Marea Britanie intenționează să își echipeze forțele armate cu o rachetă de croazieră hipersonică de producție internă până la sfârșitul deceniului, potrivit unui raport citat de The Sunday Telegraph și Sky News.

Rishi Sunak alaturi de militari britaniciFoto: Rory Arnold / Avalon / Profimedia Images

Șefii militari sunt presați să recupereze decalajul față de China, Rusia și SUA prin dezvoltarea unei arme capabile să zboare la viteze mai mari de Mach 5 - de cinci ori viteza sunetului.

Ministerul Apărării dorește ca racheta să fie proiectată și construită în Marea Britanie și să intre în serviciu până în 2030.

Planurile se află într-un stadiu incipient, potrivit The Sunday Telegraph, deși nu s-a decis dacă racheta va fi lansată de pe uscat, de pe mare sau din aer.

Aceasta vine după ce premierul Rishi Sunak s-a angajat să cheltuiască 2,5% din produsul intern brut pentru apărare până în 2030.

Armele balistice pot, de asemenea, să atingă viteze hipersonice, dar diferența constă în manevrabilitate - armele balistice au, în general, traiectorii fixe, dar traiectoria unei arme hipersonice poate fi schimbată după lansare, ceea ce o face dificil de distrus.

Statele Unite, Rusia și China sunt principalii jucători în cursa pentru armele hipersonice, dar și alte țări, precum Coreea de Nord, susțin că au testat arme hipersonice.

Pe același subiect: