OPINII
Cristian Ghinea
Foto: Contributors.ro

Adevărul despre Budapesta. Despre cum a câștigat opoziția Budapesta organizând alegeri primare

de Cristian Ghinea Contributors.ro
Imaginați-vă o țară din Estul Europei unde primarii se aleg într-un singur tur, unde un partid mare, corupt și cu tendințe autoritariste controlează statul, mare parte din presă, supune instituțiile și întreține o atmosferă isterică. Dar în care opoziția reușește cumva să scoată un candidat unic, prin alegeri primare, în capitala țării și apoi câștigă capitala.

Este vorba despre Ungaria și de Budapesta, în alegerile din week-endul trecut.
Dragos Lucian Ivan
Foto: Arhiva personala

Imprescriptibilitatea sau „Fără fericire până la adânci bătrâneți” pentru cei ce săvârșesc infracțiuni de corupție, contra minorilor sau probate prin A.D.N.

de Dragos Lucian Ivan Contributors.ro
Iau notă și reflectez: să plătească victima pentru lipsa intervenției eficiente a autorităților ar trebui să fie o infracțiune în sine. În ultimii ani, am trăit schimbări legislative, politice, administrative și de mentalitate ce vor face ca Ministerul Public, al Justiției și de Interne să fie incapacitate o perioadă lungă de timp. Ce înseamnă asta? Trag cu ochiul discret la viitor: corupție, victime năpăstuite, infractori nestânjeniți, prejudicii nerecuperate, nesiguranță. Starea justiției este primejdios de precară, starea viitorului este, și ea, ingrijorătoare.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

TVR și SRR trebuie reformate din temelii

de Mircea Morariu Contributors.ro
Televiziunea Română și Radio România funcționează după o lege de organizare și funcționare veche care, subordonându-le Parlamentului, le pune instantaneu pe tavă la dispoziția și discreția unei anume majorități politice. Care îndată ce se formează simte nevoia de a demite vechile Consilii de Administrație și a pune în loc altele ce obligatoriu trebuie să le fie în primul rând lor favorabile. Să le facă jocul. Președintele-director general se dă imediat de ceasul morții spre a fi pe placul celor ce l-au numit în funcție...
Dan Barna
Foto: USR, Facebook

Mai are cum să fie USR partidul hipsterilor din România?

de Gabriel Bejan HotNews.ro
Joi, 17 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Chiar dacă unii votanți ai USR au tricouri cu Che Guevara, asta nu înseamnă că le place gherila dimineață, la prânz și seara. Mai au și alte treburi. Cât mai poate lupta de pe margine partidul lui Barna cu „sistemul” până să riște să devină ridicol?
Vintila Mihailescu
Foto: Arhiva personala

Ce nu merge în asistența medicală din România ?

de Vintila Mihailescu Contributors.ro
Joi, 17 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Imaginați-vă că, din nu știu ce motive, un multimilionar ar dota un spital oarecare din România, de orice specialitate, cu absolut tot ce are nevoie. Acesta va rămâne însă nefuncțional, căci este parte integrată într-un sistem nefuncțional: la doar o zi după deschidere, această unitate spitalicească dotată "ca în Occident" are toate șansele să intre în același tip de criză ca pretutindeni, căci se va pomeni că farmacia spitalului nu a fost aprovizionată din vreme cu cele necesare, că s-a terminat oxigenul, că nu mai are sânge, că la nivel național nu a fost specializat suficient personal pentru întreținerea echipamentelor sofisticate cu care tocmai a fost dotată și că, inexorabil, "a căzut sistemul". Iar sistemele informatice, începând cu cel al cardurilor de sănătate, se vor strica mereu, așa, de la sine, și de cele mai multe ori în mod "misterios".
Horatius Dumbrava
Foto: Contributors

Autoguvernarea justiției. Starea la zi – capturarea sistemului de forțe din interior

de Horatius Dumbrava HotNews.ro
Joi, 17 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Se află România, sistemul de justiție românesc într-o paradigmă a „confiscării puterii judecătorești de forțe din interiorul sistemului”? Putem vorbi de pericolul mandarinizării sistemului de justiție, există „mandarini” în sistemul de justiție? Nu m-aș grăbi să trag astfel de concluzii. Însă nu aș fi nici optimist că lucrurile merg bine cu așa numita autoguvernare a sistemului de justiție.
Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Eroi morali în vremuri întunecate

de Vladimir Tismaneanu Contributors.ro
Joi, 17 Oct 2019 Actualitate | Opinii
In memoria lui Václav Havel (1936–2011), pentru Adam Michnik care implineşte 73 de ani pe 17 octombrie 2019. Nu există două persoane mai calificate moral şi politic să exploreze împreună, în dialoguri şi scrisori, dilemele demoralizante ale lumii postcomuniste precum cei doi minunați protagonişti ai cărții îngrijite de profesoara de studii liberale şi sociologie de la New School, Elzbieta Matynia, editoarea, traducătoarea şi prefațatoarea captivantului volum “An Uncanny Era. Conversations between Václav Havel& Adam Michnik”, apărut în 2014 la Yale University Press.
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

Vasile Munteniță (Președinte COGEN). Dispariția termoficării e cauzată de acțiunea premeditată a autorităților locale

de Otilia Nutu Contributors.ro
Joi, 17 Oct 2019 Actualitate | Opinii
O bună parte din consumatorii nemulțumiți de calitatea slabă a serviciului de încălzire în sistem centralizat optează pentru centrale proprii de apartament. Care sunt principalii responsabili pentru dispariția sistemelor de termoficare (315 în 1990, cca. 50 azi)? Este încălzirea prin soluții individuale o alternativă reală la sistemele de încălzire centralizată în orașele mari? Am discutat despre acest lucru cu dl. Vasile Munteniță, președinte COGEN, asociația producătorilor și distribuitorilor de energie termică din România.
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

Câteva sfaturi pentru viitorul ministru al Educatiei

de Mihai Maci Contributors.ro
Miercuri, 16 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Ştiu – o ştiu prea bine! – nu sunt decât un oarecare, ce a îmbătrânit ca lector într-o universitate de provincie. Nu pot vorbi nici în numele teoriilor proprii, nici în numele funcţiilor, nu am specializări în “managementul educaţiei” şi nici nu sunt “expert” în problemele învăţământului... Am căutat să înţeleg educaţia aşa cum încerc să mă văd pe mine însumi: fără iluzii, fără nostalgii, fără scuze de circumstanţă, fără ură, dar şi fără (auto)compătimire. În numele acest efort de sinceritate (care, proiectat asupra învăţământului, e unul de luciditate), cred că am şi eu dreptul de a-mi spune părerea.
Andrada Ilisan
Foto: Arhiva personala

Cum recunoști un psihopat: după nevinovăție

de Andrada Ilisan Contributors.ro
Miercuri, 16 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Voi aduce în discuție acel sentiment de vinovație ce apare în urma răului făcut în imediata apropiere, nu despre vina abstractă care ține de amorul propriu. Nu vina mea ca distrug planeta, ci vina mea că sunt vanitos, impulsiv, egoist, adică în general vina ce decurge din autoiluzionare și răul comis asupra celuilalt. Vina din relația mea cu soția mea, nu din relația cu planeta. Nu vina că stric stratul de ozon, ci vina față de prietenul cel mai bun sau față de soră care înregistrează realitatea mea cea mai personală. Ca orice chestiune de pe lume, valoarea discuției e dată de rezonabilitate.
Cristina Prună
Foto: Arhiva personala

Op-ed Măsurile imediate pentru salvarea sectorului energetic

de Cristina Prună Contributors.ro
Marţi, 15 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Este limpede că România, sub guvernarea PSD-ALDE, a devenit o țară care nu mai știe să își folosească resursele în interesul cetățenilor săi. Sectorul energetic, de care depinde întreaga economie și confortul nostru de zi cu zi, a fost căpușat, infestat cu sinecuri, decapitalizat și abandonat în negura discursurilor ultra-naționaliste. În aceste condiții, sectorul energetic nu ar trebui să lipsească din soluțiile pentru o nouă guvernare.
Dacian Dolean
Foto: Contributors.ro

Despre utilitatea temei pentru acasă la elevii din clasele primare: Rezultatele primului studiu experimental pe aceasta temă din România

de Dacian Dolean Contributors.ro
Marţi, 15 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Utilitatea temei pentru acasă a fost subiectul a peste 100 de ani de dezbateri și în ultimii ani această temă și-a găsit locul și în spațiul public din România. Părerile abundă, dar puține sunt argumentate științific. Daca studiem literatura de specialitate observăm că cercetările științifice au găsit în general o corelație pozitivă între volumul temei pentru acasă și performanța elevilor de liceu (deși nici un studiu nu arată o relație clară de cauzalitate). Cu toate acestea, efectul temei asupra performanței elevilor din clasele primare este încă neclar
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

Valentina Ivan (Enercap). Ar fi investitorii interesați de piața de termoficare din România?

de Otilia Nutu Contributors.ro
Marţi, 15 Oct 2019 Actualitate | Opinii
În ultimii ani, sectorul de termoficare în România se află într-un declin accelerat, așa că se pune întrebarea: mai are încălzirea centralizată sens din punct de vedere economic? Cel mai simplu ar fi să ne uităm dacă există posibili investitori privați în acest sector. Am discutat cu Valentina Ivan, Energy Policy Director al fondului de investiții EnerCap Capital Partners, care a investit în Europa peste 600 milioane Euro în proiecte de energie regenerabilă, și care vrea să investească în România și în sectorul de cogenerare de înaltă eficiență (centrale ce ar putea înlocui CET-urile existente).
Tudor Calin Zarojanu
Foto: Arhiva personala

Despre cât de nocive sunt Facebook, Wikipedia, Google și în general Internetul

de Tudor Calin Zarojanu Contributors.ro
Duminică, 13 Oct 2019 Actualitate | Opinii
„Pe Facebook proliferează fake news-urile, știri de acum șapte ani apar ca noi, bântuie false apeluri umanitare, sunt omorâte vedete care trăiesc etc.” Așa este, din păcate. Desigur, ca și la televizor, ca și în presa scrisă, dar mai ales ca și în declarațiile noastre, ale tuturor, de tipul „Știu eu precis”, „Nu e așa, stai să-ți explic”, „Cunosc eu pe cineva care…”
Valeriu Stoica
Foto: Hotnews

Care sunt prioritățile pentru noul guvern și de ce e nevoie neapărat de anticipate. Interviu cu Valeriu Stoica, după moțiune

de Contributors.ro
Joi, 10 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Care sunt urgențele, în viziunea lui Valeriu Stoica, pe care le va avea noul guvern de tranziție: anularea consecințelor OUG 114, desființarea secției speciale, restabilirea atribuțiilor președintelui în numirea procurorilor și reorganizarea Poliției. Și de ce e esențală o alianță a PNL cu USR la alegerile locale: "Să nu uităm că de-a lungul ultimilor 30 de ani, chiar atunci când PSD nu a fost la guvernare, PSD a guvernat România la nivel local. Și încă o guvernează..."
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

Claudiu Crețu, ELCEN. Vom mai avea căldură la iarnă în București?

de Otilia Nutu Contributors.ro
Joi, 10 Oct 2019 Actualitate | Opinii
De când a venit frigul, din ce în ce mai mulți consumatori din București reclamă lipsa căldurii și a apei calde, iar anul trecut am avut un număr serios de probleme în sistem: cca 3500 de avarii la rețeaua RADET și pierderi de 2000 t/h prin găurile din rețelele de transport și distribuție a energiei termice. În ce măsură sistemul de termoficare mai face față unei ierni și ce trebuie făcut de urgență?
Lucian Bondoc
Foto: Arhiva personala

ANALIZA De ce o idee cheie a legilor proprietății a reprezentat o eroare majoră de politică publică care încă produce efecte?

de Lucian Bondoc Contributors.ro
Joi, 10 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Cele de mai jos se referă la abordarea proprietății în România și încearcă să arate că principala eroare de politică publică în materie din ultimii 30 de ani a fost reprezentată de privilegierea de către legile proprietății a restituirii în natură. Scopul vizează mai buna înțelegere a unor dinamici încă în derulare în societate și o contribuție la ce ar fi de făcut în continuare.
Dan Nica
Foto: AGERPRES

De ce mi-e rușine, ca gălățean, că Dan Nica a fost propunerea României pentru postul de comisar european

de Iulian Grosu HotNews.ro
Miercuri, 9 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Inițial, mi-a venit să râd când am auzit că Dan Nica a fost propus, alături de Rovana Plumb, pentru postul de comisar european din partea României. Apoi m-a încercat un sentiment de revoltă amestecat cu rușine pentru că un asemenea personaj, care conduce de 22 de ani Galațiul spre dezastru, ar putea fi recompensat de partid cu o funcție înaltă în executivul Uniunii Europene.
Alexandru Lazescu
Foto: Arhiva personala

Costurile și beneficiile moțiunii de cenzură

de Alexandru Lazescu Contributors.ro
Miercuri, 9 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Una dintre enigmele momentului este ce anume i-a determinat pe liberali să se zbată atîta să depună o moțiune de cenzură din care, indiferent de rezultatul votului de pe 10 octombrie, vor ieși prost. Dacă, așa cum se speculează, Klaus Iohannis este cel care a presat pentru asta, raportul costuri – beneficii nu este nici pe departe unul teribil, inclusiv din punctul său de vedere.
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Rusia, UE și refacerea conviețuirii geopolitice pe linia Kiev-Chișinău-Tbilisi

de Denis Cenusa Contributors.ro
Miercuri, 9 Oct 2019 Actualitate | Opinii
Examinarea ultimelor evoluții din Europa arată că deschiderea actorilor europeni față de Rusia rezultă din dezlegarea unei serii de noduri critice. Astfel, se domolește panica legată de ascensiunea populismului eurosceptic. Deși deocamdată parțiale și temporare, reculurile populiștilor pro-ruși în Italia, Grecia, mai recente în Austria (alegerile anticipate din septembrie 2019), calmează temerile anti-populiste în principalele capitale europene.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version