Germania, Țările de Jos și Suedia au declarat că acordă 2,5 milioane de euro Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a ajuta ancheta acesteia asupra posibilelor crime de război din Ucraina, relatează AFP.

Cadavrele a peste 20 de civili gasite pe o singura strada din BuchaFoto: Captura video

Miniștrii europeni de externe, reuniți la Luxemburg, s-au întâlnit dimineață cu procurorul CPI Karim Khan, care a deschis anchete pe 3 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Este crucial să păstrăm toate dovezile acum, pentru a putea judeca aceste crime”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, anunțând că Berlinul a oferit CPI un ajutor suplimentar de un milion de euro.

Omologul său olandez, Wopke Hoekstra, a anunțat și el un ajutor de un milion de euro pentru Curtea cu sediul la Haga. Ministrul suedez, Ann Linde, a indicat că Stockholm va oferi încă cinci milioane de coroane (485.000 de euro).

Uniunea Europeană a anunțat săptămâna trecută alocarea a 7,5 milioane de euro pentru formarea procurorilor ucraineni pentru investigarea eventualelor crime de război.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat duminică că țara sa a deschis 5.600 de anchete pentru presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse.