<-- Dosare Juridice - Stoica -->
OPINIA SPECIALISTILOR ACT BOTEZATU ESTRADE PARTNERS
Fraud Summit 2021
Foto: SPIA
Dosare Juridice - webPR

Amprenta fraudei asupra mediului de business

de act Botezatu Estrade Partners
Cât de mult își pune frauda amprenta asupra mediului de business din România; cum poate fi prevenită frauda ocupațională, comisă de proprii angajați; ce e în mintea unui fraudator de profesie, dar și ce înseamnă o investigație sub acoperire; acestea sunt principalele teme ce vor fi analizate de profesioniști, în cadrul FRAUD SUMMIT by SPIA, primul eveniment dedicat combaterii fraudei corporate din România. SPIA România, liderul noi generații de investigatori privați, alături de act Botezatu Estrade Partners, organizează la București, în data de 27 mai, prima ediție a FRAUD SUMMIT by SPIA, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra riscului iminent și efectelor fraudei în mediul de business, dar și pentru a face cunoscute soluții care ajută nu doar la prevenirea și limitarea fenomenului, ci și la reducerea pierderilor financiare ale companiilor.
Adrian Sandru
Foto: act Botezatu Estrade Partners
​Dosare Juridice - Whistleblowing

Noua propunere de lege privind whistleblowing-ul impune noi obligații pentru companii introducând sancțiuni însemnate. Ce trebuie să aibă în vedere companiile?

de Adrian Sandru act Botezatu Estrade Partners
Consiliul European a aprobat în anul 2019 Directiva Uniunii Europene pentru protecția persoanelor care raportează anumite fapte infracționale 1, aceasta introducând un sistem de raportare pe trei niveluri: raportarea internă (în interiorul companiei), raportarea externă și divulgarea publică a informațiilor.
Ștefan Botezatu
Foto: act Botezatu Estrade Partners
​Dosare Juridice - webPR

act legal crește într-un jucător puternic pe piața juridică europeană

de act Botezatu Estrade Partners
Pe parcursul ultimilor ani act legal a crescut de la 5 la 10 birouri situate în unele dintre cele mai importante piețe ale Europei, cu un obiectiv clar - acela de a dezvolta o prezență transfrontalieră puternică și standarde comune, asigurând aceleași servicii juridice de top, oriunde în Europa. Ca parte a acestei strategii, act legal integrează acum toate birourile sub un singur brand.
Andrei Petre
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - Energie​

Schimbări majore și amenzi importante în domeniul energiei în 2020. La ce să ne așteptăm în 2021?

de Andrei Petre act | Botezatu Estrade Partners
Piața energiei din România a trecut printr-o serie de schimbări majore în cursul anului 2020 și 2021 nu pare să fie un an plictisitor. La 1 iulie 2020, piața de gaze naturale a fost complet liberalizată pentru categoria clienților casnici. De la 1 ianuarie 2021, a fost complet liberalizată și piața de energie electrică, prețurile pentru consumatori nemaifiind reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei („ANRE”), scopul fiind acela de a asigura creșterea concurenței între furnizori, precum și oferta de pachete de produse energetice.
Andrei Hancu
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - GDPR

Cum evităm potențiale sancțiuni din perspectiva GDPR, în ceea ce privește înregistrarea angajaților/colaboratorilor în cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

de Andrei Hancu act | Botezatu Estrade Partners
În data de 15 ianuarie 2021, a fost demarată etapa a II-a a campaniei de vaccinare împotriva COVID- 19 derulate de către Ministerul Sănătății/Institutul Național de Sănătate Publică (https://vaccinare- covid.gov.ro) în cadrul căreia sunt eligibili pentru vaccinare, inclusiv ”lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale” (e.g. personalul companiilor cu activitate în procesarea, distribuția și comercializarea alimentelor de bază, în epurarea, transportul și distribuția de apă, producția, în transportul și distribuția de gaze, electricitate, medicamente și materiale sanitare, personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere, etc.).
Andrei Croitoru
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
​Dosare Juridice - Codul penal

Despre modificările recente ale Codului penal în materia proprietății sau ce se mai confiscă astăzi în dosarele penale

de Andrei Croitoru act | Botezatu Estrade Partners
Alături de alte dispoziții legale în materie penală, reglementarea confiscării extinse din Codul penal român a fost recent modificată prin Legea nr. 228/2020 care a intrat în vigoare la data de 5 noiembrie 2020.
Amalia Gogoci, Adrian Șandru
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - Whistleblowing

Whistleblowing. Noi obligații legale impuse companiilor pentru asigurarea unui mediu de business sănătos

de Amalia Gogoci, Adrian Șandru act | Botezatu Estrade Partners
Organizația Transparency International a afirmat recent că în anul 2020, nu se mai poate găsi nicio justificare pentru a lăsa avertizorii de integritate (whisteblowers) neprotejați. Mesajul a fost adresat atât autorităților, cât și mediului de afaceri. Un whistleblower e practic o persoană care oferă informații despre anumite conduite ilegale, incorecte sau lipsite de etică din cadrul unei companii private sau publice.
Adrian Sandru
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - Legislație

Cine ar trebui sa fie îngrijorat de înființarea Parchetului European?

de Adrian Sandru act | Botezatu Estrade Partners
Peste doar câteva luni (data oficială este noiembrie 2020) va fi operațional Parchetul European. Noua instituție a Uniunii Europene are ca scop declarat combaterea eficientă a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii și a infracțiunilor indisolubil legate de acestea. Într-un raport recent al GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției) a fost preluat un articol al procurorului șef european, Laura Codruța Kovesi, care a declarat că Parchetul European are potențialul de a schimba complet paradigma în domeniul justiției penale, fiind o instituție orientată spre rezultate.
Ruxandra Listea
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - COVID-19

Noi măsuri în domeniul societăților privind organizarea și desfășurarea reuniunilor organelor statutare

de Ruxandra Listea act | Botezatu Estrade Partners
În contextul în care autoritățile au impus măsuri care au restrâns gradual circulația persoanelor și care au limitat posibilitatea de a desfășura acțiuni ce presupun reunirea unor grupuri de persoane, a devenit dificil de organizat adunări generale ale acționarilor/asociaților sau ale organelor colegiale de administrare și conducere.
Iustina Sima
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - COVID-19

Ziua zero după încetarea stării de urgență - kit-ul de măsuri pentru tranziția către o "nouă" normalitate

de Iustina Sima act | Botezatu Estrade Partners
Dacă până la data de 15 mai 2020 regula principală este clară și destul de tranșantă: “#STAYHOME”, începând cu data de 16 mai, lucrurile nu mai sunt atât de clare. Știm că nu vom mai completa o declarație pe proprie răspundere pentru a ieși la alergat și ne pregătim stocurile de măști de protecție și viziere pe care să le purtam în spațiile închise, dar nu este clar cum ne vom întoarce la birou, cum vor arăta întâlnirile de birou și afaceri, cum se vor semna tranzacțiile viitoare și, pe scurt, cum readucem businessul și viața de zi cu zi într-un punct apropiat de cel de dinainte de coronavirus.
Daniela Goreacii, Andrei Mureșan
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - COVID-19

Raporturile de muncă ale personalului medical pe perioada stării de urgență

de Daniela Goreacii, Andrei Mureșan act | Botezatu Estrade Partners
Cine este obligat să furnizeze echipamentul medical? Poate personalul medical să refuze acordarea asistenței medicale? Este permisă demisia personalului medical în perioada pandemiei? Sunt întrebări tot mai des vehiculate în spațiul public.
Amalia Gogoci
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - Fals în declarații

Noul Fals în declarații și cum să nu devenim un popor de infractori

de Amalia Gogoci act | Botezatu Estrade Partners
Începând din data de 23 martie a devenit aplicabilă măsura luată prin Ordonanța militară nr. 2/2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID – 19 potrivit căreia, între orele 22.00 – 06.00, cetățenii români pot părăsi locuința doar pentru:
Mihaela Poșircă
Foto: act | Botezatu Estrade Partners
Dosare Juridice - Imobiliare

Povestea (nereglementată a) drumurilor de acces

de Mihaela Poșircă act | Botezatu Estrade Partners
Una din provocările multor proiecte imobiliare a fost și rămâne cea a drumurilor de acces și modalitățile prin care construirea și ulterior utilizarea acestora pot fi transpuse din punct de vedere juridic în relația cu autoritățile publice. Deși este o constantă necesitate pentru orice bună dezvoltare imobiliară, aceste aspecte nu beneficiază de o reglementare legală specifică, depinzând astfel, de multe ori, de creativitatea sau interpretarea avocaților, dar și de disponibilitatea autorităților publice de a găsi soluții practice în lipsa unor soluții clare în legislație.
act | Botezatu Estrade Partners
Foto: act | Botezatu Estrade Partners

webPR: Botezatu Estrade Partners devine parte a alianței europene act legal

de Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Începând cu 1 ianuarie, Botezatu Estrade Partners devine parte a act legal, o alianță europeană de firme de avocatură, devenind astfel act | Botezatu Estrade Partners. Această decizie reflectă dorința firmei de a oferi clienților servicii juridice transfrontaliere de cea mai înaltă calitate.
Laura Estrade, Botezatu Estrade Partners
Foto: Botezatu & Asociații

webPR: Botezatu & Asociații | TheCounsel devine Botezatu Estrade Partners

de Botezatu & Asociații
Firma de avocatură Botezatu & Asociații | TheCounsel își schimbă denumirea în Botezatu Estrade Partners prin includerea numelui Laurei Estrade, partener co-fondator. "Această modificare vine în mod firesc să recunoască dedicarea, talentul și eforturile excepționale ale Laurei în crearea și dezvoltarea firmei", a declarat Ștefan Botezatu, Managing Partner.
Iustina Sima
Foto: Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Dosare Juridice - Vânzare imobile

Contractul de vânzare a unui imobil - ce documente sunt necesare și ce avem de făcut?

de Iustina Sima, Andreea Modreanu Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Fie că este vorba despre un apartament, o casa sau un teren, subiectul vânzării sau cumpărării de imobile este foarte frecvent întâlnit pe piață. Pe lângă întrunirea caracteristicilor "tehnice" - locație, suprafață, compartimentare -, potențialul cumpărător trebuie să realizeze o serie de verificări prealabile pentru a lua o decizie informată. În paralel, proprietarul trebuie să pregătească un dosar complet pentru imobil, care să conțină atât actele de proprietate, dar și alte documente punctuale, necesare pentru încheierea valabilă a tranzacției.
Andrei Croitoru
Foto: Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Dosare Juridice - Drept penal

Putem folosi ca probe conversațiile din WhatsApp, Facebook Messenger și alte platforme?

de Andrei Croitoru Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Cele mai recente estimări arată că în România numărul utilizatorilor activi ai platformelor de comunicare electronică este de aproximativ 10 milioane, iar numărul persoanelor care au acces la internet la nivel global se ridică la aproximativ 4 miliarde. Comunicările online au devenit astăzi o necesitate incontestabilă, fiind folosite atât pentru conversații personale, cât și - din ce în ce mai mult - pentru conversații de business. Însă, odată cu creșterea popularității aplicațiilor WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger și altele de acest fel, mulți dintre utilizatori se confruntă cu următoarea dilemă: pot comunicările electronice de acest tip să fie folosite ca probe în fața unui judecător?
Stefan Buda
Foto: Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Dosare Juridice - Prosumator

Prosumatorii ar putea vinde în sfârșit energie în rețea. Ce înseamnă pentru piață și la ce ne putem aștepta în viitor?

de Ștefan Buda Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Știai că nu doar furnizorul tău de electricitate îți poate vinde energie, ci că și tu poți să-i vinzi lui? Și că asta nu vă pune pe poziții opuse, ci dimpotrivă, complementare? Fie că ești proprietarul unui apartament sau al unei case, sau că locuiești cu chirie, indiferent de zona în care locuiești, merită acum să te gândești să devii prosumator, în ce fel poți beneficia de programele de finanțare și cum poți să creezi micro-rețele locale în beneficiul comunității în care locuiești. De ce nu? Ai putea, de exemplu, în viitor alimenta cu lumină „curată” școala în care învață copilul tău.
Laura Estrade
Foto: Botezatu si Asociatii | TheCounsel
Dosare Juridice - Distribuiri către asociați

Putem să distribuim bani din companie dacă nu avem profit?

de Laura Estrade Botezatu si Asociatii | TheCounsel
O întrebare din ce în ce mai des întâlnită în practică vizează posibilitatea de a distribui alte sume decât cele reprezentând profit (în sensul clasic perceput) şi rezerve facultative.
Amalia Gogoci, Andrei Croitoru
Foto: Botezatu si Asociatii
Articol susținut de ​Botezatu & Asociații

Ce drepturi și obligații avem în timpul unei percheziții domiciliare sau a sediului social și ce avem de făcut?

de Amalia Gogoci, Andrei Croitoru Botezatu si Asociatii
Uneori, statului îi este permis să intervină, prin organele abilitate, în anumite limite, cu mijloace care pot duce la restricționarea drepturilor fundamentale. Asemenea mijloace sunt și perchezițiile simple (de exemplu, perchezițiile corporale din aeroporturi), inspecțiile derulate în proceduri administrative (dreptul concurenței, protecția datelor cu caracter personal) sau percheziții desfășurate într-un proces penal (percheziții corporale, ale vehiculelor, informatice sau domiciliare).

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by