​Mai multe persoane au fost afectate de ”o substanță otrăvitoare cu origini necunoscute” în Mariupol, însă starea lor de sănătate este relativ bună, a anunțat comandantul batalionului Azov, Denys Prokopenko, relatează CNN. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că autoritățile încă investighează incidentul, dar pe baza datelor preliminare, se presupune că rușii ar fi folosit muniție cu fosfor.

Femeie din Mariupol isi sterge lacirmile in fata ruinelor casei eiFoto: Maximilian Clarke/SOPA Images/Profimedia Images

Denys Prokopenko, comandantul batalionului Azov, a spus într-o declarație video că nu a fost posibilă investigarea completă a locului din cauza bombardamentelor rusești.

„Victimele răspândirii unei substanțe otrăvitoare de origine necunoscută în orașul Mariupol sunt într-o stare relativ bună”, a spus Prokopenko.

„Contactul civililor cu substanța a fost minim, pentru că epicentrul [incidentului] se afla la o anumită distanță de locația civililor. Militarii erau puțin mai aproape. Cu toate acestea, în prezent este imposibil să investighezi pe deplin locul din cauza focului inamic, deoarece rușii continuă să folosească tactica de a-și ascunde propriile crime”, a spus Prokopenko.

Care sunt simptomele suferite de victimele atacului cu substanța toxică

Un anestezist militar, al cărui nume nu este furnizat, a spus că principalele simptome ale victimelor sunt următoarele: hiperemie facială (roșeață strălucitoare a pielii), hipertensiune arterială, uscăciune și inflamație la nivelul orofaringelui și membranelor mucoase ale ochilor.

Maksym Zhorin, un alt comandant al regimentului Azov, a numit incidentul drept o „crimă nesfârșită”, adăugând: „Mulți dintre noi nu credeau că o vor face. Dar, probabil din disperare că nu au putut să țină sub asediu Mariupol mai mult de o lună, au recurs la astfel de crime și au început să folosească arme chimice”.

Zhorin a spus că trei persoane au avut simptome grave. „Toți ceilalți erau într-un adăpost în acel moment și nu au fost afectați atât de mult”, a spus el.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat la televiziunea națională că autoritățile încă investighează incidentul.

„Începând de acum verificăm aceste informații”, a spus ea. „Încercăm să înțelegem ce a fost folosit. Pe baza datelor preliminare, există o presupunere că acestea ar fi putut fi muniție cu fosfor. Dar informațiile oficiale vor veni mai târziu. Trebuie să înțelegem că există o amenințare reală a folosirii armelor chimice”.

Batalionul Azov, care a fost la origine o miliție de extremă dreaptă și integrată apoi în forțele armate ale Ucrainei, este una dintre unitățile care rezista în orașul-port asediat.