OPINII
Marc-Christian Rentia
Foto: Arhiva personala

Facem sau nu facem autostradă pe valea Prahovei? Cum putem reduce blocajele din trafic înainte de finalizarea autostrăzii? Este trenul o soluție?

de Marc-Christian Rentia Contributors.ro
România încearcă din 2004 să construiască o autostradă pe Valea Prahovei, fără succes până acum. După atâtea încercări nereușite au apărut chiar voci care susțin că nu se justificată o investiție așa de mare. Principalul lor argument: ambuteiajele se formează numai câteva zile pe an. ASCORO vine cu câteva propuneri inovatoare, chiar spectaculoase. Prima privește relocarea DN1 în albia râului Prahova în Bușteni și Poiana Țapului. Da, ați citit bine: în albia râului. Pe o lungime de ca. 5 km. Și anume ca pasaj semi-îngropat, la 3-6 metri sub cota terenului
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

A inceput negocierea noii Uniuni Europene. Unde se va plasa Romania?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 21 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Odată învestit cabinetul Merkel IV, după șase luni de negocieri și cu un vot chinuit de 51% în Bundestag, tandemul refăcut Macron-Merkel poate declanșa „refondarea” Uniunii Europene, așa cum îi place să spună noului star politic european, Emmanuel Macron; Această negociere va da conceptul Uniunii Europene a generaţiei următoare, aşa cum Uniunea în care trăim noi este rezultatul viziunii generaţiei liderilor politici europeni din 1990-1992, sintetizată în Tratatul de la Maastricht;
Ana Dragu
Foto: Arhiva personala

Școala mea de genii - factura indiferenței

de Ana Dragu Contributors.ro
Marţi, 20 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Elevii de-a opta au avut rezultate slabe la simulări. Practic, mai puţin de 50% din elevii clasei a VIII-a care au susţinut simularea examenului de Evaluare Naţională au obţinut media generală peste 5, doar 33% reuşind să ia note peste 5 la matematică. A apărut foarte repede corul bocitoarelor, din care nu lipsește, culmea, nici măcar agenția de știri rusă Sputnik preocupată ”sincer” de rezultatele elevilor români la examenele naționale.
Gabriel Badescu
Foto: Arhiva personala

Este nevoie de mai multi bani pentru educatie?

de Gabriel Badescu Contributors.ro
Marţi, 20 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Argumentul meu în cele ce urmează este că banii pentru educație nu sunt suficienți. Educația are nevoie de multe schimbări, inclusiv de mentalitate, însă acestea nu sunt posibile la nivelul de finanțare din prezent. Astfel, o mare parte dintre elevi învață în condiții improprii, iar acest lucru se reflectă în rezultatele lor. Schimbarea acestor condiții nu este posibilă fără o creștere a finanțării pentru infrastructura școlară și pentru salariile profesorilor, în special a celor la început de carieră.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Nemulţumiri ale minerilor din Valea Jiului şi zona Anina şi implicarea armatei române în economia naţională (1953-1986)

de Petre Opris Contributors.ro
Luni, 19 Mar 2018 Actualitate | Opinii
„Acolo este singurul cărbune bun pentru cocsificare. Este cam scump şi este prost, dar este mai ieftin decât la import”[1]. Aşa a prezentat Ion Gheorghe Maurer calitatea cărbunelui extras la începutul anului 1966 din bazinul carbonifer Anina. Evident, preţul acelui produs era stabilit în mod artificial la un nivel foarte scăzut de către autorităţile comuniste de la Bucureşti, comparativ cu preţul cărbunelui cocsificabil care se importa în cantităţi din ce în ce mai mari. Compensarea, în raportul calitate-preţ pe unitatea de produs, se realiza printr-un sistem de subvenţii directe şi indirecte stabilit de Comitetul de Stat al Planificării...
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

 Adevărata revoluție fiscală chiar vine! De la Bruxelles

de Adrian Luca Contributors.ro
Luni, 19 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Joi 15 martie, in jurul pranzului, s-a produs un cutremur. Previzibil, dar tot cutremur - s-a aprobat in Parlamentul European (PE) cu o larga majoritate proiectul istoric al CC(C)TB. Mai ramane asadar etapa Consiliului European si acest CC(C)TB devine prezent. Dar ce va sa zica aceste litere? Iata o intrebare legitima, in conditiile in care, de trei ani de zile, de cand Bruxelles-ul a (re)pus acest subiect vechi pe agenda publica europeana, Bucurestiul, prins cu explicarea micilor-mari "revolutii" fiscale de acasa, n-a gasit timp pentru nicio minima informare a propriei opinii publice pe marginea a ce va sa vina.
Marian Popescu
Foto: Arhiva personala

Politichia ministrului Culturii și expertiza academicienilor (II)

de Marian Popescu Contributors.ro
Duminică, 18 Mar 2018 Actualitate | Opinii
De ce e nevoie de expertiza Academiei Române pentru tutelarea, conceperea strategiei culturii naționale, a politicilor publice în materie de Cultură? De ce a fost parafată nașterea încă unei „comiții”, Senatul Culturii, care, împreună cu reprezentanții uniunilor de creatori, va realiza operațiunea? De ce ministrul Culturii are încredere, consideră neapărat necesară, în 2018, această „pălărie” academică sau/și partneriatul cu o organizație precum CNMR (Coaliția Națională pentru Modernizarea României), de pe al cărei site e imposibil de aflat cine sunt experții care lucrează la modernizarea țării (https://cnmr.ro) și cum funcționează, de fapt, această structură? Dar, despre care ministrul Culturii are o părere super.
Andrada Ilisan
Foto: Arhiva personala

Cel mai puternic om de pe planetă. O pledoarie pentru putere

de Andrada Ilisan Contributors.ro
Duminică, 18 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Nu cred că ne descurcăm fără putere pe lumea asta. Fără autoritate. Absența puterii înseamnă haos. Nu îmi place haosul. Harababura e rea pentru psihic. Să ne gîndim. Numai în relația cu un centru ordonator există stabilitate. Dacă toate valențele și unicitățile noastre ar fi deodată la cîrmă, ar fi debandadă. Prin urmare, nesfîrșitele unicități nu sădesc ordine. Înseamnă că ordine va sădi ceea ce este comun în noi. Astfel că prin putere eu înțeleg un centru ordonator. Opusul haosului și rătăcirii. Adică ordine.
Mihai Alexandru Craciun
Foto: Arhiva personala

M6, magistrala eronată

de Mihai Alexandru Craciun Contributors.ro
Duminică, 18 Mar 2018 Actualitate | Opinii
În urmă cu câteva zile Comisia Europeană a transmis Ministerului Transporturilor o scrisoare prin care a cerut atât clarificări legate de traseul ales pentru viitoarea magistrală de metrou M6 spre Aeroportul Otopeni, dar şi în privința costu­rilor proiectului, estimat la acest moment la 1.3 miliarde EUR. Scrisoarea este de fapt o critică directă a proiectului și o sugestie, pentru cine înțelege, că proiectul M6 este GREȘIT conceput și NU va primi finanțarea europeană.
Armand Gosu
Foto: Hotnews

Alegeri Rusia 2018 Alegerea lui Putin ca președinte al Rusiei a patra oară. Interviu cu Armand Gosu

de Contributors.ro
Sâmbătă, 17 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Va fi Putin ales? Fara indoială. Cu cât? 70 %​,​ rată de participare, 70​%,​ scor. Cel puțin aceasta ar fi dorința declarată a Kremlinului. Un numar mare de voturi ar arăta ca poporul e strâns unit în jurul conducătorului. Putin a luat foarte in serios aceasta campanie electorală, deși n-a participat la nici o intalnire cu ceilalți candidați, arată analistul Armand Gosu. Geopolitica a ramas tema centrala, tema prin care poate diaboliza Occidentul. A folosit campania electorală pentru a transmiste mesaje americanilor. Dar ce vrea Putin de la ei? Navalnii, singurul candidat care avea sanse, a fost scos din cursa. De ce? Pentru ca Navalnii “e puternic, e autonom, imprevizibil pentru Kremlin” Ce va urma? Isi va duce Putin acest mandat de 6 ani pina la capat? Se va detensiona situatia internationala sau va urma un Razboi rece 2.0? Nu, crede Armand Gosu. Lumea de azi este pe alte coordonate.
Razvan Pintea
Foto: Arhiva personala

Priveste altfel proiectele si poate scapi de frustrari

de Razvan Pintea Contributors.ro
Sâmbătă, 17 Mar 2018 Actualitate | Opinii
La tot pasul, proiecte și proiecte. E imposibil să nu fi auzit de ele până acum. Deși conceptul pare desprins din jargonul corporatist, mă aștept ca până și în cel mai uitat de lume sătuc să se fi auzit măcar, din gura primarului, de așa ceva. În egală măsură mă aștept ca aproape oricine să fi fost implicat cândva într-un proiect, chiar dacă nu a realizat asta până acum. Un proiect de renovare a casei, de exemplu. Sau un proiect de vacanță. Sau, de ce nu, de pierdere a kilogramelor în plus.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Defaimarea natiunii - despre un anume viitor

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Sâmbătă, 17 Mar 2018 Actualitate | Opinii
De demult, pe vremea când România era doar RSR, singurul patriotism acceptabil era patriotismul socialist: datoria oricărui cetăţean de nădejde al RSR era aceea de a apăra, neprecupeţit, onoarea statului şi a conducătorului său. Diplomaţia RSR, ( cea în care a debutat şi pe care a servit-o actualul ministru de externe al României ) era detaşamentul menit să respingă, cu vehemenţă, calomniile scornite de cercurile reacţionare. Defăimarea patriei comuniste era, în acest timp de echilibru dialectic, nu doar o rătăcire, ci şi o infracţiune.

In culisele alegerilor prezidentiale din Rusia

de Tana Foarfă și Elena Gozun Contributors.ro
Vineri, 16 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Exista speculatii referitoare la veridicitatea acestor alegeri: oare Rusia doar doreste sa pastreze aparentele unei democratii? Sunt candidatii la alegeri sustinuti de Kremlin sa participe pentru a oferi o "cursa prezidentiala"? Sunt aceste alegeri doar o punere in scena a unei piese al carei final il cunoastem in prealabil, insa pe care o urmarim in speranta ca vom intrezari un element de noutate?
Eugen Radulescu
Foto: Arhiva personala

Ravagiile populismului

de Eugen Radulescu Contributors.ro
Joi, 15 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Totul a pornit de la un comentariu pe care l-am făcut pe un site de socializare. În puține fraze, fără a explica detaliat, pentru că nu era locul, mi-am exprimat dezacordul față de o inițiativă parlamentară care vizează limitarea drastică a ratelor dobânzilor la creditele acordate populației. De aici, o publicație îmi face onoarea de a îmi dedica două articole ample într-o singură săptămână, sărind peste detaliul de a-mi solicita un punct de vedere, dar criticând delictul de opinie, de care mă fac vinovat.
Siegfried Muresan
Foto: Arhiva personala

De ce trebuie sa crestem bugetul Uniunii Europene

de Siegfried Muresan Contributors.ro
Joi, 15 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Vrem sa sporim securitatea cetatenilor in Europa, sa avem granite mai sigure, sa combatem mai eficient migratia ilegala si terorismul? Vrem, totodata, sa putem concura cu Statele Unite ale Americii si Asia in domeniul cercetarii si inovarii tehnologice? Ne dorim ca, in acelasi timp, sa pastram standardele ridicate in domeniul alimentatiei, dar fara a creste pretul produselor? Vrem ca Uniunea Europeana (UE) sa ofere in continuare fonduri structurale si de coeziune tarilor mai putin dezvoltate, cum este si cazul Romaniei, pentru a putea construi noi spitale si autostrazi? Nu vom putea avea toate aceste lucruri decat daca vom cadea de acord ca Uniunea Europeana are nevoie de un buget adecvat.
Cristian Felea
Foto: Contributors.ro

ANALIZA Liviu Dragnea, fost președinte al PSD

de Cristian Felea Contributors.ro
Joi, 15 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Traim vremuri anoste, in care vestile ce provoaca depresie tind sa tina neintrerupt prima pagina a publicatiilor. Cu toate acestea, nu ma pot opri sa nu fac (inca) o analiza a contextului in care avut loc simulacrul de congres al PSD, in incercarea de a deslusi mecanismele care se afla la acest moment in miscare in interiorul celui mai important partid din Romania si efectele pe care le vor avea asupra societatii atunci cand actiunile pe care le-au generat vor incepe sa se manifeste plenar.
Pentru că este singurul lider politic al PSD în care Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță mai puteau avea încredere, după ce a reușit să-l înlăture pe Victor Ponta și a preluat puterea în PSD, Liviu Dragnea a primit un larg sprijin mediatic...
Eva Chitul
Foto: Europuls

Nisipurile miscatoare din clepsidra Brexit

de Eva Chitul Contributors.ro
Miercuri, 14 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Pe 28 februarie, Comisia Europeana a publicat propunerea textului iesirii Marii Britanii din UE (draft withdrawal agreement). Schita este in esenta o transpunere legala a Raportului Comun asupra caruia s-a cazut de acord in urma primei runde de negocieri dintre UE si Marea Britanie (din 8 decembrie 2017). Aceasta detaliaza conditiile iesirii celei din urma din Uniune, precizand si elementele care inca trebuie clarificate. Documentul contine de asemenea detalii legate de perioada de tranzitie, convenite de catre Consiliul European in cadrul unor recomandari suplimentare adoptate pe 29 ianuarie 2018.
Dimitris Avramopoulos
Foto: Comisia Europeana
​Op-ed

Politica europeana in domeniul vizelor 2.0: imbinarea aspectelor legate de mobilitate si de securitate

de Dimitris Avramopoulos HotNews.ro
Miercuri, 14 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Milioane de oameni din intreaga lume doresc sa viziteze UE si multi dintre ei necesita o viza. Din 2009 incoace, numarul cererilor de vize UE a crescut cu 50  %, de la 10,2 milioane la 15,2 milioane in 2016. Aceasta tendinta arata ca mobilitatea este in crestere la nivel mondial si se datoreaza, in special, oportunitatilor de calatorie din ce in ce mai ieftine si mai la indemana tuturor.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Profeti si vrajitori: Intre eco-apocalips si tehno-optimism

de Constantin Cranganu Contributors.ro
Miercuri, 14 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Pe finalul unei reclame Volvo pentru un nou SUV se aude o afirmatie interesanta: In lume exista doua tipuri de oameni: cei care se tem de viitor si cei care il imbratiseaza. Viitorul cu care ne vom confrunta peste cateva decenii va avea sigur elemente pe care nu le putem neglija. Conform estimarilor demografice ale ONU, in 2050 omenirea va numara aproape 10 miliarde de suflete, cu peste 2 miliarde mai multe decat in prezent. Asta inseamna inca 2 miliarde de locuitori care vor avea nevoie de hrana si apa potabila, de locuinte si joburi, de electricitate si diverse aparate electronice, de automobile si calatorii etc.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Trump si Mike Pompeo. Mai mult control politic asupra diplomatiei sau mai multa pricepere inaintea marilor negocieri?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 14 Mar 2018 Actualitate | Opinii
Aducerea sefului CIA la conducerea Departamentului de Stat nu confirma neaparat triumful unei viziuni anti-sistem in politica Statelor Unite, ci mai degraba inversul situatiei, adica nevoia lui Trump de a avea in pozitii-cheie oameni care stiu ce au de facut intr-un guvern, care pot pregati marile dosare de negociere ale SUA si care pot gestiona sistemul in conditii bune, mentinand o functionare la parametri rezonabili a diplomatiei americane, din zona careia se auzeau frecvent semnale de disfunctionalitate financiara si de personal, pe langa mult mai picantele replici care tradau incongruentele de viziune intre Trump si TillersonBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă