Liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk a declarat luni că forțele sale au cucerit complet zona portuară a orașului strategic Mariupol, din sud-estul Ucrainei, care este asediat de mai bine de o lună, relatează AFP.

Tanc rusesc in MariupolFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

UPDATE Generalul Valeri Zalujni, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat luni că „apărarea orașului Mariupol continuă” pe fondul luptelor grele dintre forțele ucrainene din interiorul orașului asediat și trupele ruse și separatiștii pro-ruși, relatează CNN.

„În ceea ce privește portul Mariupol, acesta este deja sub controlul nostru”, a declarat Denis Pușilin, citat de agențiile de presă ruse.

Reprezentantul armatei separatiste, Eduard Basurin, a afirmat că ultimii apărători ucraineni sunt acum concentrați în uriașele uzine „Azovstal” și „Azovmach”.

Anterior, pușcașii marini ucraineni din Mariupol au spus că forțele ucrainene se pregătesc pentru o „ultimă bătălie”.

„Astăzi va fi probabil ultima bătălie deoarece muniția se epuizează”, a spus a 36-a Brigada de Pușcași Marini a Ucrainei într-o postare făcută pe pagina de Facebook a unității.

„Este moartea pentru unii dintre noi și captivitate pentru restul”, mai afirmă postarea, explicând că pușcașii marini au fost „împinși înapoi” și „înconjurați” de armata rusă.

Aceștia spun că au apărat portul timp de 47 de zile și au făcut „tot posibilul și imposibilul” pentru a păstra controlul asupra orașului.