Parchetul din Viena a anunţat luni deschiderea unei anchete pentru corupţie împotriva liderului dreptei naţionaliste austriece, Herbert Kickl, cu câteva luni înainte de alegerile generale, la care partidul său este favorit, devansându-i pe conservatorii cancelarului Karl Nehammer, relatează News.ro citând AFP.

Herbert Kickl (dreapta), alaturi de cancelarul Karl Nehammer in parlamentFoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Aceste anchete vizează mai mulţi lideri ai Partidului Austriac al Libertăţii (FPÖ) pentru fapte care datează din perioada în care s-au aflat la putere, între 2017 şi 2019, în coaliţie cu conservatorii.

Herbert Kickl, suspectat de abuz de influenţă, este acuzat că, în calitate de ministru de interne, a dat publicitate unui mare grup de presă „pe cheltuiala Republicii Austria”. În schimb, grupul de presă în cauză s-a angajat să ofere o acoperire „favorabilă partidului”, potrivit unui comunicat al Parchetului anticorupţie din Austria (WKStA). Pe atunci, liderul partidului FPÖ era fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache.

Strache a fost nevoit să demisioneze în 2019 după ce a apărut o înregistrare video cu camera ascunsă, făcută pe insula spaniolă Ibiza, în care este surprins oferind contracte publice în schimbul unor finanţări secrete. După acest scandal, extrema dreaptă a revenit la putere în 2021, sub conducerea radicalului Herbert Kickl.

Formațiunea sa este în fruntea intenţiilor de vot la alegerile legislative programate la sfârşitul lunii septembrie, fiind cotată cu aproape 30% din intenţiile de vot. Ea se situează cu mult înaintea conservatorilor - aflaţi în prezent la guvernare cu Verzii - şi a social-democraţilor.

Partidul Libertăţii a denunţat o manevră menită să îi aducă prejudicii, afirmând că aşteaptă „cu calm” concluziile anchetei şi că este „100% convins că aceasta va fi închisă”, potrivit agenţiei austriece de presă APA.

Austria, ţară cu o populaţie de 9 milioane de locuitori, a fost zguduită de o serie de scandaluri de corupţie gen „Ibizagate”. Fostul cancelar Sebastian Kurz a fost şi el nevoit să plece în octombrie 2021 din cauza unor acuzaţii similare de utilizare abuzivă a fondurilor publice pentru a-şi asigura o imagine favorabilă în tabloide. Ancheta este încă în curs de desfăşurare.