OPINII
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Jocul dublu al britanicilor sau de ce ar trebui Uniunea Europeană să nu accepte negocierea Brexitului fără votul Parlamentului de la Londra

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Puncte cheie:
Premierul Theresa May ia in considerare varianta ca Guvernul de la Londra sa invoce art. 50 din Tratatul UE, privind declansarea negocierilor oficiale de iesire a unui stat membru din organizatie, fara acordul Parlamentului britanic;
Strategia britanicilor este de a-si lasa ultima carte (votul Parlamentului de iesire din Uniune) pentru finalul negocierilor cu europenii, pentru a avea ei ultimul cuvant si o ultima supapa de siguranta in tot acest complex proces politic, daca negocierile nu le ies bine;
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​Op-ed

O strategie pentru Romania

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Vineri, 26 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Ma numar printre aceia care au sustinut cu argumente ca libertatea redusa fata de coruptie si libertatea redusa a proprietatii sunt cauza de fond a problemelor majore economice, sociale si politice din Romania. Concluzia este aceea ca o strategie pentru Romania, care sa rezolve aceste probleme si sa permita cresterea nivelului de trai ar trebui sa aiba doar 2 prioritati: (i) clarificarea drepturilor de proprietate si (ii) reducerea coruptiei.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Ce cauta Ciolos, Dragnea, Basescu, Tariceanu, Ponta si multi altii chiar in aceste zile

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 26 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Locul in politica. Atat si nimic mai mult. Acesta este evenimentul in desfasurare al sfarsitului de vara: o armata de politicieni cautand sa plaseze cat mai bine inaintea alegerilor din decembrie. Tot ce se intampla azi este un joc al pozitionarii astfel incat, dupa batalie, fiecare sa se aleaga cu ceva. In aceasta cheie trebuie citite mai toate actiunile, declaratiile si comportamentul liderilor mari si mici. Ce-i nou in asta, veti intreba. Inainte de fiecare sir de alegeri, toata lumea da din coate. Noutatea sta in faptul ca nimeni nu poate raspunde clar la o intrebare simpla: jocul e jucat sau se mai joaca? Pe ce echipa merita sa pariezi? Ei, si aici incepe distractia.
Andrei Vieru
Foto: Arhiva personala

Dreptul de a bate la uși deschise sau marea alunecare spre totalitarism

de Andrei Vieru Contributors.ro
Marţi, 23 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Franta traieste de noua luni intr-o mereu reinnoita stare de urgenta. Aplicata insa doar unor cetateni alesi pe spranceana. Intre ianuarie si aprilie 2016, in orasul devastat Calais, in plina stare exceptionala, simpatizanti ai retelei No Borders defilau si aruncau cu pietre nestingheriti de nimeni. Simpatizantii miscarii No Borders au fost opriti de politie si deferiti justitiei doar cand au comis acte de vandalism sau i-au atacat pe politisti fizic. Pe data de 3 martie 2016, atat judecatorii de la tribunalul din Boulogne-sur-Mer cat si "inculpatii" apropiati de miscarea No Borders (sub acuzatia de distrugere prin incendiu) au fost deranjati degeaba: toata lumea s-a pomenit achitata.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Autorii crimei

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Marţi, 23 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Cine a omorat justitia si democratia? La aceasta intrebare labartata luni seara pe burtiera Antenei 3, Gadea a raspuns cu citate din Basescu. Eurobarometrul dat publicitatii saptamana trecuta i-a determinat pe toti detractorii justitiei sa exulte: increderea romanilor in justitie s-a prabusit cu 13% fata de anul trecut! De cateva zile incoace, autorii crimei se intrec in a gasi vinovati. Corul detractorilor justitiei a tipat la unison, monoton si previzibil la DNA si la SRI. Micul dezastru a fost trecut exclusiv in contul "binomului". Priviti mai bine imaginea de mai jos: cativa dintre autorii principali ai crimei calare pe cadavru intrebandu-se cu mainile inrosite cine a savarsit omorul.
Eugen Radulescu
Foto: Contributors.ro

Intre rigoare profesionala si acuzatii fantasmagorice

de Eugen Radulescu Contributors.ro
Luni, 22 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Am invatat in ultimii ani sa nu mai ma mir de nimic. Cel mai recent exemplu care arata ca nu trebuie sa ma mir de nimic este chiar mult discutata Lege de dare in plata; pusa pe tapet pentru a salva, chipurile, 800 mii de romani inrobiti de creditele la banci, vedem ca doar vreo 4000 au cerut pana acum aplicarea legii, iar intre acestia sunt doar vreo cateva sute cu probleme reale de plata; in schimb, sunt cu mult mai numerosi cei care ar putea sa-si plateasca datoriile, dar nu mai au chef.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Risca "energiile curate" sa deraieze eforturile de incetinire a incalzirii globale? Despre efectul "gatului de rata"

de Constantin Cranganu Contributors.ro
Luni, 22 Aug 2016 Actualitate | Opinii
In decembrie 2015, Conferinta ONU asupra schimbarilor climatice a adoptat, prin consensul celor 195 de delegatii statale participante, Acordul de la Paris. Conform documentului semnat, tarile semnatare se obliga sa adopte masuri vizand limitarea incalzirea globale la mai putin de 2ᅡC, comparativ cu nivelele pre-industrial. Exista, de asemenea, si un indemn pentru "intetirea eforturilor" menite sa limiteze cresterea temperaturilor globale sub 1,5ᅡC. Ultimul obiectiv va necesita ca emisiile antropogene de gaze cu efect de sera sa fie net-zero candva, intre 2030 si 2050.
Florin Stan
Foto: Arhiva personala

Romania si loviturile de stat din Turcia. Trecut si prezent (II). 1971 - un Memorandum pentru ,,apararea Republicii Turcia

de Florin Stan HotNews.ro
Duminică, 21 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Lovitura de stat din anul 1971 a survenit pe fundalul unei profunde crize politice. La 4 ianuarie 1971, Grigore Geamanu, ambasadorul Romaniei de la Ankara, a comunicat Bucurestiului ca ,"tulburarile studentesti din centrele universitare ale Turciei, provocate de conflicte ideologice intre grupurile de stanga si de dreapta, au luat o forma grava, degenerand in adevarate acte de terorism (in care sunt amestecate si elemente din afara universitatilor)". Se arata ca, in fiecare zi, au loc ciocniri violente intre membrii Dev-Genc (Tineretul revolutionar), care grupa ,"tineretul studentesc revolutionar reformist" (gruparile de stanga) si Federatia nationala a studentilor turci, cuprinzand membrii organizatiilor de dreapta.
Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Spectator angajat: Neagu Djuvara la 100 de ani

de Vladimir Tismaneanu Contributors.ro
Vineri, 19 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Suntem privilegiati sa fim contemporanii unor oameni definiti prin distinctie, noblete a spiritului si respect pentru valori precum Neagu Djuvara si Mihai Sora. Istoric, diplomat, intelectual public, Neagu Djuvara a trait vreme de decenii in exil, a protestat necontenit si cu tenacitate impotriva despotismului totalitar. A primit la Sorbona doctoratul de stat in filosofia istoriei cu o teza intitulata "Civilisations et lois historiques", sub indrumarea marelui sociolog Raymond Aron.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Parazitul dichisit

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Joi, 18 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Tariceanu, in toata splendoarea lui. Tariceanu, dezgolit de orice aura de om de stat cu care l-au imbracat televiziunile prietene si complicii din politica. Asta am vazut in ultima saptamina, in doua episoade: intrarea peste rind la permise auto si, mai ales, explicatiile de la Antena 3. Un parazit al societatii, un personaj daunator in cel mai inalt grad pentru morala publica, un ins care nu a vrut sa-si ceara scuze nici macar la cinci zile dupa sfidarea sutelor de cetateni.
Neagu Djuvara
Foto: Humanitas

La multi ani, Domnule Djuvara! Omagiu Domnului Profesor Neagu Djuvara la implinirea varstei de o suta de ani

de Victor Barsan Contributors.ro
Joi, 18 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Cele mai fascinante fiinte de pe Pamant sunt civilizatiile. La fel ca fiintele individuale ale biosferei, fiintele colective pe care le numim "civilizatii" se nasc, cresc, se maturizeaza, imbatranesc si mor. Cea mai ambitioasa si profunda cercetare a istoricului este studierea acesor fapturi majestuoase, deopotriva vazute si nevazute. Desigur ca nu este o cercetare la indemana oricui. Iar Profesorul Neagu Djuvara este unul dintre putinii alesi care au abordat, sistematic si global, subiectul cresterii si descresterii civilizatiilor.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Daniel Daianu: O criza de lichiditate putea deveni una de insolventa

de Daniel Daianu Banca Nationala a Romaniei
Joi, 18 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Se discuta din nou despre asistenta financiara primita de Romania de la UE si insititutii financiare internationale (FMI si Banca Mondiala) dupa 2008. Sunt, in principal, doua teme controversate: daca a fost nevoie de imprumut; si daca dimensiunea asistentei a fost indreptatita.
Voi incepe cu un fapt din activitatea mea de eurodeputat.
Daniel Daianu
Foto: Hotnews

O criza de lichiditate putea deveni una de insolventa

de Contributors.ro
Miercuri, 17 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Se discuta din nou despre asistenta financiara primita de Romania de la UE si institutii financiare internationale (FMI si Banca Mondiala) dupa 2008. Sunt, in principal, doua teme controversate: daca a fost nevoie de imprumut; si daca dimensiunea asistentei a fost indreptatita.
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​Op-ed

Cum a ajuns BNR sa joace rolul unui "partid la putere" in lupta politica

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Miercuri, 17 Aug 2016 Actualitate | Opinii
In acest articol arat ca atacul declanasat de anumiti politicieni asupra Bancii Nationale a Romaniei, direct sau prin prieteni din presa, a aparut ca o necesitate rezultata din echilibrul politic prost nascut in 2015, in care niciun partid nu a dorit sa-si asume guvernarea. Din acest echilibru a rezultat votarea unui guvern de tehnocrati. Necesitatea ca Banca Nationala a Romaniei sa devina o tinta a politicienilor a aparut imediat ce a devenit clar ca in Romania va functiona un guvern tehnocrat.

Numeroase persoane ranite usor pe Coasta de Azur, in urma unei busculade cauzate de teama producerii unui atentat

de Alina Neagu HotNews.ro
Luni, 15 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Autoritatile franceze au anuntat ca "numeroase persoane au fost ranite usor" in noaptea de duminica spre luni la Juan-les-Pins, pe Coasta de Azur (sud-estul Frantei) intr-o busculada cauzata de teama producerii unui atentat. Potrivit unui post de radio local, bilantul ar fi de 40 de raniti, relateaza AFP.
Marius Danila
Foto: Arhiva personala

Imprumuturile neperformante – o amenintare la adresa stabilitatii sistemului financiar bancar

de Marius Danila HotNews.ro
Vineri, 12 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Prima jumatate a anului 2016 a fost marcata de o sporire a nervozitatii privind viitorul pietelor globale, generata de o diminuare a schimburilor economice internationale, cresterea somajului, fenomenul inflationist, volatilitatea sectorului financiar si declinul pretului resurselor naturale precum si de o mentinere la nivel ridicat a riscurilor geopolitice. Ritmul extrem de lent al cresterii economiilor, in special a celor emergente, a focalizat atentia analistilor, in special prin prisma comparatiei cu perioada de expansiune de la inceputul anilor 2000, perioada ce a adus acestor piete o crestere a nivelului de intermediere financiara, ...
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
Op-ed

Împrumutul de la FMI din 2009: după război, mulți viteji se arată

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Joi, 11 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Unul dintre subiectele aduse în discuție zilele acestea este dimensiunea împrumutului luat de România de la FMI în primăvara lui 2009. Ideea pentru care împrumutul de atunci a fost readus în discuție este aceea că ar fi fost fost supradimensionat. Ni se spune pe unele blog-uri că motivul vinovat pentru care împrumutul a fost supradimensionat ar fi fost crearea de profit de către BNR, care, în final, să fie, parțial, redistribuit salariaților. Că împrumutul a fost prea mare – ni se spune – poate să-și dea seama oricine, „fără prea multe cunoștințe economice”.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ciolos: cistiguri certe pentru Liviu Dragnea, dar si un mare risc

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Joi, 11 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Liviu Dragnea ameninta tot mai des cu motiunea de cenzura impotriva guvernului Ciolos, amenintari venite la pachet cu jigniri din arsenalul Ponta - RTV. Ce ar cistiga insa Dragnea dintr-o motiune? Imagine: atit in PSD, cit si ca lider al Opozitiei fata de Iohannis/Ciolos/PNL. Plus eliminarea posibilitatii ca Guvernul sa dea citeva OUG-uri daunatoare pentru interesele penale si de afaceri ale coalitiei PSD-ALDE. Ce risca insa Dragnea? Sa ajute la nasterea unui jucator politic redutabil si sa pericliteze sansa PSD de a cistiga alegerile parlamentare.
Adrian Vasilescu
Foto: AGERPRES

Vasilescu, BNR: La Banca Nationala sunt remunerate performante-unicat

de Adrian Vasilescu Banca Nationala a Romaniei
Miercuri, 10 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Catre serviciul meu, de la Banca Nationala, merg in fiecare dimineata pe jos. Si nu exista zi in care sa nu fiu oprit pe strada de trecatori, unii framantati de necazurile lor cu bancile, altii preocupati de mersul treburilor in finante, care vor sa primeasca raspunsuri la intrebari grave despre banii lor, despre banii din banci si despre banii tarii. Ieri dimineata insa, spre surprinderea si amaraciunea mea, un trecator mi-a strigat, nu doar interogativ, ci reprobativ, cum este cand incasezi 30.000 de euro in fiecare luna.
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu

O scurta comparatie intre maestrul domnului Victor Ponta si un bunic

de Vlad Mixich HotNews.ro
Marţi, 9 Aug 2016 Actualitate | Opinii
Vreau sa fac o scurta comparatie intre maestrul domnului Victor (Adrian Nastase, pentru care Victor Ponta si-a exprimat respectul netarmurit in mai multe randuri) si bunicul meu. De ce fac asta? Pentru ca ieri domnul Ponta, recent prim-ministru al Romaniei, a scris asa: "Epurarile facute in 2015-16 in cadrul elitelor politice, economice, de media si sociale sunt comparabile ca numar si impact doar cu anii 1950-60".

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri