OPINII
Cristian Felea
Foto: Contributors.ro

Coaliția de guvernare în marș impetuos pentru aservirea instituțiilor statului; ținta vizată: Curtea de Conturi

de Cristian Felea Contributors.ro
În noiembrie 2017 o inițiativă legislativă privind ”modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi”, semnată de douăzeci și cinci de parlamentari ai PNL și cinci ai PSD, a fost depusă la Parlament și înregistrată sub numărul Pl-x 442/13.11.2017. Proiectul a trecut de Camera Deputaților în ultima decadă a lunii aprilie, moment în care opinia publică a putut să constate că proiectul legii inițiate de liberali a fost pentru parlamentarii coaliției PSD – ALDE o nesperată oportunitate, pe care au decis să o exploateze la maxim, în interesul propriei clientele politice.
Claudiu Vrinceanu
Foto: Arhiva personala

Salvați pensiile private: de ce este periculos să “amputezi” un sistem care investește în economia românească

de Claudiu Vrînceanu Contributors.ro
Prin suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, în perioada 1 iulie-31 decembrie, Guvernul sustrage de la contribuabili aproximativ 3,5 miliarde de lei, dacă ne raportăm la contribuțiile din ultimul an ale celor peste 7 milioane de români care au contribuit până în prezent. În 2017, fondurile de pensii private au primit contribuții de 7,14 miliarde de lei (1,5 mld. euro) de la participanți, în urcare cu 21,4% fată de anul precedent.
Ionel Funeriu
Foto: Arhiva personala

Dacă vă place Eminescu, respectați-l…

de Ionel Funeriu Contributors.ro
Duminică, 20 Mai 2018 Actualitate | Opinii
În urmă cu vreo 25 de ani, revista „Dilema” a publicat câteva articole care au șocat opinia publică din România, întrucât conțineau accente critice nu atât la adresa poeziilor eminesciene, cât mai mult reacții la sanctificarea propagandistică a lui Eminescu. E adevărat, găsim în articolele de acolo destule insolențe cu care nu sunt de acord, dar sunt formulate și opinii pe care istoria literară n-ar trebui să le ocolească. Agreez, în orice împrejurări, atitudinea critică, mai puțin însă fronda gratuită și tonul irespectuos
Alexandru Cristian Surcel
Foto: Hotnews

Privire comparativă asupra iniţiativei cetăţeneşti în practica românească şi europeană

de Alexandru Cristian Surcel Contributors.ro
Duminică, 20 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Iniţiativa civică există în dreptul public român de la 8 decembrie 1991, când a fost adoptată Constituţia în baza căreia, cu amendamentele primite în 2003, funcţionăm şi acum. De-abia însă cu adoptarea Legii nr. 189/1999 privind exercitarea iniţiativei civice de către cetăţeni s-a pus la punct şi o reglementare a felului în care această iniţiativă se poate exercita. La nivelul Uniunii Europene, iniţiativa civică a fost introdusă prin Tratatul de la Lisabona din 2007, intrat în vigoare în 2009 şi a devenit exercitabilă după adoptarea Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16.02.2011 privind iniţiativa cetăţenească.
Alexandru Damian
Foto: Arhiva personala

Alegeri locale la Chișinău. Totul pentru liniștea partidelor aflate la putere

de Alexandru Damian Contributors.ro
Vineri, 18 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Primul tur al alegerilor locale din Chișinău se anunță o cursă în trei. Monopolul puterii din Moldova ar putea fi zdruncinat de candidatul coaliției pro PAS-PPDA-PLDM, însă o slabă mobilizare a electoratului și fărâmițarea voturilor pe acest culoar ar putea duce în turul doi candidații puterii: Silvia Radu, candidat ”independent” pe model Sorin Oprescu, susținută de facto de PDM, respectiv Ion Ceban, candidat PSRM. Va fi un semnal crucial pentru alegerile parlamentare din toamnă, unde, bazându-se pe noul sistem electoral mixt, cele două partide mari, PDM și PSRM, încearcă să-și conserve puterea.
Cristian Ghinea
Foto: Contributors.ro

Cum nu dispar hârtiile din viața noastră. Două cazuri de săptămâna asta

de Cristian Ghinea Contributors.ro
Joi, 17 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Intr-un articol publicat pe Contributors.ro, Cristian Ghinea arata, exemplificand cu doua cazuri, cat de dificil este să trecă prin Parlament prevederi menite să sa reduca birocratia. In primul exemplu este vorba de o prevedere legala prin care autoritățile statului să nu mai poata solicita celor care doresc autorizație de construcție alte documente decât cele specificate în lege - pentru că funcționarii statului cer oamenilor, de foarte multe ori, mai multe documente decât îi obligă legea: copii după documente, avize, aprobări sau dosare cu șină etc. In al doilea caz e vorba de obligativitatea pe care ar fi avut-o firmele mici sa faca ”audituri de securitate” desi prevederile europene exclud explict firmele mici si mijocii de la acest audit.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Regizorii Lucian Pintilie şi Liviu Ciulei, pedepsiţi de Nicolae Ceauşescu pentru piesa de teatru „Revizorul” (29 septembrie 1972)

de Petre Opris Contributors.ro
Joi, 17 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Epurările antisemite aplicate de autorităţile comuniste poloneze după câteva zile de la încheierea Războiului de Şase Zile din Orientul Mijlociu (5-11 iunie 1967) au generat tensiuni majore la Varşovia, iar excesele săvârşite de grupul condus de ministrul de Interne, generalul Mieczysław Moczar, au provocat efecte negative grave pe termen lung. Protestele s-au înmulţit atât în rândul societăţii civile, cât şi în armată, fiind criticată subordonarea totală şi lipsa de demnitate a liderilor politici şi militari de la Varşovia faţă de omologii lor de la Moscova.
Alexandru Cristian Surcel
Foto: Hotnews

Noul Acord pentru Consumatori – mâna întinsă de Comisia Europeană pieţei serviciilor digitale, est-europenilor şi consumatorilor europeni în general

de Contributors.ro
Joi, 17 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Comisia Europeană a luat iniţiativa cu privire la adoptarea unui Nou Acord pentru Consumatori (New Deal for Consumers, pe scurt NDC), cu scopul de a consolida drepturile consumatorilor din spaţiul Uniunii Europene şi de a crea mecanisme pentru a impune respectarea drepturilor astfel consolidate. Anunţul public a fost făcut printr-un comunicat emis la Bruxelles la 11 aprilie a.c.
Relu Cocos
Foto: Arhiva personala

Marile sindicatele din sănătate au negociat doar pentru liniștea guvernului

de Relu Cocos Contributors.ro
Joi, 17 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Când poziția dominantă de la masa de negociere a fost pierdută în discuțiile cu Ministerul Muncii și Justiție Sociale, marile sindicatele din sănătate s-au întors cu fața spre membrii lor. Cel mai mare sindicat din sănătate, Sanitas, mânat de o dragoste regăsită față de simpli cotizanți, mulți dintre ei neglijați cu desăvârșire în negocierile de anul trecut cu guvernanții, a pus în mișcare un întreg mecanism psihologic de satisfacere a maselor prin organizarea unui miting de amploare în Piața Victoriei.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Fractura Occidentului. De ce se despart America și Europa? Va reveni Rusia în Estul Europei?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 16 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Nu este scopul acestui articol să arate cine sunt vinovații, cine au greșit primii, americanii sau europenii. Contează prea puțin sau deloc. Acum, după integrarea noastră chinuită în NATO și UE, plină de suspiciuni, de neîncredere şi de clauze, constatăm cu tristețe că, vorba lui Murphy, când să-ți vină rândul, se schimbă regulile! Când să ne bucurăm și noi de Europa integrată și de garanțiile de securitate ale NATO, din care în sfârşit facem parte, așa cum au profitat două generații de vest-europeni după 1945, se schimbă în rău profilul Occidentului iar lumea de astăzi, la care am aspirat să aderăm după 1989, nu mai arată deloc ca Vestul liberal, strălucitor şi generos din anii 70-80.
Cosima Rughinis
Foto: Arhiva personala

Homeopatia: și cu slănina-n pod, și cu varza unsă

de Cosima Rughinis Contributors.ro
Miercuri, 16 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Dacă vrem să numim remediile homeopate „medicamente”, atunci să le testăm clinic, exact ca pe medicamentele obișnuite. Altminteri, să le numim suplimente alimentare. Sau ritualuri alimentare.
 Până în prezent, remediile homeopate au beneficiat de o confuzie uimitoare. Ele sunt numite „medicamente”, stau pe aceleași rafturi în farmacii, dar urmează o „procedură specială de autorizare simplificată” care este la fel cu cea a medicamentelor obișnuite… „cu excepția dovedirii eficacității terapeutice” (L95/2006, art. 715).
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Suspendarea comentatorului sportiv Cristian Topescu de la Televiziunea Romana (iunie 1983)

de Petre Opris Contributors.ro
Miercuri, 16 Mai 2018 Actualitate | Opinii
În preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal „Italia 1990”, echipa naţională a României a susţinut la Copenhaga un meci cu reprezentativa Danemarcei (11 octombrie 1989). Desfăşurată în prezenţa a 45.000 de spectatori, partida s-a încheiat cu o înfrângere categorică a formaţiei antrenate de Emeric Ienei. Nemulţumit de rezultatul meciului şi de evoluţia echipei naţionale în partida respectivă, Nicolae Ceauşescu a început şedinţa Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. din 12 octombrie 1989 cu ameninţări la adresa cluburilor de fotbal care aveau jucători la echipa naţională.
Armand Gosu
Foto: Hotnews

Scoțând SUA din acordul nuclear iranian, Trump l-a făcut pe Putin broker politic mondial

de Armand Gosu Contributors.ro
Marţi, 15 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Anunțul retragerii SUA din acordul nuclear iranian n-a stârnit mari emoții în Rusia. Pe de o parte, Moscova era ferm convinsă că președintele Trump va face acest pas. Stau mărturie analizele publicate încă de la începutul anului. Merită amintit un lucru adesea trecut cu vederea, din cauza cunoașterii tot mai superficiale a Rusiei. Vladimir Putin a investit nu doar în noua generație de arme, ci și în noua generație de analiști. Moscova are un corp de experți în politică americană care îl descifrează cel mai adesea corect pe Trump. Și mai are specialiști pe Orient, e drept fără articole ISI, dar care au bătut cu piciorul regiunea și cunosc toate dialectele care se vorbesc în zonă.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Sindromul Chicken Little

de Constantin Crânganu Contributors.ro
Marţi, 15 Mai 2018 Actualitate | Opinii
În folclorul american există un basm foarte popular printre copii: Chicken Little. Este vorba despre o găinușă – Chicken Little sau Henny Penny – căreia, trecând pe sub un stejar, i-a căzut o ghindă-n cap. Îngrozită și panicată, găinușa (figura dedesubt) a început să cotcodăcească din răsputeri: The sky is falling! The sky is falling!! (Ne cade cerul în cap! Ne cade cerul în cap!). Foarte alarmată, Chicken Little s-a repezit să anunțe groaznica veste regelui local. Pe drum, și-a găsit suratele înaripate cărora le-a transmis, cu frica-n suflet, că cerul va cădea peste ele și că va veni sfârșitul lumii. Dar, la o cotitură, s-au întâlnit cu vulpoiul Foxy Loxy, care le-a liniștit imediat: Intrați, dragele mele, în vizuina mea și veți fi salvate.
Silviu Cerna
Foto: Arhiva personala

Banca Naţională şi cursul de schimb al leului

de Silviu Cerna Contributors.ro
Marţi, 15 Mai 2018 Actualitate | Opinii
BNR s-a înscris în ultima decadă în consensul internaţional cu privire la faptul că politica monetară a unei ţări trebuie să urmărească în primul rând stabilitatea preţurilor, fără să-şi propună să controleze cursul de schimb. După amintitele încercări nereuşite din anii ’90 de a menţine cursul fix al leului, cel puţin conducerea şi specialiştii BNR au înţeles că este pur şi simplu imposibil să fixezi în acelaşi timp cursul de schimb şi condiţiile monetare naţionale (i.e. rata dobânzii pe termen scurt).
Claudia Postelnicescu
Foto: Arhiva personala

Ierusalim, calul troian al politicii externe

de Claudia Postelnicescu Contributors.ro
Marţi, 15 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Ierusalim pare să fie calul troian recent adus în interiorul Uniunii Europene de către români, unguri și cehi. Poziționarea separată, împotriva celei făcute de liderul politicii externe a UE, Federica Mogherini, a adus în interiorul Europei un nou cal troian: relația cu Israelul. De ani de zile, mass media europeană și elita politicii europene s-au solidarizat cu cauza palestiniană și au dat curs lobby-ului palestianian pentru recunoașterea Palestinei ca stat și recunoașterea dreptului palestinienilor refugiați de a se reîntoarce în teritoriile lor, principiu recunoscut și în urma negocierii Acordului de la Oslo din 1993
Bogdan Dumitrescu
Foto: Hotnews

ANALIZA: Clauza pensiilor din regulamentele UE face nenecesară orice fel de modificare a coordonatelor Pilonului II

de Bogdan Dumitrescu Contributors.ro
Marţi, 15 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Ideea modificării coordonatelor Pilonului II, dincolo de reducerea contribuției operată deja la începutul anului 2018, este din ce în ce mai vehiculată în spațiul public în ultima perioadă. Principala motivație a Guvernului pare să fie legată de reducerea deficitului bugetar în condițiile în care cele mai recente prognoze ale Comisiei Europene indică o valoare a acestui indicator pentru anul în curs de 3,4% din PIB, peste pragul de 3% prevăzut de brațul corectiv al Pactului de Stabilitate și Creștere.
Daniel Daianu
Foto: Hotnews

“Democratie liberala” vs. “democratie iliberala”. De ce cresc inclinatiile autoritariste? Cateva reflectii

de Daniel Daianu Contributors.ro
Luni, 14 Mai 2018 Actualitate | Opinii
Cand am auzit prima data termenul de “democratie iliberala” am tresarit avand sentimentul ca am de-a face cu o contradictie intre termenii alaturati, cu un oximoron. Drept este ca se utilizeaza si sintagma “democratie liberala” (pe care am datora-o lui Fareed Zakaria) ca referinta. Dar si fata de aceasta formulare am avut indoieli privind semnificatia (suna a pleonasm).
Salonul International de Inventii de la Geneva
Foto: Facebook/ ©Salon des Inventions/Pierre Albouy

Salonul de Inventică de la Geneva, ‘jde premii și țâșpe sute de medalii

de Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu Contributors.ro
Joi, 10 Mai 2018 Actualitate | Opinii
E foarte trist că Ministerul Cercetării și Inovării se laudă cu Premiile de la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. De ce? Păi treaba e în felul următor. Aproape toți care se duc acolo primesc o medalie de aur, argint sau bronz. Vorba aceea: să ajungă la toți! In broșura de prezentare scrie așa: “gold, silver and bronze medals will be awarded to the inventions displaying the qualities required by the International Jury”. Nu scrie că e o medalie per categorie, sau că numărul medaliilor este limitat. Scrie că „medalii vor fi acordate invențiilor care au calitățile cerute de juriul internațional”. Care juriu internațional? Cel compus din 85 de experți internaționali ale căror nume vă provocăm să le găsiți, pentru că par a fi secret de stat (sau de canton elvețian, cine știe).
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Dubla măsură cu care operează CNCD

de Mircea Morariu Contributors.ro
Joi, 10 Mai 2018 Actualitate | Opinii
În România, care devine din ce în ce mai pronunțat Republica Română Dragnea, e din ce în ce mai clar că avem două categorii de contribuabili. Majoritarii, care sunt din ce în ce mai vulnerabili în cazul în care îndrăznesc să pună la îndoială adevărul și binele din zicerile și faptele zise și făcute de minoritarii din PSD. Adică inșii care s-au cățărat în funcții publice și fac tot ceea ce le place ori le trece prin tărtăcuță sau le dau ordine subordonaților să le îndeplinească voia.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri