OPINII
Alexandru Toma Patrascu
Foto: Arhiva personala

România erorii umane

de Alexandru Toma Patrascu Contributors.ro
În iulie anul trecut, un avion Tarom a suferit avarii importante la aterizare; au fost distruse toate pneurile și jantele roților trenului de aterizare principal. Raportul de investigație a fost publicat în urmă cu cîteva zile și este cît se poate de explicit: incidentul a fost provocat de o eroare umană. În sine, o astfel de constatare nu are nimic spectaculos; chiar și cei mai bine pregătiți piloți fac uneori erori.
Pacienți covid-19 în ATI în România
Foto: Graphs.ro

Datele lipsă în monitorizarea epidemiei: internările la ATI pe județ pe zi

de Cristian Bogdan Contributors.ro
Duminică, 12 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Numărul real al infectărilor cu SARS-CoV-2 este o mare necunoscută. Un model al celebrei universități americane MIT estimează o medie la nivel global de 12 cazuri nedetectate la fiecare caz confirmat. Negaționiștii și manipulatorii din România profită de aceste incertitudini și ne spun că ”e normal să crească numărul de cazuri, dacă testăm mai mult”. Va fi însă mult mai greu pentru ei să explice de ce numărul de pacienți covid-19 aflați în ATI a crescut de la 144 la 240 într-o lună.
Dumitru Opritoiu
Foto: Hotnews

Președinție pe timp de criză. Ce își propune Germania să facă timp de 6 luni la cârma Consiliului UE

de Dumitru Opritoiu Contributors.ro
Duminică, 12 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Cancelarul german Angela Merkel a ținut zilele trecute un discurs istoric în plenul Parlamentului European, discurs care va rămâne mult timp o referință pentru mesajele și direcția pe care o urmează Uniunea Europeană în momente de criză. A fost un discurs istoric pentru că Președinția rotativă germană are loc în vremuri istorice, vremuri de criză și schimbare radicală.
Cheloo
Foto: Facebook
​OPINIE

Momente penibile cu influenceri din perioada COVID-19 care arată că internetul poate fi uneori toxic

de Răzvan Băltărețu HotNews.ro
Sâmbătă, 11 Iul 2020 Actualitate | Opinii
În anii ‘90 era acest slogan: „ați prostit poporul cu televizorul”, ceea ce implică existența unui om, a unei minți comune, care a decis să prostească poporul și-a folosit televiziunea din dotare ca s-o facă. Bine, retroactiv, vedem că românii nu aveau nevoie de prea multă șarlatanie ca să creadă în tot felul de teorii. Asta a fost evident în 2020, când pe internet lucrurile stau puțin altfel. Poate de aceea și vedem diverse păreri despre cum ar trebui cenzurat, ceea ce n-ar fi deloc o idee bună.
Roxana Rusin
Foto: Arhiva personala

Tăcerea manualului nu înseamnă și tăcerea profesorului. Un răspuns lui Selly

de Roxana Rusin Contributors.ro
Joi, 9 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Nu manualul sau catalogul te fac profesor, ci faptul că vezi în cei din bănci oameni cărora tocmai din pricina vârstei lor vrei să le explici anumite lucruri și apoi să crească frumos, pentru ei în primul rând. Iar pentru a face bine nu ai nevoie de manuale sau culegeri auxiliare, ci de disponibilitate și răbdare, pentru că orice depășire a unor granițe poate însemna cândva un teren minat.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala
ISTORIE

Probleme în domeniul construcţiei de motoare şi vehicule şi câteva soluţii aplicate în România, Polonia, U.R.S.S. şi R.D.G. (1958-1974) (II)

de Petre Opris Contributors.ro
Miercuri, 8 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Pentru achitarea licenţelor de fabricaţie şi a produselor importate în a doua parte a anilor ’60 şi la începutul anilor ’70 din Republica Federală Germania, autorităţile de la Bucureşti s-au străduit să vândă pe piaţa vest-germană mărfuri româneşti realizate de industria constructoare de maşini, mobilă, produse chimice, fructe şi legume proaspete, alimente, textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Totodată, reprezentanţii României au insistat, în discuţiile cu autorităţile de la Bonn, să crească semnificativ contingentele de produse româneşti care puteau fi vândute în R.F.G. fără aplicarea de taxe vamale prohibitive
Andrei Nicoara
Foto: Arhiva personala

Depunerea electronică a declarațiilor de integritate, o nouă provocare pentru instituțiile publice

de Andrei Nicoara Contributors.ro
Miercuri, 8 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Depunerea declarațiilor de avere și de interese este un efort semnificativ din partea persoanelor vizate, menit a sprijini lupta anticorupție. Ultimul deceniu ne-a arătat câteva probleme, de departe cea mai gravă fiind ilizibilitatea celor declarate în urma completării cu o grafie precară. Pentru a adresa această situație Agenția Națională de Integritate a publicat formulare PDF inteligente a căror completare electronică a rămas însă la stadiul de recomandare. Acestea, chiar tipărite, permit eliminarea erorilor și ambiguităților.
Cosmin Gabriel Pacuraru
Foto: Arhiva personala
ANALIZA

Strategia Energetică – primii pași

de Cosmin Gabriel Pacuraru Contributors.ro
Miercuri, 8 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Ultimile opt luni au schimbat cursul industriei energetice românești. Apariția Green Deal, preluarea Guvernului de către Partidul Național Liberal, criza Covid 19 cu rezultantă, elaborarea Strategiei Naționale de Apărare și a Planului Național de Investiții, urgentează apariția Strategiei Energetice și trasează noi direcții ale acesteia. Începând din 2012 România nu are și nu s-a dorit a avea o Strategie Energetică. Securitatea Energetică este prima prioritate a Strategiei Energetice.
Alexandru Lazescu
Foto: Arhiva personala

Jurnalism în cheia „clarității morale”

de Alexandru Lazescu Contributors.ro
Marţi, 7 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Aproape peste tot în Occident asistăm la un abandon general al pozițiilor moderate, de centru, în favoarea extremelor. De stînga sau de dreapta. Multe voci acuză influența „nefastă” a Rețelelor Sociale însă ar fi simplist să le facem doar pe ele responsabile. Există destui alți actori și destule motive justificate care au adus lucrurile în acest punct. După cum există și o evidentă asimetrie în ceea ce privește influența. Stînga are un ascendent semnificativ în raport cu cealaltă parte.
Serban Filip Cioculescu
Foto: Arhiva personala
ANALIZA

Franța vs. Turcia sau de ce nu încap două săbii strategice în teaca Mării Mediterane

de Serban Cioculescu Contributors.ro
Marţi, 7 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Că nu există deloc simpatie între Paris și Ankara se știe nu de azi de ieri, ci de ani de zile, de fapt de mai multe decenii: Franța e una dintre țările ce se opun cel mai ferm primirii Turciei în UE, deși aceasta din urmă are statut de țară candidată. Deși cele două state riverane Mării Mediterane sunt aliate în cadrul NATO, ele nu au ajuns să își acomodeze interesele geostrategice și nici valori în comun nu prea au:
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

#libersiresponsabil Reflecții privind constituția, statul și cetățeanul în vreme de pandemie

de Cristian Felea Contributors.ro
Marţi, 7 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Un guvern PNL fără majoritate parlamentară, bazat pe un partid tributar unui model vechi de organizare, puțin inovativ și cu viziune politică limitată, nu putea să acționeze decât supralicitând puținele argumente pe care le avea: autoritatea președintelui țării, la începutul celui de-al doilea mandat al său, și imaginea de profesionist, pe care s-a grăbit să o recupereze și să o valorifice (abandonând ideea cu care cocheta anterior de a-l debarca din funcție), a șefului DSU.
Alina Dobre
Foto: Contributors.ro

Românii de la Tönnies suntem noi toți

de Alina Dobre Contributors.ro
Luni, 6 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Tönnies este un lanț de abatoare, care livrează carne ieftină de porc în supermarketurile germane și în unele măcelării. Românii s-au îmbolnăvit la Tönnies. De covid19. Temperaturile scăzute la care lucrau și 13 ore pe zi au permis răspândirea virusului mai rapid decât și-ar fi dorit relaxatul domn Armin Laschet. Nu se vorbește desigur despre faptul că, în acel land al Germaniei, oamenii nu au avut restricții la timp și virusul s-a transmis intracomunitar, ci se spune că românii au adus virusul din România. Adică am putea chiar deduce faptul că românii sunt fabricanții virusului la abatorul Tönnies și cam atât despre logica relaxatului și, mai nou, speriatului domn Laschet.
Mihai Buzea
Foto: Arhiva personala

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

de Mihai Buzea Contributors.ro
Luni, 6 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Dragă Miklós,

îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”. Aveam acces la același mărfuri. Voi, maghiarii, aveați acces la istoria proprie, aproape secretă, istorie despre care noi nu știam nimic (cum am fi putut afla?!), dar nu despre acea istorie e vorba acum, ci despre ceea ce găseam de cumpărat prin magazine. Exista un superlativ: „refuzat la export”.
Radu Rizoiu
Foto: Arhiva personala

Anarhia salvează… democrația? Despre regula autoimpusă

de Radu Rizoiu Contributors.ro
Luni, 6 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Într-un fragment destul de ambiguu din Politica sa( 6 ), Aristotel povestește situația în care cretanii renunța la oficiul cosmilor (aleși pe viață) drept o acosmie („desființarea instituției cosmilor”) urmată de o perioadă de anarhie( 7 ). Trebuie însă să nu uităm că Aristotel nu este cel mai neutru analist politic. El critică dur democrația și ia fățiș partea aristocrației ca formă superioară de organizare politică.
Alexandru Arjoca
Foto: Arhiva personala

Efectele deciziei CCR nr. 458 din 25 iunie 2020 asupra internării obligatorii și carantinării în contextul pandemiei COVID 19

de Alexandru Arjoca Contributors.ro
Duminică, 5 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Lipsa de reacție a legiuitorului după data de 2 iulie 2020, când a fost publicată decizia CCR nr. 458 din 25 iunie 2020, permite cazului confirmat pozitiv cu virusul SARS Cov 2 să refuze internarea obligatorie ori carantinarea, respectiv să solicite, în anumite condiții externarea. Totodată, pasivitatea legiuitorului are consecințe directe asupra (i) legislației secundare dispuse în materie combaterii răspândirii virusului SARS Cov 2, emisă în temeiul unor texte de lege declarate neconstituționale...
Cezara Panait
Foto: Arhiva personala

Reglementarea și concurența în piețele digitale

de Cezara Panait Contributors.ro
Duminică, 5 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Criza actuală a scos la iveală, mai mult ca oricând, necesitatea investițiilor masive în sectorul digital. Îmediat după alegeri, Comisia Europeană a prezentat o strategie digitală a Uniunii Europene care să creeze, într-un final, o Piață Unică Digitală, atât de necesară pe durata unei pandemii precum cea pe care am trăit-o în ultimele luni.
Mariana Neamtu
Foto: Arhiva personala

Un ordin de ministru și geografii academice

de Mariana Neamtu Contributors.ro
Sâmbătă, 4 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat de ceva vreme cursurile. Studenților și masteranzilor din anii terminali le-au fost înmânate diplomele de absolvire, iar forfota înscrierilor pentru noul an universitar se lasă încă așteptată. Într-o după amiază caniculară, un banal ordin de ministru pune, pe neașteptate, stăpânire pe spațiile sociale de discuții, provocând reacții imediate nu doar dinspre mediul academic, ci și dinspre cel politic.
Mirel Banica
Foto: Arhiva personala
Cultura

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

de Mirel Banica Contributors.ro
Joi, 2 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură. Generația din care fac parte, cea care şi-a trăit copilăria şi adolescența ȋn comunism iar tinerețea ȋn primii ani ai tranziției spre nicăieri, ȋi datorează multă recunoștință. Primele noastre biblioteci s-ar putea numi, cu rare excepţii, Biblioteca Humanitas.
Armand Gosu
Foto: Hotnews

Interviu cu Armand Goșu, specialist în fostul spațiu sovietic: „Dodon este prea slab ca să poată supraviețui fără cârja rusească”

de Lucian Popescu HotNews.ro
Joi, 2 Iul 2020 Actualitate | Opinii
Ce s-a mai întâmplat în Republica Moldova în ultimele luni? Multe evenimente, unele foarte interesante. Dar vor putea ele schimba ceva esențial în mersul lucrurilor? Armand Gosu analizează ultimele evoluții politice de la Chișinău într-un interviu Contributors.ro.
Idei principale: Criza sanitară Covid 19 poate arunca în aer scena politică de la Chișinău, cu câteva luni înainte de începerea campaniei prezidențiale. Un an fără Vladmir Plahotniuc, ce mai face rețeaua de lobby a oligarhului din România?

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by