Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat marţi la parada militară din Piaţa Roşie, când Moscova celebrează „Ziua victoriei” împotriva Germaniei naziste. Într-un discurs de 10 minute în Piața Roșie, liderul rus a repetat mesaje pe care le-a transmis de multe ori în cele aproape 15 luni de război al Rusiei în Ucraina. Putin le-a transmis rușilor că lumea se află într-un moment de cotitură și că sunt implicați într-o luptă patriotică pentru viitorul țării lor, promițând că va apăra locuitorii din Donbas. Festivitățile au durat o oră, fără show aviatic, în timp ce la paradă a apărut un singur tanc, chiar dacă presa de stat scria că în fruntea unei „coloane de mecanizate” sunt mai multe tancuri T-34.

Vladimir Putin a ținut un discurs de 10 minute în Piața Roșie din MoscovaFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

13:50În timp ce președintele rus Vladimir Putin încerca să își etaleze puterea militară la Moscova de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, cancelarul Olaf Scholz a îndemnat marți ca Uniunea Europeană să nu se lase intimidată de liderul de la Kremlin.

13:00Evhgeni Prgojin a făcut acuzații grave în timp ce Vladimir Putin participa la parada militară de Ziua Victoriei din Piața Roșie.

12:57ANALIZĂ: FOTO Ce-a rămas din „a doua armată a lumii”: Câte vehicule militare a mai scos Rusia la parada de Ziua Victoriei

11:38Armata rusă a scos un singur tanc la defilare pentru parada militară de Ziua Victoriei ce a avut loc la Moscova, un T-34 din timpul „Marelui Război Patriotic”, situație care a declanșat numeroase comentarii acide pe rețelele de socializare.

11:13Președintele rus Vladimir Putin a depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, lângă zidul Kremlinului.

Liderul rus a mers spre Grădina Alexandru după încheierea paradei de Ziua Victoriei din Piața Roșie, însoțit de liderii țărilor din CSI: președinții Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului, precum și premierul Armeniei.

11:00Parada militară de Ziua Victoriei s-a încheiat.

10:45Din Piața Roșie, Vladimir Putin le-a transmis rușilor, într-un discurs de 10 minute, că lumea se află într-un „moment de cotitură”, iar cei trimiși pe front în „operațiunea militară specială” din Ucraina luptă pentru viitorul țării lor.

„S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre. Am respins terorismul internațional, vom proteja locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea”, a susținut Putin în discursul în care a reluat aceleași mesaje transmise în cele aproape 15 luni de război declanșat de Rusia în Ucraina.

El a acuzat din nou „elitele globaliste occidentale” de „rusofobie și naționalism agresiv”, în timp ce poporul ucrainean a devenit „ostatic al unei lovituri de stat” și al „ambițiilor Occidentului”.

Vladimir Putin a susţinut că Rusia vrea „un viitor paşnic şi liber”, şi că pentru ea „nu există popoare inamice nici în Vest, nici în Est”.

10:41Pravda jubilează după ce mai mulți dictatori aliați Rusiei s-au prezentat la Moscova pentru festivitățile de Ziua Victoriei, ​ziarul rusesc luând în derâdere Occidentul despre care afirmă că susținea că „nimeni nu va merge la parada lui Putin”.

10:15 Vladimir Putin, discurs rupt de realitate în Piața Roșie, în care a reluat teza Occidentul, răul suprem:

  • Prin sacrificii și acte eroice soldații noștri salvează lumea de nazism. Avem un război împotriva noastră, dar ne vom apăra împotriva terorismului internațional
  • Vom apăra cetățenii din Donbas
  • Vrem un viitor pașnic
  • Elitele vestice și globaliștii insistă și provocă conflicte și încurajează rusofobia, distrug tradițiile familiei și dictează voia lor asupra celorlalți
  • Este un sistem de jefuire a altora și de violență
  • Creează un cult al nazismului, batjocoresc memoria generațiilor trecute
  • În Ucraina e un regim militar care implementează planurile stăpânilor lor
  • Astăzi, la Moscova, avem liderii statelor independente. Toate popoarele din URSS au luptat împreună și vom ține minte asta pentru totdeauna
  • Dragi cetățeni ai Rusiei, luptele care vor stabili viitorul țării noastre au fost mereu sacre și noi mergem pe urmele strămoșilor
  • Suntem mândri de participanții la operațiunea militară specială
  • Nu este o altă misiune mai mare decât cea pe care o au cei de pe front. Luptați pentru Rusia! În spatele vostru sunt familiile voastre, toată lumea se roagă pentru voi!
  • Noi aici, în Piața Roșie, ne aducem aminte de luptătorii noștri, de perioada 1941-1945, de armata de atunci și de toți cei care au luptat
  • Îi celebrăm pe toți cei care se luptă pentru Rusia. Strămoșii ne-au arătat că nu există nimic mai puternic decât dragostea noastră pentru Rusia și pentru victorie

10:05 Președintele rus Vladimir Putin a ajuns în Piața Roșie, transmite Reuters. El va susține un discurs după încheierea paradei.

Șeful Școlii Superioare de Comandament Militar din Novosibirsk, Serghei Markovchin, salută în timpul unei parade militare de Ziua Victoriei, care marchează 78 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

FOTO: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

FOTO: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

FOTO: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

10:03 A început parada militară la Moscova.

Vladimir Putin, ministrul Apărării şi alţi oficiali de rang înalt sunt aşteptaţi să treacă în revistă parada din Piaţa Roşie, care include de obicei tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale şi trupe în marş.

Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante sărbători publice din Rusia, când oamenii comemorează sacrificiile uriaşe făcute de Uniunea Sovietică în timpul aşa-numitului Marele Război Patriotic din 1941-45, în care au pierit aproximativ 27 de milioane de cetăţeni. această aniversare este cu atât mai încărcată emoţional cu cât Rusia deplânge miile de soldaţi ucişi în războiul de aproape 15 luni din Ucraina, care nu dă semne că s-ar încheia.

Putin va ţine un discurs în Piaţa Roşie, unde i se vor alătura liderii mai multor foste republici sovietice. În discursul de anul trecut, el nu a făcut nicio menţiune despre Ucraina, dar a criticat alianţa militară NATO pentru că s-a extins până la graniţele Rusiei şi a salutat eroismul sovietic în rezistenţa împotriva lui Hitler. De atunci, Finlanda - care se învecinează cu Rusia - a aderat şi ea la NATO.

Nervozitate la Moscova

O oarecare nervozitate planează în capitala Federației Ruse, după ce miercurea trecută două drone zburau deasupra zidurilor Kremlinului, sediul istoric al puterii de la Moscova, au expus vulnerabilităţile din inima capitalei ruse, punând autoritățile ruse pe jar.

Autorităţile au interzis utilizarea dronelor şi au început să bruieze semnalele GPS, ceea ce a dus la apariţia unui haos în preajma Kremlinului pe aplicaţiile de ride-sharing. Binocluri au fost distribuite în grabă poliţiei pentru a depista dronele care se apropie.

Există o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat un oficial de la Primăria Moscovei. „Dar Ziua Victoriei trebuie să se desfăşoare, nu există altă opţiune", a adăugat el, vorbind sub protecţia anonimatului.

Paradele Victoriei, atent orchestrate, care au loc în întreaga ţară reprezintă în mod tradiţional pentru Kremlin o ocazie de a etala puterea militară modernă a Rusiei.

Liderul mercenarilor Evgheni Prigojin a umbrit oarecum sărbătoarea de la Moscova, după ce s-a lansat iar în acuzații privind comandații militari care nu furniează muniții pentru mercenarii săi, „bucătarul lui Putin” afirmând că va face mai multe declarații după parada militară la care va participa liderul de la Kremlin.

Aliații lui Putin participă la parada militară de Ziua Victoriei

Avioanele și elicopterele nu vor fi văzute pe cerul Moscovei, în timp ce unul dintre cele mai cunoscute evenimente din 9 Mai, așa-zisul marș al Regimentului Nemuritor - o procesiune solemnă în care oamenii mărşăluiesc cu portrete ale rudelor lor veterane din al Doilea Război Mondial - a fost la rândul său anulat anul acesta.

Analiștii spun că autorităţile se tem că procesiunea ar putea sfârşi prin a evidenţia numărul real al pierderilor ruseşti în Ucraina, rudele aducând portrete ale celor ucişi în actualul război.

Kremlinul a declarat luni că șefii de stat ai aliaților tradiționali ai Rusiei au fost invitați să ia parte la Moscova la festivitățile organizate cu ocazia Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial, o schimbare de poziție a Moscovei în decurs de doar o săptămână.

La parada de Ziua Victoriei de la Moscova sunt așteptați să participe preşedinţe al statului Kârgâzstan, Sadyr Zhaparov, premierul armean Nikol Pashinyan, președintele kazah Kassym-Zhomart Tokayev, președintele belarus Alexander Lukașenko, liderul tadjik Emomali Rakhmon și președintele Turkmenistanului Serdar Berdymukhamedov, potrivit Kommersant.

Putin va sta la „tribuna ipocrizei” pentru a asista la „parada ucigașilor”

Tot marți, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev, de Ziua Europei, aceasta fiind a cincea oară când vizitează capitala Ucrainei de când Rusia a lansat invazia.

Ea se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Data simbolică a vizitei - 9 Mai, Ziua Europei, pe care şi Ucraina va începe să o sărbătorească, odată ce Ucraina va adera la UE.

Ziua Europei este marcată anual la 9 mai pentru a sărbători pacea și unitatea în Europa și pentru a marca aniversarea semnării declarației Schuman.

„Vizita se va concentra asupra tuturor dimensiunilor relațiilor noastre cu Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt, care a precizat că vizita are scopul de a reafirma „sprijinul neclintit al UE față de Ucraina”.

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat că Vladimir Putin se va afla astăzi la Moscova „la tribuna ipocriziei", înainte de a asista la o „paradă a ucigașilor".

Podoliak spune că Rusia a țintit cu rachete „orașe ucrainene pașnice" în cursul nopții, într-o „încercare malițioasă" de „eliberare" a civililor.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.