Recentele progrese ale Moscovei în estul Ucrainei reflectă dorința Kremlinului de a exploata o fereastră de oportunitate, pentru a continua atacurile, înainte ca primul lot din noul pachet de ajutor militar american să sosească în Ucraina, arată analizele publicate de Kyiv Post, New York Times și Institutul pentru Studiul Războiului.

Situație dificilă pe frontul din estul UcraineiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Oficialii și observatorii războiului au avertizat în mod repetat că forțele Kievului vor trece printr-o perioadă dificilă, cu posibile pierderi teritoriale, până când armata ucraineană va reuși să se consolideze - cu noile arme occidentale și cu o nouă rundă de mobilizare.

Acum a devenit deja clar că această perioadă sumbră a început deja.

Luni, ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au capturat satul Semenivka, din regiunea Donețk din estul Ucrainei - una dintre cele trei mici localități. Ucraina a admis că s-a retras, duminică, pentru a reduce numărul de victime în luptele intense din zona situată la vest de Avdiivka, un oraș capturat de forțele ruse în februarie.

De fapt, în ultima săptămână, trupele rusești au capturat sau au intrat în aproximativ șase sate de pe frontul de est, o situație care ilustrează deteriorarea situației din regiune pentru forțele ucrainene, depășite numeric și în materie de armament.

Nu era nevoie ca Kievul să admită acest lucru, dar comandantul-șef Oleksandr Sîrski a făcut-o totuși, în mod explicit.

Experții militari citați de New York Times au observat că recentele progrese ale Moscovei reflectă dorința Kremlinului de a exploata o fereastră de oportunitate, pentru a continua atacurile înainte ca primul lot din noul pachet de ajutor militar american să sosească în Ucraina.

O înaintare constantă a rușilor, în apropiere de Avdiivka

Generalul Sîrski a explicat că „cea mai dificilă situație” în acest moment este în zona satelor aflate la vest de Avdiivka, orașul cucerit de Rusia în februarie, după luni de lupte crâncene.

El a precizat că Rusia a desfășurat până la patru brigăzi în zonă, cu scopul de a avansa spre centrele logistice militare ucrainene, cum ar fi orașul Pokrovsk din estul țării.

După ce Rusia a capturat Avdiivka, forțele ucrainene s-au retras pe o nouă linie defensivă la aproximativ cinci kilometri spre vest, de-a lungul unei serii de sate mici, dar această linie a fost acum depășită de forțele rusești.

Generalul Sîrski a declarat duminică că trupele sale s-au retras din Berdichi și Semenivka, ultimele două sate din acea zonă care nu se aflau încă sub controlul total al Rusiei.

Serhii Kuzan, președintele Centrului ucrainean de securitate și cooperare, un grup de cercetare neguvernamental, a declarat că comandamentul ucrainean a trebuit să facă „o alegere între o situație proastă și una și mai proastă” și a decis să piardă teritorii mai degrabă decât soldați.

Pentru a complica și mai mult situația, forțele rusești au reușit să străpungă partea de nord a acestei linii defensive, exploatând o breșă în pozițiile ucrainene și avansând rapid în satul Oheretine.

Alegerea Moscovei

Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, a explicat duminică că avansul Rusiei în Oheretine a pus comandamentul rusesc în fața unei alegeri: să continue să meargă spre vest, spre Pokrovsk, sau spre nord, spre Ceasiv Iar, un oraș care se află deja sub un asalt rusesc neîncetat în ultimele săptămâni.

Potrivit oficialilor ucraineni, până la 25.000 de soldați ruși sunt implicați într-o ofensivă asupra Ceasiv Iar, situat la aproximativ 11 kilometri vest de Bahmut, pe un teren înalt, strategic.

Capturarea acestuia ar plasa orașul Kosteantînivka, aflat la aproximativ 16 kilometri spre sud-vest, în linia de foc directă a Moscovei. Orașul este principalul punct de aprovizionare pentru forțele ucrainene de-a lungul unei mari părți a frontului de est.

ISW a avertizat deja că pierderea orașului Kosteantînivka ar fi un regres operațional major pentru Ucraina, care ar fi greu de reparat.

Un avans dinspre Oheretine spre nord ar putea permite forțelor rusești să atace Kosteantînivka dinspre sud, într-o mișcare de încercuire parțială.

Un lucru cert este că Moscova se află într-o situație bună.

„Forțele rusești au în prezent oportunități de a obține câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în apropiere de Ceasiv Iar și pregătesc rezervele pentru a sprijini un efort ofensiv pe scară largă așteptat în această vară”, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului în raportul său de duminică.

Două curse contra cronometru

În analiza dedicată situației de moment, publicația ucraineană Kyiv Post scrie că, în prezent, pe front au loc două curse.

Pe de o parte, Rusia încearcă să captureze cât mai mult teritoriu posibil înainte ca mare parte din ajutorul american să ajungă la forțele ucrainene.

Forțele ucrainene care luptă de-a lungul liniei frontului sunt, potrivit informațiilor, epuizate. Apoi, ucrainenii luptă de luni de zile cu foarte puțină muniție, iar uneori practic fără muniție.

Practic, scrie Kyiv Post, ucrainenii au menținut linia cu o combinație de infanterie cu arme mai ușoare și drone.

În același timp, scrie publicație de la Kiev, ucrainenii au compliucat chiar ei situație deoarece nu au pregătit forțe de rezervă.

Guvernul a ezitat prea mult în ceea ce privește chestiunea conscripției - ceea ce înseamnă că forțelor ucrainene le lipsește un număr mare de militari.

De partea cealaltă, ucrainenii încearcă să intre cât mai curând în posesia ajutorului american, pentru a-l trimite cât mai repede posibil la punctele periculoase.

Această urgență s-a auzit luni în vocea lui Zelenski, care a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că situația de pe câmpul de luptă depinde în mod direct de rapiditatea livrărilor de muniție.

„Sprijin în timp util pentru armata noastră. Astăzi nu văd încă nimic pozitiv în acest sens. Există livrări, ele au început ușor, acest proces trebuie accelerat", a declarat el.

Stoltenberg: Nu este „prea târziu pentru ca Ucraina să învingă

Secretarul general al NATO a admis că ajutorul a întârziat mult.

„Voi fi foarte sincer cu președintele Zelenski și, de asemenea, cu Rada (parlamentul ucrainean), spunând că aliații NATO nu au livrat ceea ce am promis în ultimele luni”, a declarat Stoltenberg în trenul care îl ducea luni la Kiev.

Șeful NATO a indicat proiectul de lege privind ajutorul american și un anunț făcut săptămâna trecută de premierul britanic Rishi Sunak privind un angajament „record” față de Kiev.

De asemenea, el a precizat că Germania a fost de acord să furnizeze încă un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, în timp ce Olanda și-a sporit ajutorul militar acordat Kievului. El a spus că se așteaptă la alte „noi angajamente care vor urma”.

„Acest lucru va face diferența - așa cum lipsa de sprijin a făcut diferența”, a spus el, făcând aluzie la eșecurile ucrainene pe câmpul de luptă din ultimele luni.

Stoltenberg a declarat în același timp reporterilor că nu este „prea târziu pentru ca Ucraina să învingă.

„Dar de aceea este atât de urgent ca aliații NATO să facă acum ceea ce am promis și să transformăm aceste angajamente în livrări reale de arme și muniții, iar acum sunt încrezător că acest lucru se va întâmpla”, a spus el.