​Un apel prin care studenții sunt îndemnați să se unească „împotriva genocidului” din Palestina a început să circule, de joi seara, pe rețelele de socializare. HotNews.ro a luat legătura cu unul dintre inițiatorii care au creat și un canal de Telegram. Studenții se mobilizează ca să protesteze în mai multe zile de săptămâna viitoare în sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) - pe modelul protestelor din SUA.

Proteste pro-palestina ale studențilorFoto: Rick Friedman / AFP / Profimedia

Update: După publicarea materialului, pe grupul de Telegram s-a publicat un anunț în limba engleză în care se anunță faptul că „niciun organizator nu a avut un contact coordonat cu presa” și că persoana care a transmis reporterului HotNews.ro că vor vorbi cu mass-media doar în timpul acțiunii de protest a fost „copleșită de situație”. Organizatorii spun că UB nu este transparentă cu privire la parteneriatele pe care le au cu instituțiile israeliene și că „cererile noastre sunt valabile și cerem deplină transparență din partea universității”.

---

  • Peste o mie de demonstranți au fost arestați în ultimele luni, în campusurile studențești americane, în urma acțiunilor de protest declanșate de războiul din Gaza. Studenții din SUA protestează față de războiul din Gaza și cer școlilor să renunțe la orice legătură financiară sau de altă natură cu Israelul.
  • Inițiatorii acțiunii de protest din România cer, la rândul lor, Universității din București să întrerupă colaborarea cu Universitatea „Technion - Israel Institute of Technology”
  • Constantin Vică, prorectorul Universității București, a spus într-un dialog cu HotNews.ro că nu există o colaborare cu instituția din Israel.

„E rândul nostru să ne unim forțele împotriva genocidului. Studențx (n.red. formulare folosită și pentru persoanele non binare) din întreaga lume scriu istorie, haide alături de noi”, a sunat apelul de mobilizare destinat studenților din București, dar și din țară. Acesta a fost publicat pe un cont de Instagram intitulat „romania_palestine_solidarity”.

Studenții sunt îndemnați să intre pe un grup de Telegram, unde se dezbat detaliile legate de acțiune și se anunță noutăți. De exemplu, unii utilizatori îi sfătuiesc pe studenții care vor să participe la protest să poarte măști medicale, ca să-și ascundă identitatea.

„Plănuim ca encampment-ul să înceapă după 13 mai”

Joi seara, în jurul orei 17.15, participanții au fost anunțați că acțiunile de protest cu instalarea taberelor în campusuri vor avea loc după data de 13 mai.

„Mulțumim mult de tot pentru ca ați răspuns apelului nostru. Plănuim ca encampment-ul (n. red.: protestul, înființarea taberelor) sa înceapă după 13 mai, însă momentan lămurim detaliile organizatorice”, au anunțat organizatorii.

Reporterii HotNews.ro au încercat să ia legătura cu unul dintre organizatorii activi pe contul de Telegram. Acesta a spus: „Suntem încă într-o fază incipientă a acțiunii de solidarizare a studenților”. A adăugat că nu pot oferi deocamdată informații presei, dar că vor discuta după începerea protestului.

Care sunt revendicările studenților

Organizatorii spun că principala revendicare pe care o au este ca UB să încheie „parteneriatul” cu „Technion - Israel Institute of Technology” - o universitate din Israel.

„Legat de revendicări, vom porni de la ruperea parteneriatului UNIBUC - TECHNION Israel. Puteți citi mai multe pe site despre el. Până atunci, e bine să vă grupați, câte 3/4, și să pregătiți pancarte/afișe/steaguri. Revenim cu toate detaliile în scurt timp. Dacă aveți întrebări sau propuneri, nu ezitați sa le scrieți”, au mai transmis, în același mesaj, organizatorii.

Pe site-ul UB, „Technion - Israel Institute of Technology” figurează la categoria „parteneriate și cooperare” pe care UB le are cu „instituții academice, companii private și organizații non-guvernamentale din România și din străinătate, abordând pe deplin misiunea de cercetare și educație pentru nevoile societății”, după cum se arată pe site.

UB: „Nu avem niciun acord de colaborare cu acea universitate din Haifa”

Universitatea din București nu are o colaborare cu „Technion - Israel Institute of Technology”, a explicat, pentru HotNews.ro, prorectorul UB Constantin Vică.

„Probabil au fost dezinformați studenții. Nu știu cine i-a dezinformat sau au citit greșit. Nu avem niciun acord de colaborare cu acea universitate din Haifa. Este oricum o universitate de tip politehnic, nu comprehensiv, ca a noastră. Nu avem niciun acord de colaborare. Ce pot să vă spun este că cercetători de la Universitatea din București au participat la un proiect european, unde au participat și cercetători de la acea universitate. Era un proiect de cercetare privind noile terapii asupra cancerului. Proiectul s-a încheiat în 2022”, a explicat Constantin Vică.

Prorectorul a spus că din proiectul în care a participat atât UB, cât și universitatea din Israel, au fost implicate în total în jur de 16 instituții de învățământ superior.

„Noi nu avem un acord de colaborare și nici nu am avut”, susține Constantin Vică.

Întrebat cum explică faptul că pe site-ul UB apare la categoria „parteneriate și apărare” universitatea din Israel, prorectorul a explicat că acolo sunt trecute toate „parteneriatele sau unde au fost cercetători români de la noi, de la universitate, împreună cu alți cercetători pe parcursul ultimilor 10 ani, cred. Deci acelea nu sunt parteneriate directe, bilaterale”.

„La începutul săptămânii viitoare revenim cu tot ce s-a discutat”

Oamenii intrați în grupul de organizare al protestului au fost avertizați să își schimbe numele de pe Telegram, pentru a nu putea fi recunoscuți.

Un alt mesaj din partea organizatorilor a venit vineri, 10 mai.

„Mâine (n. red.: sâmbătă, 11 mai), toți organizatorii encampmentului vom avea o întâlnire pentru setarea tuturor detaliilor finale rămase. La începutul săptămânii viitoare revenim cu tot ce s-a discutat. De asemenea, dacă printre voi sunt persoane care vor să-și asume roluri clare și implicare 100% în organizare, DM ME (n. red.: dați-mi mesaj)”, au anunțat cei care au în plan să realizeze protestul.

„Convinge-ți colegii să vină”

Organizatorii le-au spus celor care au intrat în grup cum se pot pregăti pentru acțiune: „Convinge-ți colegii să vină! Vorbește cu ei, propune-le să veniți împreună. Cu cât suntem mai mulți, cu atât acțiunea va avea mai mult success. Pregătește materiale pe care să le folosim în encampment. Gândește-te la activități pe care le putem face (art performance, reading, etc.)”, se arată în mesajele trimise de organizatori.

Prorectorul UB: „Nu e vorba de studenți reprezentanți ai Universității din București”

Constantin Vică a mai declarat și faptul că reprezentanții UB au vorbit cu studenții reprezentanți, iar unii dintre ei au spus chiar că nici nu știau că este în plan organizarea unui astfel de protest.

„Nu e vorba de studenți reprezentanți ai Universității din București. Noi am vorbit cu toți studenții reprezentanți, fie că e vorba de Senat, Consiliul de Administrație sau consiliile facultăților. Deci, din câte am înțeles, aceasta nu este o mișcare a studenților Universității din București. Spațiul universitar, nu numai la noi, la UB, este guvernat prin Legea 199/2023 și prin Carta Universității. Astfel, în spațiul universitar pot intra pe perioada orelor de curs, respectiv în cămine, doar studenții UB”, a mai declarat Constantin Vică.

Protestele studenților din SUA și Marea Britanie

Protestele de solidaritate cu victimele din războiul din Gaza, care au avut loc în zeci de universități din SUA, s-au soldat și cu violențe la începutul acestei luni.

Peste o mie de demonstranți au fost arestați, au existat acuzații grave de antisemitism, iar în unele instituții de învățământ, precum UCLA (California), au avut loc ciocniri între protestatari și contramanifestanții pro-israelieni și intervenții a forțelor de ordine.

Manifestații similare ale studenților au avut loc și în Marea Britanie.

Studenții au mai multe revendicări, printre care oprirea războiului din Gaza, dar și renunțarea de către universități la legăturile financiare cu Israelul.

După izbucnirea acestor proteste, HotNews.ro a vrut să vadă ce părere au studenții din România despre aceste proteste și cum se raportează ei la războiul din Gaza. Am vorbit telefonic și prin messenger cu mai mulți tineri de la facultăți din București și Cluj-Napoca, care ne-au împărtășit opiniile lor.

Citește și: