OPINII
Vasile Ghetau
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Sanatatea romanilor

de Vasile Ghetau Contributors.ro
De saptamani bune de zile problemele sanatatii publice se afla in centrul atentiei presei, oamenilor politici, opiniei publice. Omul obisnuit apreciaza starea de sanatate a populatiei prin ceea ce vede in jurul sau, pe strada, in policlinici si spitale, daca ajunge acolo, in farmacii, prin frecventa alarmelor ambulantelor si, in buna masura, prin relatarile mai mult sau mai putin zgomotoase ale presei. Daca este bolnav, este mai bine informat, poate compara si extrapola. Cititorul va gasi in acest articol o perspectiva asupra sanatatii romanilor evidentiata de cativa indicatori demografici de mare relevanta.
Theodor Stolojan
Foto: Hotnews

Ipocrizia elitelor politice, a sistemului financiar global şi a celui fiscal internaţional trebuie oprită

de Theodor Stolojan Contributors.ro
Dezvaluirea publica  (LuxLeaks) a practicii prin care autoritatea fiscala din Luxemburg a incheiat mai mult de 500 de aranjamente fiscale cu peste 300 de companii multinationale, in perioada 2002-2010, pentru obtinerea de reduceri mari ale impozitelor a declansat un scandal european, cu reactii si in SUA. Aceste companii multinationale si-au stabilit  subsidiare in Luxemburg, cu activitati economice minime, dar unde transferau cea mai mare parte a profiturilor realizate in alte tari europene,  in care desfaceau produsele sau prestau serviciile, prin folosirea de structuri financiare complexe.
Adrian Vasilescu
Foto: AGERPRES

Adrian Vasilescu, BNR: Daca bancile vor sa ramana puternice...sa faca bine si sa-si suplimenteze capitalul

de Adrian Vasilescu BNR
Miercuri, 25 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Deseori,  Banca Nationala a supus bancile comerciale la teste de stres. Pentru a le diagnostica  rezistenta la socuri. Asa cum fabricantii de automobile fac probele de rezistenta pe terenuri dintre cele mai accidentate, si bancile - care in mod obisnuit nu  lucreaza sub presiunea unor socuri puternice - sunt supuse unor simulari de rezistenta la stres. In scopul probarii  comportamentului lor in imprejurari iesite din comun. Si  al pregatirii lor pentru reactii adecvate la astfel de imprejurari, daca acestea ar deveni realitate. Ei bine, astazi, cele 36 de banci din sistemul  bancar au de infruntat o astfel de realitate. Nu un test simulat!  
Frans Timmermans
Foto: Comisia Europeana
​​Op-ed

Schimbarea modului in care functioneaza Bruxelles-ul

de Frans Timmermans HotNews.ro
Miercuri, 25 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Cetatenii din intreaga Europa asteapta ca UE sa se schimbe. Ei isi doresc ca UE sa se concentreze pe domeniile in care poate schimba ceva cu adevarat si nu vor reglementari care sa creeze o birocratie inutila - in special pentru micile intreprinderi - sau care sa le afecteze viata de zi cu zi din motive pe care nimeni nu reuseste sa le explice. Au dreptate. Acesta e motivul pentru care in urma cu un an am lansat, alaturi de colegii mei din Comisia Europeana, o noua Agenda pentru o mai buna legiferare, fapt ce a marcat inceputul unei ample reforme a modului de lucru al UE.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Cum s-au descurcat Firea, Predoiu si Nicusor Dan in cele trei dezbateri televizate

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Miercuri, 25 Mai 2016 Actualitate | Opinii
In cele trei dezbateri televizate organizate de DIGI 24, Antena 3 si B1 TV, principalii candidati au performat foarte diferit de la o emisiune la alta, dar si-au definit destul de bine profilul. Care sunt, asadar, punctele forte si slabiciunile lor, unde au ratat si de ce se teme fiecare? Jocul nu s-a inchis, chiar daca primul clasat in sondaje alearga in cursa electorala la o distanta confortabila de urmatorul, iar sansele unei coalizari pe dreapta impotriva candidatului stangii par in acest moment reduse. Interesant de urmarit in aceste dezbateri sunt, pe langa abordarea problemelor Capitalei, strategiile si coalizarile ad-hoc, tacticile politice aruncate in lupta si, de ce nu, psihologia fiecarui candidat.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Criza de legitimitate si nevoia unui discurs refondator al Uniunii Europene

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 25 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Continentul european, atat de greu incercat in secolul XX de experimente nationaliste si autoritariste, nu poate renunta nici la Uniunea Europeana, nici la democratie si statele nationale suverane, fara sa plateasca un pret dureros. Dar clivajul intre cele doua paradigme se adanceste amenintator, chiar daca liderii momentului se straduiesc sa ne linisteasca si sa ne convinga ca lucrurile functioneaza in continuare. In absenta unui discurs refondator, este limpede ca Proiectul European si statele nationale (chiar democratice fiind) nu se mai suporta reciproc. Imposibila alegere se apropie de punctul culminant.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Teoria conspiratiei in cazul mortii lui Dan Condrea. Conspiratorii interesati

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Luni, 23 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Cuplul caraghios Ponta - Ghita a dat aseara o noua proba de imaturitate si rea-credinta in cazul mortii lui Dan Condrea. Daca in cazul publicului larg e absolut normal sa asteptam aderenta la teoriile conspiratiei (asa e peste tot in lume), in cazul liderilor de opinie si al politicienilor e normal sa asteptam retinere si judecarea cazului pe baza faptelor. Alaturi de Ponta si Ghita - ambii cu pata pusa pe servicii si procurori din cauza propriilor dosare penale - alti lideri de opinie alimenteaza pista asasinatului comandat de servicii (adica de SRI). Probe nu avem deocamdata.
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

"Accidentul" Condrea si conspiratia flagranta

de Miron Damian Contributors.ro
Luni, 23 Mai 2016 Actualitate | Opinii
E ca un gag, daca situatia n-ar fi atat de trista si, in acelasi timp, exasperanta. Explicatia sta poate intr-un fel de confort psihologic: sa crezi ca stricaciunea particulara care a afectat un sistem sta intr-un singur om. Gen Condrea. Ca se poate scapa, la fel de usor, de ea. Ca sistemul se poate curata la fel de usor cum se darama un castel din carti de joc: inlaturi una din carti si buf! pica toata reteaua, se duc toti incolonati care la puscarie, care la manastire. Apoi totul revine la normal si canta pasarele.
Adela Toplean
Foto: Arhiva personala

Suedia fluiera

de Adela Toplean Contributors.ro
Duminică, 22 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Pe-aici vine iarna cel putin o data pe an, intinderi albe calcate gingas de masini ca de niste pisici suple, elegante, oamenilor si copiilor nu le pasa de iarna, stau inchisi in case si-n masini confortabile, oamenii de prin partile locului stiu ce stiu, sanius, schiat, patinat, oameni de zapada ¬ toate, niste prostii, iarna e o povara, iarna nu-ti da voie sa te bucuri de ea, frigul te face neom, doar caldura te face om la loc. Tot ce conteaza pe timp de iarna este adapostul.
Mihai Badici
Foto: Arhiva personala

Tarii, cat mai multi IT-sti!

de Mihai Badici Contributors.ro
Duminică, 22 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Se pare ca acesta este noul slogan, carbunele nemaifiind util iar minerii pe cale de disparitie. Ambroise Bierce, unul din autorii mei preferati, da un exemplu in definitia cuvantului "logica" ( in Dictionarul Diavolului) , pe care o sa il rezum asa: daca un om sapa o groapa pentru un stalp in saizeci de secunde, atunci saizeci de oameni vor sapa o groapa pentru stalp intr-o secunda. Deci, bineinteles ca daca ponderea IT-ului in PIB este acum de 10 procente , nu avem decat sa angajam de douazeci de ori mai multi oameni si ponderea va deveni de 200 %.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Cum arata batalia pentru locale fata de alti ani. Cateva diferente notabile si ce surprize se anunta

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 20 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Mai multi comentatori si politicieni se plang ca nu mai avem parte de spectacolul de altadata, ca asistam la o campanie lesinata, lipsita de nerv si savoare. Cei mai multi dau vina pe noua lege electorala, mai drastica cu afisajul si cheltuielile de campanie, insa la o analiza mai atenta identificam mai multe explicatii. Nu doar legea, ci si disparatia banilor negri, a chermezelor si mitei electorale, absenta liderilor locomotiva si apatia publicului in raport cu marile partide au diluat atmosfera electorala.  Se profileaza apoi, pe langa diferente, cateva mari surprize politice in raport cu alti ani. Care sunt acestea?
Gabriel Liiceanu
Foto: Arhiva personala

Exista catedrale ale "mantuirii neamului"?

de Gabriel Liiceanu Contributors.ro
Vineri, 20 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Dacă în ultima vreme se revine mereu asupra acestui subiect, al Catedralei "Mântuirii Neamului", înseamnă că tema ascunde în ea ceva grav, ceva așezat dincolo de patimi, de opțiuni de existență sau de judecăți aleatorii. Ceva care ține mai degrabă de adecvarea sau inadecvarea credinței creștine la propriul ei obiect. Eventual, de o gravă inadvertență. Vreau să spun că sintagma aceasta, „mântuirea neamului”, atinge însăși rădăcina învățăturii creștine, făcând să se ofilească planta adevăratei credințe.
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu

Generatia copiilor cuminti si duri

de Vlad Mixich HotNews.ro
Vineri, 20 Mai 2016 Actualitate | Opinii
De azi, pentru prima-prima oara, ministrul roman al Sanatatii va fi un reprezentant direct al pacientilor. Unii il tot scormonesc de cateva zile in speranta ca-i gasesc un rahat ascuns in dulap: vreo învarteala cu spitale, vreun doctorat furat, vreo afacere cu armament, ceva... Doar ca omul n-are. N-are nu pentru ca ar fi vreun sfant sau vreun mare erou.
Dorin Dobrincu
Foto: Arhiva personala

La vremuri noi, tot ei. Resurgența protocronismului

de Dorin Dobrincu Contributors.ro
Vineri, 20 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Regimul Nicolae Ceausescu a avut o obsesie pentru istorie, pentru un trecut cat mai vechi si glorios, in fapt o incercare de compensare a complexelor de inferioritate pe care liderul partidului-stat si cei din jurul sau le aveau in raport cu lumea, indeosebi cu Europa. S-au depus eforturi pentru a "demonstra" vechimea si importanta pe plan mondial a romanilor, din punct de vedere politic si cultural, inclusiv anterioritatea unor descoperiri, inventii care ar fi influentat gandirea, stiinta si tehnica universale
Alexandru Purcarus
Foto: Hotnews

Cand va avea Romania o Strategie Militara?

de Alexandru Purcarus Contributors.ro
Joi, 19 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Pana in prezent, institutiile si autoritatile responsabile fie au invocat diferite pretexte, fie au ignorat, pur si simplu, Legea 473/2004 referitoare la planificarea apararii. Adica au incalcat-o! Publicarea, in Monitorul Oficial nr. 310 din 22 aprilie 2016, a Cartei Albe a Apararii (eveniment, din pacate, total neglijat de catre presa) obliga insa Ministerul Apararii sa definitiveze Strategia Militara in urmatoarele trei luni.
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​Op-ed

Incotro se indreapta politicile monetare in economiile dezvoltate?

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Miercuri, 18 Mai 2016 Actualitate | Opinii

Sunt deja aproape 8 ani de cand economiile dezvoltate cauta solutii pentru a produce inflatia care le-ar ajuta sa iasa din capcana lichiditatii. Intre timp, in foste economii socialiste (Romania, Cehia, Polonia, Ungaria), acum membre ale Uniunii Europene, inflatia a continuat sa scada. Nu este exclus ca si in aceste economii, inflatia si ratele dobanzii sa continue sa scada spre niveluri nedorite, daca economiile dezvoltate nu vor reusi sa iasa relativ curand din capcana lichiditatii. Faptul ca Japonia nu a reusit in doua decenii nu e incurajator.

Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Ponta s-a propus singur sef la Camera Deputatilor? Asta spune Dragnea?

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Miercuri, 18 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Din explicatiile lungi si scuzele fata de partid exprimate marti seara la B1 TV de Liviu Dragnea din cauza lui Valeriu Zgonea, o declaratie a trecut mai putin observata. Dragnea a spus ca revenirea lui Ponta in prim planul politicii se datoreaza exclusiv deciziilor fostului premier. Or, asta intra putin in contradictie cu stirile "pe surse" care anuntau ca partidul vrea sa-l sustina pe Victor Ponta la conducerea Camerei Deputatilor in locul lui Valeriu Zgonea. Din ce spune Dragnea azi se intelege ca partidul nu i-a propus niciodata nimic si mai rezulta destul de clar ca  Ponta s-a cerut singur in aceasta functie.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Scutul antiracheta, Rusia si ordinea europeana. O tensiune insolubila?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 18 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Puncte cheie:
  • Antiliberalismul organic al Rusiei si propensiunea spre autoritarism (amplificate de dimensiunile teritoriale imense, de dispretul conducatorilor din toate regimurile rusesti pentru libertatile si drepturile individuale, de coruptia structurala si de specificul ortodoxiei rasaritene) au tinut imperiul slav la periferia spatiului occidental, nu numai geopolitic, dar si (sau in primul rand) pe dimensiunea culturii politice si a formulei de organizare statala;
Marian Popescu
Foto: Arhiva personala

Scutul anti-Educatie

de Marian Popescu Contributors.ro
Marţi, 17 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Fenomenul cel mai primejdios care se propaga tenace in aceste saptamani, este configurarea scutului anti-Educatie in Romania. Cum am ajuns aici? De ce reactiile unor oameni ai Scolii, voci credibile, cu competente dovedite, nu sunt inca suficiente pentru a stopa ceea ce pare o operatiune de succes: scutul anti-Educatie. Contradictorie, confuza, uneori, evolutia tarii noastre in aceste luni. DNA, Sanatatea, Educatia tin prim-planul.
Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Simplificarea formularului 088. Nu mai sunt 20 de intrebari, sunt 17

de Cornel Grama Consultant fiscal
Marţi, 17 Mai 2016 Actualitate | Opinii
Anuntata cu surle si trambite simplificarea Declaratiei 088 numita "Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA" s-a concretizat in noul proiect de ordin ANAF publicat pe site in data de 11.05.2016. Desi pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro propunerea de eliminare sau simplificare reala a acestui formular a avut cele mai multe aprecieri si comentarii favorabile aceasta "simplificare" in fapt s-a redus la faptul ca nu mai sunt 20 de intrebari ci 17.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri