OPINII
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Despre o parte dintre femeile din literatura română

de Mircea Morariu Contributors.ro
Alfabetul doamnelor. De la doamna B. La doamna T. (Editura Humanitas, București, 2021 reprezintă ediția a doua, revăzută și adăugită, a unei cărți a Ioanei Pârvulescu. Una din vremea începuturilor editoriale ale autoarei. Carte apărută prima oară în 1999 la editura Crater. Variantei inițiale i s-au adăugat acum, conform mărturiei scriitoarei, încă trei capitole, plus un indice de personaje feminine.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

de Ioan Stanomir Contributors.ro
În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins, iar Klaus Iohannis îşi are partidul prezidenţial pe care şi l-a dorit. Este aceasta o victorie obţinută prin tenacitatea presiunii guvernamentale şi prin intervenţia, directă, a şefului de stat. Este aceasta o victorie obţinută prin sacrificarea, vreme de câteva luni, a oricărui act de guvernare.
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Sistem căutând kriptonită

de Miron Damian Contributors.ro
Premierul Cîțu are deplină dreptate să se prezinte drept Superman, fără niciun fel de glumă. Deși calificativul nu-l privește personal, ci privește postul pe care-l ocupă vremelnic și în urma unei conjuncturi. Sau, ca să ne păstrăm în metaforă, puterile nu le are el, îi vin de la costum. Orișicât, prim-ministrul român are o putere de decizie la care alți demnitari, ba chiar omologii din alte state democratice pot doar să viseze.
George Pop
Foto: Arhiva personala

Turism de Maramu’

de George Pop Contributors.ro
Duminică, 26 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Vuiește presa că la iarnă o să schiem pe pârtie olimpică la Borșa. Că cea mai mare investiție din turimul Românesc, la ora actuală, va atrage mai mulți turiști în zonă, va contribui la dezvoltarea pieței forței de muncă din zonă și la dezvoltarea economică a județului Maramureș. M-aș bucura mult să fie așa pentru că Borșa are un potențial enorm, nu doar pentru sporturi de iarnă ci pentru o gamă largă de produse și servicii turistice, pe tot timpul anului.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Troleibuzul românesc „T.V. 2E”, un proiect propus pentru „Premiul de Stat” (1958-1962) (1)

de Petre Opris Contributors.ro
Duminică, 26 Sept 2021 Actualitate | Opinii
În toamna anului 1959, cu câteva zile înainte de sărbătorirea Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie şi a zilei naţionale a Uniunii Sovietice, în gara din Cluj a sosit o garnitură specială. Pe vagoanele-platformă ale trenului se aflau primele troleibuze T.V. 2E ale oraşului transilvănean. Vehiculele respective s-au realizat în producţie de serie la uzinele „Tudor Vladimirescu” din Bucureşti şi trebuiau să asigure transportul în comun pe traseul Gară – Piaţa Libertăţii – cartierul Someşeni. Capacitatea de transport maximă a unui troleibuz T.V. 2E era de „74 de călători (34 pe scaune şi 40 în picioare, la norma de 0,15 m2/căl.)”.
Adrian Luca
Foto: arhiva personala

Și așa, prieteni, vine octombrie roșu! Pe marginea unui comunicat în care nu e vorba de submarine

de Adrian Luca Contributors.ro
Duminică, 26 Sept 2021 Actualitate | Opinii
”Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, și președintele Statelor Unite, Joe Biden, s-au întreținut în data de 22 septembrie, la cererea celui din urmă, pentru a examina implicațiile anunțului din 15 septembrie. Cei doi lideri au convenit că situația ar fi putut fi evitată (în franceză)/ ar fi avut de câștigat (în engleză) prin consultări deschise între aliați pe chestiuni de interes strategic pentru Franța și partenerii (noștri – în engleză) europeni. Președintele Biden și-a manifestat angajamentul durabil privind acest subiect.” Ne putem imagina cât de mult trebuie să fi durat alegerea cuvintelor pentru a compune fie și acest început de comunicat
Clarice Dinu
Foto: Facebook

Cine-l iubește pe Florin Cîțu

de Clarice Dinu HotNews.ro
Sâmbătă, 25 Sept 2021 Actualitate | Opinii
În final, Congresul PNL s-a încheiat fără vreo surpriză majoră. Florin Cîțu a fost ales președinte al Partidului Național Liberal. Planul scoaterii din scenă a lui Ludovic Orban a funcționat, chiar dacă unii au crezut că poate fi răsturnat, entuziasmați de huiduielile de peluză care au răsunat toată ziua în pavilionul Romexpo.
Vasile Ghetau
Foto: Arhiva personala

Pe marginea unor comentarii la „Speranța de viață a românilor

de Vasile Ghetau Contributors.ro
Sâmbătă, 25 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Mulțumesc celor care au trimis comentarii asupra problemelor tratate în articol. O observație, o apreciere, despre stilul de viață, două ipoteze diferite. În mai multe comentarii apare problema comportamentului românului față de problemele propriei sănătăți. În general, comportamentul este considerat nesănătos. Voi adăuga că în țările dezvoltate din Europa mortalitatea prin bolile aparatului circulator a cunoscut un declin spectaculos începând cu anii 1970 în contextul lansării programelor „revoluției cardiovasculare”.
Marin Marian-Bălașa
Foto: Contributors.ro

Comentatorilor contributori

de Marin Marian-Bălașa Contributors.ro
Sâmbătă, 25 Sept 2021 Actualitate | Opinii
În prima mea intervenție pe acest sit am invitat lumea la o meditație civică, vorba fiind (sau mai exact vorba vine) despre gunoi și poluare. Considerând că un aspect foarte important a scăpat prea multora, revin. Căci tema principală se referea la „adevăratele motive” ale gunoirii, constând nu totdeauna în simpla debarasare de lest, ci adesea constând chiar în ornarea peisajului prin propria trecere, cu propria persoană, cu suvenirul marcării spațiului de către sinele personal.
Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Drumul spre cîțocrație

de Vladimir Tismaneanu Contributors.ro
Sâmbătă, 25 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Nu mă interesează cine manancă pe cine in PNL. Am returnat cu ani in urmă Premiul Bratianu primit pe vremea cand presedintele partidului era profesorul Valeriu Stoica. Rostogolirea aceste formațiuni intr-un derizoriu tot mai pronunțat se vede cu ochiul liber. Trăsăturile definitorii ale lui Crin Antonescu au fost fatuitatea si vacuitatea.
Vlad Pasca
Foto: Contributors.ro

Analfabetismul istoric al extremei drepte

de Vlad Pasca Contributors.ro
Vineri, 24 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Extrema dreaptă pretinde că iubește istoria națională cum nu o face nimeni altcineva, însă o batjocorește în egală măsură. Întocmai ca într-o relație romantică (deci irațională), extrema dreaptă are o viziune asupra trecutului conformă cu preceptele ei ideologice, și nu conformă cu principiile cercetării istorice. Mai mult decât un uz al istoriei, extrema dreaptă face un abuz al istoriei.
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

Nimicul la putere

de Mihai Maci Contributors.ro
Vineri, 24 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență au ajuns să dispună de o putere enormă, pe care nici nu sunt capabili să o stăpânească și nici nu știu să o folosească.
”Omul nou” al capitalismului românesc e la fel de lipsit de concretețe precum cel al comunismului sau al legionarismului. ”Revoluția lăuntrică” menită a crea ”călugări soldați” dedicați binelui public și asumând o existență ascetică a fost, de fiecare dată, un eșec.
Dan Ungureanu (foto Zorislav Stoianovici)
Foto: Arhiva personala

Birocrația din Secretariatul General al Guvernului răspîndește coronavirusul

de Dan Ungureanu Contributors.ro
Vineri, 24 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Am lucrat șase luni în administrația centrală, într-o entitate aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, adică a domnului Tiberiu Horațiu Gorun, Aveam dreptul, prin lege, la o indemnizație de chirie de 1200 de lei, nefiind din București. Lunar, făceam, eu și doamnele de la contabilitate, un dosar de cinsprezece acte și vreo 17 pagini, care cuprindea: 1) o adresă către Tiberiu Horațiu Gorun, ”vă transmit, spre analiză și avizare, documentele necesare decontării chiriei pe luna ….
Adrian Ciocănea
Foto: Arhiva personala

Cine salvează Partidul Național Liberal?

de Adrian Ciocănea Contributors.ro
Vineri, 24 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Pentru cei care nu vor avea răbdare să afle răspunsul la întrebarea din titlu, citind până la final acest text, îl pot afla acum: Nimeni! De data aceasta PNL este singur. În anul 1990 PNL a revenit în viața publică fiind salvat de la dispariție de șansa oferită de istorie. În anul 1996 a fost salvat de morală, reintrând în alianța CDR, împotriva stângii post-comuniste. În anul 2000 a fost salvat de rațiune, despărțindu-se de aceiași alianță, care a preluat toate pasivele perioadei de guvernare precedente.
Sstemele globale economice rămân fragile
Foto: Adela Aruxandei

Noua paradigmă economică: între guvernanță globală și subsisteme regionale

de Sergiu Mitrescu HotNews.ro
Joi, 23 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Alimentat de euforia dezintegrării Uniunii Sovietice, Francis Fukuyama proclama “finalul istoriei” prin permanentizarea modelului socio-economic specific democrațiilor liberale. Două secole de hegemonie anglo-saxonă, începute cu pax britannica în secolul XIX și continuată de dominația americană pe parcusul secolui XX. Perioadele de stabilitate și în special cele hegemonice, precum cea anglo-saxonă care a dominat ultimele două secole, tind să altereze percepția oamenilor asupra timpului. Cu nici două sute de ani în urmă, India era cea mai mare economie a globului până la acapararea de către imperiul britanic. Prealabil, pentru aproximativ un mileniu, China ocupase aceeași poziție, sucombând problemelor interne și presiunii puterilor coloniale. O perioadă lungă la nivel individuală, deși irelevantă la scară istorică, a împământenit o perspectivă eurocentrică, ce a lăsat impresia că timpul are răbdare cu oamenii, precum și cu sistemele economice pe care ei le crează.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Preşedintele- jucător şi criza statului

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Joi, 23 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Intervenţia lui Klaus Iohannis în competiţia internă a PNL reflectă obiectivul stratregic pe care Preşedintele şi l-a asumat, de la realegerea sa: naşterea şi consolidarea unei majorităţi care să îi permită să guverneze prin intermediul unui cabinet modelat în acord cu voinţa sa. Logica regimului nostru politic îl împingea pe Klaus Iohannis în această direcţie. Dar maniera în care domnia –sa pune în aplicare acest plan este una nu doar criticabilă, ci şi contraproductivă.
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Unora le este necesar câte un Tartuffe

de Mircea Morariu Contributors.ro
Joi, 23 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Aproape că nu există cronică ce își propune să dea seama despre un nou spectacol cu una dintre cele mai celebre piese din creația lui Molière- Tartuffe sau Impostorul– care să nu evoce lunga luptă dusă de autor, dar și concesiile făcute de acesta cu scopul de a-și vedea scrierea pe scenă. Se invocă atitudinea ostilă a Bisericii la aflarea veștii că directorul trupei de la Palais Royal se pregătește să îi aducă pe devoți pe scenă, dar se știe mai puțin că o primă variantă, pare-se că, din păcate, definitiv pierdută datează încă din 1664.
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Vine iarna. Cu ce bani ne încălzim?

de Otilia Nutu Contributors.ro
Joi, 23 Sept 2021 Actualitate | Opinii
După o relativă perioadă de calm pe timp de pandemie, prețurile la energie au explodat anul acesta, alimentând inflația și amenințând consumatorii cu facturi insuportabile la iarnă. O analiză a Asociației Energia Inteligentă[1] arăta luna trecută că prețurile pentru consumatorul casnic au crescut cu 60% pentru gaze, 25% pentru energie electrică și 20% pentru termoficare (estimat, se va vedea mai bine la iarnă). În august și septembrie s-au atins noi recorduri pe piețele angro: pentru energia electrică, prețurile spot medii pe primele 7 luni sunt aproape duble față de cele de anul trecut, în timp ce gazele s-au scumpit de circa patru ori.
Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Spre aducere aminte: Despre adevăr și minciună in politică

de Vladimir Tismaneanu Contributors.ro
Miercuri, 22 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Unii cititori isi amintesc, poate, nevrozanta vară a anului 2012. A avut loc atunci un puci parlamentar impotriva președintelui ales al Romaniei. Demersul a fost plănuit si coordonat de Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) si Dan Voiculescu (PUR). Am scris in acea perioadă zilnic pe aceasta platformă. Am făcut-o pentru că eram conștient că democratia din România se confrunta cu un pericol mortal. Doar reactia revoltată a SUA si UE a dus la dejucarea iresponsabilului scenariu al complotiștilor.
Cristian Andrei
Foto: Arhiva personala

2024, între mesagerii „înnoirii” și cei ai „revoluției”

de Cristian Andrei Contributors.ro
Miercuri, 22 Sept 2021 Actualitate | Opinii
Anul 2024 nu va fi așa cum ne așteptăm. Greutatea lui politică vine din cele 4 rânduri de alegeri care sunt comasate în mai puțin de 6 luni. Greutate care îl va strivi. 2024 este un an „all in”. Locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale. Tocmai această presiune uriașă așteptată, estimată și resimțită deja de către toți actorii va face ca lucrurile să degenereze până atunci.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by