Rusia a lansat un val de lovituri pe scară largă asupra Kievului și a întregii Ucraine, provocând distrugeri și rănind civili, au declarat oficialii luni dimineață, în timp ce Moscova se pregătește pentru Ziua Victoriei. Cel puțin cinci persoane au fost rănite din cauza loviturilor rusești asupra Kievului, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce rachete rusești au incendiat un depozit de produse alimentare în orașul Odesa de la Marea Neagră și au fost raportate explozii în alte câteva regiuni ucrainene. Noile atacuri au loc în timp ce Moscova se pregătește pentru parada de Ziua Victoriei de marți, o aniversare cheie pentru președintele Vladimir Putin, care a evocat spiritul armatei sovietice care a învins forțele germane naziste pentru a declara că Rusia va învinge o Ucraină despre care susține că se află în ghearele unei noi întruchipări a nazismului.

soldati ucraineni langa frontul din Bahmut Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Rezumatul zilei de luni:

 • Separatiștii ruși din Transnistria au cerut Moscovei să trimită mai multe trupe de „menținere a păcii” în regiune, propunere denunțată ferm de guvernul de la Chișinău;
 • Ucraina susține că autoritățile de ocupație rusești din Mariupol au început evacuarea orașelor de teama ofensivei așteptate a Kievului;
 • Kremlinul și-a schimbat poziția privind participarea aliaților săi la parada de Ziua Victoriei ce urmează să aibă loc marți la Moscova, punând presiuni pe șefii de stat apropiați de Moscova să participe în persoană la festivități;
 • Comisia Europeană a finalizat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, măsurile propuse fiind transmise pentru consultări statelor membre ale blocului comunitar;
 • ultimul atac cu rachete al forțelor armate ruse a dus la distrugerea unui depozit al Crucii Roșii în Odesa.

--------------------------------------------

22:12 Ministerul ucrainean al Apărării a oferit luni seara o reacție de jubilare la informațiile apărute zilele trecute potrivit cărora forțele sale au reușit să doboare o rachetă hipersonică rusească „Kinjal” (Pumnal), după ce inițial Kievul a dorit să păstreze informația secretă.

21:47 Militarii ucraineni au arătat cât de puternic poate fi reculul unui obuzier M777 dacă acesta nu este ancorat ferm în poziție:

21:32 Drapelele ruse şi sovietice vor fi interzise marţi în apropierea Monumentului sovietic din Tiergarten, în centrul Berlinului, a confirmat luni Tribunalul superior administrativ din capitala germană, relatează AFP. Tribunalul a anulat astfel o hotărâre a unei instanţe inferioare care anulase interdicţia asupra acestor drapele cu ocazia evenimentelor ce marchează capitularea Germaniei naziste.

Vor fi aşadar interzise drapelele ruse şi sovietice în jurul Monumentului sovietic şi în parcul Tiergarten, la fel şi panglicile Sfântului Gheorghe, adesea arborate în Rusia pentru a celebra victoria asupra Germaniei naziste.

În schimb, drapelele ucrainene, interzise iniţial de poliţia germană la evenimentele din 9 mai, vor fi autorizate, conform deciziei primei instanţe care autorizase de asemenea drapelele ruse şi sovietice, dar hotărârea acesteia ce priveşte drapelele ucrainene nu a fost atacată cu recurs.

Rep. Moldova reacționează ferm față de cererea separatiștilor din Transnistria

21:13 Guvernul Republicii Moldova a oferit luni seara o primă reacție după ce Leonid Manakov, liderul autoproclamat al separatiștilor pro-ruși din Transnistria, a cerut mai devreme în cursul zilei mărirea numărului de „pacificatori” ruși în regiune.

20:55Ministrul polonez al Apărării Mariusz Błaszczak a anunțat luni seara că guvernul de la Varșovia a livrat 10 dintre avioanele de luptă MiG-29 promise Ucrainei.

20:38Kremlinul pune presiuni pe aliații Rusiei să participe la parada de Ziua Victoriei / Cum și-a schimbat Moscova poziția în doar 7 zile.

20:12 Un nou tanc T-72 al armatei ruse a fost distrus de militarii ucraineni după ce a trecut peste o mină, artileria ucraineană intrând apoi în acțiune pentru a-i da „lovitura de grație”:

19:52 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări luni seara că autoritățile ruse iau „toate măsurile necesare” pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a festivităților de Ziua Victoriei.

Peskov a mai spus că „natura activităților regimului de la Kiev” impune ca Moscova să fie în alertă și să rămână vigilentă și că acestea confirmă încă o dată „corectitudinea” deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a lansa „operațiunea militară specială”.

Rușii ar fi început evacuarea Mariupolului

19:22 ​Forțele armate ruse sunt gata să respingă ofensiva armatei ucrainene în Zaporojie și să treacă la un atac propriu, susține guvernatorul instalat de ruși în teritoriile pe care Moscova le-a ocupat în această regiune din sudul Ucrainei.

19:17Forțele de ocupație ruse din Mariupol au început mobilizarea locuitorilor, susține Consiliul orășenesc Mariupol, care îl citeză pe primarul exilat Vadym Boichenko, conform The Kyiv Independent.

„La Mariupol ocupanții caută deja cetățeni care nu și-au îndeplinit „obligațiile militare”. Inamicul plănuiește să recruteze oameni până în august. Rusia continuă să ucidă ucraineni pașnici", a declarat primarul Vadym Boichenko.

Angajații din sectorul public ar fi fost primii care au primit astfel de notificări.

18:36 Încă doi șefi de stat au anunțat că vor participa marți la Moscova la festivitățile de Ziua Victoriei, după ce anterior doar președintele Sadâr Japarov își anunțase prezența la sărbătoare.

18:12 Kremlinul a denunțat luni în termeni duri afirmațiile generalului Kirilo Budanov, șeful seriviciului de informații militare al Ucrainei, despre disponibilitatea Kievului de a ucide „ruși în întreaga lume”.

18:10Un depozit al Crucii Roșii din Odesa a fost distrus în urma unui atac cu rachetă lansat de ruși în noaptea de duminică spre luni, a anunțat organizația, citată de The Guardian.

Organizația regională Odesa a Crucii Roșii a precizat că în depozitul de 1.000 de metri erau ajutoare umanitare, iar la momentul atacului muncitorii și voluntarii nu se aflau în clădire.

„Furnizarea de ajutor umanitar și activitățile pentru proiecte ale Organizației Regionale Odesa a Crucii Roșii au fost suspendate”, a mai anunțat sursa citată.

Putin, aşteptat să asiste la parada militară din Piaţa Roşie, în pofida incidentului cu drone deasupra Kremlinului

17:32ANALIZĂ: Când Vladimir Putin va urca marţi pe scenă pentru a celebra victoria sovietică asupra Germaniei naziste, discursul său din Piaţa Roşie va urma unei săptămâni agitate în care dronele au atacat Kremlinul şi unul dintre principalii săi aliaţi, Evgheni Prigojin, a ameninţat cu o revoltă.

16:56Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a reiterat luni că Ankara nu se va alinia sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, invocând „propriile beneficii” și „propria prosperitate” a Turciei ca urmare a relațiilor economice cu Moscova.

Comentariile sale au venit după ce candidatul opoziției turce unite la alegerile prezidențiale ce vor avea loc pe 14 mai a afirmat că va acorda prioritate dezvoltării de relații economice cu Occidentul în detrimentul Kremlinului.

16:35Comisia Europeană a finalizat elaborarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și l-a înaintat spre aprobare țărilor membre ale blocului comunitar, a declarat luni șeful serviciului de presă al executivului de la Bruxelles, Eric Mamer, la un briefing la Bruxelles.

„Pot confirma că cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni a fost predat țărilor membre. Prima discuție a ambasadorilor în Comitetul Reprezentanților Permanenți va avea loc miercuri", a spus el, refuzând să comenteze asupra măsurilor propuse.

16:16Trupele rusești pun toate tunurile pe Bahmut, încearcând s-i facă un cadou important președintelui rus Vladimir Putin chiar de Ziua Victoriei, la 9 mai, când Federația Rusă comemorează succesul repurtat asupra Germaniei naziste în 1945, marcată în fiecare an printr-o paradă militară în Piața Roșie. Chiar dacă fondatorul Wagner anunțase că se retrage, Evgheni Prigojin pare ca s-a răzgândit și trupele Moscovei atacă și mai intens Bahmutul, un oraș pe care încearcă să îl cucerească de luni de zile cu un cost extrem de mare.

Singurul lider din CSI pe care Vladimir Putin nu l-a felicitat de „Ziua Victoriei”

16:11Tirurile rusești de artilerie au rănit luni 8 persoane, printre care un băiețel în vârstă de 9 ani, în două sate din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei, au declarat oficialii regionali ucraineni.

Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a afirmat că șase civili au fost răniți în satul Stanislav de pe malul de vest al râului Nipru, în timp ce șeful administrației militare locale, Roman Mrochko, a anunțat că alte două persoane au fost rănite în Antonivka, în apropierea unuia dintre așa-numitele „puncte de invincibilitate” pe care Ucraina le-a creat la nivel național pentru a garanta accesul civililor la electricitate, apă potabilă și alte necesități de bază.

15:42Alerta antiaeriană a fost activată luni pe întreg teritoriul Ucrainei din cauza existenţei posibilităţii unui atac rusesc cu racheta supersonică Kinjal, a explicat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, la doar câteva ore după ce Rusia a lansar atacuri masive cu drone şi rachete în special în zona Kievului şi în regiunea Odesa.

14:24Anchetatorii ruși au pus sub acuzare luni un bărbat suspectat de comiterea atentatului cu mașină-capcană în care a fost rănit Zahar Prilepin, scriitorul rus susţinător al invaziei din Ucraina, relatează Reuters.

13:47Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este unicul lider din cadrul Comunității Statelor Independente (fostele republici sovietice) pe care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a refuzat să îl felicite de 9 mai, „Ziua Victoriei”, scrie deschide.md

13:28Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni marți, de Ziua Europei, la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat luni Comisia Europeană, transmite Reuters.

Vizita reafirmă „sprijinul neclintit al UE față de țară”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Vizita se va concentra pe toate dimensiunile relațiilor noastre cu Ucraina”, a adăugat el.

Separatiștii din Transnistria au cerut Moscovei mai mulți soldați ruși în zonă

13:24Rușii au atacat 10 regiuni ucrainene în utimele 24 de ore, provocând moartea a trei civili, potrivit The Kyiv Independent, care citează Centrul Media al Ministerului ucrainean al Apărării.

De asemenea, 28 de civili au fost răniți, după ce rușii au bombardat 127 de localități.

13:10Sirene de raid aerian sună în întreaga Ucraină, la doar câteva ore după ce Moscova a lansat un atac amplu cu drone kamikaze, informează Reuters.

Bloggeri militari ucraineni spun că alarmele ar fi fost declanșate după ce a fost ridicat de la sol un avion care este înarmat cu rachete hipersonice Kinjal. Reuters nu a putut verifica independent informația.

12:24Autoritățile așa-numitei Republici Transnistrene au cerut Moscovei să mărească numărul soldaților ruși din regiunea separatistă, conform deschide.md.

12:15Ministerul rus al Apărării oferă migranților din Asia Centrală plăți lunare de până la 4160 de dolari pentru a-i trimite pe linia frontului din Ucraina și un bonus de 2390 de dolari pentru semnarea unui contract pentru a servi în armata rusă, susține ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni.

11:30Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învins nazismul în 1945, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, luni, când se celebrează victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Adresându-se națiunii de pe un deal de unde se vede Kievul, Zelenski a comparat Rusia lui Putin cu Germania lui Hitler, spunând că Kremlinul urmărește „înrobirea și distrugerea”, așa cum au făcut naziștii.

„Tot vechiul rău pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins în acelaşi mod cum a fost învins nazismul. Le fel cum am distrus împreună răul atunci, vom distruge împreună un rău similar acum. acest rău, chiar dacă este azi diferit, are acelaşi scop: aservirea sau distrugerea”, a spus Zelenski.

„Vom învinge!”, a promis Volodimir Zelenski în discursul susținut cu ocazia festivităţilor mondiale de 8 mai şi cu o zi înainte de marea paradă militară de la Moscova.

09:538.226 de cetăţeni ucraineni au intrat în România duminică, potrivit Poliției de Frontieră.

Ce ar semnifica ultima ceartă dintre Prigojin şi şefii armatei ruse

09:30Analiștii think tank-ului Institul pentru Studiul Războiului susțin că ultima dispută dintre șeful Wagner și ministerul rus al Apărării arată că generalul Valeri Gherasimov, comandantul general al campaniei din Ucraina, și ministrul al apărării Serghei Șoigu „nu au capacitatea de a-i comanda pe Evgheni Prigojin și pe liderul cecen Ramzan Kadîrov ca subordonați, ci trebuie să negocieze cu ei ca și cum ar fi colegi".

Capacitățile slabe ale lui Gherasimov de a-și controla comandanții vor limita probabil și mai mult posibilitatea ca armata rusă să conducă operațiuni coerente care implică diferite zone de responsabilitate.

ISW a evaluat anterior că dinamica grupurilor din cadrul armatei ruse influențează procesul de luare a deciziilor într-un grad neobișnuit, iar erodarea tot mai mare a lanțului de comandă rusesc este probabil prinsă într-o buclă care se consolidează de la sine cu grupărileconcurente din rândul armatei ruse.

ISW apreciază că este puțin probabil ca Putin să îl înlăture pe Gherasimov din funcția de comandant general al trupele din Ucraina pentru că are reputație și, prin urmare, subminarea publică a lui Gherasimov de către Prigojin și Kadîrov ar putea afecta puterea şefului statului major al armatei ruse.

08:34Aproximativ 1.700 de persoane, dintre care 660 de copii, au fost evacuate din zonele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, a declarat duminică seara un oficial instalat de Moscova în părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Zaporojie, informează Reuters.

Șeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU a avertizat sâmbătă că situația din jurul centralei a devenit „potențial periculoasă", în timp ce oficialii instalați de Moscova au început să evacueze oamenii din zonele din apropiere.

Se așteaptă ca Ucraina să înceapă în curând o contraofensivă mult așteptată pentru a recuceri teritoriul deținut de Rusia, inclusiv în regiunea Zaporojie.

„(Persoanele evacuate) au fost deja plasate în centrul de cazare temporară pentru locuitorii din teritoriile de pe linia frontului din regiunea Zaporojie din Berdiansk", a declarat Evgheni Balitski, guvernatorul instalat de Moscova în partea controlată de Rusia a regiunii Zaporojie, pe canalul de mesagerie Telegram.

Berdiansk este un oraș portuar din sud-estul Ucrainei, situat pe coasta Mării Azov, care a fost ocupat de Rusia încă din primele zile ale invaziei Moscovei asupra Ucrainei din februarie 2022.

08:27Producătorul rus de automobile GAZ a intentat un proces în valoare de 15,6 miliarde de ruble (200,5 milioane de dolari) împotriva Volkswagen, arată înregistrările instanţei, adăugându-se altor două acţiuni în justiţie intentate la începutul acestui an, transmite Reuters.

08:17Rusia a intensificat bombardamentele asupra orașului Bahmut în speranța de a-l cuceri până marți, a declarat duminică seară generalul ucrainean responsabil cu apărarea orașului asediat, promițând să facă tot ce este posibil pentru a împiedica acest lucru, informează Reuters.

07:32Cel puțin cinci persoane au fost rănite din cauza loviturilor rusești asupra Kievului, au declarat oficialii orașului luni dimineață, în timp ce Moscova a lansat un alt atac de amploare asupra Ucrainei, cu o zi înainte de Ziua Victoriei, relatează Reuters.

h2: Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • A doborât sistemul Patriot o rachetă hipersonică rusească? Americanii cred că da / Ce înseamnă asta pentru Pentagon. În timp ce sistemul Patriot a avut succes în contracararea rachetelor balistice, capacitatea sa de a opri rachete hipersonice lansate din aer era pur teoretică înainte de săptămâna trecută, spune CNN. Interceptarea ucraineană a oferit acum o demonstrație în lumea reală a acestei capacități - un lucru care a fost considerat în cadrul Pentagonului ca fiind o evoluție majoră, a declarat sursa respectivă.
 • Wagner, o „umbră a ceea ce a fost odată”: Expert în securitate despre furia lui Prigojin. „Wagner este o umbră a ceea ce a fost odată. Videoclipurile sale sunt cu adevărat expresii ale unui grad de disperare. Sunt una dintre puținele modalități de a ajunge la Putin, având în vedere că acesta nu are niciun fel de linie directă. Dar, să fim sinceri, el a făcut amenințări similare de retragere în trecut și nu a dat curs”, spune analistul Mark Galeotti pentru Kyiv Independent.
 • Analiză: Șeful Wagner, Prigojin, acționează conform dorințelor șefului său. Șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, servește un singur stăpân, președintele rus Vladimir Putin. Orice spune el despre Bahmut trebuie înțeles în acest context. Vineri, el a amenințat că își va retrage trupele, acuzându-i pe șefii apărării lui Putin că i-au lăsat luptătorii săi fără muniție.
 • Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului - iar inteligența artificială l-ar putea supraîncărca. Războiul din Ucraina a făcut ca dronele să treacă de la următoarea frontieră a livrării de colete la vârful tehnologiei de război, iar dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale va accelera și mai mult lucrurile.
 • Forțele de securitate ruse au dejucat o tentativă a serviciilor secrete ucrainene de a ataca un aerodrom militar din centrul Rusiei cu drone încărcate cu explozibili, a transmis duminică Serviciul Federal de Securitate (FSB).
 • Liderii ucraineni au fost avertizați în privat de președintele ceh Petr Pavel - un general în retragere care a fost anterior principalul consilier militar al NATO - că o contraofensivă pripită ar putea să se transforme într-un dezastru, scrie The Guardian.
 • Rusia încearcă să epuizeze apărarea aeriană a Ucraine. Forțele rusești încearcă să ciopârțească sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a declarat duminică, într-un interviu, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de CNN. „Rușii încearcă să testeze și să afle unde sunt amplasate sistemele de apărare aeriană”.
 • Rusia a ajuns într-o situație în care nu a mai fost de 25 de ani. Care sunt cauzele acestei crize grave

--------------

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro