Evhgeni Prgojin a făcut acuzații grave în timp ce Vladimir Putin participa la parada militară de Ziua Victoriei din Piața Roșie. Șeful grupării paramilitare Wagner a declarat marți într-un nou mesaj video că soldații armatei regulate ruse și-au părăsit pozițiile din Bahmut, unde se dau lupte sângeroase de aproape 10 luni de zile, și a acuzat Kremlinul că nu este capabil să apere Rusia, sugerând că Moscova nu va câștiga războiul dus în Ucraina.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Astăzi (marți - n.r.), una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre (...) Și-au părăsit pozițiile, au fugit cu toții", a acuzat Evgheni Prigojin, aflat în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, notează AFP.

„De ce nu poate statul să apere țara?", a spus el într-o înregistrare video postată pe canalul de Telegram, în timp ce președintele rus Vladimir Putin participa la Moscova la o paradă militară care comemora victoria împotriva Germaniei naziste din 1945.

„Ziua Victoriei este victoria strămoșilor noștri, noi nu am meritat nici măcar o fracțiune din această victorie", a spus Prigojin.

„Există o crimă numită 'distrugerea poporului rus' (...) și asta face un grup mic", a spus el, arătând cu degetul spre Statul Major General.

Prigojin spune că nu va pleca momentan din Bahmut

Săptămâna trecută, Prigojin amenințase că își va retrage forțele din Bahmut pe 10 mai dacă nu va primi muniția pe care o cere. Duminică, el a afirmat că a primit „promisiunea" unor provizii suficiente, excluzând aparent retragerea imediată din Bahmut.

Chiar dacă luni seară spusese că există semne că va primi muniția mult-dorită, a revenit cu un mesaj în care a spus că nu o primește, de fapt.

La scurt timp după încheierea paradei militare care s-a desfășurat în Piața Roșie, el a reiterat faptul că va începe retragerea forțelor sale în absența unor livrări suficiente, susținând că grupul Wagner a primit marți „doar 10%" din muniția pe care o ceruse, afirmând că mercenarii Wagner „au fost înselați în mod flagrant”.

Cu toate acestea, Prigojin a spus: „Nu vom pleca din Bahmut, vom rămâne încă câteva zile, vom lupta în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, ne vom descurca", a spus el.

Dacă de luni de zile el îi critică pe comandanții armatei ruse, pe care îi descrie ca fiind incapabili, atacurile verbale ale „bucătarului lui Putin” au înregistrat o creștere.

Comandanții ruși vor să îl „păcălească” pe Putin

El a acuzat, de asemenea, ierarhia militară că încearcă să îl „înșele" pe Vladimir Putin.

„Dacă se face totul pentru a-l păcăli pe comandantul suprem (Vladimir Putin n.r.), atunci fie comandantul suprem vă va face praf, fie poporul rus va fi furios dacă războiul va fi pierdut", a declarat Evgheni Prigojin într-un clip video lung de jumătate de oră, extrem de critic, acuzând din nou armata că nu livrează muniția de care are nevoie pentru a cuceri Bahmut.

Și presa de stat rusă relatează că forțele armate ucrainene „rup în prezent flancurile" în direcția Bahmut, se regrupează în Zaporojie și vor lansa o contraofensivă în viitorul apropiat, citându-l pe Prigojin.

„Astăzi, ei [trupele ucrainene] își rup flancurile în direcția Artemivsk (numele rusesc al Bahmut, n.r.), se regrupează în Zaporojie, iar în curând va începe o contraofensivă. Ei sunt absolut clari: contraofensiva va fi pe teren, nu la televizor", a declarat el.

„Se face tot posibilul pentru ca frontul să se prăbușească", a subliniat el, referindu-se la unitatea armatei regulate ruse care "a fugit și și-a abandonat pozițiile" pe unul dintre flancurile lui Bahmut și a lăsat neprotejată o zonă de aproape 2 kilometri lățime și 500 de metri adâncime, notează și SwissInfo.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.