Armata rusă, pe care propaganda Moscovei a descris-o ani de zile drept a doua ca forță din lume, a scos puțin peste 50 de vehicule militare la parada de Ziua Victoriei de anul acesta, un număr considerabil mai mic comparativ cu cel prezent la aniversările din anii anteriori.

Alexandr Lukasenko la parada de Ziua Victoriei din 2023Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

O analiză punct cu punct a imaginilor video de la paradă a fost publicată pe pagina sa de Twitter de către analistul independent Oliver Alexander, acesta notând că armata rusă nu a publicat numărul de vehicule pe care urma să le scoată la defilare la Moscova, o premieră pentru Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial.

Anul trecut 131 de vehicule blindate rusești au fost prezentate rușilor strânși în Piața Roșie și pe aleile din centrul Moscovei, deja un număr simțitor mai mic comparativ cu cel de aproximativ 200 din de anii anteriori.

Anul acesta coloana de forțe blindate a fost deschisă de un singur tanc T-34 din timpul „Marelui Război Patriotic”, denumirea folosită în Rusia pentru al Doilea Război Mondial, o situație care a stârnit numeroase comentarii ironice pe rețelele de socializare.

Armata rusă scoate în față transportoarele blindate

Imediat în spatele acestuia au defilat 7 mașini blindate Tigr-Ms, al căror proiectant a fost condamnat chiar săptămâna trecută la închisoare de justiția rusă într-un dosar de corupție. Aceste mașini blindate 4x4 sunt folosite atât de armata rusă, cât și de către Ministerul de Interne de la Moscova.

Apoi au urmat 6 vehicule VPK „Ural”, vehicule de mobilitate a infanteriei 4x4 care au fost dezvoltate mai recent pornind de la modelul Tigr.

În mod interesant, acestora le-au urmat vehicule MRAP (vehiculul blindat rezistent la mine si protejat împotriva ambuscadelor) Z-STS „Ahmat”, care sunt folosite în prezent doar de către forțele cecene ale lui Ramzan Kadîrov. Acestea au fost în număr de 10.

Fără tancuri și vehicule de luptă a infanteriei la parada de Ziua Victoriei

Chiar mai interesant, în coloană au urmat apoi 6 lansatoare de rachete balistice Iskander-M și un transportor blindat BTR-82A, ceea ce înseamnă că anul acesta armata rusă a sărit complet peste prezentarea unor tancuri moderne și a vehiculelor de luptă a infanteriei.

Acestea au fost urmate de 6 sisteme de apărare aeriană S-400, „conduse” tot de un transportor blindat BTR-82A. Moscova a sărit astfel anul acesta și peste secțiunea dedicată trupelor sale aeropurtate și apărării cu sisteme de rachete cu rază scurtă.

Chiar aproape de final a fost scoasă și „artileria grea”, 3 lansatoare de rachete balistice intercontinentale RS-24 „Yars”, cu un BTR-82A în față și flancate de 6 mașini blindate Tigr.

Armata rusă a scos la defilare și vehicule experimentale

Coloana s-a încheiat cu 3 vehicule VPK-7829 „Bumerang”. Deși teoretic acestea sunt vehicule de luptă a infanteriei, ele nu se află în serviciul activ al forțelor armate ruse, fiind modele experimentale a căror testare se va încheia abia la sfârșitul acestui an, potrivit industriei ruse de armament.

În total armata rusă a scos la defilare 51 de vehicule militare, adică în jur de 25% din numărul celor cu care se lăuda anual înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie 2022.

Forțele armate ucrainene afirmă în ultimul lor bilanț că au distrus de la începerea războiului peste 3.700 de tancuri rusești și 7.257 de vehicule blindate, la care se adaugă 554 de lansatoare multiple de rachete și aproape 6.000 de camioane militare și alte vehicule auxiliare.

Deși aceste cifre sunt probabil exagerate, faptul că Rusia a scos pe front tot mai multe tancuri și blindate depășite atestă numărul uriaș de pierderi pe care le-a suferit de la declanșarea celui mai mare conflict militar din Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.