Marina Tauber, deputată în parlamentul Republicii Moldova şi o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, se laudă pe reţelele sociale că a primit la Moscova medalia Ordinul Prieteniei, care i-a fost înmânat de șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, la ordinul președintelui Vladimir Putin, scrie sâmbătă News.ro. Aceasta a participat la parada de 9 Mai organizată în capitala Rusiei.

Chișinău, Republica Moldova - 12 martie 2023: Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului Șor, la un protest antiguvernamental. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În martie, Marinei Tauber, care figurează pe lista de sancţiuni a Occidentului, i s-a ridicat imunitatea parlamentară în legislativul de la Chişinău pentru a noua oară, de data aceasta în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiţiei.

Joi, Marina Tauber, başcana Găgăuziei Evghenia Guţul şi oligarhul fugar Ilan Şor au fost prezenţi la parada de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie de la Moscova, desfăşurată sub patronajul lui Vladimir Putin, care şi-a început săptămâna această cel de-al cincilea mandat de preşedinte.

De acolo, cei trei au publicat pe reţelele sociale o fotografie în care purtau în piept panglica Sfântului Gheorghe, simbol interzis de Chişinău.

Tauber a primit Ordinul Prieteniei: „Rusia nu întoarce spatele țării noastre”

Vineri, într-o postare pe Facebook, Marina Tauber a anunţat că a fost decorată la Moscova şi i-a mulţumit lui Putin şi lui Viaceslav Volodin, care i-a înmânat Ordinul Prieteniei.

Ea a spus că acesta este „un eveniment marcant” în viaţa ei şi că distincţia ar simboliza „prietenia dintre poporul moldovenesc şi cel rus”.

„Un eveniment marcant în viaţa mea, care ne responsabilizează şi care confirmă încă o dată că Rusia nu a întors spatele ţării noastre, chiar şi după o serie de scandaluri şi încercări ale autorităţilor oficiale de a rupe toate legăturile cu ea. Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, mi-a înmânat Ordinul Prieteniei la ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Evenimentul a avut loc la Moscova, în cadrul şedinţei a Consiliului Dumei de Stat”, a scris Tauber, citată de portalul de știri NewsMaker.

„A fost unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa mea. Acest lucru este foarte important pentru mine personal şi pentru întregul bloc «Victorie» (blocul electoral creat luna trecută la Moscova de forţele moldovene proruse în jurul lui Ilan Şor, n.r.). Vreau să mulţumesc din toată inima pentru această distincţie. În primul rând, el simbolizează prietenia dintre poporul moldovenesc şi cel rus. Este o mare onoare pentru întregul bloc «Victorie » să servească cauza consolidării prieteniei şi cooperării dintre cele două ţări”, a adăugat deputata moldoveană.

„Încă o dată, din toată inima, le mulţumesc Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi Preşedintelui Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, pentru cooperarea şi sprijinul acordat ţării noastre!”, a mai scris Tauber.

Guvernul de la Chișinău: Tauber și Guțul nu reprezintă Republica Moldova

În afară de Marina Tauber, la parada de 9 Mai de la Moscova s-au aflat și omul de afaceri Ilan Șor, condamnat la închisoare în Republica Moldova, precum și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul.

În reacţie la prezenţa lui Şor, Guţul şi Tauber la parada de la Moscova, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă, a spus că aceştia „au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul decât alături de moldoveni celebrând pacea”.

Potrivit lui Daniel Vodă, cei trei nu au reprezentat Moldova, aşa cum a declarat başcana Găgăuziei. „Evghenia Guţul nu este membră a executivului, aceasta nu reprezintă Republica Moldova şi nu reprezintă oamenii întregii ţări”, a punctat reprezentantul Guvernului.

Marina Tauber, cercetată în 9 dosare

Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Şor şi acum deputată independentă la Chişinău după ce a fost aleasă pe listele partidului acestuia, formațiune între timp interzisă, este cercetată în nouă dosare la Chişinău.

În fiecare caz penal, este nevoie de un nou proces de ridicare a imunităţii pentru a putea trimite dosarul în instanţa de judecată. Prima dată, deputata Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019. Pe parcursul anului 2022, ea a fost lipsită de imunitate de patru ori, iar în 2023 – de trei ori, pentru ca în martie anul acesta să-şi vadă din nou imunitatea ridicată.

Tauber se află şi pe lista de sancţiuni a Canadei şi Uniunii Europene pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

În februarie 2024, Tauber a fost inclusă şi pe lista de sancţiuni a SUA „pentru că a facilitat încercările lui Şor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului”.