Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și premierul armean Nikol Pașinian vor participa marți la Moscova la festivitățile de Ziua Victoriei, după ce anterior doar un șef de stat aliat Rusiei își anunțase prezența la sărbătoare, relatează Meduza.

Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSCFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Ruslan Zheldibai, purtătorul de cuvânt al președintelui Tokayev, a anunțat că liderul kazah va efectua o vizită oficială în Rusia pe 8-9 mai pentru a marca Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial și că acesta ar urma să viziteze și memorialul soldatului sovietic de la Rjev, unde unul dintre unchii săi a murit și a fost îngropat în timpul „Marelui război patriotic”.

„Șeful statului va vizita și o groapă comună din satul Trubino, unde este înmormântat unchiul său Kasym Boltayev. Aproximativ 22.000 de soldați și ofițeri chemați din Kazahstan au luat parte la bătălia de la Rjev”, a declarat Zheldibai.

Mai devreme în cursul zilei de luni presa de stat rusă a anunțat că și premierul armean Nikol Pașinian a acceptat invitația lui Putin de a merge la Moscova pentru parada de Ziua Victoriei, în pofida tensiunilor fără precedent dintre Rusia și țara sa din cauza refuzului Moscovei de a interveni în conflictul cu Azerbaidjanul.

Anterior doar președintele kârgâz Sadâr Japarov anunțase că intenționează să petreacă ziua de 9 mai în Rusia.

Schimbare de poziție a Moscovei privind prezența liderilor străini la Ziua Victoriei

Noile informații difuzate de presa de stat rusă privind „invitațiile” transmise de Putin șefilor de stat aliați contrazic poziția oficială exprimată de Kremlin lunea trecută, când purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, declarase că anul acesta nu au fost trimise „invitații speciale”.

Oficial, Kremlinul a justificat absenţa şefilor de stat străini prin faptul că în acest an nu este o aniversare importantă a evenimentelor.

Anul trecut niciun invitat internaţional nu a participat la parada de la Moscova în contextul în care „operațiunea militară specială” declanșată de Putin a consternat inclusiv aliații tradiționali ai Rusiei.

În acest an festivităţile din regiunile aflate în apropierea graniţei şi în peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia, au fost în mare parte anulate din motive de securitate.

Urmărește ultimele evoluții din a 439-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.