Moscova va confisca activele cetățenilor și investitorilor americani de pe teritoriul Rusiei, inclusiv proprietăți și sume de bani în numerar, dacă SUA decide confiscarea rezervelor valutare rusești din Occident, a amenințat sâmbătă Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de Reuters.

Dmitri MedvedevFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat un proiect de lege care permite administrației Biden să confiște activele rusești deținute în băncile americane și să le transfere în Ucraina, ceea ce Kremlinul a spus că ar fi ilegal și că va declanșa represalii.

Ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe din Rusia și au blocat circa 300 de miliarde de dolari în active rusești suverane în Occident, majoritatea fiind în instituții financiare europene, nu americane.

G7 analizează, de asemenea, ce ar putea face cu activelor înghețate ale Rusiei.

Medvedev, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că Rusia nu va putea riposta în natură împotriva vreunei confiscări de către SUA a rezervelor sale.

„Motivul este clar - nu avem o cantitate semnificativă de proprietate de stat americană, inclusiv bani, drepturi și alte active americane. Prin urmare, răspunsul nu poate fi decât asimetric. Nu este un fapt că va fi mai puțin dureros", a scris fostul președinte rus pe canalul său oficial Telegram.

„Vorbim despre executarea silită, de exemplu printr-o hotărâre judecătorească, asupra proprietății persoanelor fizice aflate în jurisdicția Rusiei (bani, imobile și bunuri mobile în natură, drepturi de proprietate)”, a explicat el.

„Da, aceasta este o poveste complexă, întrucât acești indivizi au acționat de obicei ca investitori în economia rusă”, a spus Medvedev. „Și le-am garantat inviolabilitatea drepturilor lor de proprietate privată. Dar neașteptat s-a întâmplat - statul lor ne-a declarat un război hibrid. La aceasta trebuie răspuns."

El a spus că legea din Rusia ar trebui modificată pentru a permite astfel de confiscări de bunuri în favoarea statului rus.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat vineri că Moscova își va apăra interesele legitime în cazul în care activele îi vor fi confiscate, dar nu a dezvăluit strategia și tactica.