Unul dintre principalii opozanți ai Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat marți la 15 zile de închisoare pentru „insubordonare față de poliție”, a declarat pentru AFP avocatul său Vadim Prokhorov.

Vladimir Kara-MurzaFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe „Vladimir Kara-Murza la 15 zile de închisoare, pedeapsa maximă, prevăzută pentru insubordonarea față de poliție”.

Anchetatorii au notat că Murza a avut un „comportament inadecvat”, acesta schimbând direcția de mers și a încercat să fugă luni când a văzut poliția și când a și fost arestat.

Kara-Murza, în vârstă de 40 de ani, este un fost jurnalist apropiat de oponentul Boris Nemțov, asasinat în 2015, și de Mihail Hodorkovski, fost oligarh devenit critic al lui Vladimir Putin.

Nu se cunosc motivele prezenței polițiștilor care îl așteptau luni seară în curtea clădirii sale, a indicat avocatul lui Kara-Murza, amintind că clientul său a criticat în repetate rânduri intervenția militară din Ucraina.

„În mod evident, pentru poziția sa politică, autoritățile au decis să-l aresteze”, a spus el.

Puterea rusă a întărit recent arsenalul legislativ împotriva criticilor săi. Publicarea unor informații despre operațiunea militară rusă din Ucraina, considerate false de guvern, se pedepsește cu 15 ani de închisoare.

Kara-Murza, care continuă să locuiască în Rusia, susține că a fost otrăvit de două ori, în 2015 și 2017, ca urmare a activităților sale politice.

Luni, un tribunal a condamnat mai mulți redactori ai ziarului studențesc DOXA la doi ani de muncă forțată.