<-- Dosare Juridice - Tuca Zbarcea Asociatii -->
DOSARE JURIDICE
Cristina Tudoran, Alexandru Moraru
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legislație

Ce obligații noi le revin companiilor pentru prevenirea hărțuirii morale la locul de muncă?

de Cristina Tudoran, Alexandru Moraru Filip & Company
În data de 14 iulie 2020, Parlamentul a adoptat o propunere legislativă care vizează modificarea și completarea legislației din domeniul prevenirii discriminării la locul de muncă, anume Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și tratament. Această propunere va aduce modificări în principal în materia hărțuirii la locul de muncă, impunând sancțiuni aspre, inclusiv pentru angajați.
Mihaela Popescu-Ichim, Anca Ghizdavu, Claudia Matei
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Platforme digitale

Platformele digitale intră în vizorul Comisiei Europene - se pregătește DAC 7!

de Mihaela Popescu-Ichim, Anca Ghizdavu, Claudia Matei Deloitte Romania
Comisia Europeană (CE) continuă acțiunea de implementare a obligațiilor de raportare fiscală de către diverse entități. Astfel, după aplicarea DAC 6, care introduce o astfel de obligație pentru tranzacțiile transfrontaliere considerate cu risc fiscal, CE se pregătește să adopte DAC 7, directivă care vizează reguli noi de raportare fiscală pentru platformele digitale. Scopul declarat al DAC 7 este acela de a monitoriza operațiunile din sfera economiei digitale, în special pe cele care implică intermedierea între furnizori persoane fizice sau juridice și clienți și care, în absența unor astfel de mecanisme de raportare, ar fi foarte greu de identificat și de verificat de către autoritățile fiscale.
Oana Buhăescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Retail

Retail-ul în timpul pandemiei: cum se pot transforma vulnerabilitățile în oportunități

de Oana Buhăescu Deloitte Romania
Impactul pe care criza sanitară generată de pandemia de COVID-10 îl va avea, pe termen lung, asupra economiei globale este dificil de estimat în această fază, dar, în căutarea unui răspuns pentru viitor, poate ar trebui să analizăm cu atenție evenimentele recente, mai ales că acestea nu se pliază pe șabloanele desenate de crizele anterioare. O astfel de analiză este cu atât mai necesară, dacă ținem cont de faptul că, în general, orice perioadă dificilă are capacitatea de a scoate la suprafață vulnerabilități existente, dar și de a accelera planurile emergente pentru soluționarea acestora, care, în circumstanțe normale, ar rămâne latente.
Radu Dumitrescu
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România a asistat liderul local în materiale de construcții, Grupul TeraPlast, în vânzarea diviziei de oțel către grupul irlandez Kingspan

de Deloitte Romania
Deloitte România a asistat Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, în vânzarea diviziei de oțel către grupul irlandez Kingspan, lider global în industria materialelor de termoizolare și de anvelopare a clădirilor, care era deja prezent în România. Tranzacția se referă la întreaga participație deținută de TeraPlast în fabricile de panouri termoizolante TeraSteel din România și din Serbia și în producătorul de țiglă metalică Wetterbest. Tranzacția este supusă aprobării autorităților în domeniul concurenței. Valoarea diviziei vândute este evaluată la 410 milioane de lei, iar prețul final va fi stabilit prin ajustarea acestei valori cu datoriile nete și capitalul de lucru.
Eduard Pavel
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Legea mărcilor

Noua lege a mărcilor. Atenție la noile obligații și termene

de Eduard Pavel Schoenherr si Asociatii
Titularii mărcilor înregistrate si solicitanții cererilor de înregistrare a mărcilor au o serie de noi obligații de îndeplinit și termene de respectat, odată cu modificarea substanțială a legislației române în domeniu. Aceasta, după ce la data de 13 iulie 2020 a intrat în vigoare Legea 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice („Legea 112‟), prin care este transpusă în legislația națională Directiva Mărcilor 2015/2436 („Directiva‟).
Andreea Carare, Adelina Iordache
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Transferul părților sociale

Transferul părților sociale fără perioada de opoziție

de Andreea Carare, Adelina Iordache PeliPartners
Pe site-ul Senatului a fost înregistrată de curând o propunere legislativă (1) menită să debirocratizeze transferul părților sociale în cazul societăților cu răspundere limitată. Această inițiativă legislativă vine după o altă modificare recentă, extrem de binevenită în materia societăților, și anume abrogarea interdicției unei persoane de a deține calitatea de asociat unic în mai multe societăți cu răspundere limitată.
Eliza Baias, Andreea Bănică
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legislație

Noi prevederi privind beneficiarul real introduse prin Ordonanța de urgență 111/2020. Clarificări și noi incertitudini

de Eliza Baias, Andreea Bănică Filip & Company
Pe 15 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României și a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 111/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (denumită în continuare „OUG 111/2020”) care determină anumite modificări cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Modificările principale vizează definiția beneficiarului real, acordarea accesului nerestricționat la informațiile privind beneficiarul real, precum și anumite obligații în domeniul sistemelor de monede digitale. Prezentăm în continuare câteva aspecte legate de determinarea și declararea beneficiarului real.
Dan Bădin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Investiții

Criza generată de COVID-19 redesenează harta investițiilor. Unde se poate plasa România?

de Dan Badin Deloitte Romania
Incertitudinea generată de pandemia de COVID-19 este departe de a se fi risipit, iar efectele asupra economiilor lumii sunt tot mai greu de estimat. În aceste condiții, competiția pentru resurse financiare se întețește. La nivel global, fluxul investițiilor este estimat să scadă anul acesta, într-un scenariu optimist, cu peste 30%, potrivit OECD. În România, investițiile străine directe sunt pe minus în prima parte a acestui an, iar cele interne, deși în ușoară revenire comparativ cu anii trecuți, rămân insuficiente pentru a menține economia pe linia de plutire. Criza economică vine, însă, și cu o reală oportunitate pentru țara noastră, dar aceasta trebuie și valorificată.
Ciprian Timofte
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Privacy Shield UE-SUA

Invalidarea Privacy Shield UE-SUA. Implicații practice asupra organizațiilor

de Ciprian Timofte Tuca Zbarcea & Asociatii
Pe 16 iulie, CJUE a pronunțat hotărârea Schrems II care invalidează decizia privind Scutul de Confidențialitate (Privacy Shield) și oferă clarificări asupra Clauzelor Contractuale Standard (CCS). Mult zgomot și „ceață” în rândul organizațiilor, în special asupra efectelor hotărârii Schrems II. Urmează ca autoritățile de supraveghere din UE și EDPB să reacționeze în curând și să aducă mai multă lumină privind acest subiect.
Iulia Antonie, Silvia Axinescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - EU-US Privacy Shiel

Efectul căderii mecanismului EU-US Privacy Shield - pe cine afectează și ce alternative au companiile vizate

de Iulia Antonie, Silvia Axinescu Deloitte Romania
Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care a declarat nul acordul care permitea transferul de date cu caracter personal între Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA), denumit EU-US Privacy Shield, a creat îngrijorare atât în rândul specialiștilor pe teme de protecția datelor cu caracter personal, dar mai ales printre companiile multinaționale. Este vorba în principal de companiile care transferă datele către societățile mamă, sau de cele care utilizează serviciile unor companii americane, precum furnizorii de servicii de tip cloud.
Alexandra Smedoiu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Locuințe noi

Studiu Deloitte: locuințele noi s-au scumpit în majoritatea statelor europene în 2019

de Deloitte Romania
Locuințele nou construite s-au scumpit în majoritatea statelor europene în ultimii ani, inclusiv în 2019. Din 23 de țări analizate în cadrul studiului Deloitte Property Index, 20 au consemnat creșteri de prețuri pe piața rezidențială și doar în trei s-au înregistrat ieftiniri. Reprezentanții pieței imobiliare se așteptau ca trendul de creștere să continue și în 2020 însă, din cauza pandemiei de COVID-19, optimismul s-a temperat semnificativ. Astfel, în aproape jumătate din țările analizate, se estimează o stagnare a prețurilor și doar în șase țări este prognozată o creștere a acestora.
Ana Petrescu, Robert Ionescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Reglementări fiscale noi pentru casele de marcat electronice - avantaje și neclarități

de Ana Petrescu, Robert Ionescu Deloitte Romania
Conectarea caselor de marcat electronice la sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pare a intra în linie dreaptă, după adoptarea celui mai recent Ordin comun al Ministerului Finanțelor și ANAF care prevede procedura și termenele până la care contribuabilii sunt obligați să se conecteze. În același timp, se dorește și schimbarea tratamentului fiscal pentru costurile cu casele de marcat electronice, pe care contribuabilii au fost obligați să le achiziționeze încă din 2018. În noua variantă, costul cu casele de marcat urmează să fie recuperat direct din impozitul pe profit datorat. Măsura este una benefică pentru cele mai multe companii, dar în mod deosebit pentru cele care sunt obligate, prin natura activității, să dețină multe case de marcat: marii comercianți, benzinării, farmacii etc.
Ana Atanasiu, Delia Lepadatu
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Insolvență

(Re)ajustarea legii insolvenței

de Ana Atanasiu, Delia Lepadatu PeliPartners
Începând cu 12 iulie 2020 o nouă formă a Legii insolvenței a intrat în vigoare. Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență („Legea Insolvenței”) a fost modificată prin Legea nr. 113/2020 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 88/2018 („OUG nr. 88/2018”) pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul insolvenței și a altor acte normative („Legea Modificatoare”).
Ioana Boca, Sorin Elisei, Mihnea Galgotiu-Sararu
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România își consolidează echipa de conducere prin promovarea a doi directori și a unui partener în cadrul Reff & Asociații

de Deloitte Romania
Deloitte România își consolidează echipa de conducere prin promovarea Ioanei Boca, pe poziția de Director Consultanță Financiară, a lui Sorin Elisei, pe poziția de Director în cadrul practicii specializate în industria de energie și resurse naturale, și a lui Mihnea Galgoțiu-Săraru, în rolul de Partener în cadrul Reff & Asociații, societatea de avocați membră a rețelei globale Deloitte Legal.
Ciprian Gavriliu, Partener Deloitte Romania
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - studiu

Studiu Deloitte: mai mult de jumătate dintre consumatorii europeni intenționează să amâne cumpărarea unui vehicul nou

de Deloitte Romania
​Mai mult de jumătate dintre consumatorii europeni (52%) intenționează să amâne cumpărarea unui vehicul nou și susțin că îl vor păstra pe cel actual mai mult decât era prevăzut inițial, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit studiului Deloitte State of Consumer Tracker. Polonezii sunt cei mai prudenți în ceea ce privește comportamentul de cumpărare (68%), urmați de irlandezi (61%) și de spanioli (60%), arată rezultatele cercetării. În schimb, doar 32% dintre olandezi și-au amânat planurile de cumpărare a unui vehicul nou. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 18.000 de respondenți din 18 țări, dintre care nouă state europene - Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia și Spania -, în a doua jumătate a lunii iunie 2020.
Oana Voda, Carmen Calabache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Achiziții publice

Guvernul modifică legislația privind achizițiile publice printr-o nouă ordonanță de urgență

de Oana Voda, Carmen Calabache Filip&Company
După declararea neconstituționalității în totalitate a OUG 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice („OUG 23/2020”), Guvernul României a adoptat, în ședința din 9 iulie, un nou proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri în domeniul achizițiilor publice, care reia și califică, în mare parte, măsurile inițial promovate prin OUG 23/2020.
Elena Geageac, Claudia Matei
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Capitalizarea companiilor poate deveni criteriu pentru obținerea unor facilități fiscale

de Elena Geageac, Claudia Matei Deloitte Romania
Măsurile necesare la nivel global pentru atenuarea efectelor sociale și economice ale pandemiei de COVID-19 intră într-o nouă etapă. Odată cu relaxarea graduală a restricțiilor impuse în acest context, pentru relansarea economiilor este nevoie de elaborarea și implementarea unor planuri de acțiuni etapizate, pe termen mediu și lung. În esență, este vorba de trecerea de la măsuri directe de sprijin la stimularea investițiilor pentru o dezvoltare durabilă.
Monica Stătescu, Simona Ungureanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Mediul digital

Un prim pas în reglementarea violenței cibernetice

de Monica Stătescu, Simona Ungureanu Filip & Company
Trăim într-o perioadă caracterizată de evoluția rapidă a tehnologiei informației iar acest lucru ne aduce extrem de multe beneficii prin posibilitatea de a accesa un volum foarte mare și variat de informații și prin facilitarea comunicării și transmiterii datelor. În același timp însă, acest fenomen contribuie și la crearea unui mediu propice pentru apariția și diversificarea formelor de violență, accesul facil și posibilitatea păstrării anonimatului fiind factori de creștere a agresiunilor pe internet.
Florentina Munteanu, Andrea Grigoraș, Miruna Stanciu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Măsuri economice

Măsurile de relansare pentru IMM-uri anunțate de Guvernul României: în ce condiții se pot accesa facilitățile?

de Florentina Munteanu, Andrea Grigoraș, Miruna Stanciu Deloitte si Reff&Asociatii
Guvernul României a anunțat la data de 1 iulie 2020 planul de relansare economică, construit în jurul sumelor alocate României de către Comisia Europeană sub formă de asistență pentru redresarea societăților comerciale și pentru ieșirea din criză. Planul arată viziunea Guvernului cu privire la modul în care efectele pandemiei de COVID-19 pot fi depășite prin sprijinirea celor mai afectate sectoare. Bugetul european alocat va putea fi, însă, accesat de societățile vizate doar pe baza unor proiecte concrete și a unor planuri de afaceri pe termen lung.
Kodru Mansour
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Dispute

Mijloace alternative de soluționare a disputelor în contextul supraaglomerării instanțelor

de Kodru Mansour PeliPartners
Reluarea activității de judecată după încetarea stării de urgență a adus cu sine o supraaglomerare a instanțelor, acestea având de judecat atât cauzele ce fuseseră suspendate pe durata stării de urgență, cât și pe cele nou-înregistrate, dintre care nu puține s-au născut în legătură cu măsurile adoptate în contextul pandemiei.
Adrian Sandru
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - Legislație

Cine ar trebui sa fie îngrijorat de înființarea Parchetului European?

de Adrian Sandru act | Botezatu Estrade Partners
Peste doar câteva luni (data oficială este noiembrie 2020) va fi operațional Parchetul European. Noua instituție a Uniunii Europene are ca scop declarat combaterea eficientă a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii și a infracțiunilor indisolubil legate de acestea. Într-un raport recent al GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției) a fost preluat un articol al procurorului șef european, Laura Codruța Kovesi, care a declarat că Parchetul European are potențialul de a schimba complet paradigma în domeniul justiției penale, fiind o instituție orientată spre rezultate.
Veronica Dobozi
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Imobilele naționalizate

Modificări aduse regimului de compensare pentru imobilele naționalizate sau cum statul român ia, dar uită să mai dea înapoi

de Veronica Dobozi STOICA & Asociatii
La data de 21 martie 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 22/2020 din 18 martie 2020, pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
Dan Bădin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Gaze naturale

Liberalizarea pieței de gaze naturale - câmp de bătălie electorală?

de Dan Bădin Deloitte Romania
Liberalizarea pieței gazelor naturale, în vigoare începând cu data de 1 iulie, beneficiază de un tratament care demonstrează, o dată în plus, că autoritățile române nu se dezmint - reglementări adoptate în regim de urgență, fără consultare cu partenerii implicați și cu efecte incerte pentru „beneficiarii” invocați. Așadar, sunt ignorate de legiuitori, din nou, aspecte normale în procesul legislativ, cum ar fi realizarea unei analize de impact, consultarea mediului de afaceri sau predictibilitatea, cu atât mai necesară în această perioadă dominată de incertitudini suplimentare.
Raluca Puscas, Diana Gavra
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Companii

Punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1150 privind intermedierea online - inițiative naționale și europene

de Raluca Pușcaș, Diana Gavra Filip & Company
Începând cu data de 12 iulie 2020, Regulamentul (UE) 2019/1150 privind promovarea echității și a transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online va fi direct aplicabil în România. Regulamentul stabilește noi reguli pentru platformele de intermediere online în relația cu întreprinderile (comercianții) care oferă consumatorilor bunuri sau servicii prin intermediul acestora. Într-un articol anterior - Platformele de intermediere online - propunere pentru noi reguli care să sporească transparența am prezentat principalele modificări aduse de noul Regulament.

Victoria Dobre, Silvana Balea
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - CJUE

CJUE în cauza Vodafone: sumele percepute pentru rezilierea anticipată a contractelor sunt purtătoare de TVA

de Victoria Dobre, Silvana Balea Deloitte Romania
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat, printr-o decizie emisă recent, faptul că sumele compensatorii achitate de clienți pentru rezilierea contractelor înainte de termen, din motive imputabile acestora, sunt supuse TVA. Hotărârea curții în speța Vodafone Portugalia a fost așteptată cu real interes, încă de la transmiterea întrebărilor preliminare, și vine în completarea unei decizii mai vechi a CJUE, în cauza MEO.
Elena Geageac, Anca Preda
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

O gură de oxigen pentru industria HoReCa. Cum se aplică noile facilități fiscale?

de Elena Geageac, Anca Preda Deloitte Romania
Odată cu relansarea economiei și relaxarea treptată a măsurilor impuse în contextul pandemiei la nivel național, contribuabilii din industria hotelieră și a serviciilor alimentare (HoReCa), puternic afectați de situația creată, au primit permisiunea de a își redeschide activitatea, însă cu respectarea anumitor restricții (deocamdată, doar spațiile aflate în aer liber). Pentru acest domeniu, autoritățile au anunțat acordarea unor facilități fiscale, dar încă mai există neclarități în ceea ce privește aplicarea lor.
Ioan Dumitrașcu, Alexandra Dunăreanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Autorizațiile de mediu

Noul cadru normativ privind condiționarea valabilității autorizațiilor de mediu și autorizațiilor integrate de mediu de obținerea vizei anuale

de Ioan Dumitrașcu, Alexandra Dunăreanu Filip & Company
Cu siguranță titularii autorizațiilor de mediu și integrate de mediu își amintesc evoluția legislativă din ultimii doi ani cu privire la condiționarea valabilității autorizației de mediu și a celei integrate de mediu de obținerea unei vize anuale ca urmare a modificării și completării unor acte normative în domeniul protecției mediului care prevedeau eliminarea duratei de valabilitate a autorizațiilor de mediu și a celor integrate de mediu și introduceau procedura privind obținerea vizei anuale de către deținătorii unor astfel de acte administrative.
Radu Dumitrescu
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România l-a desemnat pe Radu Dumitrescu Partener Coordonator Servicii de Consultanță Financiară

de Deloitte Romania
Deloitte România l-a desemnat pe Radu Dumitrescu Partener Coordonator al practicii de Consultanță Financiară, începând din luna iunie 2020. În noul său rol, Radu Dumitrescu coordonează echipele de servicii de suport în tranzacții și de reorganizare, de consultanță în fuziuni și achiziții, de investigare a fraudelor, precum și de evaluare economică și modelare financiară.
Deloitte Technology Fast 50 2020
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România deschide înscrierile pentru cea de-a 21-a ediție a competiției Technology Fast 50 Europa Centrală

de Deloitte Romania
Deloitte România deschide înscrierile pentru cea de-a 21-a ediție a competiției Technology Fast 50 Europa Centrală, adresată companiilor locale mari și mici din domeniul tehnologiei, din sectorul public sau privat, care înregistrează o creștere accelerată. Desfășurată simultan în alte 17 țări din Europa Centrală, respectiv Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Montenegro, Polonia, Serbia, Slovacia și Slovenia, competiția oferă atât companiilor mature, cât și celor emergente, o platformă prin care își evidențiază poziția de lider în domeniul lor de activitate.
Irina Dimitriu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii

webPR: Deloitte Legal România și Waltmann lansează prima Soluție de Evaluare 360, din punct de vedere medical, tehnic și juridic, dedicată spațiilor de birouri și centrelor comerciale

de Deloitte si Reff&Asociatii
Redeschiderea spațiilor comerciale și reîntoarcerea la birou după relaxarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 implică un efort administrativ considerabil din partea companiilor, pentru a îndeplini criteriile și a implementa măsurile care să le confere titulatura de „sigur pentru reluarea activității”.
Christina Vlădescu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - webPR

Țuca Zbârcea & Asociații obține la ÎCCJ o soluție definitivă în materia impozitării turbinelor eoliene

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a menținut, prin decizia pronunțată în data de 17 iunie 2020, hotărârea prin care mai multe companii din domeniul energiei eoliene obținuseră în primă instanță anularea Ordinului Ministrului Finanțelor Publice nr. 1210/2014 și a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014.
Vlad Boeriu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - TVA

Decizie majoră a CJUE cu privire la dreptul de deducere a TVA. Așteptăm conformarea la nivel național

de Vlad Boeriu Deloitte Romania
Contribuabilii români care se confruntă cu dificultăți în privința obținerii dreptului de deducere a TVA primesc un sprijin important din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin decizia emisă recent în cauza C-430/19 – C.F. SRL împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Unul din cele mai importante aspecte stabilite prin decizie este acela că dreptul de deducere a TVA nu trebuie condiționat de prezentarea unor documente suplimentare față de factura fiscală.
Vlad Boeriu
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România l-a desemnat pe Vlad Boeriu Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice

de Deloitte Romania
Deloitte România l-a desemnat pe Vlad Boeriu Partener Coordonator al practicii de Servicii Fiscale și Juridice, începând din luna iunie 2020, în urma finalizării mandatului lui Dan Bădin în acest rol. Vlad Boeriu s-a alăturat Deloitte în 2004 pe poziția de Consultant Fiscal și a avansat prin toate nivelurile până la rolul de Partener Coordonator. Din 2015, este Partener Servicii Fiscale, rol în care a coordonat dezvoltarea echipei Deloitte România de impozitare indirectă.
Zeno Căprariu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Piața financiară

Studiu Deloitte: Directorii financiari din România se așteaptă la o scădere masivă a cererii, la reducerea veniturilor și a numărului de angajați

de Deloitte Romania
Percepția directorilor financiari din România cu privire la evoluția principalilor indicatori financiari ai companiilor pe care le conduc s-a schimbat dramatic în doar câteva luni din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit studiului CFO Survey România, realizat pe Deloitte în perioada aprilie-mai 2020 pe baza opiniilor exprimate de directorii financiari din țara noastră. Principala îngrijorare a directorilor financiari pentru acest an este legată de scăderea cererii, 73% dintre participanți estimând o scădere a cererii interne, iar 45% dintre ei, a cererii externe.
Iulia Bică, Cezara Dumitrescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Cota redusă de TVA de 5% s-ar putea aplica și pentru locuințele mai scumpe. Care va fi impactul?

de Iulia Bică, Cezara Dumitrescu Deloitte Romania
Persoanele fizice ar putea beneficia de o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe de până la 750.000 de lei (exclusiv TVA), dacă un proiect de lege care propune majorarea plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuințe va fi adoptat în forma inițială. Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere și așteaptă punctul de vedere al Guvernului.
Ioana Waszkiewicz, Sandra Gheorghe
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Urbanism

Extinderea valabilității documentațiilor de urbanism - între litera și spiritul legii

de Ioana Waszkiewicz, Sandra Gheorghe PeliPartners
Dezvoltarea unui proiect imobiliar este un demers de durată, care presupune parcurgerea mai multor etape: prospectarea pieței imobiliare, achiziționarea terenului, finalizarea conceptului, procesul de autorizare și, în final, realizarea efectivă a lucrărilor. În perioada lungă de la inițierea proiectului și până la finalizarea lui, pot interveni factori diverși care să influențeze calendarul avut în vedere inițial de dezvoltator.
Dr. Simona Chirică, Corina Stanciu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Antreprenorul, față în față cu beneficiarul construcției în realitatea post-pandemică

de Dr. Simona Chirică, Corina Stanciu Schoenherr si Asociatii
Pandemia COVID-19 și impactul economic al măsurilor luate pentru limitarea răspândirii ei continuă să producă efecte în toate sectoarele economice. În domeniul construcțiilor, atât antreprenorii, cât și beneficiarii construcțiilor se pot confrunta cu diverse dificultăți de natură tehnică, financiară și juridică generate de contextul actual.
Raluca Baldea, Bogdan Barbu, Simina Mut
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România își consolidează echipa de management prin numirea a trei noi parteneri

de Deloitte Romania
Deloitte România își consolidează echipa de management prin promovarea Ralucăi Bâldea și a lui Bogdan Barbu pe poziția de Parteneri Servicii Fiscale și a Siminei Mut pe rolul de Partener în cadrul Reff & Asociații, societatea de avocați care reprezintă rețeaua globală Deloitte Legal în România.
Andreea Judy, Andreea Vlad, Cătălina Cojocaru
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19​

Utilizarea voucherelor, tot mai întâlnită în retail în contextul COVID-19. Cum le gestionăm eficient din punct de vedere fiscal și contabil?

de Andreea Judy, Andreea Vlad, Cătălina Cojocaru Deloitte Romania
Activitatea comercianților, cu excepția câtorva categorii, a fost grav afectată de restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19. În aceste condiții, utilizarea voucherelor poate reprezenta o modalitate de a crește vânzările în perioadă care urmează. Practica nu este una nouă, însă, în condițiile distanțării sociale, cei mai mulți comercianți s-au orientat tot mai mult către comerțul online, astfel că punctele cadou și tichetele valorice au devenit instrumente frecvent folosite în atragerea clienților. Utilizarea acestora, însă, presupune o serie de implicații contabile și fiscale.
Florentin Țuca
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Opinie

În plica cotului, scuzați cacofonia, 2+2=5

de Florentin Țuca Tuca Zbarcea & Asociatii
Ca cetățean, sunt turmentat. Ca om sănătos, sunt bolnav. Ca individ liber, sunt prizonier. Și, peste toate, ca jurist, sunt bezmetic. Asta pentru că dreptul și-a ieșit din matcă și se întoarce bumerang asupra propriilor principii fondatoare precum pororoca Amazonului. Într-un jalnic efort de relegitimare, el se zbate în ultima vreme să normeze și să rânduiască totul, absolut totul: și spălarea mâinilor și culoarea icoanelor, și respirația plămânilor și mântuirea sufletelor, și nemurirea viilor și numărul morților.
Ep. 6 - Preturile de transfer
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Podcast

Ep. 6 - Prețurile de transfer în vremea COVID-19

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații este gazda seriei de podcasturi "Dreptul în vremea coronei", un ansamblu de dialoguri asupra unor teme de drept și fiscale generate de criza epidemiei de coronavirus în lume.

Diana Stan
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Funcționarea industriei hoteliere pe durata stării de alertă. Ce restricții trebuie respectate?

de Diana Stan Deloitte Romania
În prag de sezon estival, autoritățile române încearcă să relanseze turismul, prin elaborarea de strategii temporare și implementarea de măsuri graduale care să permită funcționarea industriei hoteliere, în condiții optime pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă stabilește, printre altele, primele măsuri privind funcționarea industriei hoteliere și a activităților conexe pe durata stării de alertă, dar și restricțiile care trebuie respectate de operatorii din domeniu.
Raluca Pușcaș, Alexandra Dunăreanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - GDPR

GDPR reminder | Despre evidența activităților de prelucrare a datelor (III)

de Raluca Pușcaș, Alexandra Dunăreanu Filip & Company
Cu siguranță unul dintre aspectele rămase în memoria operatorilor de date referitor la momentul aplicării Regulamentului general privind protecția datelor (UE) 2016/679 (“GDPR”) este evidența activităților de prelucrare a datelor cu caracter personal și eforturile depuse în vederea completării registrului privind evidența prelucrărilor desfășurate de către operator.
Dan Bădin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Reversul programelor generoase de susținere la nivel european - cine plătește?

de Dan Bădin Deloitte Romania
Măsurile adoptate de statele europene, individual, dar și la nivelul UE, pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 și a sprijini redresarea economică, dar și obiectivele de mediu ambițioase asumate prin Pactul Ecologic European au în comun, dincolo de intențiile lăudabile, costuri considerabile. Astfel că, inevitabil, aspectul legat de sursele de finanțare necesare în aceste demersuri a fost pus în discuție odată cu anunțarea programului de combatere a efectelor pandemiei la nivelul UE, care presupune, în mare parte, alocarea de fonduri nerambursabile către statele membre. De unde vor veni însă banii?
Andrei Buga
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Munca în vremea pandemiei

de Andrei Buga STOICA & Asociatii
Având în vedere evenimentele asociate pandemiei provocate de COVID-19, raporturile de muncă au suferit modificări importante, cu scopul asigurării protecției sanitare și sociale. Totodată, raporturile de muncă s-au adaptat realității și au fost activate unele mecanisme legale care, pentru majoritatea salariaților, reprezentau doar o posibilitate și nu o modalitatea efectivă de a presta munca.​
Oana Buhaescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Studiu Deloitte: Consumatorii europeni sunt mai preocupați de sănătate decât de problemele financiare și de cele legate de locul de muncă, în contextul COVID-19

de Deloitte Romania
Consumatorii europeni sunt mai preocupați de sănătate decât de problemele financiare și de cele legate de locul de muncă, în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, potrivit studiului Deloitte State of Consumer Tracker, respondenții fiind îngrijorați în principal pentru sănătatea familiei (62%) și pentru bunăstarea fizică (48%). De asemenea, studiul evidențiază apariția unor dificultăți financiare, 42% dintre consumatorii europeni plănuind să amâne cumpărările costisitoare, în timp ce 38% dintre ei sunt îngrijorați pentru stabilitatea locului de muncă.
Francisc Peli, Alexandra Ioniță
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Contracte comerciale

Cum administrăm relațiile contractuale aflate temporar în dificultate?

de Francisc Peli, Alexandra Ioniță PeliPartners
Prima reacție a majorității oamenilor de afaceri la schimbarea bruscă din ultimele luni a fost încercarea de activare la nivel contractual a unor mecanisme de forță - încetarea contractului, suspendarea obligațiilor, invocarea de excepții și clauze care erau considerate aproape teoretice sau care aveau în vedere inițial alte situații de fapt (vorbim aici, desigur, despre clauzele de forță majoră).
Dan Bădin
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte, desemnată firma de consultanță fiscală a anului în cadrul European Tax Awards 2020

de Deloitte Romania
Deloitte a fost desemnată firma de consultanță fiscală a anului în Europa și în regiunea Europei Centrale și de Est pentru realizările sale remarcabile din România, Bulgaria, Republica Cehă, Slovenia și Slovacia, în cadrul ediției din 2020 a Premiilor Europene de Fiscalitate, organizate de prestigioasa publicație International Tax Review (ITR). Deloitte a primit și premiile pentru inovație în domeniul fiscal și pentru cel mai bun furnizor de servicii de conformitate și de raportare fiscală în cadrul celei de-a 16-a ediții a competiției, care oferă recunoaștere proiectelor inovatoare, de impact și valoroase. Câștigătorii sunt desemnați în baza analizelor efectuate de jurnaliștii ITR, în urma cercetărilor de piață și a evaluărilor din partea clienților și a experților în domeniu.
Raluca Pușcaș, Alexandra Dunăreanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - GDPR

GDPR reminder| Despre stocarea datelor cu caracter personal (I)

de Raluca Pușcaș, Alexandra Dunăreanu Filip & Company
La împlinirea a 2 ani de la aplicarea Regulamentului general privind protecția datelor (UE) 2016/679 (“GDPR”), stocarea datelor cu caracter personal nu este o noutate, ci reprezintă o sintagmă des întâlnită, pe care atât operatorii de date, cât și persoanele vizate s-au obișnuit să o întâlnească în documentele care privesc prelucrarea datelor, fiind unul dintre elementele obligatorii care se regăsește în conținutul notelor de informare privind activitățile de prelucrare a datelor.
Mihai Bucheru, Ioana Ungureanu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Antifraudă

Experți Deloitte România și SAS: Apar noi soluții tehnologice antifraudă, însă companiile trebuie să asigure cooperarea între departamentele antifraudă și de conformitate

de Deloitte Romania
Un caz obișnuit de fraudă este depistat în medie într-un interval de 14 luni și provoacă pierderi de peste 8.000 USD/lună, potrivit Raportului adresat Națiunilor din 2020 emis de Asociația Examinatorilor de Fraudă (Association of Certified Fraud Examiners - ACFE). Având în vedere contextul financiar actual, în care tranzacțiile au loc în mai puțin de o secundă, iar economia globală trece printr-o perioadă de instabilitate din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19, aceste provocări și riscuri devin cu atât mai mari, au subliniat experții Deloitte România și SAS într-o serie de webinarii despre depistarea fraudei, combaterea spălării banilor (Anti-Money Laundering - AML) și utilizarea funcțiilor analitice în aceste domenii.
Laura Spiridon, Bogdan Mărculeț
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Cum adaptăm desfășurarea controalelor fiscale la restricțiile impuse de starea de alertă?

de Laura Spiridon, Bogdan Mărculeț Deloitte Romania
În contextul încetării stării de urgență și al repornirii economiei, există o preocupare ridicată în toate mediile pentru instituirea unor proceduri care să permită desfășurarea în siguranță a activităților umane și economice. Mai mult, aceasta se transformă în obligație, întrucât, pe durata stării de alertă instituită la nivel național, operatorii economici privați trebuie să aplice o serie de măsuri de prevenire și control al infectării cu noul coronavirus. Cu toate acestea, în privința desfășurării controalelor fiscale în această perioadă, preocuparea pare să lipsească sau să fie lăsată mai mult în sarcina contribuabililor. Cu excepția unui comunicat din 16 martie, neconcretizat în vreun act normativ, autoritățile nu au stabilit reguli speciale cu privire la desfășurarea controalelor fiscale în noul context economic, medical și uman.
Simona Bădoiu, Radu Derscariu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Declarația unică

Declarația unică - aspecte legate de amânarea termenului de depunere, de plata taxelor și de aplicarea bonificațiilor

de Simona Bădoiu, Radu Derscariu Deloitte Romania
Persoanele fizice obligate să depună declarația unică beneficiază de o nouă păsuire, a doua în acest an. Termenul pentru depunerea declarației și, implicit, pentru plata obligațiilor fiscale aferente a fost prelungit. În plus, autoritățile au reglementat și acordarea unor bonificații pentru conformarea voluntară, pentru anul 2019. Ce se întâmplă cu cei care au plătit, deja, taxele aferente veniturilor pe anul 2019, fără a beneficia de bonificații?
Andreea Vlad, Cristina Manea
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Spații comerciale

Reducerea impozitului pentru proprietarii de spații comerciale - o ecuație cu multe necunoscute

de Andreea Vlad, Cristina Manea Deloitte Romania
Seria de măsuri fiscale implementate în contextul pandemiei de COVID-19 a fost completată, recent, prin adoptarea unei noi ordonanțe de urgență care conține, printre altele, anumite facilități de care pot beneficia proprietarii de spații în anumite condiții. Este vorba de OUG 69/2020, care prevede reducerea impozitului anual pe clădiri cu până la 50% pentru spațiile comerciale, zonă în care piața a demonstrat că nu poate susține amânarea sau anularea plății chiriilor, conform actelor normative anterioare. Autoritățile locale vor decide în ce cuantum se va aplica această reducere. Cel mai probabil, de această facilitate vor beneficia, în principal, proprietarii de centre comerciale, însă numai pentru spațiile în care activitatea a fost afectată sau întreruptă de restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.
Horațiu Pîrvulescu
Foto: Deloitte Romania
Articol webPR

Deloitte România continuă să-și consolideze prezența regională și l-a numit pe Horațiu Pîrvulescu în funcția de Partener Audit și lider al practicii din Timișoara

de Deloitte Romania
Deloitte România continuă procesul de consolidare a birourilor regionale și l-a numit pe Horațiu Pîrvulescu în funcția de Partener Audit și lider al practicii din Timișoara, începând din 18 mai 2020. Cu 20 de ani de experiență în audit, Horațiu Pîrvulescu s-a concentrat în ultimii opt ani pe inițiative menite să sprijine mediul antreprenorial. În noul său rol, el va contribui la dezvoltarea programului Deloitte Private, care se adresează companiilor private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenorilor, IMM-urilor, startup-urilor și afacerilor de familie.
Anca Pușcașu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Litigii

Finanțarea litigiilor - o soluție pentru salvarea de lichidități în contextul actual?

de Anca Pușcașu, Victor Buju Tuca Zbarcea & Asociatii
Acest material propune o serie de răspunsuri sintetice la întrebări de bază privind finanțarea unor litigii, procedeu utilizat de ceva vreme în alte jurisdicții. În contextul crizei financiare generate de pandemia COVID-19, și antreprenorii din România ar putea fi atrași de acest tip de finanțare, care le permite să se angajeze în litigii costisitoare și, în același tip, le salvează lichidități pentru investiții.
Silvia Axinescu, Andreea Bîră
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Comerț online

Afișarea recenziilor în comerțul online - viitoare obligații legale, dar și potențial avantaj competitiv

de Silvia Axinescu, Andreea Bîră Deloitte Romania
Actuala criză, cauzată de pandemia de COVID-19, a schimbat modul în care cei mai mulți oameni obișnuiau să își facă cumpărăturile, chiar și în cazul produselor necesare în mod curent. Comerțul online beneficiază de o creștere a cererii cu mult peste cea estimată anterior crizei și tot mai mulți operatori economici analizează posibilitatea de a își muta afacerea în mediul virtual.
Oana Bădărău, Andreea Cărare
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Comercial

Contractele comerciale - o privire în viitor

de Oana Bădărău, Andreea Cărare PeliPartners
Adaptarea continuă a cadrului legal la realitatea economică este un principiu care ar trebui să guverneze relațiile comerciale. Reproșul care se aduce frecvent cadrului legal este că nu ține pasul cu realitatea pe care ar trebui să o normeze. Soluțiile legislative, mai ales dacă trebuie identificate și implementate în grabă, pot fi imperfecte. Unele din ele au însă șansa să corecteze sisteme anacronice - iar atunci adaptarea temporară la o situație excepțională poate deschide calea spre permanentizarea unei schimbări pozitive.
Mihaela Ispas, Alexandru Sorici
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - COVID-19

Modificări aduse de Ordinul nr.66/2020 în materia securității la incendiu

de Mihaela Ispas, Alexandru Sorici Filip & Company
În Monitorul Oficial nr. 370 din 8 mai 2020 a fost publicat Ordinul nr. 66/2020 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă, aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 129/2016 (denumit în continuare „Ordinul”). Acest act normativ va intra în vigoare în data de 7 iunie 2020.
Florentina Munteanu, Miruna Stanciu, Marina Niță
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență pe durata stării de alertă - primele măsuri adoptate în contextul actualei pandemii

de Florentina Munteanu, Miruna Stanciu, Marina Niță Deloitte Romania
Pe durata stării de urgență autoritățile din România au adoptat o serie de măsuri cu caracter excepțional. Acestea au constat, pe de o parte, în restricții impuse în scopul prevenirii răspândirii COVID-19, ce au dus la încetarea parțială sau totală a activității mai multor operatori economici, și, pe de altă parte, în măsuri menite să limiteze consecințele economice generate de pandemie, cum ar fi suspendarea temporară, la cerere, a obligației de plată a ratelor la contractele de credit/leasing, suportarea de către stat a indemnizației de șomaj tehnic etc. Însă, deși criza generată de pandemie și măsurile adoptate au afectat profund mediul de afaceri, cadrul legislativ privind insolvența și falimentului a rămas în mare parte neschimbat.
Diana Fejer, Ilinca Iliescu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - AGA

Noi reguli privind posibilitatea convocării și desfășurării adunărilor generale prin mijloace de comunicare la distanță

de Diana Fejer, Ilinca Iliescu Deloitte si Reff&Asociatii
Guvernul a reglementat modul în care societățile pot convoca și desfășura adunările generale ale acționarilor/asociaților (AGA) prin mijloace de comunicare la distanță, chiar în cazul în care actul constitutiv al societății interzice sau nu prevede această posibilitate. Măsura era așteptată de mediul de afaceri încă de la începutul declarării stării de urgență, dat fiind că, în lipsa unui act normativ, societățile nu ar fi putut să desfășoare AGA cu respectarea, în același timp, a măsurilor de distanțare și a restricțiilor de circulație impuse de către autoritățile române.
Dan-Rareș Răducanu - Senior Partner
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - interviu ​

​VIDEO INTERVIU Dan-Rareș Răducanu, Senior Partner, STOICA & Asociații: Chiar dacă nu există o clauză de forță majoră stipulată în contract, părțile implicate sunt protejate de Codul Civil

de STOICA & Asociatii
Pandemia a scos la iveală o discuție juridică referitoare la forța majoră. Cum poate fi invocată? Ce înseamnă clauza de forță majoră? Care este raportul dintre chiriași și proprietari, mai ales în cazul mall-urilor? Poate un aviz de forță majoră să te exonereze total de răspundere? Ce se întâmplă în cazul contractelor în care nu există o clauză de forță majoră? Despre toate aceste lucruri s-a discutat în interviu cu Dan-Rareș Răducanu, Senior Partner, STOICA & Asociații.
Alexandra Lupu, Rebecca Marina
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Credite

Europa, pandemia și amânarea plății ratelor de credit

de Alexandra Lupu, Rebecca Marina, Andrei Greceanu Filip & Company
Măsurile de lock-down implementate în contextul pandemiei COVID-19 au generat o serie de efecte economice adverse de asemenea intensitate și răspândire încât statele s-au văzut nevoite să intervină. O asemenea intervenție este amânarea la plată a ratelor de credit, cu scopul de protejare a debitorilor care întâmpină dificultăți ca urmare a pandemiei și a măsurilor de distanțare socială impuse de autorități.
Dimitrios Goranitis
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Opinie

Pandemia ar putea evidenția potențialul României de a deveni un punct central în lanțul de aprovizionare a Uniunii Europene pe termen lung

de Dimitrios Goranitis Deloitte Romania
În ultimele trei decenii, România s-a bucurat de o creștere fără precedent. Din 1987, PIB-ul țării a crescut impresionant, cu 200 de miliarde de USD. Principalii parteneri comerciali ai țării includ țări precum Germania, Italia și Franța, iar principalele bunuri exportate sunt autovehiculele și componentele auto, sârma izolantă. Țara deține o cotă de piață semnificativă și în lanțul internațional de aprovizionare cu produse alimentare, prin exportul de cereale (grâu, porumb) și carne de porc. Totuși, sectorul serviciilor reprezintă 55% din PIB și asigură două treimi din numărul de angajați la nivel național. Lăsând deoparte retailul, o pondere semnificativă în domeniul serviciilor o au centrele de servicii partajate înființate de corporații multinaționale care beneficiază astfel de personal calificat la un cost mai mic, dar și de siguranța oferită de cadrul de reglementare al UE. Care ar putea fi oportunitatea României în viitor?
Ruxandra Listea
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - COVID-19

Noi măsuri în domeniul societăților privind organizarea și desfășurarea reuniunilor organelor statutare

de Ruxandra Listea act | Botezatu Estrade Partners
În contextul în care autoritățile au impus măsuri care au restrâns gradual circulația persoanelor și care au limitat posibilitatea de a desfășura acțiuni ce presupun reunirea unor grupuri de persoane, a devenit dificil de organizat adunări generale ale acționarilor/asociaților sau ale organelor colegiale de administrare și conducere.
Cristi Secrieru, Adelina Raportaru, Mircea Farcău
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Ordonanța nr. 6/2019 versus noua amnistie fiscală propusă de Ministerul Finanțelor Publice

de Cristi Secrieru, Adelina Raportaru, Mircea Farcău Deloitte Romania
Oarecum surprinzător, în pletora de măsuri fiscale și de siguranță publică anunțate în ultima perioadă, Ministerul Finanțelor Publice a comunicat pe 8 mai 2020 faptul că Guvernul României a aprobat amnistia fiscală pentru dobânzi, penalități și alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanțelor până la data de 15 decembrie 2020, măsură al cărei scop declarat îl reprezintă, în egală măsură, sprijinirea mediului de afaceri afectat de criza pandemiei de COVID-19 și creșterea gradului de colectare a debitelor restante acumulate de contribuabili la bugetul general consolidat.
Liliana Dranca, Carmen Calabache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Investiții

Măsuri recente de încetare a Tratatelor bilaterale de investiții intra-UE

de Liliana Dranca, Carmen Calabache Filip & Company
La 5 mai 2020, România și alte 22 state membre UE au semnat Acordul privind încetarea Tratatelor bilaterale de investiții („TBI”) încheiate între state membre UE. Unele dintre măsurile adoptate sunt surprinzătoare, respectiv încetarea clauzelor sunset (care permiteau invocarea TBI pentru anumite perioade ulterioare încetării lor) și arată o schimbare, momentan parțială, în ceea ce privește protejarea investițiilor străine.
Dragoș Bogdan, Constantin Cosmin Pintilie
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Starea de alertă: de ce nu este neconstituțională OUG nr. 21/2004

de Dragoș Bogdan, Constantin Cosmin Pintilie STOICA & Asociatii
În viața oricărei societăți pot să apară situații excepționale, situații care se abat de la comun și care necesită luarea unor măsuri de către autoritățile statale, măsuri adaptate contextului fiecărei situații. În articolul 93 din Constituția României sunt menționate starea de asediu și starea de urgență care se instituie de către Președintele României, în conformitate cu dispozițiile constituționale și legale. De asemenea, Constituția României mai prevede și alte două stări excepționale - starea de război și starea de mobilizare -, situații care au propria reglementare constituțională și legală.
Cornel Popa
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Cine legiferează în starea de urgență?

de Cornel Popa Tuca Zbarcea & Asociatii
Prin prezentul material aducem în discuție care este autoritatea care ar trebui să legifereze în cadrul stării de urgență declarate pe teritoriul României, în special în situația în care legislația vizează restrângerea exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute de Constituție sau modificarea ori suspendarea cadrului legislativ existent. Întrebarea de a ști cui aparține puterea de a legifera în astfel de situații de excepție este foarte importantă la nivel principial.
Roxana Diaconu, Simona Ungureanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legea Societăților

Adoptarea cadrului legislativ pentru desfășurarea adunărilor generale ale asociaților/acționarilor în contextul stării de urgență

de Roxana Diaconu, Simona Ungureanu Filip & Company
În data de 8 mai 2020 a intrat în vigoare ordonanța de urgență nr. 62/2020 pentru reglementarea unor măsuri în domeniul societăților, în vederea desfășurării reuniunilor organelor statutare (în continuare „OUG”), aplicabilă inclusiv adunărilor generale convocate pe durata săarii de urgență, dar care sunt întrunite ulterior încetării acestei stări, precum și adunărilor generale convocate și întrunite în primele 2 luni după încetarea stării de urgență.
Mihnea Galgoțiu-Săraru, Anca Olar
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Primii pași spre reluarea activității de justiție în contextul pandemiei

de Mihnea Galgoțiu-Săraru, Anca Olar Deloitte Romania
Domeniul justiției nu a fost ferit de efectele pandemiei, iar activitatea instanțelor a fost redusă semnificativ pe durata stării de urgență. Pregătirea pentru tranziția de la starea de urgență la cea de alertă include și unele măsuri pentru reluarea cauzelor care au fost suspendate în ultimele două luni. Cu toate acestea, instanțele nu vor putea reveni la activitatea de dinainte de luna martie, astfel încât magistrații, avocații și părțile implicate trebuie să se adapteze la o nouă realitate.
Alexandra Smedoiu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

COVID-19 mărește viteza de reacție pe piața imobiliară. Cum va arăta noua normalitate?

de Alexandra Smedoiu Deloitte Romania
Criza atipică generată de pandemia de COVID-19 afectează în mod diferit sectoarele economiei, comparativ cu evenimentele care au generat, în trecut, recesiune. Domeniul imobiliar reacționa, în mod tradițional, cu un decalaj de aproximativ șase luni față de restul economiei, însă de data aceasta a reacționat mult mai rapid, din cauza extinderii, a adâncimii și a lipsei de predictibilitate a acestei crize. Cum ar putea arăta revenirea la normalitate în segmentul comercial al pieței imobiliare?
Catalina Dicu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Legăturile personale dintre părinți și copii în timpul stării de urgență sau "Războiul rozelor"

de Catalina Dicu STOICA & Asociatii
Pentru a se limita infectarea cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul populației, Președintele a decretat starea de urgență începând cu data de 16 martie 2020. Din acel moment viața noastră s-a schimbat, a fost restrâns exercițiul mai multor drepturi și libertăți, unul dintre acestea fiind și dreptul la viață intimă, familială și privată (art. 2 lit. b) din Decretul nr. 195/2020).
Logo Filip - Company
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legea construcțiilor

Noi reguli în ceea ce privește avizarea, recepția și înscrierea în evidențele de cadastru și carte funciară

de Andreea Gheorghiu, Ilinca Porojan Filip & Company
În data de 29 aprilie 2020, a fost publicat Ordinul ANCPI nr. 1207 din 22 aprilie 2020 privind modificarea și completarea Regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 700/2014 („Regulamentul”). Schimbările vizează atât aspecte procedurale cu implicații în activitățile întreprinse de persoanele autorizate, cât și modul în care titularii de drepturi tabulare pot efectua înscrieri sau modificări cu privire la imobile în anumite situații specifice.
Silvia Axinescu, Iulia Antonie
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Munca de acasă fără laptop de serviciu - o scurtă perspectivă a protecției datelor cu caracter personal

de Silvia Axinescu, Iulia Antonie Deloitte Romania
În contextul creat de pandemia de COVD-19, dar nu numai, sunt situații în care angajatorii nu pot pune la dispoziția salariaților echipamente pentru continuarea desfășurării activității de acasă, însă le permit acestora să folosească propriile dispozitive - computer, tabletă, telefon mobil personal - în scop profesional. Care sunt riscurile pentru angajatori, dar și pentru angajați, în privința protecției datelor cu caracter personal?
Ingrid Amelia Apetrei
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19​

Sistemul bancar - ajutorul de bază în criza Covid-19

de Ingrid Amelia Apetrei STOICA & Asociatii
Deși lumea trece în aceste momente printr-o perioadă de confuzie și incertitudine, un lucru pare totuși să fie sigur în toată această ecuație: băncile nu mai joacă, de această dată, rolul de “damsels in distress” și nu au stat la baza crizei ce se anunță cu din ce în ce mai multă siguranță pe toate canalele. Pot ele însă ocupa, fie și doar partial, alături de alte structuri implicate, rolul de “knight in shining armour”?
Iustina Sima
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - COVID-19

Ziua zero după încetarea stării de urgență - kit-ul de măsuri pentru tranziția către o "nouă" normalitate

de Iustina Sima act | Botezatu Estrade Partners
Dacă până la data de 15 mai 2020 regula principală este clară și destul de tranșantă: “#STAYHOME”, începând cu data de 16 mai, lucrurile nu mai sunt atât de clare. Știm că nu vom mai completa o declarație pe proprie răspundere pentru a ieși la alergat și ne pregătim stocurile de măști de protecție și viziere pe care să le purtam în spațiile închise, dar nu este clar cum ne vom întoarce la birou, cum vor arăta întâlnirile de birou și afaceri, cum se vor semna tranzacțiile viitoare și, pe scurt, cum readucem businessul și viața de zi cu zi într-un punct apropiat de cel de dinainte de coronavirus.
Cătălin Suliman, Dragoș Iordache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Retail

Retailul în vremea coronei, dar nu numai - provocări și oportunități pentru producătorii locali

de Cătălin Suliman, Dragoș Iordache Filip & Company
Depășirea cu succes a unei situații de criză necesită cooperarea între oameni. Tot la fel de importantă este și cooperarea între societăți în context de criză, în special când vine vorba despre producătorii locali. O astfel de cooperare, indiferent de sectorul de producție (alimentar, non-alimentar, HoReCa), trebuie să aibă în vedere câteva aspecte de bază, inclusiv respectarea legislației de concurență.
Veronica Dobozi, Mihai Trandafir
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Frânarea răspândirii coronavirusului și represiunea penală

de Veronica Dobozi, Mihai Trandafir STOICA & Asociatii
Trăim vremuri incerte, vremuri în care relațiile sociale suferă schimbări rapide, ivindu-se astfel situații noi ce trebuie acoperite de cadrul legislativ în vigoare. În contextul răspândirii virusului SARS-CoV2 (COVID-19) pe teritoriul României, pe lângă necesitatea adoptării unor măsuri excepționale pentru frânarea epidemiei, legiuitorul român a apreciat ca fiind necesară o adaptare a dispozițiilor art. 352 Cod penal privind infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Vlad Boeriu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Măsurile impuse de pandemia de COVID-19 costă mult. Avem un plan de creștere a veniturilor la buget?

de Vlad Boeriu Deloitte Romania
Scăderea veniturilor la bugetul de stat, raportată de Ministerul Finanțelor Publice prin execuția bugetară la trei luni, confirmă așteptările, având în vedere că firmele au putut opta, în martie, pentru amânarea plății taxelor. Situația s-ar putea ameliora ușor în aprilie, datorită bonificațiilor acordate pentru plata în termen a impozitului pe profit. Autoritățile au nevoie, însă, de un plan de creștere a încasărilor la buget pe termen mai îndelungat, având în vedere solicitările tot mai presante din partea mediului de afaceri și perspectivele sumbre privind evoluția economiei.
Florentin Țuca
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Să ne spălăm pe mâini de lume?

de Florentin Țuca Tuca Zbarcea & Asociatii
Diminețile arestate la domiciliu (cel mai adesea, ele, diminețile) mă trag tot mai greu înspre zi, înspre o reală stare de ireal și-nspre sentimentul că joc într-un film. Câte cadre mai tragem azi Don' Regizor?, da' Don' Regizor nu-mi răspunde, ci mă lasă s-aud în căști sugestia din off că platoul de filmare e pregătit și mă așteaptă.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - COVID-19

Industrii sprijinite la nivel european prin scheme de ajutor de stat în contextul pandemiei de coronavirus: exemple care ar putea fi urmate de statul român

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Statul român a adoptat la începutul lunii aprilie o primă schemă de ajutor de stat destinată a sprijini întreprinderile mici și mijlocii afectate de coronavirus, constând în acordarea de garanții pentru credite sau linii de credite pentru investiții și capital de lucru, respectiv în subvenționarea dobânzilor aferente acestora. Schema, cu un buget estimat de 3,3 miliarde de euro, a fost notificată și aprobată de Comisia Europeană.
Elena Geageac
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID 19

Măsuri de luat în calcul pentru repornirea și stimularea industriei auto

de Elena Geageac Deloitte Romania
Industria auto din România este, în prezent, printre cele mai afectate sectoare economice, având în vedere că producția de autovehicule a fost sistată de către cei doi mari producători din România imediat ce s-a instituit starea de urgență, cauzată de pandemia de COVID-19. În același timp, producătorii de componente auto, aflați în relații comerciale atât cu cei doi mari producători auto din România, cât și cu producători din afara țării, au redus și chiar au închis activitatea temporar. Ce măsuri sunt necesare pentru redresarea acestui sector cât mai rapid, având în vedere importanța sa în economia națională?
Răzvan Ionescu, Alexandru Moraru
Foto: Filip & Company

Interdicția popririi indemnizației de șomaj tehnic - o soluție bună, dar pentru toată lumea?

de Răzvan Ionescu, Alexandru Moraru Filip & Company
Șomajul tehnic” are șanse să devină una dintre cele mai folosite sintagme ale anului 2020, subiectul fiind unul de interes major în contextul pandemiei de coronavirus. Informațiile publice ne arată că aproximativ 1 milion de salariați se află în acest moment în șomaj tehnic, în timp ce aproximativ 250.000 de salariați au încetat relația de munca, împrejurări fără precedent de la criza economică din 2008 încoace.
Dimitrios Goranitis
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Opinie​

Cel mai mare risc pentru macro-economie nu este recesiunea iminentă, ci prăbușirea monedei euro și a Uniunii Europene

de Dimitrios Goranitis Deloitte Romania
La zece ani de la criza financiară, Uniunea Europeană demonstrează că a învățat foarte puțin despre cum să acționezi împreună și să iei măsuri paneuropene de combatere a crizei și de susținere a economiei. Negocierile lungi dintre marile economii din sud versus cele din nord, cu Banca Centrală Europeană (BCE) prinsă la mijloc într-o poziție incomodă, nu numai că nu contribuie la sustenabilitatea economiei europene per ansamblu, ci alimentează, exact ca în criza precedentă, apetitul speculativ al piețelor pentru datoriile publice ale economiilor care reprezintă verigile slabe ale Uniunii. Totuși, de data aceasta, UE nu este chemată să salveze o economie mică, precum cea a Greciei, ci pe cea de a treia și respectiv a patra dintre cele mai mari economii ale sale, Italia și Spania, care reprezintă aproximativ 3,5 trilioane de euro din PIB-ul său.
Angelica Georgiana Alecu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Contact tracing apps - Salvare de COVID-19 sau preambulul unei supravegheri orwelliene?

de Angelica Georgiana Alecu STOICA & Asociatii
În mai puțin de 3 luni, amenințarea COVID-19 a schimbat preocupările și cursul obișnuit al vieții oamenilor de pretutindeni. Restrângerea drepturilor și libertăților în această perioadă de criză suscită multe dispute aprinse. Sunt măsurile justificate? Putem fi și liberi, și în siguranță? Dar mai presus de toate, planează curiozitatea dacă vom putea reveni la stilul de viață obișnuit. Schimbările prin care trecem sunt departe de a se fi terminat. Cum restricțiile de circulație nu pot fi menținute sine die, însă nici pericolul răspândirii virusului nu pare să se fi estompat, oficialitățile caută măsuri alternative Ne-ar putea salva măștile, mănușile sau… telefonul mobil? Ultima opțiune a intrigat.
Irina Dimitriu, Alexandra Smedoiu, Mihnea Galgotiu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Piața Imobiliară

Experți Deloitte în domeniul imobiliar: Amânarea la plata chiriei, o soluție temporară, cu posibile efecte în lanț

de Irina Dimitriu, Alexandra Smedoiu, Mihnea Galgotiu Deloitte si Reff&Asociatii
Amânarea la plată a chiriei de către IMM-uri în baza certificatului de situație de urgență nu echivalează cu scutirea sau cu suspendarea obligației, între cei trei termeni existând diferențe atât din punct de vedere juridic, cât mai ales fiscal, au atras atenția specialiștii Deloitte în sectorul imobiliar, în cadrul unui webinar dedicat pieței imobiliare. Conform unei ordonanțe emise la începutul stării de urgență, IMM-urile pot, în anumite condiții, să obțină de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri un certificat de situație de urgență, în baza căruia pot solicita amânarea la plata chiriei și la plata utilităților pe perioada stării de urgență.
Alexandra Popa, Delia Bivolaru
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Bonificațiile pentru impozitul pe profit: Cine poate beneficia și în ce condiții. Aspecte care necesită clarificare

de Alexandra Popa, Delia Bivolaru PwC România
Joi, 23 Apr 2020 Blogul PwC Romania
Având în vedere contextul actual generat de criza COVID-19, autoritățile fiscale au adoptat o serie de măsuri pentru a veni în ajutorul mediului de afaceri și totodată pentru a stimula încasările la bugetul de stat. Printre acestea se numără și acordarea unei bonificații pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 33/2020.
Maria Pascu, Anca Preda
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Cum se poate reduce costul fiscal în perioada pandemiei - aplicarea noilor facilități și reactivarea celor vechi

de Maria Pascu, Anca Preda Deloitte Romania
Efectele negative ale declarării pandemiei la nivel global și ale instaurării stării de urgență au început să fie deja puternic resimțite la nivelul companiilor românești. În astfel de vremuri, timpul de reacție este esențial, iar una dintre pârghiile cele mai la îndemână este facilitatea fiscală. În continuare vom trece în revistă principalele măsuri fiscale adoptate până acum de Guvern în materia impozitului pe profit, cu impact pentru companii.
Burcin Atakan, Ioana Ungureanu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Frauda în sistemul bancar, combaterea spălării banilor și cunoașterea clientelei în era COVID-19

de Burcin Atakan, Ioana Ungureanu Deloitte Romania
Pe măsură ce noul coronavirus continuă să se răspândească pe tot globul, măsurile impuse de autorități și organele competente ale fiecărui stat pentru a-i încetini efectele și a minimiza potențialele daune prezintă diverse forme și abordări. Atunci când aceste măsuri vin pe fondul unei recesiuni de mult anticipate, confruntarea cu o criză financiară în era COVID-19 este inevitabilă.
Andreea Micu, Alin-Gabriel Oprea
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Construcții

Proiectele de construcții în vremea pandemiei de Covid-19

de Andreea Micu, Alin-Gabriel Oprea STOICA & Asociatii
Cu toate că în actualele circumstanțe excepționale, economia românească pare să dea impresia că ar fi „luat o pauză”, este posibil ca întârzierea în prezent a implementării unor proiecte de investiții să aibă ulterior un impact social și economic semnficativ la nivel local sau chiar național. În plus, utilizarea eficientă a fondurilor europene care au fost deja accesate reprezintă o prioritate pentru România, iar continuarea executării contractelor de infrastructură bazate pe sprijin european este necesară pentru implementarea eficientă a acestor proiecte.
Răzvan Nicolescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Prețul istoric negativ al petrolului: implicații pentru România

de Răzvan Nicolescu Deloitte Romania
Ziua de ieri a reprezentat un șoc pentru industria petrolului, pentru prima dată în istorie barilul fiind tranzacționat la valori negative în Statele Unite ale Americii. Tipul de țiței West Texas Intermediate (WTI) a fost tranzacționat și la -40.32 USD/baril, în comparație cu o valoare de 18.27 USD/baril înregistrată vineri.
Florentin Țuca
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

La poartă de cimitir. Canon vs. Cazon

de Florentin Țuca Tuca Zbarcea & Asociatii
Viorica și-a pierdut unicul copil, un adolescent briliant și, până-n noiembrie trecut, plin de viață. Când, la slujba de înmormântare, am îmbrățișat-o în semn de solidaritate, de imens regret și de condoleanțe, am citit în privirea ei că niciun milion de cuvinte de solidaritate, de imens regret și de condoleanțe n-o pot consola și că nici n-ar putea vreodată să o consoleze.
Alexandru Reff
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID -19

Angajații Deloitte România sprijină prin donații eforturile Asociației Dăruiește Viață și ale Spitalului Clinic de Urgență Floreasca împotriva COVID-19

de Deloitte Romania
Deloitte România direcționează 12.000 de euro către Asociația Dăruiește Viață și 14.000 de euro către Spitalul Clinic de Urgență Floreasca pentru a sprijini eforturile acestora de a gestiona criza generată de răspândirea COVID-19, în urma unei acțiuni de strângere de fonduri organizate în rândul angajaților din toate entitățile Deloitte prezente în România, incluzând liniile de servicii și centrele de servicii regionale. Recent, Fundația Deloitte a anunțat o donație de 100.000 de euro către Societatea de boli infecțioase și HIV-SIDA, pentru a sprijini Institutul Matei Balș și Institutul Național de Sănătate Publică în lupta împotriva crizei. În ambele cazuri, destinația fondurilor a fost decisă în urma consultării angajaților.
Andreea Șerban, Dănuț Arion
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Exercițiu de predicție a sorții și hainei pe care o va îmbrăca moratoriul public în România

de Andreea Șerban, Dănuț Arion Deloitte Romania
Guvernul României a adoptat recent anumite măsuri destinate sprijinirii debitorilor care întâmpină dificultăți financiare din cauza pandemiei de COVID-19, instituind un cadru normativ care oferă dreptul anumitor debitori de a solicita creditorilor (instituții de credit și IFN-uri) amânarea obligației de plată a ratelor scadente aferente anumitor tipuri de contracte (moratoriul public reglementat de OUG 37/2020 și normele de aplicare). În data de 8 aprilie, Senatul a aprobat Proiectul de lege privind aprobarea OUG 37/2020, care a fost trimis spre aprobare către Camera Deputaților. Acest proiect de lege aduce modificări și completări semnificative ordonanței, transformând-o într-un act cu conținut normativ aproape identic cu cel al Legii privind suspendarea rambursării creditelor, care a fost adoptată de Parlament și atacată pentru neconstituționalitate înainte de a fi trimisă spre promulgare (cu termen de soluționare 6 mai 2020).
Dan Rareș Răducanu, Irina Titorian
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Rechiziția de bunuri și chemarea persoanelor fizice la prestarea de servicii în interes public în contextul instituirii stării de urgență - aspecte practice

de Dan-Rareș Răducanu, Irina Titorian STOICA & Asociatii
Este cunoscută instituirea stării de urgență, pe teritoriul României, de la data de 16 martie 2020. Prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020, au fost dispuse o serie de măsuri în vederea gestionării crizei provocate de COVID-19. Decretul atrage atenția și asupra posibilității efectuării, în această perioadă, de rechiziții de bunuri și de chemare obligatorie a anumitor persoane/categorii de persoane care să presteze servicii în interes public.
Dreptul în vremea coronei - ep. 5
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Podcast

Ep. 5 - Ce putem învăța de la Italia?

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații este gazda seriei de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, un ansamblu de dialoguri asupra unor teme de drept generate de criza epidemiei de coronavirus în lume.
Monica Țariuc
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Tools

Deloitte România a creat un calculator estimativ de costuri salariale pentru angajatorii afectați în contextul COVID-19

de Deloitte Romania
Deloitte România a creat un calculator estimativ de costuri salariale dedicat angajatorilor care sunt afectați de restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 și care nu mai pot suporta integral plata salariilor. În această perioadă, companiile au la dispoziție câteva variante legale de adaptare a contractelor de muncă la volumul redus de activitate, iar, cu ajutorul calculatorului, pot estima costurile salariale pentru fiecare variantă în parte, în baza a două variabile: salariul brut și numărul de persoane aflate în întreținerea angajatului.
Andreea Artenie
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Statele europene încep să relaxeze prudent restricțiile anunțate în contextul pandemiei de COVID-19 (cu accent pe „prudent”)

de Andreea Artenie Deloitte si Reff&Asociatii
După mai multe săptămâni de restricții menite să limiteze răspândirea noului coronavirus, unele state europene încep să transmită semnale optimiste, în sensul relaxării graduale, prudente, a unora dintre limitări, în paralel cu intensificarea acțiunilor de susținere a economiei, arată cea mai recentă ediție a Deloitte COVID-19 European measures, care sintetizează măsurile generale, economice și sociale adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 de către multiple țări europene.
Eliza Baias, Codrina Simionescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - ONG

Aspecte practice punctuale privind înregistrările curente în materie societară și ONG în perioada stării de urgență. Relaxarea unor formalități​

de Eliza Baias, Codrina Simionescu Filip & Company
Instituirea stării de urgență pe teritoriul României a impus aplicarea unui regim special în ceea ce privește activitățile de înmatriculare a unor noi entități sau de înregistrare a unor operațiuni curente ale unor entități existente, fie aceste societăți ce funcționează în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, fie persoane juridice în formele prevăzute de către Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (pe acestea din urmă le vom denumi generic ONG).
Dominic Morega
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Un nou front în sistemul de sănătate: telemedicina

de Dominic Morega, Iulian Maier Tuca Zbarcea & Asociatii
Deși România a încercat în trecut implementarea anumitor pași pentru dezvoltarea sistemului național de telemedicină, e-sănătatea a fost departe de a deveni o componentă din viața cotidiană. Acum, în contextul pandemiei COVID-19, informatizarea rapidă a sistemului medical este esențială atât pentru asigurarea accesului populației la serviciile de sănătate asigurate de medicii de familie și cei de specialitate, cât și pentru minimizarea expunerii pacienților și medicilor la riscul îmbolnăvirii.
Daniela Goreacii, Andrei Mureșan
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - COVID-19

Raporturile de muncă ale personalului medical pe perioada stării de urgență

de Daniela Goreacii, Andrei Mureșan act | Botezatu Estrade Partners
Cine este obligat să furnizeze echipamentul medical? Poate personalul medical să refuze acordarea asistenței medicale? Este permisă demisia personalului medical în perioada pandemiei? Sunt întrebări tot mai des vehiculate în spațiul public.
Andrei Burz Pînzaru, Cătălin Chibzui
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Adeverința emisă de angajator - izvor de riscuri de natură penală în contextul stării de urgență

de Andrei Burz-Pînzaru, Cătălin Chibzui Deloitte Romania
Deși Ordonanța Militară nr. 3 prevede o serie de limitări în ceea ce privește libera circulație a persoanelor pe durata stării de urgență, tot ea prevede și excepțiile în care circulația persoanelor în afara domiciliului/gospodăriei este permisă.
Roxana Bratosin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Noile măsuri ASF privind desfășurarea adunărilor generale ale emitenților pe durata stării de urgență

de Roxana Bratosin Deloitte Romania
Noile măsuri privind desfășurarea adunărilor generale ale emitenților pe perioada stării de urgență generate de COVID-19, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), au intrat în vigoare la 10 aprilie 2020. Conform noului Regulament ASF nr. 5/2020, emitenții trebuie să recurgă la metode alternative de comunicare la distanță pentru organizarea adunărilor generale ale acționarilor (AGA) programate în perioada următoare pentru aprobarea situațiilor financiare, precum și a celor care nu suferă amânare.
Florentin Țuca
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Opinie

Era o senină și friguroasă zi de aprilie și ceasurile băteau ora 13

de Florentin Tuca Tuca Zbarcea & Asociatii
​Motto: If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear.
Orwell, chiar el: „Dacă e să definim, până la urmă, libertatea, atunci libertatea înseamnă să rostești adevărul pe care oamenii nu vor să-l audă.”
Iar adevărul pe care oamenii nu vor astăzi să-l audă este că, la un moment dat, ei or să moară.
Și pentru că acest adevăr este astăzi de neauzit, atunci să-i zicem acestui adevăr fake news.


Starea de urgență pe care o trăiesc mi-a dat să trăiesc foarte multe stări. Una dintre ele este nedumerirea în fața modului în care oamenii consimt, de bună voie și de spaimă, să-și abandoneze drepturile.
Loredana Cristea, Alexandra Manciulea
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Semnătura electronică

Legal alert: o nouă reglementare cu privire la aplicarea semnăturii electronice la nivelul autorităților

de Loredana Cristea, Alexandra Manciulea Filip & Company
Pe 7 aprilie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice (”OUG 38/2020” sau ”Ordonanța”) care reglementează cadrul general pentru utilizarea la nivelul autorităților și instituțiilor publice a semnăturii electronice și a documentelor electronice.
Podcast "Dreptul în vremea coronei" - ep. 4
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Podcast

Ep. 4 - Soluții posibile pentru continuitatea procedurilor judiciare pe timp de criză

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații este gazda seriei de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, un ansamblu de dialoguri asupra unor teme de drept generate de criza epidemiei de coronavirus în lume.
Mircea Bogdan Popescu, Bianca Anamaria Iamandi
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - GDPR

Drepturile conferite de regulamentul general pentru protecția datelor în cazul unor amenințări la adresa sănătății publice

de Mircea Bogdan Popescu, Bianca Anamaria Iamandi STOICA & Asociatii
Răspândirea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României a necesitat o reacție rapidă din partea autorităților naționale, materializată prin punerea în aplicare a unor măsuri în vederea limitării răspândirii virusului, precum și a monitorizării și a informării populației cu privire la evoluția transmiterii acestuia. O componentă a acestor măsuri este reprezentată de activitatea de informare publică cu privire la numărul de cazuri nou înregistrate și la cel al persoanelor vindecate.
Adrian Cristea, Adrian Zamfir
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - COVID 19

Infrastructură critică națională / europeană - ce afaceri se încadrează și în ce condiții

de Adrian Cristea, Adrian Zamfir Filip & Company
Având în vedere perioada actuală și riscurile la care este supusă întreaga societate nu numai sanitar, ci și economic, este oportun să aibă loc o trecere în revistă a: (i) conceptului de infrastructură critică națională, (ii) condițiile în care o anumită societate s-ar putea încadra într-o astfel de categorie, (iii) procesului prin care o societate ajunge să dobândească acest statut, precum și (iv) obligațiile ce îi incumbă odată desemnată.
Ana-Maria Săbiescu, Vladislav Dabija
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Taxe vamale

Amânarea plății TVA în vamă, posibilă pentru importurile de produse medicale, dar nu numai. În ce condiții?

de Ana-Maria Săbiescu, Vladislav Dabija Deloitte Romania
Companiile puse în dificultate de situația creată de pandemia de COVID-19 caută, în această perioadă, modalități de a-și îmbunătăți fluxurile financiare. În acest scop, acestea au la dispoziție, pe lângă facilitățile anunțate de autorități, exclusiv pentru perioada stării de urgență ori specific pentru lupta împotriva COVID-19, și alte instrumente, prevăzute și anterior de legislație, dar mai puțin utilizate în condiții normale de business.

Veronica Dobozi, Mihai Trandafir
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Prescripția specială în vremea stării de urgență

de Veronica Dobozi, Mihai Trandafir STOICA & Asociatii
Mai există prescripția specială în vreme de Covid? Pe scurt, problema este următoarea: "Este firesc ca perioada stării de urgență să nu intre în calculul prescripției speciale a răspunderii penale, în raport de dispozițiile Decretului Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României?"
Cătălina Dicu, Carmen Alexandra Muresan
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Reorganizarea judiciară a societății în timpul pandemiei

de Cătălina Dicu, Carmen Alexandra Muresan STOICA & Asociatii
Pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 a determinat instituirea stării de urgență de către Președintele României prin Decretul nr. 195/2020. Pentru a combate răspândirea virusului și pentru a diminua efectele negative asupra economiei, s-a restrâns exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale reglementate de către legislația românească.
Dimitrios Goranitis
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Opinie

De ce economia românească are nevoie de „bani din elicopter” pentru cetățeni

de Dimitrios Goranitis Deloitte Romania
O „lebădă neagră” nu este o criză obișnuită. Singurul mod în care poate fi evitat șocul unui blocaj la nivel global constă în aruncarea unui colac de salvare pentru întregul sistem, până când acesta poate funcționa din nou, iar modul de intervenție trebuie să fie substanțial, imediat și decisiv. Dacă permiți sistemului să se defecteze, atunci anii și costurile necesare pentru ca acesta să-și revină sunt mult mai ridicate decât însuși colacul de salvare. Asta ne-a învățat criza din 2008. Nu diferă cu nimic de un atac de cord și o operație de bypass. Doar că, de data aceasta, operația are loc într-un spital care este sub asediul unui virus
Serban Pâslaru - întalnire online
Foto: Hotnews
Dosare Juridice - Întâlnire online

VIDEO "Angajatorii nu sunt opriți să facă concedieri, să deființeze posturile ca urmare a lipsei activității, chiar dacă au această opțiune a somajului tehnic" - Șerban Pâslaru, avocat partner în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Șerban Pâslaru, avocat partener, coordonator al departamentului de dreptul muncii din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a discutat despre șomajul tehnic în noul context economic și social creat de epidemia COVID-19, concedieri și indemnizații.
Mihaela Popescu, Anca Preda
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Sponsorizări

Sponsorizările în timpul pandemiei - cum le direcționăm eficient

de Mihaela Popescu, Anca Preda Deloitte Romania
Mobilizarea companiilor care au anunțat sponsorizări și donații pentru a ajuta statul român în lupta cu COVID-19 este remarcabilă. Firmele pot recupera o parte din acest ajutor sub forma unei reduceri de la plata impozitului pe profit, în proporție de 20% din impozit (dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri). Este de reținut că acest credit fiscal poate fi reportat pe o perioadă de șapte ani dacă nu poate fi folosit în întregime în anul curent sau dacă societatea înregistrează pierderi. Ce se schimbă în această perioadă?
Andrei Burz-Pinzaru
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Ordonanța moratoriului

Războiul celor două turnuri asupra ordonanței moratoriului în România

de Andrei Burz-Pinzaru Deloitte Romania
Chiar și în perioada de criză fără precedent pe care o traversează România, Parlamentul și Guvernul nu reușesc să aibă o viziune unitară asupra deciziilor de luat și a modului în care acestea se cuvine a fi legiferate, ceea ce, din păcate, adaugă la incertitudinea pe care o trăim toți în aceste zile și neclaritățile legislative, cu consecințe potențiale prejudiciante pentru stabilitatea economică și socială a României, deja șubrezită de pandemia cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2. Regulile jocului economic se schimbă de la o zi la alta și asistăm la o succesiune de acte normative redactate, inerent, în viteză, și, din păcate, la ceea ce pare a fi un concurs de legiferare între decidenții politici, nealiniați nici măcar în al doisprezecelea ceas.
Manuela Gornoviceanu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Drept Penal

Executarea pedepsei la domiciliu. Un nou proiect adoptat de Senat în procedură de urgență

de Manuela Gornoviceanu Tuca Zbarcea & Asociatii
România încearcă de ceva vreme, fără succes, să implementeze măsuri alternative la pedeapsa închisorii. Necesitatea unor astfel de măsuri a fost evidențiată în expunerile de motive ale diverselor proiecte de lege, argumentele fiind relativ notorii.
Irina Dobre, Vasile Rusu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Bursă

Prioritățile societăților listate la bursă în materie de raportare financiară în contextul COVID-19

de Irina Dobre, Vasile Rusu Deloitte Romania
În prezent, jucătorii din piață încearcă să se adapteze la condițiile fără precedent generate de pandemia de coronavirus și să minimizeze pe cât posibil impactul economic pe care aceasta îl va avea în viitor. Atât Guvernul, cât și Banca Națională a României au publicat deja o serie de măsuri menite să ajute mediul de afaceri, dar în acest moment este greu de stabilit care va fi impactul asupra societăților și nevoia reala a acestora pentru a traversa perioada următoare.
Valentina Preda
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Soarta contractelor în derulare în timpul pandemiei. Este sau nu starea de urgență un caz de forță majoră?

de Valentina Preda STOICA & Asociatii
Apărută inițial în dreptul britanic sub denumirea de Act of God (calamitate, dezastre naturale, cutremur, etc.), noțiunea a fost preluată și în dreptul continental, după Revoluția franceză, sub numele mai laic de force majeure, conținutul sau fiind extins si la evenimente sociale imposibil de anticipat si de evitat, precum războaie, rebeliuni, revoluții, etc. Forța majoră a devenit o clauză contractuală obligatorie, dar de cele mai multe ori inserată din inerție, efectul sau fiind acela de a exonera sau măcar de a limita răspunderea contractantului ajuns în imposibilitatea de a-și executa propria prestație.
Carmen Calabache
Foto: Filip & Company

Orientările Comisiei Europene referitoare la achizițiile publice. Sprijin suplimentar pentru depășirea crizei COVID-19 din spitale

de Carmen Calabache Filip & Company
Comisia Europeană a pus la dispoziția statelor membre un set de orientări pentru a ghida autoritățile contractante în procedurile de achiziții publice desfășurate pe perioada situației de urgență legată de criza Covid-19. Orientările oferă o imagine de ansamblu asupra posibilităților legale pe care le au autoritățile contractante pentru a achiziționa rapid bunuri și servicii de primă necesitate, inclusiv, acolo unde este cazul, infrastructură suplimentară. Comisia confirmă, astfel, că normele europene privind achizițiile publice oferă deja toate instrumentele necesare pentru a răspunde acestor necesități.
Alexandra Manciulea, Rebecca Marina
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Credite

Amânarea la plată a creditelor în contextul pandemiei covid-19

de Alexandra Manciulea, Rebecca Marina Filip & Company
Pe fondul îngrijorărilor publice cu privire la capacitatea debitorilor de a plăti ratele în contextul stării de urgență instituite pe teritoriul României, pe 30 martie 2020, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituțiile de credit și instituții financiare nebancare din România anumitor categorii de debitori (“OUG 37/2020”).
Podcast "Dreptul în vremea coronei" - ep. 3
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Podcast

Ep. 3 - Ce are nevoie și ce nu are nevoie mediul de afaceri din partea Statului?

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații este gazda seriei de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, un ansamblu de dialoguri asupra unor teme de drept generate de criza epidemiei de coronavirus în lume.
Gabriela Anton
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Facilități la plata creditelor acordate de bănci și IFN-uri pentru anumite categorii de debitori

de Gabriela Anton Tuca Zbarcea & Asociatii
Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori („OUG 37/2020”) a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 30 martie 2020.
Dragoș Bogdan, Mihai Stănescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Șapte mituri legate de amânarea plății ratelor la credite

de Dragoș Bogdan, Mihai Stănescu STOICA & Asociatii
În data de 30 martie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 37/2020, privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori. În ciuda acestui fapt, anterior publicării actului normativ, în spațiul public au apărut numeroase luări de poziție față de presupusul conținut al reglementării, opiniile exprimate fiind mai mult sau puțin partizane în funcție de „tabăra” din rândul căreia provin autorii, cea a debitorilor sau cea a creditorilor.
Andrei Buga, Anca Ștefania Manolache
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Toți angajatorii și salariații afectați, direct sau indirect, de efectele pandemiei de SARS-CoV-2 pot să beneficieze de sprijin din partea statului

de Andrei Buga, Anca Ștefania Manolache STOICA & Asociatii
În Monitorul Oficial nr. 260 din data de 30 martie 2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 32/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 30/2020. În ceea ce privește șomajul tehnic, prin OUG 32/2020, pe de o parte a fost simplificată procedura și s-au redus termenele de plată a indemnizației, iar pe de altă parte au fost clarificate anumite aspecte care țin de situația salariaților cu mai multe contracte individuale de muncă. Subliniem faptul că prevederile acestei Ordonanțe sunt aplicabile doar pentru perioada în care România se află în stare de urgență.
Andrei Burz-Pinzaru, Roxana Bratosin
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Piețe financiare

Recomandările ESMA pentru participanții la piața de capital privind impactul COVID-19. Implicații juridice

de Andrei Burz-Pinzaru, Roxana Bratosin Deloitte si Reff&Asociatii
ESMA (European Securities Markets Authority) împreună cu autoritățile naționale competente (ANC), a monitorizat situația piețelor și măsurile luate de entitățile supravegheate și a emis un set de recomandări pentru toți participanții la piețele financiare din UE, în special pentru emitenți, cu privire la impactul epidemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare ale UE.
Cătălin Suliman, Dragoș Iordache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - ​Retail

Modificarea legii 321/2009 - revin serviciile în retailul alimentar?

de Cătălin Suliman, Dragoș Iordache Filip & Company
Vineri, 27 martie, a fost promulgată de către Președintele României Legea nr. 28/2020 care modifică o serie de prevederi importante ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Prin urmare, pentru câteva minute, încercăm să mutăm atenția de la pandemia Coronavirus la abordarea principalelor modificări aduse legii 321 și impactul lor asupra unuia dintre cele mai importante și mai active sectoare economice la acest moment - retailul alimentar.
Andreea Artenie
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Ghid de navigare în avalanșa de schimbări legislative în contextul COVID-19

de Andreea Artenie Deloitte Romania
În confruntarea cu pandemia de coronavirus, țările europene au luat rapid măsuri pentru a atenua impactul social și economic produs de răspândirea rapidă a virusului. Având în vedere multitudinea deciziilor adoptate în regim de urgență, spectrul larg de aplicabilitate, dar și dinamica acestora, specialiștii Deloitte Central Europe Dispute Resolution (care reunește, sub coordonarea Deloitte România, toate practicile de litigii din rețeaua regională, precum și invitați speciali din Germania, Austria și Spania) au sintetizat informația într-un material dedicat, cu scopul de a simplifica efortul companiilor din România și din regiunea Europei Centrale de informare și conformare la noile reglementări.
Dan-Rareș Răducanu, Roxana Daskălu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Forța majoră

Cine și cum poate invoca prezumția de forță majoră instituită de OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare

de Dan-Rareș Răducanu, Roxana Daskălu STOICA & Asociatii
Pe 21 martie 2020, a intrat în vigoare OUG nr. 29/2020, care reglementează o serie de măsuri economice menite să protejeze activitatea desfășurată de întreprinderile mici și mijlocii care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada actualei stări de urgență. Așa cum era de așteptat, în scurtul timp care a curs de la acest moment, în spațiul public au fost lansate o sumedenie de opinii din partea mai multor profesioniști ai dreptului în legătură cu majoritatea măsurilor astfel implementate.
Noua structură a secțiunii online create de Deloitte cu analize și recomandări
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Cum să combați efectele pandemiei de COVID-19 - Noua structură a secțiunii online create de Deloitte cu analize și recomandări

de Deloitte România Deloitte Romania
La începutul unei alte săptămâni în care businessurile vor continua să fie afectate de impactul noului coronavirus, în care vor căuta soluții pentru scenarii cu care nu s-au mai confruntat și fără a putea face referire la situații anterioare, Deloitte România crede că nicio decizie nu poate fi luată în absența unor informații și analize relevante și structurate. Secțiunea online creată de Deloitte la mijlocul lunii martie pentru a găzdui analize scrise de experții săi din România și din rețeaua globală pe tema pandemiei de COVID-19 are o nouă structură, mai ușor accesibilă și creată astfel încât utilizatorii să identifice cu ușurință materialele de interes pentru ei, în funcție de departamentele și de sectoarele economiei din care fac parte.
Georgiana Singurel, Diana Fejer, Cristiana Baltag
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Ce poate face managementul societății pentru a diminua riscul răspunderii personale în contextul pandemiei COVID-19

de Georgiana Singurel, Diana Fejer, Cristiana Baltag Deloitte si Reff&Asociatii
Răspândirea accentuată a pandemiei COVID-19 în Europa, implicit în România, și măsurile din ce în ce mai stricte luate de autorități pentru a preveni efectele nocive asupra cetățenilor și economiei ridică numeroase întrebări privind acțiunile care ar trebui luate de societăți pentru a asigura respectarea obligațiilor legale și mai ales persoanele responsabile cu luarea acestor măsuri.
Dreptul in timpul coronei - ep. 2
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Podcast​

Ep. 2 - Ce sunt și ce nu sunt cauzele exoneratoare de răspundere?, podcast Țuca Zbârcea & Asociații

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații este gazda seriei de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, un ansamblu de dialoguri asupra unor teme de drept generate de criza epidemiei de coronavirus în lume. Al doilea episod, o discuție despre „Ce sunt și ce nu sunt cauzele exoneratoare de răspundere?”, îl are invitat pe Cornel Popa, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.
Anca Puscasu, Ruxandra Nita
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Deplasările în interes profesional: la ce trebuie să fie atenți angajatorii în această perioadă

de Anca Puscasu, Ruxandra Nita Tuca Zbarcea & Asociatii
Ordonanța militară nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 („Ordonanța Militară 3/2020”), publicată în Monitorul Oficial din data de 24 martie 2020, stabilește anumite măsuri suplimentare destinate combaterii răspândirii virusului COVID-19, între care și o serie de restricții aduse circulației persoanelor.
Podcastul "Dreptul in vremea coronei"
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Podcast

AUDIO ​Ep. 1 - Cum se schimbă Dreptul?, podcast Țuca Zbârcea & Asociații

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații este gazda seriei de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, un ansamblu de dialoguri asupra unor teme de drept generate de criza epidemiei de coronavirus în lume.
Andreea Artenie, Mihnea Galgotiu–Sararu, Ana Galgotiu-Sararu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Diferențele dintre Certificatul de Situație de Urgență și avizul de forță majoră

de Andreea Artenie, Mihnea Galgotiu–Sararu, Ana Galgotiu-Sararu Deloitte Romania
Încă de la publicarea Decretului Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență, s-au născut întrebări în comunitatea de business privind diferențele dintre Certificatul de Situație de Urgență (CSU), care nu a fost reglementat în trecut și care poate fi solicitat de operatori economici afectați de pandemia de COVID-19, și avizul de forță majoră, existent în legislație de mult timp. OUG nr. 29/2020 și 30/2020 au reglementat ulterior anumite facilități pentru operatorii aflați în dificultate în acest context, accesarea unora dintre acestea presupunând obținerea prealabilă a CSU.
Cornel Popa
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Procedura de obținere și efectele juridice ale certificatelor de situație de urgență

de Cornel Popa Tuca Zbarcea & Asociatii
Prezentul document conține un rezumat al principalelor prevederi ale Ordinului Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791/25.03.2020 („Ordinul”), care reglementează procedura și condițiile pentru eliberarea certificatelor de situație de urgență („CSU”) de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la cererea operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei COVID-19.
Andrea Grigoras, Mihnea Radu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Concurență

Care sunt limitele cooperării dintre concurenți în cartelurile de criză?

de Andrea Grigoras, Mihnea Radu Deloitte Romania
Similar altor autorități de concurență din UE, Consiliul Concurenței, prin comunicatul de presă din 23.03.2020, a acceptat faptul că, în contextul pandemiei COVID-19, poate avea loc o cooperare între concurenți astfel încât să se evite deficitul de produse esențiale și să se asigure o distribuție echilibrată a acestora.
Podcastul "Dreptul in vremea coronei"
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR: Țuca Zbârcea & Asociații lansează seria de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, în răspuns la provocările crizei actuale

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații anunță lansarea seriei de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, primul episod urmând să fie transmis vineri, 27 martie, la ora 10:00, pe canalul YouTube al firmei de avocatură.
Cristiana I. Stoica, Alin Oprea
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Clauza arbitrală​

Clauza arbitrală - un avantaj pentru profesioniștii aflați în litigiu

de Cristiana I. Stoica, Alin Oprea STOICA & Asociatii
Circuitul economic traversează actualmente o perioadă neobișnuit de dificilă. Relațiile contractuale riscă să nu își atingă scopul propus, iar nerespectarea obligațiilor contractuale poate conduce la litigii a căror rezolvare este, însă, întârziată, din cauza suspendării activităților de la instanțele judecătorești, așa cum e cazul în prezent, pe fondul declarării stării de urgență la nivel național, pentru motiv de pandemie COVID-19.
Cătălin Chibzui
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Spălarea banilor

Modificări aduse obligației de a depune declarația privind beneficiarul real în contextul COVID-19

de Cătălin Chibzui Deloitte si Reff&Asociatii
OUG nr. 29/2020 a adus o serie de modificări cu privire la obligația de a declara beneficiarul real prevăzută de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Florentina Munteanu, Gabriela Ilie, Ana-Maria Vlăsceanu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Opțiuni aflate la îndemâna angajatorilor în contextul COVID-19

de Florentina Munteanu, Gabriela Ilie, Ana-Maria Vlăsceanu Deloitte Romania
În situația nou creată pe piața muncii de pandemia de COVID-19, companiile caută soluții pentru a se adapta la reducerea activității și pentru a proteja angajații, având în vedere că, până nu demult, lipsa personalului reprezenta o provocare importantă pentru angajatori. Legislația în vigoare permite companiilor să adopte o serie de măsuri în acest sens, în funcție de gradul și modul în care le este afectată activitatea, de la înțelegeri amiabile între angajatori și angajați, la șomaj tehnic sau măsuri care privesc forța majoră. Fiecare opțiune prezintă, însă, atât o serie de restricții, cât și o serie de avantaje și dezavantaje.
Diana Gavra, Silviu Vasile
Foto: Filip & Company

Desfășurarea studiilor clinice în contextul pandemiei COVID-19. Un nou ghid emis la nivel european

de Diana Gavra, Silviu Vasile Filip & Company
Similar celorlalte state europene, și în România pandemia COVID-19 are un puternic impact asupra societății în general, asupra majorității sectoarelor economiei și, în special, asupra sistemului de sănătate. În aceste condiții, atât autoritățile europene, cât și statele afectate iau măsuri pentru a asigura, pe cât posibil, desfășurarea activității. Un sector în care autoritățile europene iau măsuri pentru asigurarea continuității activității este cel al studiilor clinice.
Dragoș Bogdan, Ana Maria Mihaela Teodorescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - CEDO

Starea de urgență, România și CEDO

de Dragoș Bogdan, Ana Maria Mihaela Teodorescu STOICA & Asociatii
Activarea articolului 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (“Convenția”) conferă unui stat posibilitatea de a lua măsuri ce derogă de la obligațiile stabilite în sarcina sa prin Convenție (și, implicit, de la drepturile fundamentale garantate de aceasta). Totuși, o astfel de inițiativă nu conduce la o înlăturare totală a garanțiilor Convenției, nu înlătură, de plano, orice control referitor la respectarea drepturilor fundamentale și nu constituie o sustragere de la prevederile Convenției.
Amalia Gogoci
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - Fals în declarații

Noul Fals în declarații și cum să nu devenim un popor de infractori

de Amalia Gogoci act | Botezatu Estrade Partners
Începând din data de 23 martie a devenit aplicabilă măsura luată prin Ordonanța militară nr. 2/2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID – 19 potrivit căreia, între orele 22.00 – 06.00, cetățenii români pot părăsi locuința doar pentru:
Andreea Bîră, Cristina Iacobescu, Silvia Axinescu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - GDPR în contextul COVID-19

Implicații din perspectiva protecției datelor cu caracter personal ale angajaților în lupta împotriva COVID-19

de Andreea Bîră, Cristina Iacobescu, Silvia Axinescu Deloitte si Reff&Asociatii
Păstrarea cursului obișnuit de activități în cadrul unei companii în vreme de COVID-19 este o provocare, dar și un deziderat pentru mediul de business din România. Măsurile luate în această perioadă de companii trebuie să respecte prevederile în materia protecției datelor cu caracter personal ale angajaților.
Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - IMM-uri

Întreprinderile mici și mijlocii - face și societatea ta parte din această categorie?

de Georgeta Gavriloiu Filip & Company
În urma măsurilor de sprijin adoptate recent de Guvernul României în contextul crizei COVID-19 (vă rugăm să consultați articolul nostru Garanții de stat și subvenții ale dobânzilor aferente creditelor pentru investiții și a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru ), categoria Întreprinderilor Mici și Mijlocii („IMM-urile”) a devenit extrem de relevantă, întrucât acestea sunt principalii beneficiari ai măsurilor de sprijin adoptate până acum.
Manuela Goroviceanu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Covid-19

România a activat derogarea de la aplicarea prevederilor CEDO în contextul stării de urgență generate de epidemia COVID-19

de Manuela Gornoviceanu Tuca Zbarcea & Asociatii
Articolul 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului („CEDO”) prevede posibilitatea statelor semnatare de a deroga de la prevederile care garantează protejarea unor drepturi fundamentale ale omului în măsura strictă în care situația de pericol public o impune și numai după notificarea prealabilă a Secretarului General al Consiliului Europei.
Andrei Buga, Anca Ștefania Manolache
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Legislația muncii

Siguranța angajatorilor și salariaților în vremea pandemiei

de Andrei Buga, Anca Ștefania Manolache STOICA & Asociatii
Având în vedere evenimentele asociate pandemiei provocate de COVID-19, Guvernul României a adoptat o serie de măsuri menite să sprijine angajatorii și salariații (Ordonanța de urgență nr. 30/2020, în vigoare de la 21 martie 2020). Aceste măsuri sunt referitoare la întreruperea sau reducerea temporară a activității și au fost edictate în scopul salvgardării raporturilor de muncă și evitării concedierii salariaților.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - COVID-19

Cadru temporar instituit de Comisia Europeană privind măsuri de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei în contextul COVID-19

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Diversele măsuri adoptate de statele membre UE, precum izolarea socială, restricțiile de călătorie sau carantina urmăresc ca impactul COVID-19 asupra populației să fie unul cât mai scurt și limitat posibil. În același timp, acestea au un impact economic direct atât asupra cererii, cât și a ofertei de produse și servicii și lovesc companiile și angajații din tot mai multe sectoare economice. În acest context, Comisia Europeană instituie, până la sfârșitul lunii decembrie 2020, un cadru temporar ce prevede cinci noi tipuri de ajutoare de stat la care întreprinderile pot apela, respectiv:
Ramona Tariuc
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Provocări suplimentare pentru companiile care trebuie să depună declarațiile fiscale pe 25 martie

de Ramona Tariuc Deloitte Romania
Companiile care sunt obligate să depună declarațiile fiscale până la data de 25 martie 2020 nu beneficiază de o amânare a termenului, așa cum anunțaseră autoritățile anterior. Mai mult, dincolo de problemele create de epidemia de COVID-19, contribuabilii trebuie să se adapteze rapid și la modificarea unei declarații esențiale în domeniul TVA: D 390. Acest formular a fost modificat recent, iar implementarea este dificilă pentru majoritatea celor vizați.
Cristina Ioana Frincu, Yolanda Besleaga
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Suspendarea temporară a activității centrelor comerciale - implicații asupra obligației de plată a chiriei de către comercianți în contextul stării de urgență

de Cristina Ioana Frincu, Yolanda Besleaga STOICA & Asociatii
Una dintre cele mai frecvent întâlnite întrebări în această perioadă a fost aceea de a determina ce se întâmplă cu plata chiriilor în contextul stării de urgență. Companiile au fost nevoite să implementeze diverse strategii de business, să ia anumite măsuri organizatorice și logistice, să dezvolte și să intensifice pe cât posibil comerțul online și să permită angajaților să lucreze de acasă, în scopul de a reduce pe cât posibil contactul între persoanele fizice în contextul pandemiei COVID-19. Deși încă nu era obligatorie măsura, abordând o conduită preventivă, unele centre comerciale au decis din proprie inițiativă suspendarea activității chiar anterior Ordonanței militare nr. 2/2020.
Andrei Burz-Pînzaru, Geanina Stîngaciu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Fintech

Cashback la POS, o posibilă alternativă la bancomate?

de Andrei Burz-Pînzaru, Geanina Stîngaciu Deloitte si Reff&Asociatii
De o manieră poate contraintuitivă, condițiile de criză ar putea duce la accelerarea adoptării unor soluții inovatoare, prin folosirea intensivă a tehnologiei pentru a răspunde problemelor ridicate de limitarea posibilității de deplasare a populației în contextul temerilor privind riscurile de contaminare. În contextul impus de situația fără precedent a pandemiei de COVID-19, multe întrebări se ridică atât la nivelul sectorului financiar-bancar, cât și în rândul populației, în ceea ce privește continuarea normală a activității bancare.
Mihai Stănescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Măsurile de primă urgență în domeniul sănătății

de Mihai Stănescu STOICA & Asociatii
Recenta instituire a stării de urgență prin decret al Președintelui României implică, în mod firesc, adoptarea unor măsuri excepționale, cu aplicare imediată sau graduală, destinate împiedicării răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2, măsuri care, în ceea ce privește domeniul medical, privesc, deopotrivă, pacienții, furnizorii de servicii medicale (spitalele, medicii de familie), dar și producătorii și distribuitorii de medicamente și materiale sanitare.
Liliana Dranca, Irina Suătean
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - COVID-19

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

de Liliana Dranca, Irina Suătean Filip & Company
În contextul răspândirii accentuate a virusului COVID-19, din ce în ce mai multe companii își mută activitatea de business în online, iar angajații și conducerea își desfășoară activitatea de “acasă” și evită întâlnirile, deplasările etc. Însă activitatea trebuie să continue și în contextul distanțării sociale, iar majoritatea contractelor pot fi semnate (și) de la distanță. Mai jos sunt prezentate două opțiuni pentru încheierea contractelor la distanță, respectiv prin utilizarea semnăturii electronice (pentru persoanele ce au o astfel de semnătură) și semnarea în counter-parts.
Dan-Rareș Răducanu, Constantin Cosmin Pintilie
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Libertatea de exprimare

Despre libertatea de exprimare în contextul stării de urgență

de Dan-Rareș Răducanu, Constantin Cosmin Pintilie STOICA & Asociatii
În general, o stare de criză de orice fel (socială, politică, economică, dar și medicală) reprezintă terenul propice pentru propagarea necontrolată și necontrolabilă a unor ”știri” care nu au, total sau parțial bază reală sau a unor ”analize, concluzii, comentarii” bazate pe astfel de "știri" sau bazate pe extrageri din context a unor informații sau date reale. În trecut, instrumentul de propagare era reprezentat de ziare, fițuici, manifeste, dar mai ales de zvonul public. Ceea ce făcea ca efectul negativ propriu-zis să se producă pe un teritoriu relativ limitat și în raport de un număr relativ limitat de persoane.

Eliza Baias, Codrina Simionescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Stare de urgență

Ce impact are decretarea stării de urgență asupra termenelor prevăzute de Legea Societăților

de Eliza Baias, Codrina Simionescu Filip & Company
Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României („Decretul”) are un impact semnificativ și asupra cursului termenelor din materie societară în perioada de 30 de zile pentru care este instituită starea de urgență. Dacă la o primă vedere am fi tentați să credem că numai termenele procesuale ar putea fi afectate, în realitate, prevederile art. 41 din Decret au în vedere orice termen de prescripție, decădere sau asimilate, inclusiv cele prevăzute în Legea 31/1990 privind societățile („Legea Societăților”).
Raluca Vasilache, Andreea Oprișan
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Concurență

Legea Concurenței: Impactul COVID-19 și modul în care normele de concurență continuă să se aplice

de Raluca Vasilache, Andreea Oprișan Tuca Zbarcea & Asociatii
În perioada luptei împotriva COVID-19, aplicarea normelor de concurență nu se suspendă. Nicio criză nu poate justifica existența cartelurilor sau nesocotirea altor norme de concurență. În aceste condiții, este de așteptat ca, și pe durata stării de urgență, Consiliul Concurenței din România să fie extrem de vigilent și să impună sancțiuni în caz de încălcare a legislației.
Corina Simion, Dan Bădin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Măsuri excepționale, impuse de evenimente excepționale

de Dan Bădin, Corina Simion Deloitte Romania
Statele afectate de pandemia de COVID-19 aruncă în luptă un arsenal de măsuri fără precedent, pentru a diminua efectele încă greu de cuantificat atât la nivelul populației cât, mai ales, în economia globală. Pentru a ajuta companiile să surmonteze dificultățile create de noua stare de fapt, cele mai multe state au anunțat măsuri inclusiv în zona fiscală, majoritatea vizând amânarea plății taxelor, în special cele datorate pentru angajați, dar și scutiri de taxe sau de penalități în anumite situații. În prim plan stau deciziile care vizează angajații, printre care se află flexibilizarea programului și condițiilor de muncă, cu accent pe munca la distanță, și facilități la plata contribuțiilor sociale pentru angajatori.
Ciprian Timofte
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Răspunsuri la întrebări frecvente privind COVID-19 și prelucrarea datelor cu caracter personal

de Ciprian Timofte Tuca Zbarcea & Asociatii
Acest document conține o serie de răspunsuri sintetice și pragmatice din perspectiva protecției datelor cu caracter personal în ceea ce privește anumite probleme-cheie care ar putea apărea la nivelul organizațiilor în contextul evoluțiilor recente privind COVID-19. Informațiile sunt furnizate în lumina opiniilor recent exprimate la nivelul Autorităților Europene de Supraveghere și Protecție a Datelor.
Loredana Cristea, Razvan Ionescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Insolvența​

Insolvența în timpul stării de urgență

de Loredana Cristea, Razvan Ionescu Filip&Company
Procedura insolvenței cu toate mecanismele și actorii implicați în aceasta, reprezintă plămânul artificial al oricărei societăți intrate în insolvență. Acesta este și motivul pentru care dosarele de insolvență nu pot fi suspendate, dialogul continuu dintre instanță, practician și creditori fiind nu doar necesar ci și obligatoriu.
Alin Grapa, Adrian Zamfir
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Rechiziții

Aspecte importante privind rechiziția prevăzută prin decretul prezidențial de instituire a stării de urgență

de Alin Grapa, Adrian Zamfir Filip & Company
Una dintre măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă ce au fost prevăzute prin Decretul Președintelui României privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial în data de 16 martie 2020 este rechiziția unităților de producție materiale și echipamente necesare combaterii epidemiei COVID-19.
Irina Dimitriu, Ioana Georgescu-Mureșanu, Mihnea Galgoțiu–Săraru
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Procese civile

Influența stării de urgență asupra raporturilor juridice și desfășurării proceselor civile

de Irina Dimitriu, Ioana Georgescu-Mureșanu, Mihnea Galgoțiu–Săraru Deloitte Romania
Președintele României a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii, prin Decretul nr. 195 publicat în Monitorul Oficial pe 16 martie 2020. Măsurile adoptate prin acesta sunt de imediată aplicare și obligatorii, fără a fi necesară aprobarea în prealabil a decretului de către Parlament. În termen de cinci zile, Parlamentul urmează să încuviințeze prin vot starea instituită, în caz contrar, Președintele fiind nevoit să revoce imediat decretul.
Corina Dimitriu, Alexandra Smedoiu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Cum reflectăm COVID-19 în situațiile financiare?

de Corina Dimitriu, Alexandra Smedoiu Deloitte Romania
Evenimentele recente au multiple implicații în raportările financiare ale societăților, în mod special pentru cele care au legături economice cu zonele afectate. Societățile care se aprovizionează sau care au piață de desfacere în zonele afectate, cele care sunt finanțate sau finanțează societăți aflate în zone afectate se confruntă cu provocări multiple care țin de continuitatea activității, precum și de estimarea și reflectarea acestor potențiale efecte în situațiile financiare.
Adrian Cristea, Carmen Calabache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Achiziții​

Opțiuni prevăzute de legislația europeană a achizițiilor publice pentru depășirea crizei covid-19 în spitale

de Adrian Cristea, Carmen Calabache Filip&Company
Conform declarațiilor din data de 15 martie 2020 date de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de astăzi ar urma să fie lansate achiziții publice comune cu statele membre pentru truse de testare și ventilatoare respiratorii.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Economie

Protejarea economiei în contextul răspândirii COVID-19 - măsuri disponibile statului

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Acțiunile de precauție luate pentru a limita riscul de răspândire a COVID-19 au consecințe economice importante, și există o serie de industrii - precum cea a turismului, a organizării de evenimente sau cea hotelieră - care sunt deja afectate, fiind nevoie de intervenții rapide din partea statului român. Ne putem astepta ca și alte sectoare să fie afectate în perioada următoare, cum ar fi cel de comercializare cu amănuntul (inclusiv mall-urile) sau sectorul bancar (prin dificultățile companiilor și ale persoanelor fizice de a plăti ratele scadente datorită lipsei temporare de lichidități).
Ioana Roman, Cristina Tudoran
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - ​Contracte

Poate coronavirusul să justifice neexecutarea contractelor aflate în derulare?

de Ioana Roman, Cristina Tudoran Filip & Company
Pe fondul răspândirii rapide a Covid-19, zilele trecute, Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul drept pandemie, ridicând astfel nivelul de amenințare al bolii dincolo de gradul de Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional, pe care îl anunțase la sfârșit de ianuarie. În ultima săptămână, noul coronavirus s-a răspândit puternic și pe teritoriul României, iar numărul total al rezultatelor pozitive înregistrate este în continuă creștere.
Alexandra Smedoiu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - COVID-19

Efectele pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare

de Alexandra Smedoiu Deloitte Romania
Evoluțiile din piețele financiare sunt aproape imposibil de previzionat în acest moment. Comparația cu criza financiară din 2008 poate funcționa până la un punct, dacă ne raportăm doar la pierderile financiare generate de coronavirus. Singura certitudine în acest moment este legată de prevenție: nicio măsură în această direcție nu poate fi considerată excesivă, fie că vorbim de acțiuni la nivel personal sau instituțional. Totodată, mesajele de încredere și de susținere din partea instituțiilor de reglementare sunt importante în acest moment, având în vedere că evoluția piețelor financiare este extrem de sensibilă la indicatorul „încredere”.
Dan Cristea
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Achiziții publice

Curtea Constituțională a fost sesizată cu privire la excepția de neconstituționalitate a prevederilor privind taxele de timbru în materia achizițiilor publice

de Dan Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii
Luni, 9 martie 2020, Tribunalul Timiș a admis cererea Țuca Zbârcea & Asociații de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. IV pct. 22 din Ordonanța de urgență nr. 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 106 din 12 februarie 2020.
Daniel Grigore, Cristina Borș
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Tranzacții transfrontaliere

În era energiilor alternative, până și tranzacțiile transfrontaliere devin... hibride

de Daniel Grigore, Cristina Borș Deloitte Romania
Autoritățile au la dispoziție o nouă armă în lupta cu cei care încearcă să își diminueze sarcina fiscală. Încă o directivă europeană, care face parte din pachetul de măsuri ale Comisiei Europene împotriva practicilor fiscale agresive, a intrat în vigoare la începutul lunii februarie 2020 și în România. Directiva poartă un nume sugestiv - ATAD II (Anti Tax Avoidance Directive – completarea a doua) - și are ca scop descurajarea planificării fiscale agresive care utilizează aranjamente de tip „hibrid”.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență

Algoritmii de prețuri - când poate fi atrasă răspunderea companiilor pentru utilizarea acestora?

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Companiile apelează tot mai des la algoritmi pentru a-și îmbunătăți structurile de preț, pentru a-și dimensiona producția sau distribuția la cererea de pe piață sau a previziona trendurile acesteia. În mod consensual, algoritmii reprezintă succesiuni de operațiuni efectuate într-o ordine exactă pentru a putea îndeplini în mod automat o anumită sarcină sau a atinge un anume obiectiv, precum determinarea prețului ce urmează a fi practicat de o companie în legătură cu un anumit bun sau serviciu.
Cristina Tudoran
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Legea Muncii

Măsuri de protecție a angajaților în contextul amenințării coronavirus (Covid-19)

de Cristina Tudoran Filip & Company
Noul coronavirus declanșat în decembrie 2019 din provincia Wuhan, China, s-a răspândit fulminant la nivel global în ultimele luni, și, în ultimele săptămâni, a afectat puternic țările europene, inclusiv România.
În acest context, îngrijorările companiilor ai căror angajați obișnuiesc să călătorească în străinătate nu au întârziat să apară.
Alexandra Dunăreanu, Georgiana Ghinescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Supravegherea video

Supravegherea video. Aspecte practice privind analizarea existenței unui interes legitim

de Alexandra Dunăreanu, Georgiana Ghinescu Filip & Company
Întrucât posibilitatea utilizării mijloacelor de supraveghere video pentru îndeplinirea intereselor legitime reprezintă una dintre provocările la care trebuie sa răspundă operatorii de date atunci când prelucrează date cu caracter personal prin intermediul acestora, analizarea existenței interesului, a necesității unei astfel de prelucrări și a asigurării unui echilibru între drepturile și interesele părților rămâne în continuare un subiect deschis aflat pe lista de priorități a operatorilor.
Claudiu Constantinescu, Raluca Anton
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Business continuity plan​

Scurt ghid de pregătire a planului de continuitate a afacerii

de Claudiu Constantinescu, Raluca Anton Deloitte Romania
Majoritatea organizațiilor mari din România au un plan de continuitate a afacerii (business continuity plan), care de obicei este concretizat sub forma unui document care cuprinde acțiunile necesare reluării activității în cazul apariției unor situații atipice și cu impact semnificativ asupra businessului. În mod tradițional, aceste planuri de continuitate iau în considerare scenarii de atacuri cibernetice, dezastre naturale, cum ar fi cutremurele, sau informații și scenarii adverse intens mediatizate care pot afecta capacitatea organizației de a-și continua activitatea în parametri obișnuiți.
Veronica Dobozi
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Coronavirus

Are coronavirusul dreptul să ne anuleze drepturile?​

de Veronica Dobozi STOICA & Asociatii
Covid 19 este un virus. Nu se știe dacă este unul natural sau dacă cineva l-a scăpat dintr-un laborator. Acum nu mai contează, e liber, ca toate relele din cutia Pandorei. Zburdă peste meridiane, a ajuns în 64 de țări până la acest moment. Se estimează că are un potențial de a infecta 50% din populația globului. Efecte? O rata - epidemiologii spun că una mică - de mortalitate de aproximativ 2%, afectând, ca orice virus, pe cei vulnerabili deja, cu imunitate scăzută. Firește, nimeni nu-și dorește să testeze dacă se înscrie în “clubul select” de 2%. Prin urmare, e panică.
Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
Dosare Juridice - Legea concurenței​

Decizie importantă a ICCJ în materia dreptului concurenței

de STOICA & Asociatii
Printr-o decizie publicată vineri, 28 februarie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat în mod definitiv executarea Deciziei nr. 72/2018, prin care Consiliul Concurenței a constatat o pretinsă încălcare de către Orange a dispozițiilor art. 6 alin. 1 din Legea concurenței și a art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și a dispus sancționarea societății cu o amendă în sumă de 64.915.183,19 lei. Suspendarea va dura până la momentul la care se va pronunța o soluție definitivă în ceea ce privește legalitatea pe fond a respectivei decizii.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Ajutoare de stat

Ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate - când pot fi acestea acordate? Studiu de caz privind CFR Marfă și Compania Națională a Uraniului

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Două decizii recente, anunțate de Comisia Europeană pe 24 februarie, pun România în situația de a recupera peste 583 milioane euro plus dobânzi ca ajutoare de stat incompatibile acordate CFR Marfă, respectiv Companiei Naționale a Uraniului. Astfel, Comisia Europeană a constatat că operatorul de transport feroviar CFR Marfă a primit cel puțin 570 de milioane de euro ajutor de stat incompatibil din partea României, printr-o anulare a datoriilor sub forma unei măsuri de conversie a creanțelor în acțiuni realizată în anul 2013 în vederea privatizării.
Dan Rareș Răducanu, Irina Titorian
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Taxe de timbru

Cât de eficiente vor fi unele dintre taxele de timbru stabilite prin OUG nr. 23/2020 în atingerea scopului declarat?

de Dan Rareș Răducanu, Irina Titorian STOICA & Asociatii
În Monitorul Oficial din data de 12 februarie 2020 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) nr. 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice. Prin intermediul acestei ordonanțe de urgență au fost operate și o serie de modificări ale Legii nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
Monica Țariuc
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Dragostea durează cinci ani

de Monica Țariuc Deloitte Romania
Se spune că o relație reușită se bazează în principal pe transparență și comunicare, căci așa se câștigă încrederea. Alte studii constată că un secret este menținerea unei „iluzii pozitive” - admirația există atâta vreme cât găsim lucruri de apreciat și ne gândim pozitiv unul la celălalt.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență

Direcții de acțiune și evoluții care au definit activitatea Consiliului Concurenței în materie de investigații în 2019

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Consiliul Concurenței a lansat recent raportul de activitate cu privire la anul 2019. Din perspectiva investigațiilor derulate, datele arată că autoritatea a avut intervenții importante în piață, respectiv 14 investigații finalizate cu aplicarea de amenzi totalizând 20,3 milioane euro, 9 alte investigații nou declanșate privind încălcări ale legislației de concurență și un total de 32 de investigații în curs privind potențiale fapte anticoncurențiale la finalul anului 2019.
Alexandra Smedoiu, Corina Dimitriu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Costul cu impozitele și taxele - un element din ce în ce mai important în situațiile financiare

de Alexandra Smedoiu, Corina Dimitriu Deloitte Romania
Așa cum ne-am obișnuit în materie de fiscalitate, să nu treacă niciun an fără modificări, se pare că și în materie contabilă, cel puțin în Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), în fiecare an apar noi reguli sau interpretări. De această dată, este vorba de o interpretare privind costurile unei companii cu impozitele și taxele, din situațiile financiare, în cazurile în care legislația nu este clară. Mai exact, despre impozitul pe profit și cum trebuie înregistrat în contabilitate astfel încât orice riscuri potențiale să fie reflectate ca atare.
Raluca Bâldea, Vladislav Dabija
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Taxe vamale

În ce condiții beneficiază un importator de taxe vamale preferențiale sau zero?

de Raluca Bâldea, Vladislav Dabija Deloitte Romania
Companiile din Uniunea Europeană, inclusiv România, vor putea aplica un regim tarifar preferențial în comerțul bilateral cu încă cinci țări în viitorul apropiat. În prezent, UE are încheiate acorduri de liber schimb cu peste o sută de țari și teritorii speciale. Anul trecut au intrat în vigoare acordurile cu Japonia și Singapore, urmând ca în 2020 să fie ratificate acordurile cu Vietnam și țările membre Mercosur, respectiv Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Care sunt criteriile în funcție de care se acordă facilitățile?
Laura Elena Radu, Marius Chelaru
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - PUG

Criza spațiilor verzi din București

de Laura Elena Radu, Marius Chelaru STOICA & Asociatii
Calitatea aerului este un subiect de actualitate în București, în contextul în care Comisia Europeană a lansat în urmă cu câțiva ani procedura de infringement împotriva României, din cauza poluării cu particule fine (praf, PM 10), cauzate și de insuficiența spațiilor verzi. În același timp însă, lupta împotriva insuficienței spațiilor verzi a dat naștere unei alte crize: cea a proprietarilor de terenuri încadrate în zona spațiilor verzi, care se găsesc în imposibilitatea de a-și exercita dreptul de proprietate garantat de Constituție și de CEDO.
Florentin Țuca
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Ce te faci când vei fi mare? Entitate raportoare!

de Florentin Țuca Tuca Zbarcea & Asociatii
Orice introduceri despre rolul și menirea avocatului pe lume sunt inutile, după cum orz pe gâște este și pledoaria măreață despre secretul profesional al acestuia și sacralitatea confidențialității în raporturile lui cu clientul. Noua lege despre "prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului" ne lămurește pe deplin ce și cum.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență

Acordurile de soluționare amiabilă a litigiilor între titularii de brevete farmaceutice și producătorii de medicamente generice: când sunt acestea anticoncurențiale, conform unei hotărări recente a CJUE

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Pe 30 ianuarie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat o hotărâre în cadrul unei cereri de decizie preliminară formulată de Competition Appeal Tribunal din Marea Britanie, care urmărea examinarea legalității unei decizii de sancționare adoptate împotriva mai multor producători de medicamente generice și a grupului farmaceutic GlaxoSmithKline în legătură cu acorduri de soluționare amiabilă a litigiilor în materie de brevete.
Mihaela Poșircă
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - Imobiliare

Povestea (nereglementată a) drumurilor de acces

de Mihaela Poșircă act | Botezatu Estrade Partners
Una din provocările multor proiecte imobiliare a fost și rămâne cea a drumurilor de acces și modalitățile prin care construirea și ulterior utilizarea acestora pot fi transpuse din punct de vedere juridic în relația cu autoritățile publice. Deși este o constantă necesitate pentru orice bună dezvoltare imobiliară, aceste aspecte nu beneficiază de o reglementare legală specifică, depinzând astfel, de multe ori, de creativitatea sau interpretarea avocaților, dar și de disponibilitatea autorităților publice de a găsi soluții practice în lipsa unor soluții clare în legislație.
Mircea Bogdan Popescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - e-books

Protecția conferită prin dreptul de autor asupra cărților în format electronic (e-books)

de Mircea Bogdan Popescu STOICA & Asociatii
In data de 19 decembrie 2019, Marea Cameră a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat hotărârea în cauza C-263/18 (cauza Tom Kabinet). Cauza menționată a avut ca obiect o cerere de decizie preliminară privind interpretarea articolului 2, a articolului 4 alineatele (1) și (2) și a articolului 5 din Directiva 2001/29/CE din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (Directiva 2001/29/CE). Cererea de pronunțare a deciziei preliminare a fost formulată în cadrul unui litigiu derulat în fața instanțelor olandeze, litigiu care a opus, pe de o parte, două asociații având ca obiect de activitate apărarea intereselor editorilor olandezi (Nederlands Uitgeversverbond și Groep Algemene Uitgevers), și, pe de altă parte, o societate care administrează un site internet care găzduia un serviciu online constând întro piață virtuală de cărți electronice „de ocazie” (Tom Kabinet).
Georgiana Badescu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Legea concurenței

Ce pot învăța companiile dominante/ deținătoare de infrastructuri esențiale și autoritățile locale din sancțiunea impusă recent de Consiliul Concurenței Netcity

de Georgiana Bădescu Schoenherr si Asociatii
Decizia recent anunțată de Consiliul Concurenței ("CC") de a amenda Netcity Telecom ("Netcity") pentru abuz de poziție dominantă se înscrie în politica strictă a autorității față de companiile dominante, deținătoare de infrastructuri esențiale. De-a lungul timpului, CC a investigat și sancționat cazuri de poziție dominantă legate de accesul la infrastructuri/ rețele esențiale în domeniul comunicațiilor mobile, distribuției de gaze, infrastructuri portuare, feroviare și aeroportuare.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea Concurenței

Licitațiile publice - frecvent în atenția Consiliului Concurenței

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Licitațiile publice sunt în mod constant în atenția Consiliului Concurenței, date fiind fondurile publice implicate și scopul autorității de a se asigura că acestea sunt cheltuite în beneficiul cetățenilor, în calitate de consumatori finali. Astfel, încă de la începutul acestui an au fost anunțate amenzi aplicate de Consiliul Concurenței pentru trucarea unor licitații privind achiziționarea de indicatoare rutiere, respectiv servicii de pază. În același timp, au fost declanșate investigații noi privind trucarea de licitații pe piața salubrizării din județul Mureș, respectiv pe piața parcărilor publice cu plată din municipiul Brașov.
Valentina Elena Preda
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Divorț

Mărirea patrimoniului comun al soților ulterior divorțului sau cum problemele nerezolvate la tinerețe te pot lasă falit la bătrânețe

de Valentina Elena Preda STOICA & Asociatii
Ca avocat specializat în materia dreptului familiei, mi-am sfătuit mereu clienții ca, ori de câte ori mai există sentimente și încredere între soți, să mai dea o șansă căsătoriei. Însă atunci când relațiile de familie sunt total compromise, iar divorțul apare drept unica soluție, sfatul meu a fost acela ca, odată cu desfacerea căsătoriei, să fie rezolvate toate aspectele patrimoniale și nepatrimoniale, inclusiv lichidarea, în mod complet și la timp, a comunității legale sau convenționale de bunuri.
Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Concurență

Tendințe în materie de concurență în anul 2020

de Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu Filip & Company
Anul 2019 a fost unul intens în materie de concurență, fără însă a depăși rezultatele din 2018. Pentru 2020, anticipăm o accelerare a finalizării unor investigații mai vechi și conturarea unor decizii care vor schimba anumite comportamente în zona de business.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență​

Acțiunile în despăgubiri privind încălcări de concurență: clarificări aduse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Odată cu Directiva 2014/104/UE privind acțiunile în despăgubire în cazul încălcărilor în materie de concurență, transpusă în legislația națională în anul 2017, au fost armonizate regulile și condițiile de bază în care persoanele fizice sau juridice - fie ele consumatori, companii sau autorități publice - au posibilitatea de a solicita daune pentru prejudicii rezultate din comportamente anticoncurențiale.
Alin-Gabriel Oprea, Angelica Alecu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - ​Datele genetice

Datele genetice - o provocare pentru cercetători, dar și pentru... juriști

de Alin-Gabriel Oprea, Angelica Alecu STOICA & Asociatii
Nebănuite sunt secretele geneticii. Deși știința se află într-un continuu progres, nu de puține ori rămânem surprinși de noile descoperiri. Un articol recent publicat de New York Times a scos la iveală povestea lui Chris Long, un IT-ist ce lucrează pentru Washoe County Sheriff’s Department (S.U.A.). Se pare că la câțiva ani după ce a suferit un transplant de măduvă osoasă, Chris Long a devenit o „himeră” cu două seturi de ADN, mostre din țesuturile sale conținând atât ADN-ul său, cât și pe cel al donatorului.
Reff & Asociatii
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Monumentele istorice

Statul, tot mai preocupat de protecția imobilelor din categoria monumente istorice

de Deloitte si Reff&Asociatii
Protejarea, reabilitarea și punerea în valoare a bunurilor imobile clasificate drept monumente istorice beneficiază de o atenție sporită din partea legiuitorului român și de o preocupare constantă a acestuia, date fiind modificările legislative din ultimii ani. Cel mai recent exemplu este reprezentat de clarificările aduse în privința dreptului de preempțiune în cazul vânzării unor astfel de imobile.
Ioana Frincu, Alin Gabriel Oprea
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Este permisă internaționalizarea unui contract comercial pur intern?

de Cristina Ioana Frîncu, Alin Gabriel Oprea STOICA & Asociatii
Se observă în ultima vreme practica tot mai frecventă a operatorilor economici români de a exclude aplicarea legii române, fiind preferată o lege străină care să guverneze relația contractuală dintre părți. O astfel de practică este firească în contextul în care încheierea contractelor comerciale internaționale reprezintă o componentă esențială a dreptului comerțului internațional, acestea fiind instrumentele juridice principale pentru realizarea operațiunilor de comerț și de cooperare economică internațională.
Andreea Șerban, Patricia Enache, Roxana Bratosin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Investiții alternative

Noua lege a fondurilor de investiții alternative favorizează dezvoltarea pieței locale?

de Andreea Șerban, Patricia Enache, Roxana Bratosin Deloitte Romania
Legislația privind fondurile de investiții alternative (FIA) se schimbă la acest început de an, cu scopul declarat de a crește atractivitatea acestora în ochii investitorilor și de a dezvolta piața de profil. Legea 243/2019 (Legea FIA) a fost adoptată ca răspuns la solicitarea investitorilor români de diversificare a organismelor de plasament colectiv de acest tip în România și va intra în vigoare din 24 ianuarie. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să emită legislația secundară aferentă până la data de 24 aprilie 2020.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurența

Concurența în sport

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Dimensiunea economică a sportului a crescut semnificativ ca urmare a diversificării surselor de venit generate de acesta, printre ele numărându-se în prezent atât vânzarea de bilete și abonamente la competiții sportive cât și comercializarea drepturilor de difuzare a competițiilor, publicitatea, vânzarea de articole sportive sau sponsorizarea.
Liliana Dranca, Irina Suatean
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Contracte administrative

Neconstituționalitatea unor prevederi privind plângerea prealabilă în cazul contractelor administrative

de Liliana Dranca, Irina Suatean Filip & Company
Potrivit unui comunicat de presă publicat de Curtea Constituțională, în data de 14 ianuarie 2020, au fost declarate neconstituționale o serie de prevederi din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 ("Legea contenciosului administrativ") în forma în vigoare înainte de modificările aduse prin Legea nr. 212/2018.
Catalina Dicu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Violența domestică

În umbra violenței. Indiferența societății și pericolul de lângă noi

de Catalina Dicu STOICA & Asociatii
"Uneori oamenii află mai multe despre dragoste din examinarea resorturilor profunde și intime ale violenței" - Toni Morisson

Cazul directoarei Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, ucisă de soț acum câteva zile, chiar în incinta spitalului, readuce în discuție problema violenței domestice. Cazul femeii din Vaslui, ucisă de soț la câteva zile după ce s-a întors acasă de la muncă din străinătate sau al agentului de poliție care și-a împușcat mortal soția și pe o colegă a acesteia într-un coafor din București sunt alte exemple cutremurătoare ale violenței domestice.
Simona Iacob, Diana Stan, Florin Geană
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Construcții

Noul an aduce modificări importante în domeniul construcțiilor

de Simona Iacob, Diana Stan, Florin Geană Deloitte Romania
Proprietarii de imobile au, de la începutul acestui an, noi obligații în ceea ce privește racordarea/branșarea la rețelele de utilități ale infrastructurii edilitare, potrivit Legii nr. 7/2020, publicate în Monitorul Oficial nr. 8, din 8 ianuarie 2020.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Concurență

10 lecții în materie de concurență din ultima decadă

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Politica și practica în materie de concurență se află astăzi într-un punct în care multe dintre instrumentele și metodele tradiționale de lucru sunt puse în discuție și contestate atât de (noii) actori de pe piață, cât și de către economiști și practicieni. Și pentru că doar înțelegând istoria putem anticipa viitorul, extragem o serie de lecții pentru ceea ce ar putea urma în materie de concurență, uitându-ne la decada ce tocmai a trecut.
act | Botezatu Estrade Partners
Foto: act | Botezatu Estrade Partners

webPR: Botezatu Estrade Partners devine parte a alianței europene act legal

de Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Începând cu 1 ianuarie, Botezatu Estrade Partners devine parte a act legal, o alianță europeană de firme de avocatură, devenind astfel act | Botezatu Estrade Partners. Această decizie reflectă dorința firmei de a oferi clienților servicii juridice transfrontaliere de cea mai înaltă calitate.
Anca Ghizdavu, Deloitte
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Ridesharing

Avem servicii moderne de transport, dar avem și legislația potrivită?

de Anca Ghizdavu Deloitte Romania
Transportul alternativ de persoane intermediat printr-o platformă digitală a fost supus, pe parcursul anului 2019, unui proces efervescent de reglementare, care, în final, a generat legislația necesară desfășurării activităților de acest tip în România. Reglementarea domeniului, mult așteptată de către jucătorii din industrie, era inevitabilă, în contextul cererii în creștere din partea consumatorilor pentru servicii moderne și soluții digitale de intermediere a transportului de persoane. Mai rămân, însă, aspecte care trebuie lămurite, în special din punct de vedere fiscal.
Laura Estrade, Botezatu Estrade Partners
Foto: Botezatu & Asociații

webPR: Botezatu & Asociații | TheCounsel devine Botezatu Estrade Partners

de Botezatu & Asociații
Firma de avocatură Botezatu & Asociații | TheCounsel își schimbă denumirea în Botezatu Estrade Partners prin includerea numelui Laurei Estrade, partener co-fondator. "Această modificare vine în mod firesc să recunoască dedicarea, talentul și eforturile excepționale ale Laurei în crearea și dezvoltarea firmei", a declarat Ștefan Botezatu, Managing Partner.
Dan Badin, Partner in Charge Tax & Legal, Deloitte Romania
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Decembrie, "luna cadourilor" fiscale pentru mediul de business?

de Dan Badin Deloitte Romania
Luna decembrie, denumită tradițional "luna cadourilor", tinde să devină o sursă de preocupare pentru mediul de business din România, având în vedere că, în ultimii ani, cele mai importante modificări fiscale au fost adoptate aproape de finalul anului. Apogeul a fost atins în 2018, când am "primit" de Crăciun faimoasa Ordonanță de Urgență 114. Anul acesta, tot în ajun de sărbători, se aduc reparații capitale ordonanței, care, dincolo de beneficii, vin și cu costuri de readaptare rapidă la noua realitate. Având în vedere provocările bugetare ale anului viitor, se pot anticipa, deja, surprize pentru decembrie 2020?
Alexandru Cristea
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Brexit

Brexit, din nou la orizont

de Alexandru Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii
Săptămâna trecută, Partidul Conservator a câștigat alegerile generale din Regatul Unit al Marii Britanii. În urma acestui rezultat electoral, Brexit-ul a primit un suport important iar angajamentele luate în campania electorală anticipează un parcurs rapid către separarea de blocul comunitar.
Raluca Bontas
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Renunțarea la suprataxarea contractelor cu normă redusă sau revenirea la normalitate

de Raluca Bontaș Deloitte Romania
Eliminarea supraimpozitării contractelor cu normă redusă de muncă (part-time), care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, reprezintă o revenire la normalitate după mai bine de doi ani în care acestea au fost, succesiv, afectate de măsurile fiscale pe care le-am putea evalua ca fiind disproporționate. Prima măsură de acest gen a fost adoptată în vara anului 2017, când legiuitorul a decis taxarea veniturilor din astfel de contracte cel puțin la nivelul salariului minim pe economie, producând efecte absurde precum reținerea unei sume de contribuții mai mari decât suma netă de încasat (salariu net zero sau negativ).
Gabriel Zbarcea, Liviu Giugiumica
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR: Țuca Zbârcea & Asociații se aliază cu Trident Capital Investments, companie fondată și condusă de Liviu Giugiumica, unul dintre cei mai titrați bancheri de investiții din România

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații a anunțat astăzi un parteneriat exclusiv cu Trident Capital Investments, o companie specializată de investment banking și corporate finance, cu scopul de a oferi servicii integrate de consultanță juridică/fiscală și intermediere financiară pentru clienții care derulează diferite proiecte de investiții.
Mihai Adrian Trandafir
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Accident de muncă

Posibilitatea atragerii răspunderii penale a angajatorului în cazul accidentelor de muncă, chiar și în ipoteza externalizării serviciului de siguranță și sănătate în muncă

de Mihai Adrian Trandafir STOICA & Asociatii
Există posibilitatea atragerii răspunderii penale a angajatorului în cazul unui accident de muncă, în ipoteza externalizării serviciului de securitate și sănătate în muncă? Aceasta este o întrebare ce a primit răspunsuri diametral opuse în practică, cu consecințe dramatice pentru angajatori.
Cătălin Suliman, Loredana Cristea
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Dezinformare

Compania Facebook a fost sancționată în Ungaria pentru dezinformarea consumatorilor cu privire la caracterul gratuit al serviciilor sale

de Cătălin Suliman, Loredana Cristea Filip & Company
Pe 6 decembrie 2019 autoritatea de concurență din Ungaria a aplicat Facebook Ireland Ltd ("Facebook") o amendă de 3,6 milioane Euro pentru încălcarea legii concurenței, așa cum rezultă de pe site-ul oficial al autorității. Motivarea deciziei este aceea că deși este adevărat că utilizatorii nu trebuie să plătească pentru a folosi serviciile Facebook, prin activitatea lor și prin folosirea datelor lor de către Facebook, consumatorii aduc un câștig material societății, astfel că, indirect, aceștia plătesc pentru serviciile folosite. Așadar, prezentarea serviciilor drept gratuite este aptă să inducă in eroare consumatorii prin lipsa unei transparențe totale a modului de operare.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea concurenței

Impactul Big data asupra concurenței

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Evoluția tehnologică a permis companiilor să colecteze și să utilizeze volume importante de date, acestea devenind o resursă esențială atât pentru serviciile online, cât și pentru procesele de producție sau logistice. Deși termenul de Big Data este unul în curs de definire și delimitare, acesta este deseori caracterizat de existența unor cantități mari de diferite categorii de date (atât cu, cât și fără caracter personal), obținute la o viteză ridicată din mai multe surse, a căror administrare și analiză necesită utilizarea de algoritmi specifici.
Adrian Teampau
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Interzicerea articolelor din plastic

Ce firme vor fi afectate de interzicerea articolelor din plastic?

de Adrian Teampau Deloitte Romania
Nu mai puțin de cinci grame de plastic ajung săptămânal în organismul fiecărui locuitor al planetei prin aer, apă sau hrană. Acesta este principalul motiv pentru care Consiliul Uniunii Europene a decis să interzică o parte din produsele de plastic utilizate zilnic, începând din iulie 2021. Actorii economici precum restaurantele, lanțurile de magazine, cafenelele, barurile sunt forțați să identifice alternative biodegradabile pentru produsele care vor fi restricționate.
Elena Geageac, Corina Simion
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Competiția pentru atragerea de investiții în industria auto - ține România pasul?

Industria auto, unul dintre pilonii economiei românești și unul dintre cei mai mari angajatori din economia locală, „frânează” în fața noilor provocări. Pe de o parte, resimte valul de pesimism dinspre Germania, cea mai mare putere economică europeană bazată pe producția auto, iar pe de altă parte are nevoie de investiții pentru a se adapta la cerințele impuse de noile tehnologii. În aceste condiții, se pune întrebarea firească dacă România ar trebui sau ar putea să facă mai mult pentru această industrie.
Irina Andreea Micu, Yolanda Beșleagă
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - GDPR

O nouă hotărâre CJUE de referință în materia prelucrării datelor cu caracter personal în cadrul activității motoarelor de căutare

de Irina Andreea Micu, Yolanda Beșleagă STOICA & Asociatii
Printr-o hotărâre publicată recent în J.O.U.E. (25 noiembrie 2019), Curtea de Justiție a Uniunii Europene a clarificat ipotezele în care operatorii unor motoare de căutare sunt obligați să admită cererile persoanelor fizice privind ștergerea unor link-uri către anumite pagini web din lista de rezultate, listă afișată în urma căutării efectuate pe baza numelui unei persoane. Hotărârea pronunțată în cauza C-136/17 vine în continuarea hotărârii din cauza Google Spain și Google, clarificând sfera obligațiilor operatorilor motoarelor de căutare, atunci când aceștia sunt sesizați de o persoană fizică cu o cerere de dezindexare privind link-uri către pagini de internet pe care sunt publicate categorii speciale de date (e.g., date privind sănătatea, date care dezvăluie originea rasială ori etnică, convingerile religioase, apartenența sindicală ș.a.).
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Outsourcing

Riscuri de concurență în caz de outsourcing

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Deseori, răspunderea companiilor pentru încălcarea normelor de concurență nu este atrasă ca urmare a unei acțiuni specifice a asociaților sau a administratorilor acestora, ci de acțiuni ale unor persoane - de regulă, angajați - împuternicite să acționeze în numele companiilor într-o anumită împrejurare.
Ciprian Gavriliu și Laura Saraev
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Obligații de raportare pentru companiile din grupuri multinaționale, la final de an – „Country by country report”

de Ciprian Gavriliu, Laura Saraev Deloitte Romania
În urma implementării Acțiunii 13 din cadrul Planului Împotriva Erodării Bazei Impozabile și a Relocării Artificiale a Profiturilor (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS) în legislația Uniunii Europene și a României, companiile românești care fac parte din grupuri multinaționale cu cifra de afaceri anuală consolidată mai mare de 750 de milioane de euro sunt obligate să îndeplinească anumite formalități legate de „Raportarea țară cu țară” („Country by Country Report” sau CbC Report) până la finalul anului.
Andreea Serban, Lorena Rosia, Geanina Stingaciu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Comerț online

PSD 2: catalizator sau frână în calea comerțului online?

de Andreea Serban, Lorena Rosia, Geanina Stingaciu Deloitte Romania
Directiva PSD 2 transformă modul în care se va efectua plata cumpărăturilor online. Transpusă în legislația națională prin Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată, care a fost promulgată recent, directiva instituie măsuri mult mai stricte de securitate pentru efectuarea plăților online, acestea fiind cunoscute în jargonul de specialitate drept "SCA" ("Strong Customer Authentication" - autentificarea strictă a clienților).
Catalina Dicu, Geanina-Valentina Barbu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Darea în plată

Noutăți despre impreviziune și dare în plată

de Cătălina Dicu, Geanina-Valentina Barbu STOICA & Asociatii
Parlamentul României a adoptat în cursul acestui an un nou proiect de lege pentru modificarea Legii dării în plată nr. 77/2016, proiect prin care s-a intenționat limitarea dreptului de apreciere a instanței asupra condițiilor de impreviziune, prin instituirea unor prezumții legale de impreviziune. Aceste modificări ar fi derogatorii de la reglementarea de drept comun a impreviziunii și contrare Deciziei Curții Constituționale nr. 623 din data de 25 octombrie 2016. În concret, în anumite situații care erau expres menționate în acest proiect, impreviziunea urma să opereze ope legis, eliminând orice remediu judiciar și atribuind judecătorului un rol pur formal.
Elena Geageac, Alexandru Simion
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Noi provocări fiscale pentru grupurile de societăți care activează în România

de Elena Geageac, Alexandru Simion Deloitte Romania
Experții Deloitte au remarcat o tendință în controalele fiscale derulate în ultima perioadă la societăți care fac parte din grupuri, fie ele românești sau străine. Este vorba de cheltuielile refacturate sau prestate acestor societăți de la societatea-mamă sau societatea-fanion a grupului, care, de regulă, asigură anumite servicii suport la un nivel centralizat.
Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea concurenței

Impactul tăcerii în contextul încălcărilor de concurență

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Încălcările de concurență pot îmbrăca forme variate, și se pot realiza în împrejurări extrem de diverse - astfel, un cartel de fixare a prețurilor poate avea loc la fel de bine în cadrul unei întâlniri într-un hotel din afara țării sau prin discuții purtate în cadrul unei corespondențe electronice sau pe rețele de socializare.
Dan-Rares Raducanu, Irina Titorian
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Acte administrative

Suspendarea executării actelor administrative - despre necesitatea unei instituții cu adevărat eficiente

de Dan-Rares Raducanu, Irina Titorian STOICA & Asociatii
Practica instanțelor naționale în materia cererilor de suspendare a executării actelor administrative tinde spre absolutizarea prezumției de legalitate a actului administrativ, în defavoarea interesului particular. Această orientare este vizibilă mai ales din perspectiva modului în care instanțele analizează îndeplinirea condiției existenței unui "caz bine justificat", necesară pentru dispunerea suspendării, alături de cea a "pagubei iminente", potrivit Legii contenciosului administrativ.
Adrian Teampau, Deloitte Romania
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Ce taxe plătesc producătorii și importatorii de echipamente electrice și electronice din 2020?

de Adrian Teampau Deloitte Romania
Producătorii și importatorii care pun pe piața din România echipamente electrice și electronice trebuie să plătească începând din 2020 o taxă de 4 lei/kg sau de 20 de lei/kg, în cazul lămpilor. Taxa trebuie achitată de companiile care nu îndeplinesc obligația anuală de colectare de asemenea deșeuri în scopul reciclării. Până acum, taxa se aplica pentru produsele introduse pe piață și nedeclarate la Administrația Fondului de Mediu (AFM).
Razvan Ionescu, Alin Grapa
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

Poprirea contului unic de insolvență - de la teorie la practică

de Răzvan Ionescu, Alin Grapă Filip & Company
Începând cu anul 2018, odată cu adoptarea Ordonanței de Guvern nr. 88/2018 de modificare a Legii insolvenței 85/2014, organele fiscale și-au făcut un obicei din a executa conturile debitorilor aflați în procedura insolvenței.
Laura Elena Radu, Marius Chelaru
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Retrocedări

Foștii proprietari ai caselor naționalizate mai primesc o șansă

de Laura Elena Radu, Marius Chelaru STOICA & Asociatii
Conform art. 35 alin.(2) din Legea nr. 165/2013, "(2) În cazul în care entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele prevăzute la art. 33 și 34, persoana care se consideră îndreptățită se poate adresa instanței judecătorești prevăzute la alin. (1) în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluționarea cererilor." Termenul de decădere de 6 luni s-a calculat în mod diferențiat, în funcție de gradul de încărcare al entităților învestite cu soluționarea notificărilor de restituire, acesta expirând cel mai târziu la 30 iunie 2017.

Carmen Peli, Oana Ambrozie
Foto: PeliPartners
Dosare Juridice - Legea concurenței

Participarea în asociații - sfaturi pentru evitarea riscurilor de concurență

de Carmen Peli, Oana Ambrozie PeliPartners
Asociațiile patronale și profesionale ajung deseori în vizorul Consiliului Concurenței, făcând de-a lungul timpului obiectul unor numeroase investigații privind încălcări ale legislației de concurență. Este important de semnalat faptul că activitățile și măsurile ce ajung să fie investigate de către Consiliul Concurenței au luat naștere, deseori, în contextul unor proiecte aparent legitime ale asociațiilor care pot urmări, cu titlu de exemplu, promovarea unui proiect legislativ sau asigurarea unei mai bune funcționări a industriei.
Vlad Sandulescu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Reglementarea fondurilor de investiții alternative înființate în România pare a fi pe ultima sută de metri

de Vlad Sandulescu Schoenherr si Asociatii
Se împlinește mai bine de un an de când Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind reglementarea fondurilor de investiții alternative (Legea FIA). La acel moment, reprezentanții entităților publice sau private implicate în piața de capital din România subliniau cât de importantă este adoptarea cât mai rapidă a acestei legi. Această inițiativă legislativă nu a venit ca urmare a necesității implementării unor directive europene, ci a fost demersul legiuitorilor naționali, care considerau că fondurile alternative trebuie să aibă un cadru legal clar cu privire la autorizarea și funcționarea lor.
Loredana Cristea
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - CEDO

Decizia CEDO privind măsura confiscării sumelor de bani nedeclarate la vamă ce exced 10.000 euro

de Loredana Cristea Filip & Company
La data de 22 octombrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat o hotărâre împotriva României (Aplicația nr. 41845/12, cazul Ozair v. România) prin care a constatat încălcarea art. 1 Protocol 1 din Convenție acordând aplicantului daune materiale în cuantum de 80.000 dolari.
Dragos Bogdan, Mihai Stanescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Darea în plată

Curtea Constituțională se opune asaltului asupra legii dării în plată declarând neconstituționale modificările și clarificând procedura de notificare

de Dragos Bogdan, Mihai Stanescu STOICA & Asociatii
Într-un articol anterior semnalam pericolul pe care un proiect de lege adoptat, la sfârșitul lunii iunie, de Camera Deputaților îl prezenta pentru independența instanțelor judecătorești, întrucât urmărea eliminarea rolului judecătorului de la analiza existenței stării de impreviziune, condiția esențială fără de care nu poate opera darea în plată pentru stingerea datoriei. Reamintim că prin Decizia nr. 623/2016, Curtea Constituțională a reținut că mecanismul dării în plată trebuie să se aplice doar debitorilor care, deși au acționat cu bună-credință, nu își mai pot îndeplini obligațiile ca urmare a intervenirii unui eveniment exterior și pe care nu l-au putut prevedea la data încheierii contractului de credit.
STOICA & Asociatii, la 24 de ani de la constituire
Foto: STOICA & Asociatii

webPR: STOICA & Asociații, la 24 de ani de la constituire

de STOICA & Asociatii
Societatea Civilă de Avocați STOICA & Asociații a sărbătorit 24 ani de la înființare printr-o recepție la care, în salonul „Le Diplomate” al Hotelului Athénée Palace Hilton, au fost prezenți peste 150 de invitați, alături de toți membrii echipei societății de avocați.
Mihnea Galgotiu-Sararu, Crina Constantin
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Ridesharing

Posibilități de contestare a sancțiunilor impuse de noua legislație a transportului alternativ

de Mihnea Galgoțiu-Săraru, Crina Constantin Deloitte si Reff&Asociatii
Șoferii și operatorii de transport alternativ (ridesharing) riscă sancțiuni în cazul în care nu s-au conformat la noile reglementări, adoptate de Guvern la începutul acestei veri, având în vedere că perioada de tranziție prevăzută de noua legislație a expirat la începutul lunii noiembrie. Cadru legal a fost modificat în Parlament, în sensul prelungirii perioadei de implementare până la 1 februarie 2020, însă aceste modificări nu au fost încă promulgate de Președintele României.
Valeriu Stoica, Dragos Bogdan si Mihai Stanescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Criza medicamentelor

Înțelepciunea judecătorilor Curții de Apel București rezolvă parțial criza medicamentelor inovative fără alternativă terapeutică

de STOICA & Asociatii
Printr-o decizie pronunțată astăzi, Curtea de Apel București a suspendat acele mențiuni din CANAMED care limitau până pe 2 noiembrie 2019 perioada de comercializare pentru o serie de medicamente inovative, unele fără alternativă terapeutică, utilizate lunar de peste 100.000 de pacienți. Ca urmare a acestei decizii, medicamentele respective vor avea același regim ca și restul medicamentelor care au prețuri în CANAMED, putând fi comercializate în continuare. Criza iminentă legată de imposibilitatea continuării tratamentului de unii pacienți a fost preîntâmpinată parțial, în ultimul moment, grație deciziei salvatoare a judecătorilor Curții de Apel București.
Simona Iacob, Diana Stan, Florin Geană
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Autorizații de construcții

Un prim pas în simplificarea procedurilor de autorizare a executării lucrărilor de construcții

de Simona Iacob, Diana Stan, Florin Geană Deloitte si Reff&Asociatii
Procedurile de avizare pentru o serie de lucrări de construire se simplifică prin eliminarea necesității unor avize prealabile și scurtarea termenelor pentru obținerea unor documente urbanistice. Ca element de noutate, certificatul de urbanism se va putea emite și în format digital.
Anca Liana Caraiola-Buftea, Anca Ștefania Manolache
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Forța de muncă

Criza forței de muncă. Posibile soluții

de Anca Liana Caraiola-Buftea, Anca Ștefania Manolache STOICA & Asociatii
Așa cum rezultă și din dinamica cererilor și ofertelor de muncă existente pe piața din România, este evident că ne aflăm într-o acută criză a forței de muncă. Deficitul de angajați crește de la un an la altul. Cea mai mare problemă o reprezintă, la acest moment, forța de muncă necalificată sau slab calificată.
Veronica Dobozi
Foto: STOICA & Asociatii

Dosare Juridice - Inteligență artificială

Vor fi judecătorii înlocuiți de roboți?

de Veronica Dobozi STOICA & Asociatii
Teoretic, ideea de inteligență artificială pare strict legată de mediul privat, dinamic și având o continua deschidere spre nou. În aceeași cheie, birocrația statală este sinonimă cu conservatorismul și tradiția funcționarului (uman) care poate discuta face to face cu petentul. Sau cel puțin aceasta este percepția despre sistemul judiciar, unul dintre cele mai conservatoare sisteme în orice țară.
Raluca Baldea, Silvana Balea
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Scutirea de TVA pentru servicii în legătură cu operarea bancomatelor, respinsă din nou de Curtea de Justiție a UE

de Raluca Baldea, Silvana Balea Deloitte Romania
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) respinge într-un nou caz scutirea de TVA pentru serviciile de operare a bancomatelor prestate de furnizori externi. Instanța europeană a decis, în data de 3 octombrie, în cazul Cardpoint (Germania), că serviciile de acest tip sunt taxabile. În contextul în care tot mai multe bănci apelează la terți pentru operarea bancomatelor și în contextul apariției de jucători noi în industria serviciilor financiare - companii fintech, prestatorii de servicii de inițiere de plăți, cu produse din ce în ce mai complexe -, interpretarea furnizată de Curte poate avea repercusiuni importante pentru prestatorii unor astfel de servicii.
Alexandra Radu
Foto: ONV LAW
Dosare Juridice - Certificat de urbanism

Certificat de urbanism eliberat în format digital/ Termen de 15 zile de emitere a certificatului de urbanism/ Modificările legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

de Alexandra Radu ONV LAW
Marți, 15.10.2019, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă Pl-x nr. 170/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Propunerea legislativă este menită să aducă schimbări pozitive în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții, printre altele prin reducerea termenelor de eliberare a certificatelor de urbanism și prin reducerea numărului de avize necesare pentru executarea anumitor categorii de construcții.
Laura Elena Radu, Marius Chelaru
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Capcanele egalității sau SRL cu asociați 50%-50%

de Laura Elena Radu, Marius Chelaru STOICA & Asociatii
Societatea cu răspundere limitată a apărut pentru prima oară în 1892, în Germania, din nevoia de a satisface necesitatea fructificării capitalurilor mijlocii (societățile de persoane fiind pretabile capitalurilor mici, iar societățile de capitaluri fiind pretabile capitalurilor mari). În acest context, societatea cu răspundere limitată împrumută caracteristici atât de la societățile de persoane, cât și de la societățile de capitaluri. Cel mai important pentru analiza noastră, societatea cu răspundere limitată - în mod similar societăților de persoane - se bazează pe încrederea dintre asociați.
Adrian Cristea, Carmen Calabache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice- Adjudecarea unui imobil prin licitație publică

Patru riscuri pe care trebuie să le știi atunci când adjudeci un imobil prin licitație publică

de Adrian Cristea, Carmen Calabache Filip & Company
Este unanim cunoscut faptul că, în cazul dobândirii unui imobil prin licitație publică desfășurată potrivit Codului de procedură civilă, orice cerere de evicțiune, totală sau parțială, privind imobilul adjudecat este definitiv stinsă. De asemenea, de la data intabulării dreptului de proprietate al adjudecatarului, imobilul rămâne liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanță ale terților, iar vânzarea nu va putea fi atacată pentru leziune.
Ovidiu Bălăceanu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - ​​Legislația de mediu

Ecotaxa pentru pungi de transport: o inițiativă salutară, demarată însă cu stângul

de Ovidiu Balaceanu Deloitte Romania
Legislația de mediu cunoaște modificări frecvente, uneori intempestive, și, nu de puține ori, discutabile din perspectiva efectelor obținute. Un bun exemplu este cel al ecotaxei. Până la jumătatea acestui an, operatorul economic care introducea pe piață pungi de cumpărături din plastic, cu mâner, plătea la Fondul pentru mediu suma de 0,1 lei/pungă (ecotaxa).
Catalina Dicu, Valentina Preda
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Alienarea parentală

Alienarea parentală, încotro?

de Catalina Dicu, Valentina Preda STOICA & Asociatii
O decizie recentă a Curții Constituționale - Decizia nr. 18/2019, publicată în Monitorul Oficial din 20 august 2019 - readuce în prim plan un subiect extrem de controversat: modalitatea de executare a hotărârilor judecătorești referitoare la minori. Recentul „Caz Sorina” reprezintă exemplul perfect de alienare parentală și demonstrează că, în fața neputinței normelor civile de executare silită a hotărârilor judecătorești privitoare la minori, doar recursul, in extremis, la masuri de forta ale organelor de jurisdictie penala, a fost in masura sa restabileasca legalitatea, in interesul copilului.
Vlad Vatavu, Anca Preda
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Restructurarea obligațiilor fiscale restante, sub presiunea timpului

de Vlad Vătavu, Anca Preda Deloitte Romania
Contribuabilii care pot beneficia de restructurarea financiară prevăzută de Ordonanța 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale au primit un termen mai îndelungat pentru depunerea notificării privind intenția de a aplica pentru restructurare. Inițial, termenul de depunere a notificării era 30 septembrie 2019, iar acesta s-a prelungit până la data de 31 octombrie 2019.
Ana Popa
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Legea concurenței

Încheierea de acorduri care vizează denaturarea concurenței - caz de excludere insuficient aprofundat de către autoritățile contractante

de Ana Popa Tuca Zbarcea & Asociatii
Unul dintre cazurile facultative de excludere, nou introduse atât în legislația internă, cât și în cea unională, respectiv cel privind încheierea de acorduri care vizează denaturarea concurenței ridică serioase probleme în practică, fiind de cele mai multe ori trecut cu vederea, atât de către autoritățile contractante, cât și de către organismele învestite cu soluționarea contestațiilor în procedurile de achiziție publică. Cazul de excludere în discuție este reglementat în legislația internă, la art. 167 alin. (1) lit. d) raportat la alin. (5) și (6) al aceluiași text legal din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, care transpune textul art. 57 alin. (4) lit. d) din Directiva 2014/24.
Bogdan Mărculeț, Lorena Slevoacă
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Cronica unei proceduri de anulare a accesoriilor mult așteptate

de Bogdan Mărculeț, Lorena Slevoacă Deloitte Romania
Intrarea în vigoare a Procedurii de anulare a obligațiilor de plată accesorii („Procedura”) emise în aplicarea capitolului II din Ordonanța 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale aduce mai multă lumină asupra unei măsuri fiscale care, într-o primă etapă, a ridicat mai multe semne de întrebare. Procedura reglementează o serie de etape cheie, care ar trebui sa faciliteze accesul contribuabililor interesați la anularea obligațiilor fiscale accesorii.
Mircea Bogdan Popescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Protecția consumatorului

Cauzele conexate nr. C-698/18 și C-699/18 aflate pe rolul CJUE și posibilul impact al acestora asupra dreptului național

de Mircea Bogdan Popescu STOICA & Asociatii
În data de 7 noiembrie 2018, Tribunalul Specializat Mureș a sesizat din oficiu Curtea de Justiție a Uniunii Europene ("CJUE") cu două cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare, întemeiate pe dispozițiile articolului 267 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. Cererile de sesizare a CJUE, astfel formulate, au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 54/11.02.2019, acestea formând actualmente obiectul cauzelor conexate C-698/18 și C-699.

Ruxandra Frangeti
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - ​Autorizația de securitate la incendiu

Autorizația de securitate la incendiu - între mit și realitate (partea I)

de Ruxandra Frangeti Tuca Zbarcea & Asociatii
Legislație complexă, practică neunitară și controale aspre - acestea sunt ingredientele perfecte ale stării generale de confuzie din jurul procedurii de obținere a autorizației de securitate la incendiu. Prin seria de materiale pe acest subiect, ne-am propus să demontăm împreună câteva mituri apărute în practică, dar și să evidențiem liniile directoare pentru interpretarea corectă a legislației privind apărarea împotriva incendiilor.
Andreea Vlad, Anca Preda
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Sponsorizările, din nou pe agenda modificărilor fiscale

de Andreea Vlad, Anca Preda Deloitte Romania
Activitatea de sponsorizare a fost și va rămâne una de mare interes pentru societate în ansamblul său, atât pentru beneficiarii organizațiilor non-profit, cât și pentru societățile comerciale care, pe lângă contribuția pentru o cauză bună, își pot diminua și nota de plată către stat. Și pentru autoritățile fiscale sponsorizarea a fost de mare interes recent, întrucât acestea au decis mai multe modificări ale prevederilor legislative. În scurt timp, vor urma și altele.
Andreea Micu, Alin-Gabriel Oprea
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Investiții

Viitorul arbitrajului investițiilor în contextul hotărârii pronunțate de CJUE în cauza Achmea

de Andreea Micu, Alin-Gabriel Oprea STOICA & Asociatii
Dreptul internațional al investițiilor este o ramură a dreptului internațional public, care a început să se formeze la începutul anilor 1960. Primul tratat bilateral de protejare a investițiilor ("BIT") a fost încheiat între Germania și Pakistan în 1959, în timp ce primul litigiu a fost înregistrat pe rolul tribunalelor arbitrale ale ICSID în 1972 (Holiday Inns și alții c. Marocului). BIT-ul este un tratat internațional încheiat între două state, ce reglementează regimul investițiilor străine realizate pe teritoriul acestora de către persoanele fizice sau juridice din celălalt stat.
Gabriela Ilie, Andreea Ilinca
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Legislația muncii

Tratamentul orelor suplimentare - un subiect sensibil, cu multiple implicații

de Gabriela Ilie, Andreea Ilinca Deloitte si Reff&Asociatii
Preocuparea pentru eficiența afacerii și pentru productivitate sporește atenția angajatorilor cu privire la retenția salariaților. În acest context, dincolo de îmbunătățirea experienței pe care angajații o au în relația cu angajatorul lor, respectarea cu strictețe a drepturilor prevăzute de legislație nu poate fi neglijată. Angajatorii care nu respectă aceste drepturi riscă sancțiuni din partea autorităților și, poate chiar mai important, să își piardă angajații. Din punctul de vedere al prevederilor legale, sunt aspecte sensibile, care pot lăsa loc la interpretări subiective. Unul dintre ele este cel legat de tratamentul orelor suplimentare.
Alexandru Cristea
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Judice - Fiscalitate

Plan de acțiuni pentru contribuabilii interesați să beneficieze de amnistia fiscală

de Alexandru Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Ordonanța nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale ("OG 6/2019"), în fapt mult discutata "amnistie fiscală", pune la dispoziția contribuabililor cu restanțe către stat la sfârșitul anului 2018 anumite înlesniri în ceea ce privește plata acestor datorii. Opinii cu privire la oportunitatea acestei măsuri, scop, posibile efecte, precum și modul de legiferare au fost dezbătute în spațiul public de la intrarea în vigoare poate mai mult decât au fost analizate înainte de acest moment, însă un lucru este clar: categoriile de datornici vizate au șansa să își reducă și după caz, să își eșaloneze la plată sumele datorate statului.
Tax + Legal Conference & Workshops: Impactul schimbărilor legislative și fiscale în business ed.I
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR Tax + Legal Conference & Workshops: Impactul schimbărilor legislative și fiscale în business ed.I

de Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și divizia de fiscalitate - Țuca Zbârcea & Asociații Tax, cu sprijinul Ziarul Financiar, organizează un amplu eveniment dedicat impactului modificărilor din domeniul fiscal și legislativ asupra mediului de afaceri. Conferința beneficiază, pe lângă prezența avocaților și consultanților fiscali din societățile sus-menționate, de participarea doamnei Mirela Călugăreanu, Președinte ANAF, domnului Ionuț Dumitru, Economist-șef al Raiffeisen Bank. În premieră în România, doamna Maricla Pennesi, coordonatoarea practicii fiscale a Andersen în Europa și totodată a departamentului de servicii fiscale din cadrul Andersen Tax & Legal (Italia), va fi prezentă la București.
Cristina Ioana Frîncu, Yolanda Beșleagă
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Războiul dintre asociați și societate: revendicarea bunurilor aduse ca aport la capitalul social

de HotNews.ro
Deși prevederile legale sunt (cel puțin în aparență) clare sub acest aspect, există numeroase situații în practică în care asociații care au aportat la capitalul social dreptul de proprietate asupra unor bunuri se răzgândesc, fie pentru că reanalizează oportunitatea acestei operațiuni și doresc să valorifice respectivele bunuri în alt mod (spre exemplu, prin încheierea unui contract de vânzare ori de locațiune cu un terț), fie din motive ce țin de situația juridică în care se găsește societatea într-un anumit moment (e.g. intrarea societății în insolvență).
Raluca Baldea, Ana Sabiescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Energie

Directiva privind impozitarea produselor energetice și electricității, sub lupa Comisiei Europene

de Raluca Bâldea, Ana Săbiescu Deloitte Romania
Comisia Europeană a publicat un nou raport de evaluare a Directivei 2003/96/CE privind impozitarea produselor energetice și a electricității, menționând că, după mai bine de 15 ani de la implementarea Directivei, cadrul de impozitare existent a pierdut pasul cu dezvoltarea din sectorul energetic. În sens larg, Directiva evaluată de către Comisia Europeană stabilește regulile pentru impozitarea produselor energetice utilizate drept combustibil pentru încălzire ori carburant și pe cele pentru impozitarea electricității.
Anca Ghizdavu, Laura Necșuliu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - IFRS

IFRS 1, 2, 3... 16!

de Anca Ghizdavu, Laura Necșuliu Deloitte Romania
Pentru că în domeniul contabilității nu este niciodată timp pentru odihnă, anul 2019 a debutat prin intrarea în vigoare a noului standard de raportare financiară IFRS 16 privind contractele de leasing, aplicabil în mod direct instituțiilor de credit române (inclusiv sucursalelor aparținând instituțiilor de credit străine), societăților listate, dar și în mod indirect, societăților care raportează în baza IFRS către grup. Acest standard aduce cu sine atât provocări contabile, cât mai ales fiscale, acestea din urmă fiind în sfârșit creionate.
Rebecca Marina, Diana Dincă
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

Noi cerințe din partea BNR privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

În data de 9 septembrie 2019 a intrat în vigoare Regulamentul nr. 2/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, emis de către Banca Națională a României, care abrogă vechiul regulament aplicabil, respectiv Regulamentul BNR nr. 9/2008.
Ramona Țariuc, Cătălina Cojocaru
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Vezi până când poți să depui cererea de rambursare

de Ramona Țariuc, Cătălina Cojocaru Deloitte Romania
Firmele românești care au achiziționat bunuri/servicii sau au efectuat importuri în alte state membre ale Uniunii Europene, pentru care au achitat TVA în statele respective, pot recupera taxa în anumite condiții. Pentru taxa achitată în 2018, termenul de depunere a cererii pentru solicitarea rambursării TVA este 30 septembrie 2019.
Mihai Stanescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Legea dării în plată

Stat de drept în an electoral. Nerespectarea de către autoritatea legiuitoare a deciziilor Curții Constituționale și a prerogativelor instanțelor judecătorești

de Mihai Stanescu STOICA & Asociatii
Legea dării în plată nr. 77/2016, amplu contestată de instituțiile bancare încă de la adoptarea acesteia, a supraviețuit în peisajul legislativ doar după o energică intervenție a Curții Constituționale. Printr-o decizie deja notorie, Curtea a explicat destul de detaliat o condiție-premisă a aplicării mecanismului dării în plată a imobilelor-locuințe.
Maria Pascu, Anca Preda
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Noi prevederi fiscale pentru grupurile de companii - avantaje și limitări

de Maria Pascu, Anca Preda Deloitte Romania
Legislația privind consolidarea fiscală la impozitul pe profit pentru companiile din același grup, temă aflată pe agenda de discuții dintre mediul de afaceri și Ministerul Finanțelor Publice de câțiva ani, a fost conturată într-un proiect de Ordonanță publicat recent. Textul propus a fost preluat într-un proiect de lege aflat spre dezbatere și adoptare în Parlament.
Nastasia Dumitru, Simona Ungureanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

De ce trebuie să înregistrezi beneficiarul real al unei societăți? Schimbări legislative importante

de Nastasia Dumitru, Simona Ungureanu Filip & Company
În data de 18 iulie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. România fusese în prealabil atenționată cu privire la posibila incidență a unei proceduri de infringement ca urmare a netranspunerii Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului ("Directiva AML 4"), astfel încât Legea 129/2019 vine să aducă mult așteptate clarificări în domeniul privat, atât cu privire la regulile aplicabile în materia cunoașterii clientelei, cât și în materia identificării beneficiarului real, aducând schimbări de o importanță majoră pentru societăți în ceea ce privește obligația acestora de a face publice mai multe informații cu privire la structura acționariatului și a beneficiarilor reali ai societăților respective.
Catalina Mihailescu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Noi modificări legislative așteptate în materia procedurilor de pre-insolvență și de insolvență

de Catalina Mihailescu Tuca Zbarcea & Asociatii
La nici un an de la ultimele modificări aduse legislației aplicabile procedurilor de pre-insolvență și de insolvență, noi modificări sunt așteptate în această materie. Acestea sunt determinate de intrarea în vigoare, în iulie 2019, a Directivei (UE) 2019/1023 privind cadrele de restructurare preventivă, remiterea de datorie și decăderile, precum și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență și de remitere de datorie.
Florentina Munteanu, Andrea Grigoraș
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Consiliul Concurenței

Co-finanțarea proiectelor investiționale: când trebuie notificat Consiliul Concurenței?

de Florentina Munteanu, Andrea Grigoraș Deloitte si Reff&Asociatii
Este cunoscut faptul că unele tranzacții pentru achiziționarea unei companii trebuie supuse aprobării Consiliului Concurenței. Dobândirea controlului unic asupra companiei este modalitatea cel mai des uzitată în tranzacții și, pe cale de consecință, cel mai des notificată Consiliului Concurenței. Există însă și situații în care schimbarea controlului asupra unei întreprinderi se face prin asocierea mai multor investitori care pun în comun resurse financiare fie pentru a dobândi controlul asupra unei companii existente, fie pentru a dezvolta un proiect nou.
Veronica Dobozi
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Înregistrările la Oficiul Național al Registrului Comerțului - simplă formalitate procedurală sau modalitate de hărțuire a agenților economici?

de Veronica Dobozi STOICA & Asociatii
O.U.G. nr. 116/2009 pentru instituirea unor măsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerțului este un act normativ menit să ajute activitatea agenților economici. Ea are drept temei, potrivit propriei expuneri de motive, dorința legiuitorului român de a răspunde necesității "remedierii cât mai urgente a blocajului existent la oficiile registrului comerțului, care duce la nerespectarea drepturilor comercianților, cu consecințe deosebit de periculoase pentru circuitul comercial" și "asigurarea respectării termenelor de eliberare a certificatelor de înregistrare, de înscriere de mențiuni și a documentelor aferente, de soluționare a cererilor de înregistrare în registrul comerțului".
Andreea Vlad, Robert Ionescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Fiscalizarea bacșișului - o nouă încercare

de Andreea Vlad, Robert Ionescu Deloitte Romania
Odată cu sezonul estival, au reapărut și discuțiile privind principalele probleme cu care se confruntă sectorul HoReCa. Unul dintre subiectele puternic dezbătute a fost reglementarea bacșișului. Numeroasele dezbateri și consultări avute în acest sens cu jucătorii de pe piața de profil au condus la identificarea unor soluții legislative și tehnice menite să elimine dificultățile apărute în practică la momentul publicării Ordonanței de Urgență nr. 8/2015, ce reglementa inițial impozitarea bacșișului.
Alexandru Dan, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Spălare de bani

Noutățile aduse în materia prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului

de Alexandru Dan Tuca Zbarcea & Asociatii
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 589 din data de 18 iulie 2019 și a intrat în vigoare la data de 21 iulie 2019, cu excepția cazurilor în care se prevede altfel ("Legea nr. 129/2019"). Acest act normativ urmărește transpunerea în legislația națională a celei de-a 4-a Directive a Parlamentului European și a Consiliului privind combaterea spălării banilor și abrogă Legea nr. 656/2002 privind prevenirea și combaterea spălării banilor ("Legea nr. 656/2002").
Florentina Petrișor, Ciprian Timofte
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - GDPR

Obligația legală de a prelucra date cu caracter personal sau unde-i lege… trebuie să evaluezi

de Ciprian Timofte, Florentina Petrișor Tuca Zbarcea & Asociatii
Potrivit art. 6 alin. 1 lit. c) din GDPR, organizațiile pot prelucra date cu caracter personal dacă respectiva prelucrare este necesară pentru conformarea cu o obligație legală ce revine operatorului. Prin urmare, organizațiile vor putea spune: „Da, prelucrăm date cu caracter personal tocmai fiindcă legea ne obligă”.
Irina Dimitriu, Maria Nițulescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Mai poate afecta interdicția de înstrăinare impusă de Legea 10/2001 transferurile de proprietate încheiate recent?

de Irina Dimitriu, Maria Nițulescu Deloitte Romania
Odată cu intrarea în vigoare a interdicției de înstrăinare impuse de Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, imobilele afectate de cererile de restituire inițiate în baza acesteia au fost indisponibilizate pe o perioadă nedeterminată.
Iustina Sima
Foto: Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Dosare Juridice - Vânzare imobile

Contractul de vânzare a unui imobil - ce documente sunt necesare și ce avem de făcut?

de Iustina Sima, Andreea Modreanu Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Fie că este vorba despre un apartament, o casa sau un teren, subiectul vânzării sau cumpărării de imobile este foarte frecvent întâlnit pe piață. Pe lângă întrunirea caracteristicilor "tehnice" - locație, suprafață, compartimentare -, potențialul cumpărător trebuie să realizeze o serie de verificări prealabile pentru a lua o decizie informată. În paralel, proprietarul trebuie să pregătească un dosar complet pentru imobil, care să conțină atât actele de proprietate, dar și alte documente punctuale, necesare pentru încheierea valabilă a tranzacției.
Raluca Baldea, director Deloitte Romania
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Impactul neglijenței în verificarea potențialului de risc al partenerilor de business asupra TVA

de Raluca Bâldea Deloitte Romania
Verificarea regulată a potențialului de risc al partenerilor de business devine din ce în ce mai stringentă. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) aplică, deja de câțiva ani, principiul preluat din jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene care stabilește că, atunci când are loc o evaziune în domeniul TVA, părțile implicate în tranzacție „știau sau ar fi trebuit să știe“ că participă la evaziune fiscală.
Sorin Vladescu, Marius Barladeanu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR: Țuca Zbârcea & Asociații a asistat Global Technical Group în tranzacția cu Abris Capital Partners

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Global Technical Group, liderul pe piața din România în dezvoltare de software și furnizare de soluții tehnologice pentru eficientizarea clădirilor și a infrastructurilor de securitate, a vândut pachetul majoritar de acțiuni către Abris Capital Partners. Țuca Zbârcea & Asociații a acordat servicii de asistență juridică Global Technical Group, în contextul unei tranzacții prin care grupul de companii fondat de Fadi Rida și Mihai Stănescu a încheiat cu succes procesul de atragere a unui fond de investiții cu capital privat, susținut de investitori internaționali de renume, prin transferul pachetului majoritar de acțiuni către Abris Capital Partners.
Larisa-Ioana Popoviciu, Maria Nițulescu
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - Codul Administrativ

Aprobarea Codului Administrativ - Modificări aduse regimului juridic al proprietății publice și private deținute de stat și de unitățile administrativ-teritoriale

de Larisa-Ioana Popoviciu, Maria Nițulescu Deloitte si Reff&Asociatii
La data de 5 iulie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Actul normativ a intrat în vigoare în aceeași zi urmând ca o serie de dispoziții din cuprinsul acestuia, indicate în mod expres, să intre în vigoare la o dată ulterioară. Deși Codul Administrativ conține în principal prevederi privind modul de organizare și funcționare a autorităților publice, modificări importante au fost aduse și cu privire la regimul juridic al proprietății publice și private deținute de statul român sau de unitățile administrativ-teritoriale ("UAT").
Silvia Axinescu, Luiza Ionescu, Adrian Ifrim
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - GDPR

Cuantumul primei amenzi pentru încălcarea GDPR ne plasează pe locul al doilea în Europa Centrală și de Est

de Silvia Axinescu, Luiza Ionescu, Adrian Ifrim Deloitte si Reff&Asociatii
Cel mai important moment pentru companiile din România după intrarea în vigoare a GDPR a fost cu siguranță data de 27 iunie 2019, când Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a impus prima amendă, în cuantum de aproximativ 130.000 de euro, pentru încălcarea regulamentului 2016/679 de către o instituție bancară.

Raluca Bâldea, Silvana Balea, Loredana Salavastru
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Scutirea de TVA pentru servicii în legătură cu operarea bancomatelor, respinsă de Curtea de Justiție a UE

de Raluca Bâldea, Silvana Balea, Loredana Salavastru Deloitte Romania
Scutirea de TVA pentru servicii legate de plăți este din nou sub lupa Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul Cardpoint (Germania). Pe scurt, cazul înaintat spre soluționare CJUE vizează aplicabilitatea scutirii de TVA privind plățile în cazul unui prestator de servicii de operare a bancomatelor unei bănci. Conform opiniei avocatului general, serviciile în cauză nu îndeplinesc condițiile pentru a fi scutite de TVA.
Bogdan Frigioiu, associate ONV LAW
Foto: ONV LAW
Dosare Juridice - Fiscalitate

Și primăriile intră în insolvență. Avem motive să ne îngrijorăm?

de Bogdan Frigioiu ONV LAW
Prima localitate din România pentru care instanța a dispus deschiderea procedurii de insolvență a fost orașul Aninoasa din Hunedoara, în 2013. Au urmat, rând pe rând, alte 5 localități. Datoriile au fost însă achitate cu sprijinul financiar acordat de la bugetul de stat și prin compensări și eșalonări, iar procedurile de insolvență împotriva localităților au fost închise.
Anamaria Tocaci, Alexandra Barbu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - CASS

Contribuția de asigurări sociale de sănătate - opțională sau obligatorie?

de Anamaria Tocaci, Alexandra Barbu Schoenherr si Asociatii
A fi sau a nu fi asigurat în sistemul public de sănătate din România este o obligație pentru unii și o opțiune pentru alții. Dacă, în cazul salariaților, lucrurile sunt destul de simple în ceea ce privește plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), persoanele care realizează (și) alte tipuri de venituri au de navigat printr-un hățiș de prevederi legislative pentru a ști când și cum trebuie plătită CASS. Pentru că ne apropiem cu pași repezi de termenul de depunere al Declarației Unice, ne propunem să trecem în revistă scenariile în care se poate regăsi un contribuabil când vine vorba de plata acestei contribuții.
Andrei Croitoru
Foto: Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Dosare Juridice - Drept penal

Putem folosi ca probe conversațiile din WhatsApp, Facebook Messenger și alte platforme?

de Andrei Croitoru Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Cele mai recente estimări arată că în România numărul utilizatorilor activi ai platformelor de comunicare electronică este de aproximativ 10 milioane, iar numărul persoanelor care au acces la internet la nivel global se ridică la aproximativ 4 miliarde. Comunicările online au devenit astăzi o necesitate incontestabilă, fiind folosite atât pentru conversații personale, cât și - din ce în ce mai mult - pentru conversații de business. Însă, odată cu creșterea popularității aplicațiilor WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger și altele de acest fel, mulți dintre utilizatori se confruntă cu următoarea dilemă: pot comunicările electronice de acest tip să fie folosite ca probe în fața unui judecător?
Conferința "Noutăți în dreptul Uniunii Europene"
Foto: STOICA & Asociatii

webPR ​Concluziile conferinței de drept european "Noutăți în dreptul Uniunii Europene - ediția a VI-a"

de STOICA & Asociatii
În contextul politico-economic din ultimii ani, dreptul Uniunii Europene a devenit un instrument indispensabil fiecărui jurist. Această "nouă ordine juridică de drept internațional" (CJCE, cauza Van Gend en Loos) se întâlnește în domenii din cele mai variate, intersectându-se totodată cu aspecte de drept constituțional și reglementând aspecte ce țin de viața economică a operatorilor de pe piața unică: arbitrajul investițiilor, guvernanța corporatistă, transferul de întreprindere și protecția consumatorului.
Sînziana Bărbieru
Foto: ONV LAW
Dosare Juridice - Consumul de energie

Clădirile noi trebuie să respecte conceptul nZEB - consumul de energie să fie aproape egal cu zero. Cerințele legale, riscuri și sancțiuni

de Sinziana Bărbieru ONV LAW
Directiva 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor a prevăzut că statele membre se vor asigura că după 31 decembrie 2018, clădirile noi ocupate și deținute de autoritățile publice sunt clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Articolul antecitat a fost transpus prin art. 14 alin. (2) din Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor 1, republicată, care vizează clădirile noi din proprietatea sau administrarea autorităților administrației publice, care urmează să fie recepționate în baza autorizației de construire emise după 31 decembrie 2018.
Catalin Suliman, Georgeta Gavriloiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Consiliul Concurenței

Inspecțiile inopinate desfășurate de Consiliul Concurenței. Ce acțiuni imediate sunt recomandate?

de Cătălin Suliman, Georgeta Gavriloiu Filip & Company
Consiliul Concurenței a efectuat, în anul 2018, 15 inspecții inopinate, ce au vizat peste 50 de locații și sedii ale unor societăți investigate. Desfășurarea de inspecții inopinate este o practică constantă în ultimii ani, fiind cel mai eficient instrument al autorității de concurență în colectarea de informații și documente în cadrul unor investigații ce privesc încălcarea regulilor de concurență.
Claudiu Constantinescu, Cristina Roșu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - NIS

Directiva NIS, noi cerințe de securitate și amenzi cumulative cu GDPR

de Claudiu Constantinescu, Cristina Roșu Deloitte Romania
La un an după intrarea în vigoare a GDPR, o noua lege în România prevede amenzi pentru companii, de data aceasta în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri. Uniunea Europeană obligă companiile care prestează servicii esențiale pentru populație să își asigure securitatea informatică și să colaboreze cu statul pentru a garanta un răspuns coordonat la atacurile informatice.
Andreea Micu, Ramona Badescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Don Quijote de la Mancha în jurisprudența CJUE: noțiunea de "evocare" a denumirii de origine protejate pentru brânzeturi și alte produse

de Andreea Micu, Ramona Badescu STOICA & Asociatii
În data de 2 mai 2019, în cauza C-614/17, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (“CJUE”) a pronunțat o decizie care ar putea afecta etichetele produselor alimentare și băuturilor care conțin reprezentări grafice ale unor regiuni geografice protejate ca denumiri de origine. Avându-l ca protagonist pe mult iubitul personaj Don Quijote de la Mancha, CJUE a folosit acest prilej pentru a stabili protecția denumirilor de origine în raport cu reprezentările grafice care ar putea sugera o legătură între un produs și regiunea geografică protejată printr-o denumire de origine.
Alina Arseni
Foto: ONV LAW
Dosare Juridice - Legea muncii

Angajatorii sunt obligați legal să prevină și să combată hărțuirea sexuală la locul de muncă

de Alina Arseni ONV LAW
În toamna anului 2017, în Statele Unite ale Americii era în plină desfășurare mișcarea #MeToo. Hashtag-ul prin care femeile, în număr uriaș, împărtășeau pe rețelele sociale experiențele despre hărțuiri sexuale a devenit în scurt timp global, iar în ianuarie 2018 apăruse și #TimesUp, tot o mișcare împotriva hărțuirii sexuale, devenită virală. Ambele inițiative au (re)adus în prim plan o preocupare sporită pentru acest fenomen, inclusiv în domeniul muncii. În România, principalele acte normative care transpun în dreptul național legislația europeană secundară adoptată în materie sunt O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați.
Gabriela Ilie, Ana-Maria Vlăsceanu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Dreptul muncii

Planul de remunerare bazat pe capitaluri proprii pentru angajații cheie: la ce trebuie să ne gândim din perspectiva dreptului muncii?

de Gabriela Ilie, Ana-Maria Vlăsceanu Deloitte si Reff&Asociatii
În completarea firească a articolului precedent, care a deschis subiectul privind programele de tip Stock Option Plan, în prezent încă destul de timid explorat, ne propunem în acest articol să aducem în prim planul analizei noastre perspectiva dreptului muncii.
Stefan Buda
Foto: Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Dosare Juridice - Prosumator

Prosumatorii ar putea vinde în sfârșit energie în rețea. Ce înseamnă pentru piață și la ce ne putem aștepta în viitor?

de Ștefan Buda Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Știai că nu doar furnizorul tău de electricitate îți poate vinde energie, ci că și tu poți să-i vinzi lui? Și că asta nu vă pune pe poziții opuse, ci dimpotrivă, complementare? Fie că ești proprietarul unui apartament sau al unei case, sau că locuiești cu chirie, indiferent de zona în care locuiești, merită acum să te gândești să devii prosumator, în ce fel poți beneficia de programele de finanțare și cum poți să creezi micro-rețele locale în beneficiul comunității în care locuiești. De ce nu? Ai putea, de exemplu, în viitor alimenta cu lumină „curată” școala în care învață copilul tău.
Diana Gavra, Georgiana Ghinescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Comerț online

Platformele de intermediere online - propunere pentru noi reguli care să sporească transparența

de Diana Gavra, Georgiana Ghinescu Filip & Company
În ultima perioadă, comerțul electronic a crescut exponențial în Europa și din ce în ce mai mulți consumatori și utilizatori comerciali (de ex. societăți care își vând produsele pe site-uri web de e-commerce) sunt prezenți pe platformele de intermediere online. Chiar dacă este un domeniu de actualitate, relațiile dintre utilizatorii comerciali și platformele de intermediere online (B2B) nu au beneficiat de o reglementare juridică specifică. Până în prezent, legislația de la nivel național și european a avut în vedere în principal relațiile dintre întreprinderi și consumatori, în contextul comerțului online.

Silviu Vasile, Roxana Roșca
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Comerț online

Farmacia online - acum și în România

de Silviu Vasile, Roxana Roșca Filip & Company
În data de 24 aprilie 2019 intră în vigoare noile norme privind activitatea farmaciilor, conținând modificări importante privind activitatea desfășurată de farmacii și cu privire la organizarea acestora. Una dintre cele mai importante modificări privește posibilitatea farmaciilor de a comercializa online medicamentele de uz uman acordate fără prescripție medicală (așa numitele medicamente over-the-counter - OTC-uri). Până în prezent, deși OTC-urile puteau fi comandate pe paginile de internet administrate de diverse farmacii, acestea nu putea fi efectiv cumpărate, ci doar rezervate în vederea ridicării din farmacie.
Dan Cristea, Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR Țuca Zbârcea & Asociații obține retractarea unei hotărâri definitive în materia achizițiilor publice pentru încălcarea principiului preeminenței dreptului Uniunii Europene

de Dan Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii
Avocații Țuca Zbârcea & Asociații au obținut, la Curtea de Apel București, revizuirea unei hotărâri definitive pronunțate în materia achizițiilor publice în temeiul încălcării principiului priorității dreptului Uniunii Europene, cale de atac specială prevăzută de art. 21 alin. (1) al Legii nr. 554/2004.
Daniel Grigore
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Reglementările recente își propun să crească intermedierea financiară: de la intenție la practică

de Daniel Grigore Deloitte Romania
Unul dintre principalele obiective ale OUG 19, care modifică celebra OUG 114, este de a impulsiona intermedierea financiară, așa cum precizează nota de fundamentare: “prin creșterea creditării companiilor nefinanciare de către sectorul bancar, de scădere a costului creditării populației și de încurajare a economisirii prin acordarea de dobânzi mai atractive”. Este firesc un astfel de deziderat al oricărui guvern având în vedere că, pe de o parte, după cum arată și literatura de specialitate, cel puțin până la un anumit nivel, intermedierea financiară poate determina creșterea economică, iar pe de alta nivelul intermedierii financiare din România este cel mai redus din UE (Mugur Isărescu, „Creșterea sectorului bancar – între dorință și realitatea din business”).
Cristina Radu, Ioan Dumitrașcu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Consumator

Poți returna un bun cumpărat daca l-ai desigilat? Perspectiva Curții de Justiție a Uniunii Europene asupra prevederilor legale

de Cristina Radu, Ioan Dumitrașcu Filip & Company
La nivelul Uniunii Europene (UE) există o serie de reglementări de natură să asigure un nivel înalt de protecție a siguranței și drepturilor consumatorilor, reglementări care urmăresc totodată și menținerea unui echilibru corect prin raportare la competitivitatea intreprinderilor.
Andreea Micu, Yolanda Besleaga
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Achiziții publice

Anularea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice organizate pe loturi - măsură de remediere de ultim resort

de Andreea Micu, Yolanda Beșleagă STOICA & Asociatii
În funcție de particularitățile fiecărei proceduri de atribuire a contractelor de achiziții publice ori a acordurilor-cadru, autoritățile contractante pot decide să achiziționeze produse, servicii sau lucrări defalcate pe loturi. Într-o asemenea situație, voința legiuitorului a fost aceea de a trata fiecare lot ca o procedură de sine stătătoare, acest lucru având impact inclusiv asupra măsurilor de remediere care pot fi dispuse de instanțele de judecată în ipoteza soluționării unor contestații formulate de către unii dintre participanții la procedură.
Maria Pascu, Vlad Vatavu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Activul net al societăților, implicații multiple: de la controale ANAF până la riscul de dizolvare

de Maria Pascu, Vlad Vatavu Deloitte Romania
Un nivel redus al activului net indică un grad ridicat de îndatorare al societății și, implicit, riscul de a nu-și putea onora datoriile către asociați, furnizori, bănci, stat și alți parteneri comerciali. Din acest motiv, apar consecințe multiple, de la pierderea accesului la finanțare suplimentară, limitarea nivelului deductibilității costurilor excedentare ale îndatorării, poziționarea nefavorabilă în raport cu autoritățile fiscale în materie de risc fiscal, până la dizolvarea societății.
Mihai Stanescu, Cornelia Deaconescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Î.C.C.J. clarifică problema priorității creanțelor provenite din impozite locale

de Mihai Stănescu, Cornelia Deaconescu STOICA & Asociatii
În soluționarea unui recurs în interesul legii formulat de Curtea de Apel Cluj, Înalta Curte de Casație și Justiție ("Î.C.C.J.") a stabilit că sumele reprezentând impozite locale (impozite pe clădiri, terenuri), datorate pentru bunuri valorificate în cadrul procedurii insolvenței, grevate de o cauză de preferință în favoarea unui creditor, impozite devenite scadente după data intrării în faliment a debitorului, nu beneficiază de ordinea de prioritate la plată.
Gabriel Zbarcea - IFLR Europe Awards
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR Țuca Zbârcea & Asociații, desemnată „Firma cea mai inovatoare din România” în cadrul IFLR Europe Awards

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Publicația britanică International Financial Law Review – IFLR a anunțat ieri seară, la Londra, câștigătorii premiilor anuale „IFLR Europe Awards”. Evenimentul reunește cele mai importante și mai active firme de avocatură din Europa cu expertiză în domeniile financiar-bancar, piețe de capital și fuziuni și achiziții.
Razvan Ionescu, Bianca Chera
Foto: PeliFilip
Dosare Juridice - Drept penal

Apelul incident - Accesoriu sau independent față de apelul principal?

de Răzvan Ionescu, Bianca Chera Filip&Company
Desi sunt mai rar întâlnite în practică, apelul și recursul incident sunt menite să asigure posibilitatea părții ca, deși inițial a decis să nu mai atace hotărârea instanței, să revină totuși asupra deciziei în cazul în care partea adversă atacă hotărârea. Acesta cale de atac incidentală a născut multiple controverse cu privire la limitele devoluțiunii în cazul în care apelul principal vizează doar o parte din hotărâre și nu urmărește modificarea sau desființarea acesteia în totalitate, ridicându-se frecvent întrebarea: Poate viza apelul incident și alte aspecte decât cele antamate prin apelul principal?
Mihai Stanescu, Geanina Valentina Barbu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Ministerul Finanțelor Publice capătă importante competențe în materie fiscală

de Mihai Stănescu, Geanina Valentina Barbu STOICA & Asociatii
În data de 26 martie 2019, Ministerul Finanțelor Publice ("MFP") a publicat un proiect de ordonanță de urgență, care aduce o serie de modificări Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Andreea Micu, Yolanda Besleaga
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Jurnalismul cetățenesc

Jurnalismul cetățenesc: înregistrarea și distribuirea pe internet a materialelor video ce permit identificarea altor persoane

de Andreea MICU, Yolanda BEȘLEAGĂ STOICA & Asociatii
Nu sunt rare cazurile în care, din dorința de a atrage atenția asupra unor nereguli, cetățenii recurg la distribuirea pe diferitele rețele de socializare, grupuri sau blog-uri a unor materiale foto-video care surprind o situație reprezentând o posibilă încălcare a legii sau pur și simplu a unor reguli de conviețuire socială (spre exemplu, parcarea necorespunzătoare în incinta unui complex de clădiri, conducerea autovehiculelor în mod necorespunzător, aruncarea deșeurilor într-un spațiu neamenajat ș.a.).
Laura Estrade
Foto: Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Dosare Juridice - Distribuiri către asociați

Putem să distribuim bani din companie dacă nu avem profit?

de Laura Estrade Botezatu si Asociatii | TheCounsel
O întrebare din ce în ce mai des întâlnită în practică vizează posibilitatea de a distribui alte sume decât cele reprezentând profit (în sensul clasic perceput) și rezerve facultative.
Raluca Bontas, Elena Raileanu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Planul de remunerare bazat pe capitaluri proprii pentru angajații cheie: provocare sau oportunitate?

de Raluca Bontaș, Elena Răileanu Deloitte Romania
​​Pachetele de remunerare a angajaților cu funcții cheie au devenit din ce în ce mai sofisticate, mai ales în cadrul grupurilor de companii care, în scopul integrării și uniformizării, acordă anumite beneficii globale pentru manangementul de top. Cele mai populare beneficii acordate la nivel de grup sunt cele primite ca urmare a înrolării în planurile de remunerare bazate pe capitaluri proprii care, în general, sunt sub formă de titluri de participare acordate la un moment ulterior, de regulă sub condiția îndeplinirii anumitor indicatori de performanță sau doar a trecerii timpului.
Silvia Axinescu, Valentin Balan
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - GDPR

Contoarele inteligente se citesc cu GDPR: Ce trebuie să ia în considerare operatorii

de Silvia Axinescu, Valentin Bălan Deloitte Romania
Calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național - o cerință impusă pentru alinierea cu noile tehnologii, dar și cu reglementările europene - a fost stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), printr-un ordin adoptat anul trecut (Ordinul 177/2018).
George Doru Lucaciu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Legea taximetriei

UBER vs. taximetriști - războiul orgoliilor

de George Doru Lucaciu STOICA & Asociatii
În ultima perioadă asistăm la o amplificare a conflictului între, pe de-o parte, cei care prestează servicii de transport persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere și, pe de altă parte, persoanele care utilizează platformele de tip UBER/Taxify (Bolt). Conflictul a culminat cu organizarea unor proteste ale taximetriștilor, care și-au exprimat nemulțumirile la adresa competitorilor UBER/Taxify (Bolt). Aparent din dorința de a stopa acest conflict, în data de 1 martie 2019, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat un proiect de Ordonanță de urgență, având ca obiect instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier și modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere ("Legea taximetriei").
Mark Vorsatz, Alexandru Cristea, Gabriel Zbarcea
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR Andersen Global încheie un acord de colaborare cu o firmă din România

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Andersen Global a anunțat astăzi încheierea unui acord de colaborare cu SCP Țuca Zbârcea & Asociații, firmă de avocatură cu birouri în București și Cluj-Napoca, precum și cu divizia de consultanță fiscală a acesteia, Țuca Zbârcea & Asociații Tax. Acest acord de colaborare, primul în România, face parte din procesul de expansiune al Andersen Global în Europa de Est.
Gabriela Ilie, Ana-Maria Vlăsceanu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Legislația muncii

Poate legislația muncii să țină pasul cu noua realitate economică?

de Gabriela Ilie, Ana-Maria Vlăsceanu Deloitte Romania
În ultimele decenii, tehnologia digitalizării a condus, prin dezvoltarea de platforme interactive online, la apariția unor transformări economice, sociale, culturale sau industriale fără precedent. Fără îndoială, transformările economice sunt cele mai spectaculoase, concretizându-se prin atragerea unui număr tot mai mare de antreprenori și beneficiari, prin investiții în creștere și profituri pe măsură sau prin atragerea în circuitul productiv al resurselor a numeroase bunuri și servicii.
Ciprian Timofte
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - LIA

LIAnt pentru interesul legitim

de Ciprian Timofte Tuca Zbarcea & Asociatii
Organizațiile pot prelucra date cu caracter personal numai dacă identifică un temei legal valid pentru respectiva prelucrare. GDPR enumeră limitativ temeiurile care pot sta la baza prelucrărilor de date cu caracter personal. Interesul legitim este unul dintre acestea. Întrucât în "era GDPR" consimțământul și-a pierdut mult din aura de ”silver bullet”, organizațiile au devenit tot mai interesate în a utiliza interesul legitim ca temei legal pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Pe bună dreptate, de cele mai multe ori.
Andreea Micu, Alin Oprea
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Taxa pe lăcomie

Drumul către "taxa pe lăcomie" este presărat cu capcane. Succinte observații pe marginea art. 85 din O.U.G. nr. 114/2018

de Andreea Micu, Alin-Gabriel Oprea STOICA & Asociatii
Articolul 85 din O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, a fost aproape ignorat în spațiul public de la momentul intrării în vigoare a ordonanței de urgență menționate.
Ciprian Timofte
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

webPR Țuca Zbârcea & Asociații și ELSA București demarează primul program de cursuri în domeniul GDPR dedicat studenților la drept

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Țuca Zbârcea & Asociații și ELSA București anunță organizarea ELSA Courses – Keep Calm and Love GDPR, primul proiect academic ce vizează inițierea studenților la drept în ceea ce privește prevederile GDPR. Termenul limită pentru înscrieri este 15 martie, ora 23:59. În cadrul programului, pot participa studenți în anii II și III din cadrul facultăților de drept.
Ioana Waszkiewicz, Andrada Bogeag
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - PUD

Modificarea prin planul urbanistic de detaliu a procentului de ocupare a terenului

de Ioana Waszkiewicz, Andrada Bogeag Filip & Company
Planul urbanistic de detaliu (PUD) este documentația de urbanism cu care se întâlnesc cel mai des persoanele private interesate de construirea unei clădiri. Obținerea unei autorizații de construire depinde de modul în care proiectul propus se încadrează sau nu în prevederile planului urbanistic general (PUG) al orașului, precum și de existența în PUG a unei reglementari suficient de detaliate pentru parcela în cauză, care să permită direct emiterea unei autorizații de construire.
Ramona Tariuc, Dragos Badescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - TVA​

Noile reguli de TVA, mai eficiente pentru comerțul electronic din UE

de Ramona Țariuc, Dragoș Bădescu Deloitte Romania
Vânzările online în cadrul UE ajung anual la aproximativ 550 miliarde euro, aproximativ 96 miliarde euro provenind din vânzări transfrontaliere. Una dintre consecințele majore ale dezvoltării comerțului online este că legislația de TVA trebuie să țină pasul și să se adapteze evoluției afacerilor. Astfel, Consiliul European a adoptat în decembrie 2018 noul pachet legislativ privind vânzările de bunuri și servicii online în cadrul Uniunii Europene care va schimba radical regulile de TVA, implementarea sa urmând să aibă loc în două etape, respectiv în 2019 și 2021.
Ciprian Gavriliu, Ioana Botez
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Prețurile de transfer, controalele fiscale și dubla impunere: Companiile încearcă recuperarea în instanțe a sumelor plătite în plus. Ce alternativă există

de Ciprian Gavriliu, Ioana Botez Deloitte Romania
Companiile care fac parte din grupuri multinaționale ajung să fie de două ori impozitate atunci când autoritățile fiscale dintr-un alt stat ajustează prețurile de transfer ale tranzacțiilor cu entități afiliate nerezidente, în urma unui control, și impun plata unui impozit pe profit suplimentar. În astfel de situații, companiile încearcă, de obicei, să-și facă dreptate prin aplicarea căilor interne de atac, respectiv în instanță. Alternativa pentru rezolvarea ajustărilor este inițierea, cu ajutorul autorităților fiscale din România, a unei proceduri amiabile (mutual agreement procedure - MAP).
Elena Geageac, Silviu Sandache
Foto: Deloitte Romania
Articol webPR

Verificări înainte de declarația de impozit pe profit. Impactul modificărilor fiscale pentru companii

de Deloitte Romania
Ce obligații, oportunități sau riscuri apar în contextul închiderii anului fiscal? Ce implicații au modificările fiscale pentru companii? Departamentele financiar-contabile se concentrează, de regulă, pe îndeplinirea obligațiilor declarative la final de an fiscal, însă sunt recomandabile și verificări specifice care pot genera atât noi obligații de declarare, dar și oportunități.
Carmen Alexandra Muresan
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Consumator

Destinul clauzelor abuzive din contractele de credit încheiate de consumatori după Legea nr. 310/2018

de Carmen Alexandra Mureșan STOICA & Asociatii
Mai pot oare consumatorii invoca presupusul caracter abuziv al unor clauze din contractele de credit în cadrul contestațiilor la executare, în contextul modificării, inter alia, a art. 713 alin. (2) din C. proc. civ. prin Legea nr. 310/2018?
Anterior acestei modificări, existau în practică situații în care consumatorii înregistrau restanțe la plata ratelor, dar rămâneau în pasivitate până când banca declanșa procedurile judiciare de recuperare silită. Abia în momentul în care acestea începeau, debitorii se activau, formulând contestații la executare în cadrul cărora solicitau și desființarea titlului executoriu (contractul de credit bancar).
Vlad Boeriu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Ar putea statul să încaseze încă 10 mld. lei din TVA?

de Vlad Boeriu Deloitte Romania
O țintă ambițioasă în bugetul pentru 2019 este creșterea încasărilor din TVA cu 10 mld. lei, însemnând 0,5% pp din PIB-ul estimat. În sumă nominală, o astfel de majorare ar fi un record al ultimilor șapte ani, perioadă în care cel mai mare salt a fost consemnat în 2015, un plus de cca. 6 mld. lei. Istoric, din TVA statul român a reușit să încaseze cel mult 8% din PIB și s-a plasat în fiecare an analizat de Comisia Europeană în raportul privind gap-ul de TVA (diferența dintre suma efectiv încasată și cea potențială dacă s-ar colecta integral) pe primul loc în UE. Un prim loc care nu e pe podiumul premianților, dimpotrivă.
Raluca Puscas, Diana Gavra
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - GDPR

Aspecte de GDPR în structura tranzacției la achiziționarea unei societăți - asset deal și share deal

de Raluca Puscas, Diana Gavra Filip & Company
Atunci când un potențial investitor are în vedere achiziționarea unei afaceri, există numeroase aspecte ce trebuie luate în considerare, precum activele societății țintă (target-ul), aspectele financiare, know-how-ul sau potențialele litigii în care societatea era implicată. Printre astfel de elemente, aspectele ce țin de practicile de aplicare și implementare a cerințelor Regulamentului general privind protecția datelor (UE) 2016/679 (GDPR) pot constitui un element esențial de luat în considerare, în special în industriile care se bazează pe datele persoanelor fizice și în care bazele de date reprezintă un activ valoros al societății.
Dan Badin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Fiscalitatea și bugetul în 2019: Ce putem înțelege, la ce ar trebui să ne așteptăm?

de Dan Bădin Deloitte Romania
Direcția politicii fiscal-bugetare este trasată, cel puțin pentru 2019, de controversata OUG 114 și de buget. Cum până în acest moment niciunul dintre cele două acte nu a fost clarificat, mediul de afaceri se află într-o expectativă nu prea optimistă. Este o situație care riscă să creeze un cerc vicios al neîncrederii reciproce între actorii instituționali și cei privați cu efecte negative pentru întreaga economie.
Ciprian Gavriliu, Bogdan Barbu
Foto: Deloitte Romania
Articol webPR​

Intensificarea controalelor privind prețurile de transfer - Evoluții și aspecte din practică

de Deloitte Romania
Autoritățile fiscale au anunțat recent demararea operațiunii Iceberg care are printre obiective principale prețurile de transfer. Această operațiune reprezintă o reconfirmare a strategiei de control din ultimii ani care s-a axat pe verificări ale prețurilor de transfer. În multe situații, astfel de controale se încheie cu ajustări semnificative și, implicit, impuneri suplimentare pentru contribuabili.
Silvia Axinescu, Dragos Sarban
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - GDPR

GDPR: Lecții învățate și perspective din cel mai recent raport al ANSPDCP

de Silvia Axinescu, Dragoș Șărban Deloitte si Reff&Asociatii
În contextul creșterii interesului pentru domeniul protecției datelor și a primelor amenzi impuse de la aplicarea GDPR, în Portugalia, Germania, Austria și, de curând, în Franța, o analiză a celui mai recent raport al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne ajută să extragem cele mai relevante situații care ar putea deveni subiectul unor plângeri și/sau sancțiuni. Deși se bazează pe legislația anterioară GDPR (în principal, pe Legea nr. 677/2001), concluziile rămân valabile și în baza reglementărilor prezente.
Bogdan Barbu, Georgiana Caprita
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Controalele de prețuri de transfer trec la nivelul următor: abordarea coordonată între statele UE

de Bogdan Barbu, Georgiana Căpriță Deloitte Romania
Pentru o mai bună funcționare a mecanismelor de taxare a grupurilor multinaționale în Uniunea Europeană, controalele fiscale în materie de prețuri de transfer ar trebui să fie efectuate coordonat de Statele Membre. O astfel de abordare ar oferi beneficii din cel puțin două perspective. În primul rând, ar oferi autorităților fiscale un instrument transparent și eficient de distribuire a drepturilor de taxare între state prin alocarea profiturilor acolo unde se generează valoarea. În al doilea rând, ar preveni dubla taxare sau dubla non-taxare a veniturilor grupurilor multinaționale.
Fiscalitate
Foto: freepik.com
Dosare Juridice - Fiscalitate ​

Evaziunea fiscală în România. Disproporționalitatea pedepsei. Lipsa remediilor.

de Manuela Gornoviceanu Tuca Zbarcea & Asociatii
În România, infracțiunea de evaziune fiscală (în modalitatea normativă cuprinsă în art. 9 din legea specială) este pedepsită numai cu închisoarea, de la 2 la 8 ani în cazul unui prejudiciu de până la 100.000 euro, de la 7 la 13 ani pentru un prejudiciu de până la 500.000 euro și de la 9 la 15 ani pentru un prejudiciu mai mare de 500.000 euro. În cazul achitării sumelor solicitate de către partea civilă în procesul penal până la primul termen de judecată, limitele de pedeapsă se reduc la jumătate.
Amalia Gogoci, Andrei Croitoru
Foto: Botezatu si Asociatii
Articol susținut de ​Botezatu & Asociații

Ce drepturi și obligații avem în timpul unei percheziții domiciliare sau a sediului social și ce avem de făcut?

de Amalia Gogoci, Andrei Croitoru Botezatu si Asociatii
Uneori, statului îi este permis să intervină, prin organele abilitate, în anumite limite, cu mijloace care pot duce la restricționarea drepturilor fundamentale. Asemenea mijloace sunt și perchezițiile simple (de exemplu, perchezițiile corporale din aeroporturi), inspecțiile derulate în proceduri administrative (dreptul concurenței, protecția datelor cu caracter personal) sau percheziții desfășurate într-un proces penal (percheziții corporale, ale vehiculelor, informatice sau domiciliare).
Daniela Neagoe, Mihai Petre
Foto: Deloitte Romania
Articol webPR

Cum se calculează contribuțiile și taxele datorate Fondului pentru Mediu?

de Deloitte Romania
Obligațiile de raportare și taxele datorate la Fondul pentru Mediu, în principal cele referitoare la ambalaje și echipamente electrice și electronice, reprezintă o provocare pentru companii, în contextul noilor reguli metodologice de calcul intrate în vigoare in perioada iulie 2018 - ianuarie 2019. În cazul deșeurilor de ambalaje, printre noile prevederi cu impact asupra activității companiilor se află creșterea obiectivelor de reciclare/valorificare, obligațiile de gestionare a ambalajelor primare reutilizabile și includerea reparării în operațiunea de reciclare în cazul paleților de lemn.
Cristiana I Stoica
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - arbitraj comercial

Noi reglementări ale Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris

de Cristiana-Irinel Stoica STOICA & Asociatii
​Curtea Internațională de Arbitraj («International Court of Arbitration»; în continuare, «Curtea ICC» sau «Curtea»), cu sediul la Paris, a fost înființată în anul 1923 de către Camera de Comerț Internațională («International Chamber of Commerce»; abreviat, «ICC»), "cea mai cuprinzătoare organizație de afaceri din lume, reprezentând 45 de milioane de companii din peste 100 de țări."
Cristian Radu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Noutăți fiscale la început de an în domeniul jocurilor de noroc

de Cristian Radu, Claudiu Filipoiu Tuca Zbarcea & Asociatii
De-a lungul timpului, atunci când statul a dorit obținerea unor venituri suplimentare la bugetul public prin introducerea de noi taxe și impozite sau prin majorarea celor existente, autoritățile s-au orientat și către sectorul jocurilor de noroc, alături de alte industrii, precum cea energetică, cea a telecomunicațiilor ori cele ale alcoolului și țigărilor.
Ana Pantilica, Alina Stan
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Drept civil

Insuficienta protejare a secretelor comerciale în cadrul proceselor civile

de Ana Pantilică, Alina Stan Filip & Company
În cursul anului trecut a fost dat spre consultare publică un proiect de Ordonanță de Guvern prin care se urmărește implementarea Directivei (UE) 2016/943 privind protecția secretelor comerciale. Deși adoptarea remediilor prevăzute în acest proiect de ordonanță reprezintă un pas important înspre întărirea protecției secretelor de afaceri, rămân probleme pentru care nu s-au prevăzut încă soluții, precum (i) ce poate face o companie pentru protejarea secretelor sale comerciale când este parte într-un litigiu de drept comun și (ii) cum pot fi puse în echilibru dreptul la apărare al unei părți dintr-un litigiu și secretele comerciale ale celeilalte părți în situații în care pentru aflarea adevărului este necesară administrarea unor probe care conțin secrete comerciale.
Raluca Baldea, Victoria Dobre
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - TVA

Finanțarea bugetului cu TVA pentru sume neîncasate de la clienți în faliment: Soluția identificată în Codul fiscal

de Raluca Bâldea, Victoria Dobre Deloitte Romania
O reală problemă pentru mediul de afaceri recent remediată în Codul fiscal o reprezintă posibilitatea de a recupera TVA de la buget pentru creanțe neîncasate. Semnalam în vara anului trecut faptul că astfel de situații - în care companiile ajung să suporte TVA în contul debitorilor - sunt neechitabile, implicând costuri însemnate. Tot atunci arătam că este nevoie ca legislația românească să prevadă o modalitate de recuperare în acord cu decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene exprimată într-un caz similar.
Raluca Bontas, Catalin Barbu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Criptomonede

Criptomonedele și prima reglementare specifică din legislația națională prin Codul fiscal

de Raluca Bontaș, Cătălin Barbu Deloitte Romania
Recenta reglementare din Codul fiscal a criptomonedelor aduce modificări oportune, eliminând incertitudinile care planau asupra regimului impozitării acestor venituri, și prefigurează în opinia noastră o adaptare necesară a contextului legal și fiscal românesc la intrarea criptomonedelor în mainstreamul operațiunilor financiare. Dacă până în prezent legislația românească nu făcea referire la monedele virtuale, acestea nefiind recunoscute ca monede naționale sau valute, introducerea regimului fiscal specific pentru aceste tranzacții reprezintă un prim pas dintr-un proces de adaptare a contextului legal național la acest fenomen.
Cristiana Ioana Frincu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Drept de proprietate

Saga înstrăinării terenurilor pe baza actelor premergătoare emiterii titlului de proprietate

de Cristiana Ioana Frîncu STOICA & Asociatii
În practică, s-a constatat că există numeroase situații, în special în zonele de extravilan, în care s-au vândut terenuri ce au făcut obiectul legilor de restituire, exclusiv pe baza actelor premergătoare emiterii titlului de proprietate, adică în baza adeverințelor de proprietate și a proceselor verbale de punere în posesie. În multe cazuri, fie titlurile de proprietate au fost emise pe numele persoanei îndreptățite, alta decât noul dobânditor, ulterior transferului sau chiar șirului de transferuri de proprietate, fie acestea nu au mai fost emise. Această împrejurare a reprezentat în multe dintre situații un impediment la înscrierea dreptului în cartea funciară.
Camelia Malahov, Anca Preda
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - ​ONG

Susținerea ONG-urilor în 2019: Întrebări și răspunsuri privind facilitățile pentru companiile care acordă sponsorizări

de Camelia Malahov, Anca Preda Deloitte Romania
Entitățile care sunt în același timp plătitoare de impozit specific și impozit pe profit pot beneficia, începând din acest an de credit fiscal aferent sponsorizărilor de până la plafonul de 0,5% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat. Este vorba de o nouă extindere a facilității, după ce anul trecut a fost acordată și entităților plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Totodată, această facilitate poate fi reportată pe o perioada de 7 ani în cazul societăților plătitoare de impozit pe profit, respectiv 28 de trimestre pentru microîntreprinderi.
Mara Moga-Paler
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Dreptul muncii​

Bonusurile acordate salariaților: la discreția angajatorului?

de Mara Moga-Paler Schoenherr si Asociatii
Companiile au o largă putere de discreție cu privire la modalitatea în care le acordă bonusuri salariaților lor, beneficiind de o serie de opțiuni în care pot implementa acest tip de adaos la salariu. Este important, însă, ca angajatorii să urmărească anumite aspecte a căror corectă punere în practică îi poate scuti de litigii cu salariații. Vorbim mai jos despre cum pot fi evitate discriminările între salariați la acordarea de bonusuri, în ce condiții pot fi prevăzute acestea în mod unilateral, respectiv cum se pot asigura angajatorii că în contractele de muncă sunt incluse clauze de bonus viabile.
Ana-Maria-Mihaela Teodorescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - E-commerce

Noi reglementări privind vânzarea medicamentelor pe internet

de Ana-Maria-Mihaela Teodorescu STOICA & Asociatii
Din iulie 2018, pacienții români au acces la medicamente din confortul propriei case, grație introducerii conceptului de "farmacie on-line". În ciuda acestei inovații mult așteptate, farmaciile sunt ezitante în a obține autorizația necesară în vederea comercializării online a medicamentelor, iar o astfel de atitudine se datorează în principal reglementării aflate în stare incipientă. Pe cale de consecință, Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin ce ar urma să detalieze condițiile de autorizare a farmaciei online, precum și beneficiile aduse clienților.

Silvia Axinescu, Dragos Sarban
Foto: Deloitte si Reff&Asociatii
Dosare Juridice - GDPR

Este responsabilul cu protecția datelor (DPO-ul) sancționabil?

de Silvia Axinescu, Dragoș Șărban Deloitte si Reff&Asociatii
Ne propunem prin această analiză să examinăm implicațiile pe care le are activitatea unui reponsabil cu protecția datelor personale (DPO) pe termen scurt, răspunzând în principal întrebărilor: poate fi sancționat responsabilul cu protecția datelor, atât angajat cât și externalizat, atunci când se stabilește că societatea a încălcat dispozițiile în materia prelucrării datelor cu caracter personal? Dacă da - când, prin ce mijloace și în ce măsură?
Mihaela Ispas, Codrina Simionescu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - ONG

Principalii pași pentru înființarea unui ONG

de Mihaela Ispas, Codrina Simionescu Filip & Company
Organizațiile non-guvernamentale sunt forme asociative create în mod voluntar de persoane fizice sau juridice, cu rolul de promovare a valorilor civice, ale democrației și ale statului de drept, astfel cum este prevăzut de principalul act normativ în materie, respectiv Ordonanța 26/2000 cu privire la asociații și fundații ("Ordonanța 26/2000"). Necesitatea parcurgerii unei proceduri judecătorești, dublată de practica variată a instanțelor în ceea ce privește documentele necesare sau termenele acordate, poate genera o anumită incertitudine în procesul de înființare a unei organizații non-guvernamentale (pe scurt, "ONG") pentru persoanele care doresc să se implice activ în promovarea și realizarea unor obiective de interes general sau la nivelul comunității din care provin.
Andreea Micu, Ramona Badescu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Insolvența

Efectele juridice ale clauzei de rezervă a proprietății în procedura insolvenței

de Andreea Micu, Ramona Bădescu STOICA & Asociatii
În mod tradițional, clauza de rezervă a proprietății este definită ca fiind stipulația din contract prin care vânzătorul își rezervă proprietatea bunului până la plata integrală a prețului. Așadar, dacă în mod obișnuit transferul dreptului de proprietate într-un contract de vânzare operează la data încheierii valabile a contractului (la data realizării acordului de voințe în forma cerută de lege), în cazul clauzei de rezervă a proprietății, acest transfer nu operează până la data la care cumpărătorul achită în mod integral prețul bunului.
Raluca Baldea, Ana Sabiescu
Foto: Deloitte Romania
Articol webPR

Cum interpretăm și aplicăm regulile de TVA? Cum rezolvăm dificultățile apărute în practică?

de HotNews.ro
Complexitatea legislației și cerințele de raportare tot mai sofisticate impun noi sarcini administrative și implică o bună cunoaștere a regulilor de TVA. Departamentul de Taxe Indirecte din cadrul Deloitte a structurat seminarul Totul despre TVA în două module - de bază și avansat - pentru a le da practicienilor în fiscalitate posibilitatea să aleagă varianta care răspunde problemelor pe care le întâmpină în practică.
Catalin Suliman
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Dreptul Concurenței

Anul 2019 va fi un an tumultos din perspectiva impunerii regulilor de concurență

de Cătălin Suliman Filip & Company
Anticipăm turarea motoarelor Consiliului Concurenței și nu ar fi o speculație dacă am spune că am trăit un adevărat "raid aerian". Ne așteptăm la un an tumultuos pentru agenții economici și în 2019, din perspectiva impunerii regulilor de concurentă. Consiliul Concurenței rămâne o autoritate de top care funcționează la standarde europene, cu o activitate care o depășește în unele situații pe cea din cadrul autorităților de concurență din țările vecine.
Elena Geageac
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Implementarea directivei anti evaziune fiscală (ATAD): În timp ce restul statelor UE fac primii pași, România evaluează un an de aplicare și modifică regulile

de Elena Geageac Deloitte Romania
Noile norme care au ca scop eliminarea celor mai frecvente practici de evitare a obligațiilor fiscale de către societăți, prevăzute de directiva UE 1164/2016 - "AntiTax Avoidance Directive" (ATAD), au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019 în Uniunea Europeană. România, însă, a implementat în urmă cu un an aceste reguli optând în cazul uneia dintre măsuri, respectiv al limitării deductibilității costurilor de îndatorare, pentru o variantă mai restrictivă decât cea care era posibilă conform directivei. Mai mult, România a fost printre primele state care au decis să transpună directiva în condițiile în care aplicarea în legislațiile statelor membre UE, așa cum am menționat, a devenit obligatorie de la 1 ianuarie acest an.
George Doru Lucaciu
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Darea în plată

Proiectul de modificare a Legii dării în plată: evoluție sau involuție?

de George Doru Lucaciu STOICA & Asociatii
În ședința Senatului României, din data de 19 decembrie 2018, a fost adoptat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Este știut faptul că, încă de la momentul intrării în vigoare a Legii dării în plată, astfel cum aceasta a fost interpretată ulterior de Curtea Constituțională, aceasta a născut controverse aprige între profesioniști (instituțiile bancare) și consumatori.
Alexandru Gosa, Loredana Cristea
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - ​Instanțele Virtuale

Instanțele Virtuale - o soluție pentru sistemul de justiție?

de Alexandru Goșa, Loredana Cristea Filip & Company
Vă imaginați o ședință de judecată în care judecătorul se află în București, reclamantul și avocatul său în Berlin, iar partea adversă în Timișoara? Judecătorul pornește aplicația dedicată, declară ședința de judecată deschisă, iar instanța, părțile și eventualii martori se pot asculta și vedea reciproc și pot dezbate cazul, pentru ca la final instanța să rămână în pronunțare cu privire la soluție.
Alina Bilan
Foto: ONV LAW
Dosare Juridice - Licitații

Ofertanți: ce măsuri puteți lua dacă oferta depusă în licitații a fost dezvăluită nelegal

de Alina Bilan ONV LAW
Aflarea conținutului ofertei competitorului declarat câștigător în cadrul licitațiilor publice poate genera un avantaj considerabil ofertanților clasați pe locuri inferioare. Aceștia pot astfel să identifice potențiale vicii ale ofertei clasate pe locul 1 și să le valorifice în cadrul unei contestații, crescându-și considerabil șansele la adjudecarea contractului public. Informațiile din propunerea tehnică și financiară depusă în cadrul unei licitații publice sunt protejate de confidențialitate în condițiile legislației achizițiilor publice.
Bogdan Halcu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice- Drepturi de Autor

Despre banalul hyperlink, din perspectiva CEDO

de Bogdan Halcu Tuca Zbarcea & Asociatii
Dezvoltarea explozivă a internetului favorizează un frecvent (și tot mai pasionant) conflict juridic între titularii de drepturi de autor și cei care publică informație în mediu virtual (platforme media, titularii de web-siteuri, influencers individuali etc). Casus belli este pe cât de improbabil, pe atât de comun: banalul hyperlink.
Conferinta Deloitte
Foto: Deloitte Romania
Articol webPR​

Verificări la final de an și impactul noutăților fiscale pentru companii

de Deloitte Romania
Ce obligații, oportunități sau riscuri apar în contextul închiderii anului calendaristic? Ce noutăți aduce legislația fiscală și ce implicații pot avea pentru companiile din România?
Mihnea Sararu, Andreea Pacaleanu
Foto: PeliFilip
Dosare Juridice - Drept civil

Astăzi intră în vigoare modificări importante ale regulilor privind desfășurarea proceselor civile

de Mihnea Săraru, Andreea Păcăleanu PeliFilip
Sfârșitul de an aduce schimbări legslative în mai multe domenii cheie. Prin Legea nr. 310/17 decembrie 2018, ce intră în vigoare astazi, se modifică o serie de acte normative care reglementează procesele civile, în vedere unor obiective precum (i) scurtarea proceselor civile, (ii) protejarea justițiabililor pe parcursul procesului civil în anumite situații care nu le sunt imputabile sau (iii) asigurarea aplicării unitare a legii de către toate instanțele și autoritățile din țară.
Georgiana Singurel, Partener Reff si Asociatii
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - GDPR

Studiu Deloitte Legal: GDPR - 6 luni de la momentul implementării

de Deloitte Romania
Autoritățile de supraveghere și control în domeniul datelor cu caracter personal din marea majoritate a statelor central-europene par să se concentreze pe explicarea dispozițiilor GDPR și a principalelor provocări legate de respectarea acestuia, fără a aplica până acum amenzi, rezultă din studiul Deloitte Legal, „GDPR - 6 luni de la momentul implementării”. „Deloitte Legal a realizat un exercițiu de analiză a aplicării regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) în zece state din Europa Centrală și de Est, rezultând un material comprehensiv referitor la cadrul legal și la pregătirea pieței și a autorităților. Fiind primul studiu efectuat în regiune, documentul oferă o imagine de ansamblu a impactului GDPR pe câteva coordonate-cheie, cum ar fi: principalele provocări generate de aplicarea GDPR de la momentul implementării, bunele practici, relația cu autoritățile de supraveghere și control, inițiativele sectoriale sau activitățile supuse obligațiilor de evaluare a impactului privind protecția datelor.
D. Tax
Foto: Deloitte Romania

Declarațiile de TVA din câteva click-uri - webPR

de Deloitte Romania
Raportarea în detaliu a tranzacțiilor în declarațiile de TVA este mare consumatoare de resurse. Timpul alocat pentru îndeplinirea acestui tip de procese recurente poate fi, însă, redus cu până la 70% utilizând tehnologia. O soluție inovatoare dezvoltată intern de Deloitte Tax România, dedicată raportărilor privind TVA și care funcționează independent de sistemul contabil al utilizatorilor, este aplicația D.Tax. De exemplu, completarea formularului 394 - prin care se declară toate tranzacțiile pe teritoriul României - poate costa o companie săptămâni de muncă dacă are o activitate complexă și un volum mare de tranzacții. Efortul poate fi de numai o zi prin utilizarea D.Tax.
Andreea Micu si Alin-Gabriel Oprea, STOICA & Asociatii
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - GDPR

Utilizarea camerelor video instalate la bordul autovehiculelor din perspectiva GDPR

de Andreea Micu, Alin-Gabriel Oprea STOICA & Asociatii
Utilizarea sistemelor CCTV montate la bordul autovehiculelor s-a extins masiv în ultimii ani, iar dispozitivele au devenit din ce în ce mai accesibile, în timp ce calitatea acestora s-a îmbunătățit substanțial. Motivele care justifică instalarea unei camere video la bordul unui autovehicul par să varieze, însă de cele mai multe ori sunt invocate preocupările pentru securitatea personală și asigurarea unui mijloc de a stabilire a răspunderii în caz de accident.
Alexandru Stancu, Livia Tuluianu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

TVA de 5% pentru servicii de restaurant și catering. Instrucțiunile de aplicare aduc exemple, dar anumite neclarități rămân

de Alexandru Stancu, Livia Tuluianu Deloitte Romania
Scăderea cotei de TVA pentru serviciile de restaurant și catering, de la 9% la 5%, începând cu 1 noiembrie, a generat incertitudine privind punerea în aplicare. În lipsa unor norme explicite la momentul implementării, mediul de afaceri a ridicat întrebări privind "granița" dintre cota redusă de 9% aplicabilă livrărilor de alimente, și cota redusă de TVA de 5% aplicabilă prestărilor de servicii de restaurant și catering. În acest context, Ministerul Finanțelor a emis, prin ordin, instrucțiunile de aplicare unitară care încearcă să clarifice diferența, din perspectiva cotei de TVA aferente, dintre o prestare de servicii de restaurant și catering și o livrare de bunuri.
Cristina Tudoran, Roxana Trimbitas
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Fiscalitate

S-a adoptat HG privind salariul minim diferențiat - cum aplicăm nivelul special și ce consecințe pot apărea în practică

de Cristina Tudoran, Roxana Trîmbițaș Filip & Company
Hotărârea de Guvern privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost adoptată vineri, 7 decembrie, de Guvern și a fost publicată luni în Monitorul Oficial al României (sub numărul 937/2018). Hotărârea materializează discuțiile vehiculate în ultimele luni privind majorarea salariului minim pe economie prin stabilirea a două valori diferențiate, în funcție de studiile angajatului și de vechimea în muncă. Noile modificări vor produce efecte de la 1 ianuarie 2019, însă deja au început să apară primele întrebări în rândul companiilor: cum ar trebui să aplice noile modificări? Care sunt funcțiile pentru care se impune majorarea nivelului salarial? Ce criterii trebuie să îndeplinească angajații pentru a se califica pentru acest nivel?
Raluca Puscas, Diana Gavra
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - GDPR

Implicațiile GDPR în tranzacțiile de M&A

de Raluca Puscas, Diana Gavra Filip & Company
Unul dintre aspectele tranzacțiilor de M&A care a dobândit o importanță sporită odată cu aplicarea în România a Regulamentului general privind protecția datelor (UE) 2016/679 (GDPR), privește protecția datelor cu caracter personal, mai concret cum poate fi asigurată și implementată respectarea obligațiilor prevăzute de GDPR de către părțile implicate într-o astfel de tranzacție. Acest articol își propune să prezinte implicațiile practice ale GDPR cel mai des întâlnite în pregătirea tranzacțiilor de M&A, cu accent pe transferul datelor în cadrul procesului de due-diligence.
Costin Sandu, Daniele Iacona
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - ​Securitate cibernetică

Securitate cibernetică: măsuri imediate pentru marile companii din domenii cheie

de Costin Sandu, Daniele Iacona Schoenherr si Asociatii
Transpunerea în legislația română a primului act normativ al Uniunii Europene privind securitatea rețelelor și sistemelor informatice este așteptată în această perioadă. Noua lege va aduce cu sine obligații crescute de securitate cibernetică pentru marile companii active în anumite domenii, precum și amenzi ce pot atinge până la 5% din cifra de afaceri a companiilor care nu reușesc să îndeplinească aceste obligații.
Silviu Sandache
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - "Taxa pe stâlp"

Vechea versus noua "taxă pe stâlp": implicații pentru companii

de Silviu Sandache Deloitte Romania