O analiză preliminară a concluzionat că Rusia a lovit Kievul săptămâna trecută cu racheta hipersonică Zircon, fiind prima utilizare a acesteia în doi ani de război, a declarat luni șeful unui institut de cercetare de la Kiev, relatează Reuters.

Urmările unui atac rusesc cu rachete asupra KievuluiFoto: Abed Rahim Khatib / DPA / Profimedia

Oleksandr Ruvin, directorul, a citat analize preliminare pe canalul său Telegram.

„Acest lucru este evidențiat de marcarea pieselor și fragmentelor, identificarea componentelor și pieselor și caracteristicile tipului corespunzător de armă”, a spus el.

"În acest caz, vedem elemente care sunt caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Părţi şi fragmente ale motorului şi ale mecanismelor de direcţie au marcaje specifice", a arătat el.

Racheta Zircon are o rază de acţiune de 1.000 km şi se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit Rusiei. Analiştii militari au declarat că viteza sa hipersonică ar putea însemna un timp de reacţie mult redus pentru apărarea aeriană şi o capacitate de a ataca ţinte mari, adânci şi întărite.

Rusia a declarat anterior că a finalizat testarea rachetei Zircon în iunie 2022, iar preşedintele rus Vladimir Putin a descris racheta ca făcând parte dintr-o nouă generaţie de sisteme de armament, care nu au rival.

Dacă se confirmă utilizarea sa în Ucraina, arma ar putea reprezenta o provocare suplimentară pentru apărarea aeriană a ţării aflate în conflict, pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutorului militar occidental.

Ruvin nu a precizat dacă arma a fost lansată de pe uscat sau de pe mare.

Semnele recuperate de pe epavă indică faptul că arma a fost asamblată recent, a spus el.

În total, pe 7 februarie, potrivit fostului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a lansat 44 de rachete și 20 de drone asupra Ucrainei.

Din acest total de 64 de dispozitive, forțele ucrainene au interceptat 29 de rachete de croazieră și 15 drone, potrivit aceleiași surse.

Ca de obicei, Ministerul rus al Apărării a susținut că a vizat doar ținte militare și că acestea „au fost toate distruse”.

La Kiev, resturi de la o rachetă doborâtă au căzut pe o clădire rezidențială cu 17 etaje dintr-un district din sud, provocând distrugeri și un incendiu.

Atacul a provocat moartea a cel puțin 4 persoane în capitală și a rănit alte 40.

Citește și:

Rachetele Zircon hipersonice cu care se tot laudă rușii mai au nevoie de timp pentru a intra în serviciu, a recunoscut compania producătoare

Rusia amenință cu „arma invincibilă”. Va dota noile submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon