O schimbare majoră îi va aștepta pe turiști joi, când vor coborî în gara din Veneția: controlorii de bilete vor fi responsabili pentru a verifica dacă aceștia sunt în posesia biletului de intrare obligatoriu în zilele aglomerate în Orașul Dogilor, notează APF.

Turiștii trebuie să plătească pentru a intra în Veneția în zilele aglomerateFoto: Luca Bruno / AP / Profimedia

Prin această premieră mondială, orașul speră să limiteze turismul excesiv, obligându-i pe turiștii de o zi să plătească cinci euro pentru a se plimba pe faimoasele sale canale.

„Scopul este de a găsi un echilibru între turism și oraș și locuitorii săi (...) Trebuie să reducem impactul turiștilor de o zi în anumite zile. La anumite date, acesta este prea mare și acest lucru creează stres pentru oraș", a explicat delegatul pentru turism Simone Venturini într-un interviu acordat France Presse.

În fața elegantei stații Santa Lucia, principalul punct de intrare în oraș, a fost ridicată o casă de bilete pentru a veni în ajutorul turiștilor care nu au acest nou tichet sub forma unui cod QR, disponibil și online.

Un experiment făcut în premieră mondială

Veneția devine astfel primul oraș turistic din lume care impune o taxă de intrare ca într-un parc de distracții, într-un moment în care mișcările anti-turistice se înmulțesc, în special în Spania, determinând autoritățile să ia măsuri pentru a împăca bunăstarea locuitorilor cu un sector economic esențial.

Rămâne de văzut dacă Veneția va reuși în demersul său, în ciuda prețului său modest și a absenței unui plafon pentru numărul de vizitatori.

Ashish Thakkar, un turist de origine indiană care locuiește în Florida, s-a arătat sceptic: „Dacă vin din străinătate, nu mă deranjează să plătesc 5 euro (...) Nu cred că va fi o mare diferență".

Pentru delegatul pentru turism, ideea este „în primul rând de a descuraja turismul local al locuitorilor din regiunea Veneto, care pot vizita Veneția oricând doresc".

Chiar și primarul Luigi Brugnaro a recunoscut la începutul lunii aprilie că „este vorba de un experiment", dar care va fi, fără îndoială, studiat cu atenție de alte mari orașe turistice din lume.

Veneția este sufocată de turiști în vârf de sezon

Orașul său, unul dintre cele mai vizitate din lume, a interzis deja accesul navelor de croazieră gigantice în centrul său istoric.

În sezonul de vârf, 100.000 de turiști înnoptează în Veneția, pe lângă zecile de mii de vizitatori zilnici, în comparație cu cei aproximativ 50.000 de locuitori din centrul orașului, număr care este în continuă scădere.

În acest stadiu, experimentul din Veneția rămâne însă foarte limitat: pentru anul 2024, doar 29 de zile de vârf sunt afectate de această nouă taxă, care începe așadar joi, zi de sărbătoare în Italia, și se aplică aproape în fiecare weekend din mai până în iulie.