Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat luni că obiectivul războiului din Ucraina este de a pune capăt „expansiunii nesăbuite a SUA” și a altor state occidentale, relatează agenția TASS.

Vladimir Putin si Serghei LavrovFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Operațiunea militară specială a noastră este menită să pună capăt expansiunii nesăbuite și cursului nesăbuit către dominația completă a Statelor Unite și sub acestea a restului țărilor occidentale pe arena internațională”, a spus el într-un interviu acordat televiziunii Rossiya-24

Lavrov susține că această dominație este construită „cu încălcări grave ale dreptului internațional”.

„În Kosovo se poate recunoaște independența fără referendum dar în Crimeea, ca urmare a unui referendum, care a fost respectat de sute de reprezentanți obiectivi ai țărilor străine, publicul țărilor străine, este imposibil”, a mai spus el.

Motivele găsite anterior de Rusia pentru invadarea Ucrainei

În declarația sa de război citită de președintele rus Vladimir Putin la primele ore ale dimineții zilei de 24 februarie, liderul de la Kremlin afirma că separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au solicitat ajutorul Moscovei.

Putin spunea la momentul respectiv că obiectivele „operațiunii militare speciale” pe care a ordonat-o sunt „denazificarea” și „demilitarizarea Ucrainei”.

Ulterior, general-maiorul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a afirmat că Rusia a intrat în Ucraina pentru a neutraliza laboratoarele ce dezvoltă arme biologice și care urmau să folosească păsări pentru atacuri asupra teritoriului rus.

Declarațiile sale au venit după ce armata rusă a susținut că a descoperit dovezi că Ucraina ar fi efectuat experimente cu mai mulți patogeni periculoși, printre care ciuma și antraxul, acuzații pentru care nu a oferit dovezi credibile.

Vinerea trecută, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a afirmat într-o serie de comentarii bizare că invazia ar avea legătură cu borșul și cărțile de bucate.

Lavrov a amintit luni și de „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei, precum și de presupusele laboratoare biologice ucrainene, una dintre teoriile conspirației pe care propaganda Kremlinului a încercat să le promoveze.

Urmărește ultimele evoluții din a 47-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.