<-- Dosare Juridice - Oglinda -->
OPINIA SPECIALIȘTILOR PELIPARTNERS
Kodru Mansour
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Dispute

Mijloace alternative de soluționare a disputelor în contextul supraaglomerării instanțelor

de Kodru Mansour PeliPartners
Reluarea activității de judecată după încetarea stării de urgență a adus cu sine o supraaglomerare a instanțelor, acestea având de judecat atât cauzele ce fuseseră suspendate pe durata stării de urgență, cât și pe cele nou-înregistrate, dintre care nu puține s-au născut în legătură cu măsurile adoptate în contextul pandemiei.
Ioana Waszkiewicz, Sandra Gheorghe
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Urbanism

Extinderea valabilității documentațiilor de urbanism - între litera și spiritul legii

de Ioana Waszkiewicz, Sandra Gheorghe PeliPartners
Dezvoltarea unui proiect imobiliar este un demers de durată, care presupune parcurgerea mai multor etape: prospectarea pieței imobiliare, achiziționarea terenului, finalizarea conceptului, procesul de autorizare și, în final, realizarea efectivă a lucrărilor. În perioada lungă de la inițierea proiectului și până la finalizarea lui, pot interveni factori diverși care să influențeze calendarul avut în vedere inițial de dezvoltator.
Francisc Peli, Alexandra Ioniță
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Contracte comerciale

Cum administrăm relațiile contractuale aflate temporar în dificultate?

de Francisc Peli, Alexandra Ioniță PeliPartners
Prima reacție a majorității oamenilor de afaceri la schimbarea bruscă din ultimele luni a fost încercarea de activare la nivel contractual a unor mecanisme de forță - încetarea contractului, suspendarea obligațiilor, invocarea de excepții și clauze care erau considerate aproape teoretice sau care aveau în vedere inițial alte situații de fapt (vorbim aici, desigur, despre clauzele de forță majoră).
Oana Bădărău, Andreea Cărare
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Comercial

Contractele comerciale - o privire în viitor

de Oana Bădărău, Andreea Cărare PeliPartners
Adaptarea continuă a cadrului legal la realitatea economică este un principiu care ar trebui să guverneze relațiile comerciale. Reproșul care se aduce frecvent cadrului legal este că nu ține pasul cu realitatea pe care ar trebui să o normeze. Soluțiile legislative, mai ales dacă trebuie identificate și implementate în grabă, pot fi imperfecte. Unele din ele au însă șansa să corecteze sisteme anacronice - iar atunci adaptarea temporară la o situație excepțională poate deschide calea spre permanentizarea unei schimbări pozitive.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - COVID-19

Industrii sprijinite la nivel european prin scheme de ajutor de stat în contextul pandemiei de coronavirus: exemple care ar putea fi urmate de statul român

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Statul român a adoptat la începutul lunii aprilie o primă schemă de ajutor de stat destinată a sprijini întreprinderile mici și mijlocii afectate de coronavirus, constând în acordarea de garanții pentru credite sau linii de credite pentru investiții și capital de lucru, respectiv în subvenționarea dobânzilor aferente acestora. Schema, cu un buget estimat de 3,3 miliarde de euro, a fost notificată și aprobată de Comisia Europeană.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - COVID-19

Cadru temporar instituit de Comisia Europeană privind măsuri de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei în contextul COVID-19

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Diversele măsuri adoptate de statele membre UE, precum izolarea socială, restricțiile de călătorie sau carantina urmăresc ca impactul COVID-19 asupra populației să fie unul cât mai scurt și limitat posibil. În același timp, acestea au un impact economic direct atât asupra cererii, cât și a ofertei de produse și servicii și lovesc companiile și angajații din tot mai multe sectoare economice. În acest context, Comisia Europeană instituie, până la sfârșitul lunii decembrie 2020, un cadru temporar ce prevede cinci noi tipuri de ajutoare de stat la care întreprinderile pot apela, respectiv:
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Economie

Protejarea economiei în contextul răspândirii COVID-19 - măsuri disponibile statului

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Acțiunile de precauție luate pentru a limita riscul de răspândire a COVID-19 au consecințe economice importante, și există o serie de industrii - precum cea a turismului, a organizării de evenimente sau cea hotelieră - care sunt deja afectate, fiind nevoie de intervenții rapide din partea statului român. Ne putem astepta ca și alte sectoare să fie afectate în perioada următoare, cum ar fi cel de comercializare cu amănuntul (inclusiv mall-urile) sau sectorul bancar (prin dificultățile companiilor și ale persoanelor fizice de a plăti ratele scadente datorită lipsei temporare de lichidități).
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență

Algoritmii de prețuri - când poate fi atrasă răspunderea companiilor pentru utilizarea acestora?

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Companiile apelează tot mai des la algoritmi pentru a-și îmbunătăți structurile de preț, pentru a-și dimensiona producția sau distribuția la cererea de pe piață sau a previziona trendurile acesteia. În mod consensual, algoritmii reprezintă succesiuni de operațiuni efectuate într-o ordine exactă pentru a putea îndeplini în mod automat o anumită sarcină sau a atinge un anume obiectiv, precum determinarea prețului ce urmează a fi practicat de o companie în legătură cu un anumit bun sau serviciu.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Ajutoare de stat

Ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate - când pot fi acestea acordate? Studiu de caz privind CFR Marfă și Compania Națională a Uraniului

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Două decizii recente, anunțate de Comisia Europeană pe 24 februarie, pun România în situația de a recupera peste 583 milioane euro plus dobânzi ca ajutoare de stat incompatibile acordate CFR Marfă, respectiv Companiei Naționale a Uraniului. Astfel, Comisia Europeană a constatat că operatorul de transport feroviar CFR Marfă a primit cel puțin 570 de milioane de euro ajutor de stat incompatibil din partea României, printr-o anulare a datoriilor sub forma unei măsuri de conversie a creanțelor în acțiuni realizată în anul 2013 în vederea privatizării.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență

Direcții de acțiune și evoluții care au definit activitatea Consiliului Concurenței în materie de investigații în 2019

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Consiliul Concurenței a lansat recent raportul de activitate cu privire la anul 2019. Din perspectiva investigațiilor derulate, datele arată că autoritatea a avut intervenții importante în piață, respectiv 14 investigații finalizate cu aplicarea de amenzi totalizând 20,3 milioane euro, 9 alte investigații nou declanșate privind încălcări ale legislației de concurență și un total de 32 de investigații în curs privind potențiale fapte anticoncurențiale la finalul anului 2019.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență

Acordurile de soluționare amiabilă a litigiilor între titularii de brevete farmaceutice și producătorii de medicamente generice: când sunt acestea anticoncurențiale, conform unei hotărări recente a CJUE

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Pe 30 ianuarie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat o hotărâre în cadrul unei cereri de decizie preliminară formulată de Competition Appeal Tribunal din Marea Britanie, care urmărea examinarea legalității unei decizii de sancționare adoptate împotriva mai multor producători de medicamente generice și a grupului farmaceutic GlaxoSmithKline în legătură cu acorduri de soluționare amiabilă a litigiilor în materie de brevete.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea Concurenței

Licitațiile publice - frecvent în atenția Consiliului Concurenței

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Licitațiile publice sunt în mod constant în atenția Consiliului Concurenței, date fiind fondurile publice implicate și scopul autorității de a se asigura că acestea sunt cheltuite în beneficiul cetățenilor, în calitate de consumatori finali. Astfel, încă de la începutul acestui an au fost anunțate amenzi aplicate de Consiliul Concurenței pentru trucarea unor licitații privind achiziționarea de indicatoare rutiere, respectiv servicii de pază. În același timp, au fost declanșate investigații noi privind trucarea de licitații pe piața salubrizării din județul Mureș, respectiv pe piața parcărilor publice cu plată din municipiul Brașov.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență​

Acțiunile în despăgubiri privind încălcări de concurență: clarificări aduse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Odată cu Directiva 2014/104/UE privind acțiunile în despăgubire în cazul încălcărilor în materie de concurență, transpusă în legislația națională în anul 2017, au fost armonizate regulile și condițiile de bază în care persoanele fizice sau juridice - fie ele consumatori, companii sau autorități publice - au posibilitatea de a solicita daune pentru prejudicii rezultate din comportamente anticoncurențiale.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea concurenței - GDPR

Interacțiunea dintre concurență, protecția consumatorilor și GDPR. Care, cum și când ar trebui să intervină?

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Regulile în materie de concurență, protecția consumatorilor și protecția datelor cu caracter personal împărtășesc obiectivul general de a proteja bunăstarea persoanelor fizice în economia de piață, în principal prin corectarea disproporției de putere dintre acestea și operatorii economici.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurența

Concurența în sport

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Dimensiunea economică a sportului a crescut semnificativ ca urmare a diversificării surselor de venit generate de acesta, printre ele numărându-se în prezent atât vânzarea de bilete și abonamente la competiții sportive cât și comercializarea drepturilor de difuzare a competițiilor, publicitatea, vânzarea de articole sportive sau sponsorizarea.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență

10 lecții în materie de concurență din ultima decadă

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Politica și practica în materie de concurență se află astăzi într-un punct în care multe dintre instrumentele și metodele tradiționale de lucru sunt puse în discuție și contestate atât de (noii) actori de pe piață, cât și de către economiști și practicieni. Și pentru că doar înțelegând istoria putem anticipa viitorul, extragem o serie de lecții pentru ceea ce ar putea urma în materie de concurență, uitându-ne la decada ce tocmai a trecut.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea concurenței

Impactul Big data asupra concurenței

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Evoluția tehnologică a permis companiilor să colecteze și să utilizeze volume importante de date, acestea devenind o resursă esențială atât pentru serviciile online, cât și pentru procesele de producție sau logistice. Deși termenul de Big Data este unul în curs de definire și delimitare, acesta este deseori caracterizat de existența unor cantități mari de diferite categorii de date (atât cu, cât și fără caracter personal), obținute la o viteză ridicată din mai multe surse, a căror administrare și analiză necesită utilizarea de algoritmi specifici.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Outsourcing

Riscuri de concurență în caz de outsourcing

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Deseori, răspunderea companiilor pentru încălcarea normelor de concurență nu este atrasă ca urmare a unei acțiuni specifice a asociaților sau a administratorilor acestora, ci de acțiuni ale unor persoane - de regulă, angajați - împuternicite să acționeze în numele companiilor într-o anumită împrejurare.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea concurenței

Impactul tăcerii în contextul încălcărilor de concurență

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Încălcările de concurență pot îmbrăca forme variate, și se pot realiza în împrejurări extrem de diverse - astfel, un cartel de fixare a prețurilor poate avea loc la fel de bine în cadrul unei întâlniri într-un hotel din afara țării sau prin discuții purtate în cadrul unei corespondențe electronice sau pe rețele de socializare.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea concurenței

Comerțul online - între inovare și conformarea cu regulile de concurență

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Comerțul online a sporit transparența la nivelul consumatorilor, aceștia fiind în măsură să obțină și să compare simultan informații despre produse și prețurile acestora. De asemenea, modelele alternative de distribuție online, precum canalul marketplace, au facilitat accesul la clienți pentru micii comercianți cu amănuntul, sporind astfel concurența.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by