OPINII
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Pe intelesul tuturor: Decizia CCR privind abuzul in serviciu

de Cristi Danilet Contributors.ro
Celebra, de acum, OUG 13/2017 și-a propus modificarea textul din Codul penal care reglementa abuzul în serviciu sub pretextul că ar exista o decizie a Curții Constituționale (CCR) care impunea acest lucru. După ce s-a revenit asupra OUG 13, prin abrogarea ei la cinci zile după publicare, au apărut unele opinii conform cărora infracțiunea de abuz în serviciu nu ar mai exista în Codul penal încă de la data apariției deciziei CCR, iar acest aspect se dorea – chipurile – a fi îndreptat tocmai prin ordonanța respectivă. Voi demonta această teză halucinantă pentru un jurist, prezentând decizia CCR nr. 405/2016 care a generat atâtea discuții.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Ce e vechi și ce e nou în povestea cu "ordinea post-occidentală" a lui Lavrov… Altul e pericolul

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 21 Feb 2017 Actualitate | Opinii
De cateva zile se scrie cu emotie si cu frenezie despre noua "ordine post-occidentala", asa-zisul concept (cam mult spus) lansat de ministrul de Externe al Rusiei la Conferinta de Securitate de la Munchen; Ministrul Lavrov a sugerat, in discursul sau, ca aceasta ordine post-occidentala ar corespunde unui sistem al relatiilor internationale in care Occidentul nu si-ar mai impune unilateral vointa, nu ar mai domina institutiile si aranjamentele/deciziile internationale, practic nu ar mai avea superioritatea politica, strategica, economica si militara binecunoscuta asupra intregii lumii...
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Patru minciuni despre proteste: Soros, Rusia, multinationalele si Inaltele Porti

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Luni, 20 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Va imaginati un huligan care, prins cind arunca o petarda pe stadion, incepe sa acuze fotbalistii, arbitrul, sponsorii si restul spectatorilor? Cam asa se comporta acum coalitia PSD-ALDE. Prinsi cu mina in borcanul cu legi, Dragnea, Tariceanu & co au inceput sa arunce cu manipulari spre protestatari, Soros, multinationale si UE. Culmea? In oglinda, PSD si ALDE folosesc exact instrumentele ilegitime pe care le pun in circa celorlalti.

Securitatea europeana si demersul Rusiei pentru o lume post-occidentala

de Denis Cenusa Contributors.ro
Luni, 20 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Noile tendinte legate de securitatea regionala si internationala au fost trecute in revista in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen (17-19 Februarie 2017). Abordarea neasteptat de pozitiva a sefului diplomatiei europene Federica Mogherini a contrastat cu pozitia critica si mai degraba ostila a ministrului rus de externe Serghei Lavrov.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

PSD pregateste contraatacul la legile Justitiei. Intre timp, Frica se instaleaza in societate

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Vineri, 17 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Orice discutie despre PSD trebuie sa plece de la o premisa simpla: dosarul lui Dragnea avanseaza rapid in instanta, iar Dragnea face totul ca sa-l opreasca. Aparenta repliere a PSD pe frontul justitiei e doar o incercare de disipare a tensiunii din strada. In culise, Dragnea & co cauta febril solutii ca sa scape de condamnare. In plus, organele statului controlat la singe de PSD incep atit de cunoscutele tactici de intimidare. PSD vrea sa instaleze Frica si Coruptia, singurele metode de conducere pe care le cunoaste.
Tanase Stamule
Foto: Arhiva personala

Relatiile economice dintre Romania si Bulgaria, din 2007 pana in prezent

de Tanase Stamule Contributors.ro
Joi, 16 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Daca ar fi sa analizam relatiile economice ale statelor din vestul Europei, am observa ca printre cei mai importanti parteneri ai lor se regasesc vecinii apropiati. Astfel, volumul relatiilor comerciale dintre Italia si Franta, sau Germania si Franta depaseste cu mult alte relatii bilaterale ale tarilor in cauza. Analizand din aceasta perspectiva relatia dintre Romania si Bulgaria, observam ca principiile enumerate mai sus nu sunt 100% valabile.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Lost in translation: protestele romanesti si cum ne vede marea presa de stanga

de Sorin Ionita Contributors.ro
Joi, 16 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Am interactionat masiv in ultima luna cu presa globala de inclinatie centru-stanga: New York Times, The Guardian, Newsweek, RAI 1, Le Monde, Gazeta Wyborcza, etc. Am observat un reflex care la inceput m-a intrigat, dar apoi m-a amuzat: dupa ce detaliam toata istoria cu protestele din Romania declansate de incercarea de a adopta Ordonantele fatidice in 18 ianuarie, simteam nerabdarea jurnalistului sa treaca la adevaratul subiect, pentru care ma contactase.
Gabriel Liiceanu
Foto: Arhiva personala

Sa-i tinem sub lupa. Dialogul meu cu Ramona Ursu

de Gabriel Liiceanu Contributors.ro
Miercuri, 15 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Cred ca sunt doua lucruri de facut. Primul: sa-i tinem sub lupa, sa-i aratam asa cum sunt, in pielea goala, si nu asa cum se arata ei in chip pervers, ca dedicati binelui tarii. Cand Dragnea si-a prezentat guvernul, asemeni unui diriginte lotul de olimpici, ne-a asigurat ca toti "sunt oameni de mare incredere si competenta", cu care a lucrat el si pe care-i cunoaste bine. Nu ma indoiesc ca pentru el erau "oameni de incredere". Dar pentru noi? Ca si cum garantiile date de cineva care organizeaza furtul de voturi si isi angajeaza oameni din partid pe posturi fictive la institutii bugetare poate oferi garantii!
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Carl Sagan - De la bombardamente atomice si "iarna nucleara" la activism politic si "fake news"

de constantin Cranganu Contributors.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Fara a fi unul din laureatii Nobel, Carl Sagan reprezinta una dintre figurile emblematice ale orasului Brooklyn: astronom, cosmolog, astrofizician, astrobiolog etc. O parte semnificativa a popularitatii sale a fost stabilita in 1977, cand Voyager 1 si 2 si-au inceput calatoria catre spatiul interstelar.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Unificarea dreptei, singura sansa a opozitiei in fata PSD pe termen lung. Ce se anunta pe termen scurt

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Protestatarii din Piata Victoriei au luat pentru o vreme locul opozitiei sau, mai corect spus, au completat in mod eficient actiunile ei, dar piata nu poate deveni nici partid, cum utopic isi imagineaza unii, nici nu poate guverna, oricat de legitime ar fi cerintele ei. In situatii extreme, strada este singura forma de manifestare capabila sa opreasca un dezastru, cand toate celelalte mecanisme de control democratic se dovedesc insuficiente. Insa protestul nu trebuie fetisizat, considerat solutia universala la orice tip de criza. Protestul trebuie sa ramana ultima solutie, gestul disperat, expresia unei urgente, altfel se va banaliza rapid. Prin uzura, isi pierde forta si sensul.
Andrei Oisteanu
Foto: Arhiva personala

#Rezist: De la Piata Universitatii (1990) la Piata Victoriei (2017)

de Andrei Oisteanu Contributors.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Actualitate | Opinii
In luna mai 1990 m-au vizitat in Bucuresti mai multi prieteni olandezi. Era in plina desfasurare manifestatia maraton din Piata Universitatii (aprilie-iunie 1990). Unul dintre olandezi, un ziarist foarte "de stinga" din punct de vedere politic, mi-a spus ca a citit cite ceva despre "Golania" si nu i-a prea placut. "La noi, in Olanda - mi-a zis el - cei care striga <<Jos comunismul!>> sunt de regula neonazisti. Probabil ca protestatarii din Bucuresti sunt neolegionari". L-am contrazis. I-am zis ca manifestantii bucuresteni lupta pentru o democratie liberala, impotriva unui neocomunism conservator.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Demisia consilierului Flynn: prima fisura grava in administratia Trump. Incepe "contra-revolutia" establishmentului? Se va opri aici scandalul "acomodarii cu Rusia"?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Michael Flynn, consilierul de securitate nationala al Presedintelui Statelor Unite, a demisionat acum cateva ore. Scandalul este imens. Retragerea acestuia are in mod incontestabil legatura cu Rusia si cu atat de controversata tema a "acomodarii cu regimul lui Putin" (in particular, cu cele cinci convorbiri telefonice pe care Flynn se pare ca le-a avut in decembrie cu ambasadorul Rusiei in Statele Unite, chiar in ziua in care Presedintele Obama anunta expulzarea a 35 diplomati rusi, ca sanctiune pentru ingerinta in alegerile prezidentiale americane), apropiere pe care Donald Trump si o parte din oamenii echipei sale au dat semne, atat inainte de alegeri cat si dupa, ca ar dori sa o inceapa, fara conditionarea schimbarii atitudinii Rusiei in dosarele binecunoscute din anii trecuti;
George Scarlat
Foto: Arhiva personala

Analiza: Marea neintelegere cu Bulgaria. De ce sa trecem Dunarea

de George Scarlat Contributors.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Exista prejudecata ca Bulgaria ar fi legata de un cordon ombilical cu Rusia, iar bulgarii ar fi genetic rusofili. Or, intr-o Romanie dominata de neincrederea si teama ancestrala fata de Rusia, asa ceva reprezinta un motiv serios de retinere fata de Bulgaria. Numai ca in viata nu exista alb si negru, ci doar infinite nuante de gri. Bulgarii se simt profund nedreptatiti de acuzatiile de rusofilie, fiind convinsi ca sunt tratati cu dubla masura.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Revolutia eticii: neasteptatul ghid moral de la marginea Europei 

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Luni, 13 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Refuzam sa fim prizonierii hotilor. Refuzam sa inchidem ochii cind politicienii corupti vor sa distruga lupta anticoruptie. Asta au transmis sutele de mii de romani lumii intregi prin protestele masive din ultimele doua saptamini. Revolta romanilor a atins o coarda sensibila in tot Occidentul, asa se explica atentia lumii intregi: au dat semnalul ca intram intr-o era noua, in care ideologia face loc eticii. Romania s-a transformat din periferie geografica in posibil lider de initiativa pentru o masiva schimbare la scara Europei.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

De la primavara oamenilor la reinventarea statului: o agenda a rezistentei si a schimbarii

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Duminică, 12 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Romania de dupa revolta civica nu mai poate fi Romania de dinainte. In pofida mizeriei mediatice, in pofida eforturilor regimului Dragnea de a improviza, grotesc, contra-manifestatii, in pofida invectivelor si a intimidarilor, Romania este pe cale de a se redefini, colectiv, sub dublul semn al luciditatii si al rezistentei.
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​Op-ed

Nu asa ar trebui sa fie

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Sâmbătă, 11 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Incepand cu 2016, politica fiscala din Romania a suferit o schimbare majora: a trecut la reducerea impozitelor concomitent cu  cresterea cheltuielilor. Cu alte cuvinte, politica fiscala a fost masiv relaxata, deficitul bugetar in definitia ESA crescand de la 0,8 la suta din PIB in 2015 la o valoare preliminata de 2,8 la suta din PIB in 2016. Au existat multe analize ale relaxarii acestei politici, in special cu privire la sustenabilitatea ei. Au fost insa putine analize referitoare la eficienta politicii respective in atingerea scopului principal, si anume cresterea economica.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Luati butonul nuclear din mana Guvernului!

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 10 Feb 2017 Actualitate | Opinii
N-ar fi rau sa intrebam cu prima ocazie poporul printr-un referendum de modificare a Constitutiei daca mai doreste ca Guvernul sa legifereze in domenii sensibile precum justitia prin ordonante de urgenta. Sau chiar cetatenii pot cere singuri asta. Am evitat cu totii un dezastru la limita, pericolul inca n-a trecut si am descoperit ingroziti ce distrugeri provoaca aceasta veritabila arma nucleara daca un guvern iresponsabil sau de rea credinta apasa butonul rosu. Mi se pare prioritatea zero o dezbatere pe aceasta tema. Nu mai putem sta cu sufletul la gura, mereu la panda, intrebandu-ne in fiecare noapte daca dimineata nu cumva ne vom trezi in Monitorul Oficial cu un OUG care goleste instant puscariile sau scapa de dosare penale mii de borfasi mari si mici.
Gabriel Liiceanu
Foto: Arhiva personala

Mai avem 13 ani de rezistat

de Gabriel Liiceanu Contributors.ro
Joi, 9 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Mai intai o poveste. Stiti povestea Exodului, nu? Dupa vreo patru secole de sclavie petrecute de "fiii lui Israel" in pamant egiptean, Dumnezeu isi aduce aminte de legamantul facut cu Avraam si hotaraste sa-i scoata pe iudei din Egipt. Suntem, se pare, in vremea faraonului Ramses, prin anul 1290 inainte de Christos, iar numarul iudeilor aflati in Egipt in robie era, ne spune Biblia, de 600.000. Moise e cel pe care Iahve, Dumnezeul indragostit, il alege sa-i duca la implinire hotararea. El va conduce operatiunea "fugii din Egipt" si sub indrumarea lui are loc traversarea desertului in spre "Tara Fagaduintei" in care "curge laptele si mierea".
Dragos Filipescu
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Corporatiile multinationale din Romania – intre legenda si real life

de Dragos Filipescu Contributors.ro
Joi, 9 Feb 2017 Actualitate | Opinii
De ceva vreme, atacurile la adresa multinationalelor – obisnuite pe site-urile de dezinformare – au devenit foarte frecvente in discursul (sau delirul) politic. La lunga lista a pacatelor de care ele se fac vinovate in ochii unora, s-a mai adaugat unul – cel mai grav : au incitat la proteste anti-coruptie! Nu imi propun sa demontez elucubratii, nici sa intru in polemici inepte pe tema “Romania – colonie a Occidentului” si alte marote ale neo-nationalismului bastinas. Discutia despre multinationale provoca multe controverse in toata lumea si – in cazul Romaniei – nu imi propun decat sa apelez la argumente factuale, in masura in care cifrele si statistica ne ajuta.
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Scurt studiu despre efectele unei decizii CCR

de Cristi Danilet Contributors.ro
Miercuri, 8 Feb 2017 Actualitate | Opinii
Voi explica pe scurt ce efecte are decizia Curtii Constitutionale (CCR) de astazi, prin care a spus ca nu exista un conflict intre Guvern si Parlament atunci cand primul adopta o Ordonanta de Urgenta (OUG) de dezincriminare a unor fapte penale care, potrivit Constitutiei, ar trebui sa revina numai in competenta celui de al doilea.
SCENARIUL INTAI: se inregistreaza o plangere pentru comiterea unui viol, infractiune prevazuta in Codul penal; Guvernul decide intr-o noapte sa dezincrimineze violul,Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri