Russia Today a difuzat o înregistrare video cu avansul forțelor rusești în Mariupol, corespondenții de război ruși anunțând că trupele ucrainene au fost izolate în cel puțin două grupuri și că Batalionul Azov este complet încercuit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înregistrarea video a fost distribuită pe canalul său de Telegram de Murad Gazdiev, unul dintre corespondenții de război ai Russia Today și redistribuită pe Twitter de analistul militar Rob Lee, analistul militar de la Foreign Policy Research Institute specializat în forțele armate ruse.

Canalele Russia Today și Sputnik au fost interzise de Uniunea Europeană pe 27 februarie, fiind considerate două dintre principalele canale de informare ale Kremlinului.

Gazdiev afirmă pe canalul său de Telegram că trupele ucrainene din Mariupol sunt complet împărțite în cel puțin două grupuri și că „toată comunicarea dintre ele este blocată”, afirmând că „am văzut asta cu proprii ochi când ne-am plimbat pe coridorul recapturat de luptătorii DPR (n.r. Republica Populară Donețk) din centrul orașului până la plaja din zona urbană Gavan”.

Rușii afirmă că au încercuit Batalionul Azov în Mariupol

Corespondentul RT mai susține că „gruparea naționaliștilor 'Azov' și a Forțelor Armate ale Ucrainei, stabilită în zona industrială 'Azovstal', este acum complet izolată de cea care ocupă o parte din portul Mariupol și unele clădiri rezidențiale din sud-vestul orașului”.

„Acest lucru va permite trupelor DPR și batalioanelor cecene să termine un grup și apoi să se concentreze asupra altuia”, adaugă acesta.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat în urmă cu o zi că Rusia pregătește o ofensivă asupra Mariupolului, Kievului și a altor orașe ucrainene.

„Va avea loc o ofensivă... nu numai asupra lui Mariupol, ci și în alte orașe și sate”, a spus Kadyrov într-un videoclip postat pe canalul său Telegram. „Mai întâi vom elibera Luhansk și Donețk, apoi vom lua Kievul și toate celelalte orașe”, afirma el duminică.

Anterior Ramzan Kadîrov anunțase de 26 de ori într-o lună căderea Mariupolului.

Ucrainenii continuă să reziste în Mariupol

Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite afirma într-o evaluare de sâmbătă a situației din Ucraina că „forțele ucrainene au continuat să reziste în fața asalturilor rusești în zonele din sud-vestul și estul Mariupolului, în special în port și, respectiv, în uzina metalurgică Azovstal”.

Ministerul britanic al Apărării a avertizat luni în raportul său asupra războiului din Ucraina că Rusia ar putea folosi muniție cu fosfor în Mariupol, unde luptele s-au intensificat, amintind că rușii au făcut uz de acest tip de arsenal în regiunea Donețk.

Britanicii mai spun că armata Ucrainei a reușit să combată mai multe atacuri ale rușilor din zonele separatiste din est, Donețk și Luhansk, producând mai multe pagube trupelor Moscovei- tancuri, echipamente de artilerie și blindate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni, în timpul unei intervenții prin videoconferință în parlamentul sud-coreean, că zeci de mii de persoane au fost ucise în Mariupol în timpul atacurilor lansate de trupele rusești.

„Mariupol a fost distrus, sunt zeci de mii de morți, și, cu toate astea, rușii nu opresc ofensiva”, le-a spus el parlamentarilor de la Seul în intervenția video.

Mariupolul, un oraș-port strategic de la Marea Azov, a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei pe 5 martie.

Urmărește ultimele evoluții din a 47-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.