<-- Dosare Juridice - Schoenherr Asociatii -->
OPINIA SPECIALISTILOR DELOITTE SI REFF&ASOCIATII
Noua structură a secțiunii online create de Deloitte cu analize și recomandări
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Cum să combați efectele pandemiei de COVID-19 - Noua structură a secțiunii online create de Deloitte cu analize și recomandări

de Deloitte România Deloitte Romania
La începutul unei alte săptămâni în care businessurile vor continua să fie afectate de impactul noului coronavirus, în care vor căuta soluții pentru scenarii cu care nu s-au mai confruntat și fără a putea face referire la situații anterioare, Deloitte România crede că nicio decizie nu poate fi luată în absența unor informații și analize relevante și structurate. Secțiunea online creată de Deloitte la mijlocul lunii martie pentru a găzdui analize scrise de experții săi din România și din rețeaua globală pe tema pandemiei de COVID-19 are o nouă structură, mai ușor accesibilă și creată astfel încât utilizatorii să identifice cu ușurință materialele de interes pentru ei, în funcție de departamentele și de sectoarele economiei din care fac parte.
Georgiana Singurel, Diana Fejer, Cristiana Baltag
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Ce poate face managementul societății pentru a diminua riscul răspunderii personale în contextul pandemiei COVID-19

de Georgiana Singurel, Diana Fejer, Cristiana Baltag Deloitte si Reff&Asociatii
Răspândirea accentuată a pandemiei COVID-19 în Europa, implicit în România, și măsurile din ce în ce mai stricte luate de autorități pentru a preveni efectele nocive asupra cetățenilor și economiei ridică numeroase întrebări privind acțiunile care ar trebui luate de societăți pentru a asigura respectarea obligațiilor legale și mai ales persoanele responsabile cu luarea acestor măsuri.
Andreea Artenie, Mihnea Galgotiu–Sararu, Ana Galgotiu-Sararu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Diferenţele dintre Certificatul de Situație de Urgență și avizul de forță majoră

de Andreea Artenie, Mihnea Galgotiu–Sararu, Ana Galgotiu-Sararu Deloitte Romania
Încă de la publicarea Decretului Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență, s-au născut întrebări în comunitatea de business privind diferențele dintre Certificatul de Situaţie de Urgenţă (CSU), care nu a fost reglementat în trecut și care poate fi solicitat de operatori economici afectați de pandemia de COVID-19, şi avizul de forţă majoră, existent în legislaţie de mult timp. OUG nr. 29/2020 și 30/2020 au reglementat ulterior anumite facilități pentru operatorii aflaţi în dificultate în acest context, accesarea unora dintre acestea presupunând obținerea prealabilă a CSU.
Andrea Grigoras, Mihnea Radu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Concurență

Care sunt limitele cooperării dintre concurenți în cartelurile de criză?

de Andrea Grigoras, Mihnea Radu Deloitte Romania
Similar altor autorități de concurență din UE, Consiliul Concurenței, prin comunicatul de presă din 23.03.2020, a acceptat faptul că, în contextul pandemiei COVID-19, poate avea loc o cooperare între concurenți astfel încât să se evite deficitul de produse esențiale și să se asigure o distribuție echilibrată a acestora.
Cătălin Chibzui
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Spălarea banilor

Modificări aduse obligației de a depune declarația privind beneficiarul real în contextul COVID-19

de Cătălin Chibzui Deloitte si Reff&Asociatii
OUG nr. 29/2020 a adus o serie de modificări cu privire la obligația de a declara beneficiarul real prevăzută de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Florentina Munteanu, Gabriela Ilie, Ana-Maria Vlăsceanu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Opțiuni aflate la îndemâna angajatorilor în contextul COVID-19

de Florentina Munteanu, Gabriela Ilie, Ana-Maria Vlăsceanu Deloitte Romania
În situația nou creată pe piața muncii de pandemia de COVID-19, companiile caută soluții pentru a se adapta la reducerea activității și pentru a proteja angajații, având în vedere că, până nu demult, lipsa personalului reprezenta o provocare importantă pentru angajatori. Legislația în vigoare permite companiilor să adopte o serie de măsuri în acest sens, în funcție de gradul și modul în care le este afectată activitatea, de la înțelegeri amiabile între angajatori și angajați, la șomaj tehnic sau măsuri care privesc forța majoră. Fiecare opțiune prezintă, însă, atât o serie de restricții, cât și o serie de avantaje și dezavantaje.
Andreea Bîră, Cristina Iacobescu, Silvia Axinescu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - GDPR în contextul COVID-19

Implicații din perspectiva protecției datelor cu caracter personal ale angajaților în lupta împotriva COVID-19

de Andreea Bîră, Cristina Iacobescu, Silvia Axinescu Deloitte si Reff&Asociatii
Păstrarea cursului obișnuit de activități în cadrul unei companii în vreme de COVID-19 este o provocare, dar și un deziderat pentru mediul de business din România. Măsurile luate în această perioadă de companii trebuie să respecte prevederile în materia protecției datelor cu caracter personal ale angajaților.
Ramona Tariuc
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Provocări suplimentare pentru companiile care trebuie să depună declarațiile fiscale pe 25 martie

de Ramona Tariuc Deloitte Romania
Companiile care sunt obligate să depună declarațiile fiscale până la data de 25 martie 2020 nu beneficiază de o amânare a termenului, așa cum anunțaseră autoritățile anterior. Mai mult, dincolo de problemele create de epidemia de COVID-19, contribuabilii trebuie să se adapteze rapid și la modificarea unei declarații esențiale în domeniul TVA: D 390. Acest formular a fost modificat recent, iar implementarea este dificilă pentru majoritatea celor vizați.
Andrei Burz-Pînzaru, Geanina Stîngaciu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Fintech

Cashback la POS, o posibilă alternativă la bancomate?

de Andrei Burz-Pînzaru, Geanina Stîngaciu Deloitte si Reff&Asociatii
De o manieră poate contraintuitivă, condițiile de criză ar putea duce la accelerarea adoptării unor soluții inovatoare, prin folosirea intensivă a tehnologiei pentru a răspunde problemelor ridicate de limitarea posibilității de deplasare a populației în contextul temerilor privind riscurile de contaminare. În contextul impus de situația fără precedent a pandemiei de COVID-19, multe întrebări se ridică atât la nivelul sectorului financiar-bancar, cât și în rândul populației, în ceea ce privește continuarea normală a activității bancare.
Corina Simion, Dan Bădin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Măsuri excepționale, impuse de evenimente excepționale

de Dan Bădin, Corina Simion Deloitte Romania
Statele afectate de pandemia de COVID-19 aruncă în luptă un arsenal de măsuri fără precedent, pentru a diminua efectele încă greu de cuantificat atât la nivelul populației cât, mai ales, în economia globală. Pentru a ajuta companiile să surmonteze dificultățile create de noua stare de fapt, cele mai multe state au anunțat măsuri inclusiv în zona fiscală, majoritatea vizând amânarea plății taxelor, în special cele datorate pentru angajați, dar și scutiri de taxe sau de penalități în anumite situații. În prim plan stau deciziile care vizează angajații, printre care se află flexibilizarea programului și condițiilor de muncă, cu accent pe munca la distanță, și facilități la plata contribuțiilor sociale pentru angajatori.
Irina Dimitriu, Ioana Georgescu-Mureșanu, Mihnea Galgoțiu–Săraru
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Procese civile

Influența stării de urgență asupra raporturilor juridice și desfășurării proceselor civile

de Irina Dimitriu, Ioana Georgescu-Mureșanu, Mihnea Galgoțiu–Săraru Deloitte Romania
Președintele României a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii, prin Decretul nr. 195 publicat în Monitorul Oficial pe 16 martie 2020. Măsurile adoptate prin acesta sunt de imediată aplicare și obligatorii, fără a fi necesară aprobarea în prealabil a decretului de către Parlament. În termen de cinci zile, Parlamentul urmează să încuviințeze prin vot starea instituită, în caz contrar, Președintele fiind nevoit să revoce imediat decretul.
Corina Dimitriu, Alexandra Smedoiu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Cum reflectăm COVID-19 în situațiile financiare?

de Corina Dimitriu, Alexandra Smedoiu Deloitte Romania
Evenimentele recente au multiple implicații în raportările financiare ale societăților, în mod special pentru cele care au legături economice cu zonele afectate. Societățile care se aprovizionează sau care au piață de desfacere în zonele afectate, cele care sunt finanțate sau finanțează societăți aflate în zone afectate se confruntă cu provocări multiple care țin de continuitatea activității, precum și de estimarea și reflectarea acestor potențiale efecte în situațiile financiare.
Florentina Munteanu, Andrea Grigoraș
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Decizii comerciale de evitat în contextul pandemiei de COVID-19 pentru a preîntâmpina o investigație din partea Consiliului Concurenței

de Florentina Munteanu, Andrea Grigoraș Deloitte Romania
La scurt timp după amplificarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus (COVID-19) la nivelul Uniunii Europene, Consiliul Concurenței a inițiat o primă investigație pentru a analiza creșterea prețurilor măștilor de protecție pe teritoriul României, anunțată aici. În felul acesta, Consiliul Concurenței demonstrează, din nou, atitudinea activă pe care o are, precum și faptul că urmărește foarte atent măsurile luate de agenții economici în această perioadă, cu scopul de a preîntâmpina măsuri abuzive sau excesive aplicate într-o perioadă de criză cu privire la bunuri care acoperă nevoi de bază ale populației.
Alexandra Smedoiu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Efectele pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare

de Alexandra Smedoiu Deloitte Romania
Evoluțiile din piețele financiare sunt aproape imposibil de previzionat în acest moment. Comparația cu criza financiară din 2008 poate funcționa până la un punct, dacă ne raportăm doar la pierderile financiare generate de coronavirus. Singura certitudine în acest moment este legată de prevenție: nicio măsură în această direcție nu poate fi considerată excesivă, fie că vorbim de acțiuni la nivel personal sau instituțional. Totodată, mesajele de încredere și de susținere din partea instituțiilor de reglementare sunt importante în acest moment, având în vedere că evoluția piețelor financiare este extrem de sensibilă la indicatorul „încredere”.
Daniel Grigore, Cristina Borș
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Tranzacții transfrontaliere

În era energiilor alternative, până și tranzacțiile transfrontaliere devin... hibride

de Daniel Grigore, Cristina Borș Deloitte Romania
Autoritățile au la dispoziție o nouă armă în lupta cu cei care încearcă să își diminueze sarcina fiscală. Încă o directivă europeană, care face parte din pachetul de măsuri ale Comisiei Europene împotriva practicilor fiscale agresive, a intrat în vigoare la începutul lunii februarie 2020 și în România. Directiva poartă un nume sugestiv - ATAD II (Anti Tax Avoidance Directive – completarea a doua) - și are ca scop descurajarea planificării fiscale agresive care utilizează aranjamente de tip „hibrid”.
Claudiu Constantinescu, Raluca Anton
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Business continuity plan​

Scurt ghid de pregătire a planului de continuitate a afacerii

de Claudiu Constantinescu, Raluca Anton Deloitte Romania
Majoritatea organizațiilor mari din România au un plan de continuitate a afacerii (business continuity plan), care de obicei este concretizat sub forma unui document care cuprinde acțiunile necesare reluării activității în cazul apariției unor situații atipice și cu impact semnificativ asupra businessului. În mod tradițional, aceste planuri de continuitate iau în considerare scenarii de atacuri cibernetice, dezastre naturale, cum ar fi cutremurele, sau informații și scenarii adverse intens mediatizate care pot afecta capacitatea organizației de a-și continua activitatea în parametri obișnuiți.
Monica Țariuc
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Dragostea durează cinci ani

de Monica Țariuc Deloitte Romania
Se spune că o relație reușită se bazează în principal pe transparență și comunicare, căci așa se câștigă încrederea. Alte studii constată că un secret este menținerea unei „iluzii pozitive” - admirația există atâta vreme cât găsim lucruri de apreciat și ne gândim pozitiv unul la celălalt.
Alexandra Smedoiu, Corina Dimitriu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Costul cu impozitele și taxele - un element din ce în ce mai important în situațiile financiare

de Alexandra Smedoiu, Corina Dimitriu Deloitte Romania
Așa cum ne-am obișnuit în materie de fiscalitate, să nu treacă niciun an fără modificări, se pare că și în materie contabilă, cel puțin în Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), în fiecare an apar noi reguli sau interpretări. De această dată, este vorba de o interpretare privind costurile unei companii cu impozitele și taxele, din situațiile financiare, în cazurile în care legislația nu este clară. Mai exact, despre impozitul pe profit și cum trebuie înregistrat în contabilitate astfel încât orice riscuri potențiale să fie reflectate ca atare.
Ciprian Gavriliu, Elena Geageac
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Vinieta Oxigen - un început bun, dar timid

de Ciprian Gavriliu, Elena Geageac Deloitte Romania
Traficul din București este constant evidențiat de statistici și studii interne și internaționale, care plasează Capitala României în topurile celor mai poluate orașe din cauza numărului mare de mașini și a ambuteiajelor produse. În acest context, este evidentă necesitatea adoptării unor soluții pentru decongestionarea traficului și, implicit, pentru reducerea poluării. Demararea programului Oxigen, la începutul acestui an, are drept scop declarat ameliorarea ambilor indicatori.
Raluca Bâldea, Vladislav Dabija
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Taxe vamale

În ce condiții beneficiază un importator de taxe vamale preferențiale sau zero?

de Raluca Bâldea, Vladislav Dabija Deloitte Romania
Companiile din Uniunea Europeană, inclusiv România, vor putea aplica un regim tarifar preferențial în comerțul bilateral cu încă cinci țări în viitorul apropiat. În prezent, UE are încheiate acorduri de liber schimb cu peste o sută de țari și teritorii speciale. Anul trecut au intrat în vigoare acordurile cu Japonia și Singapore, urmând ca în 2020 să fie ratificate acordurile cu Vietnam și țările membre Mercosur, respectiv Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Care sunt criteriile în funcție de care se acordă facilitățile?

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by