În cea de-a 48-a zi a războiului din Ucraina, tensiunile continuă. Urmează o perioadă crucială pentru Ucraina, deoarece forțele ruse par să se re-echipeze și să se redistribuie. SUA și Marea Britanie analizează rapoarte conform cărora arme chimice au fost folosite de forțele ruse în atacurile asupra Mariupolului.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante informații de marți privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

02:07Autorităţile olandeze au imobilizat 20 de iahturi vizate de sancţiuni impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina

01:31 Zelenski propune un schimb: Viktor Medvedciuk, apropiatul lui Putin, cu ucrainenii aflați în captivitate

01:15OSCE va publica miercuri concluziile anchetei privind încălcarea drepturilor omului în războiul Rusiei din Ucraina

00:30Kievul îl invită pe cancelarul german Olaf Scholz în Ucraina, după ce a respins vizita președintelui - presă

23:34Olena Zelenski, întrebată de ce nu pleacă din Ucraina, fiind a doua ţintă a ruşilor: Fiecare ucrainean este o ţintă pentru ruşi

23:20Trupele ruse au deportat ilegal în Rusia peste 33.000 de locuitori din Mariupol - primar

22:41Noi gropi comune sunt găsite aproape zilnic, spune Zelenski

22:27Statele Unite nu au putut confirma utilizarea armelor chimice în Ucraina, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, dar a subliniat că „au informații credibile că forțele ruse ar putea folosi o varietate de agenți de controlare a revoltelor”.

Blinken a spus că acestea includ „gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici care ar provoca simptome mai puternice pentru a slăbi și a incapacita luptătorii și civilii ucraineni, ca parte a campaniei agresive de a lua Mariupol”.

21:39Deputatul ucrainean pro-Kremlin Victor Medvedchuk, acuzat de trădare, a fost capturat

21:15FOTO Un pod feroviar rusesc cheie pentru armata Kremlinului a fost distrus la granița cu Ucraina / Sabotaj din partea Ucrainei sau act de tip „steag fals” al Rusiei?

21:00Președintele Germaniei spune că vrea să viziteze Ucraina, dar Kievul refuză / ”Știm cu toții de relațiile lui cu Rusia”

20:30De ce propaganda televiziunii ruse este crucială pentru a înțelege războiul din Ucraina / De ce rușii îl cred pe Putin

19:55Morgile sunt pline în mai multe orașe din regiunea Luhansk - oficial

19:33 Podoliak: Negocierile cu Moscova sunt "extrem de dificile"

Negocierile cu Moscova pentru un acord de pace ruso-ucrainean sunt "extrem de dificile", a declarat miercuri consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, după ce Vladimir Putin a denunțat "lipsa de consecvență" a ucrainenilor, potrivit AFP.

19:24Peste 20.000 de civili au fost uciși de ruși în Mariupol de la începutul invaziei - autorități regionale

Putin spune că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”

19:12 Ministrul ucrainean de Finanţe, Serhii Marcenko, cere ajutor financiar internaţional imediat în valoare de miliarde de dolari pentru ca Ucraina să poată supravieţui dat fiind deficitul bugetar semnificativ creat după invazia rusă, potrivit Financial Times.

El a estimat la circa 270 de miliarde de dolari pagubele provocate de război infrastructurii civile şi militare. De asemenea, circa 30% dintre companiile ucrainene şi-au încetat complet activitatea, iar exporturile au scăzut la jumătate.

18:54 Alexandr Lukașenko susține că masacrul de la Bucha a fost o „operațiune psihologică specială” a Marii Britanii

18:47Unde își adună Rusia trupe în acest moment / PLUS: Moscova a mai rămas cu 80% din puterea de luptă acumulată la granița cu Ucraina înainte de invazie - oficial american

18:11Criticul Kremlinului Vladimir Kara-Murza, condamnat la 15 zile de închisoare

17:58Putin spune că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”

17:52Marine Le Pen, candidata la președinția franceză, a spus că susține sancțiunile împotriva Rusiei, dar nu și în ceea ce privește importurile de petrol și gaze.

Într-un interviu pentru France Inter Radio, ea a spus că nu vrea ca poporul francez „să sufere consecințele sancțiunilor” asupra petrolului și gazelor, în contextul în care Franța, ca multe alte țări europene, importă o mare parte din gazul său natural din Rusia.

17:51Ucraina spune că Moscova plănuiește acte teroriste în Rusia pentru a-și justifica atrocitățile din Bucha și Kramatorsk

Peste 400 de civili ar fi fost uciși de către ruși în timpul ocupației din Bucha

17:43Premierul Lituaniei a ajuns la Kiev și se întâlnește cu omologul său ucrainean Denis Shmyhal.

17:27Peste 400 de civili ar fi fost uciși de către ruși în timpul ocupației din Bucha, potrivit datelor adunate de până acum de către autorități, informează The Kyiv Independent.

16:38 Președintele rus Vladimir Putin acționează într-o nouă manieră nechibzuită, a declarat fostul președinte american Barack Obama, într-un interviu difuzat marți de NBC, conform CNN.

„Putin a fost întotdeauna nemilos cu propriul popor, dar și cu alții. (...) Acea parte a lui Putin, cred, a fost mereu acolo. Ceea ce am văzut după invazia Ucrainei este că el a fost nesăbuit într-un mod pe care probabil nu l-am fi anticipat în urmă cu opt, zece ani, dar pericolul a fost mereu acolo”.

16:29Presupusa otrăvire a soldaților și civililor la Mariupol / Pe baza datelor preliminare, se presupune că rușii ar fi folosit muniție cu fosfor

16:29„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o tragedie, dar Alexander Grigorievici (Lukașenko) a spus corect: nu am avut de ales. Pur și simplu nu am avut de ales. Singura întrebare a fost când va începe. Asta e tot", a declarat Vladimir Putin, citat de Tass.

16:25 Ce s-a întâmplat cu fetița ucraineancă pe al cărei corp părinții i-au scris datele de contact. „Cea mai mare teamă a fost că vom muri și nu va afla niciodată cine este"

16:19Poșta Ucrainei omagiază unul dintre momentele emblematice ale războiului: „Navă rusească...”

Rusia ar plănui atacuri teroriste pe teritoriul său - serviciile secrete ucrainene

15:38ArcelorMittal a reluat parțial, marți, producția la uzina de oțel din Krivoi Rog, a declarat șeful administraţiei militare a oraşului. Oleksandr Vilkul, care a precizat că astăzi sunt așteptate 1.000 de tone de fontă, scrie The Kyiv Independent.

15:34Serviciile secrete ucrainene susțin că Rusia plănuiește atacuri teroriste pe teritoriul său.

"Serviciile speciale rusești pun la cale o serie de atacuri teroriste cu mine și bombe în zone rezidențiale. De asemenea, plănuiesc atacuri cu rachete asupra orașului Belgorod sau într-unul din orașele din Crimeea”, a declarat șeful serviciului ucrainean de informații.

Probabil, este vorba despre atacuri care ar urma să fie puse pe seama armatei Ucrainei.

Pe 1 aprilie, un depozit de petrol din Belgorod, oraș rusesc aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina a fost bombardat. Rusia a pus atacul pe seama forțelor aeriene ale Ucrainei, care nu și-a asumat însă acțiunea.

15:23În Harkiv, 1.644 de blocuri au fost distruse, potrivit primarului Ihor Terekhov. În total, 2.000 de clădiri și structuri au fost avariate ca urmare a atacurilor.

15:10Șase oameni găsiți împușcați mortal într-o pivniță, în apropiere de Kiev

14:55Un militar britanic ce luptă în Mariupol spune că unitatea sa n-a avut de ales decât să se predea

14:47Ministerul ucrainean de Finanțe estimează un deficit al bugetului de stat de 5-7 miliarde de dolari pe lună. Ministrul de Finanțe, Sergii Marchenko, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că deficitul bugetului de stat al Ucrainei este probabil să crească de la 2,7 miliarde de dolari în martie la 5-7 miliarde de dolari în aprilie și mai, scrie The Kyiv Independent.

14:35Ucraina ar fi confiscat zece nave comerciale rusești, cu o valoare totală de 34 milioane de dolari. Opt nave și două petroliere au fost blocate în porturile ucrainene înainte de a putea bloca, relatează The Kyiv Independent.

14:13De la începutul războiului, în 24 februarie, 2.646.000 de ucraineni s-au refugiat în Polonia, conform datelor transmise marți de poliția poloneză de frontieră, scrie BBC.

Numărul persoanelor care trec granița în Polonia a scăzut semnificativ însă ultimele săptămâni, iar numărul celor care intră în Ucraina a crescut. Luni, au intrat în Polonia 24.000 de ucraineni, în scădere cu 16% față de duminică, cu mult sub recordul de 142.300 stabilit la 6 martie.

Zelenski cere din nou UE sancțiuni împotriva băncilor și petrolului din Rusia

13:42Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou marţi Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva tuturor băncilor ruseşti şi împotriva petrolului rusesc şi să stabilească un calendar pentru renunţarea la importurile de gaz din Rusia, conform Reuters.

"Nu putem aştepta. Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. UE trebuie să sancţioneze petrolul şi băncile din Rusia. Fiecare stat membru trebuie să stabilească un termen limită la care va refuza sau limita resursele energetice precum gazul. Numai atunci guvernul rus va înţelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei", a spus Zelenski într-o intervenţie prin videoconferinţă în Parlamentul Lituaniei.

El a mai afirmat că, peste tot unde au ajuns, soldaţii ruşi s-au comportat la fel ca la Bucha.

12:57VIDEO Cum repară ucrainenii tancurile capturate de la ruși și le pregătesc de luptă

12:30Mariupol ar putea fi cucerit marți de trupele ruse, a transmis într-o declarație de presă Brigada 36 a marinei Ucrainei. Orașul-port a fost încercuit complet de armata rusă.

12:05Putin laudă ”curajul și eficiența” soldaților ruși din Ucraina / Rusia își va atinge ”obiectivele nobile” din Ucraina

11:36Nouă femei ucrainence ar fi însărcinate după ce au fost violate de soldații ruși. Noi orori comise de forțele ruse la Bucha ies la iveală

11:32FOTO Ramzan Kadîrov a dezvăluit planurile de atac ale Rusiei pe canalul său de Telegram

10:59 Vladimir Putin a plecat în Orientul Îndepărtat Rus alături de Alexandr Lukașenko

Aproape 5 milioane de copii, nevoiți să fugă din calea războiului

10:50Aproape 5 milioane de copii au fost siliți să se refugieze / ”Am auzit povești despre gesturile disperate ale părinților”

10:36VIDEO Rușii susțin că fregata „Amiral Essen” a distrus o dronă Bayraktar / Imaginile însă sunt mai puțin concludente

10:08Nu mai puțin de 186 de copii au fost uciși de la debutul războiului, potrivit ultimului bilanț prezentat de procurorului general citat de Nexta. Alți 344 au fost răniți.

10:03Armata Ucrainei:Rușii au pierdut 19.600 de soldați

09:35Mai mulți lideri religioși merg în Ucraina în semn de solidaritate cu cei afectați de război

Noi mărturii ale violențelor comise de ruși

09:09VIDEO Mărturii ale actelor de violență comise de ruși: ”Soldații ruși m-au violat și mi-au ucis soțul” -BBC

08:31Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, a transmis marți ministerul britanic al apărării.

07:58În jur de 1.700 de soldați ucraineni și civili au fost luați prizonieri de trupele ruse, potrivit autorităților citate de Kyiv Independent. Dintre aceștia 500 sunt femei, a declarat vicepremierul Ucrainei Irina Vereshchuk.

07:44Peste 10.000 de oameni au fost uciși în Mariupol de la debutul războiului declanșat de ruși în Ucraina

07:23Marea Britanie și SUA verifică informațiile privind folosirea armelor chimice în atacurile rușilor asupra portului Mariupol

06:52Rusia primește muniții și echipamente militare provenite din Irak pentru trupele sale din Ucraina, cu ajutorul rețelelor iraniene de contrabandă cu arme, potrivit membrilor milițiilor irakiene și serviciilor regionale de informații, scrie The Guardian.

06:45Aproape două treimi din toți copiii ucraineni și-au părăsit casele în cele șase săptămâni de la invazia Rusiei, a anunțat UNICEF, citată de BBC

05:30​Biroul european de poliţie Europol a anunţat luni că a lansat o operaţiune care vizează bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate din cauza războiului din Ucraina, scriu AFP și Agerpres.

05:20 În zona Nikolaev, ruși deghizați în localnici evacuați care pretindeau că s-ar fi rătăcit, au atacat armata ucraineană, potrivit presei locale. Ocupanții din 3 mașini civile s-ar fi apropiat astfel de pozițiile ucrainene și au încercat să le atace, dar au fost respinși, pierzând 5 persoane.

01:18 Șeful Armatei ucrainene: Apărarea orașului Mariupol continuă.

01:07Trei țări UE au anunțat un ajutor de 2,5 milioane de euro pentru investigarea crimelor de război.

00:34Emoționanta scrisoare a unui băiat de 9 ani din Ucraina către mama sa ucisă de ruși, citită în Consiliul de Securitate al ONU: „Îți doresc să ajungi în paradis”.

00:08Italia a semnat un acord pentru a stimula importurile de gaze naturale din Algeria pentru a reduce dependența de Rusia.

23:42Trei persoane au fost ucise și opt civili au fost răniți luni în urma atacurilor ruse asupra regiunii de est a Ucrainei Donețk, a declarat guvernatorul regiunii Pavlo Kyrylenko într-o postare pe Telegram, relatează Reuters. Reuters nu a putut verifica independent relatarea guvernatorului despre atac.

Rezumatul zilei de luni:

  • Perioada care urmează este crucială pentru Ucraina, spun oficialii occidentali, deoarece forțele ruse se re-echipează și se redistribuie.
  • Președintele Zelensky crede că Rusia își concentrează zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă în estul Ucrainei.
  • SUA și Marea Britanie analizează rapoarte conform cărora arme chimice au fost folosite de forțele ruse în atacurile asupra Mariupolului.
  • Cancelarul Austriei a devenit primul lider al UE care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de la începutul războiului. Karl Nehammer descrie discuțiile de la reședința lui Putin din afara Moscovei drept „directe, deschise și dure”. Nehammer a spus ulterior că e „destul de pesimist” cu privire la perspectivele de pace.
  • Premierul indian Narendra Modi spune că a făcut apeluri repetate atât la Putin și la Zelensky să poarte discuții directe. India a refuzat până acum să condamne invazia.
  • Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că trupele ruse care s-au retras pentru a se concentra în Est au lăsat în urmă zeci de mii de mine explozive.
  • Oficialii din Harkov au instalat difuzoare pentru a-i avertiza pe locuitori să nu se apropie de mine, acestea fiind împrăștiate în jurul orașului.