OPINII
Tunde Szabo
Foto: Arhiva personala

Piața nu readuce limba maghiară în spațiul public, dimpotrivă: contribuie la enclavizare

de Tunde Szabo Contributors.ro
Interviu cu Zsombor Csata, sociolog, despre răspândirea economiei etnice și despre valoarea multilingvismului.

În Transilvania, comunitatea maghiară și cea română nu frecventează doar școli și baruri diferite, ci lucrează și în firme diferite. Cum contribuie procesele de pe piață la creșterea paralelismului etnic din Transilvania? Cum se poate măsura dezavantajul economic și social care provine din raportul asimetric dintre majoritate și minoritate lingvistică? Ce fel de mijloace stau la dispoziție în cadrul pieței și mai ales în afară de aceasta pentru a reda prestigiul multilingvismului în România? Ce poate face în acest sens UDMR?
Blog Mic-Mic-Anc
Foto: Mic-Mic-Anc

Curtea de conturi în cercetare la Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare – Reacție rapidă

de Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu Contributors.ro
În cadrul emisiunii Banii în Mișcare de la Digi24, ministra Educației, Monica Anisie a declarat că va trimite Curtea de Conturi în control la Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare pentru a clarifica în ce mod s-a ajuns la salariile extrem de mari ale Directorilor Generali (DG) de INCD și la discrepanțele dintre salariile acestora și cele ale cercetătorilor. Cei trei cercetători de pe blogul mic-mic-anc.ro spun ce ar trebui verificat in opinia lor...
Claudia Postelnicescu
Foto: Arhiva personala

Copiii, încotro?

de Claudia Postelnicescu Contributors.ro
Marţi, 28 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În acest moment, România face prea puțin pentru copiii abandonați și perpetuează un ciclu extrem de vicios. Soarta acestor copii, fie abandonați în instituții, fie lăsați singuri de izbeliște, în grija unor rude cărora nu le pasă, trebuie să devină o prioritate națională de sănătate publică. Într-un studiu făcut de UNDP și UNICEF în anii 2006 – 2007 s-a constatat că acești copii ai emigranților de muncă rămân ai nimănui, abandonează școala, devin alcoolici la vârste foarte mici și sunt expuși pericolului răpirii sau abuzurilor sexuale. Acești copii sunt complet alienați și au, fără excepție, un spectru larg de patologii comportamentale.
Denis Cenusa
Foto: Arhiva personala

Imobilizarea oligarhilor în Moldova, Georgia și Ucraina: misiune (im)posibilă?

de Denis Cenusa Contributors.ro
Marţi, 28 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Legislatorii americani au început să zidească măsurile de combatere a cleptocrației din Rusia și din restul lumii, denumite CROOK (CSCE, Ianuarie 2020), care va completa “Actul lui Magnitsky”, adoptat de SUA în 2012 și extins față alte țări decât Rusia în 2017 (Departamentul de Stat, Decembrie 2017). Iar, pe celălalt mal al Atlanticului, decidenții politici din statele Uniunii Europene (UE), în frunte cu noua Comisie Europeană, au convenit asupra creării unui mecanism de sancționare, similar cu cel american, în 2020 (EuroActiv, 10 Decembrie 2019).
Mircea Morariu
Foto: Arhiva personala

Negaționismul de stânga și sentința judecătorească în cazul Gheorghe Ursu

de Mircea Morariu Contributors.ro
Marţi, 28 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Am citit și scris cu puțină vreme în urmă despre excelenta carte “Negaționismul de stânga” a istoricului și gazetarului francez Thierry Wolton. Autorul vorbește în spațiul a aproape 200 de pagini despre prestidigitațiile cu pretenții intelectuale la care se dedau unii dintre profesioniștii negării răului comunist. “Negaționismul înseamnă- precizează Thierry Wolton- negarea faptelor istorice dovedite sau deformarea lor”
Silviu Nate
Foto: Arhiva personala

Libia și noua hartă a mizelor geopolitice în Bazinul Levant

de Silviu Nate Contributors.ro
Marţi, 28 Ian 2020 Actualitate | Opinii
După înlăturarea fostului lider, Muammar al-Gaddafi (2011), două fronturi de putere au apărut în Libia: unul în estul Libiei, condus de generalul în rezervă Khalifa Belqasim Haftar – comandantul Armatei Naționale Libiene (LNA), o componentă a Forțelor Militare din Libia, susținut în principal de Egipt și Emiratele Arabe Unite, și Guvernul de Acord Național interimar (GNA) de la Tripoli, condus de primul-ministru Fayez al-Sarraj care se bucură de recunoașterea ONU și, implicit, la nivel internațional.
Constantin Cranganu
Foto: Hotnews

Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii

de Constantin Crânganu Contributors.ro
Luni, 27 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Să fie clar de la început: Știința nu are nimic de-a face cu consensul. Consensul este afacerea politicii. Știința, dimpotrivă, cere doar ca un singur cercetător să aibă dreptate, ceea ce înseamnă că acela sau aceea are rezultate care pot fi verificate prin raportare la lumea reală. În știință, consensul nu are relevanță. Ceea ce este relevant sunt rezultatele reproductibile. Cei mai mari oameni de știință din istorie sunt mari tocmai pentru că n-au fost de acord cu consensul. Nu există nici un fel de știință consensuală. Dacă există un consens, aceea nu este știință. Dacă este știință, nu există un consens.
Claudiu Vuta
Foto: Arhiva personala

ANALIZA De ce nu își permite Romania o creștere cu 40% a punctului de pensie

de Claudiu Vuta Contributors.ro
Duminică, 26 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În data de 23 ianuarie 2020, Consiliul Fiscal, a expus public concluziile ce decurg din actuala construcție bugetară, în eventualitatea în care măsuri precum cea a majorării punctului de pensie cu 40% ar fi puse în aplicare. Membrii Consiliului consideră că “Impactul majorării cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum și al celorlalte măsuri cuprinse în noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul următor fiind de peste 6% din PIB (în lipsa unor măsuri compensatorii).
Dorin Dobrincu
Foto: Arhiva personala

Cum am devenit agitator la 24 ianuarie. În atenția Premierului Ludovic Orban

de Dorin Dobrincu Contributors.ro
Duminică, 26 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Ianuarie nu este doar prima lună din an, nu este doar un început simbolic pentru mulți. Printre altele, este vorba și de și luna în care mărimile politice din capitala României știu că se vor urca în avioane pentru a face un drum la Iași. Politicienii de la „centru” vin în capitala Moldovei la 24 ianuarie pentru a ține discursuri, a capitaliza electoral și a face băi de mulțime, protejați de rânduri de garduri, jandarmi, politiști și sepepiști. Stau preț de câteva ore, se uită la oameni de sus, zâmbesc forțat, apoi se urcă în avioane și se întorc la interesele lor.
Alin Fumurescu
Foto: Arhiva personala

… despre viralizarea tampirii in masa – adevarata pandemie

de Alin Fumurescu Contributors.ro
Duminică, 26 Ian 2020 Actualitate | Opinii
… citesc si ma crucesc. Ma uit la televizor si ma crucesc. Ma crucesc si ma-ntreb: cam cat de repede se poate extinde tampirea in masa? Mai repede decat putea oricine anticipa. De cand a izbucnit “pandemia mortala” cu noul coronavirus in China, o lume intreaga a intrat in panica. Omenirea s-a isterizat. Nu mai conteaza ce media outlet folosesti, toata lumea vorbeste numai despre noua apocalipsa. De gripa. Un nou virus, necunoscut, ameninta soarta omenirii! In China au fost puse in carantina, practic “inchise”, cateva orase, primul fiind Wuhan, unde a inceput epidemia. Pardon, pandemia.
Radu Carp
Foto: Arhiva personala

Un tur sau două tururi?

de Radu Carp Contributors.ro
Vineri, 24 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Un tur sau două tururi la alegerile locale pentru alegerea primarilor? Ȋntrebarea divizează spectrul politic de mai multă vreme. Opinia publică pare a fi mai degrabă în favoarea a două tururi dar o dezbatere serioasă pe această temă nu există. Avantajele sistemului în două tururi (sau ale sistemului cu un singur tur) nu sunt prezentate pentru a vedea care este cea mai bună opţiune.
Ioan Stanomir
Foto: Hotnews

Interviu cu profesorul Ioan Stanomir despre pașoptism. ”Noi, ca români, astăzi, trebuie să preluăm din moștenirea pașoptistă ceea ce pașoptismul are cu adevărat valabil: credința în cetățenie.”

de L.P: Contributors.ro
Vineri, 24 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Ioan Stanomir: ”Am scris aceste pagini și cu gândul la mine care sunt moldovean și cu sentimentul că noi devenim moldoveni pentru că alții au devenit moldoveni înaintea noastră. Și Alecu Russo, Negruzzi, Costache Negri, Kogălniceanu sunt cei care ne-au învățat pe noi să fim moldoveni. Să fim moldoveni, adică să fim ca un Ianus bifrons cu ochii spre viitor, dar și cu un ochi spre trecut. Cum spune Alecu Russo atât de memorabil, risipirea cea iute a trecutului mă umple de jale. Noi suntem moldoveni pentru că suntem melancolici. Și această melancolie mă urmărește și pe mine și n-am ascuns-o niciodată.”

Cumpara cartea ”Asteptand revolutia. Pasoptismul si vocile sale” de pe GiftBooks.ro
Septimius Parvu
Foto: Arhiva personala

Șase priorități de reformă electorală pentru 2020

de Septimius Parvu Contributors.ro
Vineri, 24 Ian 2020 Actualitate | Opinii
La începutul anului 2020 cea mai importantă reformă electorală pare a fi cea legată de reintroducerea sistemului majoritar în două tururi la alegerile locale. Și probabil este un moment care va defini modul în care se va face politică în următorii ani, mai ales că în 2024 toate alegerile se vor organiza într-un singur an, iar partidul care deține cei mai mulți primari are și șanse ceva mai mari să influențeze rezultatele prin rețelele locale.
Catalin Vasilescu
Foto: Arhiva personala

Profesorul Dinu Antonescu despre impactul comunismului asupra medicinei românești. Un exercițiu de autoritate morală la Teatrul Național din București

de Catalin Vasilescu Contributors.ro
Joi, 23 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Duminică 19 ianuarie, profesorul Dinu Antonescu a susținut la Teatrul Național din București conferința ”Impactul comunismului asupra medicinei românești”. A vorbit academic, cu o voce limpede, măsurat, fără iritare. Nu a ridicat tonul, nu scrâșnit din dinți și, mai ales, nu a plătit polițe. A făcut recurs la istorie și a documentat solid ce era medicina românească până în 1945:
Lucian Pintilie
Foto: Arhiva personala

Comentarii la cateva stiri recente din cercetare (din presa sau pe surse)

de Lucian Pintilie Contributors.ro
Joi, 23 Ian 2020 Actualitate | Opinii
In conditiile de la noi, este esential un mecanism de evaluare profesionala care sa permita stimularea performantei, adica remunerarea cat de cat diferentiata in functie de rezultate, cantarite calitativ si cantitativ. Cum competitii de proiecte nu prea exista, si daca se organizeaza cate una, sumele alocate sunt infime, permitand rate de succes ridicole, singura solutie de a stimula cat de cat performanta este o remunenerare cat de cat diferentiata din Nucleu. Aplicarea legii salarizarii unitare nu va face decat sa niveleze remuneratiile, eliminand orice posibilitate de stimulare a performantei.
Nicolae Oaca
Foto: Arhiva personala

Memorandumul România-SUA, o abordare europeană!

de Nicolae Oaca Contributors.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În plin proces de pregătire a licitației 5G de către ANCOM, guvernele României și SUA semnau în 20 august 2019 un memorandum care viza accesul fabricanților de echipamente de telecomunicații la construirea noilor rețele 5G, urmare a acordului celor doi președinți, memorandum care avea sa influențeze și chiar să blocheze licitația 5G din România.
Blog Mic-Mic-Anc
Foto: Mic-Mic-Anc

Vreme trece, directorii de Institute Naționale de Cercetare rămân

de Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu Contributors.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Cele aproximativ 50 de Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (Institute, de aici încolo) ale României primesc anual peste 100 milioane de Euro de la bugetul central prin așa-numitul Program Nucleu. Încă cel puțin 100 milioane de Euro provin din alte surse, în principal tot bugetul de stat, fiind vorba de proiecte câștigate în competiții naționale, finanțate prin Programul Național de Cercetare (PNCDI 3).
Mircea Kivu
Foto: Arhiva personala

Obiecții la prevederea privind combaterea „traseismului electoral”

de Mircea Kivu Contributors.ro
Marţi, 21 Ian 2020 Actualitate | Opinii
Despre Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 se știe, în general, că are drept obiect alegerea primarilor în două tururi, în loc de unul singur. Dar proiectul mai conține trei modificări importante: votul persoanelor care și-au modificat reședința înainte de alegeri, mărirea numărului membrilor birourilor electorale de circumscripție și reducerea numărului de semnături necesare înregistrării candidaturilor, în comunele mici.
Petre Opris
Foto: Arhiva personala

Operaţiuni cu aur românesc în Elveţia şi Cehoslovacia (1947-1949)

de Petre Opris Contributors.ro
Marţi, 21 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În septembrie şi octombrie 1946, autorităţile de la Bucureşti au încercat să obţină din S.U.A. un milion de tone de cereale (porumb, grâu, secară) deoarece seceta din anii 1945 şi 1946 a afectat într-un mod grav recoltele agricole din România. Departamentul de Stat al S.U.A. a fost de acord să ofere un ajutor în acel moment, cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să obţină din partea celor de la Moscova o amânare cu un an a livrărilor de cereale româneşti către U.R.S.S.
Claudiu Vuta
Foto: Arhiva personala

Situația actuală a sistemului de pensii din România și perspectivele acestuia

de Claudiu Vuta Contributors.ro
Marţi, 21 Ian 2020 Actualitate | Opinii
În România trăiesc, în prezent, 5,2 milioane pensionari, conform Institutului Național de Statistică. Numărul salariaților activi este de 5,6 milioane, această cifră nu include funcționarii publici și personalul din sistemul de ordine publică și apărare. Cota CAS este de 25% și se aplică la salariul brut. Spre Pilonul I (pensia publică) este direcționat un procent de 21,25%, spre Pilonul II (pensia privată obligatorie), 3,75%. Acest sistem (public) este sustenabil doar când numărul angajaților îl depășește pe cel al pensionarilor...

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by