OPINII
Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Ingretosator

de Vladimir Tismaneanu Contributors.ro
Din ratiuni pe care poate le voi explica atunci cand va sosi clipa, incerc sa nu ma ocup decat ocazional de tematica politica romaneasca. Dar, la zece ani de la condamnarea, in decembrie 2006, de catre seful statului, in numele statului roman, a dictaturii comuniste drept ilegitima si criminala, cultul ultimului sef al celei mai represive institutii, "scutul si sabia" acelei tiranii descreierate, este de-a dreptul obscen! Pe intreg parcursul existentei sale, dictatura comunista a reprezentat ceea ce fostul presedinte al Germaniei, Roman Herzog, a numit statul de nedrept (Unrechtsstaat), iar Securitatea, precum Stasi, a fost incarnarea insasi a samavolniciei absolute.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Cateva observatii despre campania electorala: teme, oameni, tinte false

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Miercuri, 26 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Iohannis transformat intr-o masinarie de vorbit, Dragnea intr-o atitudine non-combat aproape perfecta, Ciolos transformat in solutie de ultima instanta, o conducere de tip familial la PNL, dar si o galerie de penali mai vocali ca in 2012. Cam acestia sint actorii publici ai momentului. Ce strategii foloseste fiecare ca sa-si maximizeze sansele in alegeri?
Doru Valentin Cstian
Foto: Hotnews

Cautandu-i pe fanatici. Despre ce ne apropie si ce ne desparte

de Doru Valentin Căstăian Contributors.ro
Miercuri, 26 Oct 2016 Actualitate | Opinii
In cea mai recenta carte a sa, Gabriel Liiceanu desfasoara o meditatie substantiala asupra conditiei (in?)umane a (post)modernitatii si sustine o argumentatie solida in favoarea gandirii profunde, individuale, ancorate cultural, pe care o vede ca reprezentand destinul Europei post-crestine, un destin amenintat astazi de excesele corectitudinii politice si nu numai. Am citit cartea cu interesul celui care incearca sa inteleaga structura infruntarilor politice si culturale ale ultimelor decenii si incearca sa faca asta dincolo de partizanate facile, supunandu-se doar imperativului filosofic de a nu judeca, ci de a intelege.
Eugen Radulescu
Foto: Contributors.ro

Post hoc, ergo propter hoc?

de Eugen Radulescu Contributors.ro
Marţi, 25 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Latinii aveau obiceiul sa sintetizeze preceptele in putine cuvinte. Asa a aparut si sintagma post hoc, ergo propter hoc  care se traduce prin "dupa aceea, deci din cauza aceea". Practic, ei se indoiau de faptul ca simpla secventialitate intre doua evenimente ar trebui sa postuleze si o legatura de cauzalitate intre ele. Mi-am amintit de aceasta expresie citind valuri-valuri de ineptii despre un moment din tumultuoasa istorie a tinerei economii de piata romanesti : atacul speculativ impotriva leului din octombrie 2008 si urmarile sale. Lucrurile s-au intamplat cu destul timp in urma, efectele (minore) au fost de mult uitate, dar mai este un domn, implicat direct atunci, care tot reincalzeste aceasta ciorba...
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Opiniile lui Nicolae Ceauşescu despre concursurile cu premii de la televiziune şi filmele artistice occidentale (1971-1974)

de Petre Opris Contributors.ro
Luni, 24 Oct 2016 Actualitate | Opinii
La reuniunea din 28 ianuarie 1974 a Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R., in cursul careia s-a analizat, printre altele, tendinta preturilor la petrol pe plan mondial, Nicolae Ceausescu si-a adus aminte de o emisiune pe care o vazuse in seara precedenta la unicul post de televiziune care exista in Romania, in acel moment. Liderul P.C.R. observase ca la sedinta era prezent presedintele Consiliului National al Radiodifuziunii Romane si a schimbat brusc subiectul discutiei, astfel: "Pentru ca este si tovarasul Burtica aici, vreau sa spun ca am vazut aseara la televizor un concurs cu premii..."
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Kazaciocul Unirii

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Luni, 24 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Un miting al ONG-ului Actiunea 2012 s-a transformat in week-end intr-un scandal ce ar putea influenta decisiv alegerile din Republica Moldova si din Romania, prin impunerea unei teme parazitare in cele doua campanii electorale. Unirea Romaniei cu Moldova este o tema legitima, dar ea nu poate fi impusa politic prin manipularea cinica a unei emotii publice declansate printr-un scandal de strada. Or, exact asta s-a intimplat: citiva lideri ai mitingului au vrut sa deturneze manifestatia, au provocat o ciocnire cu jandarmii, au incerca sa produca o puternica emotie. Scopul? Sa puna pe agenda oficiala a partidelor si institutiilor statului o tema extraordinar de sensibila intr-un context regional exploziv.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Primul balet Iohannis - Ciolos

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 21 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Cand presedintele Iohannis spune ca "dupa alegeri este diferit fata de inainte de alegeri", pe langa mica tautologie se poate intelege ca una zicem in campanie, alta facem dupa. Asta a inteles, de pilda, Antena 3, care a titrat ca seful statului nu exclude un guvern cu PSD, in opozitie cu Ciolos, care a declarat in interviul pentru HotNews.ro ca “nu se vede” intr-un guvern cu partidul lui Dragnea. Atentie mare, insa, la nuante! Premierul a fost intrebat clar daca exclude, dar raspunsul n-a fost da, exclud, ci “nu ma vad”. O nuanta importanta, cum sunt toate virgulele puse in declaratiile politicienilor.
Ionut Mlitaru
Foto: Arhiva personala

Monumentul celor 3 ratari

de Ionut Mlitaru Contributors.ro
Vineri, 21 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Prima ratare a monumentului din Piata Presei Libere este ignorarea ambientului. Care nu este un peisaj sau un complex comercial oarecare ci un spatiu de acuta semnificatie! Piata Scanteii redenumita Piata Presei Libere este un "Loc". Prin "Loc" inteleg simplu un loc fizic care are o reprezentare in constiinta publica. Aici se cerea un anti-monument (termenul nu-mi apartine: counter-monument, Gegendenkmal, etc). Nu anti-monument in acceptiunea ingusta si restrictiva a genului de memoriale ale Holocaustului constituit in Germania in ultimele decenii, ci in sensul cel mai larg posibil.
Andrei Gaitanaru
Foto: Arhiva personala

Inițiafrica pentru familie

de Andrei Gaitanaru Contributors.ro
Joi, 20 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Proiectul de modificare a modului in care este definita familia in cadrul Constitutiei, sustinut de mai multe Biserici crestine, a fost o greseala. Nu sustin acest lucru in pofida faptului ca sunt ortodox, ci tocmai pentru ca sunt unul sau, cel putin, pentru ca incerc sa fiu unul. Ceea ce inseamna ca ma straduiesc sa cunosc pe cat pot de bine traditia Sfintilor Parinti ai Bisericii si sa o interiorizez prin intermediul vietii bisericesti. Astfel, urmarind chestiunea schimbarii modului in care familia este definita in Constitutie, am ajuns treptat la concluzia ca Initiativa a pornit de la o ingrijorare legitima pentru modul in care Crestinismul intelege lumea, dar a sfarsit prin a actiona pe coclauri straine acestuia.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Platforma lui Ciolos si Armada lui Dragnea. Razboi sau Hora Unirii?

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Marţi, 18 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Platforma Romania 100 lansata luni seara de Dacian Ciolos se concentreaza pe cateva principii si idei menite sa stranga in jurul lor mai multe partide, chiar si de stanga. Armada ridicata offline de Liviu Dragnea in aceste zile se bazeaza pe familii intregi de baroni implicati in afaceri penale, baroni sau interpusi facuti candidati impreuna cu partenerii lor de afaceri cu tot. Ciolos a lasat in mod evident spatiu generos in platforma lui si pentru o guvernare de mare coalitie. Dragnea si baronii lui se vor prinde in Hora Unirii numai si numai daca n-au incotro. La Platforma si Armada se reduc alegerile acest an.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Calin Popescu-Tariceanu si democratia privilegiilor

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Marţi, 18 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Presedintele Senatului merita admirat. Tenacitatea domniei-sale este remarcabila.Putini politicieni de la noi poseda o asemenea fermitate a ideilor. Calin Popescu- Tariceanu este, incontestabil, un democrat. Iar definitia pe care o da democratiei este, deja, una familiara. Democratia, in aceasta lectura,implica suveranitatea ilimitata a politicienilor- parlamentari si datoria celor care nu apartin acestei caste de a respecta, cu veneratie, autoritatea lor de drept divin. Nimeni si nimic nu se poate interpune intre Parlament si puterea sa neingradita.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Eliberarea Mosulului. Un bun final pentru presedintia Obama? Va fi Turcia lasata in afara coalitiei? Inceputul formarii unui stat kurd?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 18 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Eliberarea Mosulului de catre o coalitie pro-irakiana avand in spate sustinerea politica si militara masiva a Statelor Unite vine in mod evident sa contrabalanseze previzibila victorie a Rusiei la Alep. Chiar daca, potrivit mediilor ruse, liderul Statului Islamic ar fi fugit din Mosul cu cateva ore inaintea atacului, ofensiva inceputa luni, 17 octombrie, va continua cel putin cateva saptamani... Guvernul siit de la Bagdad este impins practic in fata si indemnat la o actiune decisiva, purtata in mare parte de luptatorii kurzi peshmerga cu armament american, iar Turcia nu a fost invitata sa participe la eliberarea Mosulului, ceea ce anunta deja viitoarele tensiuni post-ISIS din regiune.
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
 documente
(17 Oct 2016) PDF, 589KB
​Op-ed

Doua idei gresite despre cresterea economica

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Luni, 17 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Se straduiesc unii analisti si politicieni din societatea noastra sa impuna doua idei in constiinta publica despre cresterea economica si crearea de locuri de munca. Prima idee este aceea ca exista o regularitate ce poate fi folosita de public atunci cand voteaza: anumite partide sunt asociate cu cresterea economica inalta, iar altele sunt asociate cu recesiuni sau cresteri economice taratoare. A doua idee este aceea ca BNR nu a crescut suficient dobanda pentru a reduce inflatia inainte de criza din 2008, iar dupa aceea, in 2009, nu a redus suficient dobanda, astfel impingand economia in recesiune. In cele ce urmeaza aduc argumente si prezint o serie de grafice simple si clare pentru a arata ca cele doua idei sunt funciarmente gresite.
Mihai Damian
Foto: Hotnews

Cum analizam o teza de doctorat. Mic ghid de bune practici de vanatoare jurnalistica. Cu un exemplu despre teza dnei Kovesi

de Mihai Damian Contributors.ro
Luni, 17 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Acum patru ani, cand a aparut primul caz de plagiat al unui inalt demnitar (Ioan Mang, efemer ministru al invatamantului), putini credeau ca plagiatul va ajunge un subiect important pe agenda publica. Nu ma numaram printre ei. Chiar daca este asimilabila unui furt, specificitatea respectivei infactiuni o face inaccesibila publicului larg, ceea ce face ca subiectul sa ramana minor. Asa credeam. Ma bucur sa constat ca m-am inselat : astazi plagiatul a ajuns in prim-plan la emisiunile de stiri si comentarii politice, si trofeu de invidiat pentru jurnalistii de investigatie.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Ciolos s-a decis. Ce urmeaza

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 14 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Premierul Dacian Ciolos a raspuns dupa doua saptamani somatiei presedintelui Iohannis de a se decide in privinta viitorului sau politic. A anuntat, joi seara, la Digi 24, ca isi propune sa lanseze "o platforma de proiecte si reforme" care ar putea fi continuate, precizand ca ele nu vor tine locul unui program de guvernare. Potrivit informatiilor HotNews.ro, Ciolos va lansa platforma, cel mai probabil, sambata sau in cel mai scurt timp. Ar fi vorba de o serie de principii si valori, axate in jurul ideilor de onestitate, profesionalism, responsabilitate, justitie si anticoruptie. Desi a precizat ca nu-l intereseaza sa fie prim-ministru, platforma va fi practic oferta lui Ciolos catre partide.
Jose Manuel Garcia-Margallo
Foto: Wikipedia
​Op-ed

Sa schimbam subiectul

Vineri, 14 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Fortele politice care sustin independenta si-au anuntat intentia de a folosi institutiile Guvernului regional catalan pentru a efectua un referendum pe tema secesiunii in septembrie 2017. Aceasta propunere reprezinta inca un pas pe calea sterila si frustranta ce s-a deschis in urma cu patru ani cand presedintele regional Mas a decis, comitand un grav abuz de putere, sa foloseasca toate resursele la indemana sa pentru a forta crearea unui nou Stat.
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Listele de sustinatori in alegeri, un sistem neconstitutional si nefunctional

de Miron Damian Contributors.ro
Vineri, 14 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Conditia listelor de sustinatori reprezinta un sistem care afecteaza substantial un drept constitutional, care in teorie testeaza altceva decat isi propune iar in practica premiaza incalcarea legii, si care nu functioneaza si n-a functionat vreodata... Anul trecut Curtea Constitutionala a Romaniei a admis o sesizare desfiintand prevederea care cerea la infiintarea unui partid o lista de 25.000 de membri fondatori, cu un minim de 700 in 18 judete. Element esential la baza unuia din cele mai inchise si neliberale sisteme electorale din lumea democratica.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Ce se vede: triumful indecentei mediatice

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Vineri, 14 Oct 2016 Actualitate | Opinii
In momentul in care viitorul liberalismului romanesc renascut implica apelul la energiile mediatice si morale ale lui Denise Rifai si Simona Gherghe, politica romaneasca intra in varsta grotesca a obscenitatii mediatice. Vidata de orice reper intelectual,insensibila la latura doctrinara, aceasta politica ( asumata, simbolic, de partidul destinat sa reziste asaltului PSD) mizeaza pe stralucirea kitsch a studioului de televiziune si mobilizeaza un vast potential de agresivitate populista.Consacrarea imposturii in Romania de astazi tine de normalitatea cotidiana.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Klaus Iohannis, ursul si tigrul

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Joi, 13 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat intristat de modul in care autoritatile au ucis, miercuri, un urs ajuns nu se stie cum sa bantuie trei ore prin centrul Sibiului si a cerut proceduri clare pentru a preveni "emotiile inutile". Iohannis s-a mai confruntat cu o situatie similara cand era primar. In 2011, un tigru evadat de la Gradina Zoologica aflata in administratia primariei a scapat si a fost omorat in conditii aproape identice. Tranchilizarea a esuat iar tigrul a fost impuscat, tot cu harmalaie, panica, dar primarul Iohannis a rasuflat usurat ca fiara n-a sfasiat pe nimeni.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Cumintenia Pamintului. Un esec de imagine pentru guvernul Ciolos

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Joi, 13 Oct 2016 Actualitate | Opinii
Colecta publica de bani initiata de guvernul Ciolos la propunerea fostului ministru Vlad Alexandrescu pentru cumpararea sculpturii Cumintenia Pamintului a fost un esec major. Orice incercare de cosmetizare e ridicola, iar tacerea premierului e vinovata. Campania de imagine (caci asta a fost) e si o lectie pentru initatorii ei: apelul la emotia publica e un joc periculos, care iti poate exploda direct in fata.

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal
  • 1582 zileHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri