OPINII
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Mai poate fi Franta partenerul strategic al Romaniei?

de Valentin Naumescu Contributors
Presedintele Republicii Franceze vine intr-o (foarte) scurta vizita in Romania, ca parte a primului sau turneu european, in care doreste sa pozeze in lumina cuvenita liderului unei Mari Puteri, planificandu-i si insiruindu-i in doua zile pe toti liderii rezonabili din Europa Centrala (Austria, Cehia, Slovacia, Romania si Bulgaria), pentru a le spune "cum sta treaba". Se intampla la fel ca in vizitele fulger ale liderilor occidentali din anii '90, cand, dupa cateva ore petrecute la Bucuresti, la periferia Europei, urma bineinteles, ce altceva?, incheierea periplului in Bulgaria;
Cristian Bogdan
Foto: Arhiva personala

Adresa din cartea de identitate: eșecul digitalizării și consecințe electorale

de Cristian Bogdan Contributors.ro
Se estimeaza ca un milion de romani cu domiciliul in tara locuiesc la alta adresa decat cea la care sunt inregistrati, deci nu pot vota la alegerile locale si parlamentare. Aparent un amanunt banal, mentinerea adresei in cartea de identitate are consecinte politice si economice majore. Noua carte de identitate pare mai moderna, mai ¬digitala¬, incluzand date biometrice, dar continua sa insiste ca adresa face parte din identitatea persoanei, ca in secolul XIX, pentru ca, dupa miliarde bagate in contracte IT paguboase, statul nu e in stare sa lege digital CNPul de adresa.
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Macron ne aduce o noua Europa. Ne integram sau doar... aderam?

de Adrian Luca HotNews.ro
Marţi, 22 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Parisul a avut grija sa ne transmita din timp ca tanarul si ambitiosul presedinte francez are o tinta precisa in turneul sau din acesta saptamana prin Est, care va include si Bucurestiul pentru cateva ore: modificarea directivei europene privind angajatii detasati [1]. Subiectul nu e nou, a revenit si la ultimele alegeri prezidentiale din Franta si, de fapt, apare ori de cate ori economia merge prost, cand devine apasatoare concurenta pe locuri de munca - angajatii din Vest ii acuza pe cei din Est ca, prin salariile lor low-cost fac dumping social (pardon pentru englezisme, dar si francezii le folosesc)
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Pacientul Tarom in stare critica. Sindromul statului haiduc

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Marţi, 22 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Tarom pierde bani de sase ani consecutiv, o hemoragie masiva acoperita cu bani luati din buzunarul contribuabililor. E o companie muribunda, imposibil de rentabilizat in conditiile unei piete libere si concurentiale, dar va ramine a statului cit timp vor exista paraziti politici care sa-i dreneze si ultima picatura de energie. Tarom e sindromul unei boli cronice: implicarea masiva in economia privata a unui stat incapabil sa-si vada de treaba lui. Iar asaltul statului asupra sectorului privat e la inceput.
Catalin Drula
Foto: Arhiva personala

Fiasco-ul autostrazii Sibiu-Pitesti. Ce trebuie sa facem pentru a construi autostrazi care sa traverseze muntii

de Catalin Drula Contributors.ro
Vineri, 18 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Autostrada Sibiu-Pitesti este un proiect care da masura incapacitatii CNAIR de a gestiona investitii de o asemenea dimensiune. Asistam de 10 de ani de zile la o comedie de erori si stangacii in timp ce Romania ramane rupta in doua de Muntii Carpati. O scurta istorie a acestui contract care se reziliaza: conform caietului de sarcini, pe sectiunile din capete studiul trebuia sa fie gata in 5 luni adica in decembrie 2015. Apoi la 12 luni de la incepere, in iulie 2016, trebuia sa fie gata tot studiul pe cei aprox. 120km...
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Familia pe intelesul tuturor - Partea a patra: Parintii nu au drept de viata si de moarte asupra copiilor

de Cristi Danilet Contributors.ro
Vineri, 18 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Ieri o mama s-a sinucis impreuna cu cei trei copii ai ei. Rectific: O MAMA SI-A UCIS COPIII, APOI S-A SINUCIS. Impartasesc viziunea lui Hegel cum ca omul nu este proprietar al vietii sale, deci nu poate renunta cand vrea la ea (Hegel, "Principiile filosofiei dreptului", 1820, para. 70, adaos; pentru o viziune opusa - dar vizand doar eutanasia in caz de boala grava - a se vedea Curtea Suprema a SUA, cauza Cruzan v. Missouri, 497 U.S. 261). Proprietatea poate viza numai lucruri exterioare omului, pe care acesta și le apropriază.
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​Op-ed

Ulciorul nu merge de doua ori la apa

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Joi, 17 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Politicienii din întreaga lume, versați în a înțelege degrabă opinia publică, au învinuit imediat băncile comerciale, iar uneori și băncile centrale, pentru criza financiară ce a izbucnit în 2008. Au fost instantaneu crezuți, deoarece într-un asemenea caz, publicul apelează la ceea ce Tversky și Kahneman au numit euristica „reprezentativitate”. Conform reprezentativității, cu cât un eveniment, de exemplu criza financiară din 2008, este mai reprezentativ pentru un altul, de exemplu datorii bancare relativ mari, cu atât este mai mare probabilitatea ca primul să derive din cel de-al doilea.
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

Domnul Pop loveste din nou

de Mihai Maci Contributors.ro
Joi, 17 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Asa cum bine stim, "echipe interdisciplinare de specialisti ai Ministerului Educatiei" lucreaza de zor la manualele de mers pe strada, de urcat scarile, de cumparat saorma, de jucat diverse pe mobil si de bronzat la strand. Surprinzator, am apucat anul 2017 si inca nu avem manuale care sa ne indrume in aceste activitati foarte utile si impartasite de majoritatea tinerilor. Ba, ca sa vezi!, nu exista nici programa pe asa ceva, comisii metodice, nici sectii de specialitate in universitati si - pana la venirea d-lui Pop - nici macar vreun departament de specialitate in Ministerul Educatiei.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Declarati constructia de autostrazi prioritate nationala!

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Miercuri, 16 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Parti intregi din Romania se blocheaza zilnic din cauza ca infrastructura actuala este complet depasita si nu mai poate absorbi numarul tot mai mare de masini aflate in trafic. Acolo unde nu sunt autostrazi, circulatia se transforma repede intr-un cosmar, iar orasele fara centura ocolitoare se sufoca la propriu. Fiecare sens giratoriu sau trecere la nivel peste calea ferata aduna in spate kilometri de autovehicule cu soferi isterizati de orele pierdute aiurea la volan. Constructia de autostrazi ar trebuie declarata prioritate nationala. Altfel, in doi-trei ani ne omoram in trafic.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Este posibila schimbarea regimului din Coreea de Nord? Momentul "exploziei" in Asia se apropie

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 16 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Problema nord-coreeana nu este, desigur, noua. Amenintarea confruntarii militare in Peninsula Coreeana persista, cu fluctuatiile cunoscute de la un deceniu la altul, din 1953; 

Razboiul Coreei (1950-1953), considerat la momentul respectiv un proxy-war al Razboiului Rece, in care Marile Puteri si-au marcat teritoriile de influenta pe principiul echilibrului de forte, nu s-a incheiat printr-un tratat de pace, ci printr-un armistitiu, ceea ce inseamna ca disputa a ramas nerezolvata.
Laurentiu Stelea
Foto: Arhiva personala

Informație, Informatică și Informatizare în administrația publică. Episodul 1 – Proiectul cărții electronice de identitate

de Laurentiu Stelea Contributors.ro
Marţi, 15 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Ministerul Afacerilor Interne a organizat miercuri, 26 iulie a.c., ora 09.00, o sedinta publica pe a carei ordine de zi a figurat dezbaterea publica a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani. Tema a fost ca de obicei expediata in derizoriu si cu ajutorul unei mass media mult mai atente la senzational ieftin decat la implicatiile unei legi care propune schimbari fundamentale in modul in care este gestionata identitatea cetateanului roman.
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Familia pe înțelesul tuturor - Partea a doua: Morala ca argumente împotriva formelor "netradiționale" de familie

de Cristi Danilet Contributors.ro
Miercuri, 9 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Trăim într-o societate civilizată, în care coeziunea dintre cetățeni este dată de garantarea și respectarea drepturile omului. Iar respectarea drepturilor fundamentale ale omului este o îndatorire pentru cetățeni și o obligație pentru autorități. Iar asta nu e negociabil.
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​Op-ed

A fi domn e o intamplare, a fi om e lucru mare!

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Miercuri, 9 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Stiu cazul unui pilot roman care a aterizat, din eroarea turnului de control dintr-o tara africana, la cateva sute de metri distanta in lungul pistei, in ocean. Avionul nu s-a scufundat deoarece fundul oceanului era relativ aproape de suprafata apei. Unul dintre motoare nu a putut fi oprit, astfel ca desi zona era frecventata de rechini, acestia nu s-au apropiat de aeronava. Pilotul si-a pastrat calmul si a organizat evacuarea pe aripi si pe fuselaj a tuturor pasagerilor, care in final au fost salvati. Ce s-a intamplat cu pilotul? In loc sa fie felicitat pentru modul in care a actionat, a fost oprit de la zbor si a suferit si alte consecinte.

Scandalul fipronilului cuprinde tot mai multe tari

de I.B. HotNews.ro
Luni, 7 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Scandalul fipronilului s-a extins in Franta si Marea Britanie dupa livrarea de oua contaminate cu acest insecticid din Olanda, unde milioane de gaini ar putea fi sacrificate, transmite luni France Presse.
Radu Ioanid
Foto: HotNews.ro
Oop-ed

R​omania si politica memoriei Holocaustului

de Radu Ioanid HotNews.ro
Luni, 7 Aug 2017 Actualitate | Opinii
In primii ani dupa caderea regimului comunist din Romania discursul public despre antisemitismul politic romanesc si istoria Holocaustului din Romania a fost dominat de cliseele ideologiei national-socialiste ale regimului Ceausescu. Ignoranta si lipsa de acces la arhive, dublate de agresivitatea limbajului negationist al PRM, PSM si al aripii peremiste a PSD, au reusit sa mentina si sa intareasca imaginea falsificata a regimurilor fasciste din Romania. Sa ne amintim de cultul lui Ion Antonescu si al regimului sa intretinut de Corneliu Vadim Tudor si de recuperarea ideologilor legionari intreprinsa de Adrian Paunescu.
Armand Gosu
Foto: Arhiva personala

Ceausescu si minerii. 40 de ani de la greva minerilor din Valea Jiului

de Armand Gosu Contributors.ro
Sâmbătă, 5 Aug 2017 Actualitate | Opinii
"Eu eram in sut schimbul I la Putul Auxiliar - isi aminteste Octavian Dumitru, miner la Aninoasa - si au venit la mine mai multi ortaci (...) sa-mi spuna ca ni se dau numai pensiile. Iar salariile nu. (...) Ne-am dus la sindicat sa cerem socoteala presedintelui Ioan Dima si secretarului de partid Stefan Puican. Au spus ca nu au ce sa ne faca, fie ca ne convine sau nu sa intram in mina, orbi, schiopi, cum om fi. I-am inchis in birou. A venit inginerul Apostu si contabilul sef Milica Bora si au inceput sa ne povesteasca ce prevede legea (Legea 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala - Ar.G.).
Mihai Maci
Foto: Arhiva personala

Analfabeti. Si nefunctionali

de Mihai Maci Contributors.ro
Joi, 3 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Cand a venit dl Pop cu enormitatea manualelor de sport si de dirigentie - pe care elevii trebuie doar sa le cumpere si sa le care, nu sa le si citeasca! - lumea, dupa caz, s-a indignat sau s-a amuzat. Nu stiu sa fii observat cineva ca, in acest act ratat, d-l Pop si-a expus - in mod transparent - conceptia dansului despre scoala si educatie. Pentru d-l Pop nu conteaza ce se face efectiv, la urma urmei profesorii de sport si dirigintii pot face in constinuare cum vor. Ceea ce conteaza cu adevarat e formalismul caruia vor trebui sa i se supuna: caci manualele nu sunt "gratuite"...
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

A inceput in forta colonizarea pesedista. Statul in deriva, presedintele Iohannis paralizat

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Miercuri, 2 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Uluitor comunicatul presedintiei dupa sedinta de marti a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT)! Ar fi fost de asteptat ca valul de plecari din institutiile de forta, armata, politie si servicii secrete, sa constituie subiect prioritar. Din comunicarea oficiala rezulta ca subiectul nu a fost pus macar in discutie. Din informatiile HotNews.ro, in scurta sedinta CSAT nu s-a pomenit nimic despre hemoragia de ofiteri din sistem. Este, daca vreti, inca un simptom al unui stat in deriva, cu institutii tot mai slabite, supus unei agresiuni politice de tip Erdogan, in varianta romaneasca.
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Vara europeana: italianul se bate pe taietei cu francezul, francezul se bate pe barci cu italianul, romanul se bate singur

de Adrian Luca Contributors.ro
Marţi, 1 Aug 2017 Actualitate | Opinii
Astazi, 1 august, se consuma un episod cu o semnificatie aparte in constructia acelui meniu unic care se cheama noua Europa. Dupa ce saptamana trecuta Franta si-a nationalizat strategic cel mai mare santier naval (STX-Saint Nazaire) doar pentru a nu lasa pachetul majoritar pe mainile constructorului italian concurent Fincantieri, ministrul francez al Economiei se intalneste la Roma cu omologul sau pentru a gasi o solutie impaciuitoare, o mediere europeana intre interesele nationale.
Mihai Alexandru Craciun
Foto: Arhiva personala

Un nou Aciliu la Bretea Muresana

de Mihai Alexandru Craciun Contributors.ro
Luni, 31 Iul 2017 Actualitate | Opinii
Atunci cand un tronson de autostrada de 22km precum A1 Lugoj - Deva Lot 4 (Ilia - Lugoj) are un cost estimat de 1.1 miliarde de lei, dar licitatia de constructie este adjudecata unei companii cu o oferta de numai 419 de milioane de lei (38% !! din valoarea estimata) este clar ca de la bun inceput ca autostrada rezultata va fi sub-conforma, cu materiale si solutii tehnice ieftine, de calitate cel putin indoielnica. Si, din pacate, am fost convins ca aceasta avea sa fie soarta acestui tronson, inca de la chinuita atribuire a contractului de proiectare si executie catre asocierea formata de UMB si Tenhostrade, semnat abia pe 27 noiembrie 2013, dupa ce contestarea licitatiei a ajuns pana la Curtea de Apel, tocmai din cauza pretului absurd de mic oferit de UMB.

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version