Trupele rusești încearcă să facă un cadou important președintelui rus Vladimir Putin chiar de Ziua Victoriei, la 9 mai, când Federația Rusă comemorează succesul repurtat asupra Germaniei naziste în 1945, marcată în fiecare an printr-o paradă militară în Piața Roșie. Chiar dacă fondatorul Wagner anunțase că se retrage, Evgheni Prigojin pare ca s-a răzgândit și trupele Moscovei atacă și mai intens Bahmutul, un oraș pe care încearcă să îl cucerească de luni de zile cu un cost extrem de mare.

Soldat ucrainean atacând pozițiile inamice în suburbiile BahmutuluiFoto: Mykhaylo Palinchak / Zuma Press / Profimedia

Kievul susține că Moscova face un ultim efort pentru a captura orașul Bahmut, aflat în lupte aprige care durează de aproape 10 luni, pentru a-i oferi președintelui Vladimir Putin ceea ce ar fi singurul său premiu pentru o ofensivă de iarnă rusească costisitoare, la timp pentru Ziua Victoriei, potrivit Reuters.

În timpul campaniei de iarnă extrem de costisitoare a Rusiei, trupele lui Putin nu au capturat aproape niciun teritoriu, cu excepția micului oraș din estul Ucrainei, Bahmut. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi, care a vizitat linia frontului din această zonă, a declarat duminică: „Rușii încă mai speră să captureze orașul până la 9 mai. Sarcina noastră este să împiedicăm acest lucru".

Trupele rusești din Bahmut sunt conduse de Wagner, o grupare paramilitară care a recrutat mii de condamnați din închisori.

Fondatorul Wagner Evgheni Prigojin a anunțat săptămâna trecută că se va retrage din Bahmut, denunțând armata regulată pentru că nu a reușit să le dea luptătorilor săi suficiente muniții, dar a revenit asupra deciziei duminică, spunând că i s-au promis armele de care are nevoie.

Imagini apocaliptice din Bahmut

În imagini apărute pe rețelele de socializare, nu a mai rămas mare lucru din orașul în care cândva trăiau 70.000 de suflete.

O mulțime de clădiri fumegă, arată imagini filmate din dronă.

Rusia ar fi pierdut la Bahmut aproximativ 100.000 de soldați, apreciază un înalt oficial din armata ucraineană, potrivit Ukrinfrom.

„Dar acestea sunt calcule aproximative. Sunt sigur că verificările ulterioare nu vor arăta decât o creștere a acestui număr. Acest lucru este firesc, deoarece inamicul folosește așa-numitele atacuri cu carne ca principală metodă de război", a declarat colonelul Serghei Cherevatî, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, la televiziunea de stat ucraineană.

War Monitor a publicat parcursul trupelor rusești în drumul lor pentru cucerirea Bahmutului, un oraș care nu are neapărat o valore strategică pentru niciuna din tabere.

Însă ambele armate implicate în luptele sângeroase consideră că bătălia istorica la Bahmut are rolul de a toca echipament, muniție și personal, astfel încât puterea de luptă să fie mai scăzută de ambele părți.

Lupte urbane în Bahmut

Lupte urbane au loc în oraș, arată imagini publicate pe canalele rusești și distribuite pe rețelele de socializare, care îi înfățișează pe mercenarii Wagner cum încearcă să „curețe” o clădire din Bahmut, în timp ce forțele Kievului mai controlează câțiva kilometri pătrați din locul pe care soldații ucraineni îl numesc „Iadul pe pământ”.

Roman Trokhymets, un soldat ucrainean care luptă în Bahmut, a scris pe contul său de Twitter că nu poate descrie iadul din Bahmut.

Militarul ucrainean a arătat imagini de pe front, dar și din spitalul de campanie unde sunt tratați eroii Kievului.

Rușii au bombardat Bahmutul cu muniție incendiară cu fosfor, au acuzat mai mulți oficiali ucraineni.

Mai multe înregistrări video cu orașul Bahmut atacat cu muniție incendiară - despre care nu se menționează când au fost realizate - au fost difuzate vineri seară de Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene, pe Telegram.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la declanșarea războiului, inclusiv împotriva populaţiei civile, dar armata rusă a respins categoric.

De asemenea, rușii au fost acuzați că au folosit fosforul alb și la bombardarea fostei uzine Azovstal din Mariupol, precum și atunci când s-au retras de pe Insula Şerpilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 439-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.