OPINII
Radu Craciun
Foto: Arhiva personala

Radu Craciun: Supravietuirea Europei - Solutia unica despre care nu vorbeste nimeni

de DP HotNews.ro
Brexit-ul a fost atat de mult analizat in ultimele zile incat interesul public pentru acest subiect este pe punctul sa se epuizeze. Cu toate acestea, opiniile pe care le-am vazut pana acum esueaza in a furniza o solutie reala, care sa duca la o renastere a Europei: economica, sociala, culturala, mentala, scrie Radu Craciun pe blogul sau. Cu toate ca focalizarea in aceste zile este pe Brexit, ar fi naiv sa nu realizam ca Brexit-ul este doar un simptom al unei boli profunde care a cuprins intreaga Europa. Britanicii, intr-adevar, nu au fost niciodata mari fani ai Uniunii Europene. Asta i-a facut intotdeauna sa fie veriga slaba a UE si, de aceea, cupa rabdarii lor a fost suficient de mica pentru a se goli prima.
Cristina Tunegaru
Foto: Contributors.ro

Despre Evaluarea nationala

de Cristina Tunegaru Contributors.ro
Joi, 30 Iun 2016 Actualitate | Opinii
In cultura noastra, obiectivul primordial al scolarului este acela de o obtine o nota buna, de a promova, respectiv de a trece la o noua etapa pana cand ne facem mari si am incheiat cu scoala: Abia dupa ce-ai scapat de scoala incepe viata. Satisfactia invatarii, contemplarea procesului, bucuria de a fi copil nu exista decat in teorie, scoala nestabilind nicio punte de legatura intre elev si preocuparile sale extrascolare. Examenele nationale dovedesc cu prisosinta aceasta idee.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Uniunea Europeana 2.0, refondata sub patronajul Germaniei. Optiuni grele la orizont pentru natiunile Europei

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Joi, 30 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Puncte cheie:
  • Cu mult inainte de Brexitul din 23 iunie, Uniunea Europeana dadea semne obiective de uzura politica, economica, sociala si culturala, dincolo de pretentiile subiective ale britanicilor la un statut special si de dorinta lor evidenta de a profita doar de avantajele Pietei Comune, fara asumarea costurilor participarii Regatului Unit la politicile comune ale organizatiei;
  •  Succesiunea de crize ale Uniunii semnala de cativa ani, asa cum am mai spus, nevoia unei relegitimari, a unui "discurs refondator"  a unui concept politic proaspat si a unor politici revizuite, care sa reinventeze Ideea Europeana pe intelesul generatiilor de vest-europeni lipsiti de memoria celui de-al doilea razboi mondial.
  • Recomandare de lectura: Marile schimbari. Crize si perspective in politica internationala - Valentin Naumescu
Traian Halalai si Radu Ghetea, printre cei mai bine platiti bancheri locali
Foto: Agerpres

Salarii de bancheri: Halalai (Eximbank), peste 30.000 de euro lunar. Ghetea (CEC Bank), peste 27.000 de euro/luna.Vezi in text cat castiga reprezentantii Statului in entitatile publice

de Dan Popa HotNews.ro
Joi, 30 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Traian Halalai, seful Eximbank, castiga lunar peste 30.000 de euro (brut), iar Radu Ghetea, seful CEC Bank, este "rasplatit" financiar cu circa 27.000 de euro brut, se arata intr-un document privind numele si remuneratia reprezentantilor statului in entitatile publice. Documentul cuprinde este 870 de nume si reprezinta o premiera in administratia publica din punct de vedere al transparentei.
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

Companiile de stat: in sfarsit in directia buna?

de Otilia Nutu Contributors.ro
Miercuri, 29 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Ceea ce stie lumea despre Ordonanta 109/2011 este ca a fost acea lege care a fortat, macar partial, selectarea competitiva a consiliilor de administratie si a managementului la cateva companii importante, in locul politrucilor obisnuiti de partid. Din pacate, aplicarea a fost partiala, cu multe intarzieri, in primii ani realizandu-se selectii cu adevarat competitive doar la companiile aflate sub monitorizarea directa a FMI-ului, si nici acolo pe deplin.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Dupa "Brexit": Europa si solidaritatea atlantica

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Marţi, 28 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Sunt momente in care datoria de luciditate trebuie onorata, sunt momente in care un anumit calm devine imaginea moderatiei politice insesi. Zilele care au urmat votului din 23 iunie 2016 sunt astfel de momente, clipe care pun la incercare insasi capacitatea Occidentului de a-si mentine coeziunea responsabila pentru existenta sa, unita. In aceste clipe dominate de profetii apocaliptice si de inflamari retorice, este nevoie sa revenim, cu curaj intelectual, la temeliile care au asezat lumea noastra pe fagasul pe care se afla, in deceniile de dupa 1945. Iar in centrul acestui esafodaj pacificator se afla ideea solidaritatii atlantice: o idee fara de care Europa nu ar fi fost decat un teritoriu marcat de traumele unui trecut recent al crimelor, ravagiilor si dezolarii.
Mihai Alexandru Craciun
Foto: Arhiva personala

Brexit si de la capat

de Mihai Alexandru Craciun Contributors.ro
Marţi, 28 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Undele de soc ale referendumului pentru Brexit strabat lumea si sunt departe de a se atenua. Pana la aceasta ora se vor fi scris deja zeci de analize despre Brexit si despre consecintele lui, dar cel mai probabil majoritatea se vor dovedi eronate. Caci piesele de domino abia au inceput sa cada si fapt este ca nimeni nu intelege exact ce si cum va urma. Un lucru este insa cert: dupa 23 iunie 2016, noi europenii traim intr-o noua realitate. Epoca de entuziasm si optimism romantic intru constructia Uniunii Europene a luat un abrupt sfarsit.

Turcia: Presedintele Erdogan spera intr-o normalizare "rapida" a relatiilor cu Rusia

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 28 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, si-a exprimat luni seara speranta ca mesajul adresat omologului sau rus, Vladimir Putin, in care a prezentat "scuzele" Ankarei in legatura cu avionul militar rus doborat de Turcia in 2015 va duce la o normalizare "rapida" a relatiilor bilaterale, noteaza AFP.
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
​Corespondenta de la Londra

Legatura dintre Dragnea, Blaga & Co. si referendumul Brexit

de Vlad Mixich HotNews.ro
Luni, 27 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Sa va povestesc pe scurt despre rolul jucat de Liviu Dragnea, Vasile Blaga & Co. in rezultatul Brexitului. Si nu e deloc o gluma. Legaturile sunt clare, au scris si au vorbit despre ele multi politologi, experti in migratie, avocati pro-UE dar si ai taberei Brexit.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

UE post-Brexit. Sa nu lasam aceasta criza serioasa sa se iroseasca

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Luni, 27 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Am vazut zilele acestea, in Romania si in Europa, multe abordari care duc in derizoriu votul britanicilor. Comparatii cu votantii PSD, acuzatii de nestiinta, de incapacitate de intelegere a lumii globalizate etc. Cred ca e extrem de periculos sa punem sub semnul intrebarii reflexul a milioane de cetateni britanici. Multi dintre ei au picat prada propagandei pro-Brexit sau resentimentelor proprii. Da care sint birnele din ochiul nostru?
Daniel Daianu
Foto: Agerpres
 documente
(30 Iun 2016) DOC, 60KB

Daniel Daianu: Brexit- o explicatie mai ampla

de Daniel Daianu membru CA al BNR
Luni, 27 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Am dedicat numeroase texte in ultimii ani  deslusirii unor resorturi ale crizei financiare si economice, framantarilor din UE ((vezi si volumele “’ Incotro se indreapta Capitalismul”’, 2009; “’Cand finanta submineaza economia si corodeaza democratia”’, 2012; “’Marele impas din Europa”’, 2015 –toate la Polirom). Rezultatul referendumului din Regatul Unit (UK) ma indeamna sa reiau cateva ganduri pe aceste teme.
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​Op-ed

De ce s-a votat Brexit si ingrijorarile noastre

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Duminică, 26 Iun 2016 Actualitate | Opinii
M-am aflat si eu, inainte de Brexit, printre cei foarte multi care au spus ca plecarea Regatului Unit din UE este o greseala, cu consecinte negative nu numai pentru britanici, ci si pentru ceilalti membri. Uniunea Europeana si Regatul Unit ar fi facut fata mai bine competitiei internationale impreuna. Pentru ca traiesc aici si pentru ca am o minte occidentala, ca toti europenii (si, deci, ca toti romanii), am fost si sunt interesat intr-o UE democrata, flexibila si competitiva. Iar Regatul Unit ar fi contribuit la vigoarea acestor caracteristici mai mult din interiorul Uniunii decat din afara ei deoarece, cred eu, ar fi marit ponderea abordarii "pozitive" in detrimentul abordarii "normative" referitor la conceperea si aplicarea regulilor si politicilor comune.
Florian Libocor, BRD-GSG
Foto: Agerpres

Libocor, economist sef BRD: In 10 state UE exista partide nationaliste populiste cu reprezentanti in Parlamentul European. Cred ca vor mai exista initiative de genul Brexit

de Florian Libocor economist sef BRD-GSG
Vineri, 24 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Majoritatea oamenilor a fost surprinsa de rezultatul referendumului, chiar daca argumentele au fost relativ echilibrate in ambele tabere (In si Out). La nivel de asteptari se miza majoritar pe castigul taberei pro-UE. Pentru moment pietele sunt in incertitudine si in tensiune. Dupa ce vor fi terminat de digerat/tranzactionat “decizia” va urma un mare DEPINDE.-
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Cacealmistul Cameron a pierdut, si Europa odata cu el. Visul lui Putin s-a implinit. Ce urmeaza dupa Brexit

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Vineri, 24 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Pokeristul David Cameron (si la propriu, si la figurat) si-a tras tara, dar si intreaga Uniune Europeana, intr-un pariu dement. L-a pierdut, pentru ca a dezlantuit fortele negre ale populismului si nationalismului. Iar Putin isi freaca miinile de bucurie, o Europa slaba ii deschide calea spre extinderea sferei de influenta la granite. UK iese din UE, asta e tot ce stim sigur. Ce va urma in Scotia, Irlanda de Nord, UE si NATO? Toate semnele arata rau. Si pentru Romania vor fi consecinte negative, una fiind in relatia cu Rusia, unde ne pierdem un aliat puternic.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Brexit: Posibile efecte politice asupra Romaniei

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 24 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Brexit-ul - eveniment istoric de mare impact asupra Europei - va fi un proces de lunga durata, cu multe necunoscute interne in Marea Britatie, dar decizia poporului britanic va genera o serie de efecte politice imediate in tarile membre UE si asupra comportamentului Bruxelles-ului. Pentru UE, iesirea  Marii Britanii inseamna un trouble-maker mai putin, dar marea intrebare este cum se va comporta Comisia Europeana de aici incolo in raport cu statele membre? Vom avea o Comisie mai puternica sau mai slaba? Va merge UE mai departe spre mai multa integrare sau spre mai putina?
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
​Corespondenta de la Londra

Brexit: caderea din Europa si pacatul originar

de Vlad Mixich HotNews.ro
Vineri, 24 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Votul englezilor pentru Brexit deschide cutia Pandorei intr-o Europa bantuita de populism si de diavoli nationalisti cum nu s-au mai vazut de un secol. Ce efecte va avea acest vot asupra sanselor Marinei Le Pen de a castiga presedintia Frantei, o tara care in prezent este mai eurosceptica decat Marea Britanie? Uniunea Europeana poate supravietui fara Regatul Unit, dar nu si fara Franta. Ce efect va avea votul englezilor asupra Suediei sau asupra altor tari cu partide eurosceptice tot mai influente? Nu stim raspunsul la aceste intrebari. Ce stim este ca Europa poate spune adio unui mediu politic asezat si predictibil. Triburile populiste au trecut de porti. De astazi, ele au patruns in cetate.
Dacian Ciolos
Foto: Facebook - Dacian Ciolos

Schimbare de strategie: Guvernul Ciolos incepe atacurile dure la politicieni

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Miercuri, 22 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Ziua de miercuri a adus nu doar o avalansa de initiative controversate ale Parlamentului, ci si semnalul unei schimbari radicale de strategie a guvernului Ciolos. Patru ministri au declansat miercuri atacuri dure la politicieni consacrati si la parlamentari, o atitudine nemaintilnita pina acum. De altfel, Cristian Ghinea a avertizat ca "a venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă". Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Dacian Ciolos a aprobat iesirile dure ale ministrilor sai si a dat semnalul pentru iesirea din strategia de comunicare adoptata in primele sapte luni de mandat.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

​​Brothers in arms. De ce vrem ca Marea Britanie sa ramina aliatul Romaniei in interiorul UE

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Miercuri, 22 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Stranie legatura dintre romani si britanici. Desi ne despart un continent si-o civilizatie, mii de romani se simt liberi in aerul cetos al Londrei. Desi rolurile noastre in lume sint la ani-lumina departare, Londra e unul dintre putinii aliati care ne-ajuta in interiorul UE si NATO pe dosare strategice precum Rusia sau drepturile tarilor non-euro. Vad multi romani care se bucura ca Marea Britanie e pe cale sa voteze iesirea din UE si arunca printre dinti acuzatii de aroganta si incompatibilitate cu civilizatia europeana. Cred ca gresesc. Cred ca Romania datoreaza mult Marii Britanii, si e datoria noastra sa o spunem.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Mafiotizarea Parlamentului. Ajunge!

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Miercuri, 22 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Cand parlamentarii unei tari voteaza aproape in unanimitate, stanga si dreapta la un loc, dezincriminarea conflictului de interese, adica legalizarea unei infractiuni pana la urma, aceasta se numeste mafiotizarea cvasi-totala a Parlamentului. Veti spune ca stiam demult ca legislativul a incaput pe mana borfasilor, dar va spun totusi care e noutatea: nici macar lor nu le mai pasa sa li se spuna asa. Nu mai functioneaza absolut nici unul din mecanismele de control: teama de electorat, rusinea fata de public, un minim respect fata de lege si pana la urma fata de statutul lor de pretinsi reprezentanti ai poporului.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

USL reloaded sau cine guvernează România în iunie 2016

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Miercuri, 22 Iun 2016 Actualitate | Opinii
Doua gesturi simbolice au avut loc ieri, 21 iunie 2016, in Senatul Romaniei - respingerea cererii Guvernului de a adopta ordonante pe durata vacantei parlamentare si refuzul de a da curs cererii de urmarire penala, in cazul fostului ministru de externe, Titus Corlatean. Cele doua situatii au un numitor comun si indica, de o maniera brutala, ponderea pe care o detine noul/ vechiul USL in cadrul Parlamentului.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă