OPINII
Gelu Sabau
Foto: Medievalia.ro

ANALIZA Bacalaureatul, invatamantul superior si piata muncii

de Gelu Sabau Contributors.ro
Vineri, 22 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Saptamana trecuta au fost facute publice rezultatele definitive ale examenului de BAC, iar acum tinerii absolventi se afla in febra inscrierilor la Universitati. Conform cifrelor oficiale, aproximativ 68% dintre cei care au sustinut examenul de Bacalaureat au reusit sa il si treaca, cifra care ne situeaza in tendinta de "stabilizare" a acestui rezultat, dupa "crash-ul" suferit in 2011, cand a fost introdusa supravegherea cu camera video a examenului si cand rata de promovabilitate a fost de doar 45%.
Andrei Vieru
Foto: Arhiva personala

Despre manipulare

de Andrei Vieru Contributors.ro
Joi, 21 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Omul e tentat sa elimine din gandire, si chiar din memorie, orice e susceptibil sa dezminta, sa distruga sau sa puna la indoiala ideea pe care si-o face despre o situatie, despre un sistem, despre umanitate. Pacea sufleteasca are si ea un pret... Acesta e pretul: in numele pacii lui interioare, omul saraceste realitatea de nuante, ii reduce complexitatea, o goleste de bogatia contradictiilor ei. Cu cat esti mai consecvent in principii cu atat esti mai putin obiectiv.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Siria, razboiul civil si schimbarile climatice: O posibila conexiune? Portretul geopolitic al unui stat fragil si vulnerabil

de Constantin Cranganu Contributors.ro
Joi, 21 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Despre razboiul civil din Siria, inceput in martie 2011, s-au avansat multiple cauze posibile: daca schimbarea regimului a reprezentat elementul determinant al declansarii conflictului, au mai fost invocati (si bine documentati) factori religiosi, dispute sociopolitice, erodarea sanatatii economice a tarii, explozia demografica a tinerei generatii sau valul de reforme politice care s-a rostogolit peste tarile din nordul Africii si Levant. Eu insumi am lansat o ipoteza, conform careia, prezenta a trei gazoducte majore pe teritoriul Siriei, ar fi implicat interese contradictorii - generatoare de conflicte interne - din partea unor vecini influenti ai Siriei
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu

Furtuna perfecta e aici

de Vlad Mixich HotNews.ro
Joi, 21 Iul 2016 Actualitate | Opinii
O furtuna perfecta si uluitoare e pe cale sa loveasca lumea occidentala, scriam la inceputul anului: triada Brexit - Trump - LePen. Paream atunci panicard, dar neganditul a inceput deja sa se intample. Tot mai multi oameni isi pun votul in bratele unor populisti radicali, cu discursuri care au la baza un amestec care noua, est-europenilor, ne e familiar.
Dumitru Sandu
Foto: Arhiva personala

Preambul la “Plagiatul în teza de doctorat semnată de Victor Ponta”

de Dumitru Sandu Contributors.ro
Miercuri, 20 Iul 2016 Actualitate | Opinii
In 2016, la patru ani de la decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti (CEUB) asupra tezei de doctorat semnata de Victor Ponta (VP), reapar in spatiul public clisee de (auto)aparare impotriva acuzatiei de plagiat. Pentru cei care mai pot fi amagiti de astfel de ideologii ale autoapararii fraudei intelectuale ar fi util sa fie vazut sau revazut si raportul CEUB "Procedee si tipuri de plagierea in teza de doctorat a lui Victor Ponta" (disponibil pe siteul UB). Cele cateva pagini pe care le pun acum in circulatie au constituit un prim draft al raportului respectiv.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Estul si Vestul, de la "Revolutia de catifea" la "Divortul de catifea". 27 de ani de schimbari accelerate si intrarea intr-o spirala a crizelor

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 20 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Puncte cheie: In prima intalnire oficiala dintre Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si noul premier britanic, Theresa May, liderul european i-a spus sefului guvernului de la Londra ca si-ar dori "un divort de catifea" al Marii Britanii de Uniunea Europeana. Nu stiu daca Tusk a premeditat pana la ultima consecinta interpretarea istorica a acestei situatii incredibile in care a ajuns continentul european, dar este evident ca replica numarului 1 de la Bruxelles face trimitere la "Revolutia de catifea".
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Cum scoatem hipermarketurile din gura lumii

de Miron Damian Contributors.ro
Marţi, 19 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Saptamana trecuta dl Iohannis a promulgat legea "51% produse romanesti", care impune marilor magazine sa puna in vanzare, in proportie de cel putin jumatate din total, produse agricole de provenienta interna. Argumentul initiatorilor si sprijinitorilor ei a fost ca toata lumea are ceva de castigat de pe urma legii. Sigur, mai putin hipermarketurile - dar, aflam din aceleasi surse, ele s-ar face vinovate de obtinerea unui profit nesimtit, care intra si in buzunare straine, pe de-asupra.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Regimul Erdogan si pedagogia terorii- spre un nou totalitarism

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Marţi, 19 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Teroarea este pedagogia de care regimul Erdogan se serveste, in zilele din urma, spre a marca, simbolic, intrarea intr-o noua era politica. Demascari, umiliri, arestari, flagelari, toate acestea inchipuie decorul ordinii ce inlocuieste, sub ochii nostri, republica fondata pe temelii kemaliste. Sultanatul de la Ankara prinde contur, ca un hibrid ideologic, in care nostalgia otomanista, atacul impotriva laicitatii si mobilizarea populista se unesc, spre a da nastere unui model totalitar sui-generis. Epurarile curata terenul pe care se va aseza aceasta Turcie a viitorului.
Serban Filip Cioculescu
Foto: Arhiva personala

De ce ti-e frica (nu) scapi. Erdogan, obsesia loviturii de stat si destructurarea durabila a societatii turce

de Serban F. Cioculescu Contributors.ro
Marţi, 19 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Recep Tayyip Erdogan este un om mai special. Sef al statului turc din 2014, ales in premiera de popor nu de parlament (dupa ce referendumul constitutional din 2007 a modificat regula anterioara), lider al celui mai puternic partid al tarii, AKP, a ajuns sa se creada omul-providenta, salvatorul poporului sau. Anii presedintiei sale au fost, e adevarat, dificili. Desi tara e in crestere economica si demografica, desi face parte din NATO si, teoretic, are sanse la integrare europeana, in realitate contextul strategic regional nu i-a fost deloc favorabil.
Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Adio unei artiste de exceptie!

de Vladimir Tismaneanu Contributors.ro
Marţi, 19 Iul 2016 Actualitate | Opinii
A incetat din viata, la varsta de 107 ani, pictorita Medi Wechsler Dinu. Impreuna cu sotul ei, poetul Stephane Roll (Gheorghe Dinu), Medi a trait intens experientele avangardei din Romania si nu doar de-acolo. Plecarea ei dintre noi semnifica despartirea de ultimul martor crucial al acelei formidabile aventuri care a fost avangarda estetica din Romania interbelica. Nu doar martor, penru ca Medi Wechles Dinu a fost ea insasi o participanta pasionata la cautarea noului si sfidarea tabuurilor incremenite.
Marian Popescu
Foto: Arhiva personala

Mintea copy-paste

de Marian Popescu Contributors.ro
Luni, 18 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Mintea copy-paste e si inceputul procesului de substituire a memoriei. Memoria nu mai antrenata, nu se mai exerseaza in modurile cunoscute ale invatarii textului, formulei. Plonjarea in internet, zilnica, conectarea la aparate, zilnica, modifica progresiv contactul cu realitatea. Scoala ramane, incet-incet, in urma acestei progresive modificari. In mediile de invatare unde studentul, de pilda, nu are ceva de facut practic, fie ca e curs, fie ca e seminar, dobandirea de cunostinte si activarea propriilor resurse ale invatarii pierd din portanta.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Apoteoza autocraţiei: Erdogan şi Turcia sa

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Duminică, 17 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Democratia globala si-a gasit cel mai recent campion-victoria Presedintelui Turciei impotriva loviturii armate a fost salutata ca un triumf al vointei populare. Tancurile au fost infrante, vointa natiunii a fost reafirmata, libertatea a fost salvata in Turcia. Teza unui complot tesut de un cleric exilat in Statele Unite, devenita naratiune oficiala, a fost acceptata in Occident, acolo unde memoria trupelor si a blindatelor strivind democratia a servit ca o perfecta cautionare a presedintelui Erdogan.
Cristian Rapcencu
Foto: Hotnews

​Formularul 088 a fost publicat in Monitorul Oficial. Vezi schimbarile aduse unuia dintre cele mai contestate formulare fiscale

de Cristian Rapcencu HotNews.ro
Duminică, 17 Iul 2016 Actualitate | Opinii
In Monitorul oficial nr 533 din 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul 2048/2016 privind aprobarea modelului si Formularului 088 care va intra in vigoare la 1 august 2016. Formularul va avea 12 intrebari fata de 20 de intrebari in forma actuala si va trebui sa anexam 4 documente, fata de 11 cate ne erau solicitate pe forma veche. Astfel, putem vorbi intr-adevar de o simplificare a procedurilor in ceea ce priveste completarea Formularului 088.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Nu abandonati Turcia europeana. E prinsa tragic la mijloc, cu tot cu NATO

de Sorin Ionita Contributors.ro
Sâmbătă, 16 Iul 2016 Actualitate | Opinii
E bine, ca parteneri strategici, sa sustinem democratia si constitutionalismul in Turcia. Venind dintr-o tara mica si fara sansa de a influenta politica interna la Ankara si Istanbul, comunicatele lui Johannis si Ciolos au fost corecte; nu era cazul sa intre ei in chestii de finete.
Dragos C. Mateescu
Foto: Arhiva personala

Corespondenta din Turcia: Insuccesul loviturii de stat din Turcia se explica prin faptul ca marea majoritate a membrilor fortelor armate turce se tem de mecanismul represiv aflat la putere

de Dragos C. Mateescu Contributors.ro
Sâmbătă, 16 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Da, a fost o lovitura de stat noaptea trecuta, organizata de un grup aparent minor din randul fortelor armate. O astfel de operatiune necesita eforturi logostice si de comunicatii considerabile care nu pot fi planificate corect in conditiile in care regimul Erdogan controleaza autoritar intregul sistem politic si administrativ al tarii. Insuccesul loviturii de azi-noape se explica prin faptul ca marea majoritate a membrilor fortelor armate turce se tem de mecanismul represiv aflat la putere si doar un grup restrans a ales sa actioneze, fara sustinerea intregii scheme a stabilimentului militar. Este posibil ca autoritatile sa fi avut informatii despre initiativa "pucistilor" si sa fi permis declansarea loviturii de stat tocmai pentru a o infrange fara probleme, netezindu-se astfel calea spre regimul prezidential atat de mult dorit de Presedintele Erdogan.
​Op-ed

O politica europeana in materie de azil ferma, dar echitabila

Vineri, 15 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Atunci cand oamenii vor citi despre acest moment in cartile de istorie a Europei, ar trebui sa afle ca noi, europenii, am ramas uniti. Si ca am aratat compasiune. Si ca am dat dovada de umanitate in gestionarea crizei refugiatilor. UE a inregistrat, in mod colectiv, progrese in administrarea efectelor imediate ale crizei, dar acum trebuie sa cream instrumentele necesare pentru mai buna gestionare, pe termen mediu si lung, a fluxurilor de migranti.
Matei Vasile
Foto: Arhiva personala

Despre "Manifestul 5G" care s-ar putea numi si manifestul impotriva neutralitatii internetului in Europa

de Matei Eugen Vasile Contributors.ro
Vineri, 15 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Acum o saptamana, Comisia Europeana, prin Comisarul Gunther Oettinger, lasa deoparte orice urma de impartialitate si publica chiar pe site-ul Comisiei un document intitulat "Manifestul 5G pentru implementarea la timp a 5G in Europa", semnat de 13 dintre cei mai mari furnizori de telefonie mobila din Europa, 2 furnizori de comunicatii prin satelit si 2 dintre cei mai mari producatori de echipamente de infrastructura pentru telefonia mobila. Documentul, cum vom vedea mai departe, se putea chema cu usurinta "Manifestul 5G impotriva neutralitatii Internetului in Europa" daca autorii sai ar fi fost sinceri cu ei insisi si cu restul lumii.
Serban Filip Cioculescu
Foto: Arhiva personala

Nisa scaldata in sange: despre generalizarea terorismului islamist in Occident si posibile remedii

de Serban F. Cioculescu Contributors.ro
Vineri, 15 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Sunt curios ce metoda va adopta finalemente statul francez ca sa evite pe viitor asemenea tragedii. Ceva trebuie sa faca, altfel Hollande si echipa lui se vor prabusi electoral la cote greu de imaginat... Daca se arata "moale, ele se vor repeta si se vor indesi. Israelul in general darama casele atacatorilor si le muta fortat familiile din oras. Stiu ca e cam inuman dar... Am spus si o repet stiind ca risc sa par prea "de dreapta": singurul motiv care ar opri un atentator de tip lup singuratic fanatizat pe net sau in puscarie sa comita un atac e frica de a nu intra in Paradis.
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu

Cand frica scrie istoria

de Vlad Mixich HotNews.ro
Vineri, 15 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Astazi ne e mult mai frica de atentatele teroriste decat de un accident de masina cand mergem la mare, desi probabilitatea de a muri pe Autostrada Soarelui este de 300 de ori mai mare decat moartea intr-un atentat. "Coada emotionala e cea care misca din cainele rational, nu invers", spun psihologii cand explica această eroare (availability bias) foarte frecventa si foarte studiata pentru ca joaca un rol esential in modul in care luam decizii.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Ce castiga PMP din fuziunea cu UNPR. Ce pierde Basescu

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Miercuri, 13 Iul 2016 Actualitate | Opinii
Fostul presedinte Traian Basescu s-a prezentat, marti, la brat cu Valeriu Steriu pentru a anunta fuziunea prin absorbtie a UNPR cu PMP.  Astfel, printr-o miscare oarecum surpriza, partidul creat artificial pe cand era seful statului, incurajand tradari de la PSD si PNL cu scopul de a construi un vehicul capabil sa-i asigure sustinere parlamentara guvernului Boc, sfarseste a fi inghitit de creatorul sau. Este o miscare politica din care rezulta o serie de castiguri de ordin practic pe termen scurt, destul de relative  in raport cu pierderile pe termen lung. Sa le trecem in revista.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal
  • 1487 zileHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version