Declarația de Război la adresa Ucrainei prezentată de președintele rus Vladimir Putin în zorii zilei de joi a fost înregistrată încă de luni, 21 februarie, potrivit presei ruse citate de The Guardian, ceea ce demonstrează că demersurile diplomatice ale Kremlinului nu au fost niciodată serioase, așa cum a avertizat administrația americană.

Vladimir Putin in timpul intalnirii cu Emmanuel MacronFoto: kremlin.ru

Cotidianul rus Novaya Gazeta a descoperit că, potrivit metadata fișierului video care a fost publicat pe site-ul oficial al președinției ruse a fost creat pe 21 februarie, la ora 7 seara, adică cu trei zile înainte de anunțul efectiv al acțiunilor militare împotriva Ucrainei.

Amintim că nu mai tâziu de miercuri Vladimir Putin susținea, cu ocazia zilei Naționale a Apărărtorilor Patriei, că el este încă deschis unui dialog și unei soluții diplomatice, dar ”interesele și securitatea cetățenilor Rusiei nu sunt negociabile”.

În același timp, președintele american Joe Biden a declarat încă de marți seara că toate acțiunile Rusiei arată că demersurile diplomatice ale Kremlinului nu sunt serioase, administrația americană anulând orice plan privind un summit Putin-Biden și întâlnirea care trebuia să aibă loc joi la Generva între șeful diplomației americane Antony Blinken și omologul său rus Serghei Lavrov.

Declarația de Război a lui Vladimir Putin

”În conformitate cu articolul 51 din partea 7 a Cartei ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației Ruse și în conformitate cu tratatele de prietenie și asistență reciprocă ratificate de Adunarea Federală la 22 februarie a acestui an cu Donețk. Republica Populară și Republica Populară Lugansk, am decis să conduc o operațiune militară specială.

Scopul său este de a proteja oamenii care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani. Și pentru aceasta ne vom strădui pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și pentru aducerea în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse. În același timp, planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene. Nu vom impune nimănui nimic cu forța (...)

Permiteți-mi să vă reamintesc că nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii care trăiesc în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă, nimeni nu a întrebat vreodată cum vor ei înșiși să-și aranjeze viața. Politica noastră se bazează pe libertate, libertatea de a alege pentru fiecare de a-și determina în mod independent propriul viitor și viitorul copiilor. Și considerăm important ca acest drept - dreptul de a alege - să poată fi folosit de toate popoarele care trăiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi, de oricine își dorește.

  • Acum câteva cuvinte importante, foarte importante pentru cei care ar putea fi tentați să intervină în evenimentele în desfășurare. Cine încearcă să ne împiedice, și cu atât mai mult să creeze amenințări pentru țara noastră, pentru poporul nostru, să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și vă va duce la consecințe pe care nu le-ați experimentat niciodată în istoria voastră. Suntem pregătiți pentru orice dezvoltare a evenimentelor. Au fost luate toate deciziile necesare în acest sens. Sper că voi fi auzit.

Dragi compatrioți, sunt sigur că soldații și ofițerii forțelor armate ale Rusiei devotați țării lor își vor îndeplini cu profesionalism și curaj datoria. Nu am nicio îndoială că autoritățile de toate nivelurile vor acționa coordonat și eficient”, a declarat Vladimir Putin joi dimineața.

De altfel, notează The Guradian, similaritățile dintre imaginea și vestimentația lui Putin de joi dimineața cu apariția sa de la începutul săptămânii au ridicat din start semne de întrebare cu privire la momentul înregistrării declarației de război.