OPINIA SPECIALIȘTILOR POP BRICIU CRAI ATTORNEYS
Paul Pop, Andeeea Păcăleanu
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
Dosare Juridice - Fiscalitate

Când poate Fiscul să ceară de la administratorul societății banii datorați de companie?

de Paul Pop, Andeeea Păcăleanu Pop Briciu Crai Attorneys
Sunteți administratorul unei firme cu datorii la stat? Unul dintre mecanismele prin care organele fiscale pot încerca recuperarea creanțelor de la persoanele juridice debitoare fără fonduri este angajarea răspunderii solidare a administratorului sau a altor persoane care se fac vinovate de nedeclararea și/sau neachitarea la scadență a obligațiilor fiscale.
Adriana Crai, Roxana Apostolescu
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
Dosare Juridice - Legislația muncii​

Munca la gri: noi obligații și sancțiuni pentru angajatori

de Adriana Crai, Roxana Apostolescu Pop Briciu Crai Attorneys
La o analiză succintă a modificărilor aduse recent Codului Muncii, se observă o tendință a legiuitorului de a sancționa, într-o manieră drastică, comportamentul ilicit al angajatorului - sau poate chiar o frauduloasă complicitate între acesta și angajat - care vizează conceptul de muncă la gri, des întâlnit în relațiile contractuale de muncă.
Adriana Crai, Sebastian Drumaru
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
Dosare Juridice - biletele la ordin​

Biletele la ordin emise în alb - ce beneficii și ce riscuri implică emiterea acestora?

de Adriana Crai, Sebastian Drumaru Pop Briciu Crai Attorneys
Biletele la ordin sunt instrumente de plată al căror regim juridic este reglementat de Legea nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin și de Normele cadru nr. 6/1994 emise de BNR, fiind asemănătoare unui alt instrument de plată - cambia. Des întâlnite în practică, Biletele la Ordin (alături de filele CEC) se folosesc în mod deosebit în relațiile comerciale dintre profesioniști, adică dintre societăți, fiind un instrument cu un regim juridic atipic, însă propice pentru cursul regulat al tranzacțiilor dintre aceștia.
Paul Pop, Ioana Viorică
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
Dosare Juridice - Fiscalitate

Ce penalități riști dacă nu-ți declari veniturile?

de Paul Pop, Ioana Viorică Pop Briciu Crai Attorneys
Este de notorietate faptul că legislația fiscală actuală reglementează obligația contribuabililor - persoane fizice sau juridice deopotrivă - de a declara corespunzător impozitele, taxele și contribuțiile sociale aferente fiecărui an fiscal. Ceea ce ne dorim să prezentăm cititorilor rezidă în a ști care este sancțiunea care intervine în situaţia în care această obligație este încălcată, fie prin nedepunerea declarațiilor de impunere, fie prin depunerea unora ce conțin date eronate.
Adriana Crai, Nicoleta Vădeanu
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
​Dosare Juridice - Autorizațiile de construire

Se poate prelungi termenul de valabilitate al autorizației de construire pe perioada suspendării acesteia?

de Adriana Crai, Nicoleta Vădeanu Pop Briciu Crai Attorneys
În cazul suspendării unei autorizații de construire, dacă măsura suspendării încetează, apare următoarea întrebare în practică: Se prelungește automat valabilitatea autorizației de construire cu perioada suspendării? Din punctul nostru de vedere, răspunsul poate fi doar unul singur: DA. DE CE? Pentru că pe perioada suspendării, beneficiarului îi este interzis să înceapă sau, după caz, să continue lucrările în temeiul autorizației de construire.
Traian Briciu, Andreea Păcăleanu
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
​Dosare Juridice - Legea construcțiilor ​

Intrarea în legalitate a construcțiilor nelegale - un act de clemență al autoritățiilor, cu o sferă de aplicare limitată?

de Traian Briciu, Andreea Păcăleanu Pop Briciu Crai Attorneys
În cazul nerespectării normelor privind autorizația de construire, după modificările legislative intervenite la începutul anului 2020, intrarea în legalitate se poate realiza în funcție de situația în care se regăsește constructorul la momentul constatării: în timpul perioadei de aplicare a sancțiunii contravenționale, respectiv după prescripția acesteia.
Adriana Crai, Ioana Viorică
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
Dosare Juridice - TVA

Când datorează persoanele fizice TVA pentru vânzările de bunuri imobile?

de Adriana Crai, Ioana Viorică Pop Briciu Crai Attorneys
Nu rare sunt situațiile întâlnite în practică, în care persoanele fizice sunt supuse controlului ANAF cu privire la TVA potențial datorat pentru două sau mai multe tranzacții imobiliare făcute de respectivul contribuabil pe parcursul unui an. Astfel, când ANAF observă că o persoană fizică a realizat în decursul unui an mai mult de două vânzari de bunuri imobile, iar valoarea acestora depășește pragul TVA prevăzut de Codul Fiscal de 300.000 lei, obișnuiește, nu de puține ori, să emită decizii de impunere, să calculeze retroactiv și penalități și să emită titluri executorii.
Paul Pop, Sebastian Drumaru
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
Dosare Juridice - Insolvență

Soarta garanțiilor autonome în insolvență

de Paul Pop, Sebastian Drumaru Pop Briciu Crai Attorneys
Pe fondul unei situații economice incerte și, din pacate, cu un trend negativ vizibil, mediul de afaceri din România încearcă, la rândul său, să ajusteze mecanismele uzuale ale activității și, în cazuri limită, însă nu neaparat izolate, să apeleze la măsurile juridice, eventual judiciare, necesare conservării afacerii și, de ce nu, protejării celor implicați în desfășurarea acestuia.
Adriana Crai, Nicoleta Vădeanu
Foto: Pop Briciu Crai Attorneys
​Dosare Juridice - Achiziții publice

Impactul modificărilor OUG 114/2020 în achizițiile publice

de Adriana Crai, Nicoleta Vădeanu Pop Briciu Crai Attorneys
Pe fondul unor instanțe încărcate și al unor procese de durată, OUG 114/2020 („Ordonanța”), adoptată în această vară, urmărește urgentarea și flexibilizarea sistemului achizițiilor publice, dar și predictibilitatea duratei procedurilor de achiziție publică, inclusiv din perspectiva procedurii judiciare. Este o măsură mult așteptată, având în vedere numărul mare de investiții blocate ani de-a rândul în special în contracte de achiziții publice pentru proiectele de infrastructură. De altfel, pe perioada stării de urgență, litigiile privind achizițiile publice au fost considerate urgente doar dacă vizau echipamente medicale, iar apoi, deși lista a fost extinsă la toate tipurile de litigii privind achizițiile publice, în realitate acestea nu s-au judecat decât după ridicarea stării de urgență.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by