Brigada ucraineană care operează tancurile Abrams a negat sâmbătă informația de presă potrivit căreia tancruile de luptă Abrams au fost retrase de pe front. Moscova a lansat un nou atac cu drone iraniene, lovind un hotel din Nikolaev, unde presa de stat susține că erau cazați mercenari străini care luptau în Ucraina.

Vladimir Putin alaturi de un grup de soldati rusi invitati la KremlinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

07:16Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Previziunile sumbre au început să devină realitate pentru Ucraina? Rusia revendică noi victorii pe front / Comandatul armatei ucrainene vine cu o veste nu tocmai bună
  • Rusia începe convocarea rezerviștilor pe cale electronică de la 1 noiembrie 2024, iar călătoriile în străinătate vor fi restricționate pentru cei care sunt eligibili pentru serviciul militar, scrie Meduza, potrivit Ukrainska Pravda.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO
  • Șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus
  • Greșeala făcută de două brigăzi ucrainenede elită ce a permis rușilor să avanseze în Donețk
  • Marea Britanie estimează că aproximativ 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți,iar alți zeci de mii au dezertat în cei doi ani și două luni de război, a declarat ministrul britanic pentru forțele armate Leo Docherty, citat de UK Defence Journal.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 795 - LIVE pe HotNews.ro:

21:50Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Reuters.

„Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său video de duminică. „Ne așteptăm la acele cantități și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”.

El a spus că tocmai a vorbit cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de asistență, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a atinge o viteză a livrărilor care să permită Ucrainei să-și mențină pozițiile și să distrugă planurile de război ale Rusiei.

El a adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare și cât mai repede posibil”.

20:55Rusia începe convocarea rezerviștilor pe cale electronică de la 1 noiembrie 2024, iar călătoriile în străinătate vor fi restricționate pentru cei care sunt eligibili pentru serviciul militar, scrie Meduza, potrivit Ukrainska Pravda.

19:38Previziunile și temerile ucrainenilor de săptămânile trecute privind înrăutățirea situației pe front încep să se adeverească la doar câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat pachetul major de asistență militară, în timp ce Rusia a revendicat duminică un nou sat din Donețk, iar Comandantul șef al armatei ucrainene a recunoscut că Moscova a înregistrat „succese tactice în mai multe sectoare”.

18:20Trupele ruse au vizat o instalație industrială din orașul Zaporojie duminică după-amiază, a spus Ivan Fedorov, șeful Administrației militare a regiunii, relatează Kyiv Independent.

„La ora 13:37, o explozie puternică a răsunat în orașul și regiunea Zaporojie. Rușii au vizat unul dintre obiectele industriale ale orașului”, a spus Fedorov, care a subliniat că „din fericire, nu au fost răniți”.

18:00Un rus este suspectat că a ucis doi ucraineni care au fost înjunghiați în orașul Murnau din Germania pe 27 aprilie, a informat poliția locală germană, relatează Kyiv Independent.

Doi bărbați, de 23 și 36 de ani, au fost găsiți înjunghiați pe teritoriul unui centru comercial, potrivit comunicatului. Unul dintre ei ar fi murit la fața locului din cauza rănilor grave, iar celălalt la spital în aceeași seară.

Detaliile și motivele crimei sunt investigate.

Suspectul, un cetățean rus în vârstă de 57 de ani, a fost reținut la domiciliul său, a declarat poliția. Procurorii au cerut menținerea suspectului în arest pe durata cercetărilor.

Ruși au înregistrat „succese tactice” pe front, susține comandantul șef al Armatei ucrainene

16:30Comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskî, a declarat că situația de pe front s-a „deteriorat”, trupele ruse având „succese tactice” în mai multe zone, relatează AFP.

Rusia „atacă activ pe toată linia frontului, obținând succese tactice în anumite sectoare”, a spus Sîrskî pe Facebook.

16:08Șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au decis să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune, relatează dpa ;i Agerpres.

„Cancelarul sper că se simte încurajat de evenimentele din ultimele zile”, a spus Sikorski într-un interviu acordat ediţiei duminicale a publicaţiei Bild.

El a descris livrarea de rachete americane ATACMS pentru Ucraina drept o „reacţie la escaladarea rusă”, escaladare la care şi Germania ar trebui să răspundă.

Până în prezent, cancelarul german Olaf Scholz a respins ideea de a livra rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina. El se teme că Germania ar putea fi atrasă în război dacă îi va furniza Kievului acest tip de rachete, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri.

15:09Forțele ruse au ocupat satul Novobahmutivka din regiunea Donețk a Ucrainei, aproape de Oceretîne, care a devenit un punct fierbinte al luptelor de pe front în ultimele zile, a relatat agenția de știri Interfax, citând de ministerul rus al apărării, relatează Reuters.

De asemenea, forțele ruse au respins o serie de contraatacuri ucrainene în apropiere de Ceasiv Iar, a spus ministerul, un alt punct fierbinte pe front și pe care Rusia încearcă să îl cucerească.

14:55Greșeala făcută de două brigăzi ucrainenede elită ce a permis rușilor să avanseze în Donețk

12:13Marea Britanie estimează că aproximativ 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți,iar alți zeci de mii au dezertat în cei doi ani și două luni de război, a declarat ministrul britanic pentru forțele armate Leo Docherty, citat de UK Defence Journal.

11:25Un alt apropiat al lui viceministrului rus Timur Ivanov, reținut pentru delapidare/ O poveste despre corupție, rivalități și trădare

Rusia și Ucraina se atacă reciproc

11:13Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 466.150 de soldați de la începutul războiului, conform The Kyiv Indepedent.

În ultima zi, armata Moscovei a suferit 1.096 de pierderi, potrivit Kievului.

10:16O formație rock legendară și 40 de spectatori au fost reținuți de miliție în Rusia. „Vor să ne însceneze o petrecere în pielea goală”

„Metal Corrosion” este o formație de rock înființată în anii 80, la Palatul Pionierilor din URSS, dar care s-a declarat rebelă încă de la început. Ea stârnește scandal și în Rusia lui Putin. Fondatorul și solistul „Metal Corrosion”, Serghei Troițki (Spider) a avut până acum numeroase probleme cu miliția. De data aceasta, i-au ridicat și pe spectatori.

10:01Marea Britanie vrea rachete hipersonice pentru a ajunge din urmă China și Rusia

Marea Britanie intenționează să își echipeze forțele armate cu o rachetă de croazieră hipersonică de producție internă până la sfârșitul deceniului, potrivit unui raport citat de The Sunday Telegraph și Sky News.

Șefii militari sunt presați să recupereze decalajul față de China, Rusia și SUA prin dezvoltarea unei arme capabile să zboare la viteze mai mari de Mach 5.

09:45Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 17 drone lansate de Ucraina deasupra teritoriului său, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, un oficial regional afirmând că atacul a vizat o instalație de depozitare a petrolului din regiunea Kaluga, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării a precizat pe Telegram că trei dintre dronele lansate de Ucraina au fost doborâte deasupra regiunii Kaluga, la sud de Moscova.

Vladislav Șapșa, guvernatorul regional din Kaluga, a declarat că dronele au căzut în apropierea unui depozit de petrol din apropierea orașului Lyudinovo.

„Nu au existat victime sau pagube", a scris Șapșa pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că nouă dintre dronele lansate din Ucraina au fost distruse deasupra regiunii Briansk, trei deasupra regiunii Kursk și două deasupra regiunii Belgorod.

Rusia rareori divulgă informații despre impactul total al atacurilor Ucrainei asupra teritoriului sau infrastructurii sale.

Oficialii de la Kiev spun că țintirea infrastructurii militare, energetice și de transport a Rusiei subminează efortul de război al Moscovei.

08:55 Un atac cu drone rusești a avariat grav un hotel din orașul Nikoalev, din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii, iar agenția rusă de știri RIA Novosti a relatat că hotelul găzduia mercenari vorbitori de limba engleză care luptau în Ucraina.

„Inamicul a atacat orașul cu un vehicul aerian fără pilot de tip 'Shahed-131/136'", a declarat guvernatorul din Nikolaev, Vitali Kim, pe Telegram.

„Ca urmare, clădirea unui hotel a fost grav avariată, a izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid ... Nu există victime".

Kim și Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei au declarat că atacul rusesc a avariat și ferestrele unui hotel din apropiere și că a fost afectată infrastructura termică.

Potrivit unor luptători ruși din regiune citați de agenția rusă de presă Ria Novosti, forțele Moscovei au lovit o fabrică de construcții navale și un hotel din Nikoalev unde erau cazați mercenari vorbitori de limba engleză care luptau în Ucraina.

Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent aceste informații.

Forțele aeriene ucrainene au declarat, de asemenea, duminică pe contul de Telegram, fără a oferi detalii, că au distrus o dronă lansată de Rusia deasupra Nikolaevului.

Forțele aeriene au precizat că alte patru drone lansate de Rusia au fost distruse deasupra regiunii din jurul capitalei Kiev, a regiunilor centrale Vinița și Kirovohrad, precum și deasupra regiunii vestice Hmelnîțkîi.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de sâmbătă privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro