OPINII
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

Despre virtuțile incompetenței și ale imposturii

de Mihai Maci Contributors.ro
Incompetentul, cel ce nu ştie cum se face ceva (de care – teoretic – se ocupă), cel ce face mereu gafe, “săracul cu duhul”, cel ce cade în ridicol, cel care bate în masă tovărăşeşte şi căruia-i mai scapă câte una, neaoşă, are un mare un avantaj: e un tip uman universal. Râdem de el, îl beştelim şi-l dăm naibii, dar – finalmente – ne recunoaştem în el: “e de-al nostru”. Şi, când îl vedem – deopotrivă ironic şi nostalgic – în felul acesta, ne încearcă ispita unui gând: “dacă ea/el a putut, eu de ce n-aş putea?”
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Iarna dictatorului de mucava, cu copiuţe de la Chişinău şi Budapesta

de Sorin Ionita Contributors.ro
Pentru că timpul i se împuţinează, deodată cu majoritatea parlamentară, Dragnea a ales ziua simbolică de 16 decembrie, când pornea revoluţia română la Timişoara în ’89, pentru a organiza un bizar team-building de partid (adică USL, incluzând şi apendicele Tăriceanu). Rostul a fost să culmineze cu un discurs-fluviu televizat, a la Hugo Chavez şi alţi demagogi sud-americani, evident pregătit din timp şi nu de echipa provincială Buşcu-Dinescu de la Scroviştea. Discursul marchează deschiderea anului de campanie 2019, cu parlamentare dar mai ales prezidenţiale, ce va fi de o virulenţă şi francheţe anti-UE cum n-am avut încă.
Armand Gosu
Foto: Hotnews

Zi istorică pentru Ucraina. Înființarea bisericii autocefale. Consecințe pentru Kiev, Moscova și București. Interviu cu Armand Gosu, expert în spațiul ex-sovietic

de Lucian Popescu Contributors.ro
Sâmbătă, 15 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Sinodul ținut astăzi, 15 decembrie, la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev a ales conducătorul nou înființatei Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Mitropolitul Epifanie are 39 de ani și a copilărit în regiunea Cernăuțiului. Apariția Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucraineană este un eveniment istoric, cu majore implicații. Cititi un interviu cu Armand Goșu care scrutează culisele și consecințele acestui eveniment: ”Pentru conștiința națională a ucrainenilor, pentru națiunea ucraineană, pentru statalitatea Ucrainei este o zi mare. Nu întâmplător, mii de oameni s-au adunat pe ger, vânt, ninsoare, în fața Sfintei Sofia, o catedrală ale cărei temelii au fost puse în 1011. S-au cântat cântece patriotice, s-au ținut discursuri politice, au fost prezenți în mulțime, de la primele ore ale dimineții, miniștri, deputați.”
Exploratorul Vladimir Klavdievich Arsenyev cu „realul” Děrsu (1906)
Foto: Hotnews

Exploratorul Nicolae Spătarul Milescu si călatoriile sale in Rusia necunoscută

de Daniela Dumbrava Contributors.ro
Sâmbătă, 15 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Acea Rusie asiatică despre care știm foarte puțin…
Cine ar fi putut imagina că tentativa de sinucidere a regizorului Akira Kurosawa din anul 1971 ar fi anticipat, la numai patru ani diferență, un premiu Oscar pentru pelicula Děrsu Uzala? Era primul său film în co-producție ruso-niponă și o ecranizare a memoriilor exploratorului Vladimir Klavdievich Arsenyev în zona Siberiei Extrem-Orientală, Sikhote-Alin.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Decembrie, stare de urgenţă. 100 în plus la salariu, Revoluţia Vestelor Galbene şi perspectivele Europei

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 11 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Preşedintele Macron este speriat. Discursul de criză pe care l-a rostit în faţa naţiunii franceze furioase, cu sau fără veste galbene, şi suta de euro aruncată la salariul minim trădează deruta în care s-a scufundat programul său politic, la doar un an şi jumătate de la glorioasa învestitură. „Starea de urgenţă economică şi socială” pe care a anunţat-o nu face decât să alimenteze frustrarea, furia şi sentimentul puternic al oamenilor că Franţa traversează o criză, un moment crucial, un punct de cotitură.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Regimul Dragnea şi patologia statului român

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Marţi, 11 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Regimul Dragnea este expresia dramatică şi neliniştitoare a impasului istoric în care se instalează România. La fine de an 2018, în prag de preluare a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, regimul Dragnea reafirmă, prin intenţia de a adopta o ordonanţă de urgenţă în materie penală şi prin anunţul de constituire a unui fond central de investiţii, cele două direcţii pe care se sprjină ordinea sa politică: lichidarea domniei legii şi consolidarea sistemului clientelar fără de care reţeaua sa parazită nu poate supravieţui.
Horia Ciurtin
Foto: Arhiva personala

Depășind irelevanța dreptei românești: Două păcate capitale, o spovedanie pentru învinși și o ieșire din impas

de Horia Ciurtin Contributors.ro
Luni, 10 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Cândva, dreapta românească putea fi considerată o autentică perspectivă alternativă în raport cu viziunea predominantă a epocii. Dreapta avea capacitatea de a fi cu adevărat „reacţionară”, mai precis de a putea răspunde eficient şi radical fiecărei provocări survenite din greşelile constitutive ale societăţii contemporane. În prezent, însă, dreapta apare ca o mare pierdere de sens, ca un corp politic inert aflat în derivă, un trup irelevant aruncat pe orbita unei societăţi care nu mai permite nici o contestaţie reală.
Nicolae Burnete
Foto: Facebook

Ce au facut cei patru miniștri ai cercetării din 2018

de Doi Mici și un Anc Contributors.ro
Luni, 10 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Ne grăbim să facem un raport de activitate al Ministerului Cercetării și Inovării (MCI) pentru 2018, de frică să nu apară unul între timp de genul celui produs de Lucian Georgescu, catalogat de Asociația Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni, ca „între laudă de sine și fake-news”. E lung raportul, dar luați-vă un popcorn sau o cafea lângă și lectura va fi mai plăcută.
Daniela Dumbrava
Foto: Arhiva personala

Decadența celei de a «Treia Rome»? De ce totuși Rusia nu are vocația păcii universale…

de Daniela Dumbrava Contributors.ro
Duminică, 9 Dec 2018 Actualitate | Opinii
În inima doctrinei politice ruse de secol XVII, aproape stinsă (ea mai există doar istoriografic!), palpită o tradiție mai veche a ideii de monarhie în Europa, anume aceea care alătură imaginii levantine un «umanism brunian» (E. Garin 2000, 21) și o etica politică aristotelică, mai precis doctrine despre Stat și monarhie unde simpatetic se reunesc concepte biblice și teologice, profeții veterotestamentare, la fel de bine cum și multă literatură clasică.
Hans Klemm, plantând un copac în PN Văcărești,
Foto: Facebook

În vizită la ambasada ariilor protejate din România

de Virgil Iordache Contributors.ro
Sâmbătă, 8 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Într-o țară europeană viața naturii nu poate exista fără viața societății civile. Dezvoltarea durabilă începe de la firul ierbii și urcă spre strategii susținute de cetățeni, nu coboară de la teorii spre o omenire abstractă în care persoanele nu contează. Vorbele frumoase au putut înșela cândva. Acum e limpede pentru toata lumea că arta conducerii autoritaristă cu idealuri morale puse în față e un eșesc, pentru că e imorală prin nerespectarea muncii și libertății altora
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Metamorfoza lui Florin Iordache

de Miron Damian Contributors.ro
Miercuri, 5 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Intr-o bună dimineaţă, azi, cînd Florin Iordache se trezi în scaunul de la prezidiul Camerei, după o perioadă politică zbuciumată, se pomeni metamorfozat într-un înspăimântător formalist. Un adept inflexibil al regulilor procedurale, un gardian inamovibil al protocolului scris al Camerei. Un monstru de nerecunoscut.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

„4 per mille” – O inițiativă climatică franceză fără sorți de izbândă

de Constantin Cranganu Contributors.ro
Miercuri, 5 Dec 2018 Actualitate | Opinii
La Katowice (Polonia) a început o nouă Conferință a Schimbărilor Climatice. Misiunea principală a noii întâlniri internaționale este evaluarea stadiului de îndeplinire a obiectivelor propuse și asumate cu trei ani în urmă de cele 195 țări semnatare ale Acordului Climatic de la Paris. Pe fondul unei realități dure, deloc optimiste – emisiile de CO2 au crescut în loc să scadă, conform documentelor semnate, participanții reuniți în Polonia vor căuta să înțeleagă cauzele neîndeplinirii acelor obiective de implementare a unor planuri naționale vizând reducerea emisiilor de CO2 pentru a preveni creșterea temperaturii globale planetare cu 1,5°C, maximum 2°C, față de nivelurile ei pre-industriale.
Elena Ferrante - ”Prietena mea geniala”
Foto: Pandora M

Scriitoarea genială. Un interviu cu scriitoarea Elena Ferrante

de Contributors.ro
Miercuri, 5 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Elena Ferrante este un pseudonim. Nu știm cu siguranță cine este – deși au fost făcute unele dezvăluiri. Romanele sale se bucură de un succes uluitor (10 milioane de cărți vândute în 40 de țări) și poate că misterul identității autoarei care le-a scris e bine să rămână nedezlegat. E o anonimitate care slujește autenticitatea povestirilor sale din Napoli.
Mai jos puteti citi un interviu cu Elena Ferrante apărut luna trecută, în Il Vendredi, una dintre cele mai importante reviste italiene.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Scrie-i parlamentarului tău

de Cristian Felea Contributors.ro
Marţi, 4 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Credința în justețea acțiunilor tale, asumate, consecvența și comunicarea corectă și civilizată cu parlamentarul tău nu au cum să nu producă efecte. Oare cum ar arăta astăzi PSD, dacă măcar o parte a electoratului acestui partid le-ar fi scris parlamentarilor pentru a-i avertiza că nu pot fi de acord cu modificarea legilor justiției? Probabil că debarcarea lui Liviu Dragnea și a camarilei sale de la conducerea partidului era acum un fapt împlinit, iar partidul avea șansa unor lideri decenți care să gestioneze cu bună credință guvernarea.
Bogdan Dumitrescu
Foto: Hotnews

Care este randamentul unui plasament în contul de economii Junior Centenar?

de Bogdan Dumitrescu Contributors.ro
Luni, 3 Dec 2018 Actualitate | Opinii
În data de 29.11.2018 Guvernul a aprobat un program care are în vedere deschiderea la Trezoreria Statului a unui cont special de economisire sub formă de depozit pentru toți copii din România, denumit Junior Centenar. Sumele depuse în aceste conturi vor fi bonificate cu o dobândă fixă de 3% pe an, iar Statul va acorda în plus o primă anuală în sumă de 600 de lei în condițiile în care suma depusă pe parcursul unui an calendaristic este mai mare de 1200 de lei.
Silviu Nate
Foto: Arhiva personala

Strâmtoarea Kerci, locul unde Putin „încearcă marea cu degetul” sau tranziția de la „omuleții verzi” la S-400

de Silviu Nate Contributors.ro
Luni, 3 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Pe măsură ce Rusia falimentează, opțiunile politice din mâna lui Putin se restrâng. Încrederea publică în liderul de la Kremlin și scorul său intern de popularitate au atins cotele cele mai joase din istoria mandatelor sale. Neajunsul economiei ruse constă în concentrarea unei industrii bi-cromă, dominată de armată și energie, care se dezvoltă predominant în jurul personalității lui Putin și nu pe principiul pluralismului economic, integrat într-o economie de piață liberă.
Dumitru Lacatusu
Foto: Arhiva personala

Mărturii ale unor oameni obișnuiți despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia (1 decembrie 1918). Simeon Romoșan din Vinerea, județul Alba

de Dumitru Lacatusu Contributors.ro
Duminică, 2 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Simeon Romoșan s-a născut în 1887 în Vinerea, județul Alba. După ce a terminat șase clase primare în localitatea natală, a intrat ucenic la tâmplarul Revicki din Orăștie. Apoi, timp de vreo opt luni a fost calfă în Arad. În 1907, anul în care în Regat avea loc cea mai „importantă criză” din domnia regelui Carol I, Simeon, pe atunci în vârstă de douăzeci ani a ales să plece în America.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?

de Sorin Ionita Contributors.ro
Sâmbătă, 1 Dec 2018 Actualitate | Opinii
Am zvârlit ieri o postare pe FB despre celebrul, de-acuma, filmuleţ paseist-propagandistic plătit şi asumat de guvernul României. Aşa cum au făcut şi alţii zilele astea, luându-l la mişto, pe bună dreptate. Filmul e nărod în concepţie şi ton, fiind presărat şi cu fake news vizibile: nu-i adevărat că Poenaru a inventat stiloul; nu-i adevărat că Vlaicu a fost primul om zburător cu un aparat mai greu decât aerul; şamd. Lucrurile puteau rămâne aici, la acest nivel de provincie complexată
Dumitru Lacatusu
Foto: Arhiva personala

Cum face Guvernul reclamă (neinspirată) la Centenar

de Dumitru Lacatusu Contributors.ro
Vineri, 30 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Apariția recentului film de prezentare realizat de Guvern pentru promovarea centenarului a inițiat o dezbatere despre „neadevărurile istorice” colportate de acest material. Cel puțin trei au fost deja subliniate pana acum (zborul lui Vuia din 1906, Primul oraș iluminat, Nicolae Paulescu si insulina). Filmul evidențiază mai multe aspecte definitorii despre centenar sau, mai bine spus, despre modul în care a fost „regizat” centenarul de diverse persoane, companii sau organizații care au o legătură cu actuali potentați ai vremii, dar nu și cu istoria.

  • Intra in articol pentru a citi si o scrisoare a lui Traian Vuia.
Relu Cocos
Foto: Arhiva personala

Există premisele ca mii de angajați din sănătate să beneficieze de creșteri salariale prin corectarea erorilor din legea salarizării unitare

de Relu Cocos Contributors.ro
Vineri, 30 Nov 2018 Actualitate | Opinii
Legea salarizării unitare 153/2017, o lege perfectă în accepțiunea celor care au scris-o, ar fi trebuit să impună principiul unității salariale a funcțiilor în cadrul tuturor familiilor ocupaționale, dar s-a dovedit, în scurt timp, a fi o lege injustă pentru mai multe categorii profesionale din sistemul de sănătate și învățământul medical superior. În cazul biologilor, farmaciștilor și biochimiștilor nu s-a ținut cont de nivelul studiilor raportat la cel al altor categorii profesionale din sănătate, cum ar fi medicii.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version