OPINII
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

De la New Amsterdam la New York – O poveste cu blănuri și schimbări climatice

de Constantin Cranganu Contributors.ro
Marţi, 25 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Povestea reală a trecerii de la New Amsterdam la New York este ceva mai complicată. Nu sângeroasă, ci „îmblănită” bine. Și aromată cu mirodenii. Iar pe deasupra, stropită din belșug cu un sos climatic natural, nealterat de oameni.  

Primii exploratori ai Americii de Nord au fost vikingii. În anii 1100, profitând de o perioadă de încălzire globală numită Medieval Warm Period (MWP), ei au navigat dincolo de Islanda și Groenlanda, ajungând până în Newfoundland (Canada).
Radu Mihaiu
Foto: Arhiva personala

Cum boicotează Guvernul credibilitatea Referendumului CpF

de Contributors.ro
Marţi, 25 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Autoritatea Electorală Permanentă nu are baza legală pentru a folosi sistemul de depistare a votului multiplu (SIMPV). Este acel sistem folosit cu succes de două ori în timpul guvernării tehnocrate (pentru alegerile locale și parlamentare). Lipsa acestui sistem va duce la permiterea votării celor care de fapt nu au drept de vot. Tentativele de vot ilegal nu vor mai fi semnalizate. Un autobuz care va face o deplasare prin toată ţara va putea opri la fiecare secţie de votare de pe drum...
Horatiu Cosma
Foto: Arhiva personala

Cum eșuează licitațiile pe infrastructură. Numeroasele erori ale CNAIR

de Horatiu Cosma Contributors.ro
Marţi, 25 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Un prim exemplu de licitație, manageriată de către CNAIR în mod total neprofesionist, este cea pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Craiova – Pitești. Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente acestui proiect au fost lansate în iulie 2017. În luna octombrie 2017, unul dintre potențialii ofertanți a contestat o prevedere a documentației de licitație prin care ofertanții aveau responsabilitatea de a defalca pe categorii de cheltuieli suma de bani ce reprezintă rezervele de implementare (o sumă pentru situații neprevăzute). În mod evident, instanța le-a dat câștig de cauză pentru 2 din cele 4 loturi ...
Alexandru Volacu
Foto: Arhiva personala

Referendumul de modificare a constituției și respectul față de democrație

de Alexandru Volacu Contributors.ro
Marţi, 25 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Unii dintre noi credem că, deși validarea unui rezultat pozitiv la referendumul de pe 6-7 octombrie nu e dezirabilă, avem totuși datoria de a merge la vot din respect pentru democrație. Cred că o astfel de poziție e de apreciat și are o anumită atractivitate, dar e, în cele din urmă, incorectă. Ideea centrală e următoarea: chiar dacă uneori avem datoria de a vota într-o democrație, ea este o datorie pe care nu o putem universaliza.
Dorin Popescu
Foto: Arhiva personala

Războaie hibride în jurul României. Și armele lor secrete

de Dorin Popescu Contributors.ro
Luni, 24 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Moscova și Budapesta par a manifesta aptitudini deosebite pentru dezvoltarea unui dialog bilateral plenar și pentru colaborări exponențiale în domenii de interes strategic. Doctrinar, Rusia și Ungaria își redescoperă afilieri similare sau comune pe linia iliberalismului anti-european. Mă voi folosi în acest sens, aici, de temerile și percepțiile Ucrainei (similare celor care se discută la București) privind modelul de război hibrid ruso-maghiar pe care Kievul îl vede ca fiind în fază de construcție în laboratoarele comune ale Budapestei și Moscovei.
Radu Borza
Foto: Arhiva personala

Puțină Gramatică: Trialog

de Radu Borza Contributors.ro
Luni, 24 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Nu trebuie să avem mult spirit de observație ca să ne dăm seama că dialog este format din două părți: „dia” și „log” (și nu „di” și „alog” măcar pentru că nu există vreun alt cuvînt care să aibă componenta „alog”), eventual nu știm că cele două componente provin din limba greacă (prin intermediul limbii latine): dia „între” și logos „vorbire”.
Blog Mic-Mic-Anc
Foto: Mic-Mic-Anc

Miliardele de lei pompate de UE în cercetarea românească se înfundă într-un POC

de Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu Contributors.ro
Luni, 24 Sept 2018 Actualitate | Opinii
POC-ul e ca un borcan cu miere pentru „urșii” din cercetarea românească. Iar aceștia au decis să-și apere „borcanul” cum pot mai bine și să-l ferească de ochii curioși ai trecătorilor. Prin trecători se poate înțelege și acei cercetători care se luptă în competițiile din cadrul PNCDI 3, lansate haotic, cu bugete ce se modifică an de an, evaluate cu întârzieri și de peste un an, la care se folosesc evaluatori neeligibili etc.
Drum 2+1 in Suedia
Foto: teknikensvarld.se

Drumurile 2+1 alternativ sau cum poate DN2 să devină de 5 ori mai sigur

de Cristian Bogdan Contributors.ro
Luni, 24 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Ieri, duminica, 23 septembrie, a fost o zi neagră pe DN2, cu cinci morți din coliziuni frontale, și alte două decese pricinuite de ieșiri în decor. Țara aflată la celălalt capăt al clasamentului european al siguranței rutiere (Suedia) a experimentat cu mult succes o reamenajare simplă a acestui tip de drum care ar fi putut evita cel puțin ciocnirile frontale și victimele lor. DN2 a fost modernizat în anii 90 tocmai după standardul suedez de 13m lățime. Între timp aproape 3000 km de astfel de drumuri suedeze au fost îmbunătățite semnificativ ca siguranță prin amenajarea ca drumuri 2+1 alternativ.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Mecanismul delirului colectiv: cum s-a ajuns la referendum

de Sorin Ionita Contributors.ro
Luni, 24 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Cândva, prin ’30 o grămadă de ţări europene au ajuns să se convingă una pe alta că au o mare problemă care trebuie rezolvată urgent: evreii şi conspiraţia lor globală. Lucrurile au escaladat, pornind din câteva focare de agitaţie politică (Bavaria are ghinionul să rămână în istorie pentru asta), puse pe traiectorie de câţiva lideri cu charismă şi mulţimile în urale. Unii erau radicali şi la vedere, anume ăia cu soluţia finală: atât Fuhrerul care s-a pus în fruntea trendului, cât şi emulii săi est-europeni.
Octavian Manea
Foto: Arhiva personala
Declinul Democratiei

ANALIZA Ungaria și proiectul democrației iliberale

de Octavian Manea Contributors.ro
Duminică, 23 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Recent, Parlamentul European a votat pentru declanșarea procedurilor menite să conducă la activarea “opțiunii nucleare” – suspendarea drepturilor de vot pentru statul membru care încalcă sistematic valorile fondatoare ale UE. În replică, premierul maghiar a lansat propria narațiune, acuzând Legislativul european că țara sa este pedepsită pentru că nu vrea să primească imigranți. Asistăm însă la un precedent simbolic, la condamnarea unei stări de fapt: a democrației fără stat de drept. Iar pentru UE acesta este afrontul suprem, ingredientul care face diferența între Europa și ceilalți.
Dragos C. Mateescu
Foto: Arhiva personala
DOSAR: Declinul Democrației

Turcia de la democrație tutelată la regim autoritar personal – schiță analitică *

de Dragos C. Mateescu Contributors.ro
Joi, 20 Sept 2018 Actualitate | Opinii
A discuta regimurile autoritare de astăzi este o sarcină dificilă deoarece au luat forme din ce în ce mai complexe care, la rândul lor, determină o înmulțire a teoriilor explicativ-analitice. Rămâne valabilă viziunea lui Aristotel, care categoriza regimurile în funcție de cui serveau (conducătorii sau poporul) însă modurile de funcționare a regimurilor actuale impun aparate critice mult mai sofisticate. Așa s-a ajuns la un volum imens de literatură și conceptualizări care, de multe ori, par mai degrabă a mări confuzia decât să producă o imagine clară despre ceea ce numim astăzi generic „autoritarism”.
Raul Patrascu
Foto: Arhiva personala

În România genocidului mut din Sănătate, Ministrul Finanțelor propune ca accesul persoanelor defavorizate la servicii de sănătate să fie redus

de Raul Patrascu Contributors.ro
Joi, 20 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Ministrul Finanțelor din Guvernul PSD-ALDE, domnul Teodorovici, a declarat de curând că propune ca cetățenii să primească acces la servicii de sănătate în funcție de cât plătesc net, chiar dacă procentul de contribuții de sănătate e unitar. Acest lucru, tradus în termeni simpli, înseamnă că persoanele cele mai vulnerabile, cu salarii mici sau care plătesc contribuții la nivelul salariului minim pe economie vor avea și mai puțin acces la servicii de sănătate.
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Pe șleau, despre referendum. Ultima parte: „Morala a murit, Trăiască Legea!”

de Cristi Danilet Contributors.ro
Joi, 20 Sept 2018 Actualitate | Opinii
În 2011 a apărut Codul Civil care, la art. 485, menționează: „Copilul datorează respect părinţilor săi indiferent de vârsta sa”. M-am întrebat atunci de ce o regulă morală atât de firească (din moment ce o persoană datorează respect oricărei alte persoane, cu atât mai mult un copil trebuie să își respecte părintele), regulă care este și poruncă dumnezeiască (a cincea din cele zece menționate în Vechiul Testament), trebuia legiferată. De ce educația de acasă, de la școală, de la biserică, din societate, autoeducația nu sunt de ajuns?
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

„Fort Trump” în Polonia. Ce ar însemna pentru Flancul Estic al NATO şi pentru UE o bază americană importantă?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Joi, 20 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Vorbind despre posibilitatea înființării unei mari baze militare a Statelor Unite pe teritoriul Poloniei, președinții Trump și Duda au anulat, practic, și ultima rămășiță a înțelegerilor americano-sovietice care au făcut parte din pachetul infam de împărțire a Europei, în 1945. Căci înțelegerea Clinton-Elțin din 1997 nu era decât o prelungire cosmetizată, la peste o jumătate de secol distanță, a vechiului acord al aliaților pentru delimitarea sferelor de influență de pe continent, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

Referendumul inițiat de ”Coaliția pentru Familie” nu este despre homosexuali

de Mihai Maci Contributors.ro
Miercuri, 19 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Să fim serioşi: câteva mii de oameni (din 20 de milioane), dintre care – probabil – majoritatea preferă discreţia, nici nu sunt problema cea mai mare, nici nu macină temeliile lumii noastre. Cu sau fără celebra modificare din Constituţie, hoţia şi minciuna – ca să vorbim doar de păcatele creştine – vor submina la fel de eficient “securitatea naţională” ca până acum. Dar, e foarte adevărat, după validarea referendumului, ceva se va schimba în lumea noastră: vom vedea ce poate o falsă unanimitate care se bazează pe consensualismul (în parte real, în parte indus al) definirii duşmanului comun.
Catalin Cioaba
Foto: Arhiva personala

Gânduri despre diaspora

de Catalin Cioaba Contributors.ro
Miercuri, 19 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Ura față de românii de peste hotare a fost instrumentalizată încă de la începutul anului 1990, când celor ce reveneau în țară după decenii de comunism li s-a spus în față: „Voi n-ați mâncat salam cu soia!“. Era cel puțin absurd acest reproș, ca și cum, dacă au fost pribegi prin țări mai civilizate, n-ar avea dreptul să participe, în noul moment istoric, la reclădirea țării.
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Pe șleau, despre referendum. Partea a III-a: Un Parlament ce simpatizează gay-ii

de Contributors.ro
Miercuri, 19 Sept 2018 Actualitate | Opinii
La referendum urmează să precizăm căsătoria. Așadar, în loc de „căsătoria (…) între soți” vom scrie acolo „căsătoria (…) între un bărbat și o femeie”. Ne închipuim că în felul acesta Parlamentul nu va putea nicicând să schimbe Codul civil – unde deja scrie că asta înseamnă soți – să acorde dreptul persoanelor de același sex de a se căsători. Dar…putem, oare, să credem că există o altă posibilitate pentru Parlament de a permite căsătoria gay-ilor?!
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Pe șleau, despre referendum. Partea a II-a: Referendum pentru o „precizare”

de Cristi Danilet Contributors.ro
Marţi, 18 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Referendumul din 7 octombrie își propune nu să salveze omenirea, nu să întărească familia, nu să dispară homosexualii, nu să împiedice adopția copiilor de ei. Ar trebui mult mai multe acte normative de modificat pentru toate astea. Nu. Referendumul își propune să definească un cuvânt: „soți”. Așadar, nu e vorba despre drepturile omului, nici de familie sau de procreare, nu e vorba de Big Bang, nici măcar de creștinism sau de iubirea dintre indivizi. Toată dezbaterea de pe bloguri, din biserici, din Parlament, de pe Facebook, din conferințe și de la televizor a fost despre orice altceva decât e vorba la acest referendum.
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Pe șleau, despre referendum. Partea I: De ce judecătoarele nu stau la cratiță?

de Cristi Danilet Contributors.ro
Luni, 17 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Iau în mână Constituția României. Deschid la articolul 1. Aici se vorbește de „Stat”. Ce o fi Statul?, mă întreb. Eu sunt doar român, astfel că atunci când merg într-o altă țară, știu că ea reprezintă un stat străin și are o denumire. Când ni se măresc taxele și impozitele, suntem supărați pe stat. Deci, dacă statul o fi doar teritoriul dintre granițe, atunci cum să fii supărat pe el? Ori poate statul înseamnă organele de la București care iau decizii?
Katja Leikert
Foto: cducsu.de

INTERVIU Katja Leikert: Acei membri de frunte ai PSD care vorbesc despre Forumul German drept organizaţie continuatoare a nazismului ar trebui să-și dea demisia sau să fie demiși

de L.P. Contributors.ro
Duminică, 16 Sept 2018 Actualitate | Opinii
Faptul ca presedintelui Romaniei, etnic german, importanti politicieni din PSD ii deseneaza mustati a la Hitler si e facut nazist afectează reputaţia României. Unii investitori germani s-ar putea chiar să se întrebe: să investesc acum în România, dacă eu sau angajaţii mei vor fi jigniţi în acest mod, spune Katja Leikert, viceliderul grupului parlamentar CDU/CSU in Bundestag, coaliție care o susține pe Angela Merkel.
Katja Leikert este astazi poate cel mai avizat parlamentar, din coaliția CDU/CSU, pe probleme europene. Ea va vizita Romania in perioada 18-19 septembrie și se va intalni cu conducerea PNL si cu oficiali români.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version