Fermierii polonezi au ridicat luni blocada instituită la granița cu Ucraina, începută din cauza nemulțumirilor față de produsele agricole mai ieftine din țara vecină și un subiect care a tensionat relațiile bilaterale între Kiev și Varșovia, relatează Reuters.

Protest al fermierilor poloneziFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Ministrul ucrainean al agriculturii Mikola Solskîi a salutat „munca constructivă” a guvernului polonez în ceea ce privește ridicarea blocadei, adăugând că negocierile cu executivul condus de Donald Tusk și asociațiile din industrie nu au fost ușoare.

„Lucrul principal este că avem un rezultat”, a subliniat oficialul ucrainean.

„Din fericire, avem toate direcțiile de la granița cu Polonia deblocate”, a declarat și Andrîi Demcenko, purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de pază a frontierei. Potrivit acestuia, camioanele au început să circule în ambele direcții luni dimineața.

Andrzej Juzwiak, purtătorul de cuvânt al grănicerilor polonezi, a declarat la rândul său că trecerile între cele două țări se desfășoară „fără impedimente” la toate punctele de frontieră.

Mai multe asociații ale fermierilor polonezi au anunțat pe 20 februarie că vor bloca toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina în semn de protest față de intrarea în țară a cerealelor ucrainene ieftine, protestul lor având loc în cadrul nemulțumirilor mai ample față de politicile agricole ale Uniunii Europene.

Proteste separate ale fermierilor și camionagiilor polonezi la granița cu Ucraina au avut loc și în toamna anului trecut.

Cerealele ucrainene vor putea doar să tranziteze Polonia

Camioanele care transportă produse cerealiere, subiectul care i-a înfuriat cel mai tare pe protestatarii polonezi, se vor confrunta acum cu restricții în Polonia, a anunțat serviciul vamal ucrainean.

„Camioanele care transportă recolte de cereale nu vor avea permisiunea să intre în Polonia. Acest tip de încărcătură poate trece prin Polonia doar în modul de tranzit”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Telegram.

„Cred că astfel de blocade sunt un lucru de domeniul trecutului”, a declarat și Vasîl Zvarîci, ambasadorul Ucrainei la Varșovia, într-un mesaj publicat pe Facebook. „În loc să blocăm, vom coopera chiar și mai îndeaproape”, a adăugat el.

Protestele au fost criticate dur de oficialii de la Kiev, tensiunile cu Varșovia escaladând după incidente în care fermierii polonezi au sechestrat camioane ucrainene și deversat conținutul lor.

Cu toate acestea, premierul polonez Donald Tusk a promis găsirea unei soluții care să îi mulțumească pe fermierii polonezi, dar să fie acceptabilă și pentru Ucraina.

Luna trecută guvernul polonez și cel ucrainean au anunțat progrese în discuții, dar că deocamdată nu a fost încheiat nicio înțelegere oficială.