Ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, a citit cu voce tare, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de luni, o scrisoare a unui copil ucrainean scrisă mamei sale decedate, relatează CNN.

Ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy KyslytsyaFoto: Captura video

Kyslytsya a spus consiliului că scrisoarea a fost făcută publică în Ucraina „cu câteva zile în urmă” și a fost scrisă de un băiat de nouă ani, după ce mama lui a fost ucisă de soldații ruși.

Kyslytsya, care a vorbit cu Consiliul de Securitate în limba engleză, a citit scrisoarea după cum urmează:

„Mamă, această scrisoare este cadoul meu pentru tine de Ziua Femeii, pe 8 martie. Mulțumesc pentru cei mai buni nouă ani din viața mea. Multumesc mult pentru copilaria mea. Ești cea mai bună mamă din lume. Nu te voi uita niciodată. Îți doresc mult noroc în ceruri. Îți doresc să ajungi în paradis. Voi încerca să mă comport bine pentru a ajunge și eu în paradis.”

Kyslytsya a spus că mama băiatului a fost ucisă de soldații ruși când au încercat să evadeze cu mașina din orașul lor ocupat de ruși. Băiatul a rămas în vehicul până când localnicii au putut să-l salveze și să-l ducă la un adăpost, a spus ambasadorul ucrainean.

„Asemenea scrisori nu ar trebui să fie scrise. Dacă sunt, înseamnă că ceva a mers groaznic de rău, inclusiv aici, la Națiunile Unite”, a spus Kyslytsya.

„Ar însemna că mecanismul său de menținere a păcii și securității internaționale nu funcționează în mod corespunzător și ar trebui remediat. Dar ar putea fi remediate în timp ce Rusiei i se permite să folosească drepturile unui membru permanent? Dacă nu reușim să oprim Kremlinul, tot mai mulți copii vor deveni orfani. Tot mai multe mame își vor pierde copiii”, a spus ambasadorul.