ONG-urile de mediu au denunțat joi prezența din ce în ce mai numeroasă a lobby-iștilor din industria petrolieră printre participanții la negocierile globale privind un tratat împotriva poluării cu plastic, care au loc săptămâna aceasta la Ottawa, potrivit AFP.

plasticFoto: SCUBAZOO / Sciencephoto / Profimedia

Cu 196 de persoane prezente, aceasta este cea mai numeroasă delegație și sunt cu 40% mai mulți lobbyiști decât la precedenta rundă de negocieri, care a avut loc în Kenya în noiembrie 2023, subliniază Centrul pentru dezvoltarea dreptului internațional al mediului (Ciel) într-un comunicat de presă.

Negociatori din întreaga lume se reunesc la Ottawa pentru a elabora primul tratat destinat să combată deșeurile de plastic, care inundă natura de la fundul oceanelor până în vârful munților. Obiectivul stabilit în 2022 este de a finaliza un text până la sfârșitul anului 2024.

„Prezența lobbyiștilor crește treptat, pe măsură ce apelurile în favoarea tratatului se înmulțesc atât în interiorul, cât și în afara negocierilor”, afirmă ONG-ul.

Aceștia sunt mai mulți decât cei 180 de reprezentanți ai delegațiilor Uniunii Europene și chiar de trei ori mai mulți decât cei 58 de cercetători din Coaliția oamenilor de știință pentru un tratat eficient privind materialele plastice”, precizează Ciel.

„Prezența la masa negocierilor a actorilor responsabili de această criză creează un raport de forțe dezechilibrat care împiedică progresul”, a declarat Rachel Radvany de la acest ONG.

„Influența și prezența din ce în ce mai mare a industriilor de combustibili fosili și petrochimice nu este în concordanță cu dorințele publicului sau cu nevoile climatice”, a adăugat Graham Forbes, reprezentantul Greenpeace.

Companiile nu au voie să se înregistreze la discuții, dar lobbyiștii se pot alătura asociațiilor comerciale sau delegațiilor naționale pentru a participa.

Aceștia „fac parte din delegațiile statelor, în timp ce comunitățile cele mai afectate de criza plasticului se luptă pentru a-și face auzită vocea”, a declarat Tori Cress, care reprezintă popoarele indigene.

După negocierile de la Ottawa, care se vor încheia la 29 aprilie, liderii mondiali se vor întâlni în Coreea de Sud la sfârșitul anului.