<-- Dosare Juridice - Reff&Asociatii -->
OPINIA SPECIALISTILOR FILIP&COMPANY
Raluca Pușcas, Georgiana Ghinescu, Alexandra Dunăreanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice- GDPR

Cum pot asigura societățile securitatea datelor cu caracter personal?

de Raluca Pușcas, Alexandra Dunăreanu, Georgiana Ghinescu Filip&Company
Este bine cunoscut faptul că implementarea cerințelor Regulamentului General privind Protecția Datelor (UE) 2016/679 (GDPR) necesită timp și presupune eforturi interne constante în încercarea atingerii conformității cu acestea, menținerea conformității continue și diminuarea riscurilor generate de colectarea și prelucrarea neconformă a datelor cu caracter personal.
Eliza Baias, Rareș Crîșmaru
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legislație

Alba neagra cu declarația anuală privind beneficiarul real

de Eliza Baias, Rareș Crîșmaru Filip&Company
În data de 31 martie 2020, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Proiectul de lege pentru aprobarea, cu modificări, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, pentru completarea art. 218 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
George Trantea, Iulia Dobre
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

Guvernul prelungește facilitățile fiscale, Parlamentul modifică legea evaziunii

de George Trantea, Iulia Dobre Filip&Company
Ce mai poți spune altceva după OUG 19/2021 (publicată în Monitorul Oficial 315 din 29 martie 2021) și după Legea 55/2021 (din Monitorul Oficial nr. 332 din 01.04.2021)? Una iartă de accesorii - trebuie doar să depui o notificare -, alta de închisoare - dacă nu ai fost prea lacom. Atitudinea pozitivă cheamă la conformare. Să nu uităm și de faptul că legile nu permit ca după un deget întins să se tragă toată mână. Accesoriile încă există și trebuie să faci diligențe pentru a nu le achita, iar evaziunea trebuie să nu depășească 100.000 EUR.
Ioan Dumitrașcu,, Raluca Pușcaș, George Trantea, Lisaura Ungureanu, Cristina Radu, Denisa Gonciulea
Foto: Filip & Company
​Dosare Juridice - Companii

Obligația companiilor de a reglementa protecția avertizorilor din mediul privat. Implicații proiect implementare Directiva nr. 2019/1937 - Whistleblowers protection

de Filip & Company
În decembrie 2019 a intrat în vigoare Directiva privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (Directiva UE 2019/1937). Potrivit acesteia, persoanele care dezvăluie nereguli în cadrul companiilor sau autorităților publice, denumiți avertizori de integritate, trebuie să fie protejați în întreaga Uniune. Statele membre UE au termen până la sfârșitul acestui an, respectiv 17 decembrie 2021, să transpună directiva în legislația națională.
Cătălin Suliman, Dragoș Iordache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Online

Restricții la folosirea denumirilor și a brandurilor în online - unde punem stop?

de Cătălin Suliman, Dragoș Iordache Filip & Company
Expansiunea comerțului online vine cu provocări în privința modalităților de promovare online și a strategiilor de atragere a unui număr cât mai ridicat de vizitatori de către revânzători. Va fi nevoie de echilibru, inclusiv în materie de analiză de concurență pentru a asigura, pe de o parte, o piață competitivă, dar și pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală deținute de producătorii bunurilor. Gradul de sofisticare și diversitate a restricțiilor va crește, ceea ce va genera analize suplimentare din perspectiva regulilor de piață.
Cristina Tudoran, Alexandru Moraru
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legea muncii

CJUE: Cum analizăm timpul de lucru/ odihnă în cazul salariaților cu mai multe contracte de muncă la același angajator

de Cristina Tudoran, Alexandru Moraru Filip & Company
În data de 17 martie 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a publicat hotărârea pronunțată în cauza C-585/19, având drept obiect trimiterea preliminară formulată de Tribunalul București privind interpretarea Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru.
Ioana Roman, George Trantea, Alexandru Sorici
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - PUZ

Suspendarea în bloc a planurilor urbanistice zonale coordonatoare creează victime colaterale

de Ioana Roman, George Trantea, Alexandru Sorici Filip&Company
În urma multor discuții controversate în zona publică și politică din ultima săptămână, generate de propunerea primarului general al Municipiului București de suspendare a planurilor urbanistice zonale pentru cinci din șase sectoare ale Capitalei, Consiliul General al Municipiului București a decis în cadrul ședinței de vineri, 26 februarie 2021, suspendarea planurilor urbanistice coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4 (zona de sud), 5, respectiv 6 ale Municipiului București (în continuare „PUZ-uri Coordonatoare”), pentru o durata de 12 luni (în continuare „Hotărârea de Suspendare”).

George Trantea, Andrei Greceanu
Foto: Filip & Company
​Dosare Juridice - Consumator

Acţiunile colective (Class Actions) în UE - unde-s mulți, puterea crește!

de George Trantea, Andrei Greceanu Filip & Company
Acest articol tratează principalele elemente introduse de Directiva 1828/2020 privind acțiunile pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor, impactul pe care îl are asupra diferitelor arii de business, precum şi potenţialele măsuri pe care companiile le pot lua pentru a limita impactul negativ al acţiunilor colective.
Silviu Vasile
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Consiliul Concurenței

Ce distanță parcurgem până la farmacie? Perspectiva concurențială

de Silviu Vasile Filip & Company
La finalul anului 2020, Consiliul Concurenței a publicat punctul de vedere al autorității cu privire la schimbarea definiției pieței relevante în sectorul comercializării cu amănuntul de produse farmaceutice (medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și de tip OTC en. over-the- counter) și parafarmaceutice (suplimente alimentare, dispozitive medicale, produse pentru copii etc.) prin magazine specializate (farmacii).
Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Green Deal

Green Deal, între concurență și competitivitatea companiilor europene

de Georgeta Gavriloiu Filip & Company
În ultimii ani, Uniunea Europeană și-a asumat un rol de leader la nivel mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice. Principala prioritate a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, este implementarea Green Deal, prin care Comisia își propune să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară, mai curată, refacerea biodiversității și reducerea poluării.
Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
​Dosare Juridice - Consiliul Concurenței

Ce va face Consiliul Concurenței în 2021

de Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu Filip & Company
In 2021 vom asista cel mai probabil la o accelerare a finalizării unor investigații mai vechi și declanșarea de noi investigații. De asemenea, anticipăm anumite modificări și evoluții în privința modalităților de investigare punându-se accent pe zona electronică. Consiliul Concurenței se află la un moment de preluare a mai multor responsabilități, în special în domeniul digital. Autoritatea a demonstrat că rămâne o instituție de top și că are potențialul de a fi revoluționară în materie de concurență. Rămâne de văzut dacă autoritatea va continua în zona de modernizare și prevenție sau va pune mai mult accentul pe zona sancționatorie. Dacă tendința de sancționare se va accentua și amenzile vor fi semnificative există riscul ca unele decizii să destabilizeze ecosistemul de concurență și să genereze incertitudine în anumite segmente de piață.
Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Consiliul Concurenței

2020 se află pe locul trei în topul amenzilor totale aplicate de Consiliul Concurenței/ Consiliul Concurenței a demonstrat constanță și în vremuri de pandemie

de Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu Filip & Company
Consiliul Concurenței a demonstrat într-un an de pandemie că rămâne una dintre cele mai puternice autorități, cu experiență bogată și renume format, în special prin raportare la deciziile luate în ultima perioadă. Anul 2020 a venit după o perioadă de tranziție în care autoritatea nu a finalizat un număr mare de cazuri și a adus un rezultat foarte bun pentru autoritate din perspectiva amenzilor aplicate (la nivelul anilor de top ai autorității), 2020 fiind al treilea în topul amenzilor totale aplicate de autoritate.
George Trantea
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

TVA? Creanțe? Măsuri fiscale mult așteptate? Ia-le de unde nu-s!​

de George Trantea Filip&Company
Nu aduce anul ce aduce ultimul Monitor Oficial al anului. 1332 din 2020 e ultimul Monitor Oficial al anului 2020. În cadrul lui, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 226/2020 implementează un proiect pe care nu-l așteptam, nu-l doream, dar îl bănuiam: amână pentru 2022 câteva din măsurile fiscale mult așteptate, printre care majorarea la 140.000 EUR a pragului până la care se aplică TVA de 5% la imobile precum și eliminarea pragului de 30% pentru deductibilitatea creanțelor neîncasate cesionate.
George Trantea, Adrian Cristea, Adrian-Mihai Zamfir
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - TVA

Recomandări pentru implementarea remediilor rapide din 2020 în materie de TVA 2020 (Quick Fixes)

de George Trantea, Adrian Cristea, Adrian-Mihai Zamfir Filip&Company
Continuăm seria începută anterior privind remediile rapide introduse prin Directiva nr. 2018/1910 și implementate în legislația română prin O.U.G. nr. 6/2020 care a modificat Codul fiscal. Ultima parte a acestei serii este referitoare la regulile privind TVA aplicabile operațiunilor în lanț.

Ioan Dumitrascu, Cristina Tudoran, Alexandru Moraru
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legea muncii

Modificări legislative privind șomajul tehnic, reducerea timpului de lucru (Kurzarbeit) și ajutorul pentru telemuncă

de Ioan Dumitrascu, Cristina Tudoran, Alexandru Moraru Filip&Company
În ultimele zile, Guvernul și Parlamentul au mai făcut un pas în procesul de susținere a mediului de afaceri în contextul pandemiei de Covid-19, și au emis o serie de reglementări pentru prelungirea acordării unor ajutoare în domeniul relațiilor de muncă și pe parcursul anului viitor și mai multă flexibilizare pentru acordarea acestora.
Eliza Baias, Simona Ungureanu, Daria Olteanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Asociații și fundații

Sărbătorile de iarnă încep cu cadouri pentru asociații și fundații

de Eliza Baias, Simona Ungureanu, Daria Olteanu Filip & Company
Pe 5 decembrie a intrat în vigoare Legea nr. 276/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (în continuare, „Legea 276/2020”). Moș Niculae a scos din ghetuțele asociațiilor și fundațiilor tălpicii de plumb puși în anul 2000. Modificările sunt menite în principal să simplifice înființarea unei asociații sau fundații (prin debirocratizarea procedurii, prin reducerea numărului sau simplificarea condițiilor de îndeplinit pentru înființare), cât și funcționarea acestora.
George Trantea, Adrian Cristea, Adrian-Mihai Zamfir
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - TVA

Recomandări pentru implementarea remediilor rapide din 2020 în materie de TVA/ Stocuri la dispoziția clientului

de George Trantea, Adrian Cristea, Adrian-Mihai Zamfir Filip&Company
Cum am intrat în perioada anuală în care se fac provizii, astăzi vom aborda remediul rapid privind stocurile la dispoziția clientului (în continuare „Quick Fix-ul”). Sloganul perioadei ar putea fi: ”Stochezi, dar nu uita să raportezi!”
Irina Suătean, Ilinca Porojan
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Expropieri

Modificarea legii exproprierii facilitează autorizarea anumitor categorii de proiecte publice

de Irina Suătean, Ilinca Porojan Filip & Company
Vineri, 13 noiembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 252/2020 pentru completarea art. 5 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică („Legea nr. 252/2020”). Modificarea introdusă prin Legea nr. 252/2020 facilitează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții necesare pentru implementarea anumitor categorii de proiecte publice.
George Trantea, Adrian Cristea, Adrian-Mihai Zamfir
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - TVA

Recomandări pentru implementarea remediilor rapide în materie de TVA în 2020

de George Trantea, Adrian Cristea, Adrian-Mihai Zamfir Filip & Company
Acest articol nu are în vedere COVID sau măsurile legate de acesta. Acest articol este o pauză utilă pe care o recomandăm celor care își duc viața atenți fiind și la sănătate, dar și la alte evenimente care îi influențează.
Ioan Dumitrașcu, Cristina Tudoran
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Telemuncă

Noi reglementări privind obligația organizării activității în regim de telemuncă

de Ioan Dumitrașcu, Cristina Tudoran Filip & Company
Începând de ieri, 9 noiembrie 2020, au intrat în vigoare noi măsuri privind telemunca, instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 935 din 5 noiembrie 2020 pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by