Nimeni nu întinerește, dar vârsta la care suntem considerați bătrâni a crescut de-a lungul generațiilor, arată un studiu făcut pe 14.056 de persoane născute între 1911 și 1974. Participanții au răspuns la întrebările sondajului pe parcursul a 25 de ani (1996–2021), rezultatul fiind publicat în revista „Psychology and Aging

Oameni, tineri, senioriFoto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Deci când începe bătrânețea? Răspunsul la această întrebare se schimbă pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult, se pensionează mai târziu și își mențin niveluri ridicate de sănătate.

La jumătatea anilor 60 de ani se credea că bătrânețea începe la 75 de ani – dar cu cât participanții sunt mai în vârstă, cu atât împing mai departe limita de vârstă.

Persoanele studiate au răspuns de-a lungul celor 25 de ani de circa 8 ori la aceeași întrebare: când începe bătrânețea. La fiecare 4-5 ani ei „împingeau” cu un an vârsta de la care suntem considerați bătrâni, arată autorii studiului.

Sunt și din cei care nu vor să fie asociați cu noțiunea de bătrânețe

„Unii oameni au păreri atât de negative despre bătrâni, încât nu vor să fie asociați cu ei”, a spus John Rowe, profesor de sănătate și politici de îmbătrânire la Universitatea Columbia, care nu a fost implicat în cercetare. „Deci, dacă au 70 de ani, vor spune că bătrânețea începe de la 75. Și când vor ajunge la 75, vor spune că bătrânețea începe de la 80”.

Participanții care s-au născut mai devreme - din 1911 până în 1935 - spun că bătrânețea începe mai devreme decât participanții care s-au născut după 1935. De exemplu, când participanții născuți în 1911 aveau 65 de ani, au stabilit începutul bătrâneții la 71 de ani. În schimb, participanții născuți în 1956 au spus că bătrânețea începe la vârsta de 74 de ani, în medie, când aveau 65 de ani.

„Percepțiile despre îmbătrânire se schimbă în mod clar în timp. „Oamenii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă de astăzi cred că îmbătrânirea începe mai târziu decât o făceau colegii lor acum 10 sau 20 de ani”, a spus Markus Wettstein, autorul principal al studiului și psiholog la Universitatea Humboldt din Berlin.

Wettstein a spus că schimbarea s-ar putea datora, în parte, creșterii speranței de viață. „Oamenii care se simt mai tineri cred, de asemenea, că bătrânețea începe mai târziu”, a spus Wettstein.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, modul în care percepțiile participanților despre bătrânețe s-au schimbat pe măsură ce îmbătrâneau. Ei au descoperit că, pe măsură ce indivizii îmbătrânesc, percepția lor despre debutul bătrâneții a fost împinsă mai departe. La vârsta de 64 de ani, participantul mediu a spus că bătrânețea a început de la 74,7. La 74 de ani, au spus că bătrânețea începea de la 76,8. În medie, debutul perceput al bătrâneții a crescut cu aproximativ un an pentru fiecare patru până la cinci ani de îmbătrânire reală.

Nu în ultimul rând cercetătorii au examinat modul în care caracteristicile individuale, cum ar fi sexul și starea de sănătate, au contribuit la diferențele în ceea ce privește debutul perceput al bătrâneții. Ei au descoperit că femeile spun că bătrânețea începe cu doi ani mai târziu decât spun bărbații, iar această diferență a crescut în timp. Ei au descoperit, de asemenea, că oamenii care sunt mai singuri, cu o sănătate mai proastă au spus că bătrânețea a început mai devreme.