Deloitte România a asistat Innova Capital, unul dintre liderii pieței de private equity din Europa Centrală și de Est, în preluarea pachetului majoritar de acțiuni al NETOPIA Group, unul dintre cei mai vechi furnizori de servicii de plată din România. Tranzacția, care marchează extinderea Innova Capital pe piața serviciilor financiare din România, a fost semnată în luna mai 2023 și a fost finalizată recent, în urma obținerii aprobărilor din partea autorităților de reglementare și din domeniul competiției.

Echipa Deloitte - tranzacție InnovaFoto: Deloitte Romania

„Suntem încântați să anunțăm finalizarea achiziției grupului NETOPIA, un lider în oferirea de soluții inovatoare de plată. Cu un portofoliu diversificat, grupul NETOPIA este acum un actor important în domeniul plăților digitale și oferă oportunități de parteneriate pe termen lung și de extindere pe piață”, a declarat Krzysztof Kulig, Senior Partner la Innova Capital. „Această tranzacție marchează un moment important pentru fondul Innova/7 și reflectă încrederea noastră în piața românească de servicii financiare și angajamentul nostru pentru stimularea dezvoltării și inovației în regiune”, a adăugat Krzysztof Kulig.

Deloitte România a oferit Innova Capital asistență în demersul de due diligence financiar și fiscal, precum și servicii de suport în tranzacție. Echipa din practica de consultanță financiară care a lucrat la proiect a fost formată din Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Vlad Bălan, Director, Ionuț Vasilescu, Director Adjunct, care au beneficiat de sprijinul Silviei Mihu și al Laurei Necșuliu, Senior Associates, și al Andreei Artin și al lui Marc Nedera, Associates. Experții fiscali care au lucrat la tranzacție au fost Dan Bădin, Partener, Laura Bobar, Senior Manager, Ana Irina Bica și Ioana Sirețchi, Consultanți Seniori. Proiectul a fost coordonat împreună cu echipa Deloitte din Polonia, condusă de Arkadiusz Strasz, Partener Consultanță Financiară.

„Aceasta este încă o tranzacție importantă pe care o finalizăm împreună cu clientul nostru Innova Capital, după cea care a marcat intrarea sa pe piața locală de servicii financiare, din 2021. Suntem mândri că am putut lucra din nou cu acest investitor regional important în România, a cărui extindere pe piața locală prin această a doua investiție confirmă încrederea în potențialul economiei noastre. Tranzacția a fost un proiect complex, cu mai multe domenii de acoperit și de aliniat în ceea ce privește aspectele financiare și fiscale", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Innova Capital este prezentă în România din 1998 și deține pachete majoritare de acțiuni în companii active în energie, bunuri de larg consum, sănătate și servicii financiare și de business.

Fondată în 2003, NETOPIA Group oferă servicii de plăți mobile, tranzacții online cu carduri bancare sau prin SMS, marketing prin SMS sau reîncărcări de cartele telefonice pentru mai mult de 25.000 de comercianți și procesează 25% din totalul tranzacțiilor online cu carduri realizate în România. De asemenea, operează MobilPay Wallet, primul portofel digital local multifuncțional, și este lider în serviciile de plată prin SMS. În plus față de serviciile de plată, NETOPIA operează Web2SMS, o platformă pentru gestionarea campaniilor prin mesaje SMS și a comunicărilor legate de tranzacții, utilizată de peste 10.000 de parteneri, inclusiv operatori logistici, instituții financiare, jucători din comerțul electronic și agenții de marketing.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

Despre Innova Capital (https://innovacap.com)

Innova Capital este un fond independent de private equity, cu sediul central în Polonia, care investește în achiziții de pachete majoritare ale unor companii de talie medie ce activează în Europa Centrală și de Est. De la lansarea sa, în 1994, Innova Capital a investit aproximativ 1,4 miliarde de euro în aproape 70 de companii situate în zece țări din regiune. Innova a fost recunoscută de Asociația Poloneză de Private Equity și Venture Capital (PSIK) drept firma de private equity a anului 2023. ​​​​​​​