OPINII
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

Dezastrul școlii românești

de Mihai Maci Contributors.ro
O spun cu sinceritate: declaraţiile doamnei Ministru a Educaţiei din ultima vreme – mai ales cele de după aflarea rezultatelor la testările PISA – mi se par întristătoare. Decembriele ne obligă, lucrurile grăite de dânsa seamănă cu faimosele “staţi la locurili voastre”; situaţia e sub control, Ministerul (şi – mai ales – Ministrul) e pe poziţii, dacă nu vă mai putem da încă o sută de lei, mai tăiem ceva hârtii şi, în cincinalul ce vine, trecem pe “creativitate şi inovaţie”. Acestea nu sunt doar “vorbe,vorbe, vorbe”, ci vorbe cinice, menite a ne arăta – încă odată – că Ministerul e cel cu “performanţele”, iar elevii şi profesorii lor cei ce-şi vor târî mai departe neajunsurile şi problemele.
Alexandru Toma Patrascu
Foto: Arhiva personala

Un basm cu dascăli și învățăcei

de Alexandru Toma Patrascu Contributors.ro
A fost odată ca niciodată, în țara lui Roșu Împărat, o cetate mîndră cum nu mai era alta. Doar să te uiți la ea și-ți creștea inima în piept de bucurie, căci cetatea noastră nu era una de rînd, ci era vrăjită: în fața ochilor, vedeai aievea o cetate a învățăturii! Cum vestea îi mersese în lung și-n lat, boieri mari și boiernași din întreg ținutul, ba chiar și cîțiva rumâni din împrejurimi, dădeau an după an năvală să-și aducă coconii aici spre învățătură.
Turn langa Palat - simulare
Foto: Contributors.ro

Iași: „Inima orașului” în pragul infarctului

de Mihai Chiper Contributors.ro
Palatul aparține unui "moment" al progresului (1925), Palasul 1 "altui moment" (2012), urmează inevitabil un alt "salt înainte". Iar ei, promotorii proiectului, se prezintă drept niște mesageri exclusivi ai progresului. Ceea ce este o mare, dacă nu completă închipuire. Sunt conștienți că la această ideologie consumeristă, high-tech, aderă în mod natural tinerii și IT-iștii, forța care poate duce înainte orașul. (Desigur, tinerii pot fi încântați. Nu mai pleacă, câștigă bine, au un mod de viață asemănător celui din Occident. Probabil pentru ei nu este un sacrilegiu că Trei Ierarhi va deveni un fel de capelă de rugăciune la intrarea în birou sau mall, ori că osemintele lui Al. I. Cuza, Dimitrie Cantemir ori Vasile Lupu se vor odihni la umbra unui turn megaloman de sticlă).
Cristina Tunegaru
Foto: Contributors.ro

Analfabeții PISA. Șocul de care școala românească are nevoie

de Cristina Tunegaru Contributors.ro
Joi, 5 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Într-un amfiteatru King’s College London are loc cursul lui David Pepper, un cercetător de renume în domeniul educației comparative internaționale. Pentru a deschide discuția despre testările internaționale, formăm echipe și încercăm să rezolvăm un subiect PISA de matematică. Sunt în echipă cu câțiva britanici. Ne împotmolim la ultima întrebare, cea de dificultate ridicată. Grupa noastră încearcă un răspuns intuitiv, dar renunțăm destul de repede. Între timp, chiar în spatele nostru, o echipă de asiatici desenează de zor drepte punctate în plan, calculează unghiuri, nouă nici nu ne trecuse prin cap această soluție.
Claudiu Ivan
Foto: Arhiva personala

ANALIZĂ SOCIOLOGICĂ. PISA, o “enigmă” neînțeleasă și o șansă ratată…

de Claudiu Ivan HotNews.ro
Joi, 5 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Rezultatele testării PISA, în România, arată o deteriorare în 2018 față de 2015 a nivelului de competențe – așa cum sunt ele măsurate în această abordare – mai accentuată în rândul categoriilor de elevi vulnerabili în procesul educațional față de cei mai bine poziționați social. Efectul direct sugerat de acest fapt este că, alături de scădere în general la testul PISA, înregistrăm, fapt și mai grav, creștere a diferențelor educaționale, a nivelului de acumulări educaționale manifestat în diverse categorii de elevi. Ne îndreptăm către un model de societate tot mai polarizată educațional și, implicit polarizată socio-economic – fiind bine-cunoscut efectul educației la nivelul bunăstării individuale și dezvoltării sociale.
Pascal Bruckner
Foto: Hotnews

Interviu cu scriitorul Pascal Bruckner. "Macron nu este iubit de europeni. Li se pare prea arogant, prea bun orator, prea francez."

de Contributors.ro
Joi, 5 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Ultimul roman al lui Pascal Bruckner, ”Un an și o zi” este o îmbinare de fantastic și mystery, bazat pe paradoxuri și răsturnări de situații, un roman foarte potrivit pentru vacanța de iarnă care urmeză. Pascal Bruckner este și unul dintre cei mai interesanți comentatori de politică din Franța, așa că am profitat de venirea lui la București pentru a-i pune câteva întrebări și pe această temă.
Lucian Bondoc
Foto: Arhiva personala

Pisica neagră, pisica albă, urgența și oazele

de Lucian Bondoc Contributors.ro
Joi, 5 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Uniunea Europeană a intrat deja într-o situație economică ternă spre dificilă și nu va ieși cel puțin 3 ani din ea Raportul european de prognoză economică publicat în noiembrie 2018[3] anticipa o scădere a creșterii economice a zonei euro de la 2,4% în 2017 la 1,9% în 2019 și 1,7% în 2020. Cel pe 2019,[4] publicat pe 7 noiembrie, anticipează că anul acesta se va finaliza cu o creștere de 1.1%, relevant mai slabă decât prognozat anul trecut (1,7%) și actualizează „în jos” și prognozele pentru 2020 și 2021 la 1,2% pe an.
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Frate-frate, dar brânza e pe bani (și albastră): neînțelegerile principiale dintre greii NATO au și origini fiscale!

de Adrian Luca Contributors.ro
Miercuri, 4 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Celor care nu le miros bine tensiunile dintre greii NATO, verbalizate mai ales acum, la a 70-a aniversare, le recomand un duș rece care se servește de ceva timp încoace în fiscalitatea globală. Până la urmă, dacă vorbim de o structură de 70 de ani, e nevoie, pe ici pe colo, de resetări (că tot e la modă). Dar pe partea de sisteme de securitate îmi imaginez că e mai simplu – nimeni nu se apucă să mute peste noapte baze aeriene, navale și altele asemenea. În schimb, mișcări de forță se întâmplă sub ochii noștri în sistemul de fiscalitate, cel care în decada următoare va împlini nu 70, ci 100 de ani.
Catalin Cioaba
Foto: Arhiva personala

Anomalii

de Catalin Cioaba Contributors.ro
Marţi, 3 Dec 2019 Actualitate | Opinii
E vorba de două lucruri care s-au întâmplat chiar de Ziua Națională a României și care au aruncat o umbră stranie asupra acestui moment aniversar. Mai întâi, invitarea penalului Adrian Năstase la festivitatea de la Palatul Cotroceni. Cum se face că un om căruia, prin sentință judecătorească, i s-au restrâns drepturile, chiar și cel de a vota, mai poate deține Steaua României?
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Trei decenii de libertate: emigrația masivă a etnicilor germani, o dramă a României

de Cristian Felea Contributors.ro
Marţi, 3 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Dealurile Transilvaniei se așază de-o parte și de alta a drumului dintre Brașov, Kronstadt în limba germană, și Făgăraș, adică Fogarasch în limba germană, dar destinația noastră este Biserica fortificată din Cincșor, adică Kleinschenk, în limba germană. Sau, mai precis, Kli-Schink în dialectul săsesc. Dealuri mănoase, cu porumbi încă neculeși pe alocuri și vii, sate cu case mândre și biserici cu turle înalte, vite frumoase la păscut și turme de oi care se bucură de soarele unei toamne încă foarte blândă și darnică cu noi.
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Trauma perspectivei europene, vecinătatea UE și ecourile cazului moldovenesc

de Denis Cenusa Contributors.ro
Marţi, 3 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Intențiile Uniunii Europene de a integra vecinătatea sa estică într-un model normativ-instituțional funcțional, calitativ și democratic, acumulează noi surse de imprevizibilitate. Condițiile în care trebuie să opereze noua Comisie Europeană, condusă de Ursula Von de la Layen, începând cu 1 decembrie 2019, sunt fragile și ostile.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Cine plătește factura răului făcut României de PSD?

de Mircea Morariu Contributors.ro
Marţi, 3 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Pe 26 mai, electoratul român îi emitea PSD o usturătoare factură pentru toate câte s-au întâmplat în România din ianuarie 2017, atunci când partidul condus de Liviu Nicolae Dragnea a preluat puterea ca urmare a copleșitoarei victorii din alegerile parlamentare desfășurate doar cu o lună în urmă.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

O stafie bântuie prin lume – stafia hidrocarburilor regenerabile

de Constantin Cranganu Contributors.ro
Luni, 2 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Nu există doar consensul celor 97% experți care sunt de acord cu încălzirea globală antropogenă(i). În orice curs universitar sau tratat academic de geologia și geochimia petrolului, consensul specialiștilor (nu știu care este procentajul, că nu a interesat pe nimeni să facă numărători) este că (a) hidrocarburile se găsesc predominant în roci sedimentare, (b) sunt predominant de origine organică și (c) finite ca resurse. Plecând de la acest ultimul aspect al consensului, s-au născut tot soiul de mișcări alarmiste.
Dumitru Sandu
Foto: Arhiva personala

Analiza votului în turul al doilea al prezidentialelor. Nivelul general de aspirații al tinerilor este tot mai apropiat de cel european

de Dumitru Sandu Contributors.ro
Luni, 2 Dec 2019 Actualitate | Opinii
Ipoteza pe care o susținem este că sporul de noi voturi acumulate de KWJ în turul al doilea în țară a fost determinat , ca și votul de la primul tur, de mișcarea socială începută cu protestele împotriva ordonanței 13 din ianuarie-februarie 2017, continuată cu 10 auguste 2018 și 2019 . În plus, în favoarea aceleiași mișcări de responsabilizare socială a acționat și decuplarea semnificativă a agendei oficiale a puterii politice din perioada 2017-2019 de agenda publică reală.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Cuvinte libere și deloc festive de 1 Decembrie

de Mircea Morariu Contributors.ro
Duminică, 1 Dec 2019 Actualitate | Opinii
O zi națională pe care nici conducătorii țării, dar nici românii obișnuiți, cei cu taxele și impozitele la zi, nu prea au știut să o sărbătorească așa cum s-ar fi cuvenit. În primul rând fiindcă prea adesea țara a fost dezbinată. Iar dezbinarea s-a văzut încă de la primul 1 Decembrie Zi națională, la acel 1 Decembrie în care urmașul arhitectului Unirii, regretatul Corneliu Coposu, a fost rușinos huiduit de o mulțime dirijată de liderii FSN, în frunte cu Ion Iliescu și cu Petre Roman.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Realitățile financiar-bugetare ale României și perspectiva alegerilor anticipate

de Mircea Morariu Contributors.ro
Sâmbătă, 30 Nov 2019 Actualitate | Opinii
Oameni care îndeobște erau extrem de scumpi la vorbă și cum nu se poate mai atenți cu aparițiile lor în spațiul public se întrec în a lansa avertismente. Care nu se poate să nu ne îngrijoreze pe toți românii, deși destinatarul lor real este guvernul Orban. Concertul de deschidere i-a aparținut d-lui Valentin Lazea.
Thierry Wolton
Foto: Hotnews

Interviu cu istoricul Thierry Wolton. ”Țăranii au fost cele mai mari victime și cei care au opus cea mai mare rezistență comunismului. Îmi scot pălăria în fața lor.”

de LP Contributors.ro
Sâmbătă, 30 Nov 2019 Actualitate | Opinii
Comunismul a creat un infern cu dimensiuni colosale, și-a schingiuit victimele în moduri inimaginabile și a ucis sute de milioane de oameni. A instaurat ura și frica în societate și a programat perioade de foamete în care au murit zeci de milioane de țărani. Nu există nici o reușită autentică în comunism, economică, socială, tehnologică, totul a fost o farsă oribilă. Impunătorul volum doi al Istoriei Mondiale a Comunismului al lui Thierry Wolton este dedicat victimelor comunismului. Sunt cuprinse în acest volum mii de relatări despre crime în masă, despre torturi menite să distrugă orice e uman în om, experimente criminale în lagarele și spitalele comuniste. Iar victima cea mai mare a comunsimului a fost țărănimea.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Campania pentru Bucureşti a început de două săptămâni, doar că fără partide. Se caută primari cu adevărat interesaţi de oraş

de Sorin ionita Contributors.ro
Sâmbătă, 30 Nov 2019 Actualitate | Opinii
De când a dat frigul, Capitala a intrat în campanie electorală pentru primărie. Singurele mari absente în peisaj sunt partidele politice. În rest, cetăţenii cu o pătură în spinare dezbat cu mare interes pe la colţuri şi pe FB chestiunile de RADET şi de trafic. După cum avertizam la Expert Forum (EFOR) de ani de zile, cele două regii municipale politizate, căpuşate politic şi duse de râpă de dezinteresul primarilor în ultimii 20 de ani îşi dau obştestul sfârşit: e vorba de RADET şi RATB, mai nou rebotezată cu brandul vintage STB.
Dorin Popescu
Foto: Arhiva personala

“Impunerea hibridă a hegemoniei” în spațiul pontic

de Dorin Popescu Contributors.ro
Vineri, 29 Nov 2019 Actualitate | Opinii
În ultimii ani, evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre au devenit imprevizibile, mai ales după celebrele “lebede negre” din 2014 (Crimeea, Donbas). Federația Rusă a recuperat o mare parte din controlul geopolitic al regiunii pe care îl pierduse, etapizat, prin extinderea infrastructurii euro-atlantice în regiune. În momentul de față, Pontul Euxin este din nou fără hegemon și diferiți actori, locali și globali, construiesc diferite inițiative geopolitice care să rezolve acest vacuum. Întrucât marile inițiative din regiune (SUA/NATO vs Federația Rusă) sunt opuse, chiar contondente, este extrem de probabilă transformarea rapidă a regiunii în teatru de conflict – prognoză credibilă pe termen mediu și chiar scurt.
Lucian Pintilie
Foto: Arhiva personala

Facem si noi ceva ca sa nu blocam domeniul Cercetarii?

de Lucian Pintilie Contributors.ro
Joi, 28 Nov 2019 Actualitate | Opinii
In curand se implineste o luna de la instalarea Guvernului PNL condus de domnul Orban. Au trecut si alegerile prezidentiale, campania electrorala s-a incheiat, si cu toate acestea nu prea se misca nimic in domeniul Cercetarii. Este adevarat, a fost pus in discutie publica un proiect de Hotarare de Guvern privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, la pachet cu modificarea și completarea Hotărârii de Guvern nr. 855/1998 din 26 noiembrie 1998 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic.

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by