​Comandantul suprem al amatei ucrainene a anunțat că trupele Kievului, depășite numeric, s-au retras pe noi poziții la vest de trei sate de pe frontul de est, unde Rusia a masat forțe importante. Declarația generalului Oleksandr Sîrskîi dezvăluie deteriorarea pozițiilor din estul țării, pe care Kievul speră că le va putea stabiliza după ce va primi armamentul american din pachetul aprobat săptămâna trecută, notează Reuters. „Situația de pe front s-a înrăutățit”, a spus Sîrskîi, adăugând că zonele „cele mai dificile” sunt la vest de Marinka ocupată și la nord-vest de Avdiivka, orașul cucerit de ruși în februarie.

Soldat ucrainean care își pregătește armamentulFoto: Nina Liashonok / Avalon / Profimedia

07:42Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 796 - LIVE pe HotNews.ro:

00:40 Sophie, ducesa de Edinburgh, a vizitat luni Kievul, marcând prima vizită a unui membru al familiei regale britanice în Ucraina de la invazia Rusiei.

23:37Bruierea semnalului GPS: Finnair suspendă zborurile către un oraș din Estonia / Rusia, acuzată de interferenţe

Compania aeriană finlandeză anunță luni că își întrerupe timp de o lună zborurile către Tartu, oraș din estul Estoniei, din cauza interferenţelor asupra semnalului GPS în zonă, pe care ministrul eston de externe le consideră a fi un „atac hibrid rusesc”.

22:19 Bilanțul atacului rusesc asupra orașului Odesa, în creștere - 4 morți și 28 de răniți

Un atac cu rachete lansat luni de ruși a lovit o unitate de învățământ din Odesa, port ucrainean la Marea Neagră, ucigând cel puțin patru persoane și rănind alte 28, potrivit informațiilor actualizate transmite pe Telegram de guvernatorul regiunii, Oleh Kiper.

Patru dintre răniți sunt în stare gravă, a precizat Kiper, menționând de asemenea că printre răniți se numără și doi copii și o femeie însărcinată. (Reuters)

Atac cu rachetă lansat de ruși în orașul Odesa: numersoase victime

21:52 Un fost membru al armatei germane a recunoscut luni, în prima zi a procesului său, că a spionat pentru Rusia, justificându-şi acţiunile prin dorinţa de a evita o escaladare a războiului din Ucraina.

20:42„Economie de război” - Franţa ordonă companiilor industriale să sporească producţia de rachete antiaeriane Aster

Ministerul francez al Forţelor Armate a ordonat companiilor industriale ce participă la fabricarea de rachete antiaeriene şi antibalistice Aster să acorde prioritate în producţia lor pentru aceste comenzi în raport cu altele, a anunţat luni ministrul apărării Sebastien Lecornu.

Rachetele Aster 15 şi 30 sunt produse de multinaţionala MBDA cu sediul la Paris, cooperare între Paris şi Roma. Cele două ţări au furnizat un număr neprecizat de astfel de rachete ucrainenilor pentru apărarea lor antiaeriană, dar Ucraina cere mai multe asemenea rachete pentru a se apăra.

19:55Un atac rusesc cu rachetă asupra orașului port Odesa a ucis două persoane, relatează Reuters.

Un atac cu rachetă lansat luni de Rusia asupra orașului ucrainean Odesa, port la Marea Neagră, a ucis doi oameni, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleh Kiper.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul a precizat că alte opt persoane au fost rănite în urma atacului, inclusiv un băiat de 12 ani.

Șeful NATO nu se aşteaptă la un acord privind o invitație pentru Ucraina

19:18 Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul de la Washington, dar exclude un acord pentru aderarea Ucrainei la NATO

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg l-a invitat luni pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste la summitul Alianţei care va avea loc în iulie la Washington, dar a avertizat că nu se aşteaptă în stadiul actual la un acord între statele membre care să permită adresarea unei invitaţii de aderare Ucrainei.

18:33Peste 30 de bărbați au murit în timp ce încercau să treacă ilegal granița muntoasă din vestul Ucrainei, pentru a se sustrage de la mobilizare, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, Andriy Demchenko, într-un interviu pentru agenția Ukrinform, citează Kyiv Independent.

17:46Ministerul tadjik de Externe a anunţat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus în Tadjikistan pentru a-i aduce la cunoştinţă „preocuparea” în faţa „încălcărilor drepturilor” cu care se confruntă în prezent cetăţenii tadjici în Rusia, scrie AFP.

Decizia vine în contextul în care sute de cetăţeni tadjici s-au trezit blocaţi la sfârşitul săptămânii trecute pe mai multe aeroporturi din Moscova, poliţiştii de frontieră interzicându-le intrarea pe teritoriul rus. Potrivit ministerului tadjik, aproape 1.000 de cetăţeni din Tadjikistan au fost reţinuţi sâmbătă pe aeroportul internaţional Vnukovo, principala poartă de intrare pentru zborurile ce provin din această ţară săracă a Asiei Centrale.

Două curse contra cronometru au loc acum pe frontul din Ucraina

17:40Recentele progrese ale Moscovei în estul Ucrainei reflectă dorința Kremlinului de a exploata o fereastră de oportunitate, pentru a continua atacurile, înainte ca primul lot din noul pachet de ajutor militar american să sosească în Ucraina, arată analizele publicate de Kyiv Post, New York Times și Institutul pentru Studiul Războiului.

16:52 Cehia clasează dosarul exploziilor de la două depozite de muniţii, în care au fost implicaţi spioni ruşi. „Rusia a refuzat să coopereze”

Exploziile s-au produs la câteva luni după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în anul 2014. Potrivit serviciilor de informaţii cehe, agenţii ruşi autori ai sabotajului asupra acelor depozite de muniţii sunt aceiaşi cu cei suspectaţi de otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în Marea Britanie în 2018.

Klitschko spune că Zelenski refuză să îl primească în audiență

15:48 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, afirmă într-un interviu acordat presei germane că în rândul politicienilor importanți din Ucraina nu există unitate nici acum, un lucru despre care afirmă că este ilustrat și de faptul că președintele Volodimir Zelenski nu l-a primit în audiență de la începutul războiului.

15:43 Decizia Moscovei de a prelua controlul asupra filialei ruse a grupului italian Ariston a fost luată „ca răspuns la acțiunile ostile și contrare dreptului internațional desfășurate de Statele Unite și de alte state străine care li s-au alăturat”, a comunicat luni ambasada Rusiei în Italia, potrivit AFP.

„Autoritățile italiene au sacrificat adevăratele interese naționale ale republicii pentru a participa la aventuri geopolitice antirusești sterile și periculoase”, a scris ambasada pe Facebook.

Vladimir Putin a plasat filialele rusești ale companiei italiene Ariston și ale producătorului german de aparate electrocasnice BSH Hausgeraete în subordinea JSC Gazprom Household Systems, potrivit unui decret publicat vineri.

„Aceste măsuri, care vizează activități economice legitime, sunt încă o dovadă a disprețului Rusiei față de dreptul și normele internaționale”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE, citat de Reuters.

Jens Stoltenberg, vizită-surpriză la Kiev

15:25Jens Stoltenberg, vizită-surpriză la Kiev: „Voi fi foarte sincer, nu am livrat ce am promis. Lucrurile se vor schimba de acum înainte”

Liderul NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus luni ucrainenilor că membrii Alianței nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar din ultimele luni, dar a adăugat că fluxul de arme și muniții va crește de acum înainte.

14:09 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „Potrivit Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, 604 civili au fost uciși sau răniți în luna martie 2024. Acest număr echivalează cu o creștere de 20% față de luna precedentă.
  • Aceste decese sunt atribuite atacurilor cu rachete și muniții aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei și bombardamentelor sporite pe linia frontului. Raportul evidențiază creșterea numărului de lovituri coordonate asupra infrastructurii esențiale ucrainene, cu 20 de amplasamente distruse sau avariate.
  • Ar fi fost uciși 57 de copii, dublu față de luna precedentă, iar acest lucru a fost atribuit direct utilizării de către Rusia a munițiilor aeriene.
  • În total, din 24 februarie 2022, au fost înregistrate 31.366 de victime civile în Ucraina (și în teritoriile controlate de Ucraina și în cele controlate de Rusia): 10.810 morți și 20.556 de răniți. Aceste cifre evidențiază costul imens de vieți omenești provocat de invazia ilegală a Rusiei în Ucraina.”

Fermierii polonezi au ridicat blocada de la graniță

14:03 CE va deschide o anchetă pentru modul în care Facebook și Instagram au gestionat dezinformările venite din Rusia - presă

13:39 Fermierii polonezi au ridicat luni blocada instituită la granița cu Ucraina începută din cauza nemulțumirilor față de produsele agricole mai ieftine din țara vecină, un subiect care a tensionat relațiile bilaterale între Kiev și Varșovia.

13:20 „Lui Putin nu-i pasă prea mult de corupție. Dar există o limită”. Cum se explică căderea lui Timur Ivanov, „opulentul” viceministru de la Apărare.

Căderea lui Timur Ivanov, viceministrul Apărării de la Moscova, un om al cărui stil de viață opulent era cunoscut și tolerat de Kremlin de ani de zile, reprezintă o lovitură semnificativă pentru protectorul și aliatul său vechi, ministrul Apărării Serghei Șoigu, într-un moment în care o mare parte din elita politică a țării se așteaptă la o remaniere iminentă, scrie Financial Times.

Rușii spun că au cucerit încă un sat din Donețk

13:17 Forțele rusești au cucerit satul Semenivka din regiunea ucraineană Donețk, a afiramt luni Ministerul Apărării de la Moscova.

Duminică, ministerul rus anunțase capturarea Novobakhmutivka, un alt sat din apropierea Ocheretyne, care a devenit un punct central al luptelor din ultimele zile.

13:12 Ucraina a anunțat luni că aplicația de mesagerie Telegram a restabilit accesul la o serie de chatboți folosiți de agențiile de securitate ucrainene pentru a colecta informații despre efortul de război al Rusiei, după ce serviciile fuseseră suspendate pentru scurt timp.

Aplicația Telegram, cu sediul în Dubai, fondată de Pavel Durov, născut în Rusia, a blocat o serie de boți folosiți de Ucraina pentru a riposta la invazia pe scară largă a Rusiei, a transmis agenția de spionaj militar GUR din Kiev la scurt timp după miezul nopții.

Un bot Telegram este o funcție automată care permite utilizatorilor aplicației să trimită sau să ceară informații.

Unii dintre boții gestionați de guvernul ucrainean permit oamenilor să raporteze unde se află echipamente și personal militar rusesc în interiorul Ucrainei.

GUR afirmase că cei din „conducerea platformei Telegram au blocat în mod nejustificat o serie de boți oficiali luptă contra agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv botul GUR”. (Reuters)

Acord comercial Ucraina - Emirate

12:57Emiratele Arabe Unite și Ucraina au finalizat negocierile pentru un acord comercial bilateral, potrivit unei declarații comune publicate luni, înainte de semnarea oficială a acestuia.

Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA) va elimina sau va reduce taxele pentru o serie de bunuri și produse, va înlătura barierele comerciale și va facilita accesul pe piață pentru exportatorii din ambele părți, se arată în declarație.

În plus, CEPA va „sprijini, de asemenea, redresarea Ucrainei și reconstrucția industriilor și a infrastructurii cheie, contribuind totodată la consolidarea lanțurilor de aprovizionare în regiunea (Orientului Mijlociu și Africii de Nord) pentru exporturi importante, cum ar fi cereale, mașini și metale”.

Statul din Golf a încercat să rămână neutru în conflictul din Ucraina, în ciuda presiunilor occidentale asupra producătorilor de petrol din Golf pentru a contribui la izolarea Rusiei, un alt membru OPEC+. A început negocierile pentru un acord comercial cu Ucraina la sfârșitul anului 2022, mai notează Reuters.

12:01 Protestatarii polonezi au deblocat luni dimineață toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene într-o emisiune TV.

„Din fericire, s-au deblocat toate trecerile de la granița cu Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră, Andriy Demchenko, fîcâdn referire la fermierii polonezi care au pus capăt blocadei.

El a adăugat că camioanele care transportă produse cerealiere se vor confrunta în continuare cu restricții. (Reuters)

Atac armat asupra unei secții de poliție din Caucaz

11:25 Doi polițiști au murit în noaptea de duminică spre luni într-un atac asupra unei secții de poliție din republica Karaciai-Cerchezia, în Caucazul rusesc, au spus autoritățile locale, citate de France Presse.

Potrivit canalului Telegram al Ministerului de Interne local, atacatorii au deschis focul cu puțin înainte de miezul nopții de duminică, din mașina lor, asupra unei secții de poliție „temporare” instalate în satul Mara-Ayagy, la aproximativ 50 km sud de capitala regională, Cerchessk.

A urmat un schimb de focuri, soldat cu doi polițiști morți și doi răniți, iar cinci atacatori au murit. Autoritățile ruse spun că atacatorii uciși mai participaseră la un atac anterior asupra polițiștilor, la 22 aprilie, incident în care au fost ucise două persoane.

10:57 Ucraina a afirmat luni că a respins 55 de atacuri în est, în regiunea Donețk, după ce a recunoscut cu o zi înainte că situația de pe linia frontului s-a deteriorat.

Armata ucraineană a transmis că a „respins 55 de atacuri” în mai multe sate la nord și la est de Novobakhmoutivka. Printre acestea se numără Otcheretyne, unde duminică au fost raportate lupte grele.

Aceste sate se află la nord de orașul Adviivka, care a fost cucerit de soldații ruși în februarie. De atunci, forțele Moscovei au avansat pe frontul din regiunea Donețk. (AFP)

10:36Atacurile rusești din Ucraina au rănit șapte civili în ultima zi, au anunțat autoritățile regionale la începutul zilei de luni, potrivit Kyiv Indepedent.

Rusia a vizat în total nouă regiuni ucrainene - Cernihiv, Nikolaev, Lugansk, Dnipropetrovsk, Sumî, Herson, Harkov, Zaporojie și Donețk. În ultimele trei regiuni au fost raportate victime.

Firmele chineze care vând în Rusia au o mare problemă

10:22 Firmele chineze care vând în Rusia au o mare problemă: băncile. Soluțiile sunt „subterane” și foarte riscante. Alte companii s-au retras de tot de pe piața rusă.

Marile bănci chineze sugrumă plățile pentru astfel de tranzacții din cauza îngrijorării legate de sancțiunile americane.

08:42Turcia negociază cu ExxonMobil cumpărarea de GNL pentru a-și reduce dependența de gazele rusești.

Turcia discută cu gigantul energetic american ExxonMobil un acord de mai multe miliarde de dolari pentru cumpărarea de gaze naturale lichefiate (GNL), în efortul de a-şi reduce dependenţa de energia rusă, potrivit Financial Times.

Noua estimare a pierderilor rusești

08:09Trupele rusești, aflate în ofensivă în estul Ucrainei, au avut duminică pierderi umane și materiale foarte mari, afirmă Kievul.

Potrivit armatei ucrainene, forțele Moscovei au pierdut ieri 1.320 soldați, 6 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 37 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 44 de diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

Ce spune ISW despre progresele rusești de pe front

07:46 Progresele recente ale Rusiei la nord-vest de Avdiivka au determinat forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții tactice limitate de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka, deși aceste retrageri nu au facilitat încă obținerea rapidă de câștiguri tactice rusești, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

„Este puțin probabil ca forțele rusești să realizeze un avans mai profund și semnificativ din punct de vedere operațional în zonă pe termen scurt.

Continuarea stabilizării pozițiilor rusești la nord-vest de Avdiivka pune comandamentul rusesc în situația de a alege între a continua să împingă spre vest către obiectivul său operațional Pokrovsk sau a încerca să se îndrepte spre nord pentru a desfășura posibile operațiuni ofensive complementare cu efortul rusesc din jurul Ceasov Iar”, a adăugat ISW.

„Flota fantomă” a Rusiei bântuie Mediterana

07:24 Coreea de Nord a criticat Statele Unite pentru că a furnizat rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina, a relatat luni agenția de stat KCNA, citând un comunicat al Ministerului Apărării.

Potrivit comunicatului, duminică, directorul Departamentului pentru Afaceri Militare Externe al Ministerului Apărării Naționale din Coreea de Nord a declarat: „Statele Unite au furnizat în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, stârnind neliniștea și îngrijorarea comunității internaționale”.

„Statele Unite nu pot învinge niciodată eroica armată și poporul rus cu niciun armament de ultimă generație sau sprijin militar”, a adăugat acesta. (Reuters)

06:37Ce s-a ales de Gruparea Wagner a lui Prigojin? Mercenarii s-au împărțit acum în cel puțin patru grupuri. Iar Putin și-a plantat acolo mercenari loiali lui.

06:13Flota „fantomă” a Rusiei - cum transportă Moscova armele și petrolul (ocolind sancțiunile) sub ochii Occidentului.

Marea Mediterană este „bântuită” de o flotă fantomă alcătuită din nave rusești care transportă arme și petrol, alimentând conflictul din Ucraina şi încălcând sancțiunile impuse Kremlinului.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Temerile ucrainenilor de săptămânile trecute privind înrăutățirea situației pe front încep să se adeverească la doar câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat pachetul major de asistență militară, în contextul în care Rusia a revendicat duminică un nou sat din Donețk.
  • Comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskî, a declarat că situația de pe front s-a „deteriorat”, trupele ruse având „succese tactice” în mai multe zone.
  • Forțele ruse au ocupat satul Novobahmutivka din regiunea Donețk, aproape de Oceretîne, care a devenit un punct fierbinte al luptelor de pe front în ultimele zile, a afirmat ministerul rus al apărării. Greșeala făcută de două brigăzi ucrainene de elită ce a permis rușilor să avanseze în Donețk.
  • ​Marea Britanie estimează că aproximativ 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți, iar alți zeci de mii au dezertat în cei doi ani și două luni de război, a declarat ministrul britanic pentru forțele armate Leo Docherty.
  • Un alt apropiat al viceministrului rus Timur Ivanov, reținut pentru delapidare. O poveste despre corupție, rivalități și trădare.
  • Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO.
  • Un rus este suspectat că a ucis doi ucraineni care au fost înjunghiați în orașul Murnau din Germania pe 27 aprilie, a informat poliția locală germană.

---------------