Pravda jubilează după ce mai mulți dictatori aliați Rusiei s-au prezentat la Moscova pentru festivitățile de Ziua Victoriei, ​ziarul rusesc luând în derâdere Occidentul despre care afirmă că susținea că „nimeni nu va merge la parada lui Putin”.

Vladimir Putin la Ziua Victoriei alaturi de presedintele Kazahstanului si al UzbekistanuluiFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Pravda anunță că președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirziyoyev, a călătorit la Moscova pentru a participa la parada organizată „cu ocazia împlinirii a 78 de ani de la Victoria în Marele Război Patriotic”, denumirea folosită în Rusia pentru al Doilea Război Mondial, citându-l în acest sens pe purtătorul de cuvânt al liderului uzbek.

„La invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Republicii Uzbekistan, Șavkat Mirziyoyev, a plecat într-o vizită de lucru în orașul Moscova. În conformitate cu programul de vizită, șeful statului nostru va participa la evenimente solemne legate de aniversarea a 78 de ani de la Victoria în al Doilea Război Mondial”, a scris pe Telegram purtătorul de cuvânt al președintelui Uzbekistanului.

Citându-l tot pe acesta, ziariștii de la Pravda mai notează că este așteptat ca la evenimente să participe și liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Armenia.

Șefii de stat care vor participa la parada de 9 mai organizată la Moscova

Până luni seara doar prezența președintelui kârgâz Sadâr Japarov, a celui kazah, Kassym-Jomart Tokayev, a celui bielorus, Alexandr Lukașenko, și a premierului armean, Nikol Pașinian, era confirmată oficial.

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, a obținut marți dimineața o listă oficială a invitaților prezenți, confirmând spusele președintelui uzbek privind prezența liderilor din alte 6 state. Dintre liderii care vor participa la festivități doar premierul armen Nikol Pașinian conduce un stat democratic.

„În același timp, chiar și cu câteva zile înainte de anunțul vizitelor, în presa occidentală și ucraineană au existat materiale care, în ciuda invitațiilor de la Moscova, scriau că liderii statelor CSI nu se grăbesc să viziteze capitala Rusiei. Spuneau 'nimeni nu merge la parada lui Putin'”, notează cei de la Pravda.

„După cum se dovedește, 'experții' europeni și ucraineni s-au grăbit la astfel de concluzii. Dar nu ar trebui să ne așteptăm să încerce să explice cumva această grabă a lor (n.r. a jurnaliștilor străini)”, acuză Pravda.

Pravda se face că „uită” de poziția anterioară a Kremlinului privind Ziua Victoriei

Kremlinul a declarat la începutul săptămânii trecute că doar preşedintele fostei republici sovietice Kârgâzstan ar urma să participe la festivităţile care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, întrucât oricum se va afla la Moscova într-o vizită de lucru.

„Anul acesta nu au existat invitaţii speciale", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, lunea trecută, justificând absenţa şefilor de stat străini prin faptul că în acest an nu ar fi o aniversare importantă a evenimentelor.

Însă în urmă cu o zi Kremlinul a pus presiune pe șefii de stat aliați să vină la Moscova, Peskov atrăgând atenția asupra „semnificației deosebite” a Zilei Victoriei pentru toți cei care au fost implicați în „victoria asupra fascismului” în Marele Război Patriotic.

„Nu avem dreptul să uităm de 9 mai. 9 mai este o zi sfântă pentru toate statele care au făcut odată parte din Uniunea Sovietică, state care au sacrificat atât de multe vieți ale cetățenilor lor pentru a elibera lumea de fascism”, a spus el.

Rusia spune că întreaga lume trebuie să-și amintească de meritele sale în al Doilea Război Mondial

„Este important de fiecare dată să atragem cu insistență atenția întregii lumi” asupra acestei date, „să ne amintim acest lucru de fiecare dată, să aducem un omagiu veteranilor”, a subliniat lunea aceasta purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

„Și, desigur, anul acesta este, de asemenea, deosebit de important, pentru că într-un fel sau altul, încă avem de-a face cu manifestări ale nazismului”, a spus el cu referire la faptul că Moscova încă susține că are obiectivul de a „denazifica” Ucraina, după cum a susținut Putin în declarația sa de război împotriva țării vecine.

Pravda.ru este un ziar online de știri rusesc fondat în 1999, separat de mult mai cunoscutul cotidian Komsomolskaia Pravda din perioada sovietică.

La jumătatea lunii februarie acesta a publicat un articol neobișnuit de critic la adresa președintelui Vladimir Putin, acuzându-l că nu ia măsuri suficient de agresive împotriva conducerii Ucrainei.

Într-un alt articol din luna noiembrie Pravda.ru nota cu jubilație că Ucraina este în pragul înghețului și al „întunericului total” în urma atacurilor repetate asupra infrastructurii energetice a țării.

După cum avea însă să se dovedească ulterior, atacurile rusești cu rachete și drone kamikaze nu au reușit să scoată din uz sistemul energetic al Ucrainei.

Poți vedea LIVE festivitățile de la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei AICI pe HOTNEWS.RO.