asigurată / Fost amiral american: Statele Unite ar putea pierde (analiză Reuters)

de Sebastian Balanica HotNews.ro
Marţi, 23 Apr 2019 Actualitate | Defense
Președintele Chinei, Xi Jinping, a transformat Armata Populară de Eliberare într-o forță care reduce în ritm rapid decalajele față de forța militară a Statelor Unite - iar în unele domenii vitale chiar a depășit-o, scrie Reuters, într-o amplă analiză dedicată dezvoltărilor militare ale gigantului asiatic, concluzionând că "o victorie a Americii asupra Chinei într-un război regional nu mai este asigurată".
F-16V
Foto: Lockheed Martin

Avioane de vânătoare pentru România - Ministrul Apărării: „Dorința mea e să mergem pe avioane F-16 noi. F-35 e prea mult pentru noi acum”

de Victor Cozmei HotNews.ro
Joi, 18 Apr 2019 Actualitate | Defense
România a trimis deja toate documentele către Portugalia pentru a achiziționa alte cinci aeronave F-16 modernizate care să completeze actuala escadrilă 53 unde au fost cumpărate deja 12 de astfel de avioane de vânătoare. Pe lângă acestea, MApN ar mai vrea să cumpere alte 36 de aeronave de vânătoare. „Dorința mea e să mergem pe următoarele 36 de avioane noi” a spus ministrul Apărării, abordând și informațiile cum că SUA ar putea include România în programul F-35 încă de pe acum.
Transportorul blindat 8X8 Agilis
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ministrul Apărării despre situația Rheinmetall-Moreni: „E posibil să continuăm colaborarea cu ei. Vom lua o decizie dacă vom continua programul Agilis sau alegem blindatele Puma”

de Victor Cozmei HotNews.ro
Joi, 18 Apr 2019 Actualitate | Defense
Au existat discuții în interiorul MApN pentru a se renunța la realizarea transportorului blindat 8X8 Agilis de către nemții de la Rheinmetall la uzina de la Moreni și în schimb de a se achiziționa blindate PUMA, recunoaște ministrul Apărării, Gabriel Leș, confirmând informațiile publicate de HotNews.ro în urmă cu două zile. Totuși, ministrul spune că momentan nu s-a luat o decizie la nivelul specialiștilor din MApN și că indiferent car e va fi, Agilis sau Puma, integrarea în industria de apărare s-ar putea face tot la Moreni. „Este posibil să continuăm colaborarea cu Rheinmetall”, a spus Leș.
Corveta SIGMA 10514
Foto: Damen

Achiziția corvetelor - o decizie ar putea veni „în două-trei săptămâni”. Ministrul Apărării spune că ar putea fi și anulată procedura

de Victor Cozmei HotNews.ro
Joi, 18 Apr 2019 Actualitate | Defense
În momentul de față Ministerul Apărării nu a luat încă o decizie privind achiziția celor patru corvete multifuncționale, procedură suspendată din ianuarie după ce ministerul a formulat o plângere penală. În „maxim două-trei săptămâni” ar putea veni o decizie, a declarat joi ministrul Apărării, Gabriel Leș, recunoscând că decizia ar putea fi atât de anunțare a unui câștigător, cât și de anulare a procedurii.
Generalul Chuck Wald
Foto: Hotnews

​INTERVIU Fost general american, despre cum ar trebui să se apere România de Rusia la Marea Neagră și care ar fi membrul NATO ce ar putea părăsi alianța. PLUS: Ar trebui să cumpărăm F-35 în loc de F-16?

de Victor Cozmei HotNews.ro
Miercuri, 17 Apr 2019 Actualitate | Defense
„Riscurile ca SUA să părăsească NATO sunt zero. Alte state ar putea părăsi Alianța”, spune fostul general Charles Wald, fost șef adjunct al forțelor americane în Europa într-un interviu acordat HotNews.ro. Generalul a vorbit despre ce fel de achiziții militare crede că ar trebui să facă România, cum să se poată apăra la Marea Neagră și a abordat și dislocarea în România a unei baterii anti-rachetă THAAD de către SUA care, împreună cu scutul antirachetă de la Deveselu și sistemul Patriot achiziționat de România, ar face din țara noastra un lider al apărării antirachetă: „Veți avea cele mai bune capacități antiaeriene din întreg NATO”.
MLI PUMA
Foto: Rheinmetall

Armata ar fi vrut să achiziționeze de urgență 173 de blindate PUMA de la Rheinmetall și să renunțe în schimb la dezvoltarea la Moreni a transportorului blindat Agilis

de Victor Cozmei HotNews.ro
Luni, 15 Apr 2019 Actualitate | Defense
MApN ar vrea să achiziționeze 173 de blindate PUMA de la nemții de la Rheinmetall, iar aceștia să realizeze ca offset o parte din subsisteme în România. În schimbul acestei achiziții, MApN ar vrea să tragă pe linie moartă programul transportorului blindat 8X8 Agilis pentru care Rheinmetall a înființat o firmă româno-germană cu Uzina de la Moreni. Transportorul Agilis 8X8, odată dezvoltat, ar fi un produs al României ce ar putea fi exportat și altor state interesate. Agilis ar fi trebuit să completeze inventarul transportoarelor blindate moderne ale Armatei ca variantă amfibie, după ce Guvernul român a decis în urmă cu doi ani să cumpere și Piranha 5, un model care nu e amfibiu.
Interceptor din sistemul THAAD
Foto: Captura YouTube

Un sistem antirachetă THAAD al Statelor Unite va fi adus în România cât timp scutul de la Deveselu va trece printr-un proces de actualizare

de Victor Cozmei HotNews.ro
Joi, 11 Apr 2019 Actualitate | Defense
Sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior, transmite MApN. În perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO va asigura o capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice, prin desfășurarea în țara noastră a unui sistem de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparţinând Statelor Unite ale Americii, mai anunță MApN.
Exercitiu NATO in Marea Neagra
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

​VIDEOREPORTAJ Cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră care a pus Rusia pe jar

de Victor Cozmei HotNews.ro
Marţi, 9 Apr 2019 Actualitate | Defense
Cel mai activ punct de pe harta operațiunilor NATO în aceste zile este Marea Neagră. Forțele Navale Române organizează cel mai amplu exercițiu militar al alianței de pe flancul sud-estic - SEA SHIELD 19. Peste 2.000 de militari, 20 de nave de luptă, elicoptere și avioane de vânătoare - o desfășurare de forțe care a pus Rusia pe jar și a determinat-o să se mobilizeze cu nave și sisteme de rachetă în Marea Neagră. HotNews.ro a fost în largul Mării Negre și a surprins imagini inedite cu și de pe navele de război ale României și aliaților.
Piranha 5 cu turela cu tun 30 mm in teste in Norvegia
Foto: Hotnews

VIDEO Cum a fost testată în Norvegia turela cu tun de 30 de mm ce va fi asamblată în România pentru transportoarele blindate Piranha 5

de Victor Cozmei HotNews.ro
Joi, 4 Apr 2019 Actualitate | Defense
Turela telecomandată UT-30 produsă de israelienii de la Elbit pentru transportoarele blindate Piranha 5 ale României, despre care ministrul Apărării anunța în februarie că a picat primele teste, a fost testată din nou, cu succes de data aceasta, în Norvegia, în fața specialiștilor MApN. Într-un clip video de la testare se vede cum turela cu tun de 30 de mm, montată pe un transportor Piranha 5, este testată în diferite condiții și lovește ținte statice și în mișcare. Turela urmează să fie produsă în România pentru variantele de luptă din cele 227 de Piranha 5 pe care România le cumpără cu 900 mil. de euro.
Exercitiu militar naval NATO in Marea Neagra
Foto: NATO

Sea Shield 2019 - cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră din acest an: 20 de nave militare, peste 2.000 de militari și avioane de vânătoare MiG 21 și F16

de Victor Cozmei HotNews.ro
Marţi, 2 Apr 2019 Actualitate | Defense
Forțele Navale Române organizează cel mai mare exercițiu multinațional naval - SEA SHIELD 19 - care va avea loc între 2 și 13 aprilie în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre. La exercițiul din acest an participă 14 nave militare românești şi șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, dar și avioane de vânătoare Mig 21 și F-16.
Sistemul de rachete HIMARS
Foto: Wikipedia

Lockheed Martin a primit o comandă de rachete pentru sistemele HIMARS achiziționate de România

de Victor Cozmei HotNews.ro
Joi, 28 Mar 2019 Actualitate | Defense
Compania Lockheed Martin a primit o comandă din partea Departamentului de Apărare SUA de peste 1,1 miliarde de dolari pentru sisteme de rachete ce au fost contractate de România, Polonia și Bahrain. Sistemele pe care Lockheed Martin le va produce țin de achiziția de către România a sistemelor de artilerie reactivă HIMARS pentru circa 1,5 miliarde de dolari, contract semnat în urmă cu un an.
Lansator mobil cu rachete antinava
Foto: Wikimedia Commons

​FOTO Achiziția sistemelor cu rachete anti-navă pentru coasta Mării Negre: Patru firme au intrat în cursă. Ce rachete propun

de Victor Cozmei HotNews.ro
Luni, 25 Mar 2019 Actualitate | Defense
România va plăti aproape 137 de milioane de euro fără TVA pe un sistem de instalații mobile de rachete antinavă care vor fi dispuse pe coasta Mării Negre. Licitația, lansată anul trecut și apoi suspendată pe final de an, a ajuns acum în perioada depunerii ofertelor. Patru mari firme și-au luat avizele de securitate și intră în cursă pentru acest contract, potrivit informațiilor HotNews.ro. Alegerea unui tip de rachete antinavă pentru bateriile de coastă ar putea avea o miză mult mai mare pe termen mediu și lung. Asta pentru că o altă achiziție ce conține același tip de armament - cele patru corvete multifuncționale, la pachet cu modernizarea celor două fregate Type 22 - este momentan suspendată.
Airbus H145M
Foto: Airbus

​FOTO Airbus reintră în competiția elicopterelor pentru Armată: Ce model de atac propune pe lângă multirolul H215M produs în fabrica deschisă la Brașov

de Victor Cozmei HotNews.ro
Vineri, 22 Mar 2019 Actualitate | Defense
Producătorul european Airbus, care a deschis încă din 2016 o fabrică la Ghimbav lângă Brașov, a primit o cerere de informații de la Armata română pentru elicoptere de atac și multirol, un program pentru care se poartă negocieri și cu alte companii din domeniu de câțiva ani. Cererea Armatei vizează 24 de elicoptere de atac și 21 de elicoptere multirol, inclusiv pentru forțele navale, iar Airbus propune, pe lângă elicopterul H215M pe care ar vrea să-l producă la fabrica din Brașov, un nou model: H145M, un elicopter de atac ușor, lansat abia de câțiva ani, dar care deja a fost cumpărat de țările vecine precum Ungaria și Serbia. Concurența? Bell cu elicopterele Ah-1Z Viper și UH-1Y Venom și Sikorsky cu celebrul Blackhawk.
Lansarea unei rachete Patriot
Foto: DVIDS

Armata a plătit 85 de milioane de dolari pentru un lot de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemul Patriot achiziționat de România

de Victor Cozmei HotNews.ro
Vineri, 15 Mar 2019 Actualitate | Defense
România a plătit 85.160.996 dolari pentru achiziția unui lot de rachete PAC-2 GEM-T destinate sistemelor sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, anunță MApN. Plata a fost făcută după semnarea, în luna februarie a acestui an, a Amendamentul 3 al Scrisorii de Ofertă și Acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA). România a decis să achiziționeze șapte baterii Patriot în configurația 3+, la pachet cu peste 200 de interceptoare - totul pentru circa 3,9 milioane de dolari în urma unui acord guvern la guvern cu SUA. În 2018 au fost plătite primele patru sisteme.
F16 din dotarea RoAF
Foto: Forțele Aeriene Române / Bogdan Aaron PANTILIMON

​​FOTO Avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au intrat în serviciul de poliție aeriană sub comandă națională

de Victor Cozmei HotNews.ro
Joi, 14 Mar 2019 Actualitate | Defense
Avioanele de vânătoare F-16 ale escadrilei 53 Warhawks au intrat oficial, de joi, în cadrul Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională. Cele 12 aeronave intrate în dotarea Forțelor Aeriene Române în 2016 și 2017 au parcurs până acum procesul de operaționalizare, iar în următoarea perioadă, pentru a putea executa misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO, escadrila va urma să parcurgă și procesul de certificare NATO, anunță MApN.
IAR 99 Soim
Foto: Cer Senin

Ministerul Economiei a solicitat de urgență clarificări de la Avioane Craiova după ce compania a selectat pentru programul de modernizare IAR 99 Super Șoim o firmă ce apare în CV-ul directorului general

de Victor Cozmei HotNews.ro
Marţi, 5 Mar 2019 Actualitate | Defense
Ministerul Economiei a solicitat, în regim de urgență, reprezentanților săi în Consiliul de Administrație al Avioane Craiova un punct de vedere referitor la procedura pentru programul „Super Șoim”, au precizat reprezentanții ministerului pentru HotNews.ro. Informația vine după ce Avioane Craiova a selectat pentru programul de 124 de milioane de euro de modernizare a aeronavelor IAR 99 la standardul „Super Șoim” o firmă americano-canadiană ce apare în CV-ul directorului general, în dauna Lockheed Martin sau Elbit.
Atac cibernetic
Foto: Pixabay

Spionaj cibernetic asupra României și țărilor occidentale provenit din zona estică / Unul dintre atacuri a fost descoperit de România folosind Inteligența Artificială

de Victor Cozmei HotNews.ro
Vineri, 1 Mar 2019 Actualitate | Defense
În 2018 au existat mai multe valuri de spionaj cibernetic - operațiuni complexe de tipul Advanced Persistent Threat - care au vizat România și statele occidentale și care au provenit din zona estică. Astfel de atacuri foarte complexe presupun multe resurse și infrastructură logistică foarte mare, au explicat specialiștii SRI care au dat ca exemplu că în spatele unui astfel de „val” din 2018 au stat peste 2.000 de servere. Una din cele mai complexe operațiuni de spionaj din 2018 care a vizat România și spațiul occidental a fost descoperită chiar de SRI folosind Inteligența Artificială pentru a căuta anomalii într-o rețea.
Elicopter de atac AH-64 Apache in poligon la Cincu
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Peste 500 de militari americani cu tancuri Abrams, blindate Bradley, elicoptere de atac Apache și elicoptere militare Chinook și Black Hawk vor ajunge la baza de la Mihail Kogălniceanu

de Victor Cozmei HotNews.ro
Miercuri, 27 Feb 2019 Actualitate | Defense
Militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa vor sosi din Polonia, la sfârșitul acestei luni, împreună cu tehnica militară din dotare, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, anunță MApN. Militarii americani care vin au în dotare M1 Abrams, blindate Bradley, precum și elicoptere de atac Apache și elicoptere militare Chinook și Black Hawk.
Turela ELBIT UT-30 ce va fi montata pe transportorul Piranha 5
Foto: Hotnews

Cum explică israelienii de la Elbit faptul că turela de pe transportoarele Piranha 5 destinate Armatei a picat primele teste

de Victor Cozmei HotNews.ro
Miercuri, 20 Feb 2019 Actualitate | Defense
Transportoarele blindate Piranha 5 pe care Armata României le cumpără de la americanii de la General Dynamics sunt în întârziere, iar turela cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit pentru noul transportor a picat primele teste, a declarat miercuri ministrul Apărării. Reprezentanții Elbit au transmis HotNews.ro o explicație pentru care primele teste ale turelei au fost un eșec și susțin că au efectuat deja cu succes alte teste de teren ale acestei turele.
Avioane F16 ale Fortelor Aeriene Romane
Foto: Fortele Aeriene Romane

Ministrul Apărării despre achiziția altor cinci avioane F-16 de la Portugalia: „Sunt discuții foarte avansate. Sper ca aceste documente să le finalizăm în cursul acestui an”

de Victor Cozmei HotNews.ro
Miercuri, 20 Feb 2019 Actualitate | Defense
România va mai achiziționa și moderniza cinci avioane de vânătoare F-16 de la Portugalia, iar în acest moment autoritățile de la București sunt în discuții avansate atât cu Portugalia, cât și cu SUA. „Eu sper ca aceste documente să le finalizăm în cursul acestui an și să începem upgradarea acestor avioane și aducerea la capacitatea la care sunt și celelalte 12”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, adăugând că de acum în colo toate aeronavele F16 cumpărate de românia vor fi upgradate doar în țară.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal
  • 2493 zileHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version