OPINIA SPECIALISTILOR SCHOENHERR & ASOCIATII
Mara Moga-Paler, Andrada Popescu
Foto: Schoenherr si Asociatii
​Dosare Juridice - Activități idependente

Comenzile prin aplicație, onorate de salariați sau de persoane care desfășoară activități independente? Dilema platformelor digitale

de Mara Moga-Paler, Andrada Popescu Schoenherr si Asociatii
Numărul de comenzi lansate prin aplicații mobile sau pagini de internet a crescut vertiginos în ultimii câțiva ani, fie că vorbim despre livrarea unor produse, a mesei de prânz la birou, sau o cursă cu transportul urban de tip ride sharing. Activitatea prestată prin platformele digitale ridică o serie de întrebări de natură juridică, pe măsură ce se încearcă adaptarea cadrului legislativ existent pentru a acoperi și această realitate de dată recentă. Printre ele, o temă des discutată în ultima perioadă se referă la statutul celor care prestează serviciile pe care le contractăm atunci când dăm click pe butonul „comandă aici″. Sunt aceștia salariați sau persoane care desfășoară activități independente, conform legislației din România?
Investitii (Oleg Dudko, via Dreamstime.com)
Foto: Dreamstime.com
​Dosare Juridice - Investiții ​

Ce ar trebui să știe antreprenorii care vor să atragă investiții de tip private equity sau venture capital în această perioadă?

de Schoenherr si Asociatii
Schoenherr și Romanian Business Leaders au organizat recent un eveniment online cu titlul „Fuziuni și achiziții - acum este momentul″. Evenimentul s-a adresat antreprenorilor interesați să atragă investiții de tip private equity (PE) sau venture capital (VC) și a urmărit tendințele actuale în derularea tranzacțiilor în România și în regiune.
Monica Cojocaru, Simona Chirica
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Energia regenerabilă

Cum văd investitorii, băncile și autoritățile al doilea val de investiții în energia regenerabilă. Concluziile evenimentului Schoenherr și Asociații SCA dedicat acestui sector

de Monica Cojocaru, Simona Chirica Schoenherr si Asociatii
Firma de avocatură Schoenherr și Asociații SCA a organizat, pe data de 13 mai 2021, un eveniment online dedicat tendințelor actuale din sectorul energiei regenerabile din România, în cadrul căruia a lansat publicația renew Romania – un ghid pentru investitorii și dezvoltatorii activi în această piață.
Sebastian Guțiu, Adina Rusănescu
Foto: Schoenherr si Asociatii
​Dosare Juridice - Arbitrajul internațional

Arbitrajul internațional, pe val: număr record de dosare în ultimul an

de Sebastian Guțiu, Adina Rusănescu Schoenherr si Asociatii
Majoritatea instituțiilor arbitrale internaționale au anunțat cifre record în ceea ce privește volumul de dosare noi, înregistrate în anul 2020. Pe fondul restricțiilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19, curțile de arbitraj și-au adaptat rapid regulile și practicile pentru a asigura mutarea în online a comunicărilor legate de desfășurarea dosarelor și chiar a ședințelor arbitrale, evitând astfel întârzieri costisitoare în desfășurarea procedurilor în curs.
Simona Chirică, Alexandra Huza
Foto: Schoenherr si Asociatii
​Dosare Juridice - Tranzacții imobiliare

Certificatul de calitatea a solului, "surpriza" legislativă ce atrage un nou blocaj al tranzacțiilor imobiliare cu terenuri și construcții

de Simona Chirică, Alexandra Huza Schoenherr si Asociatii
O serie de tranzacții imobiliare având ca obiect terenuri și construcții se află în imposibilitatea de a fi perfectate începând cu 1 ianuarie 2021 întrucât nu au fost adoptate normele de aplicare ale Legii nr. 246/2020 privind utilizarea, conservarea și protecția solului („Legea 246/2020”). Acest material cuprinde pe de o parte, cele mai relevante aspecte cu privire la noua reglementare, iar pe de altă parte, aduce câteva critici constructive care pot fi avute în vedere la elaborarea normelor de aplicare ale acesteia. În acest sens, vom încerca să răspundem la câteva întrebări cheie.
Simona Chirică, Mădălina Mitan
Foto: Schoenherr si Asociatii
​Dosare Juridice - Vânzare - cumpărare ​

Blocajul tranzacțiilor cu terenuri agricole extravilane

de Simona Chirică, Mădălina Mitan Schoenherr si Asociatii
Finalul anului 2020, precum și începutul acestui an au adus foarte multă incertitudine pe piața tranzacțiilor cu terenuri agricole extravilane, generate de modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului („Legea 17″) prin Legea nr. 175/2020 pentru modificarea și completarea Legii 17 („Legea 175″), aplicabilă din 13.10.2020.
Mădălina Neagu, Vlad Săndulescu
Foto: Schoenherr si Asociatii
​Dosare Juridice - Reglementarea dronelor

Dronele: de la jucărie, la utilizarea în scopuri comerciale

de Mădălina Neagu, Vlad Săndulescu Schoenherr si Asociatii
Folosite preponderent în scop recreațional, precum și în media și divertisment (ca să nu mai vorbim de aplicațiile militare), dronele își fac loc încet, dar sigur, și în domeniul comercial. Cât de aproape este momentul la care coletele cu produsele pe care le comandăm online ne vor fi livrate cu ajutorul dronelor depinde în mare parte de acoperirea unor goluri legislative.
Mara Moga-Paler
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Motivele încetării a 1,61 milioane contracte de muncă în primele șapte luni de pandemie: de două ori mai multe posturi desființate, comparativ cu anul trecut

de Mara Moga-Paler Schoenherr si Asociatii
Peste 1,61 milioane contracte de muncă au fost încetate în România în cele șapte luni care au trecut de la instituirea stării de urgență și până la jumătatea lunii octombrie, conform datelor înregistrate în Registrul General de Evidență a Salariaților.
Georgiana Bădescu, Mona Banu, Cristiana Manea
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Autoritatea de concurență

Pot autoritățile de concurență să ridice orice probe în cadrul unei inspecții inopinate? Un răspuns recent la nivel european: garanții pentru companiile inspectate

de Georgiana Bădescu, Mona Banu, Cristiana Manea Schoenherr si Asociatii
Dacă, în general, se vorbește de puterile foarte extinse ale autorităților de concurență în cazul inspecțiilor inopinate, o hotărâre recentă a Curții Generale a Uniunii Europene ("Curtea") pare că încearcă să reechilibreze balanța și să aducă mai multe garanții pentru companiile inspectate de Comisia Europeană.
Eduard Pavel
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Legea mărcilor

Noua lege a mărcilor. Atenție la noile obligații și termene

de Eduard Pavel Schoenherr si Asociatii
Titularii mărcilor înregistrate si solicitanții cererilor de înregistrare a mărcilor au o serie de noi obligații de îndeplinit și termene de respectat, odată cu modificarea substanțială a legislației române în domeniu. Aceasta, după ce la data de 13 iulie 2020 a intrat în vigoare Legea 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice („Legea 112‟), prin care este transpusă în legislația națională Directiva Mărcilor 2015/2436 („Directiva‟).
Dr. Simona Chirică, Corina Stanciu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - COVID-19

Antreprenorul, față în față cu beneficiarul construcției în realitatea post-pandemică

de Dr. Simona Chirică, Corina Stanciu Schoenherr si Asociatii
Pandemia COVID-19 și impactul economic al măsurilor luate pentru limitarea răspândirii ei continuă să producă efecte în toate sectoarele economice. În domeniul construcțiilor, atât antreprenorii, cât și beneficiarii construcțiilor se pot confrunta cu diverse dificultăți de natură tehnică, financiară și juridică generate de contextul actual.
Georgiana Badescu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Legea concurenței

Ce pot învăța companiile dominante/ deținătoare de infrastructuri esențiale și autoritățile locale din sancțiunea impusă recent de Consiliul Concurenței Netcity

de Georgiana Bădescu Schoenherr si Asociatii
Decizia recent anunțată de Consiliul Concurenței ("CC") de a amenda Netcity Telecom ("Netcity") pentru abuz de poziție dominantă se înscrie în politica strictă a autorității față de companiile dominante, deținătoare de infrastructuri esențiale. De-a lungul timpului, CC a investigat și sancționat cazuri de poziție dominantă legate de accesul la infrastructuri/ rețele esențiale în domeniul comunicațiilor mobile, distribuției de gaze, infrastructuri portuare, feroviare și aeroportuare.
Vlad Sandulescu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Reglementarea fondurilor de investiții alternative înființate în România pare a fi pe ultima sută de metri

de Vlad Sandulescu Schoenherr si Asociatii
Se împlinește mai bine de un an de când Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind reglementarea fondurilor de investiții alternative (Legea FIA). La acel moment, reprezentanții entităților publice sau private implicate în piața de capital din România subliniau cât de importantă este adoptarea cât mai rapidă a acestei legi. Această inițiativă legislativă nu a venit ca urmare a necesității implementării unor directive europene, ci a fost demersul legiuitorilor naționali, care considerau că fondurile alternative trebuie să aibă un cadru legal clar cu privire la autorizarea și funcționarea lor.
Anamaria Tocaci, Alexandra Barbu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - CASS

Contribuția de asigurări sociale de sănătate - opțională sau obligatorie?

de Anamaria Tocaci, Alexandra Barbu Schoenherr si Asociatii
A fi sau a nu fi asigurat în sistemul public de sănătate din România este o obligație pentru unii și o opțiune pentru alții. Dacă, în cazul salariaților, lucrurile sunt destul de simple în ceea ce privește plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), persoanele care realizează (și) alte tipuri de venituri au de navigat printr-un hățiș de prevederi legislative pentru a ști când și cum trebuie plătită CASS. Pentru că ne apropiem cu pași repezi de termenul de depunere al Declarației Unice, ne propunem să trecem în revistă scenariile în care se poate regăsi un contribuabil când vine vorba de plata acestei contribuții.
Mara Moga-Paler
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Dreptul muncii​

Bonusurile acordate salariaților: la discreția angajatorului?

de Mara Moga-Paler Schoenherr si Asociatii
Companiile au o largă putere de discreție cu privire la modalitatea în care le acordă bonusuri salariaților lor, beneficiind de o serie de opțiuni în care pot implementa acest tip de adaos la salariu. Este important, însă, ca angajatorii să urmărească anumite aspecte a căror corectă punere în practică îi poate scuti de litigii cu salariații. Vorbim mai jos despre cum pot fi evitate discriminările între salariați la acordarea de bonusuri, în ce condiții pot fi prevăzute acestea în mod unilateral, respectiv cum se pot asigura angajatorii că în contractele de muncă sunt incluse clauze de bonus viabile.
Costin Sandu, Daniele Iacona
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - ​Securitate cibernetică

Securitate cibernetică: măsuri imediate pentru marile companii din domenii cheie

de Costin Sandu, Daniele Iacona Schoenherr si Asociatii
Transpunerea în legislația română a primului act normativ al Uniunii Europene privind securitatea rețelelor și sistemelor informatice este așteptată în această perioadă. Noua lege va aduce cu sine obligații crescute de securitate cibernetică pentru marile companii active în anumite domenii, precum și amenzi ce pot atinge până la 5% din cifra de afaceri a companiilor care nu reușesc să îndeplinească aceste obligații.
Theodor Artenie
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - TVA

TVA: provizoriu, peticit, reformat

de Theodor Artenie Schoenherr si Asociatii
În primele 9 luni ale acestui an, companiile din România au livrat în state membre UE bunuri în valoare de 38,98 miliarde Euro, sume, în marea lor majoritate, scutite de plata TVA în țara noastră. Dacă reforma TVA la nivelul european, care urmează să intre în vigoare din 2022, pare deocamdată prea departe pentru a fi o preocupare reală pentru companii, în schimb se așteaptă ca lunile următoare să aducă modificări punctuale ale sistemului actual privind TVA aplicabil livrărilor intracomunitare, prin așa-numitele "soluții rapide".
Magdalena Roibu, Mara Moga-Paler
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Sănătatea și securitatea în muncă

Sănătatea și securitatea în muncă. Cum se pot proteja companiile

de Magdalena Roibu, Mara Moga-Paler Schoenherr si Asociatii
Angajatorii care nu vor lua și/sau nu vor respecta măsurile legale privind sănătatea și securitatea în muncă riscă să răspundă inclusiv penal (pe lângă alte tipuri de răspundere, precum cea civilă sau cea administrativă). Codul penal prevede două infracțiuni distincte cu privire la (i) neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (articolul 349) și, respectiv (ii) nerespectarea acestor măsuri (articolul 350).
Iustin Armasu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Legea insolvenței​

Legea insolvenței, modificată. Încotro?

de Iustin Armasu Schoenherr si Asociatii
În urmă cu exact un an scriam aici că insolvența este un rău necesar. În ultima perioadă s-a scris mult despre recenta modificare a legii insolvenței, punctele de vedere vehiculate fiind diverse, de la mesaje alarmante la veritabile laudatio. Revenim acum asupra subiectului, pentru a puncta principalele modificări și a vedea în ce măsură noile prevederi legislative vin să influențeze caracterul colectiv și concursual al procedurii insolvenței și, ca efect, paradigma relației dintre debitor și creditori.
Georgiana Badescu, Volker Weiss, Mona Banu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Legea Concurenței

Consiliul Concurenței nu sună niciodată de două ori. Nici măcar în afara granițelor

de Georgiana Bădescu, Volker Weiss, Mona Banu Schoenherr si Asociatii
"Spre marea noastră surprindere, reprezentanții Consiliului Concurenței din România au apărut la sediul nostru din Bruxelles în [data], însoțiți de poliția belgiană și de Autoritatea de Concurență din Belgia", relatează un comunicat public emis de către o întreprindere străină investigată de autoritatea de concurență română. Putem doar să presupunem cât de mare este de fapt surpriza când afli că sediul din Belgia al companiei tale este inspectat în cadrul unei investigații derulate de către autoritatea de concurență română.

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by