​„Ucraina este aproape în totalitate fără electricitate, căldură și gaze, nefiind cunoscut când va fi posibilă restabilirea aprovizionării cu gaz, electricitate și căldură”, scrie Pravda.ru într-un articol publicat vineri.

Pana de curent la KievFoto: Minchenko Hennadii-Ukrinform / Abaca Press / Profimedia

Ziarul rusesc notează că cel puțin 90 de rachete rusești au distrus „aproximativ” 30 de obiecte, inclusiv centrale termice și substații.

„Calibrarea continuă zi de zi. De fapt, în multe cazuri, acestea au fost atacuri repetate, așa că consumatorii din Liov, Ternopil, Jîtomir, Kiev, Odesa și alte regiuni au simțit-o instantaneu”, mai scrie Pravda.

Ziarul rusesc amintește apoi de declarațiile făcute de Volodimir Kudrițski, șeful operatorului de electricitate ucrainean Ukrenergo, care anunțase o situație dificilă în zilele următoare, cu întreruperi de curent de urgență.

„Kievul devine inevitabil de nelocuit. Nu există lumină timp de 8-12 ore pe zi și este nerealist să trăiești și să lucrezi în astfel de condiții”, scrie Pravda, adăugând că dacă „sistemul funcționează mai puțin de șase ore pe zi, alimentarea cu căldură nu va putea funcționa normal”.

„Centrele energetice de la Kiev și Harkov au fost afectate în special, iar electricitatea pur și simplu nu ajunge la consumator: substațiile, transformatoarele și parțial liniile electrice sunt deteriorate. Locuitorii orașelor au trecut brusc la generatoare și alte 'echipamente de întrerupere' - de la arzătoare cu gaz la lanterne”, mai notează jurnaliștii de la Moscova.

Aceștia susțin de asemenea că primarii orașelor ucrainene ar fi cerut deja abandonarea clădirilor înalte în care va fi imposibil de locuit, dar și a întreprinderilor „pentru a salva măcar ceva”. Nu este clar ce informații citează Pravda în acest sens.

Peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate în pragul iernii

„Totul este agravat de un val de frig, pe care meteorologii îl promiteau zilele trecute. Oamenii pleacă cu adevărat în suburbii și sate, unde este mai ușor să rezolvi problemele legate de hrană și încălzire. Când temperatura de afară scade cu 5-7 grade, consumul de energie electrică în țară va crește și... se va prăbuși”, mai notează ziarul rusesc, citând „analiști” care ar afirma acest lucru.

Articolul Pravda este în linie cu apelurile făcute de numeroși propagandiști la televiziunile rusești care cer distrugerea sistemului energetic al Ucrainei înainte de sosirea iernii, o crimă împotriva umanității potrivit dreptului internațional.

În noul său val de atacuri împotriva infrastructurii Ucrainei forțele armate ale Kievului au lansat aproape 100 de rachete împotriva unor ținte civile din Ucraina la începutul acestei săptămâni.

În discursul său adresat națiunii joi noaptea președintele Volodimir Zelenski anunța că peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, făcând din nou un apel către partenerii internaționali la protejarea cerului Ucrainei.

Majoritatea întreruperilor de curent sunt în regiunile Vinnițiaia, Odesa, Sumi și Kiev, a precizat președintele.