<-- Dosare Juridice - Reff&Asociatii -->
OPINIA SPECIALISTILOR FILIP&COMPANY
Diana Gavra, Silviu Vasile
Foto: Filip & Company

Desfășurarea studiilor clinice în contextul pandemiei COVID-19. Un nou ghid emis la nivel european

de Diana Gavra, Silviu Vasile Filip & Company
Similar celorlalte state europene, și în România pandemia COVID-19 are un puternic impact asupra societății în general, asupra majorității sectoarelor economiei și, în special, asupra sistemului de sănătate. În aceste condiții, atât autoritățile europene, cât și statele afectate iau măsuri pentru a asigura, pe cât posibil, desfășurarea activității. Un sector în care autoritățile europene iau măsuri pentru asigurarea continuității activității este cel al studiilor clinice.
Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - IMM-uri

Întreprinderile mici și mijlocii - face și societatea ta parte din această categorie?

de Georgeta Gavriloiu Filip & Company
În urma măsurilor de sprijin adoptate recent de Guvernul României în contextul crizei COVID-19 (vă rugăm să consultați articolul nostru Garanții de stat și subvenții ale dobânzilor aferente creditelor pentru investiții și a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru ), categoria Întreprinderilor Mici și Mijlocii („IMM-urile”) a devenit extrem de relevantă, întrucât acestea sunt principalii beneficiari ai măsurilor de sprijin adoptate până acum.
Liliana Dranca, Irina Suătean
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - COVID-19

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

de Liliana Dranca, Irina Suătean Filip & Company
În contextul răspândirii accentuate a virusului COVID-19, din ce în ce mai multe companii își mută activitatea de business în online, iar angajații și conducerea își desfășoară activitatea de “acasă” și evită întâlnirile, deplasările etc. Însă activitatea trebuie să continue și în contextul distanțării sociale, iar majoritatea contractelor pot fi semnate (și) de la distanță. Mai jos sunt prezentate două opțiuni pentru încheierea contractelor la distanță, respectiv prin utilizarea semnăturii electronice (pentru persoanele ce au o astfel de semnătură) și semnarea în counter-parts.
Eliza Baias, Codrina Simionescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Stare de urgență

Ce impact are decretarea stării de urgență asupra termenelor prevăzute de Legea Societăților

de Eliza Baias, Codrina Simionescu Filip & Company
Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României („Decretul”) are un impact semnificativ și asupra cursului termenelor din materie societară în perioada de 30 de zile pentru care este instituită starea de urgență. Dacă la o primă vedere am fi tentați să credem că numai termenele procesuale ar putea fi afectate, în realitate, prevederile art. 41 din Decret au în vedere orice termen de prescripție, decădere sau asimilate, inclusiv cele prevăzute în Legea 31/1990 privind societățile („Legea Societăților”).
Loredana Cristea, Razvan Ionescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Insolvența​

Insolvența în timpul stării de urgență

de Loredana Cristea, Razvan Ionescu Filip&Company
Procedura insolvenței cu toate mecanismele și actorii implicați în aceasta, reprezintă plămânul artificial al oricărei societăți intrate în insolvență. Acesta este și motivul pentru care dosarele de insolvență nu pot fi suspendate, dialogul continuu dintre instanță, practician și creditori fiind nu doar necesar ci și obligatoriu.
Alin Grapa, Adrian Zamfir
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Rechiziții

Aspecte importante privind rechiziția prevăzută prin decretul prezidențial de instituire a stării de urgență

de Alin Grapa, Adrian Zamfir Filip & Company
Una dintre măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă ce au fost prevăzute prin Decretul Președintelui României privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial în data de 16 martie 2020 este rechiziția unităților de producție materiale și echipamente necesare combaterii epidemiei COVID-19.
Adrian Cristea, Carmen Calabache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Achiziții​

Opțiuni prevăzute de legislația europeană a achizițiilor publice pentru depășirea crizei covid-19 în spitale

de Adrian Cristea, Carmen Calabache Filip&Company
Conform declarațiilor din data de 15 martie 2020 date de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de astăzi ar urma să fie lansate achiziții publice comune cu statele membre pentru truse de testare și ventilatoare respiratorii.
Ioana Roman, Cristina Tudoran
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - ​Contracte

Poate coronavirusul să justifice neexecutarea contractelor aflate în derulare?

de Ioana Roman, Cristina Tudoran Filip & Company
Pe fondul răspândirii rapide a Covid-19, zilele trecute, Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul drept pandemie, ridicând astfel nivelul de amenințare al bolii dincolo de gradul de Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional, pe care îl anunțase la sfârșit de ianuarie. În ultima săptămână, noul coronavirus s-a răspândit puternic și pe teritoriul României, iar numărul total al rezultatelor pozitive înregistrate este în continuă creștere.
Cristina Tudoran
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legea Muncii

Măsuri de protecție a angajaților în contextul amenințării coronavirus (Covid-19)

de Cristina Tudoran Filip & Company
Noul coronavirus declanșat în decembrie 2019 din provincia Wuhan, China, s-a răspândit fulminant la nivel global în ultimele luni, și, în ultimele săptămâni, a afectat puternic țările europene, inclusiv România.
În acest context, îngrijorările companiilor ai căror angajați obișnuiesc să călătorească în străinătate nu au întârziat să apară.
Alexandra Dunăreanu, Georgiana Ghinescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Supravegherea video

Supravegherea video. Aspecte practice privind analizarea existenței unui interes legitim

de Alexandra Dunăreanu, Georgiana Ghinescu Filip & Company
Întrucât posibilitatea utilizării mijloacelor de supraveghere video pentru îndeplinirea intereselor legitime reprezintă una dintre provocările la care trebuie sa răspundă operatorii de date atunci când prelucrează date cu caracter personal prin intermediul acestora, analizarea existenței interesului, a necesității unei astfel de prelucrări și a asigurării unui echilibru între drepturile și interesele părților rămâne în continuare un subiect deschis aflat pe lista de priorități a operatorilor.
Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Concurență

Tendințe în materie de concurență în anul 2020

de Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu Filip & Company
Anul 2019 a fost unul intens în materie de concurență, fără însă a depăși rezultatele din 2018. Pentru 2020, anticipăm o accelerare a finalizării unor investigații mai vechi și conturarea unor decizii care vor schimba anumite comportamente în zona de business.
Liliana Dranca, Irina Suatean
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Contracte administrative

Neconstituționalitatea unor prevederi privind plângerea prealabilă în cazul contractelor administrative

de Liliana Dranca, Irina Suatean Filip & Company
Potrivit unui comunicat de presă publicat de Curtea Constituțională, în data de 14 ianuarie 2020, au fost declarate neconstituționale o serie de prevederi din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 ("Legea contenciosului administrativ") în forma în vigoare înainte de modificările aduse prin Legea nr. 212/2018.
Cătălin Suliman, Loredana Cristea
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Dezinformare

Compania Facebook a fost sancționată în Ungaria pentru dezinformarea consumatorilor cu privire la caracterul gratuit al serviciilor sale

de Cătălin Suliman, Loredana Cristea Filip & Company
Pe 6 decembrie 2019 autoritatea de concurență din Ungaria a aplicat Facebook Ireland Ltd ("Facebook") o amendă de 3,6 milioane Euro pentru încălcarea legii concurenței, așa cum rezultă de pe site-ul oficial al autorității. Motivarea deciziei este aceea că deși este adevărat că utilizatorii nu trebuie să plătească pentru a folosi serviciile Facebook, prin activitatea lor și prin folosirea datelor lor de către Facebook, consumatorii aduc un câștig material societății, astfel că, indirect, aceștia plătesc pentru serviciile folosite. Așadar, prezentarea serviciilor drept gratuite este aptă să inducă in eroare consumatorii prin lipsa unei transparențe totale a modului de operare.
Razvan Ionescu, Alin Grapa
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

Poprirea contului unic de insolvență - de la teorie la practică

de Răzvan Ionescu, Alin Grapă Filip & Company
Începând cu anul 2018, odată cu adoptarea Ordonanței de Guvern nr. 88/2018 de modificare a Legii insolvenței 85/2014, organele fiscale și-au făcut un obicei din a executa conturile debitorilor aflați în procedura insolvenței.
Loredana Cristea
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - CEDO

Decizia CEDO privind măsura confiscării sumelor de bani nedeclarate la vamă ce exced 10.000 euro

de Loredana Cristea Filip & Company
La data de 22 octombrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat o hotărâre împotriva României (Aplicația nr. 41845/12, cazul Ozair v. România) prin care a constatat încălcarea art. 1 Protocol 1 din Convenție acordând aplicantului daune materiale în cuantum de 80.000 dolari.
Logo Filip - Company
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legea construcțiilor

Principalele schimbări aduse Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

de Ioana Roman, Ilinca Porojan Filip & Company
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții suferă o nouă modificare după recenta schimbare din iunie anul acesta. Astfel, prin Legea nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, publicată în Monitorul Oficial nr. 873 din 30 octombrie 2019 ("Legea nr. 193/2019"), legiuitorul a adoptat o serie de amendamente menite să sprijine și să simplifice demersurile ce trebuie întreprinse de investitorii/beneficiarii lucrărilor de construcții. Acest act normativ intră în vigoare în data de 4 noiembrie 2019.
Adrian Cristea, Carmen Calabache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice- Adjudecarea unui imobil prin licitație publică

Patru riscuri pe care trebuie să le știi atunci când adjudeci un imobil prin licitație publică

de Adrian Cristea, Carmen Calabache Filip & Company
Este unanim cunoscut faptul că, în cazul dobândirii unui imobil prin licitație publică desfășurată potrivit Codului de procedură civilă, orice cerere de evicţiune, totală sau parţială, privind imobilul adjudecat este definitiv stinsă. De asemenea, de la data intabulării dreptului de proprietate al adjudecatarului, imobilul rămâne liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanță ale terților, iar vânzarea nu va putea fi atacată pentru leziune.
Rebecca Marina, Diana Dincă
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

Noi cerințe din partea BNR privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

În data de 9 septembrie 2019 a intrat în vigoare Regulamentul nr. 2/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, emis de către Banca Națională a României, care abrogă vechiul regulament aplicabil, respectiv Regulamentul BNR nr. 9/2008.
Nastasia Dumitru, Simona Ungureanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

De ce trebuie să înregistrezi beneficiarul real al unei societăți? Schimbări legislative importante

de Nastasia Dumitru, Simona Ungureanu Filip & Company
În data de 18 iulie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. România fusese în prealabil atenționată cu privire la posibila incidență a unei proceduri de infringement ca urmare a netranspunerii Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului ("Directiva AML 4"), astfel încât Legea 129/2019 vine să aducă mult așteptate clarificări în domeniul privat, atât cu privire la regulile aplicabile în materia cunoașterii clientelei, cât și în materia identificării beneficiarului real, aducând schimbări de o importanță majoră pentru societăți în ceea ce privește obligația acestora de a face publice mai multe informații cu privire la structura acționariatului și a beneficiarilor reali ai societăților respective.
Catalin Suliman, Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Consiliul Concurenței

Inspecțiile inopinate desfășurate de Consiliul Concurenței. Ce acțiuni imediate sunt recomandate?

de Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu Filip & Company
Consiliul Concurenței a efectuat, în anul 2018, 15 inspecții inopinate, ce au vizat peste 50 de locații și sedii ale unor societăți investigate. Desfășurarea de inspecții inopinate este o practică constantă în ultimii ani, fiind cel mai eficient instrument al autorității de concurență în colectarea de informații și documente în cadrul unor investigații ce privesc încălcarea regulilor de concurență.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by