Mii de unguri au manifestat duminică împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi locale de la începutul lunii iunie, relatează Reuters.

Miting anti-Orban organizat de Peter MagyarFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Peter Magyar, un fost membru al guvernului, care este văzut de unii observatori drept prima ameninţare serioasă din ultimii ani la adresa lui Viktor Orban, a organizat acest miting la care au participat aproximativ 10.000 de persoane în oraşul Debreţin (Debrecen) din estul ţării, un bastion al partidului de guvernământ Fidesz.

Candidaţii Fidesz au câştigat în acest oraş încă de la sfârşitul anilor '90. La ultimele alegeri, partidul de guvernământ a obţinut aproximativ 60% din voturi, în timp ce partidele din opoziţie au obţinut doar o treime din voturi.

Adresându-se susţinătorilor săi, care fluturau steaguri, Peter Magyar a atacat una dintre politicile de bază ale lui Orban, criticând ceea ce el a numit nivelul extrem de scăzut al alocaţiilor pentru copii în Ungaria.

„Dacă povestești acest lucru oriunde în Europa, nimeni nu te va crede”, a spus Magyar.

Viktor Orban susține că, dintre țările UE, Ungaria cheltuiește cel mai mult pentru sprijinirea familiilor.

„Avem nevoie de un sistem complet nou, în care sprijinul social să fie într-adevăr direcţionat pe baza nevoilor sociale”, a spus Magyar.

El a mai afirmat că Ungaria este condusă de ceea ce el a numit o elită bine conectată, pe care va încerca să o elimine dacă va fi ales.

Premierul ungar Viktor Orban este acuzat că a direcţionat fonduri ale Uniunii Europene către oameni de afaceri apropiaţi de Fidesz pentru a se menţine la putere. Orban susține în schimb că Ungaria nu este mai coruptă decât alte ţări.

Organismul de control însărcinat cu supravegherea fondurilor UE afirmă că nu dispune de autoritatea necesară pentru a denunţa posibilele abateri şi a solicitat competenţe suplimentare.