Rachete de croazieră rusești au explodat marți în aer deasupra Kievului, iar tancuri și soldați s-au adunat în Piața Roșie pentru o paradă militară, în timp ce Moscova a marcat aniversarea victoriei asupra naziștilor cu un nou atac asupra Ucrainei. Într-un discurs de 10 minute în Piața Roșie, Vladimir Putin a repetat mesaje pe care le-a transmis de multe ori în cele aproape 15 luni de război al Rusiei în Ucraina. Liderul de la Kremlin le-a spus rușilor că lumea se află într-un moment de cotitură și că sunt implicați într-o luptă patriotică pentru viitorul țării lor, promițând că va apăra locuitorii din Donbas.

Bahmut este cea mai fierbinte zonă de pe linia frontuluiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:26Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 440, LIVE-TEXT:

01:10Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că atunci când oamenii cunosc istoria onestă văd tot mai mult punctele comune între agresiunea nazistă din Al Doilea Război Mondial şi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

00:00Forțele Armate ale Ucrainei au confirmat declarația lui Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, conform căreia Brigada 72 Separată de Puști Motorizate a Forțelor Armate Ruse a fugit de Bahmut, potrivit Ukrainska Pravda.

23:39 Planurile finale pentru contraofensiva Ucrainei nu au fost încă aprobate de Comandantul Suprem al țării, președintele Volodimir Zelenski, a spus pe Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, potrivit Interfax-Ucraina, scrie Ukrainska Pravda.

22:57Rusia a lansat rachete asupra orașul Kupiansk din regiunea Harkov pe 9 mai, rănind cel puțin trei persoane, a spus guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, relatează Kyiv Independent.

Potrivit lui Siniegubov, două femei și un bărbat au fost răniți. O persoană a primit asistență medicală la fața locului, în timp ce alte două au fost transportate la spital.

Infrastructura civilă și cel puțin cinci clădiri rezidențiale au fost, de asemenea, deteriorate

22:40 Pentagonul confirmă că Ucraina a doborât o rachetă rusească folosind sistemul de apărare antirachetă Patriot.

„Pot confirma că au doborât o rachetă rusă folosind sistemul de apărare antirachetă Patriot”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder„După cum știți, acest sistem face parte dintr-o gamă mai largă de capabilități de apărare aeriană pe care Statele Unite și comunitatea internațională le-au oferit Ucrainei.”

Un jurnalist AFP a fost ucis în Ucraina

21:24Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis marţi după-amiaza într-un atac cu rachete Grad în estul Ucrainei, potrivit jurnaliştilor AFP care îl însoţeau.

21:09Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez, a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere înscrierea grupării paramilitare ruse Wagner - acuzată de atrocităţi în Ucraina şi în Africa - pe lista Uniunii Europene (UE) a organizaţiilor teroriste, relatează AFP, potrivit News.ro.

Proiectul rezoluţiei - iniţiat de către deputatul Renaissance Benjamin Haddad şi care nu are valoare constrângătoare - vizează ”numeroase atrocităţi împotriva populaţiei civile” în Ucraina, comise de către gruparea de mercenari, dintre care unele pot fi calificate drept ”crime de război”.

Proiectul rezoluţiei a fost semnat de către deputaţi din diverse grupuri parlamentare ale majorităţii, dar şi de către aleşi din Partidul Socialist (PS, centru-stânga), ecologişti şi Les Republicains (LR, dreapta), prevestind astfel un vot favorabil în himiciclu.

20:35Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a spus că ofensiva Ucrainei ar putea să nu fie „decisivă” în încercarea de a minimiza așteptările cu privire la o recuperarea zonelor ocupate de ruși în Ucraina, subliniind că „nu este un film de Hollywood”, relatează AFP și CNN.

Lukașenko s-ar fi simțit rău la Moscova și a fost nevoit să lipsească de la o masă cu Putin

19:54Partidul lui Ilan Şor, Partidul Socialiştilor şi comuniştii fostului preşedinte Vladimir Voronin au participat marţi la Chişinău la un marş al Victoriei, dar şi la un marş de tip „Regimentul nemuritor”, la care unii dintre participanţi, inclusiv fostul preşedinte Igor Dodon au purtat panglica Sfântului Gheorghe, deşi a fost interzisă în Republica Moldova ca simbol al agresiunii ruse din Ucraina.

19:08Liderul belarus Alexander Lukașenko a lipsit de la un prânz găzduit de președintele rus Vladimir Putin, de Ziua Victoriei, relatează Reuters. Acesta ar fi fost dus la aeroport însoțit de o ambulanță, potrivit Kyiv Post.

18:20Marea Britanie pare pregătită să trimită Kievului rachete cu rază lungă de acțiune pe care administrația Biden a refuzat până acum să le trimită și care pot lovi ținte aflate la 300 de kilometri distanță, relatează Washington Post, care citează un anunț de achiziție publicat pe 2 mai de către Fondul Internațional pentru Ucraina, condus de britanici.

SUA au anunțat un nou ajutor de securitate pentru Ucraina

17:28Statele Unite au anunțat un „nou pachet de asistență în materie de securitate” pentru a sprijini nevoile Ucrainei de apărare antiaeriană și muniție de artilerie. Astfel, noul pachet include sisteme de apărare aeriană, muniție și fonduri pentru antrenament.

16:59Companiile rusești ale lui Mihail Fridman, un oligarh născut în Ucraina pe numele căruia Occidentul a impus sancțiuni, ar susține pe scară largă efortul de război al Rusiei, potrivit jurnaliștilor de investigație asociați Radio Europa Liberă (RFE), relatează Kyiv Independent.

16:38 Autoritățile ucrainene afirmă că ocupanții ruși din Energodar, orașul care deservește centrala nucleară de la Zaporojie, au început să prădeze localitatea, distrugând documente și cărând cu ei lucrurile care pot fi luate înaintea contraofensivei așteptate a Kievului.

16:25Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris Ucraina drept „inima valorilor europene de astăzi”, într-o vizită profund simbolică la Kiev, marți, când Rusia a marcat Ziua Victoriei, relatează Reuters și CNN. Vizita lui Von der Leyen are loc în aceeași zi în care UE celebrează Ziua Europei, pe care Ucraina a adoptat-o pentru a sublinia ambiția sa de a se alătura instituțiilor occidentale după ce a solicitat aderarea la UE anul trecut, după invazia Rusiei.

Von der Leyen, care a sosit la Kiev după o noapte de atacuri aeriene rusești, a salutat decizia lui Zelenski de a adopta Ziua Europei.

"E bine să mă întorc la Kiev. Unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi", a scris von der Leyen, care conduce executivul UE, pe Twitter.

„Ucraina se află în prima linie a apărării a tot ceea ce prețuim noi europenii: libertatea noastră, democrația noastră, libertatea noastră de gândire și de exprimare. Cu curaj, Ucraina luptă pentru idealurile Europei pe care le sărbătorim astăzi”.

"Ucraina luptă pentru idealurile Europei pe care le sărbătorim astăzi. În Rusia, Putin și regimul său au distrus aceste valori", a spus ea.

„Le este frică de succesul pe care îl reprezentați și de exemplul pe care îl dați și le este frică de drumul vostru către Uniunea Europeană”, a spus ea.

Von der Leyen a adăugat că Rusia „a eșuat dramatic”, iar Ucraina „luptă cu succes”.

Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să ridice restricţiile la importul de cereale ucrainene inclusiv în România

16:09Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus marți şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, că se aşteaptă ca UE să elimine restricţiile asupra importurilor de cereale din Ucraina, măsuri pe care le-a caracterizat drept „dure şi protecţioniste”, conform The Guardian.

Comisia Europeană a permis la sfârşitul lunii trecute, pentru o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei - Polonia, Ungaria, România, Slovacia şi Bulgaria - să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce acestea s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele și îi afectează pe producătorii locali. Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse şi la alte produse, spre nemulţumirea Ucrainei.

15:23 Parlamentul European a votat marţi suplimentarea ajutorului macrofinanciar pentru Republica Moldova cu până la 145 de milioane de euro pentru a ajuta ţara să acopere o parte din nevoile sale de finanţare în 2023 în contextul problemelor economice cauzate de invazia rusească în Ucraina și a presiunilor puse de Moscova asupra guvernului pro-occidental de la Chișinău.

15:11 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat finalizarea fazei preliminare a unei anchete privind punerea sub acuzare a 59 de deputați ai Dumei de Stat de la Moscova, pe care îi acuză că au contribuit la declanșarea invaziei ordonate de Vladimir Putin. Rechizitoriile au fost înaintate instanței.

Potrivit anchetei, pe 15 februarie 2022, cei implicați au votat pentru o rezoluție care făcea apel la președintele Vladimir Putin să recunoască cererea de recunoaștere a „independenței” regiunilor ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Pe 21 februarie, Putin a semnat decretele corespunzătoare iar o zi mai târziu, concomitent cu începerea invaziei, deputații ruși au ratificat „Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă” dintre Rusia și entitățile separatiste.

14:48 Ministerul ucrainean de Externe afirmă într-un comunicat remis presei că Kievul consideră participarea liderilor țărilor din Asia Centrală și Caucaz la parada de 9 mai de la Moscova ca „un pas imoral” și neprietenos față de Ucraina și o „manifestare de dispreț” față de poporul ei.

14:23 Toate restricțiile din centrul Moscovei, în vigoare de mai multe săptămâni în vederea organizării paradei de 9 mai, au fost ridicate.

13:50În timp ce președintele rus Vladimir Putin încerca să își etaleze puterea militară la Moscova de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, cancelarul Olaf Scholz a îndemnat marți ca Uniunea Europeană să nu se lase intimidată de liderul de la Kremlin.

Prigojin spune că soldații ruși au fugit din Bahmut

13:35Autorităţile de ocupaţie ruse au expropriat sute de case particulare în satele din jurul oraşului Melitopol, în zona controlată de ruşi a regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a acuzat marţi primarul legitim al Melitopolului, ucraineanul Ivan Fedorov, conform EFE.

„Alte 674 de case particulare au fost „naţionalizate” în satele din zona Melitopolului”, a scris Fedorov pe contul său Telegram. În unele localităţi, numărul de case expropriate de la proprietarii ucraineni depăşeşte 10% din totalul locuinţelor din respectiva aşezare, a estimat primarul.

Casele expropriate aparţin de obicei ucrainenilor care şi-au părăsit locurile de baştină după ce Rusia a ocupat zona în martie anul trecut.

„Casele abandonate sunt ocupate rapid de personalul militar şi de vizitatorii acestora”, a spus Fedorov.

În buletinul său militar de marţi, Statul Major ucrainean a transmis că „ocupanţii ruşi nu încetează să-i jefuiască pe cetăţenii ucraineni, întreprinderile şi entităţile guvernamentale ucrainene din teritoriile ocupate din provincia Zaporojie”.

12:57ANALIZĂ: FOTO. Ce-a rămas din „a doua armată a lumii”: Câte vehicule militare a mai scos Rusia la parada de Ziua Victoriei

12:39Prigojin face acuzații grave. Șeful grupării paramilitare Wagner a declarat marți într-un nou mesaj video că soldații armatei regulate ruse și-au părăsit pozițiile din Bahmut, unde se dau lupte sângeroase de aproape 10 luni de zile, și a acuzat Kremlinul că nu este capabil să apere Rusia, sugerând că Moscova nu va câștiga războiul dus în Ucraina.

12:05Într-un interviu acordat corespondentei HotNews.ro aflate zilele trecute în Georgia, fostul diplomat Gia Japaridze a explicat care sunt, în opinia sa, motivele pentru care Occidentul nu dorește prăbușirea Rusiei, după înfrângerea acesteia în războiul cu Ucraina.

12:01Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, consideră că nu există posibilitatea, în acest moment, de a se ajunge la o încetare a focului generală în Ucraina, întrucât amândouă părţile sunt convinse că pot câştiga, consemnează marţi AFP şi Reuters, citând dintr-un interviu acordat de responsabilul ONU cotidianului spaniol El Pais.

„Din păcate, cred că în acest moment o negociere de pace nu este posibilă" şi "nu văd nicio posibilitate de a obţine imediat (...) o încetare a focului globală", a afirmat în interviu Guterres, aflat în vizită în Spania.

„Este clar că cele două părţi sunt complet angajate în război" şi sunt „convinse că pot să câştige", a adăugat acesta.

El şi-a exprimat totodată „speranţa" ca „în viitor" să fie posibilă aducerea Rusiei şi Ucrainei la masa negocierilor, notează Agerpres.

Rusia a scos un singur tanc la parada de Ziua Victoriei

11:38 Armata rusă a scos un singur tanc la defilare pentru parada militară de Ziua Victoriei ce a avut loc la Moscova, un T-34 din timpul „Marelui Război Patriotic”, situație care a declanșat numeroase comentarii acide pe rețelele de socializare.

10:57Fostul ambasador ucrainean în Germania, Andrii Melnik, şi-a criticat aspru succesorul, afirmând că Oleksii Makeiev trebuie să obţină din partea guvernului german trimiterea mai multor arme avansate și că a dat „o palmă” strămoșilor ucrainenilor printr-o decizie a sa.

10:42Pravda jubilează după ce mai mulți dictatori aliați Rusiei s-au prezentat la Moscova pentru festivitățile de Ziua Victoriei, ​ziarul rusesc luând în derâdere Occidentul despre care afirmă că susținea că „nimeni nu va merge la parada lui Putin”.

10:20Putin a anunțat un minut de reculegere în memoria celor care au murit în timpul Marelui Război Patriotic, așa cum este cunoscut de ruși Al Doilea Război Mondial.

10:16„Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură. Un adevărat război a fost declanșat împotriva Patriei noastre, dar ne vom asigura securitatea”, a spus Putin la începutul discursului.

  • „Vrem să vedem un viitor pașnic și stabil.
  • Elitele occidentale vorbesc despre unicitatea lor, pun oamenii unii împotriva altora și provoacă conflicte sângeroase, rusofobie și naționalism agresiv
  • Occidentul a uitat cine a învins un rău global monstruos”, a spus Putin.

10:14Putin i-a felicita pe comandanții „operațiunii militare speciale" a Rusiei, bazându-se pe „victoria" țării.

Putin spune că Rusia se apără împotriva „terorismului internațional".

Președintele rus spune că „orice ideologie a supremației este nu este acceptabilă" pentru Moscova.

El a acuzat apoi elitele occidentale și globaliștii că „provoacă conflicte".

10:05Preşedintele rus Vladimir Putin va ține un discurs marţi la parada militară din Piaţa Roşie, ce se va desfăşura cu ocazia celebrării la 9 mai a Zilei victoriei împotriva Germaniei naziste, chiar dacă recent două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului.

10:01Liderul nord-coreean Kim Jong-un, unul dintre aliații de bază ai președintelui rus Vladimir Putin, cu care relațiile au devenit tot mai strânse pe măsură ce Moscova a fost izolată de Occident, îl felicită pe liderul de la Kremlin, de Ziua Victoriei, c onform The Guardian.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a scris lui Vladimir că Rusia „va învinge” în lupta sa împotriva a ceea ce el a descris drept „imperialişti” - Ucraina și susținătorii săi occidentali, a transmis marţi agenţia de ştiri de stat KCNA.

„Vă trimitem urări călduroase vouă, armatei ruse și poporului Rusiei pentru lupta sfântă pentru a menține pacea mondială”, susține liderul nord-coreean în scrisoarea adresată lui Putin.

09:39Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat că Vladimir Putin se va afla astăzi la Moscova „la tribuna ipocriziei", înainte de a asista la o „paradă a ucigașilor".

Podoliak spune că Rusia a țintit cu rachete „orașe ucrainene pașnice" în cursul nopții, într-o „încercare malițioasă" de „eliberare" a civililor.

09:34 Liderii națiunilor G7 trebuie să condamne orice amenințare de folosire a armelor nucleare și să se angajeze la „acțiuni decisive” împotriva unei astfel de mișcări, la summit-ul care va avea loc săptămâna viitoare în orașul Hiroshima, a declarat pentru Reuters Sergiy Korsunsky, reprezentantul Ucrainei la summit.

„Ar trebui să fie o declarație foarte clară din partea puterilor nucleare din G7 că utilizarea armelor nucleare sau terorismul nuclear nu vor fi tolerate și vor fi întâmpinate cu acțiuni decisive din partea marilor puteri”, a spus el.

Tensiunea nucleară a crescut de la începutul conflictului cu Ucraina, după ce Vladimir Putin a avertizat în mod repetat că Rusia este gata să-și folosească arsenalul nuclear pentru a-și apăra „integritatea teritorială”.

08:56Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a ajuns marți la Kiev, de Ziua Europei, această fiind a cincea oară când vizitează capitala Ucrainei de când Rusia a lansat invazia.

Ea se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Vizita se va concentra asupra tuturor dimensiunilor relațiilor noastre cu Ucraina”, a declarat un purtăttor de cuvânt, care a precizat că vizita are scopul de a reafirma „sprijinul neclintit al UE față de Ucraina”.

08:52Ucraina se pregătește cu atenție pentru o nouă contraofensivă împotriva forțelor rusești, deoarece asaltul este „foarte important" și trebuie să „aibă succes", a declarat premierul ucrainean, Denîs Smîhal pentru Sky News.

Oficialul ucrainean spune că că operațiunea mult așteptată va fi lansată doar atunci când va fi momentul potrivit, dar nu a precizat când va fi momentul respectiv.

08:32Apărare aeriană ucraineană a doborât 23 din 25 de rachete de croazieră lansate de Moscova în noaptea de luni spre marți, a anunțat Comandantul Forțelor Aeriene Nikolay Oleshchuk, relatează Ukrainsa Pravda.

„În noaptea „sacră" de 9 mai, ocupanții au lovit teritoriul Ucrainei cu rachete de croazieră lansate de pe mare și din aer. În două valuri de bombardamente asupra Ucrainei, ocupanții ruși au lansat 25 de rachete de croazieră Kalibr și X-101/X-555. 23 dintre acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană a Forțelor Aeriene ucrainene, în cooperare cu componentele Forțelor de Apărare ucrainene”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, general-locotenent Nicolai Oleșciuk.

08:21Ziarul The New York Times şi agenţia de presă Associated Press au fost recompensate, luni, pentru munca lor despre războiul din Ucraina cu Premii Pulitzer, cele mai prestigioase premii ale presei americane.

08:10Mercenarii Wagner nu au primit încă muniția promisă de Moscova, a declarat marți șeful grupării paramilitare Evgheni Prigojin, la scurt timp după ce spusese că, potrivit datelor preliminare, erau semne că au început să o primească, informează Reuters.

07:44Rusia a lansat marți aproximativ 15 rachete de croazieră asupra capitalei Ucrainei, al doilea atac în tot atâtea zile, sistemele de apărare antiaeriană doborându-le pe toate, au declarat oficiali ucraineni, după ce au fost lansate alerte de raid aerian în toată țara, transmite Reuters.

06:30Rusia sărbătoreşte marţi aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă în Piaţa Roşie, în condiţii de securitate sporită, transmite Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Mercenarii Wagner nu au primit încă muniția promisă de Moscova, a declarat șeful grupului, Evgheni Prigojin, revenind asupra unor declarații făcute tot luni, potrivit cărora datele inițiale arătau că au început să o primească.
  • Statele Unite intenționează să anunțe, chiar marți, un nou pachet de ajutor militar de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include sisteme de apărare aeriană, muniție și fonduri pentru instruire, a declarat un oficial american.
  • Premierul olandez Mark Rutte a declarat că va expune necesitatea de a apăra Ucraina în războiul cu Rusia atunci când se va întâlni cu președintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva, care a criticat înarmarea ucrainenilor.
  • Forțele ucrainene au bombardat luni regiunea Belgorod de la granița Rusiei cu Ucraina, rănind cel puțin cinci persoane și deteriorând case și linii electrice, susține guvernatorul regiunii.
  • Națiunile Unite au declarat că nicio navă nu a fost inspectată duminică sau luni, în cadrul unui acord care permite exportul în siguranță de cereale din Ucraina în Marea Neagră, acord pe care Moscova a amenințat că îl va părăsi la 18 mai din cauza obstacolelor în calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.
  • Separatiștii ruși din Transnistria au cerut Moscovei să trimită mai multe trupe de „menținere a păcii” în regiune, propunere denunțată ferm de guvernul de la Chișinău.
  • Ucraina susține că autoritățile de ocupație rusești din Mariupol au început evacuarea orașelor de teama ofensivei așteptate a Kievului.
  • Kremlinul și-a schimbat poziția privind participarea aliaților săi la parada de Ziua Victoriei ce urmează să aibă loc marți la Moscova, punând presiuni pe șefii de stat apropiați de Moscova să participe în persoană la festivități.
  • Comisia Europeană a finalizat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, măsurile propuse fiind transmise pentru consultări statelor membre ale blocului comunitar.
  • Ultimul atac cu rachete al forțelor armate ruse a dus la distrugerea unui depozit al Crucii Roșii în Odesa.
  • Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este unicul lider din cadrul Comunității Statelor Independente (fostele republici sovietice) pe care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a refuzat să îl felicite de 9 mai, „Ziua Victoriei”, scrie deschide.md.
  • ANALIZĂ: Când Vladimir Putin va urca marţi pe scenă pentru a celebra victoria sovietică asupra Germaniei naziste, discursul său din Piaţa Roşie va urma unei săptămâni agitate în care dronele au atacat Kremlinul şi unul dintre principalii săi aliaţi, Evgheni Prigojin, a ameninţat cu o revoltă.

--------------

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro