Într-un articol intitulat „O întrebare corectă pentru Putin: de ce susține Federația Rusă regimul de la Kiev?”, site-ul rusesc Pravda aduce critici neobișnuit de dure liderului de la Kremlin.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev-Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia Images

„Pentru Kremlin apar multe întrebări în legătură cu întârzierea operațiunii militare speciale din Ucraina. Una dintre ele este de ce Federația Rusă sponsorizează și sprijină regimul de la Kiev?”, începe articolul din Pravda.

Acesta acuză că sectorul energetic rusesc „sponsorizează direct sau indirect Forțele Armate ale Ucrainei” prin exporturile de gaze naturale care tranzitează Ucraina, afirmând că acestea au crescut cu 15% la jumătatea lunii februarie.

„Plățile Gazprom către Kiev pentru tranzit sunt în creștere și nu este un secret unde sunt trimise cu prioritate: pentru nevoile militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, scrie Pravda, acuzând de asemenea că parlamentul rus păstrează tăcerea cu privire la această situație.

Pravda lansează acuzații la adresa parlamentului și guvernului rus

Ziarul online notează în schimb că legiuitorii de la Moscova „au atacat un 'inamic' mai slab”, o referință la faptul că Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a cerut autorităților competente să investigheze compania Lukoil după ce publicația germană Die Welt a dezvăluit luna trecută că rafinăria sa din Burgas, Bulgaria, a furnizat o cantitate uriașă de motorină Ucrainei în primele zile ale războiului.

„Nimeni din Duma de Stat nu acordă atenție și faptului că unele companii străine, care lucrează în Federația Rusă, sponsorizează puternic regimul de la Kiev”, își continuă Pravda acuzațiile, dând exemplu în acest sens producătorul de bere Carlsberg despre care afirmă că a transferat aproape 4 milioane de dolari în Ucraina în martie anul trecut pentru un centru de reabilitare al militarilor ucraineni.

Pravda.ru acuză apoi guvernul rus că permite Kazahstanului să folosească teritoriul țării pentru a transfera produsele sale pentru export până în Letonia, unde sunt încărcate pe nave și trimise în UE.

„Este vorba de produse petroliere, cărbune, alimente. De ce nu este sfătuit Kazahstanul să folosească porturile rusești din Ust-Luga (n.r. o localitate rusă de la Marea Baltică) rămâne un mister”.

Atac direct la Vladimir Putin al jurnaliștilor ruși

Articolul din Pravda notează apoi că toate lucrurile expuse realizează visul Occidentului „de a ruina Rusia cu proprii săi bani”.

Pravda scrie că „și acum, în condițiile unui război proxy pe viață și pe moarte, acest vis al Occidentului este împlinit cu succes”, adăugând că „vinovați pot fi căutați, dar acest lucru nu se face și este clar de ce”.

„Este surprinzător însă că președintele Federației Ruse interpretează problema într-un sens complet diferit”, continuă articolul, citând apoi o declarație a lui Vladimir Putin despre plățile făcute de Gazprom către Kiev pentru tranzitul de gaze naturale.

„Ei (ucrainenii) primesc bani de la noi pentru tranzit. Noi îi plătim. Și ei iau bani, în ciuda faptului că ei ne numesc agresori, deși ei înșiși sunt agresori în raport cu Donbasul și noi contracarăm agresiunea, și nu invers. Banii nu miros”, îl citează ziarul rusesc pe liderul de la Kremlin, fără a preciza cu ce ocazie a făcut această declarație.

„Așa a vorbit despre plățile de tranzit către Ucraina de la Gazprom, iar acestea sunt miliarde de dolari pe an care sunt folosite pentru a ucide personalul militar rus”, scrie Pravda.

„Banii miros mereu iar în acest caz miros foarte rău”, conchide articolul.

Site-ul de știri a susținut până acum retorica oficială legată de război

Pravda.ru este un ziar online de știri rusesc fondat în 1999, separat de mult mai cunoscutul cotidian Komsomolskaia Pravda din perioada sovietică.

Articolul publicat acum de acest site, cel care în luna noiembrie scria că militarii ruși vor avea în curând HIMARS-uri ale lor, este cu atât mai remarcabil încât până în acest moment el s-a remarcat datorită susținerii belicoase pentru războiul de agresiune declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

De exemplu, într-un alt articol din luna noiembrie Pravda.ru nota cu jubilație că Ucraina este în pragul înghețului și al „întunericului total” în urma atacurilor repetate asupra infrastructurii energetice a țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 358-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.