În cea de-a 47-a zi a războiului din Ucraina, tensiunile escaladează. Rusia a numit un nou comandant la șefia operațiunilor, cunoscut pentru atrocitățile împotriva civililor în alte teatre de război. Luni, cancelarul austriac îl va întâlni pe Vladimir Putin la Moscova, în timp ce peste 1.200 de noi cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante informații de luni privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

01:18 Șeful Armatei ucrainene: Apărarea orașului Mariupol continuă

01:07Trei țări UE au anunțat un ajutor de 2,5 milioane de euro pentru investigarea crimelor de război

00:34Emoționanta scrisoare a unui băiat de 9 ani din Ucraina către mama sa ucisă de ruși, citită în Consiliul de Securitate al ONU: „Îți doresc să ajungi în paradis”

00:08Italia a semnat un acord pentru a stimula importurile de gaze naturale din Algeria pentru a reduce dependența de Rusia

23:42Trei persoane au fost ucise și opt civili au fost răniți luni în urma atacurilor ruse asupra regiunii de est a Ucrainei Donețk, a declarat guvernatorul regiunii Pavlo Kyrylenko într-o postare pe Telegram, relatează Reuters.

Reuters nu a putut verifica independent relatarea guvernatorului despre atac.

Regimentul Azov acuză Rusia că a folosit arme chimice în Mariupol

23:04 Regimentul Azov acuză Rusia că a folosit o substanță toxică asupra militarilor și civililor din Mariupol

22:51Un număr de 4.354 de persoane au fost evacuate astăzi din Ucraina folosind coridoarele umanitare, relatează Reuters.

22:41Cadavrele a șapte persoane au fost recuperate de sub dărâmăturile a două blocuri de locuințe distruse din orașul Borodeanka de lângă Kiev, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei.

Cadavrele recuperate au ridicat bilanțul total de morți de acolo la 19, a anunțat serviciul de urgență de stat într-un comunicat.

22:36UE și-a reluat activitatea diplomatică la Kiev

22:08Ucraina spune că Rusia a luat mulți prizonieri civili, printre care și jurnaliști

21:34Franța a declarat persona non grata șase spioni ruși care operau sub acoperire diplomatică

21:07Criticul Kremlinului Vladimir Kara-Murza a fost reținut la Moscova

20:50Un ambasador rus acuză Polonia că a confiscat o proprietate diplomatică / Un bloc din Varșovia care găzduia diplomați sovietici va găzdui acum refugiați ucraineni

20:26SBU: Rușii ar plăti minori pentru a spiona armata Ucrainei

19:48Orașul Harkiv, din estul Ucrainei, a fost bombardat luni, provocând mai multe victime, inclusiv un copil mort, a declarat primarul Ihor Terekhov într-un interviu televizat, relatează Reuters.

Întrebat despre riscul unui nou atac rusesc asupra orașului, despre care Ministerul Apărării al Ucrainei a avertizat recent, Terekhov a spus că forțele ucrainene sunt concentrate și gata să apere orașul.

19:43Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat luni că întâlnirea sa cu Vladimir Putin nu l-a lăsat optimist.

"În general, nu am nicio impresie optimistă că vă pot raporta din această conversație cu președintele Putin. Ofensiva (în estul Ucrainei) este în mod evident pregătită la scară masivă", a declarat Nehammer la o conferință de presă la Moscova, după întâlnirea sa de după-amiază cu Putin.

19:30De ce pierde Rusia atât de multe tancuri în războiul din Ucraina?

18:46Primele declarații ale cancelarului Karl Nehammer după ce l-a vizitat pe Putin la Moscova: „Am avut o discuție dură”

18:20Rusia începe să își consolideze pozițiile din estul Ucrainei - oficial american

17:51Întâlnirea dintre cancelarul austriac Karl Nehammer și președintele rus Vladimir Putin s-a încheiat.

Zona portuară a orașului Mariupol, cucerită de separatiștii pro-ruși

17:45Separatiștii pro-ruși spun că au cucerit zona portuară a orașului Mariupol

17:34Jumătate din Ucraina trebuie să treacă prin operațiuni de deminare după retragerea rușilor - oficiali

17:30 Rusia a găsit un nou motiv pentru invadarea Ucrainei: E vina SUA

17:15Coreea de Nord spune că suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este un „act irațional” al SUA care vor să mențină ordinea condusă ilegal de Washington

16:06Întâlnirea dintre cancelarul austriac Karl Nehammer și președintele rus Vladimir Putin a început, relatează mass-media austriacă, potrivit Reuters.

Nehammer a spus anterior întâlnirii că speră să ajute la construirea de punți între Rusia și Ucraina și să oprească „războiul de agresiune”.

15:30 Mesajul de rămas-bun al pușcașilor marini ucraineni din Mariupol: Să vă amintiți de noi, am făcut tot posibilul și imposibilul / Luptă până și bucătarii și orchestra

15:27Croația a expulzat 24 de angajați ai ambasadei Rusiei pe fondul invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina, ministrul croat de externe condamnând ”agresiunea brutală” a Moscovei.

14:47Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni, potrivit Reuters, că nu vede niciun motiv pentru care să nu continue negocierile de pace cu Ucraina. El a mai precizat că Rusia nu va înceta focul pe durata tratativelor.

14:43„Ce ai? Dacă sunt civili, ucide-i pe toți”: O nouă înregistrare audio șocantă arată cum vorbesc soldații ruși din Ucraina între ei

14:40Jurnaliștii nu vor avea acces deloc la întrevederea dintre cancelarul Austriei Nehammer și Putin. De asemenea, discuțiile dintre cei doi nu vor fi urmate de o conferință de presă, transmite Nexta.

14:13Kievul anunță9 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

14:02Peste 20% dintre soldații ruși confirmați morți sunt ofițeri, inclusiv 10 colonei, 20 de locotenenți-colonei, 31 de maiori și 155 de ofițeri de rang inferior, potrivit BBC.

13:52 VIDEO Rușii arată până unde au avansat în Mariupol: „Batalionul Azov a fost încercuit complet”

Cum arată Harta războiului din Ucraina în ziua 47

13:51 Harta războiului din Ucraina - ziua 47, conform informațiilor Ministerului britanic al Apărării:

13:46 Peskov: Aderarea Suediei și Finlandei la NATO nu va aduce stabilitate în Europa

13:22Rusia ar fi lovit cu o rachetă ghidată lansată din aer o toaletă din curtea unei case din estul Ucrainei

12:52 Sportivul rus Artyom Severyukhin, care a câștigat locul 1 la campionatul european de karting pentru juniori, a afișat salutul nazist în momentul în care se afla pe podiumul de premiere, relatează Nexta.

La ceremonia de decernare a premiilor, acesta a început să râdă și a ridicat mâna reproducând salutul nazist. Pilotul a concurat sub drapelul Italiei din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.

Rusia a mai pierdut un comandant în războiul din Ucraina

12:44 Încă un comandant rus a fost ucis în Ucraina: „S-a pierdut dar s-a întors acasă corect”

12:32Zeci de mii de morți în Mariupol, în urma atacurilor Rusiei / Zelenski cere armament Coreei de Sud

11:55 VIDEO Rusia anunță că a distrus sisteme antiaeriene S-300 date Ucrainei „de o țară europeană”

11:52 Kuleba avertizează Occidentul: Rusia pregătește o masivă campanie de dezinformare. Nu picați în capcană

11:33 The Times: Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO încă de vara aceasta

11:24Ucraina anunță că a avut o zi foarte bună în lupta anti-aeriană: 11 ținte rusești doborâte / Ce ar fi reușit să distrugă ucrainenii

11:05În regiunea Harkiv, în cursul nopții, s-au înregistrat 66 de atacuri ale artileriei ruse.

10:34Putin continuă epurările în serviciul secret FSB:150 de ofițeri arestați sau concediați

10:14Bilanțul copiilor uciși în războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ajuns la 183, în vreme ce alți 342 au fost răniți

09:46Limba rusă, pretextul Moscovei de a-și invada vecinii. Expert ucrainean: „În opinia mea, Ucraina va pune în discuție la nivel internațional redenumirea limbii ruse”

Rusia ar fi pierdut 725 de tancuri până pe 11 aprilie

09:26Pierderile înregistrate de Rusia, la 11 aprilie, potrivit ultimului bilanț al armatei Ucrainei:

  • În jur de 19.500 de soldați ruși
  • 725 de tancuri
  • 154 de avioane
  • 137 elicoptere
  • 1.387 de vehicule militare
  • 347 de sisteme de artilierie

09:09Momentul în care scutul de rachete ucrainean distruge un tanc rusesc. Imaginile au fost publicate de Nexta.

08:54 Bărbații sunt recrutați cu forța în regiunea separatistă Luhansk, potrivit Nexta care publică o înregistrare video în care un bărbat este alergat pe străzi, printre blocuri.

08:47Statul Major al armatei Ucrainei nu exclude posibilitatea ca Rusia să pună la cale provocări în Transnistria cu scopul de a acuza ulterior Ucraina de agresiune împotriva Moldovei, relatează Nexta.

Nu este pentru prima oară când Kievul susține că Rusia și-ar mobiliza trupele în regiunea separatistă din Rep. Moldova cu scopul unor provocări. Pe 2 aprilie, Chișinăul a negat un astfel de scenariu.

08:37Rusia ar putea folosi arme cu fosfor în Mariupol, unde luptele s-au intensificat, avertizează ministerul britanic al apărării în ultimul raport privind războiul din Ucraina, amintind că rușii au făcut uz de acest tip de arsenal în regiunea Donețk.

Britanicii mai spun că armata Ucrainei a reușit să combată mai multe atacuri ale rușilor din zonele separatiste din est, Donețk și Luhansk, producând mai multe pagube trupelor Moscovei- tancuri, echipamente de artilerie și blindate.

08:27Zelenski: Rusia a pierdut contactul cu realitatea

07:53Noi tragedii ies la iveală în satele eliberate de sub ocupația rusă

07:50Cum să-l înțelegem pe Vladimir Putin, omul care a păcălit o lume întreagă

07:28Mario Draghi semnează un acord în Algeria pentru creşterea importurilor de gaze. Italia îşi asigură aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia și se străduieşte să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică.

07:17 Finlanda și Suedia ar putea adera la NATO chiar în această vară, relatează Times. Discuții legate de accelerarea procedurii privind aderarea ar fi avut loc săptămâna trecută.

07:00Președintele american Joe Biden se va întâlni online cu prim-ministrul indian Narendra Modi, luni, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Cei doi vor discuta despre pandemie și economia globală, dar și vor avea loc și „consultări cu privire la consecințele războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”

06:00La puțin timp după ora 06:00, la Kiev au început să sune iar sirenele de raid aerian. De asemenea, sirenele au sunat și în regiunile Lviv, Dnipro și Zaporizhzha, scrie presa locală. Anterior, președintele ucrainean Zelenski își avertizase compatrioții să se pregătească pentru „operațiuni și mai ample în estul statului” ale Rusiei.

04:20 Ramzan Kadyrov, șeful republicii ruse Cecenia, a declarat că va avea loc o ofensivă a forțelor ruse nu numai asupra portului asediat Mariupol, ci și asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, relatează The Guardian. „Va avea loc o ofensivă... nu numai asupra lui Mariupol, ci și în alte orașe și sate”, a spus Kadyrov într-un videoclip postat pe canalul său Telegram. ”Mai întâi vom elibera Lugansk și Donețk, apoi vom lua Kievul și toate celelalte orașe.”

23:30O explozie puternică a avut loc duminică noapte în orașul ucrainean Nikolaev, oraș-port cu ieșire la Marea Neagră situat între Herson și Odesa, în sudul Ucrainei:

Rezumatul celor mai importante evenimente ale ultimelor două zile:

  • Economia Ucrainei ar putea scădea la jumătate din cauza războiului, potrivit Băncii Mondiale. Anna Bjerde, vicepreședintele băncii, spune că Ucraina are nevoie de „sprijin financiar masiv imediat”.
  • Cancelarul austriac Karl Nehammer se va întâlni cu Putin luni la Moscova, după ce a avut sâmbătă o întrevedere cu Zelenski. „Suntem neutri din punct de vedere militar, dar (avem) o poziție clară cu privire la războiul de agresiune împotriva #Ucrainei”, a scris Nehammer despre Austria pe Twitter. „Trebuie să se oprească! E nevoie de coridoare umanitare, de încetarea focului și de investigarea completă a crimelor de război”.
  • Cadavrele a peste 1.200 de persoane au fost găsite în regiunea Kiev, spune procurorul general al Ucrainei.
  • Atacurile rusești au continuat în weekend în estul și sudul Ucrainei.
  • Forțele ruse au lansat duminică rachete în regiunile Lugansk și Dnipropetrovsk, distrugând complet aeroportul din orașul Dnipro, a declarat Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii centrale Dnipropetrovsk.
  • Invazia Rusiei a forțat aproximativ un sfert din cei 44 de milioane de oameni ai Ucrainei să-și părăsească casele lor, a transformat orașele în moloz și a ucis sau rănit mii de oameni, potrivit Reuters.
  • Miniștrii de Externe ai UE vor discuta luni detaliile celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei.