OPINII
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

De ce arată România aşa părăginit, chiar când are bani? O explicaţie cu bugete-bazar

de Sorin Ionita Contributors.ro
Că e drum, reţea de apă-canal, sală de sport, parc sau bazin de înot, că produce sau nu încasări proprii (dar de cele mai multe ori răspunsul e nu, din motive bine întemeiate, şi e clar din start pentru parc sau drum, de exemplu), logica e aceeaşi. Cu cât anume creşte bugetul curent, scrie în fişa tehnică a obiectivului. L-ai prins pe Dzeu de un picior şi ţi-a dat Dragnea bani PNDL să faci drum asfaltat unde nu era? Bugetul comunei trebuie să adauge bani anual de întreţinere şi, la 7-10 ani odată pentru reparaţii mai substanţiale...
Laurentiu Stelea
Foto: Arhiva personala

Roboți și administrație publică

de Laurentiu Stelea Contributors.ro
Joi, 18 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Să fiu sincer, nu știu cum îmi permit să pun în același loc: robotizare și administrație publică, având în memorie ghișeul dispus la 1,20 m cu gemuleț și coada infernală în care aștepți sa ti se presteze un serviciu pentru care ai plătit din greu taxe. Poate gândindu-mă la multiplele procese repetitive din aceasta zona a economiei sociale, poate având in minte experiența anilor 90 in care organizam procese “semi automate” de culegere a datelor etc.
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Ce bătălie fiscală s-a angajat să câștige noul șef al Executivului de la Bruxelles

de Adrian Luca Contributors.ro
Miercuri, 17 Iul 2019 Actualitate | Opinii
E ușor să-i taxezi pe politicieni pentru vorbele pe care le livrează cu înflăcărare. Ieri, președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, transmitea un tweet pentru a ne informa că ”Sunt un fanatic al integrării Europene, (…) Ursula von der Leyen vobește serios când spune că va lupta cu pasiune pentru unitatea și puterea Europei”. Peste câteva ore, dna Von der Leyen, în calitate de candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, avea să preia pasiunea pentru a-i convinge pe eurodeputații sceptici – ”oricine vrea să vadă o Europă puternică, care crește și înflorește, va găsi în mine un pasionat aliat în lupta sa”.
Dorin Popescu
Foto: Arhiva personala

Alegeri in Ucraina. Pariul tolstoian și acrobații geopolitice

de Dorin Popescu Contributors.ro
Miercuri, 17 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Partidul inventat de Zelenski, Sluga Naroda / Servitorul Poporului, care nici măcar nu exista în urmă cu doar câteva luni, va obține la alegerile parlamentare anticipate de duminică, 21 iulie 2019, peste 40% din voturi (sondajele indică un rating fluctuant, în (s)cădere, dar mai mare de 40%). Formațiunea Sluga Naroda va atrage în principal voturile bazinului electoral al lui Zelenski care l-a propulsat pe acesta la alegerile prezidențiale din aprilie-mai a.c.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

O provocare: A trăi între Chronos și Kairos

de Constantin Crânganu Contributors.ro
Marţi, 16 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Timpul și rocile sunt frați siamezi ciudați. Timpul (chronos) poate exista fără roci (kairós), dar nu și viceversa. Totuși, timpul dispare, pe când rocile persistă. Concentrându-ne atenția doar pe vârsta Pământului (timp chronologic) este ca și cum am descrie o simfonie socotindu-i numărul total de măsuri. Fără timp kairotic, o simfonie este un morman de sunete; durata notelor și reapariția temelor îi dă forma.
Brindusa Armanca
Foto: Arhiva personala

Scaunul de tortură al presei

de Brindusa Armanca Contributors.ro
Marţi, 16 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Cu peste un secol în urmă Oscar Wilde punea în gura unui personaj din comedia Soțul idealo observație amară:„Pe vremuri, oamenii foloseau scaunul de tortură. Acum au Presa”. Scriitorul nu își imagina cât de adevărată va deveni afirmația în epoca presei online și a rețelelor sociale. Cercetătorii mass-media de peste tot au fost siliți să investigheze și să înțeleagă fenomenul hate-speech, inducerea urii în mase și stimularea sciziunii sociale tocmai în era globalizării
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Carmen Dan, PSD şi 10 august 2018: o precizare

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Marţi, 16 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Înlăturarea doamnei Carmen Dan de la portofoliul internelor nu este un act de elementară decenţă politică, ci manifestarea cinismului oportunist ce defineşte identitatea pesedistă însăşi. Eliminarea complicei lui Liviu Dragnea se înscrie în linia conflictelor intestine urmând condamnării definitive a celui pe care actualul premier nu înceta să îl omagieze, ritual, evocând un atât de familiar cult al personalităţii.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Russiagate la Roma: între prostia poliţiei italiene şi “măsurile active” ale Moscovei

de Sorin Ionita Contributors.ro
Marţi, 16 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Lucruri bizare se întâmplă în Italia zilele astea. Presa internaţională descrie pe larg cum un stoc de arme (inclusiv racheta aer-aer din poză) şi simboluri naziste au fost găsite în urma unei descinderi la un grup de extremă dreapta din Torino ai cărui membri luptaseră în Donbass de partea separatiştilor pro-ruşi. În schimb, curios, Polizia di Stato a afişat pe situl propriu (aici) o postare în care zice invers, că neonaziştii italieni luptaseră “contra separatiştilor” din Donbass!
Alex Vesa
Foto: Arhiva personala

Mai puțin Marx, Mai mult Mises. O viziune liberală a educației

de Alex Vesa Contributors.ro
Luni, 15 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Dezastrul socialismului educațional în România este categoric. Un sistem de învățământ centralizat -un sistem în care statul decide ce (curriculum), cu cine (mișcarea personalului didactic), când învață elevii (structura anului școlar) și, de asemenea, hotărăște cât și cum să învestească în educație – a dus să avem următoarele rezultate: 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi(1)...
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Renașterea relației Moldova-UE și logica alianțelor cu vecinii (pro-)europeni

de Denis Cenusa Contributors.ro
Luni, 15 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Contextul politic moldovenesc se regenerează treptat după șocurile puternice, provocate de criza politico-constituțională din luna iunie 2019. Odată cu normalizarea situației interne, sporește atenția față de relansarea agendei europene și respectiv a contactelor cu partenerii europeni. Echipa guvernamentală conturează caracterul exclusiv al vectorului european, fără a vehicula altă predilecție pentru politica externă.
Vasile Ghetau
Foto: Arhiva personala

ANALIZĂ Revenind la depopularea României

de Vasile Ghetau Contributors.ro
Luni, 15 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Declinul populației rezidente în perioada 2020-2050 va fi enorm, de 4,6 milioane locuitori în varianta CEPAM, 3,8 în varianta CCD-VT și 3,2 milioane în varianta DP-ONU. În valoare relativă proporțiile sunt dramatice: aproape 24 la sută, 19 și 16 la sută. Dacă declinul îl determinăm față de începutul anului 2018 depopularea țării este și mai gravă: 25, 21 și 18 la sută.
Ne aflăm într-o situație în care populația rezidentă a țării este în recul, populația feminină de 15-49 ani este și ea în recul...
Blog Mic-Mic-Anc
Foto: Mic-Mic-Anc

Un director de Institut Național de Cercetare din România câștigă cât președintele SUA

de Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu Contributors.ro
Luni, 15 Iul 2019 Actualitate | Opinii
„Conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat prin Ordinul nr. 337/2019 din 23 mai 2019 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 569 din 11 iulie 2019 drepturile salariale ale directorului general (DG) de la INCD ÎN SILVICULTURĂ „MARIN DRĂCEA” pentru anul 2019 totalizează 1.943.000 lei!” V-am prevenit să vă așezați și să puneți cafeaua departe de tastatură. Chiar și Donald Trump va scrie un tweet la aflarea veștii legate de cât câștigă „urmașul lui Dracula”.
Vezi si dreptul la replica al Institutului
Alin Vara
Foto: Arhiva personala

De ce contează beatificarea episcopilor greco-catolici?

de Alin Vara Contributors.ro
Duminică, 14 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Lichidarea Bisericilor greco-catolice din Ucraina și România în anii 1946-1948 se înscrie, pe de o parte, în marea dramă teologico-politică a confruntării dintre Apusul și Răsăritul creștin în al doilea mileniu (al schismei), și pe de altă parte, în chiar esența confruntării dintre Revelația creștină (incluzând aici poporul Vechiului Legământ) și ceea ce Augustin numea „cetatea omului”, lumea, polisul păgân, restul religiilo
Ovidiu Atanasiu
Foto: Arhiva personala

Cel mai mare succes în viață îl au tinerii cu note de 7 sau 8

de Ovidiu Atanasiu Contributors.ro
Duminică, 14 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult de atât, dacă persiști să mergi paralel cu drumul, fiind convins că mergi pe drumul bun, e și mai greu să înțelegi cealaltă Românie, cea care se chinuie să producă plusvaloare.
Claudia Postelnicescu
Foto: Arhiva personala

Cazul Sorina. Asaltul procurorilor. Copiii neiubiți și corupția sistemului

de Claudia Postelnicescu Contributors.ro
Vineri, 12 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Miza a fost găsirea unui țap ispășitor – procuroarea Maria Pițurcă – care să fie făcută model de investigație a abuzurilor și corupției din ”sistem”, pentru a justifica activitatea SIIJ – o sinecură periculoasă, care are nevoie de noi eroi și noi icoane ale luptei anti-corupție, după dispariția Laurei Codruței Kovesi și a lui Augustin Lazăr. Noii eroi anticorupție, în caz că nu v-ați prins: Bogdan Licu și Mihaela Iorga-Moraru, în luptă cu traficanții de copii, de organe, falsificatori de acte false, răpiri internaționale de copii, ce o fi, ce s-o găsi.
Barbu Mateescu
Foto: Arhiva personala

Un pronostic în oglindă pentru prezidențiale

de Barbu Mateescu Contributors.ro
Joi, 11 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Prezența, în special în primul tur, va fi mică. Motivul: intensitatea va fi la pământ prin comparație cu cataclismele Năstase vs Băsescu, Băsescu vs moguli, Ponta vs anti-Ponta. În plan emoțional prezidențialele au cam avut deja loc, Dragnea fiind înfrânt de Iohannis. Prezența mică oferă un bonus candidaților care au ceva de zis.
china
Foto: Hotnews

China cere ca SUA să anuleze vânzarea de arme către Taiwan

de A.Z. HotNews.ro
Joi, 11 Iul 2019 Actualitate | Opinii
China a cerut Statelor Unite să anuleze planurile de a vinde arme Taiwanului, susținând că guvernul american intervine în problemele interne ale statului chinez, scrie CNBC.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

În Grecia, PNL a câştigat alegerile. Lecţia ne pune pe gânduri

de Sorin Ionita Contributors.ro
Miercuri, 10 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Nu mi-a plăcut niciodată populismul iresponsabil al Syriza iar miştocăreala la adresa lui Tsipras mi s-a părut justificată de când cu halucinantul referendum OXI: vreţi popor să fie bine ca să nu fie rău şi să plouă cu bani din cer? Însă de dragul Greciei lucrurile trebuie re-evaluate la schimbarea de gardă din acest weekend. Limba de lemn a politicienilor români, care se informează despre Atena cam tot atât cât şi despre Chişinău, adică 1 minut pe săptămână, cât să regurgiteze un clişeu ideologic, e deprimantă.
Silviu Cerna
Foto: Arhiva personala

Datoria publică și iluzia keynesiană

de Silviu Cerna Contributors.ro
Miercuri, 10 Iul 2019 Actualitate | Opinii
Un fenomen economic, apărut în România postcomunistă, este creșterea datoriei publice. La căderea comunismului, statul român aproape că nu avea nici o datorie, însă, de atunci și până acum, așa-numita „datorie suverană” a crescut foarte mult, ajungând la sfârșitul anului 2018 la valoarea de 313,42 miliarde lei (34,96 din PIB). Conform datelor existente și previziunilor organismelor financiare internaționale, ea va continua să crească, iar consecințele sale se vor agrava.
Dennis Deletant
Foto: Hotnews

VIDEO INTERVIU cu istoricul Dennis Deletant. A fost Iuliu Maniu spion britanic? Cum a ajuns termenul de ”fascist” să denumească tot ce era anti-sovietic?

de L.P. Contributors.ro
Marţi, 9 Iul 2019 Actualitate | Opinii
”Ceea ce englezii n-au făcut este că n-au spus clar oamenilor ca Maniu că, de fapt, anglo americanii se retrag din Europa de est. Puteau să spună asta. Nu l-au anunțat pe Maniu despre trocul din octombrie ’44. De aceea spun că elementele politice pro-democratice, pro-occidentale au fost sacrificate de către anglo-americani, ” spune intr-un interviu Contributors.ro, remarcabilul istoric Dennis Deletant. Profesor la Georgetown University, azi în vărstă de 73 de ani, Dennis Deletant predă trei cursuri pe an. Cunoaște în profunzime realitatea și istoria României și are foarte mulți prieteni români apropiați.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version