Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, membru al Partidului Libertății, formațiune de extremă dreapta, a declarat sâmbătă că demisionează și va fi înlocuit de ministrul transporturilor, Norbert Hofer, anunțul venind după ce presa germană a publicat un video compromițător pentru Strache, transmite Reuters.

Captura inregistrareFoto: Spiegel Online

Acesta a fost filmat când s-a întâlnit, în 2017, cu o femeie care pretindea că este nepoata unui oligarh rus, oferind contracte publice către o companie pentru a primi sprijin politic și financiar.

Scandalul a izbucnit vineri seara, când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat înregistrarea video. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a reacționat, spunând că exclude continuarea cooperării cu Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta FPOe care face parte din coaliţia de guvernământ.

Potrivit înregistrării, Strache a participat, în lunile dinaintea alegerilor care l-au condus la putere, la ceea ce el credea a fi o întâlnire cu nepoata unui oligarh rus.

Strache i-a dat de înţeles că ar putea investi bani în Austria pentru a susţine formaţiunea sa politică. Discuţia s-a concentrat în special asupra preluării unui procent important din acţiunile puternicului tabloid austriac Kronen Zeitung, cel mai mare din ţară, pentru a-l transforma într-un organ de presă pro-FPOe.

Strache, însoţit de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Johann Gudenus, actualul lider al grupului parlamentar al FPOe, i-a sugerat interlocutoarei că, în schimbul acestui sprijin, i-ar putea obţine contracte publice.

Întâlnirea care a avut loc într-o atmosferă destinsă, într-o vilă din Ibiza, şi a durat şase ore a fost de fapt o punere în scenă filmată cu o cameră ascunsă pentru a-i întinde o capcană liderului FPOe, potrivit celor două medii germane care afirmă că nu ştiu cine s-a aflat în spatele acestei operaţiuni organizate cu trei luni înainte de alegerile legislative din Austria.