Candidata Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actuala preşedintă a acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu exclude interzicerea TikTok în Uniunea Europeană dacă va fi realesă pentru un nou mandat după alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie, informează EFE și Agerpres.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

„Nu este exclus”, a spus Von der Leyen în timpul primei dezbateri dinaintea alegerile europene, întrebată dacă, în cazul în care va obţine un nou mandat, va interzice TikTok în UE din cauza legăturilor sale cu China, aşa cum iau în considerare Statele Unite.

Comisia Europeană a fost „prima instituţie din lume” care a interzis instalarea TikTok pe telefoanele corporative şi se cunoaşte „exact pericolul TikTok”, a subliniat candidata PPE.

Ea a evidenţiat totodată că, sub conducerea sa, executivul comunitar „a făcut mult” pentru reglementarea serviciilor astfel încât să se asigure că platformele sunt responsabile pentru conţinutul pe care îl furnizează, precum şi pieţele digitale, pentru a se asigura că marile companii nu acţionează ca gardieni ai intrărilor şi pentru ca să existe un acces echitabil la acestea.

Ursula von der Leyen a făcut aceste declaraţii cu doar o săptămână înainte de a se întâlni la Paris cu preşedintele Xi Jinping în cadrul turneului european pe care şeful statului chinez îl va efectua săptămâna viitoare. Un turneu în care va vizita Franţa, Ungaria şi Serbia şi care va fi prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani.

Posibilitatea interzicerii reţelei de socializare în Statele Unite a marcat şi vizita secretarului de stat american Anthony Blinken la Beijing, după ce Senatul SUA a aprobat un proiect de lege ce va obliga compania chineză ByteDance, care a creat TikTok, să vândă populara aplicaţie video dacă nu doreşte ca platforma să fie interzisă în SUA.

În UE, TikTok a suspendat miercurea trecută programul de puncte al versiunii Lite pe care l-a lansat în Spania şi Franţa, după ce Comisia Europeană a avertizat că noua aplicaţie a fost lansată fără să fi fost publicat mai întâi raportul de analiză a riscurilor impus de legislaţia europeană în privinţa serviciilor digitale.

Cu toate acestea, platforma a trimis acest raport executivului european, care urmează acum să îl analizeze, evitând astfel amenda de până la 1% din cifra de afaceri globală cu care a ameninţat Bruxelles-ul.